Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

okres próbny!!??

IP: *.tvtom.pl 15.09.06, 12:20
    Jak podchodzicie do okresu próbnego nie mając umowy o pracę. Przyszły
    pracodawca zaproponował mi 2,3 dni okresu próbnego. Oczywiście stwierdził, że
    na takie okresy próbne zaprasza kilka osób i później jedną wybiera. Dodam, że
    chodzi o biuro rachunkowe, więc mozna powiedzieć, że podczas takiego próbnego
    dnia będę wykonywać normalną pracę. Na wstępnej rozmowie pracodawca
    powiedział, że chce wybrać osoby tylko z takim doświadczeniem aby mogły one
    odrazu usiąść do kompa i pracować. Myślę, jednak, że jest to zwykłe
    wykorzystywanie, bo tak naprawdę wystarczy, że przyjdzie kilka takich osób,
    które będą normalnie pracować a pracodawca będzie miał darmowych pracowników.
    Co o tym myślicie??
    Obserwuj wątek
      • Gość: xx Re: okres próbny!!?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 12:39
        > powiedział, że chce wybrać osoby tylko z takim doświadczeniem aby mogły one
        > odrazu usiąść do kompa i pracować.
        Do tego powinna służyć druga tura rozmów. Wydaje mi się, że w ciągu np. 1-2 godzin mozna sprawdzić znajomość używnych programów księgowych.

> które będą normalnie pracować a pracodawca będzie miał darmowych pracowników.
        10 takich osób "załatwia" mu darmowego pracownika na cały miesiąc!

Wybór należy do ciebie.
        • Gość: Agnes Re: okres próbny!!?? IP: 195.116.125.* 15.09.06, 18:40
          Wiesz wydaje mi się, że nie do końca celem jest wykorzystanie Was do darmowej
          pracy, bo z drugiej strony może przyjść ktoś, kto twierdzi że ma doświadczenie a
          tak na prawdę więcej szkód narobi w księgach niż pozytku więc może pracodawca na
          prawdę chce sprawdzić, kto z was najszybciej wdroży się w pracę i najbieglej
          bedzie pracował. nic Ci nie szkodzi pójść na te klika dni, a nuż się uda właśnie
          Tobie:)
      • Gość: Mysia mialam podobna sytuacje IP: *.futuro.pl 15.09.06, 20:10
        i nie skorzystalam. Po miesiacu znalazlam kolejne ogloszenie tego pracodawcy na
        to samo stanowisko...
      • agunia_29 Re: okres próbny!!?? 15.09.06, 23:02
        > Jak podchodzicie do okresu próbnego nie mając umowy o pracę. Przyszły
        > pracodawca zaproponował mi 2,3 dni okresu próbnego. Oczywiście stwierdził, że
        > na takie okresy próbne zaprasza kilka osób i później jedną wybiera. Dodam, że
        > chodzi o biuro rachunkowe, więc mozna powiedzieć, że podczas takiego próbnego
        > dnia będę wykonywać normalną pracę.

Widać, że nie czytasz KP. Po pierwsze umowa na okres próbny jest rodzajem UMOWY
        O PRACĘ. Po drugie pracodawca nie ma prawa robić sobie okresu próbnego za darmo
        jeszcze w Biurze Rachunkowym w takim powaznym miejscu!!
        Jeśli chce Was wypróbować ma OBOWIĄZEK podpisać umowę na czas próbny nie krócej
        i nie dłużej niż 3 miesiące. Co prawda życie jest życiem i pracodwacy robią co
        chcą i wykorzustują nieznajomość przepisów potencjalnych pracowników ale ty też
        sie możesz postawić i nie zgodzić sie na to. Poczytaj KP, spisz co jaki artykuł
        dotyczy. Jeszcze go tak zażyjesz, że albo cię zatrudni normalnie albo ci
        podziekuje i powie "do widzenia" jeśli firma jest tzw "krzak".
        Gdybym to wszystko co wiem teraz wiedziała dużo wczesniej to bym kilka razy
        wygrała sprawę i dostała odszkodowanie. Bardzo chętnie uczę się Kadr i myslę,
        że chciałabym w tym się specjalizować bo wdzięczny temat!! :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka