Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kilka dni na próbę - powinno być zapłacone?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 20:05
    byłam dzisiaj na rozmowie kwalifikacyjnej (potrzebne były osoby do sklepu na
    stanowisku sprzedawcy i do pracy przy komputerze), od jutra na tydzień mam
    przyjść na próbę do pracy (będę wprowadzać dane do komputera) jeżeli się
    sprawdzę i mi też ta praca będzie odpowiadać to podpiszą umowę, chętnych było
    dużo i obawiam się, że na tydzień przyjdę ja, później ktoś inny itd. a oni
    mają za darmo pracowników. Czy za ten tydzień powinnam mieć zapłacone? Nie
    chcę chodzić przez tydzień do pracy za darmo (mnie będzie kosztował przez ten
    czas dojazd i opieka nad dzieckiem) a później i tak nie zadzwonią.
    Obserwuj wątek
      • Gość: aa Re: kilka dni na próbę - powinno być zapłacone? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 20:08
        troche podejrzane wez idz i pogadaj w 1 dniu z kims kto dlugo pracuje w sklepie
        jak wyglada sprawa
      • Gość: Ela Re: kilka dni na próbę - powinno być zapłacone? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 20:14
        Oczywiście, że powinni Ci zapłacić za każdy dzień. Jeżeli tego nie zrobią, to
        możesz odwołać się do Sądu Pracy a także powiadomić Państwową Inspekcję Pracy.
        Musisz jednak przedstawić dowody, że pracę świadczyłaś.
        • Gość: aniab Re: kilka dni na próbę - powinno być zapłacone? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 20:16
          ale jak to udowodnić?
          • Gość: Ela Re: kilka dni na próbę - powinno być zapłacone? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 20:27
            Skoro to ma byc praca w sklepie to chyba nie trudno o świadków, że byłaś w
            pracy. Przecież może przyjść koleżanka, sąsiadka i widzieć Cię jak pracujesz.
            Ponadto pisz sobie jakie czynności w danym dniu wykonywałaś, kto pracował z
            Tobą na zmianie, jakie dostawy do sklepu miały miejsce.
        • katarina80 Re: kilka dni na próbę - powinno być zapłacone? 30.01.07, 20:38
          Prościej uzgodnić z pracodawcą taką sprawę.Jeżeli stwierdzi, że nie zapłaci to
          masz czarno na białym jaki pracodawca cię czeka.Ja za darmo bym nie robiła.Nie
          bądzmy naiwni.
          • Gość: Majka Re: kilka dni na próbę - powinno być zapłacone? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 20:51
            Powiedz pracodawcy że chcesz miec na ten próbny tydzień umowę na czas określony,
            albo o dzieło albo zlecenie - cokolwiek. Masz prawo się domagac i nie podejmowac
            pracy bez pisemnej umowy. Jak to nie przekret to ci podpisze a jak nie bedzie
            chciał to znaczy że nieuczciwy i coś kręci. Na umowie o dzieło nie musi za
            ciebie płacić składek.
            • Gość: klar Re: kilka dni na próbę - powinno być zapłacone? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 09:30
              No ja niestety bylam naiwna i zgodzilam sie na takie "szkolenie". Tyle ze u mnie bylo to na stanowisku barmanka i trwało cały weekend po 14 godzin. W niedziele nawet do konca nie czekali tylko powiedzieli ze beda przez 2 tygodnie szkolić jeszcze inne osoby i jak coś to do tych 2 tygodni dadzą znać... Jakoś w to wątpię, dziewczyna z którą pracowałam powiedziała, że nawet nie spytali jej jak mi poszło, a dawałam z siebie dosłownie wszystko. Darmowa siła robocza, ale cóś poradzić. Zgodziłam się, bo koleżanka z któą pracowałam też miała szkolenie i ją przyjęli, tylko wtedy potrzebowali na gwałt pracownika a teraz jedynie na weekendy... No ale tydzień to chyba lekka przesada? Pozdrawiam i życzę znalezienia pracy ;)
      • aga8207 Re: kilka dni na próbę - powinno być zapłacone? 31.01.07, 11:14
        Oczywiście że powinni zapłacić!!! Chciaż fakty są takie że pracodawcy
        nagmninnie stosują praktykę brania osoby "na próbę" za friko, co nie jest
        zgodne z prawem.
        • raveness1 Re: kilka dni na próbę - powinno być zapłacone? 31.01.07, 12:55
          Biora na friko, bo ludzie sie na to godza.
          Rodacy, przestancie wreszcie z ta mentalnoscia niewolnika, troche godnosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka