Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

uprawnienia szkoleniowca

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 20:33
    mam do Was pytanko, jaką podyplomówkę lub kurs itp. trzeba skończyć, żeby mieć
    uprawnienia do pracy w charakterze trenera, szkoleniowca (branża to szeroko
    pojęte zarządzanie i marketing, czyli np. szkolenia pracowników firmy X z
    zakresu technik sprzedaży, reklamy, negocjacji, obsługi klienta itd.). Czy
    może wystarczy sam dyplom mgr z zarządzania i marketingu?
    Obserwuj wątek
      • uhu_an Re: uprawnienia szkoleniowca 05.06.07, 22:02
        jesli sie nie myle to najlepiej skonczyc szkole trenerów np. biznesowych. wtedy
        masz uprawnienia.
      • Gość: LaB.. Re: uprawnienia szkoleniowca IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 07.06.07, 18:24
        A czy jakaś ustawa precyzuje jakie uprawnienia, jaką szkołę powinien miec "trener", " szkoleniowiec", "lider team" itd......Praktycznie każda firma ma swoją wizje takiego czlowieka i jego umiejętności. To co kto skończył nie ma tutaj wielkiego znaczenia, nie ma centralnego rejestru "trenerów" ktorych zaakceptowal minister do spraw "trenowania" dając im zezwolenie na uprawnianie "trenerostwa". Zasada z punktu widzenia firmy zatr. trenera jest prosta znajdz czlowieka który cos osiagnał w dziedzinie" firmowej", jest w stanie to przekazac, ma wiedze i TALENT po temu, jest dobrze odbierany przez słuchaczy/trenowanych i firmy chca placic za to zeby to ON prowadził "treningi" bo daje to wymierne efekty. Mozesz skonczyc 100 kursow i nie bedziesz mial kogo trenowac, sa ludzie bez stodiów ale z olbrzymia wiedza prktyczna zmuszeni odmawiac firmom chcacym szkolic swych pracownikow bo ....brak czasu nie pozwala. Typowe podejscie "zwyklych" firm szkoleniowych z zakresu podstawowych szkolen "handlowo/sklepowo/negocjacyjno/obsluga klienta/ to absolwent kier psychologia/socjo/pedago z pewna umiejetnoscia zjednywania sobie sluchaczy ale to nie przejdzie w szkoleniach gdzie szkoleni nie sa 20kilku latkami wchodzacymi w wiek produkcyjny ) Wielokrotnie obserwowalem szkolenia gdzie szkolacym byl swiezy absolwent np psychologii a sluchaczami kadra duzej firmy z przecietna wieku ok 40 lat..... porazka tego mlodego czlowieka byla nieunikniona. ( 0 wiedzy przktycznej i proba forsowania ksiazkowych teorii majac za przeciwnikow ludzi ktorzy praktycznie sprzedaja od lat np 20 nie tylko na terenie RP )
      • Gość: fric Re: uprawnienia szkoleniowca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.07, 18:54
        Wystarczy kurs pedagogiczny dla instruktorów praktycznej nauki zawodu. Kurs ten
        nie uprawnia do nauki w szkole jako nauczyciel innych przedmiotów.
        • Gość: coach Re: uprawnienia szkoleniowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 08:32
          i ten kurs plus mgr z zarządzania i marketingu wystarczy mi, by załapać się w
          jakiejś firmie szkoleniowej? czy musze przejść sciezke od kserowania dokumentow
          do kierownika, zeby - jak wspomnial kolega wyzej - poznac obszar z ktorego
          mialabym szkolic ludzi? co do moich cech osobowych: mam dobry kontakt z ludzmi,
          lubie im cos tlumaczyc i perswadowac, nie mam strachu przed wystapieniami
          publicznymi. Na studiach interesowaly mnie najbardziej zagadnienia z obszaru
          reklamy, negocjacji, manipulacji, szeroko pojętego marketingu. Chcialabym podjąć
          prace jako trener, ale poki co jestem na samym starcie, nie moge sie pochwalic
          referencjami trenerskimi czy piastowaniem wysokiego stanowiska, ktore pozwolilo
          poznac problem od podszewki, ale posiadam pewien zasób wiedze ze studiow i
          jestem gotowa do ciaglego rozwoju w tej dziedzinie. Mam jakies szanse? Od czego
          zaczac?
          • Gość: coach Re: uprawnienia szkoleniowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 14:33
            czy ktoś tu pracuje jako szkoleniowiec i mógłby nieco przybliżyć swoją ścieżkę
            kariery? od czego zaczynał itp. z góry dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka