Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Za co zyc?????

30.10.06, 17:49
    Chętnie wysłucham racji tych, którzy uważają, że naród pozwalający na
    strzelanie do swoich obywateli to naród podły, a naród pozwalający zdychać im
    w upodleniu, to naród na miarę naszych czasów, naród wielki, mający prawo do
    dumy.

Zasięg ubóstwa skrajnego, za granicę którego przyjęto poziom minimum
    egzystencji1,
    oszacowano w latach 2004 i 2005 na ok.12% - 13% osób. Odsetek osób żyjących w
    rodzinach, w których poziom wydatków był niższy od tak zwanej ustawowej
    granicy ubóstwa, wyniósł w 2005 r. ok. 18%.

Odsetek gospodarstw domowych, których poziom dochodów był niższy od
    subiektywnych granic ubóstwa (szacowanych według metody lejdejskiej) wyniósł
    w końcu 2005 r. ok. 23% (wobec ok. 27% w końcu 2004 r.).
    [dane GUS]

"Jak żyć bez środków do życia? Problem ten obchodzi już dziś 39 procent
    Polaków, a niebawem - jeśli wierzyć prognozom - będzie obchodzić 48 procent.

1200 brutto to pensja pozwaląjaca na kontynuacje egzystencji.

Jeśli już wiadomo, ile trzeba, żeby przeżyć w ogóle, powstaje pytanie - ile
    trzeba żeby przeżyć zachowując człowieczeństwo? Co rząd Polski ma do
    zaproponowania tym, którzy mają mniej lub... nic.

Obywatele Unii, zarabiający 230 EUR. Obudzcie sie!!!
    Obserwuj wątek
      • kochanek_dorna Re: Za co zyc????? 30.10.06, 17:51
        Wyjechac i zyc!!! Moja recepta
      • pawebdgo Re: Za co zyc????? 30.10.06, 18:15
        Podatki łupiące pracodawców prywatnych = niskie pensje = bezrobocie = ubóstwo.
        • kochanek_dorna Re: Za co zyc????? 30.10.06, 18:17
          A co z podatkami, ktore placa pracownicy??

Na stacji CPN; w sklepie moopolowym??
          • pawebdgo Re: Za co zyc????? 30.10.06, 20:31
            Pracownicy płacą z tego co da im pracodawca. Dałby im więcej dgyby nie był
            ciemiężony przez podatki, zus pracowników itp.
        • Gość: fach Re: Za co zyc????? IP: 193.71.167.* 30.10.06, 21:53
          a niech sobie pracodawcy odejma i dadza nam zarobic na godne zycie!!!!! A nie
          pierd.... o tym ze ich nie stac na wieksze pensje podczas gdy sami kupuja nowe
          samochody ,inwestuja w ziemie , nieruchomosci.... Ale kiedys tego beda
          zalowac i to bardzo.
      • kochanek_dorna Re: Za co zyc????? 30.10.06, 18:27
        POlacy zacznijcie sie cenic. Praca nie oznacza zgody na niewolnictwo!!
      • kochanek_dorna Re: Za co zyc????? 30.10.06, 18:58
        Za co zyc POLACY??
      • Gość: adam Re: Za co zyc????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 19:01
        Ja mam w Polsce wszystko jak i moi znajomi. gorzej jest w zapyziałych wiochach i
        miasteczkach. Po to otwarto granice abyśm ogl wyjechac i godnie zyć za granicą
        mając wszelke wygody. Znam osobiście ludzi, ktorzy w kraju nie mieli pracy badź
        pracowlai za 700 zl. Dziś za granicą sa gośćmi mają mieszkania, domy, samochody
        markowe ciuchy i wakacje 2 razy w roku. pomagają rodzinie w kraju. Dlatego nie
        ma usprawieldiwienia ubustwa, ci co w nim tkwią to lenie, nieudacznicy i
        potrafiący korzystac z zasiłków itd.
        • kochanek_dorna Re: Za co zyc????? 30.10.06, 19:03
          Nie przesadzaj! Bieda nie jest wyborem; To tragesia zycioa ludzi, ktorzy
          utkneli w danej sytuacji zyciowej.
        • jakfajnie Re: Za co zyc????? 30.10.06, 19:18
          Tak, masz rację.
          Ci co wyjechali żyją w luksusie i bardzo często występują w polskich programach
          telewizyjnych...
          I jeszcze jedno nie obrażaj ludzi ciężko pracujących a zarabiających 650 zł.
          Oni nie są leniami, oni ciężko pracują.

• Gość: m Re: Za co zyc????? IP: *.prenet.pl 30.10.06, 19:20
          to co tu jeszcze robisz ??
      • Gość: Iza Re: Za co zyc????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 19:56
        Polacy tylko wicąż narzekają, kto tobie każe pracowac za 650-800 zl. Chłopie
        jest tyle pracy w krjau za 1,5-2 tys netto tlyko przebierac ale jeśli jest sięn
        ieudacnzikiem, leniem i wkółko powtarza sie jak to jest u nas źle. UE daje nam
        pracę tak cieżko kupic bilet na tanie linie lotnicze czy na autobus i wyjechac
        do Anglii?? Ponad 3,5 mln polakom się powodzi i zyją na pelnym luzie. Tylko od
        was zależy jak chcecie żyć. Macie szanse korzystajcie z tego. Poza tym ŻADNA
        moja znajoma osoba nie zarabia tutaj w krjau poniżej 1300 netto!! większość
        ponad 2-4 tys netto i to nie wszysyc są wykształceni.
        • kochanek_dorna Re: Za co zyc????? 30.10.06, 20:28
          Zebys wyzysiwaczu mogl pwiedziec ile to chetnych na moje miejsce czeka???

Tak bede wciaz ubolewal nad ksztaltem gospodarki propagujacej wyzysk i wilczy
          kapitalizm. Przestane kiedy place zrownaja sie w IE, GB, albo DE. Tak j
        • Gość: zocha Re: Za co zyc????? IP: 213.155.169.* 02.11.06, 21:00
          Chyba krotko żyjesz?
          Zastanów się co mówisz i nie udawaj "skazanej na sukces"
          Praca za 2000 zł gdzie jest jej tak dużo, bo jakoś po studiach jej nie widzę?
          A tak na marginesie, czy to LUKSUS 2000zł?
          No i nie mów, że wystarczy kupic bilet- nie po to żyjemy w tym kraju nazwanym
          Polską, aby z niego wyjechać.Przecież należy się nam TU godne życie.
          dlaczeg wszyscy MUSIMY wyjeżdżać do obcych krajów na zarobek i dlatego tylko,że
          są otwarte granice? Ja chcę żyć TU w Polsce, dlaczego mam z tego rezygnować.
      • Gość: ururam Re: Za co zyc????? IP: 193.71.167.* 30.10.06, 21:59
        a niech sobie pracodawcy odejma i dadza nam zarobic na godne zycie!!!!! A nie
        pierd.... o tym ze ich nie stac na wieksze pensje podczas gdy sami kupuja nowe
        samochody ,inwestuja w ziemie , nieruchomosci.... Ale kiedys tego beda
        zalowac i to bardzo!!!

• Gość: Frufru Re: Za co zyc????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 23:10
        No i co z tego że się obudzimy a nawet krzykniemy? Coś się od tego zmieni? Jak
        ubóstwo ludzi dojdzie do granic i ilości w których już nie będą mogli go znieść
        dojdzie do rozruchów społecznych, tak to zwykle bywało w historii.
        A co robić? Żyć nieuczciwie. Ja dorabiam na czarno i to zajmuję się
        działalnością, która jest nielegalna. Podjęłam ją gdy straciłam cierpliwość, i
        miałam już dość niezapłaconych rachunków i 5 zł w kieszeni za które
        zastanawiałam się czy kupić sobie chleb czy mleko. I teraz starcza mi na
        wszystko a nawet na drobne ekstrawagancje. I mam się przejmować? Mam gdzieś
        pewne rzeczy, chcę żyć i jeść i nawet się ubrać oraz pojechac na narty :)
        Pozdrawiam.
        • Gość: Realista Re: Za co zyc????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 23:46
          Kto zyje biednie gdzie wy macie ten głód biedę ubustwo?? Ja wszedzie widze
          doborbyt piekne domy auta. Tylko nieudacznicy żyją w biedzie! Nie potraficie
          sobie poradzic w krjau dołaczcie do bandy nieudacnzików pracujących za granicą
          tam jest wasze miejsce i nie wciskajciel udizom kitu, że u nas jest bieda tak
          dobrze nie było nigdy!!
          • Gość: Majka Na każdym rogu ślepoto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 00:50
          • Gość: gościnnie Re: Za co zyc????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 10:34
            tak dobrze to nie było nigdy chyba tobie, zaproszę cię może do mojego miasta,
            mojego rejonu zamieszkania, zorganizuję spotkania z ludźmi którzy pracują lub
            szukają pracy za marne grosze byleby tylko jakąś znaleźć to może zmienisz
            poglądy. Chociaż tacy jak ty pewnie ich nie zmienią czubek nosa swojego widzą
            jedynie i mają zdanie na każdy temat swoje i wydaje im się, że skoro swoje to
            najprawdziwsze i najlepsze. Są różne sytuacje w życiu, różni ludzie, jest
            bogactwo i jest i bieda, ale masz klapeczki na oczach, więc pewnych spraw nie
            dostrzegasz. Powodzenia w życiu w twoim pięknym bogatym wyimaginowanym świecie
      • Gość: Krzysztof Re: Za co zyc????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 09:56
        Śmieszą mnie takie propoagandowe posty, że niby w Polsce jest głód, ludzie
        mieszkają w barakach itd. Każdy jest kowalem swego losu. Kiedyś faktycznie było
        trudniej żyć ale w dzisiejszych czasach gdzie każdy może przebierać w ofertach
        pracy jest ich setki tysięcy a jeśli dla kogoś za mało dają w kraju może
        wyjechać do pracy za granicę. Tylko niektórzy chcą mieć wszystko podane na tacy
        od siebie zero wysiłku. Jedźcie np do Irlandii zobaczcie jak urzadzają się tam
        Polacy ilu zn ich juz ma po 3 latach swój dom mieszkanie itd.
        • Gość: Majka Re: Za co zyc????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 11:19
          A mnie śmieszą takie wypowiedzi jak twoja. Fantazja dobra rzecz. Ale wyjechanie
          za granicę dla ojca rdziny czy matki małych dzieci nie jest jak pstryknięcie
          palca, to w ogóle nie jest proste - wymaga wyrzeczeń, odwagi, gotowości do
          rozstania z rodziną i bliskimi, do życia w obcym kraju gdzie jest nieznane nam
          środowisko i ludzie. Rozumiem że sugerujesz aby wszyscy wyjechali i zostawili
          tutaj pustki?;) Rewelacja.
          I śmieszy mnie opinia o przebieraniu w ofertach, taaaaaa, od groma można
          przebierać w przedstawicielach handlowych (zwykli akwizytorzy) i ankieterach
          oraz telemarketerach. Każdy jest kowalem swojego losu ale ten los kuje w oparciu
          o istniejącą rzeczywistość a ona jest jaka jest.
        • Gość: zocha Re: Za co zyc????? IP: 213.155.169.* 02.11.06, 21:09
          Ale k...wa DLACZEGO W IRLANDII A NIE W POLSCE PRZEZ DUżE "P"??????????Wstydzizsz
          się tego kraju? Ci ludzie"nieudacznicy" pewnie ciężej pracują niż Ty, chcesz, to
          wyjedź budowac obcy kapitalizm i nie krytyjuj ludzi, którzy podają Ci chleb w
          supermarkecie, bądź z uśmiechem na ustach obsługują Cię w sklepie na Galerii,
          jak mierzysz o 21 00 bluzeczkę za zarobione pieniążki, a oni marzą o domu, o
          spokojnych świętach- takich ludzkich bez pracy w Święta Narodowe, Kościelne i
          niedziele.
      • Gość: Darek Re: Za co zyc????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 18:17
        Bieda w Polsce gdzie?? Poza tym jest tyle organizacji co każdemu pomagają. Jesli
        ci źle w kraju wyjedź do raju czytaj Anglia.
        • Gość: michał Za co zyc????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 18:46
          Za co zyc?
          za pieniadze!
          Skad je brac te pieniadze?
          z menicy panstwowj!

:)
          • Gość: Autor Re: Za co zyc????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 21:47
            To ja też chce z mennicy. Wezne nawet groszaki na wagę. Mam wiadro 25 litrowe
            • Gość: gość Re: Za co zyc????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 10:20
              do Izy, przemawia przez ciebie zarozumiałość i brak zrozumienia dla ludzi,
              którzy pracy nie mogą znaleźc, jakoś znam wokoł ludzi poza wyjątkami, którzy z
              wykształceniem wyższym zarabiają poniżej 2000 a często poniżej tysiąca, mówisz,
              jak ludzie którzy mają pracę, usłyszą coś w telewizji i mówią: bezrobocie się
              skończyło, bo ktoś ich znajomy znalazł pracę, bzdety totalne,
              poza tym wyjazd za granicę, do Anglii, nie dla każdego jest marzeniem,
              za granicą masz taki sam status jak u nas Rumuni, Rosjanie i Ukraincy, kochana
              koleżanko nie wiadomo skąd,
              • Gość: michal Re: Za co zyc????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 10:52
                tak, tak polacy pracujacy na londynskim city to chyba maja statut jeszcze
                nizszy niz w/w Ukraincy, Bulgarzy etc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka