Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Royal Canin ? proszę o info

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 14:44
    Czy ktoś z Was kochani pracuje lub pracował w firmie Royal Canin? Za każdą
    informacje będę wdzięczna
    Obserwuj wątek
      • Gość: adela Re: Royal Canin ? proszę o info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 22:13
        nikt nic nie wie?:(
        • Gość: amess Re: Royal Canin ? proszę o info IP: 217.153.224.* 22.02.07, 22:56
          Royal Canin to marka karmy dla zwierząt należąca do Masterfooda. A Masterfood
          to dość znana firma :). Problem w tym, że RC jest marką sprzedawaną jedynie w
          sklepach specjalistycznych (zoologicznych) i organizacja sprzedażowa nie ma
          zbyt wiele wspólnego z "dużą" częścią Masterfooda. Poza tym - ciekawy rynek, RC
          ma na nim dość mocną pozycję, praca w "zwierzakach" chyba wdzięczna i w
          porównaniu do typowego FMCG dużo spokojniejsza. Co niekoniecznie musi znaczyć,
          że bardzo lukratywna albo perspektywiczna :)))
          • Gość: a Re: Royal Canin ? proszę o info IP: *.autocom.pl 23.02.07, 07:11
            Piersze słyszę, że Royal to część Masterfooda - jestem "w branży"
            zoologiczno-weterynaryjnej od ładnych kilku lat i niegdy nie spotkałam się z
            takim farmazonem.
            Poza tym Royal jest sprzedawany w zoologii i w weterynarii (tam jest linia
            specjalistyczna).
            Firma duża, solidna, dająca niezłe perspektywy.
            To tyle.
            • Gość: amess Re: Royal Canin ? proszę o info IP: 217.153.224.* 24.02.07, 01:47
              Służę informacją precyzyjną, żeby nie było, że farmazony prawię :)
              9 lipca 2001 koncern Masterfood, część holdingu Mars Inc. zaanonsował chęć
              przejęcia firmy Royal Canin. Po uzyskaniu na początku 2002 roku zgody Komisji
              Europejskiej odkupił od większościowego udziałowca firmy Royal Canin -
              francuskiego banku BNP Paribas - pakiet 10% akcji fimy Royal Canin, mogę dla
              większego uściślenia podać, że po 145 EUR za akcję :), następnie ogłosił wykup
              akcji od udziałowców mniejszościowych, skupił 43,6% akcji z rynku, następnie
              (zgodnie zresztą z wcześniejszą umową) odkupił resztę udziałów od BNP Paribas.
              Dało to w sumie około 95% akcji. Potem aż do początków 2003 Masterfood
              wykupował z giełdy resztki akcji i aktualnie jest właścicielem firmy Royal
              Canin. Oczywiście obie strony potwierdziły, że biznesy się uzupełniają, a nie
              konkurują bo RC działa na rynku specjalistycznym a Masterfood raczej w kanałach
              zwanych "mass market", uzgodniono też wymianę doświadczeń itd. z pożytkiem dla
              firm obydwu i oczywiście akcjonariuszy. Były uśmiechy prezesów (z tym, że
              uśmiech "sprzedanego" prezesa RC jakby nieco bardziej wymuszony niż uśmiech
              prezesa MF) i konferencje prasowe. Aha, zapomniałbym o konsumentach i
              ogłoszonych niewątpliwych korzyściach z połączenia firm dla nich również
              płynących:) De facto oznacza to, że wszelkie decyzje strategiczne, podejmowane
              są przez Masterfooda... Oczywiście ze względu na pozycję marki i dotychczasową
              efektywność działania organizacji zdecydowano o pozostawieniu RC w oddzielnej
              strukturze i nie włączaniu jej pod skrzydła MF. Stąd też wynika fakt, że "z
              zewnątrz" RC postrzegany jest jako odrębna firma. Pozdrawiam "branżę"
              zoologiczno-weterynaryjną :)))))
              amess

--

www.rozmowakwalifikacyjna.pl
              • Gość: a Re: Royal Canin ? proszę o info IP: *.autocom.pl 24.02.07, 11:58
                Ok, przyznaję się do mojej niewiedzy. Szczerze mówiąc, chyba na zadnej z
                polskich stron nie ma o tym informacji. Znalazłam ja dopiero na francuskojęzycznej.
                Mam tylko nadzieję, ze warunki pracy w royalu różnią się od pracy w
                masterfoodzie, o którym nie mam najlepszego zdania.
                • Gość: adela Re: Royal Canin ? proszę o info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 15:15
                  Bylam na rozmowe kwalifikacyjnej, przyznam ze bardzo chciałabym dostać ta
                  pracę. jednakze nie znam nikogo, kto tm pracuje i pracowal, nie wiem jaka jest
                  atmosfera pracy, czy jest ciśnienie na robienie planu itp. Rekrutorzy
                  przesympatyczni, pracownicy Royala, zresztą. Czekam na 7 marca, wtedy dadzą
                  znać ...
                  • Gość: amess Re: Royal Canin ? proszę o info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 19:27
                    Ze sformułowania o ciśnieniu na wykonanie planu wnioskuję, że chodzi o
                    przedstawiciela :) No to nie chcę zbytnio nakręcać ale praca powinna być OK.
                    Plany trzeba wykonywać - jak wszędzie w sprzedaży :) ale:
                    1) Generalnie Petfood jako branża należy do dość spokojnych. Nie ma aż tak
                    dużego stresu "ciśnień" itp. jak w np. spożywce czy chemii.
                    2) RC działa na rynku specjalistycznym - w grę wchodzą kontakty ze sklepami
                    ZOO, ludźmi, którzy wiedzą, co kupują, chętnie słuchają o nowościach itd. Oni
                    po prostu muszą znać produkty, które sprzedają i często mają dużą wiedzę na ten
                    temat. Zresztą - patrz na wypowiedzi mojego poprzednika, "z branży" właśnie -
                    potrafił się przyznać do niewiedzy, żadnych obelg itp. (swoją drogą - ukłony).
                    To zupełnie inna bajka niż sprzedaż zielonego groszku w hipermarketach czy
                    szamponów u "pani Hani" w sklepiku osiedlowym. Pan kierownik stoiska w Tesco,
                    który jednocześnie "zarządza" np. konserwami, karmą dla zwierząt właśnie i
                    piwem niekoniecznie będzie w stanie wiedzieć tak do końca nawet ile ma
                    wariantów danej karmy. Poza tym jest skoncentrowany na gazetkach, dodatkowych
                    ekspozycjach, zarządzeniach "odgórnych" z centrali itd. Kierownik sklepu czy
                    hurtowni zoologicznej raczej nigdy nie pracuje w ten sposób.
                    3) RC jest bardzo mocnym graczem na rynku. W zasadzie poza Puriną chyba nie ma
                    innych aż tak dużych firm. A u lidera (albo nr 2 ewentualnie) zwykle lepiej się
                    pracuje niż u gracza z końcówki tabeli...
                    4) RC często pokazuje się na targach zoologicznych, jest obecny na wystawach.
                    Jest okazja do nawiązania wielu ciekawych kontaktów.

Nie wypowiem się na temat warunków zatrudnienia, wynagrodzenia itp. ale moim
                    zdaniem to relatywnie spokojna praca, fajni klienci, sympatyczna "zwierzakowa"
                    branża, no i - bardzo prawdopodobnie, że fajni koledzy.

Powodzenia
                    amess

--
                    www.rozmowakwalifikacyjna.pl
                    • Gość: a Re: Royal Canin ? proszę o info IP: *.autocom.pl 24.02.07, 20:32
                      Kłaniam się również :-)
                      Obecnie jestem bardziej "weterynaryjna" niż "zoologiczna", ale popieram: bardzo
                      sympatyczna i wdzięczna branża. (5 lat zoologii i od ponad roku weterynaria).
                      Pozdrawiam
                  • Gość: a Re: Royal Canin ? proszę o info IP: *.autocom.pl 24.02.07, 20:27
                    Hmm, mam nadzieję, że nie ubiegamy się o to samo stanowisko ;-)
                    Ja również byłam na rozmowie i czekam na telefon z utęsknieniem; z tym, ze mi
                    powiedziano że decyzje zostaną podjęte najpóźniej do 15 marca.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: adela Re: Royal Canin ? proszę o info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 18:54
                      jaki region? ja warm-mazursko-podlaski, i równiez czekam z utesknieniem na tel.
                      Mi powiedziano, ze najpózniej do 7 marca bede wiedziala czy przeszlam do nast
                      etapu. Trzymajcie kciuki :)
                      • Gość: a Re: Royal Canin ? proszę o info IP: *.autocom.pl 25.02.07, 19:47
                        Małopolska.
                        Powodzenia :-)
                        • Gość: adela Re: Royal Canin ? proszę o info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 20:09
                          Uff :) Tobie życzę telefonu od Joli :) a tak na marginesie, to o co Cie pytali
                          na rozmowie? i jak odczucia po :)
                          • Gość: a Re: Royal Canin ? proszę o info IP: *.autocom.pl 26.02.07, 07:01
                            jak możesz to podajmi maila - nie chcę pisać na forum.
                            • Gość: adela Re: Royal Canin ? proszę o info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 14:18
                              ok maxbiznes2@wp.pl lub nr gg 2517379
      • Gość: adela Re: Royal Canin ? proszę o info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 17:41
        A ... odbierz poczte
        • Gość: A. Re: Royal Canin ? proszę o info IP: *.tp.unicity.pl 26.02.07, 18:36
          adela... ty także :)
      • Gość: adela Re: Royal Canin ? proszę o info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 19:17
        odpisalam
        • add2 Re: Royal Canin ? proszę o info 26.02.07, 20:30
          własnie sprawdziłem, ale nic nie doszło...
      • Gość: adela Re: Royal Canin ? proszę o info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 20:44
        napisałm raz jeszcze, sprawdz A
        • add2 Re: Royal Canin ? proszę o info 26.02.07, 20:51
          hmmm... nie wiem co jest grane, ale dalej nic nie ma...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka