Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co powiedziec gdy pracodawca zapyta o stan

11.03.07, 12:22
    Majątkowy?
    Może nie od razu, ale wyjdzie to w trakcie rozmowy (np ze mąz pracuje
    itd.)Kiedyś zadano mi takie pytanie dlaczego szukam pracy, wiem że badał
    grunt co do mojej zamożności i co tu odpowiedzieć?
    Bo jeśli odpowiem że,/wszystko w dużym skrócie/ nie boję sie o przyszłość (
    np. bogaty mąż) itd. To czy nie przejdzie mu przez myśl: acha, w takim razie
    może jej nie zależeć na pracy, lub nie będzie sie do niej należycie przykładać
    (nie potrzebuję takiego pracownika)
    - lub potrzebuję tej pracy bo mam nóż na gardle, mniej więcej oczywiście.
    Pomyśli: acha, po co mi pracownik który wszystkie obowiązki będzie wykonywał
    bezmyślnie aby nie stracic pracy, (nie potrzebuję takiego pracownika),

Teraz wiem że można powiedzieć o samorealizacji, niezależności finansowej itd.
    Ale wtedy..., podejrzewam ze i tak będzie myślał swoje. Jak myslicie ma wpływ
    stan majątkowy czy nie?
    Obserwuj wątek
      • krytykantka07 Re: Co powiedziec gdy pracodawca zapyta o stan 11.03.07, 13:31
        Oczywiście, bo jak masz bogatego męża, to pracodawca może Ci mniej płacić, albo
        w ogóle Cię nie przyjąć. Co do tego noża na gardle, to pracodawca pomyśli jak
        wyżej. Nie muszę za dużo płacić :))). Ale głównie o takich pracowników chodzi.
        Jak powiedział mój ulubiony rozmówca : biernych, miernych ale wiernych :))).
        Pozdrawiam. Basia :)
        • mariola2006 Re: Co powiedziec gdy pracodawca zapyta o stan 11.03.07, 13:46
          zawsze mozesz odpowiedziec:a dlaczego to pana/pania interesuje?Lub:dlaczego
          jest pani/pan tak niedyskretny?
          Powiedz ze jestes nizalezna od meza i to powinno wystarczyc
          • madameblanka Re: Co powiedziec gdy pracodawca zapyta o stan 11.03.07, 14:17
            teoretycznie tak, ale oznaczałoby to pożegnanie się z pracodawcą i z pracą.

pozdr. Beata
            • mariola2006 Re: Co powiedziec gdy pracodawca zapyta o stan 11.03.07, 14:26
              a chcialabys na codzien borykac sie z tego typu pytaniamipracujac w
              takiej "firmie"?bo jesli ma czelnosc zapytac o takie sprawy to bedzie miec
              czelnosc zapytac o np:ostatnia miesiaczke,o stan konta ,o relacje tesciowie-
              maleznstwo,o najwiekszych wrogow,o ulubione pozycje....
              kochana,chamstwo podczas rekrutacji to poczatek gory lodowej....pozdrawiam
              serdecznie i nie daj sie zagnac w kozi rog....
              P.S Moj maz zarabia 4-5 razy wiecej ode mnie a nie ma to ZADNEGO zwiazku z tym
              ile ja proponuje na rozmowie.Nie pytaja mnie o nawet stan cywilny-nie
              interesuje nikogo co sie dzieje poza murami pracy-jestem dla pracodawcy
              wydajnym i zdolnym pracownikiem i.....to tyle.
              Pamietaj ze wszystko zalezy od dobrej woli rekrutujacego-wszystko mozna na swoj
              sposob interpretowac-skoro maz zarabia duzo to z jednej strony moze Cie
              utrzymac-ale z drugiej strony moze Cie tak motywowac zebys nie schodzila
              ponizej pewnego pulapu i wie,ze mozna w Polsce dobrze zarabiac i to bez wyzysku
              • madameblanka Re: Co powiedziec gdy pracodawca zapyta o stan 11.03.07, 14:54
                niby tak, ale jak ktoś jest w tej drugiej sytuacji - nie ma męża dobrze
                zarabiającego? Lub też zależy ci na pracy w TEJ firmie i na TYM stanowisku, to
                co? przełykasz ślinę i sie wysilasz na jak najbardziej inteligentną odpowiedź.
                Oczywiście wiem że nie ma prawa zadawać takich pytan,ale teoria teorią a
                praktyka praktyką, także zaznaczyłam w pierwszym poście iż może wyjśc to samo w
                trakcie rozmowy. Chodzi przede wszystkim o odpowiedzi które nie zrażą pracodawcy
                do mnie.
                Dzieki za zyczenia powodzenia,

pozdrawiam, Beata
                • mariola2006 Re: Co powiedziec gdy pracodawca zapyta o stan 12.03.07, 00:56
                  skoro maz nie zarabia kokosow to jeszcze lepiej-wtedy mozesz swoja odpowiedz
                  modyfikowac dowolnie:ze chetnie podejmiesz prace gdyz masz silna motywacje do
                  wspierania domowego budzdetu lub planujesz prace w danej firmie dlugoterminowo
                  gdyz potrzbujesz finansowej stabilizacji.Tylko blagam nie mow ze sie zgodzisz
                  pracowac za KAZDA kwote bo to samobojstwo i dlugo z tego slepego zaulka mozesz
                  nie wyjsc.Tym bardziej ze jesli od Twojej pensji duzo zalezy w domu...
      • madameblanka A propos pytan - firmy szkoleniowe? 11.03.07, 14:22
        Myślicie że pracodawca dużą wagę przywiązuje do tego w jakiej firmie zdobyłam
        certyfikat? Czy jezeli będzie miał wybór dwoch kandydatów o odpowiednich
        kompetencjach, porównując CV, postawi na CV z nazwą firmy szkoleniowej... (tu
        nie będę reklamowac)- powiedzmy po prostu bardziej prestiżowej?
        --
      • zesty Re: Co powiedziec gdy pracodawca zapyta o stan 12.03.07, 14:06
        Odpowiedz: "Dziekuje, ma sie dobrze".
        Pozdrawiam,
        Paul

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka