Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Samozatrudnienie

01.08.06, 14:26
    Witam...
    Mam taki problem, pracuję w firmie od roku na pełnym etacie.
    Niebawem kończy mi się umowa o pracę, w związku z tym pracodawce chce abym
    założył firmie i był pod wykonawcą jego firmy.
    Z czym to się je.
    Czy wogóle warto w takie coś wchodzić?
    Obiecuję ze wszytkie opłaty on ponosi...
    ZUS
    Ryczałt
    Księgowość

Dziękuje za wszelkie odpowiedzi.
    POzdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: xx Re: Samozatrudnienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 14:29
        > Ryczałt
        I jego wysokość jest najistotniejsza!
        • kovalsc Re: Samozatrudnienie 01.08.06, 14:32
          8,5%
          • Gość: xx Re: Samozatrudnienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 14:35
            Źle zrozumiałem, nie chodziło mi o wysokość podatku, a o wynagrodzenie ryczałtowe:)
          • Gość: xx Re: Samozatrudnienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 14:37
            Może ujmę to inaczej: jeśli zleceniodawca zapłaci ci ok. 3500 zł, to powinno ci się opłacić.
            • Gość: kovalsc Re: Samozatrudnienie IP: *.21.rev.vline.pl 01.08.06, 14:58
              Zaproponował mi 2tys po opłatach wyszło by 1200zł na reke.
              ale to chyba nie warte swieczki, bo na pelnym etacie moge miec takie pieniadze
              tylko ze nie chce mi na to isc. Wiec nie rozumie jego postepowania czy mu sie to
              oplaca??
              Dlatego dla mnie jest to nie zrozumiałe i odbieram to jako jednostronyy układ.
              • Gość: xx Re: Samozatrudnienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 15:04
                Nie musi płacić ci za urlop (nie masz takowego), chorobowe i w każdej chwili może podziękować ci za współpracę. Osobiście na to bym nie poszedł.
                W każdym razie masz nad czym pomyśleć.
                • Gość: kovalsc Re: Samozatrudnienie IP: *.21.rev.vline.pl 01.08.06, 15:06
                  Wydaje mi sie ze nie pojscie na tki układ bedzie rownał sie końcem
                  dotychczasowej współpracy, ale czy warto wchodzić w taki układ aby nie stracić
                  pracy??
                  • Gość: xx Re: Samozatrudnienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 15:16
                    Jeśli to taki warunek a masz problemy ze znalezieniem innej pracy, to ewentualnie możesz spróbować (w końcu założenie działalności to chyba 100 czy 150 zł). Staraj sie tylko wynegocjować płatny urlop (oczywiście nie może sie to nazywać urlopem tylko płatną przerwą w działalności), ewentulną przerwę z powodu choroby, okres wypowiedzenia umowy o współpracy (np. 1 miesiąc, czy 3 miesiące - według tego co uznasz za korzystniejsze dla ciebie).
                    Z mojej strony to wszystko co mogę doradzić. Powodzenia.
      • Gość: kovalsc Re: Samozatrudnienie IP: *.21.rev.vline.pl 01.08.06, 15:24
        Z praca myślę ze nie będzie problemu, choć cięzko to przewidzieć.
        Ale jeśli nie chce dać mi 1200zł na reke a obiecuje ze tyle będę zarabiał mając
        tą firmę, i mówi że będzie mi wszytko opłacał. W takim razie nie rozumie jak mu
        się to opłaca, dotychczas pracowałem na oprogramowaniu firmowym, a jeśli miałbym
        taką firmę będe też chciał pracować na tym samym oprogrowaniu, co wiąże się że
        będę miał tylko jednego zleceniodawcę.
        Z tego co pisałeś/aś wynika że taki kontrakt powinnenen sporządzić.
        Narazie powiedziałem, że nie ide na ten układ, w sumie dlatego że rzuca mi
        jakieś hasła że to i to płaci, ale narazie nic na papierze nie mam, więc nic nie
        mam:(
        Pozdrawiam
      • iw78 Re: Samozatrudnienie 01.08.06, 20:18
        www.pit.pl/pages/i/338.php
      • Gość: Piotrek Re: Samozatrudnienie IP: 83.238.70.* 01.08.06, 20:32
        Powinieneś wołać taką kwotę jaką otrzymywałeś netto + 25% na podatek
        dochodowy+ on Ci daje na ZUS( tak obiecał) + księgowość ( też biecał)
        50zł+ 20% na chorobowe i urlop ( albo on pokrywa)
        To jest minimum opłacalności - przy tej sumie nie tracisz
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka