Gość: aura IP: *.usr.onet.pl / 192.168.1.* 12.03.03, 14:50 Czy na umowie zleceniu mam prawo domagać się książeczki ubezpieczeniowej i czy mam prawo korzystać z funduszu socjalnego (typu sport, wycieczki, etc.) W razie czego dziękuję za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edyta41 Re: umowa zlecenie 12.03.03, 15:54 Gość portalu: aura napisał(a): > Czy na umowie zleceniu mam prawo domagać się książeczki ubezpieczeniowej i > czy mam prawo korzystać z funduszu socjalnego (typu sport, wycieczki, etc.) W > razie czego dziękuję za odpowiedz. Jeżeli jesteś studentem to do 26 roku życia na uczelni masz ubezpieczenie.Jeżeli skończyłaś 26 lat i pracujesz na umowę zlecenia to zlecodawca ma obowiązek opłacać za Ciebie wszystkie składki(chorobowe jest dobrowolne),a co za tym idzie ma obowiązek wydania książeczki ubezpieczeniowej lub uzupełnienia już istniejącej(jeżeli takową posiadasz).Co do funduszu socjalnego to nic Ci się prawnie nie należy(nie jesteś pracownikiem w rozumieniu prawa pracy).Zatem zależy to od dobrej woli zleceniodawcy. Pozdrawiam E41 Odpowiedz Link Zgłoś