Gość: Piotr_M IP: 10.105.13.* 17.08.01, 17:07 Czy zgodzicie sie ze mna, ze okolice Placu Szembeka to taka (w negatywnym tego slowa znaczeniu) prowincja w srodku miasta? Za kazdym razem, kiedy tam przejezdzam mam negatywne odczucia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: turtle Re: Plac Szembeka IP: *.com.pl 17.08.01, 18:38 bywam tam często. to prawda że jest trochę prowincjonalny, ale zarazem ma w sobie jakiś urok, jest tam jakiś klimat charakterystyczny dla tego miejsca: bazar, kościół, dużo ludzi itp, trudno mi to bliżej określić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Plac Szembeka IP: *.zigzag.pl 17.08.01, 18:58 Bardzo dawno nie bylem w tamtej okolicy,ale czytalem,iz buduje sie nowe centrum handlowe,poza tym zachowalo sie chyba nieco przedwojennej zabudowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Plac Szembeka IP: *.basf-ag.de 20.08.01, 09:28 Nie zgodze sie z toba, iz Szembek wyglada dosc prowincjonalnie bo co maja wtedy pwiedziec mieszkancy innych miejsc w Wawie, ktore wygladaja o wiele gorzej niz Szembek!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr_M Re: Plac Szembeka IP: 10.105.13.* 20.08.01, 09:43 Nawet nie wiem, czy chodzi tu o wyglad. To jest raczej atmosfera, jakis klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Plac Szembeka IP: *.basf-ag.de 20.08.01, 10:03 Rzeczywiscie jesli chodzi o bazar to moze i tak. Ale takich bazarow jest jeszcze pare w Wawie!! Teraz moze sie to zmieni jak postawia takie cos wysokie co ma zastappic sprzedaz burakow prosto z samochodu typu Zuk! Ale to dopiero za jakis czas! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aligator Re: Plac Szembeka IP: 192.168.1.* / *.warszawa.adsl.tpnet.pl 20.08.01, 10:16 Ja wiem czy prowincja? Na pewno nie jest za ciekawy: pelno roznego rodzaju elementu, brud i niebezpiecznie. Ale czy tak nie jestw calej Warszawie...? W sumie nie ma tematu- miejsce jakich wiele... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesio Re: Plac Szembeka IP: *.*.*.* 20.08.01, 12:08 I bardzo dobrze, to jest właśnie "ludzka skala" miasta! Bo ile uroku mają wieżowce, supermarkety, trasy szybkiego ruchu ??? Koło mnie nie ma takiego bazaru, ani takiej "prowincjonalnej" atmosfery niestety.Wynaturzamy się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turtle Re: Plac Szembeka IP: *.com.pl 20.08.01, 18:37 czy okolice SZembeka są naprawde takie niebezpieczne, czy tylko tak sie mówi? dobrze byłoby gdyby ktoś tam mieszkający się wypowiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ella Re: Plac Szembeka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.08.01, 21:09 Mieszkałam w okolicy Szembeka, korzystam z banku i poczty na placu. Nigdy nie miałam problemów. Gorzej napewno jest w okolicach Wiatracznej-bloki na Kobielskiej i "park" za kościołem/wyjątkowa okolica/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Plac Szembeka IP: 193.59.130.* 21.08.01, 10:17 o jaki park za jakim kościołem Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ella Re: Plac Szembeka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.01, 23:35 Myslałam o "parku" Kobielska-Szaserów-Garwolińska, po zmroku i nie tylko jest tam fatalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr_M Okiem weterana IP: 10.105.13.* 21.08.01, 15:20 Gość portalu: Ella napisał(a): > Mieszkałam w okolicy Szembeka, korzystam z banku i poczty na placu. Nigdy nie > miałam problemów. Gorzej napewno jest w okolicach Wiatracznej-bloki na > Kobielskiej i "park" za kościołem/wyjątkowa okolica/. Okolice Kobielskiej, kosciola i parku za nim doznaly w ostatnich latach swego rodzaju szoku cywilizacyjnego. Nie zaglebiajac sie w te rejony mozna odniesc wrazenie, ze za fasada budynkow stojacych wzdluz Grochowskiej jest jak dawniej. Czyli brudno, niebezpiecznie - typowo "praska" atmosfera. Kiedys spedzalem za ta "fasada" sporo czasu (szkola, kosciol, bieganie ...) i pamietam jak wygladala okolica. Teraz jest to inny swiat. Daleko mu do idealu, ale rowniez coraz dalej do niechlubnych zrodel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Plac Szembeka IP: *.basf-ag.de 22.08.01, 09:43 Gość portalu: turtle napisał(a): > czy okolice SZembeka są naprawde takie niebezpieczne, czy tylko tak sie mówi? > dobrze byłoby gdyby ktoś tam mieszkający się wypowiedział. Mieszkam niedaleko, ale nie mialem nigdy problemow z odwiedzaniem tej okolicy! Nawet w nocy. Z tym niebezpieczenstwem jest tak jak w calej Wawie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzechu Re: Plac Szembeka IP: 194.181.38.* 24.10.01, 19:20 Ja mieszkam na Gdeckiej, jakies 100 metrów od Szembeka i ciężko obiektywnie powiedzieć. Jak się mieszka od urodzenia w jakieś okolicy, to wydaje się ona bezpieczna, ale faktem jest, że bezpieczniej się czuję np na Żoliborzu, czy w nocy w samym Centrum, niz na Szembeku. Inna sprawa to tzw mała Grochowska. Policja czasem przejedzie się Grochowska, ale nie widzi co jest za torami tramwajowymi przy małej Grochowskiej i tych cieni w bramach. Generalnie uważam, że jeśli chodzi o bezpieczeństwo przy Szembeku to nie jest najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś