Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Przejście na "TY" w pracy!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 11:13
    Witam, od tego tygodnia zaczęłam pracę w małej firmie handlowej. Mam 22 lat,
    wiekszość osób jest w wieku ok 40-50 lat. Krępuje mnie trochę jak starsze ode
    mnie osoby mówią do mnie "pani Agnieszko". Jednak jezeli zaproponuje zeby
    mówiono do mnie po imieniu to nie chce aby inne osoby były zobligowane do
    zaproponowania tego samego (zazwyczaj taka propozycja działa w dnie strony),
    szczególnie ze nie wyobrażam sobie mówienia do 50-letniej księgowej "Halina
    masz tu faktury" ;))
    czy jest na tą sytuacje jakieś taktowne rozwiązanie, czy może dać sobie
    spokój i pozostac przy Pani??
    Obserwuj wątek
      • iberia30 Re: Przejście na "TY" w pracy!!! 08.09.06, 12:04
        Nie zawsze taka propozycja dziala w dwie strony.Po prostu powiedz:Pani Halino
        czy moglaby Pani do mnie mowic po imieniu? I po sprawie:-).
      • Gość: Też aga Re: Przejście na "TY" w pracy!!! IP: *.tosa.pl 08.09.06, 13:24
        U nas do młodszych (tzn. ok 20 -30 lat) wszystcy mówią po imieniu a do
        starszych mówimy np. Pani Aniu. Starsi do nas mówią po imieniu
      • marcot Re: Przejście na "TY" w pracy!!! 08.09.06, 14:40
        moim zdaniem bedzie lepiej jak pozostawisz to tak jak jest. praca to praca, a
        ludzie beda mieli dla ciebie wiecej respektu i szacunku jesli bedziesz sie do
        nich zwracac w spodob oficjalny, a nie kolesiowy. z pewnoscia nie zburzy to
        rowniez dobrej atmosfery pracy -ja sie przynajmniej nigdy z taka sytuacja nie
        spotkalem.
        • mizzzar Re: Przejście na "TY" w pracy!!! 08.09.06, 15:18
          marcot, popieram w calej rozciaglosci. do tej pory w wiekszosci firmw ktorych pracowalemmowilismy sobie po imieniu i to samo w sobie bylomeczace, bo dla mnie mowienie sobie po imieniu to jakas blizsza wiez ciezko mowic poimieniu do soboy ktorej nawet sie nie toleruje, a co dopiero lubi.
          • iberia30 Re: Przejście na "TY" w pracy!!! 08.09.06, 18:45
            wez pod uwage, ze nie w kazdej firmie jest atmosfera nie-lubienia sie, jest
            wiele firm normalnych i to chyba nic dziwnego, ze jesli spedza sie z kims
            codziennie po 8 albo wiecej godzin to meczace moze byc "panowanie".
            Takie panowanie to prawie jak mowiemie do siebie "pani magister", "panie
            inzynierze";-DDDDD
            • Gość: Leon Re: Przejście na "TY" w pracy!!! IP: 80.51.73.* 08.09.06, 20:03
              U mnie w firmie (duza korporacja miedzynarodowa) wszyscy sa na ty. Na poczatku
              trudno bylo mi sie do tego przyzwyczaic. Ja mam 23 lata, pracownicy firmy sa w
              wieku od 21 lat do okolo 60. Ale teraz kompletnie nie zwracam na to uwagi. Jako
              ciekawostke podam, ze nawet do prezesa mowie per ty :d
              • iberia30 Re: Przejście na "TY" w pracy!!! 08.09.06, 20:39
                Gość portalu: Leon napisał(a):

>Jako ciekawostke podam, ze nawet do prezesa mowie per ty :d

jesli to obcokrajowiec to trudno sie do niego inaczej zwracac niz you, no
                chyba, ze sir :-D.
      • Gość: ala Re: Przejście na "TY" w pracy!!! IP: *.autocom.pl 08.09.06, 22:35
        Jako osobę starej daty dziwi mnie, że Ty - osoba młoda, od niedawna dopiero
        dorosła - chciałabyś, aby trochę starsze od Ciebie osoby mówiły Ci po imieniu,
        jak do dziecka w przedszkolu, bo Ty w dalszym ciągu do tych osób zwracałabyś
        się per pan/pani. Za całkiem naturalne w naszej kulturze jest zwracanie się do
        młodych dorosłych osób przez pan/pani.
        Czy nie zdajesz sobie sprawy z tego, że to nie jest w Twoim interesie, wręcz
        przeciwnie? Poczekaj troszkę, po jakimś czasie i tak niektóre z tych niewiele
        od Ciebie starszych osób, na niewiele wyższym stanowisku od Twojego i tak
        zaczną się do Ciebie zwracać po imieniu i polecać Ci do załatwienia jakieś
        głupie sprawy, nawet prywatne, i wcale nie będziesz zadowolona, gdy osoba 45-
        cioletnia do Ciebie, np. 35-latki, będzie się zwracać po imieniu?
        Co innego, gdy wszyscy do wszystkich w firmie zwracają się po imieniu - tak
        jest ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka