Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca tymczasowa

10.10.06, 15:53
    Witam,
    mam pytanie dotyczące ograniczeń pracy tymczasowej. Przyczytałam w art 20
    ustawy dotyczącej pracy tymczasowej, że można świadczyć pracę tylko przez 12
    miesięcy dla jednego pracodawcy użytkownika, potem przez kolejnych 36
    miesięcy ma się zakaz pracy dla tego pracodawcy (chodzi o zakaz dalszej pracy
    jako tymczasowy, można podpisać zwykłą umowę bezpośrednio z pracodawcą). Czy
    wiecie może, jak to wygląda w praktyce? Czy po roku pracy rzeczywiście
    dostanę wymówienie? Czy ktoś z Was jest/był w podobnej sytuacji? Z góry
    dziękuję za pomoc:)))
    Obserwuj wątek
      • Gość: iw78 Re: Praca tymczasowa IP: *.centertel.pl 10.10.06, 18:02
        "Czy po roku pracy rzeczywiście dostanę wymówienie?" Jako pracownik tymczasowy z pewnością,chociaż nie można nazwać tego wymówieniem a poprostu umowa ulegnie rozwiązaniu z czasem na jaki zostanie zawarta.
        Są jednak wyjątki – pracownik tymczasowy może pracować w tej samej firmie dłużej, ale tylko wówczas, gdy zastępuje nieobecnego pracownika. Jednak nawet w takim przypadku okres wykonywania pracy tymczasowej przez takiego pracownika nie może przekroczyć 36 miesięcy.

Jeżeli pracodawca użytkownik będzie zadowolony z Twojej pracy, to po zakończeniu umowy o pracę tymczasową sam może Cię zatrudnić na podstawie zwykłej umowy o pracę.

Takiej gwarancji jednak nikt Ci nie da. Zresztą, zadnej gwarancji nie da Ci zadna umowa, że pracodawca Cię nie zwolni jeśli będzie mieć na to ochotę.
        Pozdrawiam
        • Gość: Aga Re: Praca tymczasowa IP: 195.116.125.* 10.10.06, 20:05
          \hmm o ile się nie myle w Ustawie jest jeszcze też coś w rodzaju, że możesz
          podpisac umowę nawet na 36 miesięcy- pod warunkiem, że na danym stanowisku
          zastepujesz innego dotychczasowego pracownika. A potem rzeczywiście nie możesz
          zostać zatrudniona na żadnych warunkach z tą samą firmą przez co najmniej
          kolejne 36 miesięcy. Takie są przepisy jesli umowę na czas okreslony jako
          pracownik tymczasowy podpisujesz z agencją pracy tymczasowej, nie wiem, czy
          jesli podpisujesz bezpośrednio z pracodawcą czy zasady są takie same
          • Gość: iw78 Re: Praca tymczasowa IP: *.centertel.pl 10.10.06, 22:18
            Pracownika tymczasowego (zwanego często czasownikiem) zatrudnia agencja pracy tymczasowej, lecz świadczy on pracę na rzecz innej firmy. Agencja zawiera więc dwie umowy: z firmą zatrudniającą czasownika oraz z nim samym.

Pracownik tymczasowy niestety nie może być zatrudniony w tej samej firmie bez żadnych ograniczeń czasowych. Ustawa stanowi, że w ciągu kolejnych 36 miesięcy może on świadczyć pracę na rzecz tego samego pracodawcy nie dłużej niż przez 12 miesięcy. Są jednak wyjątki – czasownik może pracować w tej samej firmie dłużej, ale tylko wówczas, gdy zastępuje nieobecnego pracownika. Jednak nawet w takim przypadku okres wykonywania pracy tymczasowej przez czasownika nie może przekroczyć 36 miesięcy. A agencja może go skierować do tej samej firmy nie wcześniej niż po upływie kolejnych 36 miesięcy.

Jest też inny rodzaj umowy. Umowa na zastępstwo. Taka umowa zostaje zawarta pomiędzy pracownikiem ( który nie jest nazywany pracownikiem tymczasowym i zadna agencja nie uczestniczy już tutaj przy zawieraniu umowy) a pracodawcą.
            Tu pracownik może z tym samym pracodawcą zawierać nieograniczoną liczbę umów (wszystkie zawarte na czas określony w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy )i nie ma ograniczeń typu 12/36 miesięcy.

To chyba o to chodziło, prawda? Mam nadzieję, że nie namieszałam.
      • mateuszbuszek Re: Praca tymczasowa 10.10.06, 20:20
        Witam wszystkich ciepło, mam ogromny problem. Błagam wszystkich o zainteresowanie, jestem potwornie załamany. Potrzebuje na gwałt
        pożyczyć od kogoś pieniądze, na pewno je zrócę najpóźniej do 2 tygodni. MIałem wręcz niesamowitego pecha, oto co się stało:
        Mieszkam w Krakowie, zarabiam 1500 zł miesięcznie i kupiłem sobie używany samochód. Juz nim jeżdzę, jutro jestem umówiony na
        zapłatę całej kwoty. Powiedziałem panu, iż nie mam na koncie takiej ilości gotówki ale autem zainteresowany jestem. pan zgodził
        siępoczekać z kasą do jutra, ja dzisiaj byłem w oddziale AIGO, pożyczyłem 2 000 zł i od razu dostałem gotówkę. Nie miałem jej
        jednak długo w kieszeni, w drodze powrotnej napadło mnie 5 huliganów i obrabowali z całego portfela jak i telefonu, właśnie wracam
        z komisariatu. Musieli mnie śledzić przez cały czas jak załatwiałem pożyczkę...
        Jeżeli jutro nie kupię tego samochodu to bede go musiał oddac a bardzo mi jest potrzebny, moja prośba jest następująca...proszę
        bardzo człowieka który rozumie w jakiej jestem sytuacji o zaufanie i pozyczenie mi na tydzień kwoty 1 500 zł. Oddam najpóźniej za
        tydzień, nawet z jakimś procentem w nagrode. Tak się składa, że w piątek otzrymam 2 000 w ramach spadku po mamie i na pewno bede
        miał pieniądze. Ryzyko pożyczki i tego że się zwinę nie jest duże, przed pożyczką się zweryfikuje telefonami, podam adres do domu
        i pracy, itd. Bardzo prosze ludzi z sercem o kontakt na moje gg: 8050960 wszystko jeszcze szczegółowiej wyjasnie.
        • Gość: marta Re: Praca tymczasowa IP: 62.233.184.* 11.10.06, 13:11
          wolne żarty!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka