Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dobra praca dla informatyka

07.09.06, 12:10
    Witam,

jakie warunki trzeba spełnić aby dostać dobrą pracę w sektorze informatycznym,
    np. w firmie zajmującej się bazami danych, SAP.
    Jakie są szanse dla mnie na dobrą prace jeśli mam doświadczenie w pracy nad
    kilkoma stronami int. opartymi o bazy danych, zdobyte w czasie studiów
    informatycznych na Politechnice Śląskiej (od października 5-ty rok),
    doświadczenie w pracy z klientem przy tychże stronach, świetnie władam
    angielskim, dobrze czeskim, mam zamiar do końca studiów nauczyć się hiszpańskiego.
    Dodatkowo mogę nieskromnie zareklamować się wysoką kulturą osobistą i językową.
    Jakie dodatkowe warunki muszę spełnić?
    Jakie kursy mogą się przydać?
    Ile warte są certyfikaty językowe?
    Co jeszcze mogą mi Państwo doradzić, może bezpłatna praktyka?
    W jakich miastach najlepiej takiej pracy szukać?
    Nie ukrywam, że bardzo odpowiadałaby mi praca mobilna, wiążąca się z
    wyjazdami, podróżami, pracą z ludźmi, najlepiej w zespole międzynarodowym.

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
    Obserwuj wątek
      • marcink_23 Re: dobra praca dla informatyka 08.09.06, 01:51
        Powinienes juz na drugim,trzecim roku wiedziec czy chcesz pojsc w kierunku np.
        programowania w J2EE, administracji ORACLE czy Windows Server. Specjalizowac
        sie w jednej dziedzinie - pisac projekty niekomercyjne, pracowac na
        praktykach,robic certyfikaty. Z wlasnego doswiadczenia wiem ze firmy oczekuja
        od absolwentow konkretnej wiedzy i umiejetnosci. Dlatego odpowiedz na Twoje
        pytanie jest bardzo prosta - chcesz miec prace w firmie zajmujacej sie SAP -
        poznaj dobrze SAP, w firmie zajmujacej sie np. bazami Oracle - poznaj dobrze
        Oracle. To jest glowny wymog w firmach - znajomosc konkretnej technologii. Tego
        przede wszystkim beda pytac na rozmowach. Natomiast jezyki, tzw soft skills sa
        wazne, ale to drugorzedna sprawa. Jest duzy glod na specjalistow, wiec firmy
        przymykaja oko na tego typu sprawy.
        • knap.radoslaw Re: dobra praca dla informatyka 11.09.06, 13:16
          Rzeczywiście w przypadku poszukiwanych zawodów jakimi są informatycy
          specjalizacja to atut. Warto skorzystać z rady doświadczonego kolegi.
      • chunkpunk Re: dobra praca dla informatyka 28.09.06, 15:07
        Czyli dla mnie tragedia :))
        Pracuje w oddziale zachodniej firmy w Polsce nie informatycznej tylko produkcyjnej

-administracja siecia rozlega 800 stanowisk
        -wdrozenia i administracja JDE,Peoplesoft,Mximo,Webmethods,
        -administracja AS400, Aix,W2K
        -Cisco,Netscreen + 100 innych uzadzen sieciowych

• knap.radoslaw Re: dobra praca dla informatyka 29.09.06, 09:44
          Na Pana miejscu raczej nie obawiałbym się o tragedię :) Doswiadczneie w zakresie
          administrowania może być równiez swietnie wykorzystane np. w banku, cetrum
          finansowoa-księgowym i oczywiście firmie produkcyjnej. jest to tylko wetsia
          tego, czy ten profil pracy Panu odpowiada. Swoją drogą niedługo powinnismy mieć
          interesującą ofertę w Pana profilu, warto zaglądac na stronę BDI.
      • atrix1 Re: dobra praca dla informatyka 11.10.06, 10:59
        Witam!!
        Jak znaleźć pracę jako informatyk, gdy się nie ma doświadczenia, wszyscy
        potrzebują specjalistów ale jak stać się takowym.
        Ukończyłem studia inżynierskie w kwietniu, wcześniej zajmowałem się pracą nie
        związaną z informatyką i teraz mam problem ze znalezieniem pacy w tej branży.
        Czytam artykuły , że brakuje inżynierów ale chodzi tylko o tych już
        ukształtowanych nikt nie interesuje się ukierunkowaniem świeżego inżyniera.
        Co zrobić aby stać się interesującym informatykiem dla pracodawców??
        • sheerer Re: dobra praca dla informatyka 11.10.06, 11:01
          a co umiesz ?
          • atrix1 Re: dobra praca dla informatyka 11.10.06, 18:43

Przerabiałem C++, Java, programowanie systemowe i współbieżne, bazy danych a
            prace dyplomową pisałem na temat Python'a jego też poznałem w praktyce.
            Wszystkie te zagadnienia znam na poziomie studiów i nie wykonywałem nic
            komercyjnie, znam podstawy i zasady programowania w powyższych językach.
            Chciałbym dać z siebie wiele ale nikt na razie nie chce na mnie postawić!
            Pozdrawiam!
            • mikaneu Re: dobra praca dla informatyka 11.10.06, 22:22
              ale gdzie mieszkasz (wojewodztwo, region), szukasz pracy tylko w swojej
              miejscowości? Na uczelni firmy nie oglaszały naboru?
              • atrix1 Re: dobra praca dla informatyka 12.10.06, 00:19

Studiowałem zaocznie i prowadziłem wtedy firmę handlowo-usługową, żeby mieć za
                co studiować, dlatego nie szukałem wtedy ofert
                Interesuje mnie praca praktycznie w całym kraju oprócz pomorza i wschodu Polski.
        • jurassic1 Re: dobra praca dla informatyka 30.10.06, 22:23
          Doskonale Cię rozumiem. Mam podobny problem. Skończyłem studia rok temu. Do tej
          pory pracowałem na własny rachunek. Niestety w zachodniopomorskim jako
          informatyk na telefon nie zarobi się kokosów. Najczęstsze problemy klientów to
          walka z wieszającymi się Windows itp. Od czasu do czasu trafi się zlecenie na
          wykonanie sieci LAN. Żaden to rozwój i kariera. Wiem, że klucz do sukcesu to
          specjalizacja. Ofert dla specjalistów jest sporo, niestety firmy nie są
          zainteresowane zatrudnianiem inżynierów bez szkoleń i doświadczenia w danej
          dziedzinie, ale skąd wziąć pieniądze np. na ścieżkę certyfikacyjną Oracle'a?
          Frustrujące to, zwłaszcza jak się mieszka na takiej prowincji jak Szczecin,
          gdzie nie ma zbyt wiele ciekawej pracy dla informatyka. Jestem gotów się
          wyprowadzić stąd, tylko kto zechce we mnie zainwestować? Nadal jestem otwarty na
          wiedzę, tylko póki co nie stać mnie na nią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka