Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zmiana pracy a urlop

IP: *.altec.pl / *.altec.pl 21.08.06, 15:28
    W czerwcu rozpocząłem pracy u nowego pracodawcy. Czy już teraz przysługuje mi
    cały urlop, czy nabywam go proporcjonalnie do przepracowanych miesięcy? Tzn
    czy danie mi urlopu na 2 tygodnie jest tylko dobrą wolą pracodawcy czy jego
    obowiązkiem ?

Pozdr
    greg
    Obserwuj wątek
      • Gość: CracowiAK Re: i dodatkowe pytanie... IP: 69.220.142.* 21.08.06, 15:54
        czy niewykorzystany urlop u byłego pracodawcy przechodzi na nowego, a jeśli
        nie, czy były pracodawca jest zobowiązany do wypłaty ekwiwalentu
        niewykorzystanego urlopu (w jaki sposób wtedy go policzyć - ilość niewyk. dni
        urlopu / ilość dni roboczych w miesiącu?)?
        • iw78 Re: i dodatkowe pytanie... 21.08.06, 19:34
          Gość portalu: CracowiAK napisał(a):

> czy niewykorzystany urlop u byłego pracodawcy przechodzi na nowego, a jeśli
          > nie, czy były pracodawca jest zobowiązany do wypłaty ekwiwalentu
          > niewykorzystanego urlopu (w jaki sposób wtedy go policzyć - ilość niewyk. dni
          > urlopu / ilość dni roboczych w miesiącu?)?

W momencie kiedy się zwalniasz obecny pracodawca albo udziela Ci ten urlop
          który jeszcze masz, ewentualnie musi Ci wypłacić ekwiwalent za tyle dni ile
          proporcjonalnie Ci przysługuje. To jego obowiązek :) I musi Ci to wykazać na
          świadectwie pracy ( aby nie było cyrków u kolejnego pracodawcy).

Powodzenia :)

• iw78 Re: Zmiana pracy a urlop 21.08.06, 19:27
        "Czy już teraz przysługuje mi
        > cały urlop, czy nabywam go proporcjonalnie do przepracowanych miesięcy? "
        Nabywasz proporcjonalnie do przepracowanego okresu u danego pracodawcy.

Uważasz, że dostaniesz tak szybko urlop w dodatku na 2 tygodnie? :):):) Dopiero
        zacząłeś pracować...
      • iw78 Re: Zmiana pracy a urlop 21.08.06, 19:29
        " czy danie mi urlopu na 2 tygodnie jest tylko dobrą wolą pracodawcy czy jego
        > obowiązkiem ?"

hmm....pracodawca i jego obowiązki? Wiesz, nie chcę być złośliwa ale mnie
        rozbawiłes...:):):)
        • Gość: greg Re: Zmiana pracy a urlop IP: *.altec.pl / *.altec.pl 21.08.06, 21:34
          Czym cię rozbawiłem ?

Urlop dostałem ale nie w całości dwa tygodnie tak jak się z nim umawiałem a
          rozbity na dwie części. Proporocjonalnie przysługuję mi w tej chwili 7 dni -
          wliczając sierpień, minimum 5 - bez sierpnia.

• Gość: iw78 Re: Zmiana pracy a urlop IP: *.centertel.pl 21.08.06, 22:15
            czym mnie rozbawiłes? Powiedzmy, że to słowa "obowiązki pracodawcy" :)
            Ale mniejsza o to.

Gratuluję ludzkiego szefa i życzę przyjemnego wypoczynku.Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka