Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Selekcja kandydatów

25.02.07, 14:00
    Interesuje mnie, jak przebiega proces selekcji kandydatów. Przypuśćmy, że
    firma headhunterska przeprowadza taki proces na stanowisko menedżerskie w
    spółce (dyr. handlowy, finansowy, członek zarządu, prezes). Czy są jakies
    standardy takiego procesu?
    Obserwuj wątek
      • amess Re: Selekcja kandydatów 27.02.07, 01:15
        Odpowiedź brzmi: są :)
        W każdej firmie inne w zasadzie, cechą wspólną jest to, że w 90% przypadków
        pierwsze spotkanie jest z headhunterem, potem - niezbadane są drogi HR-u :)
        Standardy zależą od stanowiska, rozmiaru firmy itd. a czasami od wewnętrznych
        regulacji danego przesiębiorstwa/
        Przykład numer jeden: nieduża firma międzynarodowa, oddział polski, stanowisko -
        dyrektor zarządzający. Proces rekrutacyjny: rozmowa z headhunterem, wybrani
        kandydaci przedstawieni wiceprezesowi firmy odpowiadającemu za selekcję
        wyższych managerów, rozmowa z owym wiceprezesem, testy psychologiczne
        określające profil osobowościowy (wewnętrzne, wynalazek firmowy). Potem
        zaproszenie do siedziby firmy za granicę. Rozmowa z lokalną agencją doradztwa
        personalnego, kolejne testy, na końcu interview z Zarządem w osobie prezesa,
        wiceprezesa i dyrektora finansowego.
        Przykład numer dwa: znana firma międzynarodowa średniej wielkości. Stanowisko -
        dyrektor handlowy. Proces rekrutacyjny: najpierw dla odmiany rozmowa z
        dyrektorem HR-u, następny etap - dziewięciogodzinne assesment centre prowadzone
        przez firmę doradztwa personalnego, potem wstępna rozmowa z prezesem polskiego
        oddziału (taka na zasadzie "poznajmy się", bez konkretów). Wybrani kandydaci -
        rozmowa finalna z tym samym prezesem (!). Potem wybrany jeden jedyny - rozmowa
        z dyrektorem regionu odpowiedzialnym za Polskę.
        Przykład numer trzy - Polska, średniej wielkości (około 200 osób) dynamicznie
        rozwijająca się firma. Stanowisko - dyrektor zarządzający. Pierwszy etap -
        rozmowa z prezesem (i właścicielem w jednej osobie) w obecności headhuntera,
        pytania z obydwu stron. Drugi etap - rozmowa z samym prezesem...
        Jeśli na tych trzech przykładach jesteś w stanie zaobserwować standardowy
        proces selekcji to znaczy, że standardy istnieją :))))) Zaznaczam, że wszystkie
        przytoczone przykłady są autentyczne!

--

www.rozmowakwalifikacyjna.pl
        • murakami2 Re: Selekcja kandydatów 27.02.07, 17:58
          No rzeczywiście :) Generalnie chciałem poobserwować, czy wykształciły się jakieś
          zwyczaje w stylu sprawdzania na wariografie :)
      • krytykantka07 Re: Selekcja kandydatów 27.02.07, 11:52
        Oczywiście, że są standardy. Zupełnie jak na uczelni. Podrzuca się kartki z
        zaliczeniami do góry i które spadły na podłogę, te kwalifikują się do
        poprawki :))). Proces rekrutacyjny, to jeden wielki standard ;). Wszystko
        przecież służy przyjmowaniu do pracy najlepszych pracowników, więc w ramach
        tego procesu nie ma miejsca na niestandardowe posunięcia. A jak później
        pracownicy, muszą się cofnąć w rozwoju i tylko przytakiwać, to co z tego?
        Grunt, że przez odpowiednią selekcję przyjęto najlepszych. Ach te amerykańskie
        wzorce :))). Komara się przecedza, a łyka wielbłąda :)))
        Pozdrawiam. Basia :)
        PS. I tak przyjmują kogo chcą nie ma się co łudzić, że najlepszych :))). Bo
        gdyby pracowali najlepsi to tworzyliby nowe miejsca pracy.
        • sirtalent Re: krytykantka07 27.02.07, 12:05
          witam,
          chciałbym mieć tak adekwatny nick, ja Ty droga krytykantko. krytyka to krytyka a
          krytykanctwo to krytykanctwo \demoniczny śmiech\

pozdrawiam,
          Paweł
          • krytykantka07 Re: krytykantka07 27.02.07, 12:16
            Pawełku nawet nie wiesz jak mi brakowało Twoich tekstów :)))). Wiesz jak się
            dobrze bawię pisząc na tym forum i nie tylko? Szkoda że Ty nie piszesz na
            forum : " porady prawne", "dilbertoza" albo "nowoczesny manager". Uważam, że to
            wielka strata dla forumowiczów :))).
            PS. Szkoda, że nie mogę zobaczyć i usłyszeć tego demonicznego śmiechu. Poza tym
            zmień nick mój drogi, na taki, jaki będzie bardziej adekwatny, skoro mi
            zazdrościsz pomysłu :))). Sirtalent, to jednak mało adekwatny i taki
            poważny ;). Czyli zupełnie do Ciebie nie pasujący :)))
            • annajustyna Re: krytykantka07 27.02.07, 19:58
              A ja tam Krycha jezdem i juz:)))).
              • krytykantka07 Re: krytykantka07 27.02.07, 20:10
                Też ładnie :))). A jak pasuje do Ciebie ;). Nie tak jak "sirtalent" do
                Pawła :))). Raczej powinien mieć nick " adwokat diabła "... i jeszcze ten
                demoniczny śmiech :)))...
                PS. Wygląda na to, że odkąd sirtalent zaczął po długiej nieobecności pisać,
                odkryłam znów w sobie skłonności do rymowania :))). Bo już o nich zapomniałam.
                Ach jak dobrze mieć znów swoją muzę ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka