Dodaj do ulubionych

Plac Szembeka

IP: 10.105.13.* 17.08.01, 17:07
Czy zgodzicie sie ze mna, ze okolice Placu Szembeka to taka (w negatywnym tego
slowa znaczeniu) prowincja w srodku miasta? Za kazdym razem, kiedy tam
przejezdzam mam negatywne odczucia.
Obserwuj wątek
    • Gość: turtle Re: Plac Szembeka IP: *.com.pl 17.08.01, 18:38
      bywam tam często. to prawda że jest trochę prowincjonalny, ale zarazem ma w
      sobie jakiś urok, jest tam jakiś klimat charakterystyczny dla tego miejsca:
      bazar, kościół, dużo ludzi itp, trudno mi to bliżej określić.
      • Gość: michal Re: Plac Szembeka IP: *.zigzag.pl 17.08.01, 18:58
        Bardzo dawno nie bylem w tamtej okolicy,ale czytalem,iz buduje sie nowe centrum
        handlowe,poza tym zachowalo sie chyba nieco przedwojennej zabudowy.
    • Gość: Mike Re: Plac Szembeka IP: *.basf-ag.de 20.08.01, 09:28
      Nie zgodze sie z toba, iz Szembek wyglada dosc prowincjonalnie bo co maja wtedy pwiedziec
      mieszkancy innych miejsc w Wawie, ktore wygladaja o wiele gorzej niz Szembek!!
      • Gość: Piotr_M Re: Plac Szembeka IP: 10.105.13.* 20.08.01, 09:43
        Nawet nie wiem, czy chodzi tu o wyglad. To jest raczej atmosfera, jakis klimat.
        • Gość: Mike Re: Plac Szembeka IP: *.basf-ag.de 20.08.01, 10:03
          Rzeczywiscie jesli chodzi o bazar to moze i tak. Ale takich bazarow jest jeszcze pare w Wawie!! Teraz
          moze sie to zmieni jak postawia takie cos wysokie co ma zastappic sprzedaz burakow prosto z
          samochodu typu Zuk! Ale to dopiero za jakis czas!
    • Gość: Aligator Re: Plac Szembeka IP: 192.168.1.* / *.warszawa.adsl.tpnet.pl 20.08.01, 10:16
      Ja wiem czy prowincja? Na pewno nie jest za ciekawy: pelno roznego rodzaju
      elementu, brud i niebezpiecznie. Ale czy tak nie jestw calej Warszawie...? W
      sumie nie ma tematu- miejsce jakich wiele...
    • Gość: lesio Re: Plac Szembeka IP: *.*.*.* 20.08.01, 12:08
      I bardzo dobrze, to jest właśnie "ludzka skala" miasta!
      Bo ile uroku mają wieżowce, supermarkety, trasy
      szybkiego ruchu ???
      Koło mnie nie ma takiego bazaru, ani takiej
      "prowincjonalnej" atmosfery niestety.Wynaturzamy się.
    • Gość: turtle Re: Plac Szembeka IP: *.com.pl 20.08.01, 18:37
      czy okolice SZembeka są naprawde takie niebezpieczne, czy tylko tak sie mówi?
      dobrze byłoby gdyby ktoś tam mieszkający się wypowiedział.
      • Gość: Ella Re: Plac Szembeka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.08.01, 21:09
        Mieszkałam w okolicy Szembeka, korzystam z banku i poczty na placu. Nigdy nie
        miałam problemów. Gorzej napewno jest w okolicach Wiatracznej-bloki na
        Kobielskiej i "park" za kościołem/wyjątkowa okolica/.
        • Gość: www Re: Plac Szembeka IP: 193.59.130.* 21.08.01, 10:17
          o jaki park za jakim kościołem Ci chodzi?
          • Gość: Ella Re: Plac Szembeka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.01, 23:35
            Myslałam o "parku" Kobielska-Szaserów-Garwolińska, po zmroku i nie tylko jest
            tam fatalnie.
        • Gość: Piotr_M Okiem weterana IP: 10.105.13.* 21.08.01, 15:20
          Gość portalu: Ella napisał(a):

> Mieszkałam w okolicy Szembeka, korzystam z banku i poczty na placu. Nigdy nie
          > miałam problemów. Gorzej napewno jest w okolicach Wiatracznej-bloki na
          > Kobielskiej i "park" za kościołem/wyjątkowa okolica/.

Okolice Kobielskiej, kosciola i parku za nim doznaly w ostatnich latach swego
          rodzaju szoku cywilizacyjnego. Nie zaglebiajac sie w te rejony mozna odniesc
          wrazenie, ze za fasada budynkow stojacych wzdluz Grochowskiej jest jak dawniej.
          Czyli brudno, niebezpiecznie - typowo "praska" atmosfera.

Kiedys spedzalem za ta "fasada" sporo czasu (szkola, kosciol, bieganie ...) i
          pamietam jak wygladala okolica. Teraz jest to inny swiat. Daleko mu do idealu,
          ale rowniez coraz dalej do niechlubnych zrodel.
      • Gość: Mike Re: Plac Szembeka IP: *.basf-ag.de 22.08.01, 09:43
        Gość portalu: turtle napisał(a):

> czy okolice SZembeka są naprawde takie niebezpieczne, czy tylko tak sie mówi?
        > dobrze byłoby gdyby ktoś tam mieszkający się wypowiedział.

Mieszkam niedaleko, ale nie mialem nigdy problemow z odwiedzaniem tej okolicy! Nawet w nocy. Z tym
        niebezpieczenstwem jest tak jak w calej Wawie!
        • Gość: Grzechu Re: Plac Szembeka IP: 194.181.38.* 24.10.01, 19:20
          Ja mieszkam na Gdeckiej, jakies 100 metrów od Szembeka i ciężko obiektywnie
          powiedzieć. Jak się mieszka od urodzenia w jakieś okolicy, to wydaje się ona
          bezpieczna, ale faktem jest, że bezpieczniej się czuję np na Żoliborzu, czy w
          nocy w samym Centrum, niz na Szembeku. Inna sprawa to tzw mała Grochowska.
          Policja czasem przejedzie się Grochowska, ale nie widzi co jest za torami
          tramwajowymi przy małej Grochowskiej i tych cieni w bramach. Generalnie uważam,
          że jeśli chodzi o bezpieczeństwo przy Szembeku to nie jest najlepiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka