Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zwolnili mnie dziś

07.02.07, 18:28
    Witam. Dziś zostałam zwolniona z pracy. Pracowałam w recepcji w hotelu. Na
    umowie miałam kwotę 719,28 brutto, jednakże dostawałam kwotę 1400 netto
    zgodnie z tym co mi powiedziano na rozmowie kwalifikacyjnej. Dziś pracodawca
    przelał na moje konto kwotę zawartą w umowie. Czy mam jakieś prawo domagania
    się ustnie ustalonego wynagrodzenia? Nie jestem jeszcze doświadczona w takich
    sytuacjach, gdyż była to moja 1sza "poważna" praca na umowę po zakończeniu
    studiów.
    Obserwuj wątek
      • zefir15 Re: zwolnili mnie dziś 07.02.07, 18:33
        cos nie bardzo rozumiem: na umowie było 719 zetka dostawałas 1400 zetka i
        jeszcze narzekasz? czy cos moze pokreciłas? moze tylko obiecali 1400?
        • monikinda Re: zwolnili mnie dziś 07.02.07, 18:36
          pracowałam 5 miesiecy, na okresie probnym 1300, na umowie nastepnej na rok 1500
          za grudzien tyle dostalam, za styczen niestety nie;-(. Na umowie kwota mniejsza
          niz wyplacane wynagrodzenie a reszta do reki, coz teraz pracodawcy stosuja
          takie praktyki.
          • Gość: xx Re: zwolnili mnie dziś IP: 195.117.232.* 07.02.07, 18:55
            Witam. Dziś zostałam zwolniona z pracy. Pracowałam w recepcji w hotelu. Na
            umowie miałam kwotę 719,28 brutto, jednakże dostawałam kwotę 1400 netto
            zgodnie z tym co mi powiedziano na rozmowie kwalifikacyjnej.
            > pracowałam 5 miesiecy, na okresie probnym 1300, na umowie nastepnej na rok 1500
            >
            > za grudzien tyle dostalam, za styczen niestety nie;-(. Na umowie kwota mniejsza
            >
            > niz wyplacane wynagrodzenie a reszta do reki, coz teraz pracodawcy stosuja
            > takie praktyki.
            Zdecyduj się: ile w końcu miałas na umowie? a ile ci wypłacali?, bo przy takiej jasności wyrazania myśli to chyba pracowałaś o 5 miesięcy za długo!
            • Gość: ada Re: zwolnili mnie dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 19:01
              Boże nie ważne ile pracowała.Chodzi jej o to czy moze domagac sie wyrównania
              kwoty do takiej jaką ustalali słownie ze swoim pracodawcą.
              A propos tej sprawy jak ktoś nie wie o co chodzi:
              Bardzo czesto można sie spotkać z takimi zagrywkami ze strony pracodawców, ze
              na umowie wpisują najmniejszą krajową (zeby płacić mniejsze składki)a do ręki
              dostajesz wiecej.
              Ma to swoje plusy - zarabiasz więcej
              I swoje minusy - mniejsze składki i emerytura
              that's it!
              Przyznam że ja tak ostatnio pracowałam ale na szczęscie szef płacił tyle na ile
              sie umówiliśmy (pozdrawiam szefa)
              • Gość: melika Re: zwolnili mnie dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 19:09
                myśle ze nie masz żadnych podstaw prawnych do tego żeby domagać sie od niego
                ustalonego wcześniej wynagrodzenia, poniewaz taka naprawde ty tez działałaś
                niezgodnie z prawem.
                Tzn. nie odprowadzaś podatku od rzeczywistej wartosci wynagrodzenia wiec
                oszukiwałaś urząd skarbowy.
                • Gość: m jest szansa IP: *.prenet.pl 08.02.07, 19:10
                  odwiedzic PIP pokazac umowe, pokazac wyciagi z konta ze placil tyle a na umowie
                  tyle, jeszcze przelustruja firme i bedzie musial zaplacic jakies kary umowne, ty
                  sobie polazisz po sadach i moze cos wywalczysz. Sad pracy jest za friko wiec
                  mozesz sprobowac sil.
                  • zefir15 Re: nie jest szansa 08.02.07, 22:59
                    przelewem placili kwote wynikajaca z umowy a reszta do łapki - tak ze dowodów
                    nie ma
            • monikinda Re: zwolnili mnie dziś 07.02.07, 19:06
              719,28 brutto na umowie. Wynagrodzenie było wyższe,faktycznie wynosiło 1500
              netto-tyle dostałam za grudzień 2006. Za styczeń 2007 dostałam tyle ile na
              umowie bo mnie zwolnili. Na rozmowie kwalifikacyjnej kwota wynagrodzenia byla
              podawanana 1500 netto, ale o tym ze kwota na umowie jest nizsza nie bylo mowy.
              Czy pracodawca mial prawo tak postąpić, ustalenia ustne do niczego nie
              zobowiązują?

Czy może mi ktos odpowiedziec na moj pierwszy post?
              • Gość: xx Re: zwolnili mnie dziś IP: 195.117.232.* 07.02.07, 19:25
                > podawanana 1500 netto, ale o tym ze kwota na umowie jest nizsza nie bylo mowy.
                A nie widziałaś, co podpisujesz?
                > 719,28 brutto na umowie. Wynagrodzenie było wyższe,faktycznie wynosiło 1500
                > netto-tyle dostałam za grudzień 2006.
                Godząc się na te warunki jesteś takim samym oszustem jak twój pracodawca (były).
                > Czy może mi ktos odpowiedziec na moj pierwszy post?
                Polecam UKS i proś od razu o najniższy wymiar grzywny dla siebie, a o najwyższy dla pracodawcy.
              • zefir15 Re: zwolnili mnie dziś 07.02.07, 19:33
                > Czy pracodawca mial prawo tak postąpić, ustalenia ustne do niczego nie
                > zobowiązują?

Niestety, to wlasnie nasz piekny kraj nad wisłą! Jezeli mialabys jakis papier
                na to że placil Ci te 1500 (bo tyle faktycznie wynosilo wynagrodzenie) to moze
                bylaby jakaś mała szansa... ale watpie zeby dalo sie to w jakikolwiek sposób
                udowodnic, a ponadto moze to byc miecz obusieczny (US)

719,28 brutto? to byl pełny etat a nie jakis staż? coś mało mi sie wydaje..
                • monikinda Re: zwolnili mnie dziś 07.02.07, 19:36
                  to było 80% minimalnej krajowej w I roku pracy.
                  • Gość: Dusia Re: zwolnili mnie dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 22:33
                    Teraz nic nie zdziałasz, przy następnej umowie wyraźnie zapytaj o kwotę, która
                    będzie na umowie.

Pozdrawiam
                    • katarina80 Re: zwolnili mnie dziś 07.02.07, 22:53
                      Moja szefowa też tak mnie załatwiła.Teraz niz nie zrobisz bo brak
                      dowodów.Nauczka na przyszłość-jaka proponowana stawka, taka i na umowie inaczej
                      dziękujemy.
      • Gość: justi Re: zwolnili mnie dziś IP: *.devs.futuro.pl 08.02.07, 08:59
        jesli dostawała przelewy z hotelu, to moze sobie zrobic wydruk z konta.
        Dokładnie jest napisane kto przysyłał pieniądze, kiedy i w jakiej wysokości.
        Może te przelewy moga byc jakim dowodem.
        • czasowstrzymywacz1 Re: zwolnili mnie dziś 08.02.07, 09:25
          Qwa ale przelew z banku, to będzie przecież każdy na oficjalną kwotę!!!
          Weź wypij kawę.

Sposób na takiego pedała jest jeden: narzeczony z toporkiem albo dwóch łysych obok jego lśniącego bmw z kwitkiem wypisanym na konkretną kwotę.

Nie rozumiem tematu!!! Nie ma dwóch CBK, to poszukaj!!!
          • Gość: hermenegilda_zenia Re: zwolnili mnie dziś IP: *.crowley.pl 08.02.07, 09:58
            A mnie śmieszy do rozpuku oburzenie takich panienek, które świadomie
            uczestniczą w oszukiwaniu fiskusa i ZUS-u ( a de facto nas wszystkich)
            przyjmując warunki płacy oficjalnej i nieoficjalnej z innym oszustem i jak
            zostaną "wydymane" to zaczynają się pytania, jak legalnie dochodzić swoich
            praw! Jak to mówi stare przysłowie- kto mieczem wojuje, od miecza ginie.
            Zarówno ty i twój pracodawca jesteście siebie warci - dobrało się dwóch
            kanciarzy.
            • czasowstrzymywacz1 Re: zwolnili mnie dziś 08.02.07, 10:14
              Trafienie na normalnego pracodawcę, full legal, full oficjal, graniczy po prostu z cudem, dlatego jest to może i śmieszne ale z drugiej strony: kraj chory, rynek pracy też a jak ktoś nie ma na chlebek, to się z wyzyskiem godzi. Co na to poradzisz???
              • Gość: muka Re: zwolnili mnie dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 18:29
                ale wy wszyscy jesteście uczciwi i krystalicznie czyści. Ciekawe skąd ten syf w
                Polsce jak takich mamy kryształowych obywateli. Co miała dziewczyna zrobić, albo
                praca i warunki szefa, albo wynocha. Ciekawe jak byście się zachowali w takiej
                sytuacji, nie mając się za co utrzymać. O emeryturze nie ma co marzyć, każdy wie
                jakie są prognozy emerytalne dla 20 latków
            • Gość: Guest Re: zwolnili mnie dziś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 15:22
              Hermenegildo, w moim mieście 90%, jesli nie więcej, pracodawców, to buraczani biznesmeni i na umowie jest najniższa krajowa, reszta do ręki.
              Osobiście nigdy nie pracowałam na takich warunkach (moi pracodawcy byli z Warszawy, Krakowa i Katowic). Wiedziałam że takie zjawisko istnieje, ale nie podejrzewałam, że na taką skalę (przynajmniej tutaj). Szok przeżyłam, kiedy zaczęłam dorabiac u znajomej w biurze rachunkowym. Z oburzeniem zaczęłam opowiadać koleżance, że nie wiedziałam, jak wielu pracodawców (był 1 - słownie JEDEN WYJĄTEK) oficjalnie zatrudnia na minimalną krajową. Koleżanka podczas studiów pracowała w zawodzie wyuczonym w technikum odzieżowym, sprowadziła mnie jeszcze bardziej na ziemię, że cały etat z minimalną pensją to jeszcze dobre warunki, bo bardzo często spotyka się ułamki etatu...
              Najgorsze jest to, że w wielu branżach nie ma wyjścia i pracownik jest zmuszony przyjąć takie warunki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka