elemelek27 13.01.08, 12:40 Dziewczyny, mam pytanie - gdzie najwygodniej zrobić test na ten hormon i jak sie do niego przygotować? Byłabym wdzięczna za info na ten temat. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nglka Re: Progesteron 13.01.08, 13:06 Robi je praktycznie każda przychodnia. Idziesz rano - nie wiem, czy jest wymóg "na czczo" - le bezpieczniej na czczo (chyba, że wypowie się ktoś, kto wie na 100%, że nie ma takiej konieczności). Robisz 7 dni po potwierdzonej monitoringiem owulacji. Odpowiedz Link
s_biela Re: Progesteron 15.01.08, 17:37 to jeszcze zalerzy czy chcesz w fazie przedowulacyjnej czy po?? A dlaczego chcesz sprawdzić poziom progesteronu?? Odpowiedz Link
fruzia27 Re: Progesteron 15.01.08, 23:47 No właśnie - a ktoś wie jakie są normy na fazę poowulacyjną, a kiedy można po wyniku podejrzewać ciążę? Czy w 20dc nie ma szans na podwyższony progesteron? Odpowiedz Link
nglka Re: Progesteron 16.01.08, 01:50 normy zalezą od jednostek i przede wszystkim od konkretnego laboratorium. Podejrzewanie ciaży po wyniku progesteronu to zły pomysł z wielu powodów: - podwyższony poziom nie musi oznaczać ciąży - poziom w normie nie musi oznaczać braku ciąży Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: Progesteron 16.01.08, 09:18 hej miałam kiedys prg 43 przy normie 46, ciązy nie było prg mozna robic naczczo, w 7-9 dpo pozdrawiam Odpowiedz Link
fruzia27 Re: Progesteron 16.01.08, 09:19 No proszę! Ja nie chciałam podejrzewać ;-), pytałam z ciekawości, bo kiedyś jak byłam w ciąży, to lekarka stwierdziła niski progesteron, a ja nigdzie nie mogłam znaleźć norm. O tym, że podwyższony progesteron może nie oznacza ciąży wiem, ale że taki w normie może się zdarzyć jak jest się w ciąży, to nie wiedziałam :-) Odpowiedz Link