Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

przymusowy urlop

IP: *.icpnet.pl 13.11.06, 21:25
    jestem w trakcie zmiany pracy. zlozylem wypowiedzenie w pazdzerniku ale
    pracodawca nie chcial mnie puscic za poworumieniem stron i musialem zachowac
    jednomiesieczny okres wypowiedzenia czyli odchodze z koncem listopwda. czy
    pracodawca moze wyslac mnie na niewykozystany urlop?? bo nie wiem czy ma sie
    stawiac czy nie:) - generalnie wolalbym zeby mi zaplacili.
    Obserwuj wątek
      • Gość: mariooo Re: przymusowy urlop IP: 195.94.206.* 14.11.06, 08:16
        Art. 1671. mowi, ze: W okresie wypowiedzenia umowy o pracę pracownik jest
        obowiązany wykorzystać przysługujący mu urlop, jeżeli w tym okresie pracodawca
        udzieli mu urlopu. W takim przypadku wymiar udzielonego urlopu, z wyłączeniem
        urlopu zaległego, nie może przekraczać wymiaru wynikającego z przepisów art.
        155par1.

jak to interpretowac?? Czy musze wykozystac urlop? Czy tylko moge jezeli chce?

• krzysztofsf Re: przymusowy urlop 14.11.06, 08:21
          Gość portalu: mariooo napisał(a):

>
          > jak to interpretowac?? Czy musze wykozystac urlop? Czy tylko moge jezeli chce?
          >

Jesli pracodawca chce, zebys wykorzystala, to musisz wykorzystac. Jesli nie, lub zapomni o urlopie - placi ekwiwalent za niewykorzystany urlop.
          • Gość: mariooo Re: przymusowy urlop IP: 195.94.206.* 14.11.06, 08:22
            co znaczy chce?? zawola mnie do siebie i powie "masz isc na urlop"???? i ja
            musze pokornie sie temu podporzadkowac?? zwlaszcza ze wczesniej nie chcial
            puscic mnie wczesniej??
            • krzysztofsf Re: przymusowy urlop 14.11.06, 08:29
              Gość portalu: mariooo napisał(a):

> co znaczy chce?? zawola mnie do siebie i powie "masz isc na urlop"???? i ja
              > musze pokornie sie temu podporzadkowac?? zwlaszcza ze wczesniej nie chcial
              > puscic mnie wczesniej??
              Art. 1671. mowi, ze: W okresie wypowiedzenia umowy o pracę pracownik jest
              obowiązany wykorzystać przysługujący mu urlop, jeżeli w tym okresie pracodawca
              udzieli mu urlopu
              Przeczytaj dokladnie cytowany paragraf
              • Gość: mariooo Re: przymusowy urlop IP: 195.94.206.* 14.11.06, 08:36
                czyli musze zachorowac
            • Gość: anna.karenina Re: przymusowy urlop IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 08:36
              Zawsze możesz pójść na chorobowe, płatne 80%, a wtedy pracodawca będzie musiał
              wypłacić ci ekwiwalent za niewykorzystany urlop.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka