Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

5 rzeczy o których musisz pamiętać jadąc do Dub...

04.06.07, 18:01
    Bardzo nierzetelny artykul. Duzo przeklaman, malo sensownej tresci. To maja
    byc porady dla nowoprzybylych do Dublina?! Stawki biletow autobusowych od
    kilku miesiecy sa juz nieaktualne. Najmniejsza taryfa to 1 euro. Nie jest to
    jednak najlepszy sposob komunikacji w Dublinie jako ze autobusy jezdza bardzo
    nieregularnie (wczoraj czekalam na autobus 1,5h mimo ze powinny kursowac co
    15 minut). Wielu ludzi decyduje sie chodzic piechota, jezdzic rowerem (i sa
    to nabardziej popularne metody komunikacji) lub podrozowac Luas czyli swego
    rodzaju kolejka ktora dwoma liniami przecina miasto.
    Kolejna sprawa to PPS. Nie placi sie za niego ani centa (co mozna bylo
    wywnioskowac z artykulu). Wystarczy poprosic pracodawce o list referencyjny z
    Twoim adresem i dodatkowo np list od osoby u ktorej mieszkasz/wynajmujesz
    mieszkanie plus rachunek na teze osobe. Nie dawajcie naciagnac sie na zadne
    koszty.
    Brak Polakow robiacych kariere? Bzdura absolutna. Jesli ktos nie zna jezyka,
    nie bedzie rzucal sie na managerskie stanowiska. Najpierw popracuje na
    gorszym stanowisku zeby podszkolic jezyk i zdobyc obycie w kraju, po czym z
    powodzeniem mozna szukac bardziej odpowiedniej pracy. Zdziwili byscie sie jak
    wielu Polakow pracuje na dobrych stanowiskach w Irlandii. Osobiscie pracuje w
    sektorze finansowym i moge powiedziec ze rodakow jest wrod bankowcow i
    finansistow calkiem spora grupa. Z drugiej nalezy pamietac ze nie kazdy musi
    robic zawrotna kariere. Niektorym poprostu odpowiada taki rodzaj pracy jaki
    wykonuja. Gdyby kazdy chcial byc managerem to nie mial by kto na kasie w
    sklepie pracowac i inkasowac naszych managerskich zarobkow.
    Polak Polakowi wilkiem? Z tego co widze wokol to wiekszosc Polakow jest dla
    siebie pomocna i zyczliwa. Co innego jesli ktos liczy ze kolega kolegi
    zalatwi mi jakakolwiek prace i dodatkowo da sie "przekimac" dwa tygodnie bo
    to przeciez rodak. Bez zludzen... Wydaje mi sie ze kazdy chetnie pomoze jesli
    ma taka mozliwosc, ale tylko w takim zakresie w jakim jego normalne zycie nie
    bedzie bardzo naruszone.
    Autorowi zycze wiecej dociekliwosci dziennikarskiej, a wszystkim
    przyjezdzajacym do Dublina - powodzenia!
    Obserwuj wątek
      • Gość: barnabaka 5 rzeczy o których musisz pamiętać jadąc do Dub.. IP: 83.147.130.* 04.06.07, 19:36
        Pol miliona Polakow? To prawie tyle, ile mieszkancow ma Dublin? Skad te dane? To jest na podstawie wydanych PPS czy jakiego wskaznika?
        A propos tego PPS - niekoniecznie trzeba wykazywac sie rachunkiem. Najczesciej wystarczy oswiadczenie osoby wynajmujacej mieszkanie, ze taki to a taki mieszka z nim i placi rachunki.
        Co do tych niewielu Polakow, ktorzy przyjechali do Eire z nastawieniem powalczenia o wiecej niz 8,4/h, to jesli rozmawia sie wylacznie z bywalcami Zagloby moze faktycznie mozna odniesc takie wrazenie. Ale trzeba poszukac gdzie indziej! Przyjsc na przyklad do IFSC w porze lunchu i posluchac ile osob z badgami okolicznych firm finansowych mowi po polsku. Z kazdym tygodniem wiecej! Nie powielajmy stereotypow! Citigroup, Merrill Lynch, KPMG, JP Morgan, AIB, Bank of Ireland, PwC, Dexia - Polacy sa wszedzie i nie sa to pojedyncze osoby. Moja poprzednia firma - State Street,najwiekszy custodian na swiecie, w pewnym momencie miala 5% stanu osobowego oddzialu irlandzkiego zlozonego z Polakow. Chyba czas juz skonczyc z pisaniem o ludziach wykonujacych prace zgodna ze swoim wyksztalceniem i aspiracjami w kategoriach 'cudu'. To jest najzupelniej normalne.
        • heern 60 tysiecy Polakow w Irlandii 05.06.07, 14:20
          Troche brakuje do pol miliona:-)

en.wikipedia.org/wiki/Image:NonnationalsIreland2006.png
          • heern Re: 60 tysiecy Polakow w Irlandii 05.06.07, 14:22
            www.cso.ie/census/documents/PDR%202006%20Tables%2019-30.pdf
            • tetlian Re: 60 tysiecy Polakow w Irlandii 08.06.07, 18:32
              Dobra, będę o tym pamiętał.
        • Gość: Ajrisz_____ Re: 5 rzeczy o których musisz pamiętać jadąc do D IP: 85.134.223.* 08.06.07, 21:28
          "Pol miliona Polakow? To prawie tyle, ile mieszkancow ma Dublin? "

County Dublin ma 1,6mln mieszkancow - a "Dublin" to juz praktycznie nie tylko
          Co.Dublin ale i okoliczne Meath i inne counties bo wysokie ceny domow wypychaja
          ludzi na obrzeza miasta.

Aha i nie mowic zle o Dublin Bus'ie bo ja sie staram jak moge zeby byc na czas:)

Pozdrawiam
          • Gość: xx County Dublin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 11:57
            Dublin -506 tys mieszkancow, pow. 115km2
            County Dublin-1,187 tys mieszk,pow 921 km2
            Greater Dublin Area-1,661 tys mieszk pow 6980 km2

The population of the administrative area controlled by Dublin City Council was
            505,739 at the census of 2006. At the same census, the Dublin Region population
            was 1,186,159, and the Greater Dublin Area 1,661,185. (estimated by the CSO to
            reach 2.1 million by 2021). Today, approximately 40% of the population of
            Ireland live within a 100 km (60mi) fan radius of this east coast city
            en.wikipedia.org/wiki/Dublin
      • Gość: samum28 Re: 5 rzeczy o których musisz pamiętać jadąc do D IP: 83.141.108.* 06.06.07, 08:27
        zgadzam sie z marcia a co do autora artykulu to ma widocznie starsze dane coz
        same bilety na busy drozeja co rok o ok 5 c
        pozdro
        • Gość: :-) Bartek nie wie ,ze Irlandia ma 4 mln mieszkancow IP: *.ksw.edu.pl 06.06.07, 16:40
          "Kiedy idzie się O'Connell Street, główną ulicą Dublina, częściej od
          angielskiego słychać polski. Dziś w Irlandii pracuje według oficjalnych danych,
          niemal pół miliona Polaków. I wciąż napływają nowi. Jak sobie poradzić z
          czychającymi przeszkodami - radzi Bartek Michalak, który pół roku pracował w
          Irlandii "
          • Gość: Justyna Re: Bartek nie wie ,ze Irlandia ma 4 mln mieszkan IP: 83.141.66.* 08.06.07, 11:24
            Acha, i te pol roku pracy w Dublinie to juz zrobily z niego eksperta? Chyba
            sredniej jakosci. A Polakow jest cora wiecej w roznych firmach, nie tylko na
            stanowiskach za najnizsza stawke.
      • Gość: zeno 5 rzeczy o których musisz pamiętać jadąc do Dub.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 17:41
        czyhającymi
      • Gość: Ha ha ha Re: 5 rzeczy o których musisz pamiętać jadąc do D IP: 195.117.230.* 08.06.07, 17:43
        Przeciez Mr Bartek M. byl w Dublinie niespelna miesiac, gora dwa miesiace! Wiem
        to na bank, kojarze czlowieka. Caly ten text to jedna wielka sciema
      • Gość: Mick O'why ło matko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 18:01
        jeszcze nawet nie zacząłem lektury artykułu a tu juz byk :
        "czyCHającymi" . nie chce mi się nawet dalej czytać.....
      • Gość: Infolinia Warto w Dublinie kupowac gazety, bo... IP: *.in-addr.btopenworld.com 08.06.07, 18:33
        '...Tygodniki przychodzą z tygodniowym wyprzedzeniem i kosztują...'

Znaczy taki 'Przekroj' w IE mozna kupic wczesniej niz w Pl?
      • Gość: anka Pokoj w Dublinie za 60-80 euro?? IP: 89.100.47.* 08.06.07, 18:41
        chyba jakas nora i nie pokoj tylko miejsce w pokoju!!
        co za bzdura...
        • Gość: mikka Re: Pokoj w Dublinie za 60-80 euro?? IP: 85.134.134.* 08.06.07, 19:07
          mieszkam w malej miejscowości pod Dublinem i ceny pokojów wahają sie w granicach
          50, 75 E za tydzień. Wiec nie wiem skąd cena 30 e?
        • Gość: Szarles Chciałbym zobaczyć ten pokój za 60-80 Euro :) IP: 89.100.40.* 08.06.07, 21:16
          Wynajęcie w Dublinie pokoju o przyzwoitym standardzie to w minimum 400-500 Euro
          na miesiąc...
          • onufry.zagloba Wg. tekstu w Irish Independent to cena wynajmu... 09.06.07, 03:02
            KANAPY w salonie:)
            wiadomosci.onet.pl/1413060,2678,1,1,kioskart.html
            Tekst po polsku, GW moglaby od czasu do czasu zajrzec na portale konkurencji
      • Gość: z 5 rzeczy o których musisz pamiętać jadąc do Dub.. IP: *.mysmart.ie 08.06.07, 20:00
        "Wśród Polaków, którzy mieszkają w Irlandii, rzadko można spotkać takich, którzy
        przyjechali z nastawieniem, że spróbują czegoś więcej niż tylko zarabianie
        pensji na poziomie podstawowym."

no bez przesady, takich polaków jest naprawde sporo, też mieszkam w Dublinie,
        pracuje jako informatyk dla jednej z najwiekszych firm z branzy IT (nie Google
        ale blisko ;) ) i nigdy nie myslalem ze przyjezdzam tutaj zarabiac minimum i
        pracowac w jakiejs podrzednej firmie,

a przykad przytoczonego Roberta... cóż nie zaimponował mi zbytnio ale to pewnie
        dla tego, że mam dużo poważniejszą prace niż on... ale takich jak wspomniany
        Robert jest więcej, Ci w kraju muszą zrozumieć że polacy na emigracji nie
        pracuja głownie na zmywakach, i po hotelach... szczególnie w irlandii jest pełno
        polakow majacych naprawde odpowiedzialne i dobrze płatne stanowiska

Pozdrawiam innych z Dublina ;)
        • Gość: student Re: 5 rzeczy o których musisz pamiętać jadąc do D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 21:17
          Jestem studentem informatyki, w tej chwili koncze 2 rok, wiec jeszcze troche do
          dyplomu mi zostalo :) W zeszłym roku w wakacje pracowałem w Dublinie (standard
          dla studenta - minimalna stawka btw. rzeczywiście się podniosła do ponad 8 euro?
          w zeszłym roku było 7,65...) i musze przyznac, że nawet mi sie to miasto
          spodobało... Dlatego też rozważam w przyszłości poszukiwanie pracy właśnie tam.
          Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej nt. pracy w zawodzie w Dublinie, jak to
          wszystko wygląda, jak Tobie udało się tam znaleźć itp. Czy byłaby możliwość,
          żebyśmy się jakoś skontaktowali (mail/komunikator etc.)?
          • Gość: z Re: praca w zawodzie w Irlandii IP: *.mysmart.ie 09.06.07, 00:19
            do studenta:

hej,

jesli chodzi o minimalna stawke to sie nie orientuje bo za taką nie pracuję,mogę
            ci co najwyzej powiedziec jakie sa zarobki informatyka - a te podawane są
            rocznie i rozpiętość jest duża ale poniżej 30k euro/rocznie sie nawet nie oplaca
            isc na interview,

jesli chodzi o to jak ja znalazłem pracę to po prostu powoli sie do czegoś
            dochodzi, nic się nagle nie "udaje", jak masz olej w głowie, znasz dobrze
            angielski i jesteś dobrym informatykiem to sobie poradzisz bez problemu,
            ofert jest naprawdę dużo pod tym wzgledem Dublin jest naprawdę OK,

nie mam jak sie z toba skontaktowac bo nie zostawiles maila,

pozdrawiam

• Gość: student Re: praca w zawodzie w Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 12:14
              tak, wiem, nie chciałem niepotrzebnie go tu umieszczać...
              napisz proszę na: alter.e6o (4t) gmail (d0t) com
              z przyjemnoscia dowiem sie od Ciebie czegoś więcej.

pozdrawiam
      • Gość: korektor dalej bez korekty IP: *.bulldogdsl.com 08.06.07, 20:00
        bezsensowny jest ten akapit:

"Wśród Polaków, którzy mieszkają w Irlandii, rzadko można spotkać takich, którzy
        przyjechali z nastawieniem, że spróbują czegoś więcej niż tylko zarabianie
        pensji na poziomie podstawowym. Takim przykładem jest Robert. Zaczynał jako
        sprzedawca w sklepie, ale walczył. Cudem dostał pracę w sklepie sieci telefonii
        komórkowej O2.

czyli Robert jest przykladem... cholera wie czego.

w artykul nie wnikam - nie znam sie na Irlandii.
      • Gość: mart 5 rzeczy o których musisz pamiętać jadąc do Dub.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 20:03
        1. Blanchardstown pisze się razem, a nie Blanchards Town.
        2. Już widzę ten pokój za 30-50 euro tygodniowo. To musi być niezła nora.
        3. Dostanie PPS na adres hostelu nie jest już możliwe.
        4. Co do powrotów to mam odmienne doświadczenia. Większość osób, które są w
        Irlandii 2-3 rok zaczyna się pakować. Zarobili/dorobili ile chcieli i wracają z
        nowymi doświadczeniami.

Powodzenia dla tych, co jeszcze tam jadą :).
      • Gość: gosc 5 rzeczy o których musisz pamiętać jadąc do Dub.. IP: *.ptr.magnet.ie 08.06.07, 20:49
        bardzo nieprofesjonalny artykul. nierzetelny i chaotyczny. malo ma wspolnego z
        "poradnikiem"... powodzenia dla tych ktorzy po przeczytaniu zdecyduja sie
        wyjechac do Irlandii...
        • Gość: Piter co to za rady??? ja dam lepsze:P IP: 89.100.154.* 08.06.07, 22:15
          jestem dopiero 3 miesiace w irlandii i mysle ze dam lepsze rady od tego "eksperta".

Dziwie sie ze Gazeta.pl opublikowala tak beznadziejny i niesparwdzony
          artykul:D:D:D:D:D:D:D

1. Zanim udasz sie do irlandii upewij sie że masz wszytkie potrzebne dokumenty i
          rzeczy:
          -paszport (bez niego brak pracy w agencjach - a tam anjpredzej dostaniesz "coś")
          -telefon komorkowy bez simlocka (na miejscu kupisz zestaw starytwoy - bez
          telefonu nie dodzowni sie pracodawca z informacja o interview i pracy nie
          będzie;-) )
          -4 wagony papierosów (za jeden wagon LM dostaniesz na miejscu 30 euro czyli
          dobra kaska na start, celink skonfuiskuje jesli bedziesz mial wiecej niz 4 wagony)
          -dowod osobisty, prawo jazdy, wszelkie dyplomy dot. ukonczonych kursow itp
          (przetlumaczone, choc na miejscu za 20 euro mozna przetlumaczyc)
          -żeby było taniej możecie w kantorze poprosić o bilon (czy jakoś tak) - monety
          na pewno w kantorze są tańsze,a tylko monetami zapłacisz za autobus z lotniska
          (no cyba że chcesz 3 razy przepłacić:D ). Kolejna sprawa to fakt że tutejsze
          sklepy nie przyjmują banknotów 100 i 200 euro wiec nie bierzcie takich zw kantorze
          -w Polsce zalozcie konto walutowe, na ktore potem bedziecie przelewac sianko

Czego nie brac:
          - na litosc Boska nie brac tyle tego jedzenia:D:D:D cena żuywności w irlandii
          jest taka sama jak w Polsce. Drogie jest tylko mieso, ryby, alkohol. Na przyklad
          za litro oleju zaplacisz 70 centow, za chleb od 35 centow (lidl - chleb tostowy)
          do 2 euro (prawdziwy polski chleb), maslo 1 - 1,5 euro, mleko 1,5 euro
          - nie kupujcie drogich perfum przed wyjazdem - perfumy w irlandii sa kilka razy
          tansze niz w Polsce (np. Hugo Bossy po 20-30 euro)
          -ton ciuchow - tutaj ciuchy sa tanie. Spodnie w tesco kosztuja 5 euro,
          porzadniejsze 10, oczywiscie mozecie sobie kupic spodnie Lacoste za 500:P ale
          może poźniej:D Z ciuchow przydadza sie (zakladajac ze zaczniesz od zmywaka)
          czarne skorzane buty robocze (z metalowym szpicem - cena w IE 30 euro), bieły
          polo shirt (cena w IE 5 Euro), czarne trausersy (gacie garniturowe - cena w IE
          10 euro).

2. Po przylocie do Dublina wsiadamy w żółto-niebieski autobus (numer zdaje sie
          746), wrzucamy 1,9euro w monetach do kasownika obok kierowcy (jak wrzucisz dwa
          euro nic sie nie stanie - bedziesz mógł potem odzyskać reszte w Dublinie w BUS
          CENTER) i móimy że chcemy jechać na O'conell street:) Ulice poznasz po tym że na
          środku jest wielka metalowa szpila;-) aż do nieba:D

Teraz najważniejsze - mieszkanie . Pierwsza noc można spędzić w Hostelu - jak
          bedziecie szli O'conell street i juz dojdziecie do torów tramwajowych to
          skręcacie w lewo i idziecie prostoo. Za mostem jest pełno Hosteli. Są drogie i
          niebezpieczne - ludzie strasznie tam kradną wiec chociaz jedna osoba musi
          zoostac w pokoju i rzeczy pilnować.

Bajki o mieszkniu za 30-50 euro to Pan Bartek wie co sobie może z nimi zrobić.
          NA mieszkanie potrzeba około 300 euro miesiecznie + depozyt. Jest to cena w
          pokoju któy dzielisz z inną osobą i najprawdopodobniej bez własnej łazienki.
          Mieszkanie powinno być jak najbliżej centrum albo chociaż niedaleko LUASA
          (tramwaj który jeździ co 10 minut). Mieszkając w odległej dzielnicy masz małę
          szanse na prace, nie licz też na autobusy bo one często się spóźniają,a jak są
          przepełnione po prostu nie zatrzymują sie na przystanku (wtedy to już będziesz
          musiał wydać jakies 30 euro na taxe albo stracisz prace).

3. Praca - pamietaj aby wziąśc referencje z Polski. Pracodawca zanim zatrudni
          Polaka dzwoni do jego pracodawców poprzednich (tak robią agencje). Niektorzy
          zamiast referencji podaja numery do swoich domow w Polsce cyz znajomych ktorzy
          udają "firme". Głupi pomysł ale niektórym sie udaje;-)

4. Jak już znajdziecie prace, co nie jest takie łątwe z uwagi na liczbe
          szukajacych, możecie wyluzować bo pozostały dwa ostatnie kroki - bank i urząd
          skarbowy:-) Z listem od pracodawcy idziecie do banku i zakładacie konto (bez
          listu można założyć w banku Permament TSB, z tym że pierwsza wpłata musi być 300
          euro). Urząd skarbowy można załatwić telefonicznie, bądź na O Conell street
          osobiście.

NA koniec w skrócie:
          -nie znasz angielskiego - nie przylatuj
          - minimum na start to jakieś 500 euro
          - nie licz na innych, ani na ogłoszenia w stylu "załatwie prace za tygodniówke"
          -CV rozdawaj najlepiej w pobliżu miejsca zamieszkania we wszytkich sklepach i
          firmach
          - pisz CV pod konkretny typ zawodu
          -nie wierz w to co piszą polskie gazety " w dzisiejszym numerze 100 ofert pracy
          w irlandii" - MAtko Boska te oferty tracą ważnośc po jakimś jednym dniu:D:D:D:D
          Na miejscu w Dublinie znajdziesz kilkaset ofert za darmo w biurze pracy - FAS.

Chętnie pomoge każdemu kto zamierza zaryzykować i polecieć do Irlandii. Wiem co
          to szukanie pracy, sam naciąłem się na artykuły z gazet z ogloszeniami o pracy:D
          Wszyscy tak wychwalali irlandie ale na miejscu takich jak ja było tysiące:D

Jeśli chcesz dowiedzieć sie czegoś, lub jesteś w Irlandii i masz dośw. w
          Cateringu a nie możesz znaleźć pracy to pomogę, za darmo - 0353851531190.
          Telefon jedynie dla ludzi z dośw. w cateringu bo moge pomoc w znalezieniu pracy
          i niczego nie oczekuje w zamian.

• Gość: Zzz 5 rzeczy o których musisz pamiętać jadąc do Dub.. IP: 89.100.133.* 08.06.07, 21:20
        Jest w sieci mnostwo swietnych stron o Irlandii (nie tylko o Dublinie), o pracy,
        zyciu, osiedlanieu sie, etc. znacznie lepszych i bardziej rzetelnych niz ten
        artykul. Sa tez znakomite blogi i fora dyskusyjne o wszelkich aspektach zycia w
        Irlandii. Autor artykulu powinien sie wstydzic, a redaktora powinni pozbawic
        premii za to, ze to puscil! Wstyd Gazeto!
      • Gość: krzysztof Polecam Portmarnock Hotel - też na przedmieściach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 21:20
        dla tych co na zmywak i dla tych, co chcą sobie pograć w golfa tuż nad
        morzem :))
      • Gość: wqe 5 rzeczy o których musisz pamiętać jadąc do Dub.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 21:37
        fajne zdjęcia stewardesy z LOTu jak sie nago opala nad wisłą w warzszawie :D
        rapidshare.com/files/34975980/ala_stewardesa.zip
        • Gość: eee tam Re: 5 rzeczy o których musisz pamiętać jadąc do D IP: 89.100.188.* 08.06.07, 22:20
          wiem, ze chlopaki na bodowie to od 800-1400pw maja a jajako inzynier 2500
          miesiecznie - uwaga - w roku sa 52 tygodnie i tylko 12 miesiecy wiec liczenie 4
          tygodnie jako miesiac nie jest obiektywne.
          tu ludzie maja taka kase - tylko wy o tym nie wiecie - pozdr np dla romka i
          tadka :-) chlopaki maja takie chaty, ze tylko pozazdroscic.
          komunikacja lezy big time
          ale szansa nakariere jest - to prawda
          i prawda jest, ze ludzie wracaja- ale zazwyczaj cii wyksztalceni i z
          konkretnym doswiadczeniem- ci co maja perspektywy na dobra prace w pl
          pozdrawiam
          marek (w dublinie od 6/05
      • Gość: cliath znow bzdury o dublinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 22:47

nawyrazniej pan bartek przesiedzial te po roku w pubie zagloba pijac
        zdecydowanie zbyt duzo piwa lech z bezrobotnymi wasaczami......

gazeto, wystarczy zamowic taki atyrykol w ktoryms z irladzko-polskich czasopism
        z dublina by uniknac niescislosci i zwyklych przeinaczen
      • Gość: madolka Re: 5 rzeczy o których musisz pamiętać jadąc do D IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 08.06.07, 23:04
        Racja!!! co za bzdury!! Po pierwsze, pisze sie: Blanchardstown... sama jezdze
        na tej trasie i nie ma kilku autobusow 39, sa oznaczone 39a, b, itd, chyba
        kazdy moze to odroznic oprocz autora... zenada... po drugie, autobusy jezdza
        jak chca i nie wedlug rozkladu.... ech, troche wiecej przylozyc sie trzeba do
        artykulow, nie Gazetko??????
      • Gość: madolka Re: 5 rzeczy o których musisz pamiętać jadąc do D IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 08.06.07, 23:09
        i jeszcze jedno... Ja jestem architektem, pracyje tu w zawodzie, moj chlopak
        tez w zawodzie, znajomi tez.... wszytko zalezy od nastawienia i kwalifikacji...
        jak sie przyjezdza ze 100 zl w kieszeni w ciemno i nie zna ang., to czego sie
        spodziewac? chore to wszystko......
        • Gość: Peter faktycznie, tak kiepskiego artykulu dawno nie bylo IP: *.mysmart.ie 09.06.07, 00:23
          Portal powinien go zdjac, zeby sie nie osmieszac.
          Siedze w Dublinie ponad 2.5 roku i patrzac wstecz zestaw takich rad bylby
          zupelnie bezuzyteczny.

Nie mowiac juz o tym, ze jest wsrod nich mnostwo glupot, bledow, mitów i
          przeinaczen.
        • Gość: z Re: 5 rzeczy o których musisz pamiętać jadąc do D IP: *.mysmart.ie 09.06.07, 00:23
          dokladnie , ja pracuje jako informatyk w Dublinie, prawda jest taka ze jak masz
          w glowie olej , znasz angielski to mysl o pracy na zmywaku nawet ci do glowy nie
          przyjdzie, tak samo jak w polsce - madrzy ludzie zawsze znajda dobra prace czy
          to polska czy to uk czy IE

jakis bałwan pisał ten artykuł -pewnie bałwan co to mieszka w polsce, w irlandii
          nie był i mysli ze polacy za granica to tylko na zmywaku pracuja :)))

pozdr
          • Gość: Freelancer Re: 5 rzeczy o których musisz pamiętać jadąc do D IP: 217.114.160.* 09.06.07, 00:35
            Jestem studentem informatyki ( jeszcze rok do inzyniera) pracuje od 2 miesiecy w
            Dublinie w swoim zawodzie - (administrator sieci) w duzej firmie , zarobki 33K
            rocznie nie mam jeszcze zadnego udokumentowanego wyksztalcenia ( oprocz matury;) )
            Chcialbym dokonczyc studia tutaj gdyz do polski w tym momencie to tylko na
            wakacje sie wybieram ;)
            Powyzsyz tekst to jakas mega bzdura te rady to sobie mozna zaprzeproszenim o
            kant potloc.
            Pozdrawiam wszystkich odwaznych i szanujacych swoje umiejetnosci oraz ambicje .
            Cheers
      • Gość: Iris 5 rzeczy o których musisz pamiętać jadąc do Dub.. IP: *.4.udn.pl 09.06.07, 00:37
        Jedno pytanie ot tematu tekstu: czy tak już poszatkowała zespół, że nie
        zatrudnia korektorów? Zwracam uwagę na lead artykułu i co widzę? "CZYCHAJĄCE"
        coś tam... Dalej nie czytam. Jaki lead taki pewnie cały artykuł ;->
      • Gość: pawel 5 rzeczy o których musisz pamiętać jadąc do Dub.. IP: 89.101.177.* 09.06.07, 00:52
        kolejny artykul pisany na podstawie zeznań i opini nieudaczników i malo
        poinformowanych.
      • Gość: dragonlukasz Re: 5 rzeczy o których musisz pamiętać jadąc do D IP: 89.101.57.* 09.06.07, 01:50
        Ludzie zapomnieliscie o DART!!
      • onufry.zagloba W pelni sie zgadzam.Moje doswiadczenia z Blackrock 09.06.07, 02:58
        sa takie same: kup uzywany samochod - oszczedzisz na szmalu i nerwach:) Kolejka
        jest swietna i CO ZA WIDOKI, ale nie wszedzie nia dojedziesz. PPS mnie nie
        obowiazywal, bo automatycznie przepisano mnie z brytyjskiego NIN (bilateralne
        umowy irlandzko-brytyjskie), a wiec nie wiem jak to sie normalnie zalatwia -
        nb. w UK jest MNIEJ z tym formalnosci (takie dokumenty jak w Eire potrzebne sa
        w UK tylko do otwarcia konta bankowego). I tez bezplatne.
      • janq43 5 rzeczy o których musisz pamiętać jadąc do Dub.. 09.06.07, 05:58
        Pracowałem w Irlandi ponad rok,ale za 8,4 euro na godzine to ciężko przeżyć:(
        W zasadzie to taka tygodniówke wydawałem na życie.
        Niewiem jak sobie radzą Ci którzy maja taką stawkę?
        I jeszcze sobie chwalą:P
        To jest za mało aby żyć,za dużo aby umrzeć
      • in_di_ra Re: 5 rzeczy o których musisz pamiętać jadąc do D 09.06.07, 09:45
        I z ortami...tu nie ma korektorów?
      • marcinszulc 5 rzeczy o których musisz pamiętać jadąc do Dub.. 09.06.07, 13:45
        PÓŁ MILIONA? Spis powszechny w zeszłym roku wykazał 63 tysiące!!!
        Liczbę tę uważam, za zaniżoną, ale nie AŻ tak.

Bilet najtańszy kosztuje 1 Euro. Nazwę dzielnicy pisze się Blanchardstown (jako
        jeden wyraz).

Jestem tu od ponad czterech lat i nie słyszałem o kontroli sprawdzającej adresy
        w numerze PPS! Skąd to się wzięło? Jak ma się cena pokoju podana tutaj do cen
        podanych w artykule zamieszczony w The Irish Independent
        www.independent.ie/unsorted/features/rent-astronomical-deposit-ridiculous-a-room-of-your-own-priceless-680680.html
        (polska wersja wiadomosci.onet.pl/1413060,2678,kioskart.html)

Agencje nie gwarantują bezpiecznej pracy ze wszelkimi świadczeniami, a płaca
        minimalna to 8,30 Euro (8,65 Euro od 1 lipca). A Polak Polakowi wilkiem? Skąd
        autor wytrzasnął tę "prawdę", zaiste nie wiem. Jestem prawnikiem i pracuję tu
        jako prawnik i sam bym się tak daleko posuniętego uogólnienia nie dopuścił.

Mój komentarz nie będzie pozytywny. Można by się spodziewać bardziej rzetelnego
        artykułu w Gazecie Wyborczej.

Może powinien go napisać ktoś, kto był w Irlandii dłużej niż żałosne "pół roku"?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka