Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

outsorcing..pomocy

16.11.01, 08:39
    Jeszcze pracuje..ale moja firma poszukujac oszczednosci zaproponowala mi
    prowadzenie tego co do tej pory na zasadzie wlasnej dzialalnosci gospodarczej.
    czarna magia !Na co zwrocic uwage zakladajac takowa, podpisujac umowe z firma..
    Podzielcie sie doswiadczeniami.
    Z gory dziekuje
    Obserwuj wątek
      • tomek_1970 Re: outsorcing..pomocy 16.11.01, 09:28
        amapola napisał(a):

> Jeszcze pracuje..ale moja firma poszukujac oszczednosci zaproponowala mi
        > prowadzenie tego co do tej pory na zasadzie wlasnej dzialalnosci gospodarczej.
        > czarna magia !Na co zwrocic uwage zakladajac takowa, podpisujac umowe z firma..
        > Podzielcie sie doswiadczeniami.
        > Z gory dziekuje

Cholera, nie mam absolutnie doswiadczenia z prowadzeniem firmy, ale ja by sie
        staral, by kwota netto (bez VAT), opiewala na minimum wielkosc twojego wynagr.
        dotychczas + wydatki miesieczne, dojazdy, paliwo, bilet

trzym sie, tomek
        • Gość: Bawa Re: outsorcing..pomocy IP: *.jmpolska.com 16.11.01, 10:32
          To rozwiązanie może okażać się dla Biebie korzystniejsze od pracy na podstawie
          umowy o pracę. Wszystko zależy od wysokości wynegocjowanych przychodów i
          stabilności współpracy. Rejestrując firmę uzyskujesz możliwość wliczania w
          koszty uzyskania przychodu pozycji, których nie rozliczałaś do tej pory (np.
          telefon, oplaty za mieszkanie, koszty samochodu itd.). Głowa do góry.
      • Gość: dlugopis Re: outsorcing..pomocy IP: *.foxboro-eckardt.com 16.11.01, 11:39
        Mam znajomych, ktorzy tak pracuja. Sa dwie podstawowe rzeczy, na ktore musisz
        zwrocic uwage.
        1. Zawarcie umowy miedzy twoja firma , a toba (tez juz firma) musi gwarantowac
        Ci taki sam okres wypowiedzenia umowy, jak okres wypowiedzenia pracy.
        2. Wynagrodzenie dla ciebie (umowa miedzy firmami) musi byc podwyzszone o kwote
        placona do tej pory na ZUS przez twoje firme oraz o VAT ktory teraz bedziesz
        placic jako firma. Dobrze jest jeszcze wynegocjowac podwyzszenie o koszty
        prowadzenia malej ksiegowosci.
        Jezeli zarabiasz z gornej polki, to ci sie to oplaci. ZUS mozesz placic
        minimalny, nadwyzki zagospodarowac. Mozna wynajac samemu sobie czesc mieszkania
        itd itp.
        Pozdrowionka
        • amapola Re: outsorcing..pomocy 16.11.01, 11:56
          Dziekuje jak nie wiem co !Troche mi sie juz przejasnia...Tak sie zastanawiam na
          czym beda chcieli mnie oszwabic bo w tym zakresie maja duuuze osiagniecia (
          kapital zagr.)
          dla wszystkich :))))))))
          • Gość: umowa Re: outsorcing..pomocy IP: 212.244.106.* 16.11.01, 12:33
            dobra umowa
            przynajmniej jakas wyklacznosc na jakis okres czasu

kolejna rzecz - ile czasu zajmie to Tobie jesli bedziesz teraz dostawca uslug?
            oraz czy mozesz swoje uslugi/wiedze sprzedac innej firmie?

maly biznes plan uwzgledniajac bardzo uwaznie kwestie prawne/potencjalne
            odliczenia uwzgledniajac Twoje plany na zycie

pozdrawiam!

amapola napisał(a):

> Dziekuje jak nie wiem co !Troche mi sie juz przejasnia...Tak sie zastanawiam na
            >
            > czym beda chcieli mnie oszwabic bo w tym zakresie maja duuuze osiagniecia (
            > kapital zagr.)
            > dla wszystkich :))))))))

• amapola Re: outsorcing..pomocy 16.11.01, 12:59
              jakas dziwna sprawa bo jednym z warunkow jest wylacznosc ale rozumiana w ten
              sposob ,ze nie moge sobie pozyskiwac klientow na miescie. Mam przez 8,5 godz.
              byc do ich dyspozycji.Mam takze placic wysoka sume za wynajem powierzchni w
              biurowcu bo przeniesc sie z calym majdanem mi nie pozwalaja..
              hmm, zapowiada sie serial...
      • Gość: mum Re: outsorcing..pomocy IP: *.pressmedia.com.pl 16.11.01, 17:00
        amapola napisał(a):

> moja firma poszukujac oszczednosci zaproponowala mi
        > prowadzenie tego co do tej pory na zasadzie wlasnej dzialalnosci gospodarczej.

W każdym wypadku taka wpółpraca będzie dla ciebie mniej bezpieczna. Nie będąc
        prawnikiem nie masz szans wygrać gdy podpiszesz umowę i nie wyczaisz kruczków a
        coś się stanie. A mogą być różne niebezpieczeństwa. Na przykład ty płacisz ZUS i
        w razie choroby przez pierwsze pół roku nie należy ci się chorobowe, jeżeli
        spóźnisz się z wpłatą składki albo zabraknie chocby 1gr, to też tracisz prawo do
        chorobowego nawet o tym nie wiedząc, nie płacąc chorobowego nie masz też prawa do
        macierzyńskiego (chyba jesteś kobietą i to wchodzi w grę).
        ZUS dla prowadzących wynosi minimum 600zł (około), może się okazać że mając płacę
        w okolicach średniej krajowej pracodawca płacił za ciebie wyższy ZUS, a teraz
        będzie chciał cię przekonać do minimalnego twierdząc, że więcej zostanie ci w
        ręce, prawda ale odbije się to na twojej przyszłej emeryturze.
        W umowie pracodawca może ci zagwarantować prawa podobne do pracowniczych np.
        urlop w wymiarze jakimś tam, ale w praktyce może się okazać że ok, ale za tę
        przerwę w pracy nie zapłaci, albo po prostu na urlop się nie zgodzi a coś takiego
        jak ekwiwalent za niewykorzystany nie będzie ci się należał.
        Pracownikowi należy się okres wypowiedzenia i odprawa, mogą podpisać taką umowę,
        że bez problemu będą mogli cię zwolnić z dnia na dzień, bez podania powodów i
        jesteś na bruku. Mogą też zażyczyć sobie rekompensaty za spowodowane przez ciebie
        straty, a te mogą wziąć z sufitu, to oni znajdą dowody twojej winy i nawet nie
        piśniesz gdy każą ci zapłacić za te rzekome straty, w takim przypadku stoisz na
        straconej pozycji - idziesz z torbami. Jak umowa przewiduje jakieś kary za
        niewywiązywanie się z obowiązków, to po prostu żeby ci nie zapłacić mogą kazać ci
        tyle zrobić, że nie dasz rady i zaharujesz się a dostaniesz zero i jeszcze musisz
        płacić ZUS, pracownik ma tę płacę minimalną zagwarantowaną.
        Kwota na umowie może być zadawalająca, ale kto powiedział, że potem nie może być
        zmieniona na niekorzyść, powiedzą że albo podpiszesz nową niższą albo do
        widzenia. Zapewne też będziesz musiała dzierżawić pomieszczenie biurowe i sprzęt
        typu komputer, po pierwsze za to płacisz (oczywiście powiedzą ci że tyle samo
        dodadzą do wynagrodzenia) ale ważniejsze jest to, że ty także za to odpowiadasz,
        np. za wszelkie naprawy i zniszczenia płacisz z własnej kieszeni, a zdarzy sie
        kradzież, to ty odkupujesz sprzęt, albo trzeba np. większy dysk, więcej pamięci,
        to twoja sprawa, musisz dokupić albo powiedzą, że skoro nie potrafisz wywiązać
        się z umowy i nie świadczysz usług, to wynocha...
        Jako firma będziesz musiał(a) prowadzić księgowość, mogą to też za ciebie robić i
        potrącać z wypłaty, jeżeli nie - to rozliczasz się sam(a) czyli prowadzisz
        książkę przychodów i rozchodów, rejestry VAT jeżeli każą ci być vatowcem, co
        miesiąć deklaracje do urzędu skarbowego na podatek dochodowy i vat, deklaracje do
        Zusu, wpłaty do Zusu na trzech odddzielnych przelewach, do Us też, a za każdy
        przelew płacisz co najmniej 3zł i za prowadzenie rachunku bankowego co najmniej
        20zł. W sumie papierkowa robota zajmuje kupę czasu i te deklaracje są koszmarne
        zwłaszcza Zusowskie. Ciekawe czy pozwolą ci wyjść podczas pracy do urzędu czy
        banku i czy ci za to zapłacą.
        Co może być korzystne - tylko możliwość wliczania w koszty kupionych rzeczy
        (jesteś vatowcem, to odliczasz vat i płacisz mniej dochodowego). Tu uważaj, bo
        pewnie ci powiedzą, że można odliczać wszystko, a to nieprawda, w razie jakiejś
        kontroli musisz udowodnić urzędnikowi, że ta rzecz jest ci konieczna do
        prowadzenia działalności, mogą nie uznać i płacisz karę. Oczywiście ktoś kto
        ci "dobrze poradził" żadnych konsekwencji nie poniesie, nawet jeżeli jest to
        wynajęta księgowa.
        Podsumowując - żądaj znacznie większej gratyfikacji pieniężnej za pójście na ich
        warunki, albo szukaj sobie innej pracy (zresztą jedno drugiego nie wyklucza).
        Obowiązkowo przed podpisaniem umowy przeczytaj ją dokładnie porównując z kodeksem
        pracy i zwróć uwagę na prawa pracownicze, najlepiej poproś o pomoc prawnika. Nie
        podpisuj rozwiązania dotychczasowej umowy o pracę dopóki nie będziesz mieć
        całkowitej pewności w co wchodzisz. Zresztą strasznie dziwne, że firma szuka
        oszczędności w listopadzie, to jest najgorszy miesiąc bo płaci się dwie składki
        podatku dochodowego, każda firma wtedy szuka kosztów. Chyba coś kręcą. Może po
        prostu chodzi im o pozbycie się iluś pracowników, niby tylko przechodzą na inną
        formę, ale w rzeczywistości będzie liczyło się podpisanie papierka o odejściu bez
        wypowiedzenia i odprawy, potem wio...
        W ostateczności gdyby już po rozpoczęciu tego układu próbowali robić cię w balona
        i będziesz mieć nóż na gardle, możesz udać się do sądu i udowodnić (!), że
        podpisana przez ciebie umowa ma znamiona zwykłej umowy o pracę i wobec tego
        żądasz przywrócenia umowy o pracę. Takie znamiona to np. praca pod czyimś
        kierownictwem mająca charakter stały. Masz szansę wygrać, choć oczywiście łatwo
        sobie wyobrazić jak może wyglądać praca po procesie z własnym pracodawcą, toteż
        zastosować to można tylko raczej jako środek do wywalczenia sobie odprawy ew.
        ekwiwalentu za urlop.

Polecam artykuł w którymś z jesiennych numerów "Polityki", przeczytasz w
        internecie na www.polityka.onet.pl, wpisz w wyszukiwarkę tytuł "Bądź pan
        podmiotem".
        • amapola Re: outsorcing..pomocy 19.11.01, 08:05
          Mum , czy ktos dzisiaj mowil Ci , ze jestes kochany facet (facetka) !:))
          To ja Ci to mowie !
          Dzieki za obszerna odpowiedz :)
          Duzo mi wyjasnila. ja boje sie tej dzialalnosci bo wiaze sie ona z przejeciem
          ton (!) dokumentacji aktowej przedsiebiorstwa. A jesli w tym balaganie nie
          znajda kiedys tego czego beda szukac - to wtedy co ? A wynikle z tego straty...?
          firma olbrzymia, mnostwo oddzialow w tym zagraniczne...
          dzis maja sie zaczac rozmowy.......
          Jeszcze raz dzieki, ide zajrzec do "Polityki"
          • Gość: analityk mum faktycznie niezle sie popisal IP: 212.244.106.* 19.11.01, 09:48
            gdzies na gazecie sa podobno spece(???) od HR, moze ktorys z panow z HRK jako
            ekspert podpowie czy sa jakies akty prawne regulujace taka relacje i podpowie jak
            dzialac

amapola napisał(a):

> Mum , czy ktos dzisiaj mowil Ci , ze jestes kochany facet (facetka) !:))
            > To ja Ci to mowie !
            > Dzieki za obszerna odpowiedz :)
            > Duzo mi wyjasnila. ja boje sie tej dzialalnosci bo wiaze sie ona z przejeciem
            > ton (!) dokumentacji aktowej przedsiebiorstwa. A jesli w tym balaganie nie
            > znajda kiedys tego czego beda szukac - to wtedy co ? A wynikle z tego straty...
            > ?
            > firma olbrzymia, mnostwo oddzialow w tym zagraniczne...
            > dzis maja sie zaczac rozmowy.......
            > Jeszcze raz dzieki, ide zajrzec do "Polityki"

• amapola Re: mum faktycznie niezle sie popisal 19.11.01, 12:23
              Specow od HR nie znalazlam ale poczytalam art. w Polityce ...i spadlam z
              krzesla. Bo dowiedzialam sie , ze w zeszlym roku powstalo 2,5 mln
              jednoosobowych firm , ze jade autobusem i pan kierowca to nie pracownik MZK ale
              jednoosobowa firma , pani ekspedientka u ktorej kupuje pietruszke to firma ,
              fryzjer takoz , etc,etc...
              Pozdrowienia dla panow z Panstwowej Inspekcji Pracy..Ciekawe co oni sadza o
              tego typu praktykach niezgodnych z Kodeksem Pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka