zenzu 26.01.07, 00:19 czy to jest nam potrzebne, tzn. szkolenie (uzyskanie jakiegoś certyfikatu)??? Czy to kwestia zainteresowania, a nie musu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
axx611 Re: BHP w budownictwie 26.01.07, 21:21 Warto poznac zasady bhp i to dobrze. Wypadek w pracy jest zwiazany zazwyczaj z wyplata odszkodaowania dla wypadkowicza czy rodziny.Sa to spore pieniadze zwlaszcza na zachodzie. Rowniez jako manager dobrze jest je znac ...aby nie dopuscic do uznania winy powiedzmy firmy czy swojej jako wlasciciela. Prosze poczytac o sprawie hali w Katowicach. Zatem trzeba to bardzo dobrze poznac i stosowac w praktyce bo wczesniej czy pozniej wypadek w pracy bedzie. Czy bedzie cos z wypadku? Jak niewiele wiesz to bedziesz wypunktowany i nie licz na obiektywne oceny ekspertow. No i odwrotnie jak wypunktowac pracownika? Przeciez to on jest winien ze spowodowal wypadek a biegly rowniez to potwierdzil. Odpowiedz Link Zgłoś
knap.radoslaw Re: BHP w budownictwie 31.01.07, 13:59 I. szkolenie w zakresie BHP jest wymogiem kodeksu pracy i pracodawca jest zobowiązany do szkolenia pracowników w tym zakresie II. w związku z przyjściem do polski firm zachodnich standarów poprawia się świadomość i dbałość o bezpieczeństo i higienę pracy. Rosnie tez zapotrzebowanie na specjlaistów w zakresie BHP, co ciekawe - mało jest takich ludzi, którzy znają języki obce i dlatego firmy zachodnie ich poszukują (chodzi o możliwośc raportowania w strukturach korporacji) Prowadzi się statystyki wypadków, programy prewencyjne. W Polsce ta świadomośc rośnie, ponieważ nasz system prawny nie "starszył" do tej pory tak wysokimi odszkodowaniami jak np. w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
wookie_w Re: BHP w budownictwie 01.02.07, 00:19 Zainteresował mnie Pana komentarz odnośnie zapotrzebowania na specjalistów w zakresie BHP.. jestem studentem ....., jednak ze względu na walkę jaką musze toczyć o swoją pozycję zawodową :/ myślałem nad poszerzeniem wiedzy czy tez przekwalifikowaniem swojej osoby na coś innego, aczkolwiek pokrewnego. Jakie widzi Pan możliwości w pracy jako specjalista BHP, gdzie szukać możliwości poszerzenia swoich kwalifikacji - studia podyplomowe, czy tez moze lepiej od razu praktyki przy boku specjalisty BHP? Jakich rad moglby Pan udzielić? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś