Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.07, 19:11
    Mam umowę na czas nieokreślony, w tej firmie pracuję 5lat, ostatni rok na cały
    etat, a wcześniej różnie, raz cały a raz pół. Chcę się zwolnić, i obowiązuje
    mnie 3miesięczne wypowiedzenie. Czy jeśli złożę wypowiedzenie 28lutego to będę
    pracować do 28maja? A jeśli 15marca to będę pracować do 15 czerwca? I czy
    szefowa może mnie zwolnić w trakcie tego wypowiedzenia lub czy może nie
    zgodzić się na 3 miesięczne wypowiedzenie i może chcieć żebym wcześniej odeszła?
    Obserwuj wątek
      • Gość: qla Re: Proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 19:37
        Obowiązuj eCię trzymiesięczny okres wypowiedzenia.
        Jesli złożysz 28 lutego, będziesz pracować do 31 maja. Liczą się zawsze
        miesiące liczone "kalendarzowo", a nie ilość dni. Bieg wypowiedzenia liczy się
        od pierwszego dnia miesiąca nastepującego po tym w którym złożysz
        wypowiedzenie, nie ma więc znaczenia czy będzie to 1, 15, 29, czy 28 lutego.
        Bieg wypowiedzenia rozpocznie się 1 marca.
        Szefowa w trakcie wypowiedzenia nie może Ci dać wypowiedzenia, może jednak
        próbować nakłonić Cię do porozumienia stron, lub zwolnić Cię z obowiązku
        świadczenia pracy, czyli będzie Ci płacić do końca okresu wypowiedzenia, ale
        nie będziesz musieć chodzić do roboty. Może też spróbować zwolnić Cię
        dyscyplnarnie.
      • Gość: ania Re: Proszę o pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.07, 20:25
        Czyli jesli wypowiedzenie zlozylabym 15marca to musialabym pracowac do konca
        czerwca bo wypowiedzenie bedzie liczylo sie od 1kwietnia?
        • Gość: qla Re: Proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 21:22
          Dokładnie tak.
          W ekstremalnym przypadku "trzymiesięczne" wypwiedzenie może trwać nawet 4
          miesiące - gdyby je złożyć 1 dnia miesiąca i tak okres wypowiedzenia zacznie
          biec od 1 następnego miesiąca. Dlatego szefowie zawsze wręczają wypowiedzenia
          ostatniego.
          • Gość: ania Re: Proszę o pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.07, 21:24
            A na jakie niespodzianki mogę "liczyć" ze strony pracodawcy żeby mi dokopać za
            te wypowiedzenie??
            • Gość: qla Re: Proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 00:24
              Banały w stylu: spóźnienia, alkomat, zagubione dokumenty itp, wszystko, co
              mozna podciągnąć pod "ciężkie naruszenie obowiązków pracowniczych", czyli
              art.52 ust. 1 kp.
              Ale na koniec możesz zrobić szefowej psikusa i nie robić obiegówki, tudzież nic
              nie podpisywać - zdania sprzętu, kompa itd. Nawet jak bedą Ci grozić nie
              wydaniem świadectwa pracy.
              Swiadectwo pracy muszą Ci wydać w termionie 7 dni od końca zatrunienia, bez
              względu na nic. Ja robiłem tak juz dwa razy (to znaczy dostawałem świadectwo
              bez dopełnieia pewnych tzw. obowiązków wobec pracodawcy)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka