Gość: Tom IP: *.acn.pl 05.02.03, 23:56 W jaki sposób można rozpocząć profesjonalną działalność fotograficzną? Fotografią zajmuję się amatorsko od ok. 8 lat a chciałbym się zająć nią na poważnie. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł, to proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bela.branska Re: fotografia profesjonalna 06.02.03, 19:45 Tom chyba Cię zmartwie, ale bardzo trudno jest w tej chwili na rynku z pracą dla fotografów. Jest to zajecie ciekawe i ostatnio bardzo popularne. Nie umiem Ci pomóc, bo sama mam problem ze znalezieniem się na rynku zawodowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peppo Re: fotografia profesjonalna IP: *.bredband.skanova.com 07.02.03, 08:16 a no widzi pani narobilo sie w polsce domoroslych fotografow wszedzie i dookola i trzymaja sie na topie nie wiem dlaczego.Sledze dzialalnosc coniektorych" pseudo artystow-rzszowskich i nie tylko" to o pomste do nieba!Na zachodzie jest to samo-dlatego tez ja skonczylem z tym towarzystwem i robie fotki sam dla siebie i przyjaciol momo ze posiadam bardzo drogi sprzet-stac mnie na fotografie dla wlasnej przyjemnosci.No zycze pani znalezc sie na topie fotograficznym -alejak pani mieszka w rzeszowie to musi pani wiedziec ze tam kolesie pozajmiowali wszystkie miejsca uwazajac sie za artystow profesjonalistom-jest to irytujace jak sie tego slucha.milego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peppo Re: fotografia profesjonalna IP: *.bredband.skanova.com 07.02.03, 08:16 a no widzi pani narobilo sie w polsce domoroslych fotografow wszedzie i dookola i trzymaja sie na topie nie wiem dlaczego.Sledze dzialalnosc coniektorych" pseudo artystow-rzszowskich i nie tylko" to o pomste do nieba!Na zachodzie jest to samo-dlatego tez ja skonczylem z tym towarzystwem i robie fotki sam dla siebie i przyjaciol momo ze posiadam bardzo drogi sprzet-stac mnie na fotografie dla wlasnej przyjemnosci.No zycze pani znalezc sie na topie fotograficznym -alejak pani mieszka w rzeszowie to musi pani wiedziec ze tam kolesie pozajmiowali wszystkie miejsca uwazajac sie za artystow profesjonalistom-jest to irytujace jak sie tego slucha.milego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peppo Re: fotografia profesjonalna IP: *.bredband.skanova.com 07.02.03, 08:03 Gość portalu: Tom napisał(a): > W jaki sposób można rozpocząć profesjonalną działalność fotograficzną? > Fotografią zajmuję się amatorsko od ok. 8 lat a chciałbym się zająć nią na > poważnie. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł, to proszę o odpowiedź. witam cie serdecznie!!!jestem fotografem zawodowym i jestem juz w tym temacie od 5 klasy szkoly podstawowej,a mam 44 lata wiec juz wszystko wiesz.Moim pierwszym aparetem fotograficznym byla " smiena 8" ktora fantastycznie robila slidesy i kazda fotografie-ze wzgledu na prosta optyke itp.zrobilem na niej tysiace zdjec i rto bardzo dobrych jak na moj mlody wiek-kolejny aparat to polski "start" rosyjski zenit/bardzo dobra optyka, i wiele wiele innych bardzo prostych aparatow-zorka-practica itd.Oczywiscie caly czas te apaeraty zarabialy na siebie!!! obecnie posiadam bardzo drogi sprzet digital.olympus E- 20-P Z LAMPA, no niezbyt drogi canon eos 3000 -zoom 300 mm itd,dlaczego ci o tym pisze? poniewaz musisz wiedziec ze nie do aparatu fotograficznego i jego elektroniki zalezy zrobienie dobrego zdjecia-ja mimo komputerow cale zycie robie na manualu.To tyle po za tym " artysta fotografik" dla mnie jest to snobozm i paranoja i jakies nieporozumienie. Nie ma czegos takiego.W rzeszowie kupa fotografow-od Galuszkow po cala reszte obnosi sie ze jest " fotografem artysta" zas wszystkie te zdje cia nie maja zadnych artystycznych wartosci i nie sa specjalne!!!taka sztuka dla sztuki.Ogladalem swego czasu w Bielefield wystawe z rzeszowa -bardzo cienka!!! O i widzisz , nie maz o tym zeby kazdy do ciebiue mowila artysta-bo to smieszne ! fotograf jest wtedy dobry jak robi dobre zdjecia w opinii ogladajacych mas-a nie kolegow -matki-czy -ojca!Po za tym ogladam zdjecia rzeszowskich fotografow w galerii nowin i ttp.Totalne dno!!!Ile masz lat? i na jakim poziomie wiedzy fotograficznej jestes-bo to bardzo wazne!!!! zas jaki masz sprzet to najmniej wazne.Dziecko zrobi lepsze zdjecie od tak zwanego artysty.Pamietaj tez jedno-gdy odladasz zdjecia- Horowitza i innych wspanialych fotografow -musisz wiedziec ze armia ludzi pracuje nad jego fotkami.Komputery itp .Czyli technika!! no ale to juz innz dziedzina-takie drobne oszustwo jak i reklamy w gazetach,tv itp.Inny nierealny swiat elektroniki.Rob dobre zdjecia i to wystarczy.Okresl sie w jakims temacie- reporterka czy inne.Jezeli chcesz wiedziec wiecej-pisz pod moj email w szwecji- peppo@zeta.telenordia.se a odpowiem ci na kazde pytanie jakie tylko bedzie dla ciebie wazne.Fotografia to temat " morze"-i najlepiej byc praktykiem na bardzo prostym sprzecie majac wiedze ,dobra optyke-bo to jest wazne i troche pomyslunku.Ja cale zycie robie ludzi.Nie lubie architektury itp.czasami robie kwiaty i zwierzeta-ale rzadko.temat-ludzie -to jest to!!!! andreas Odpowiedz Link Zgłoś