Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

szantaż zakładu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 16:21
    Kochani pomóżcie,

Mój zakład pracy nie chce mi przysłać kopii umowy o pracę!Jestem na 2
    miesięcznym chorobowym,w czasie którego dyscyplinarnie mnie zwolnił.Teraz
    stosuje szantaż ,że kopię umowy prześle mi jak oddam obiegówkę .Co ma jedno
    do drugiego ? Do kogo zwrócić się o pomoc???
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: szantaż zakładu 14.07.06, 16:22
        Przeciez 1 egzemplarz umowy o prace otrzymuje sie po jej podpisaniu???
        • Gość: Lena Re: szantaż zakładu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 20:24
          Krysiu chyba nie jesteś blondynką -wiadomo -ten gzemplarz sprzed 3 lat
          zawieruszyłam!Potrzebuję tylko kopię!
      • ela282 Re: szantaż zakładu 14.07.06, 17:10
        A dlaczego nie chcesz oddać obiegówki? Nie rozliczyłaś się z zakładem?Jedno do
        drugiego nic nie ma, ale ktoś pilnuje spraw kadrowych i po prostu chce mieć
        porządek w papierach. A umowę rzeczywiście powinnaś dostać jak przyjmowałaś się
        do pracy. A jeżeli zgubiłaś lu nie dostałaś to mają prawo wydać Ci inny
        egzemplarz.
        • Gość: Lena Re: szantaż zakładu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 20:22
          Droga Elu -mam zwolnienie do 23.07 a umowę potrzebuję już -dla
          adwokata.Poprostu gdzieś zapodziałam te sprzed 3 lat.Chcę tylko kopię!!!
          • Gość: Ela Re: szantaż zakładu IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 20:25
            Nie widzę powodu dla którego mieliby Ci nie wydać umowy. Kadry zawsze moga to
            zrobić.
          • Gość: Ela Re: szantaż zakładu IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 20:30
            Ty zresztą masz prawo wglądu do swoich dokumentów. Więc idź tam i niech Ci
            udostępnią teczkę osobową. Jak mniemam pewnie sprawę skierowałaś do sądu pracy,
            bo czujesz się pokrzywdzona tą dyscyplinarką. Ale jak chcesz być w porządku to
            oddaj im ta obiegówkę. No chyba, że ktoś nie chce jej podpisać. Ale z zakładem
            powinnaś się rozliczyć.
            • Gość: Lena Re: szantaż zakładu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 21:43
              Jeszcze nie mogę się rozliczyć(chorobowe do 26.07) a kopię umowy już
              potrzebuję!.Co mogę zrobić?
              • profes79 Re: szantaż zakładu 15.07.06, 00:34
                PIP (Inspekcja Pracy). Jak masz dyscyplinarke to juz nic gorszego cie nie
                spotka. Swoja droga - albo rzeczywiscie wredny pracodawca, albo cos
                zamieszalas - dyscyplinarki za byle co nie daja.
                • Gość: Lena Re: szantaż zakładu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 06:38
                  domysł trafny-wredny pracodawca :-(
              • ela282 Re: szantaż zakładu 15.07.06, 09:52
                To wyślij prośbę listem poleconym o przesłanie Ci dokumentu. Czy na zwolnieniu
                lekarskim masz napisane, że masz leżeć? Jeżli możesz chodzić to możesz sama
                udać się do pracy.
      • Gość: ii Re: szantaż zakładu IP: *.magma-net.pl 15.07.06, 10:13
        w pozwie do sądu pracy twój adwokat powinien wystąpić o przesłanie twojej teki
        akt osobowych. pracodawca musi twoje akta przesłać do sądu w 2 egzemplarzach -
        jeden sąd przesyła do ciebie lub do twojego pełnomocnika.
        • Gość: praktyk Re: szantaż zakładu IP: 82.139.11.* 15.07.06, 11:03
          Witam..
          Trochę nieścisłości w poście "ii".
          Pozew składa się w dwóch egzemplarzach - do sądu i pozwanego. Ponadto każde
          pismo procesowe składane jest również w dwóch egzemplarzach - dla sądu i strony
          przeciwnej. Akta osobowe, na żądanie sądu winny być przedłożone w 1
          egzemplarzu - oryginały lub uwierzytelniona kopia. W momencie, gdy trafią do
          sądu, stają się częścią akt sprawy, do których wgląd ma każda ze stron lub ich
          pełnomocnicy.
          Pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka