Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

inżynieria środowiska

08.11.06, 13:14
    W październiku tego roku skończyłam studia. Jestem mgr inż. inżynierii
    środowiska, specjalność: inżynieria komunalna. Nie posiadam doświadczenia
    zawodowego. Chciała bym podjąć pracę lub staż zgodny z moim kierunkiem
    studiów. Proszę o informację dotyczące miejsc w których mogę ubiegać się o
    zatrudnienie.
    Obserwuj wątek
      • knap.radoslaw Re: inżynieria środowiska 08.11.06, 17:41
        Witam, tak się składa, że mój brat, który skończył taki sam kierunek rok temu
        był w tej samej sytuacji jak Pani. Prace znalazł w ciągu kilku (2 czy 3)
        miesięcy. W renomowanej firmie konsultingowej z branży ochrony środowiska. To co
        mu wtedy poleciłem- wyszukanie firm z tej branży w Internecie i wysyłanie
        swojego CV bezpośrednio do nich + zgłaszanie się na oferty w serwisach
        internetowych. W krótkim czasie był na kilku rozmowach. Rzeczywiście pomogła mu
        w tym dobra znajmość języka angielskiego. Jeżeli Pani go nie zna, może być
        trochę trudniej.

Polecam stronę www.bdi.com.pl/partnerzy/inzynieria_srodowiska.html z
        linkami do portali brażowych. Warto aplikować takze do takich firm jak Environ,
        ERM, WS Atkins, Parsons Brinkerhoff, SGS oraz inne firmy z branży inż.
        środowiskowej, projektowych, instalacyjnych. Może bywalcy tego forum polecą Pani
        inne firmy. Proszę się pochwalić po znalezieniu pierwszej pracy.
        • ok82 Re: inżynieria środowiska 15.11.06, 13:50
          Dzień dobry! Brałam dziś udział w czacie z Pana udziałem, jednak nie wszystkie
          pytania zdążyłam zadać niestety. Pan wskazał mi mozliwe stanowiska, na których
          mogłabym pracować. Skończyłam inzynierię środowiska na Wydziele Inzynierii
          Procesowej i Ochrony Środowiska, specjalizacja: zintegrowane zarządzanie
          bezpieczeństwem i środowiskiem. Jednak w woj. łódzkim nie mogę znaleźć pracy,
          ponieważ jesli już jest jakaś oferta to wymagajane jest doświadczenie. Staż
          mogę odbyc dopiero od nowego roku. Co robić?
      • chrupalek Re: inżynieria środowiska 10.11.06, 00:15
        Ja też w tym roku skończyłem inżynierię środowiska.
        Skończyłem inną specjalność ale wszystko zależy od tego gdzie chciałabyś
        pracować. Myślę, że po Twojej specjalności bez większych problemów znajdziesz
        pracę w miejskich wodociągach, oczyszczalniach ścieków, ewentualnie firmach
        projektowych (lub innych budowlanych), urzędach miejskich, gminach itp.
        Ja np. miałem w trakcie szukania pracy możliwość podjęcia pracy w firmie
        zajmującej się renowacją przewodów wodociągowych i kanalizacyjnych.
        Pozdrawiam i życzę powodzenia w szukaniu pracy!
        • karolusss Re: inżynieria środowiska 16.11.06, 15:31
          Apropo's chrupalek...
          "po Twojej specjalności bez większych problemów znajdziesz pracę w miejskich
          wodociągach, oczyszczalniach ścieków, ewentualnie firmach projektowych (lub
          innych budowlanych), urzędach miejskich, gminach itp."...pozory niestety myla i
          bedac magistrem inzynierem w dziedzinie ochrony srodowiska mieszkajac nawet w
          duzym miescie jakim jest Bydgoszcz nie ma szans na wakat w podanych przez
          ciebie instytucjach. Kilka lat temu skonczylem uzupelniajace studia na
          Uniwersytecie Gdanskim o specjalnosci Ochrona Srodowiska wczesniej skonczylem
          studia inzynierskie o tej samej specjalnosci, a wracajac pamiecia jeszcze
          wczesniej skonczylem szkole chemiczna o specjalnosci ktorej juz chbya nie musze
          trzeci raz powtarzac i idac z takimi referencjami ale niestety bez bagazu
          doswiadczen (bo i skad je wziac skoro dotychczas poswiecalem sie nauce) oddajac
          moje CV i LM do dzialu kadr uslyszalem "...ale zastrzegam ze podania o prace
          trzymamy tylko rok..." Takze nie czekajac az szczescie bedzie tak bardzo
          laskawe i sie do mnie usmiechnie zaczalem prace w branzy informatycznej i od
          kilku lat pracuje w jednej z wiekszych firm informatycznych w Polsce... co nie
          znaczy ze nie chcialbym jednak kiedys powrocic do specjalnosci na nauce
          ktorej "stracilem" kolo 10lat.

Pozdrawiam ;]
          • chrupalek Re: inżynieria środowiska 16.11.06, 22:05
            Do karolusss
            Proponując takie kierunki szukania pracy jak miejskie wodociągi, oczyszczalnie
            czy urzędy sugerowałem się specjalnością, którą koleżanka skończyła (inżynieria
            komunalna).
            Chciałbym przy tym zwrócić Twoją uwagę na fakt, że inżynieria środowiska
            ZNACZNIE różni się od ochrony środowiska. To są różne kierunki!

Tak się składa, że w tym roku skończyłem inżynierię środowiska właśnie w
            Bydgoszczy. Pracę dostałem bez problemu (mogłem nawet wybierać spośród 3
            możliwości ;) ).
      • udodlon Re: inżynieria środowiska 16.11.06, 20:26
        pytanie zamiast odpowiedzi i troche nie na temat.
        czy na inzynierii środowiska, zdobywa sie wiedze z zakresu maszyn i urzadzen
        odpylajacych, filtrujacych itp.?
        pytam bo jestem studentem kierunku mechanicznego i zastanawiam sie nad wyborem
        specjalnosci - urzadzenia ochrony srodowiska. zastanawiam sie czy po
        specjalnosci tej bede znacznie roznil sie na rynku pracy od absolwentow
        inzynierii srodowiska.
        • lopi1 Re: inżynieria środowiska 26.11.06, 21:28
          Za moich czasow na Politechnice Slaskiej Inzynieria Srodowiska dzielila sie na
          tzw. "wode i powietrze". Na "wodzie" byly trzy specjalizacje, nie bede tu
          dokladny , bo bylem na "powietrzu"- 1. scieki, 2. odpady 3. nie pamietam
          Na "powietrzu" - 1. Ogrzewnicto, ciepłownictwo, 2. Wentylacja klimatyzacja,
          3.ochrona powietrza, czyli odpylanie, fitrowanie itp.
          • art197cm Re: inżynieria środowiska 09.12.06, 15:59
            ja mam za 2 miesiac e skonczyc studia inżynierskie potem 1,5 roku na mgr ale po
            wypiwedziach tutaj zastanawiam sie czy nie lepiej było by pozostac z tytułem
            inzi zdobyc jakeis dośiwadczeniee lub postarac sie o uprawnienia?
      • roy_x Re: inżynieria środowiska 09.12.06, 17:30
        W twoim wypadku, po studiach inżynierskich najlepiej by było:
        - iść do pracy w branży,
        - założyć książke praktyki zawodowej,
        - iść na studia - wieczorowe lub zaoczne.

Uprawnienia możesz zrobić tylko jako mgr inż. (bez ograniczeń - ograniczone
        praktycznie nic Ci nie dają).
        ALe będziesz miał staż i po skończeniu studiów magr będziesz miał świetną
        pozycję zawodową.
        NA dzienne nie warto bo w ich trakcie nie można zaliczyć praktyki (wiem to z
        własnych doświadczeń). Mnie się udało nie ujawniać mgr z dziennych studiów.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
        • maxim30w Re: inżynieria środowiska 18.12.06, 12:54
          W zasadzie macie rację. Z własnego doświadczenia wiem, że najlepiej jest
          spokojnie skończyć studia dzienne magisterskie a potem szukać dobrej pracy.
          Dobrej, tzn. takiej w której będziesz miał odbytą praktykę zawodową i podpisy
          projektanta lub kierownika budowy z uprawnieniami bez ograniczeń. Startując do
          uprawnień tylko z inżynierem marnujesz wg mnie tylko czas, ponieważ uzyskujesz
          je w ograniczonym zakresie co w naszych realiach dyskwalifikuje Cię w oczach
          pracodawcy. Niestety prawda jest taka, że bez pełnych uprawnień jest bardzo
          kiepsko. Sam zdawłem teraz na upr. projektowe więc przeszedłem to wszystko.
          Potem jest "niby" łatwiej, ale patrząc na to wszystko to szczerze w to wątpię i
          pewnie dlatego zmieniam pracę i jadę na "wyspy" - tam jest trochę normalniej.

PS. Niektórzy sądzą, że uciekają tam tylko nieudacznicy i biorą co im w ręce
          wpadnie, jednak to nie jest tak. W Polsce mam niezłą pracę i kasę, dobre
          możliwośći ale chodzi o zdobycie świetnego doświadzczenia i kontaktów w świecie.
          Aha i nie wierzcie, że ktoś tam pojechał i od razu dostał pracę w zawodzie, np w
          biurze projektów. Sam przeszedłem rekrutację do jednej z największych firm
          konsultingowych w UK i naprawdę trwa to baaaaardzo długo.
        • roy_x Re: inżynieria środowiska 18.12.06, 21:18
          A Ty umiesz czytać ???
          5 lat studia mgr inż.
          2 lata praktyka wykonawcza
          razem 7 lat do zdobycia uprawnień wykonawczych.

3,5 roku studia inżynierskie dzienne
          równolegle studia uzupełniające magisterskie (2 lata) i praktyka wykonawcza (2
          lata)
          razem 5,5 roku.
      • f_16 Re: inżynieria środowiska 20.12.06, 13:43
        W Krakowie jakoś nie załatwo pracę w zawodzie chyba że się zna perfekt 3 języki
        i ma się w jednym paluszku z 3 programy do projektowania. Praca w w/w urzędach
        administracji samorządowej bez znajomości nie ma możliwości nie ma po prostu
        etatów. Jeden z moich kolegow zrobił prawo jazdy na autobusy i wyjechał za
        granice, inny po 1,5 roku po wielkim farcie znalazł pracę w zawodzie. Ja
        odbyłem staż niby w zawodzie na budowie ale po odbyciu jego umiałem mniej niż
        po szkole. Więc tak naprawdę nie wiem o co w tym wszystkim chodzi.
      • nadia78 a praca dla doktora w tej dziedzinie? 05.01.07, 16:18
        hej
        tak sie zastanawiam czy ktos z was spotkal sie z tym, ze potrzebowali doktorow
        do pracy w kierunku inzynierii srodowiska?
        niedlugo bede szczesliwym posiadaczem tegoz tytulu :) ale jeszcze sie nie
        orientowalam jak to wyglada na rynku pracy u nas....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka