Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Przekłamanie w cv?

IP: *.chello.pl 11.10.06, 20:41
    Skończyłam studia już jakiś czas temu, potem wyjechałam za granicę - wiadomo,
    aby zarobić trochę. Niedawno wróciłam i szukam pracy. Mimo, że mam skończone
    2 kierunki i znam dobrze 2 języki to mam spory problem ze znalezieniem
    czegokolwiek. Pracodawcy przede wszystkim opierają się na tym, że nie mam
    doświadczenia. Mój znajomy zaproponował miwpisanie do CV, że przez jakiś czas
    pracowałam w jego firmie w dziale administracji, np. na umowę o zastępstwo.
    Może też wystawić mi na to niezbędne papiery. Zastanawiam się czy takie
    okłamywanie przyniesie jakieś efekty, czy może to mieć jakieś negatywne
    skutki? Bardzo proszę o podpowiedź, bo nie znam się na tym zupełnie.
    Obserwuj wątek
      • anula36 Re: Przekłamanie w cv? 11.10.06, 20:49
        moze lepiej jakby cie zatrudnil teraz i naprawde? Zdobylabys doswiadczenie,
        nauczyla sie pracy biurowej.
        Drobne przekrety w cv wychodza na swiatlo dzienne latwiej niz myslisz.
      • Gość: inż gryzoń Re: Przekłamanie w cv? IP: *.chello.pl 11.10.06, 21:50
        Pozazdrościć znajomego. :) To skarb mieć takich przyjaciół. Ale lepiej może
        jeszcze trochę poszukaj bez tego, co?
        • Gość: bianna Re: Przekłamanie w cv? IP: *.chello.pl 11.10.06, 22:27
          Własnie chciałabym się dowiedzieć w jaki sposób przyszły pracodawca może dojść
          do tego, że nie jest prawdą to że pracowałam. Niestety znajomy nie ma teraz
          możliwości mnie zatrudnić ;] Więc sama nie wiem czy te jego chęci docenić czy
          nie? W końcu pracownik administracyjny ma niezbyt duży zakres obowiązków.
          Przynajmniej w jego firmie...
          • anula36 Re: Przekłamanie w cv? 11.10.06, 22:38
            1. moze sprawdzic w zus skladki ( a przeciez cie nie zajestruja teraz z data
            sprzed np pol roku)
            2.US
            3. moze znac ta firme albo kogos w tej fimrie - zadac ci kilka niewygodnych
            pytan z kim pracowalas albo co robilas
            4. wypytac kogos znajomego z tamtej firmy o ciebie
            Swiat jest maly.
            Moze lepiej wpisac prace w firmie znajomego jako bezplatny staz?? a przy okazji
            wpasc tam i sie rozejrzec cos i jak dziala.
            • Gość: bianna Re: Przekłamanie w cv? IP: *.chello.pl 11.10.06, 23:03
              Dzięki za pomysł! Na staż nie wpadłam. Myślałam raczej o umowie zleceniu, wtedy
              też nie płaci składek. Ale staż bezpieczniejszy. Obawiam się raczej tego, że
              rzeczywiście może znaleźć się jakiś znajomy znajmomego....
              • anula36 Re: Przekłamanie w cv? 11.10.06, 23:41
                nie placi skladek pod warunkiem ze jestes zatrudniona gdzie indziej - jesli
                nie, pracodawca musi ci pooplacac wszystko co sie tylko da;)
                Przynajmniej z raz tam zajrzec i zobacz co i jak - trzeba probowac - rynek
                pracy tez nie jest dla nas taki super fair.
                • Gość: swallow Re: Przekłamanie w cv? IP: *.acn.waw.pl 12.10.06, 10:28
                  a jak sprawdzi ZUS, US? to tak wszystko jest ot tak dostepne?
                  • Gość: pampam Re: Przekłamanie w cv? IP: *.chello.pl 12.10.06, 14:11
                    A ja bym się nie przejmowała i wpisała to do CV, jeśli znajomy może poświadczyć
                    to. Tylko przedtem dobrze zorientuj się co robią w tej firmie twojego znajomego
                    osoby tam pracujące, jaki zakres obowiązków, godziny i tryb pracy itp. żebyś
                    później pewnie odpowiadała na pytania potencjalnego pracodawcy. Tylko nie
                    przesadzaj, bo jak czegoś nie potrafisz (a niby to robiłaś),to w pracy szybko
                    wyjdzie, że coś ściemniałaś
                    • Gość: realizatorka Re: Przekłamanie w cv? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 14:18
                      Ja bym nie ryzykowała. Chociaż mam doświadczenie równie ciężko jest mi znaleźć
                      pracę. Posłuchaj a jak dostaniesz tą pracę i kiedyś wyjdzie na jaw, wygadasz
                      się, albo twoi znajomi i dojdzie to do twojego szefa. Kłamać w przedbiegach,
                      tzn nie mogę jej ufać teraz. Może nawet Ciebie zwolni i będzie miał powód żeby
                      to zrobić dyscyplinarnie. Nie rób tego - to jest poczatek Twojej kariery :).
                      • Gość: swallow Re: Przekłamanie w cv? IP: *.acn.waw.pl 12.10.06, 15:20
                        co ty straszysz! :) co ma sie dowiedziec. jak sie dowie co i jak zeby cos
                        odpowiedziec to bedzie ok. myslicie ze tak ludzie sprawdzaja dokladnie co i jak
                        wygladalo?
                        moze jeszcze pyta o rozstawienie biurek w pomieszczeniu albo jaka kawe pili? :)
                        • Gość: realizatorka Re: Przekłamanie w cv? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 15:32
                          tak uważasz, że kłamstwam pomoże sobie znaleźć lepszą pracę !!! Ja na rozmowach
                          miała takie pytania: gdzie pracowałam, co robiłam, z jakimi problemami się
                          spotykałam, jak je rozwiązywałam. Jakie były sytuacje stresujące dla mnie w
                          poprzedniej pracy? Jak sobie z nimi poradziłam. Na luźniejszych rozmowach
                          wypytywali mnie o różne dziwne rzeczy. I teraz powiedz mi jak osoba
                          zestersowana rozmową ma kłamać !!!
                      • Gość: . Re: Przekłamanie w cv? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 11:10
                        Gość portalu: realizatorka napisał(a):

> Nie rób tego - to jest poczatek Twojej kariery :).

Ludzie, czasem nie pomieszalo wam się w glowach?? Kazda prace
                        nazywacie "kariera". Sekretarki robia "kariere", pomoce biurowe
                        robia "kariere", sprzedawcy robia "kariere". czy wy w ogole wiecie, co oznacza
                        slowo kariera??
                        Praca to nie kariera.
      • Gość: ona Re: Przekłamanie w cv? IP: 212.191.170.* 13.10.06, 11:04
        jasne,że wpisuj tą fikcyjną pracę.brak doświadczenia jest dzisiaj ogromną
        przeszkodą,nie ma się nad czym zastanawić.znam masę osób,które tak zrobiły bo
        inaczej nic by nie znalazły.
      • snajper55 Re: Przekłamanie w cv? 13.10.06, 11:12
        Wpisuj co chcesz, napisz, że znasz języki, że masz ukończone studia, a jak
        będziesz na rozmowie, to postaraj się coś zwinąć, jakiś długopis, lub choć
        rolkę papieru z toalety.

S.
      • Gość: paolo Re: Przekłamanie w cv? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 11:10
        kłam-tylko w taki sposób zainteresują się tobą. Tylko rób to profesionalnie!
        • snajper55 Re: Przekłamanie w cv? 15.10.06, 12:21
          Gość portalu: paolo napisał(a):

> kłam-tylko w taki sposób zainteresują się tobą.

Jeśli jest tak beznadziejna, że inaczej sobą nie zainteresuje, to może trzeba
          się za mopa zabrać ?

S.
          • Gość: asystentka Re: Przekłamanie w cv? IP: *.chello.pl 18.10.06, 11:04
            nie bądź zgryźliwy!
      • Gość: magda Re: Przekłamanie w cv? IP: *.tpgi.com.au 18.10.06, 03:58
        takie kombinowanie z CV robi sie coraz trudniejsze. w wielkiej brytanii i
        usa 'background screening' czyli weryfiukowanie faktow z CV przez
        wyspecjalizowane firmy jest juz norma. w polsce tez istnieje taka firma i
        powoli zyskuje sobie klinentow.pracuje w branzy background screening of prawie
        3 lat, i wiele sie w tym czasie naogladalm malych i duzych klamst w
        informacjach jakie podaja o sobie osoby ubiegajace sie o prace.
        Jesli ubiegasz sie o prace w malej firmie to sznasa na przemycenie klamstwa
        jest, ale jesli to duza korporacja to mozna wpasc. nawet jesli sprawdzenie
        twojego CV nie zostanie zlecone wyspecjalizowanej firmie to prawdopodobnie
        korporacja sama sobie sprawdzi np twoje referencje
        • anula36 Re: Przekłamanie w cv? 18.10.06, 11:12
          mam wprost przeciwne doswiadcznia- szefowie malych firm z danego regionu czesto
          sie znaja - co za problem zadzwonic i zapytac - " a jak sie tam pan/ pani X
          sprawowala u was, bo sie stara o prace u mnie"
          W duzych korporacjach pracownicy " gina w tlumie".
      • Gość: asystentka Re: Przekłamanie w cv? IP: *.chello.pl 18.10.06, 11:10
        moja propozycja:
        - znajdź kilka znajomych firm (może być nawet w rodzinie lub u bliskich znajomych)
        - wpisuj staże w tych firmach, na różnych stanowiskach które jednak mają ze sobą
        coś wspólnego żeby nie wyszło że niby znasz się na wszystkim - a wiesz, że jesli
        na wszystkim to z reguły nie znasz się na niczym..
        - w CV podawaj nr tel do osób które mogą wydać referencje

staż to też jakieś doswiadczenie.
        jak zapytają na rozmowie dlaczego nigdy nie pracowałaś odpowiedz, że na każdej
        rozmowie spotykasz się z tym pytaniem a nikt nie daje ci szansy wykazania się i
        potwierdzenia swoich umiejętności. wykaż dużą chęć do pracy, pokaż
        entuzjastyczne nastawienie do firmy, pokaż że masz dużo pomysłów i energii etc

jak HR jest normalny zauważy w tobie potencjał i będzie chciał przynajmniej
        sprawdzić umiejętności, jeśli nie odpuść sobie, nie załąmuj się i szukaj dalej.

szukanie dobrej pracy może trwać nawet rok lub dwa

znam ten ból.
        nie Ty jedna masz problem z brakiem doświadczenia

pracodawcy przyzwyczaili się do cyborgów którzy już w wieku 24 lat mają w CV
        kilka pozycji pracy na etat, wielkie wory pod oczami od nie przespanych nocy i
        siwe włosy

powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka