Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

prosba do pomyslowych ludzi

IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 13:56
    Skonczylam w zeszlym roku filologię rosyjską. I niestety, mam wielki problem
    ze znalezieniem pracy:( Mieszkam w woj. sląskim. Wysylalam cv do biur
    tlumaczen, ale w kazdym odpowiadano mi, ze zapotrzebowanie na przeklady z
    rosyjskiego czy vice versa jest tak male, ze nie oplaca im sie zatrudniac
    rusycystow. Staralam sie rowniez o prace w wydawnictwach, lecz żadne nie
    zamierzało ani nie planowało druku czegokolwiek z literatury rosyjskiej. Po
    wielu miesiącach PUP skierowal mnie na staż do komornika. Po czterech
    miesiącach Urzędowi skończyly sie pieniądze na opłacanie stażu i znów jestem
    bezrobotna. Zastanawiałam się, czy nie otworzyć własnego biznesu. Sęk jednak w
    tym, że nie mam o tym zielonego pojęcia i nie przychodzi mi do głowy żaden
    pomysł na coś, co by "chwyciło", z czego byłyby pieniądze...Nie mówię tu o
    "kokosach", ale po prostu o dochodach, z których dałoby się żyć. I
    niekoniecznie musialoby to być związane z rosyjskim, umiem też nieźle
    rysować...Jesli ktoś z was mógłby mi coś doradzić, to będę wdzięczna. A moze
    komuś z was potrzebny jest rusycysta?
    Obserwuj wątek
      • Gość: duduś Re: prosba do pomyslowych ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 14:36
        Zdziwiona? A czego się spodziewałaś wybierając studia? A czego się spodziewałaś
        studiując? Nie trza było murarzem zostać? Do Anglii byś sobie pojechała
        popracować.
        • Gość: duduś Re: prosba do pomyslowych ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 14:36
          Albo do AMWAY się zapisz!
          • skory1 Re: prosba do pomyslowych ludzi 19.07.06, 08:25
            Gość portalu: duduś napisał(a):

> Albo do AMWAY się zapisz!

Nie jest to taki głupi pomysł. Generalnie biznesy mlm są właśnie dla ludzi,
            którzy mają mały kapitał i praktycznie zerową wiedzę o biznesie. Dlaczego? Bo w
            biznesie mlm mogą się tego nauczyć od ludzi, którzy już działają i uzyskać dużą
            pomoc merytoryczną. W dodatku biznes typu mlm praktycznie jest POZBAWIONY
            ryzyka plajty, czyli nie można w nim przeinwestować w postaci zaciągania
            kredytów na rozkręcenie działalności, O ILE SŁUCHA SIĘ RAD ludzi z
            doświadczeniem, a nie kombinuje po swojemu.
            Poza tym taki biznes generalnie skupia ludzi UCZCIWYCH, bo tylko UCZCIWIE można
            w tym biznesie do czegoś dojść. Osoby, które kombinują, oszukują partnerów lub
            klientów, manipulują nimi w celu uzyskania osobistej kożyści, na drugim planie
            stawiając kożyść klientów i swoich partnerów biznesowych, bardzo szybko z tego
            biznesu wypadają, TAKIE SA FAKTY.
            Zaczynając od zera, można w biznesie mlm dojść do naprawdę dużych pieniędzy,
            czego sa bardzo liczne przykłady. Niestety, jest jeden haczyk. Trzeba się DUŻO
            uczyć i CIĘŻKO pracować. Tu już nie ma szefa, który pokaże palcem, trzeba
            samemu pracować głową. ;) Większość oczekuje niestety, że ten biznes będzie się
            robił sam, stąd takie duże grono rozczarowanych.
      • zamyslona4 Re: prosba do pomyslowych ludzi 18.07.06, 14:38
        jesli masz nadal status bezrobotnego to rozgladaj sie za projektami EFS
        skierowanymi do bezrobtnych- powinno ich byc na slasku teraz calkiem duzo. ona
        bardzo czesto wlansie sa skierowane do osob pragnacych rozwinac wlasna
        dzialalnosc. ucza jak zaczac i dobrze nia zarzadzac
      • bmwariat oferta pracy 18.07.06, 16:06
        Firma w Kielcach zatrudni na staż absolwenta prawa do pracy przy obsłudze
        prawnej oraz absolwenta filologii rosyjskiej, ukraińskiej lub pokrewnych do
        pracy na stanowisku tłumacza. Tel. 0-41 345-31-77.
      • krzysztofsf Re: prosba do pomyslowych ludzi 19.07.06, 08:42
        Praca przedstawiciela handlowego na Polske firm rosyjskich.
        Praca dla wydawnictw, ale na zasadzie, ze zglaszasz sie z konspektami wrtosciowej wspolczesnej literatury rosyjskojezycznej i proponujesz przeklad pozycji, ktore ich zainteresuja - dobze poprzec kazdy tytul nakladami sprzedanymi w Rosji i innych krajach gdzie juz byly przetlumaczone, recenzjami z prasy zachodniej itp. Wskazane byloby, zebyc miala z autorem lub jego agentem umowe na reprezentowanie na Polske i ustalone warunki dla siebie i dla wydawnictwa,
      • Gość: mała Re: prosba do pomyslowych ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 09:42
        Możesz też zająć się tłumaczeniami przez internet. Wtedy nie jesteś ograniczona
        do miejsca zamieszkania. Możesz wysłać oferty do wydawnictw w całej Polsce,
        założyć działalność, stworzyć własną stronę - wizytówkę i nie czekać na etat.
        • Gość: gość Re: prosba do pomyslowych ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 09:49
          osoby od razu po filologiach nie mają aż takiego doświadczenia, zeby tłumaczyć
          esktra przekłady, to lata doświadczeń i pracy, żeby dobrze tłyumaczyć
          literaturę, na filologii rosyjskiej jest dużo języka codziennego, nawet nie ma
          biznesowego (z wyjątkami). Trzeba być bardzo dobrym, zeby brać się za przekład
          z literatury.
          • krzysztofsf Przewodnik wycieczek? 19.07.06, 09:57
            Jeszcze takie cos mi przyszlo do glowy - zrobic kurs pilota i oprowadzac grupy z Rosji
      • Gość: bezrobotna Re: prosba do pomyslowych ludzi IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.06, 08:47
        Dziękuję wam wszystkim bardzo za odpowiedzi. Jeśli chodzi o przekład literatury,
        to właśnie byłabym bardzo zainteresowana czymś takim i powysyłałam swoje oferty
        do wielu wydawnictw w regionie, jednakże przyszła tylko jedna odpowiedź i w
        dodatku odmowna.
        Kurs pilota wycieczek to też jest całkiem dobry pomysł:-)
        O AMWAY nie słyszałam nigdy...Czy to sprzedaż podobna do pracy w Avonie? Ktoś z
        Was powiedział, zę ryzyko plajty praktycznie nie istnieje....Nie mam oporów
        przed pracą i nie marzę o tym, żeby "się nachapać":-)
        • Gość: Pe Re: prosba do pomyslowych ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 10:39
          Szkoły językowe.

Podobno rosyjski jest w modzie.
      • kinga64kodi Re: prosba do pomyslowych ludzi 20.07.06, 14:16
        Gość portalu: bezrobotna napisał(a):

> Skonczylam w zeszlym roku filologię rosyjską. I niestety, mam wielki problem
        > ze znalezieniem pracy:( Mieszkam w woj. sląskim. Wysylalam cv do biur
        > tlumaczen, ale w kazdym odpowiadano mi, ze zapotrzebowanie na przeklady z
        > rosyjskiego czy vice versa jest tak male, ze nie oplaca im sie zatrudniac
        > rusycystow. Staralam sie rowniez o prace w wydawnictwach, lecz żadne nie
        > zamierzało ani nie planowało druku czegokolwiek z literatury rosyjskiej. Po
        > wielu miesiącach PUP skierowal mnie na staż do komornika. Po czterech
        > miesiącach Urzędowi skończyly sie pieniądze na opłacanie stażu i znów jestem
        > bezrobotna. Zastanawiałam się, czy nie otworzyć własnego biznesu. Sęk jednak w
        > tym, że nie mam o tym zielonego pojęcia i nie przychodzi mi do głowy żaden
        > pomysł na coś, co by "chwyciło", z czego byłyby pieniądze...Nie mówię tu o
        > "kokosach", ale po prostu o dochodach, z których dałoby się żyć. I
        > niekoniecznie musialoby to być związane z rosyjskim, umiem też nieźle
        > rysować...Jesli ktoś z was mógłby mi coś doradzić, to będę wdzięczna. A moze
        > komuś z was potrzebny jest rusycysta?
        podaj swój priv wtedy prześlę info
      • Gość: bezrobotna Re: prosba do pomyslowych ludzi IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.06, 15:43
        elektrogirl@gazeta.pl
        • Gość: lalique* Re: prosba do pomyslowych ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 19:18
          to może macie jakieś pomysły dla filologa klasycznego (świeżo upieczonego ;))
          znającego język serbski (serbsko-chorwacki) jako swój ojczysty ;]

• Gość: bezrobotna Re: prosba do pomyslowych ludzi IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.06, 20:12
        A ja wlasnie sama w głowę zachodziłam, gdzie pracują kolezanki, które kończyły
        serbski, chorwacki, słoweński i macedoński....Moze poza Slaskiem jest łatwiej o
        zatrudnienie dla nich?
        • Gość: Uzo Re: prosba do pomyslowych ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 22:41
          szukaj pracy w handlu zagranicznym
        • 1954adam Re: prosba do pomyslowych ludzi 20.07.06, 22:53
          Jeśli szukasz pomysłu na zarobienie pieniędzy,zajrzyj na interesującą moim
          zdaniem stronę o tej tematyce. www.prometeusz2006.republika.pl
          • Gość: bezrobotna Re: prosba do pomyslowych ludzi IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 08:55
            Dziekuje, Adamie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka