Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

po co studiować?

28.08.06, 23:33
    Tak się zastanawiam po co studiowałem tyle lat na polibudzie, tyle lat na to
    straciłem i tyle pieniędzy, a teraz nie ma dla mnie pracy. Tymczasem moi
    rówieśnicy po zawodówkach mają już wieloletnie doświadczenie, nieźle płatne
    prace i poukładane życie. Po co komu studia, marnotrawstwo czasu. :(
    Obserwuj wątek
      • gloomy2 Re: po co studiować? 28.08.06, 23:40
        ja jednak mysle,ze jeszcze kiedys docenisz Twoj wysilek...
        albo moze inaczej...inni go docenia.
        studiowac oplaca sie na pewno (wedlug mnie),nie mam nic do osob po
        zawodowkach,ale studia to jednak spora dawka wiedzy i umiejetnosci i mysle,ze
        warto...
        a prace wczesniej czy pozniej znajdziesz!
        a jaki wydzial politechniki skonczyles??
        • poszukiwacz_pracy Re: po co studiować? 29.08.06, 09:52
          podobno kierunek na czasie, informatykę :(
          • gloomy2 Re: po co studiować? 29.08.06, 10:20
            powaznie??trudno mi uwierzyc...
            ponoc studenci informatyki pracuja juz na 4,5 roku
            w necie najwiecej ofert jest wlasnie w tej branzy...
            wysylaj jak najwiecej cv i na pewno cos znajdziesz
            a siedzac w domu doszkalaj jezyki
            masz swietne (moim zdaniem) wyksztalcenie.Nie poddawaj sie!
            powodzenia zycze
            • poszukiwacz_pracy Re: po co studiować? 29.08.06, 12:50
              Może i zawód mam dobry, ale nie mam doświadczenia :( Po co komuś pracownik z
              pustym CV. W moim mieście bez doświadczenia nikt nie dostanie pracy, a jak
              patrzę na ogłoszenia z neta to każdy chce portfolio i do tego certyfikaty
              językowe poracha :(
              • alex_koz Re: po co studiować? 29.08.06, 13:13
                przez cale studia (5 lat) nie zdobyles zadnego nawet najmniejszego
                doswiadczenia (jakas praktyka chociaz, praca przez wakaceje etc. ), nie
                zrobiles zadnej www albo innego projektu ktorym moglbys sie pochwalic?
                jezeli rzeczywiscie nie zrobiles to masz racje, porazka, ale nie zmienia faktu
                ze im kontynuujac prace i brak staran o posade w zawodzie sam sie skazujesz na
                jeszcze wieksza porazke, zacznij wysylac CV - pracodawcy czesto maja wygorowane
                oczekiwania i sa w stanie je obnizyc jak znajde kogos kto im sie spodoba.
                glowa go gory!
                jak wyslesz jakies 500 CV i nadal nie bedziesz mial pracy to zacznij sie
                dolowac, a nie teraz.

co do znajomosci jezykow obcych: jezeli poslugujesz sie jezykiem ale nie mam
                certyfikatu to sie nie przejmuje, pracodawca i tak sam zweryfikuja poziom
                znajomosci jezyka obcego,
                a jezeli nie znasz zadnego jezyka obcego na poziomie sredniozaawansowanym,
                hmmm, porazka
                • poszukiwacz_pracy Re: po co studiować? 29.08.06, 17:27
                  mam malutkie doświadczenie zawodowe, wysłałem już pewnie z 1000 podań więc mogę
                  spokojnie się dołować, cóż taki los prowincjusza z dala od wielkich
                  aglomeracji :( Jeśli chodzi o język to jestem na poziomie preintermediate to
                  troszkę za mało żeby mi ktoś zaproponował pracę masz rację porażka:( Tesco to
                  też dobra międzynarodowa firma
                  • Gość: zx-spectrum Re: po co studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 22:46
                    Przeprowadzka do wiekszego miasta (Krakow, Wroclaw, Warszawa)- to warunek
                    konieczny, niewystarczajacy by zdobyc prace w Twoim zawodzie. Gdzie indziej jej
                    nie ma wogole (albo jako tonerowy) albo jest za mala kase.
              • Gość: laliQ Re: po co studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 19:01
                Sorry, ale jakim problem dla informatyka jest zrobienie sobie portfolio ????
                zrób sobie www i tam umieść swoje projekty !
                Boże gdybym ja była po informie to bym na nic nie czekała tylko wzięła sie
                porządnie do roboty. Sama nauczyłam się html'a i podstaw stylów i wykonałam już
                samodzielnie 3 stronki :D może nie są jakieś "bajeranckie" ale się za nie nie
                wstydzę ;p
                • xman2000 Re: po co studiować? 29.08.06, 19:33
                  nie jestem grafikiem co miałbym na takiej stronce pokazać
                • Gość: jea Re: po co studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 22:48
                  dziewczyno, nie szalej, samo klepanie html a praca informatyka po studiach za
                  prawdziwe pieniadze to dwie, zupelnie rozne rzeczy :)
              • Gość: zx-spectrum Re: po co studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 22:44
                Napisz sobie jakis program dla zabawy, cus na demoscene- cokolwiek czym by mozna
                zapchac portfolio. Czasami na rozmowach sa po prostu testy z jezyka. Siadasz i
                na czas klepiesz program np. w Java. Jest duze zapotrzebowanie na rynku, wiec
                wystarczy byc zdolnym i miec wyksztalcenie. Jako informatycy mamy wielkie
                szczescie- doswiadczenie komercyjne nie jest wymagane juz w takim stopniu jak
                kilka lat temu. Nie potrzeba lat bezplatnych stazy. Wystarczy miec leb na karku.
                Powodzenia!
      • alex_koz Re: po co studiować? 28.08.06, 23:48
        roznica jest taka, ze ty bedziesz sie rozwijal, a twoi rowiesnicy nie.
        • poszukiwacz_pracy Re: po co studiować? 29.08.06, 09:51
          hmm, trudno rozwijać się pracując w jakimś supermarkecie przy wykładaniu towaru
          • Gość: michał Re: po co studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 12:55
            a umiesz cos z tej informatyki?
            dobry jestes np. w javie?
            wiekszosc firm nie wymaga doswiadczenia tylko umiejetnosci.
            • poszukiwacz_pracy Re: po co studiować? 29.08.06, 17:27
              wolę PHP i C++ od Javy
              • Gość: zx-spectrum Re: po co studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 22:51
                Ogloszen z wymaganym C++ widzialem wiecej niz z Javy. Atakuj. Nie uzalaj sie nad
                soba na grupach dyskusyjnych. Wez sie w garsc i atakuj. Inni nie maja takich
                zdolnosci jak Ty, ani takiego doswiadczenia. Nie skladaj papierow w malych
                miejscowosciach, jedz do Wrocka. Sprobuj tam. Powysylac CV, jakies swoje
                source'y i czesc :)

• Gość: Majka Re: po co studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 14:10
        Choćby dla siebie samego, dla własnego rozwoju. Poza tym zawsze można zrobić
        studia podyplomowe aby zmodyfikować swoje kwalifikacje. Po każdym kierunku można
        znaleźć pracę, to zależy tylko od zaradności i kreatywności.
        • Gość: hermenegilda_zenia Re: po co studiować? IP: *.crowley.pl 29.08.06, 15:50
          No tak, czekamy aż przyjdzie do nas ktoś i zaproponuje świetną pracę. Człowieku
          rusz się, kiwnij palcem a nie narzekasz. Masz porządne podstawy, żeby zacząć
          pracę, bo akurat ludzi po twoim kierunku studiów szukają wszędzie i brak
          doświadczenia niekoniecznie ciebie przed potencjalnym pracodawcą przekreśla.
          Witamy w dorosłym świecie - nikt ci nic nie da, jeśli nie podejmiesz wysiłku
          żeby samemu sobie to wywalczyć. Banał, ale jakże prawdziwy.
          • poszukiwacz_pracy Re: po co studiować? 29.08.06, 17:20
            byłem już na wielu rozmowach rzadna nic nie dała wstrętne konkursy, na
            stanowisko administratora sieci komputerowej gdzie oferowano 800 zł na rękę
            było z kilkudziesięciu konkurentów, zrobili tam nam egzamin pisemny i
            praktyczny widać jestem za mało doświadczony bo nie przeszedłem, trzeba się
            przekwalifikować
        • poszukiwacz_pracy Re: po co studiować? 29.08.06, 17:16
          Ja akurat robię studia podyplomowe z administracji sieciami komputerowymi droga
          sprawa dla bezrobotnego :( Hmm tak sobie myślę nad zmianą zawodu, np jako
          spawacz znajdę szybciej pracę tylko zapiszę się na kurs z urzędu pracy
          • Gość: michał moze sie przeprowac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 17:59
            napisales ze wolisz PHP
            oto watek dla Ciebie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
            f=140&w=47611542&a=47611542

mobilnosc to droga do sukcesu:)

• Gość: michał watek dla ciebie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 18:00
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=140&w=47611542
              teraz wszystko dobrze
              • poszukiwacz_pracy Re: watek dla ciebie. 29.08.06, 18:47
                Warszawa to drugi koniec Polski :( Dzięki za linka
            • poszukiwacz_pracy Re: moze sie przeprowac? 29.08.06, 18:48
              przeprowadzę się jak znajdę pracę w jakimś mieście a skoro jej nie znalazłem to
              czekam na odpowiedź na jakieś moje cv
      • Gość: jeszcze student Re: po co studiować? IP: 195.116.35.* 29.08.06, 20:09
        nie wiem stary cos ty robil przez 5 lat studiow, ale u mnie na 5 roku duzo osob
        juz pracuje i zarabiamy calkiem przyzwoite pieniadze( nie w warszawie) . teraz
        na informatykow jest wziecie , tylko trzeba cos wiedziec , miec jakies ciekawe
        doswiadczenie. nie wiem moze u ciebie jest serio kiepsko z praca, wtedy sie
        przeprowadz :)

powodzenia
        • xman2000 Re: po co studiować? 29.08.06, 20:14
          ja nie studiowałem w mieście w takim dużym mieście jak Wrocław więc raczej nie
          było gdzie znaleźć roboty, no najwyżej w tesco
          • poszukiwacz_pracy Re: po co studiować? 29.08.06, 20:20
            ja też studiowałem na polibudzie w niezbyt dużym mieście i widoków na prackę
            nie było, no najwyżej w innym fachu, troszkę pracowałem
      • Gość: na chwile Re: po co studiować? IP: *.acn.waw.pl 29.08.06, 20:56
        znam te rozterki panie kolego :)
        ja kilka lat temu politechnike dzienną skończyłem, z powodu braku doświadczenia 1.5 roku bez odpowiedzi na jak to nazwałeś puste CV

po co studia ?

owszem, jak zaczynałem pracę to jako specjalista ds. wszystkiego w firmie wyzyskiwaczu miałem 850 podczas, gdy "ziomale" z podwórka mieli 1100 netto jako cieciowie lub 2000 w myjni samochodów

ale nie każdy może sie zatrzymać na etapie debila, niektórych ciągnie do wiedzy, poznawania świata, poszerzania horyzontów, owszem ciężej w życiu czasem, bo wiedza i świadomość bolą, a człowieka bezmyślnego nie boli, ale po studiach teoretycznie masz większe możliwości i większy mózg, a tego się nie da przeliczyć na kase

ja też mój czas "zmarnowałem" w sensie ekonomicznym, ale mam coś czego się nie da przeliczyć, pomimo, że debil po 8 klasach z mieszkania obok ma samochód (właśnie ta myjnia), a ja stare buty, ale ja mam szanse coś osiągnąć, a on już jest na szczycie swoich możliwości jako myjący i tyle :)
        • poszukiwacz_pracy Re: po co studiować? 29.08.06, 21:16
          Rozumiem więc, że obecnie pracujesz w swoim zawodzie i pniesz się w górę
      • Gość: ramadayes Re: po co studiować? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.06, 22:06
        teraz, żeby pracować w informatyce nie musisz mieć koniecznie wyższego
        wykształcenia. nie musisz mieć nawet doświadczenia, wystarczy, że masz
        umiejętności. jeżeli masz umiejętności i potrafisz je odpowiednio zaprezentować
        w postaci różnych projektów, możesz w ten sposób przekonać do siebie pracodawcę
        i niepotrzebne ci tu żadne doświadczenie. piszesz, że interesuje cię
        programowanie w C czy PHP. napisz jakiś program albo zrób ciekawą stronkę w
        PHP, weź to na rozmowę kwalifikacyjną i pochwal się! pokaż potencjalnemu
        pracodawcy, że potrafisz mimo braku doświadczenia! wyspecjalizuj się w jakiejś
        dziedzinie informatyki, która cię interesuje, cały czas się ucz i dokształcaj w
        tej dziedzinie i nie ma siły, żebyś nie znalazł pracy. pozdr
        • poszukiwacz_pracy Re: po co studiować? 30.08.06, 09:43
          Rozważam przeprowadzkę do Wrocławia lub Poznania może tam mi lepiej pójdzie,
          tylko że bez pewnej pracy to ryzykowna sprawa nieco :(
      • Gość: xyz Re: po co studiować? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 08:18
        czasem też tak sobie myślę, że te studia to tylko strata czasu...
        ale nie mieć studiów w dzisiejszych czasach...to nie wyobrażam sobie :|
        jedno mnie zastanawia, dostać pracę bez studiów graniczy z cudem, a tacy w
        rządzie mogą bez matury nawet rządzić, o kasie jaką zdzierają nawet nie
        wspomne, toż to żałosne!:| tak chyba nigdzie nie ma, w żadnym kraju!!!
        Przecież to, że ktoś ma studia, to powinno się liczyć jakoś, w końcu za darmo
        nikt tytułu nie zdobył! Niestety tak już jest, ten kto sie wcześniej dorwał
        pracy, pracuje za niezłą kase czasem, a człowieka po studiach, z
        wykształceniem, niestety bez doświadczenia, bo studiując dziennie, niestety nie
        da się pracować na etat...po prostu takeigo człowieka nikt nie chce, choć tak
        naprawde doświadczenie nie ma tu nic do rzeczy!!!
        no cóż...tak sobie można pisać w nieskończoność...
        powodzenia w szukaniu pracy
        • poszukiwacz_pracy Re: po co studiować? 30.08.06, 09:41
          Trzeba niedouczonych polityków wysłać do szkoły :)
      • poszukiwacz_pracy dlaczego pracodawcy boją się wykształconych? 30.08.06, 09:45
        Dlaczego pracodawcy ostatnio wolą pracowników bez studiów (np techników
        informatyków) czyżby bali się magistrów? :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka