Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

student,a praca

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 16:41
    wszędzie ciągle słyszę, że studia to najlepsza okazja do zdobycia ciekawego
    doświadzenia na praktykach. czy aby napewno osoby, które to mówią są świadome
    tego co mówią ?? jestem na 2 roku i co ?? ano to, że większość praktyk jest
    od 3 roku a nawet od 4. więc jedynym moim wyjściem jest praca w
    supermarkecie, albo w jednej z tych nowootwartych firm produkcyjnych. ja chcę
    zdobywać doświadczenie w swojej branży. w branży z którą chcę związać swoją
    przyszłość zawodową. więc dlaczego na każdym kroku napotykam same
    przeszkody ?? dlaczego nikt niechce dać mi szansy ?? dodam, że mam już za
    sobą niewielkie (roczne), ale jednak doświadczenie w tej branży. czy to nic
    nieznaczy. czasami wątpię czy młodość, zapał, chęć do pracy i uczenia się
    nowych rzeczy, a ponadto zainteresowanie daną dziedziną to atut...

piszcie co myślicie na ten temat.

p.s. przepraszam za ewentualne błędy
    Obserwuj wątek
      • Gość: ann Re: student,a praca IP: 85.219.224.* 15.03.07, 16:45
        Po rostu sam zanieś papiery do firm swej branży, zwłaszcza jeśli studiujesz
        zaocznie nie będzie z tym problemu. Nie czekaj na praktyki, działaj sam.
        • Gość: ohafija Re: student,a praca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 17:01
          a tobie się wydaje, że siedzę w domu i czekam aż ktoś sam do mnie przyjdzie.
          chodzę, pytam, zostawiam albo wysyłam cv i lm. i co z tego skoro zazwyczaj
          słyszę to samo: że to jeszcze nie teraz, proszę przyjść za jakiś czas. a w
          niektórych sytuacjach niedostaję żadnej odpowiedzi. cały czas wierzę, że w
          końcu coś znajdę. ale ile jeszcze mi to zajmie. ja poprostu chcę żeby ktoś dał
          mi szansę pokazać co potrafię. pozatym zapewniam cię, że ten problem niedotyczy
          tylko mnie. moi znajomi mają podobnie.
      • markus.kembi Re: student,a praca 15.03.07, 17:02
        Różnie z tym bywa, nie wiem w jakiej branży szukasz. Ja żałuję, że podczas
        studiów w ogóle nie byłem nigdzie na praktykach, teraz utrudnia mi to
        znalezienie pracy. Inna sprawa że jakieś 3-4 lata temu o dostanie się na
        praktyki było znacznie trudniej niż dzisiaj, właśnie wróciłem z targów pracy
        odbywających się w ramach Dni Kariery AIESEC i pod tym względem sytuacja się
        naprawdę poprawiła. Niektórzy (zwłaszcza branża finansowa, audyt, konsulting)
        większość pracowników biorą spośród praktykantów i stażystów, a osoby z zewnątrz
        mają niewielkie szanse na zatrudnienie. Są i tacy, dla których osoby, które już
        na drugim roku chcą zdobyć pierwsze doświadczenia, są mile widziane, ale
        rzeczywiście jest ich niewielu i jeszcze raz powtarzam, z tym bywa różnie. Dla
        takich studentów tego typu targi są najlepszą okazją do tego by dowiedzieć się
        więcej. Radziłbym Ci też skorzystanie z usług takich instytucji jak biura
        planowania karier, agencje pracy czasowej i firmy rekrutacyjno-selekcyjne
        (payrolling-assessment).
        • Gość: ohafija Re: student,a praca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 17:14
          korzystam i z targów, biur karier i tym podobnych. i właśnie w tym problem, że
          praktyki zaczynają się minimum od 3 roku. wiem, że praktyki są ważne. dlatego
          postarałam się o roczny staż w jednym z banków. sporo mi to dało. ale co z
          tego, skoro teraz nikt tego niewidzi i muszę czekać do 3 roku. czasami odnoszę
          wrażenie, że wystarczy mi wpis, że jestem na 3 roku i już mogę aplikować na
          praktyki. ale czy moja wiedza przez to , że uzyskałam wpis się zmieniła ?? bo
          ja sądzę, że wogóle.
          • markus.kembi Re: student,a praca 15.03.07, 17:21
            No właśnie, piszesz że udało Ci się załapać na staż. A znałem dziewczynę, która
            już w wieku 19 lat, będąc na pierwszym roku studiów, trafiła na staż z Urzedu
            Pracy (organizacja pozarządowa). Jak bardzo zwiększy to Twoje szanse na
            późniejsze zatrudnienie to już inna kwestia, na pewno zdobycie nowych
            doświadczeń i możliwość pochwalenia się tym potencjalnemu pracodawcy coś dają.
            Akurat w sektorze bankowym potencjalni pracodawcy mogą oczekiwać od praktykantów
            jakiejś wiedzy z dziedziny bankowości i może dlatego dopiero od 3 roku werbują,
            ale z drugiej strony możesz się przecież gdzieś tymczasowo zaczepić (np.
            telefoniczna obsługa klienta) i odczekać tych kilka miesięcy.
          • Gość: ann Re: student,a praca IP: 85.219.224.* 15.03.07, 17:21
            Sorry, nie zrozumiałam cię.
            Polska to jedna, wielka i zakłamana biurokracja. Nic na to nie poradzisz.
            Moim zdaniem nie możesz się poddać i sam na własną rękę - nadal - składaj
            podania, a czy w nich piszesz że interesują Cię tylko praktyki?
      • Gość: latil Re: student,a praca IP: *.toya.net.pl 15.03.07, 17:20
        Nie piszesz na jakim kierunku studiujesz. Myślę, że z kierunkami technicznymi oze rzeczywiście byc problem, ale jezeli chodzi o kierunki humanistyczne to moim zdaniem problemu żadnego nie ma. Wprost przeciwnie, studenci okupują wszelki możliwe etaty zabierając miejsca absolwentom. Sam jako student nie miałem problemu ze znalezieniem zadnej pracy (w moim przypadku biurowej) bo wszystkich pracodawców radowały kwestie nie płacenia za mnie zusu. Teraz jestem absolwentem i słysze tylko, przykro mi ale poszukujemy kogoś uczacego się...
        • Gość: ohafija Re: student,a praca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 17:40
          jestem na kierunku finanse i bankowość.
          a jeżeli chodzi o wiedzę z zakresu bankowości, to wymagana jest w większości
          banków raczej na wyższe stanowiska. a mi zależy na stanowisku np. doradcy
          klienta, na które zazwyczaj niejest wymagana wiedza z zakresu bankowości, a co
          najwyżej jest mile widziana. a takową w stopniu przynajmniej średnim posiadam,
          ponieważ interesuję się tą tematyką.
          zresztą na podobnym stanowisku odbywałam staż. i uważam, że praca na tym
          stanowisku jest dobra na rozpoczęcie pracy w bankowości.

no cóż na to wygląda, że będę musiała się jakoś przetrwać te pare miesięcy w
          jakimś centrum telefonicznym :)

• Gość: Thai Re: student,a praca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 19:36
            banki też mają call centers - od tego można zacząć, a potem się powoli piąć..
            • Gość: latil Re: student,a praca IP: *.toya.net.pl 16.03.07, 10:39
              A to akurat mnie dziwi bo moja koleanka studiuje na trzecim roku zarządzania i marketingu i od drugiego roku studiów pracuje w mbanku. NIe posiadała zadnego doświadczenia zwiazaego z owym kierunkiem. Razem z nią przyjeli jeszcze trzech innych studentów. Jedyne warunki jakie musieli spełnic to zapoznanie się ( i względne oswojenie się) z materiałami, które im przedstawili...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka