Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

działalność gospodarcza-ważne pytanie

IP: *.wro.vectranet.pl 13.03.07, 20:05
    prosze o odpowiedzi osoby obeznane w temacie :)

właśnie zakładam działalność gospodarczą i usłyszałem, że mogę zrobić tak:

rejestruję działalność wszędzie oprócz ZUS-u. W ZUS rejestruję firme dopiero
    jak będę miał pierwszego klienta i będę musiał wystawić fakturę sprzedażową.
    Wcześniej zbieram tylko koszty.

Czy słyszeliście o takim czyms i czy rzeczywiście można to zastosować?

pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: aha Re: działalność gospodarcza-ważne pytanie IP: *.tvtom.pl 13.03.07, 22:48
        Pewnie i mozna coś takiego zastosować ale na zasadzie "ryzyk-fizyk". Skarbówka
        nie wtrąca się do tego czy jesteś zarejestrowany w zusie czy nie. No ale na
        druku rejestrującym do zusu musisz podać datę powstania obowiązku oplacania
        skladek ubezpieczeniowych. A obowiązek powstaje z datą rozpoczęcia działalności
        wskazaną na wpisie do ewidencji gosp. Od tej daty masz 7 dni na rejestracje w
        zusie. Lepiej się zarejestruj i po miesiącu zawieś działalność w zus. Jest taka
        opcja na druku. Ale w razie kontroli zusowskiej będziesz miał kłopoty. Ale z
        tego co wiem bardzo duzo osób "jedzie" z zusem na czarno.
        • Gość: robcio30 Re: działalność gospodarcza-ważne pytanie IP: *.wro.vectranet.pl 13.03.07, 23:29
          wielkie dzięki za rade ale jesli zrobię tak:

jako rozpoczęcie działalności podaję np lipiec 2007 i rejestruję firmę wszędzie
          oprócz zus to własciwie do lipca działam legalnie jako firma ale nie musze
          płacic zus? :)
          • snajper55 Re: działalność gospodarcza-ważne pytanie 14.03.07, 18:12
            Gość portalu: robcio30 napisał(a):

> wielkie dzięki za rade ale jesli zrobię tak:
            >
            > jako rozpoczęcie działalności podaję np lipiec 2007 i rejestruję firmę wszę
            > dzie oprócz zus to własciwie do lipca działam legalnie jako firma ale nie
            > musze płacic zus? :)

Jeśli jako rozpoczęcie działalności podajesz lipiec, to masz prawo działać od
            lipca. Od lipca też masz prawo mieć koszty i przychody.

S.
            • Gość: robcio30 Re: działalność gospodarcza-ważne pytanie IP: *.wro.vectranet.pl 14.03.07, 20:39
              snajper55 napisał:

> Gość portalu: robcio30 napisał(a):
              >
              > > wielkie dzięki za rade ale jesli zrobię tak:
              > >
              > > jako rozpoczęcie działalności podaję np lipiec 2007 i rejestruję firmę ws
              > zę
              > > dzie oprócz zus to własciwie do lipca działam legalnie jako firma ale nie
              >
              > > musze płacic zus? :)
              >
              > Jeśli jako rozpoczęcie działalności podajesz lipiec, to masz prawo działać od
              > lipca. Od lipca też masz prawo mieć koszty i przychody.
              >
              > S.

czyli moja korzyścią jest "tylko" to że nie płacę ZUS? jednak nie mogę też
              zbierac kosztów?
              Jak proponujesz rozwiązac kwestię daty rozpoczęcia działalności? Ile dac sobie
              czasu i na kiedy wyznaczyc w UM datę rozpoczęcia działalności?

pozdrawiam
              • snajper55 Re: działalność gospodarcza-ważne pytanie 15.03.07, 00:04
                Gość portalu: robcio30 napisał(a):

> czyli moja korzyścią jest "tylko" to że nie płacę ZUS? jednak nie mogę też
                > zbierac kosztów?

Nie widzę żadnych korzyści. Takie same "korzyści" masz nie prowadząc po prostu
                działalności.

> Jak proponujesz rozwiązac kwestię daty rozpoczęcia działalności? Ile dac sobie
                > czasu i na kiedy wyznaczyc w UM datę rozpoczęcia działalności?

Wpisz datę, kiedy przewidujesz, że pojawią się pierwsze przychody lub istotne
                koszty.

S.
                • Gość: robcio30 Re: działalność gospodarcza-ważne pytanie IP: *.wro.vectranet.pl 15.03.07, 00:21
                  snajper55 napisał:

> Nie widzę żadnych korzyści. Takie same "korzyści" masz nie prowadząc po prostu
                  > działalności.
                  >
                  > > Jak proponujesz rozwiązac kwestię daty rozpoczęcia działalności? Ile dac
                  > sobie
                  > > czasu i na kiedy wyznaczyc w UM datę rozpoczęcia działalności?
                  >
                  > Wpisz datę, kiedy przewidujesz, że pojawią się pierwsze przychody lub istotne
                  > koszty.
                  >
                  > S.

a co sądzisz o tym co napisał szuflex?

pzdr.
        • Gość: Marek Re: działalność gospodarcza-ważne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 10:39
          uzytkownik aha glupoty pisze nie znajac sie jestem ksiegowym mozesz zrobic tak
          jak piszesz
      • Gość: x dobrze słyszałeś. IP: *.olsztyn.mm.pl 14.03.07, 00:25
        w US zgłaszasz działalność też z chwilą podjęcia działalności. Wpis do
        ewidencji to jeszcze nie działalność.
        • Gość: robcio30 Re: dobrze słyszałeś. IP: *.wro.vectranet.pl 14.03.07, 14:26
          wielkie dzięki! :)

PODSUMOWUJąC:

rejestruję działalność w gminie i zdobywam REGON oraz wyrabiam sobie konto
          bankowe i pieczątkę a Urząd Skarbowy i ZUS zostawiam na czas gdy zaczne zarabiac?

Tylko co z ta datą rozpoczęcia działalności podawana w gminie? Wybrać po prostu
          jakąs odleglejsza datę czy mozna wpisac date np z amiesiac i nikt w ZUS czy
          skarbówce sie nie bedzie czepiał ze nie zarejestrowałem sie u nich po 7 dniach
          od daty wpisanej w gminie?

pozdrawiam
          • Gość: Obibok Re: dobrze słyszałeś. IP: *.chello.pl 14.03.07, 17:24
            Raczej się zorientują jak podasz różne daty bo zanosisz do US kopię wpisu do
            rejestru i tam jest wysmarowana data rozpoczęcia działalności. Data wpisu do
            ewidencji dział.gospod. nie niesie za sobą żadnych obowiązków-ważna jest data
            rozpoczęcia działalności gospod.,którą sam określasz.Rejestrując się w marcu
            możesz ja określić nawet na lipiec.Wtedy legalnie jesteś firmą ale nie możesz
            mieć przychodu ani wliczać w koszty faktur.
            • Gość: Obibok Re: dobrze słyszałeś. IP: *.chello.pl 14.03.07, 17:27
              Składki ZUS płacisz od momentu rozpoczęcia dział.czyli od naszego przykładowego
              lipca. Zgłośić do ZUS musisz się w ciągu 7 dni-czyli do 7 lipca.Zadzwoń do ZUS-
              to na pewno podpowiedzą jak się za to zabrać.
          • Gość: x z kontem firmowym też poczekaj IP: *.olsztyn.mm.pl 14.03.07, 18:38
            dlaczego masz płacić za coś z czego jeszcze nie korzystasz. Zdążysz założyć gdy
            będziesz miał pierwszego klienta i dochód, wtedy zgłaszasz do US i ZUS.
            Tak mi doradzono w US, mam REGON ale jeszcze się nie ruszyłem, czekam na kopa w
            doopę i klientów :-))))
            • Gość: robcio30 Re: z kontem firmowym też poczekaj IP: *.wro.vectranet.pl 14.03.07, 20:37
              Gość portalu: x napisał(a):

> dlaczego masz płacić za coś z czego jeszcze nie korzystasz. Zdążysz założyć gdy
              >
              > będziesz miał pierwszego klienta i dochód, wtedy zgłaszasz do US i ZUS.
              > Tak mi doradzono w US, mam REGON ale jeszcze się nie ruszyłem, czekam na kopa w
              >
              > doopę i klientów :-))))

a Ty jak załatwiłeś sprawę daty rozpoczęcia działalności?
              • szuffex Re: z kontem firmowym też poczekaj 14.03.07, 21:16
                Więc sprawa wygląda tak: otwierasz działalnośc całkowicie od razu, bez żadnego
                zostawiania ZUSu na później, tzn: wpis do ewidencji (w którym podajesz
                przykładową datę rozpoczęcia działalności - im szybciej tym lepiej, nie masz
                żadnych kosztów z tego tytułu, a szybciej będziesz mógł wrzucać w koszta
                faktury), NIP (ten sam co Twój NIP osobisty - tu nie trzeba nic zmianiać),
                REGON, pieczątka, konto firmowe i ZUS. W ZUSie podajesz tą samą datę rozpoczęcia
                co we wpisie do ewidencji. Ona Cię do niczego nie obliguje - wpisuje się ją "bo
                trzeba". Jeśli nie zdążysz ruszyć z działalnością do tej daty, i tak żadnych
                ZUSów nie będziesz musiał opłacać. Obowiazek płacenia ZUSu powstaje dopiero
                wtedy, gdy, mówiąc najprościej, osiągniesz pierwszą sprzedaż. Wcześniej, np w
                przypadku remontu lokalu lub innych przygotowań, ZUSu nie płacisz. Także lepiej
                wszystko załatwić od razu i miećz głowy.
                Ważna rzecz: trzeba też zgłosić się do Urzędu Skarbowego z (chyba) VATem 5.
                Sprawdź dokładnie, bo nie pamiętam formularza. Chodzi o to, żebyś mógł wrzucać
                sobie w koszta już faktury za np. remont lokalu czy zakup sprzętu do prowadzenia
                działalności. W US powiedzą Ci dokładnie o co chodzi.
                • Gość: robcio30 Re: z kontem firmowym też poczekaj IP: *.wro.vectranet.pl 15.03.07, 00:00
                  szuffex napisała:

> Więc sprawa wygląda tak: otwierasz działalnośc całkowicie od razu, bez żadnego
                  > zostawiania ZUSu na później, tzn: wpis do ewidencji (w którym podajesz
                  > przykładową datę rozpoczęcia działalności - im szybciej tym lepiej, nie masz
                  > żadnych kosztów z tego tytułu, a szybciej będziesz mógł wrzucać w koszta
                  > faktury), NIP (ten sam co Twój NIP osobisty - tu nie trzeba nic zmianiać),
                  > REGON, pieczątka, konto firmowe i ZUS. W ZUSie podajesz tą samą datę rozpoczęci
                  > a
                  > co we wpisie do ewidencji. Ona Cię do niczego nie obliguje - wpisuje się ją "bo
                  > trzeba". Jeśli nie zdążysz ruszyć z działalnością do tej daty, i tak żadnych
                  > ZUSów nie będziesz musiał opłacać. Obowiazek płacenia ZUSu powstaje dopiero
                  > wtedy, gdy, mówiąc najprościej, osiągniesz pierwszą sprzedaż. Wcześniej, np w
                  > przypadku remontu lokalu lub innych przygotowań, ZUSu nie płacisz. Także lepiej
                  > wszystko załatwić od razu i miećz głowy.
                  > Ważna rzecz: trzeba też zgłosić się do Urzędu Skarbowego z (chyba) VATem 5.
                  > Sprawdź dokładnie, bo nie pamiętam formularza. Chodzi o to, żebyś mógł wrzucać
                  > sobie w koszta już faktury za np. remont lokalu czy zakup sprzętu do prowadzeni
                  > a
                  > działalności. W US powiedzą Ci dokładnie o co chodzi.

szuflex wielkie dzięki właśnie chyba o to mi chodziło. Właśnie o takiej wersji
                  słyszałem tzn ze moge robic koszty a nie musze płacic zus-u do momentu pierwszej
                  sprzedaży ale jakos nie mogłem w to uwierzyc :)
                  Jutro dzwonie do ZUS-u, jesli sie to potwierdzi to miodzio :)
                  Dziekuje wszystkim za pomoc.
                • snajper55 Re: z kontem firmowym też poczekaj 15.03.07, 01:08
                  szuffex napisała:

> Obowiazek płacenia ZUSu powstaje dopiero wtedy, gdy, mówiąc najprościej, osiąg
                  > niesz pierwszą sprzedaż.

Nie. Obowiązek płacenia składek ZUS powstaje w dniu rozpoczęcia wykonywania
                  działalności.

"W terminie 7 dni od daty powstania obowiązku ubezpieczeń, tj. od dnia
                  rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej należy zgłosić do ubezpieczeń
                  siebie oraz dokonać zgłoszenia płatnika (firmy)."
                  www.msp.money.pl/zakladam_firme/zwf/zus/

S.
      • atmp Re: działalność gospodarcza-ważne pytanie 15.03.07, 02:29
        tak się chyba nie da zrobić

----------------------------------------------
        Codzienne Tysiące Ofert Pracy
        Portal Pracy JOB.ORG.PL

Wejdź i znajdź wymarzoną pracę!
        • Gość: robcio30 dzwoniłem do ZUS i... IP: *.wro.vectranet.pl 15.03.07, 10:39
          powiedziano mi, że opłacać składkę zaczynam 7 dni po zgłoszeniu się w Urzędzie
          Skarbowym co z kolei następuje po wystawieniu pierwszej faktury.

czyli wychodzi na to ze działąlność rozpoczyna sie po wystawieniu pierwszej
          faktury i od tego momentu mam 7 dni na zgłoszenie sie do ZUS aby zarejestrowac
          sie i opłacic składkę.
          • szuffex Re: dzwoniłem do ZUS i... 16.03.07, 09:03
            Czyli tak jak mówiłam ;)))
            Wiem, bo sama tak miałam przy otwieraniu działalności. Przez 4 m-ce
            przygotowywałam lokal do działalności, a ZUS zaczęłam opłacać dopiero jak
            ruszyłam ze sprzedażą (o tym powiedziała mi księgowa, bo panie w ZUSie
            tłumaczyły mi to tak, że niby od razu muszę płacić).
            Powodzenia w działalności!
            • Gość: robcio30 Re: dzwoniłem do ZUS i... IP: *.wro.vectranet.pl 16.03.07, 11:00
              zuffex napisała:

> Czyli tak jak mówiłam ;)))
              > Wiem, bo sama tak miałam przy otwieraniu działalności. Przez 4 m-ce
              > przygotowywałam lokal do działalności, a ZUS zaczęłam opłacać dopiero jak
              > ruszyłam ze sprzedażą (o tym powiedziała mi księgowa, bo panie w ZUSie
              > tłumaczyły mi to tak, że niby od razu muszę płacić).
              > Powodzenia w działalności!

no ale w tym wypadku nie mozesz wystawiac faktur bo nie jestes zarejestrowana w
              skarbówce czyli nie mozesz zbierac kosztów(chyba ze sie umówiłas z firmą
              budowlana ze fakture wystawia Ci z data kiedy bedziesz juz zarejestrowana).

pzdr.
              • szuffex Re: dzwoniłem do ZUS i... 16.03.07, 14:54
                Robcio30
                Nie rozumiemy się. Ale spokojnie, to trochę pogmatwane jest, sama się w tym
                gubiłam. Więc jeszcze raz: otwierasz działalność normalnie - zgłaszając ją
                wszędzie, tzn do US i ZUSu też. Nawet w ZUSie z tego co pamiętam podaje się datę
                rozpoczęcia działalności. I podaj, taką orientacyjną, tą którą podałeś w w US. A
                jak już załatwisz wszystko w US to pani Cię poinformuje, że od tej chwili
                będziesz mógł już zbierać faktury. I tej daty nie przesuwaj do przodu w trosce,
                że nie zdążysz wszystkiego zrobić przed tą datą. Ja tak zrobiłam i potem
                musiałam pisać w US pisma, żeby mi jednak uwzględnili (żebym mogła wrzucić w
                koszta) wcześniejsze faktury za remont lokalu.
                A co do ZUSu o który się tak martwisz, powtarzam raz jeszcze: zaczynasz płacić
                ZUS dopiero jak TY wystawisz fakturę (lub osiągniesz sprzedaż) a nie jak KTOŚ
                wystawi fakturę Tobie.
                Jeśli nadal nie dowierzasz, to najlepiej idź ZUSu, to Ci to potwierdzą.
                Ja tak zrobiłam. Otworzyłam działalność 11.2004r., a pierwszą sprzedaż
                osiągnęłam prawie rok później. Natomiast faktury za remont i przygotowanie
                lokalu wrzucałam już w koszta 4 m-ce przed otwarciem lokalu. Czyli przez pół
                roku jakby nie robiłam nic - ani kosztów ani sprzedaży. W picie rocznym za 2004
                miałam zerowy dochód. W picie za 2005 miałam straty - bo sprzedaż nie pokryła
                nakładów w lokal. Miałam 3 krotnie przeprowadzane w US tzw. "czynności
                sprawdzające". Wszystko gra. I w US i w ZUSie.
                No ale oczywiście zrobisz jak uważasz. Generalnie i tak załapiesz się na
                pierwsze 2 lata na niższe składki ZUS.

Jeszcze jedna sprawa mi się przypomniała. Czy miejsce "siedziby" Twojej firmy
                (chociaż jako os. fizyczna nie masz siedziby jako takiej) jest taka sama co
                miejsce wykonywania działalności? czy oba te miejsca podlegają pod jeden US?
                W moim przypadku podlegają pod inne US, w związku z czym musiałam to zgłosić do
                obu US. I teraz do jednego odprowadzam podatki a do drugiego VAT ;)

Życzę Ci powodzenia w tej całej biurokracji ;))))
                • snajper55 Re: dzwoniłem do ZUS i... 16.03.07, 15:40
                  szuffex napisała:

> A co do ZUSu o który się tak martwisz, powtarzam raz jeszcze: zaczynasz płacić
                  > ZUS dopiero jak TY wystawisz fakturę (lub osiągniesz sprzedaż) a nie jak KTOŚ
                  > wystawi fakturę Tobie.

Nie. ZUS płaci się od dnia rozpoczęcia dziłalności.

> Jeśli nadal nie dowierzasz, to najlepiej idź ZUSu, to Ci to potwierdzą.

Rzeczywiście, idź koniecznie, bo za niezapłacone składki puszczą Cię potem w
                  skarpetkach. ;)

S.
            • snajper55 Re: dzwoniłem do ZUS i... 16.03.07, 15:46
              szuffex napisała:

> Czyli tak jak mówiłam ;)))
              > Wiem, bo sama tak miałam przy otwieraniu działalności. Przez 4 m-ce
              > przygotowywałam lokal do działalności, a ZUS zaczęłam opłacać dopiero jak
              > ruszyłam ze sprzedażą (o tym powiedziała mi księgowa, bo panie w ZUSie
              > tłumaczyły mi to tak, że niby od razu muszę płacić).

Jeśli generowałaś koszty, to znaczy, że prowadziłaś działalność gospodarczą,
              czyli poinnaś płacić składki ZUS.

S.
          • Gość: mimi Re: dzwoniłem do ZUS i... IP: *.echostar.pl 16.03.07, 11:40
            Albo źle Ci powiedziano, albo źle usłyszałeś. Do ZUS-u zgłaszasz się w ciągu 7
            dni od rozpoczęcia działalności gospodarczej i od tego okresu masz obowiązek
            opłacać składki. Nie radzę kombinować, bo chwilę przed upływem okresu
            przedawnienia ZUS może się upomnieć o należne składki wraz z odsetkami - a po
            takim okresie to już będzie spora sumka..
            Nie wiem jak jest w ZUS-ie - w US istnieje możliwość uzyskania pisemnej
            odpowiedzi na wątliwości związane z interpretacją przepisów prawnych, która to
            interpretacja jest wiążąca. Jeżeli w ZUS-ie też by coś takiego istniało to
            jedynym wyjściem, bez ryzyka, jest uzyskanie takiej pisemnej interpretacji
            przepisów (ale jakich??). Informacje uzyskane od pracowników ZUS nic nie
            znaczą, w żaden sposób Cię nie zabezpieczają.
            • snajper55 Re: dzwoniłem do ZUS i... 16.03.07, 18:15
              Gość portalu: mimi napisał(a):

> Albo źle Ci powiedziano, albo źle usłyszałeś.

W sumie to dobrze jej powiedzieli. Ma 7 dni od zarejestrowania się w US, ale
              ZANIM się w US nie zarejestruje nie prowadzi działalności, czyli nie ma ani
              żadnych kosztów, ani żadnych dochodów.

S.
              • Gość: Obibok Re: dzwoniłem do ZUS i... IP: *.chello.pl 16.03.07, 18:50
                Płacenie składek ZUS nie ma nic wspolnego z osiąganiem przychodu.Do 7 dni od
                daty rozpoczęcia dział.gospod.(nie wpisu do rejestru)masz obowiązek zgłośić sie
                do ZUS.Nie jest istotne czy osiągasz przychody, nie ważne że jeszcze nie
                rozpocząłeś praktycznie sprzedaży.Takie jest prawko i siup!
      • Gość: mis Re: działalność gospodarcza-ważne pytanie IP: 193.0.116.* 16.03.07, 18:52
        Ludzie tak robią, ale jest to niezgodne z prawem. Jeśli ZUS Cię "złapie" to
        zapłacisz składki wstecz razem z karami.
      • d.o.s.i.a Re: działalność gospodarcza-ważne pytanie 16.03.07, 19:51
        Z tego co kiedys przerabialam to data rejestracji dzialalnosci nie jest tozsama
        z data jej rozpoczecia. W momencie rejestrowania dzialalnosci w US jako date
        rozpoczecia mozesz podac jakakolwiek date do przodu (lub do tylu, bo i tak
        moglo sie zdarzyc). W praktyce tez mozesz potem ta date przesunac, jezeli okaze
        sie, ze caly czas nie rozpoczales dzialalnosci.

W tym okresie ZUS nie jest nalezny, gdyz liczy sie go od daty rozpoczecia
        dzialalnosci, a nie od daty rejestracj.

Co jest data rozpoczecia dzialanosci? To co Ty uznasz za stosowne - w praktyce
        bedzie to nie pozniej niz pierwsza faktura. I od tej daty musisz placic tez ZUS.
        Co do kosztow to mi w urzedzie powiedziano, ze normalnie je "kumuluje" -
        przeciez logiczne jest, ze przed faktycznym rozpoczeciem dzialalnosci trzeba ja
        jakos rozkrecic. A remontowanie lokalu, czy pozyskiwanie klientow NIE JEST
        jeszcze dzialalnoscia gospodarcza. Dzialalnoscia zaczyna to byc w momencie
        kiedy ludzie zaczynaja Ci placic za Twoje uslugi.
        Dla mnie to logiczne - dla mojego US'u (Wawa Targowek) tez bylo.
        • snajper55 Re: działalność gospodarcza-ważne pytanie 16.03.07, 20:39
          d.o.s.i.a napisała:

> Co do kosztow to mi w urzedzie powiedziano, ze normalnie je "kumuluje" -
          > przeciez logiczne jest, ze przed faktycznym rozpoczeciem dzialalnosci trzeba
          > ja jakos rozkrecic. A remontowanie lokalu, czy pozyskiwanie klientow NIE JEST
          > jeszcze dzialalnoscia gospodarcza. Dzialalnoscia zaczyna to byc w momencie
          > kiedy ludzie zaczynaja Ci placic za Twoje uslugi.

Koszty działalności nie mogą powstawać, jeśli się działalności nie prowadzi. Nie
          ma działalności = nie ma kosztów. Prościej tego napisać nie potrafię.

S.
        • Gość: mimi Re: działalność gospodarcza-ważne pytanie IP: *.echostar.pl 16.03.07, 21:10
          Owszem, data rejestracji nie jest tożsama z datą rozpoczęcia działalności. Ale
          zgłoszenia do ZUS należy dokonać w ciągu 7 dni od daty rozpoczęcia
          działalności, którą podaje się przy rejestracji działalności w URZĘDZIE MIASTA -
          nie w Urzędzie Skarbowym. I od daty rozpoczęcia działalności, która widnieje
          na "Zaświadczeniu o wpisie do Ewidencji Działalności Gospodarczej" należy
          opłacać ZUS. Warto zwrócić uwagę na to, by tą datą był 1. danego miesiąca, gdyż
          składkę na ubezpieczenie zdrowotne (o ile się ją płaci) płaci się za cały
          miesiąc, niezależnie czy data rozpoczecia działalności jest 5, 6 czy 28.
          Odnośnie zaliczania do kosztów wydatków poniesionych przed rozpoczeciem
          działalności - nie wypowiadam się, gdyż nie wiem. Ale powyższych informacji
          jestem w 100% pewna.
          • Gość: robcio30 Re: działalność gospodarcza-ważne pytanie IP: *.wro.vectranet.pl 16.03.07, 22:21
            czyli typowy polski burdel. Ktoś uchwalił prawo, którego nikt nie rozumie i
            każdy je interpretuje jak chce. No i ryzykujesz czy w Twoim rejonie
            zinterpretują to tak jak Ty czy inaczej :)
            Widze, że największy problem polega na tym że nie wiadomo co to jest owe
            rozpoczęcie działalności gospodarczej.
            Ja dzwoniłem do ZUS i tam powiedziano mi ze rejestruję sie 7 dni po tym jak
            zarejestruję sie w Skarbówce. W Urzędzie Skarbowym z kolei powiedzieli, że nie
            ma wyznaczonej daty w której trzeba sie zarejestrować(napewno nie jest nią data
            podana w gminie). Po prostu powiedzieli ze dopóki nie zarejestruje sie w
            skarbówce to nie jestem firmą i nie moge gromadzić ani kosztów ani dochodów.
            Część znajomych zrobiłą tak, że zarejestrowałą sie w skarbówce ale w ZUS
            zarejestrowali sie dopiero gdy wystawili fakturę sprzedażową(bo wg nich dopiero
            wtedy rozpoczęli działalność gospodarczą-wszakze firma działą po to aby zarabiac).
            Chyba na razie zrobie tak ze zarejestruję sie tylko w gminie i zdobede regon z
            pieczątką ana resztę rejestracji poczekam az pojawia sie jakieś faktury a moze
            nawet zaryzukuje i zarejestruje sie w skarbówce a w ZUS dopiero jak wystawie
            fakture sprzedażową :)
            Szkoda, że żyjemy w państwie bubli prawnych.
            • Gość: Księgowy Re: działalność gospodarcza-ważne pytanie IP: *.ols.vectranet.pl 17.03.07, 10:14
              Opiszę krótko i treściwie.Koszty można!! robic przed rozpoczęciem
              działalności.Są to koszty rozpoczęcia.Wliczyłem sobie wszystko co można
              pieczątki,kompa itd.a zakupiłem na potrzeby działalności.Bzdurą byłoby mieć
              koszty dopiero po otwarciu bo np.otwieram dziś firmę,przychodzi klient a ja nie
              mam jak wystawić faktury bo nie mam kompa albo pieczątki.Dokładnie zrobił tak
              mój ojciec-w styczniu remont lokalu,lady,szafki,kasa itd.Działalność rozpoczął
              w marcu a tamto to są wszystko koszty rozpoczęcia działalności i ODLICZA się je
              od dochodu.Pzdr.
              • Gość: robcio30 Re: działalność gospodarcza-ważne pytanie IP: *.wro.vectranet.pl 17.03.07, 10:41
                Gość portalu: Księgowy napisał(a):

> Opiszę krótko i treściwie.Koszty można!! robic przed rozpoczęciem
                > działalności.Są to koszty rozpoczęcia.Wliczyłem sobie wszystko co można
                > pieczątki,kompa itd.a zakupiłem na potrzeby działalności.Bzdurą byłoby mieć
                > koszty dopiero po otwarciu bo np.otwieram dziś firmę,przychodzi klient a ja nie
                >
                > mam jak wystawić faktury bo nie mam kompa albo pieczątki.Dokładnie zrobił tak
                > mój ojciec-w styczniu remont lokalu,lady,szafki,kasa itd.Działalność rozpoczął
                > w marcu a tamto to są wszystko koszty rozpoczęcia działalności i ODLICZA się je
                >
                > od dochodu.Pzdr.

ale te faktury zbierał jeszcze przed rejestracja w Urzędzie Skarbowym?

pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka