Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca w korekcie

IP: *.chello.pl 06.06.07, 14:25
    Witam, jestem po dwóch kierunkach (humanistycznych) na UW. Pracuję sobie w
    korekcie dużej gazety. Pensja poniżej średniej krajowej, stała umowa, żadnych
    szans na awans czy rozwój. Monotonia połączona z zapieprzaniem.
    Chcę zmienić, ale nie mam żadnych znajomośći. Wysyłam CV tam, gdzie niby
    odpowiadam wymaganiom pracodawcy, i ciągle nic.
    Czy ugrzęznę w swej pracy na wieki? Czasem myślę, że po kilku latach pracy w
    korekcie nikt mnie już nigdzie nie przyjmie, a tym bardziej na żadne sensowne
    stanowisko. Boję się tego udupienia.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Ola Re: praca w korekcie IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 06.06.07, 14:32
        Wyślij cv do dużych wydawnictw (Helion, Pascal etc.) z propozycją pracy on-line.
        Znam osobę, która po kilku tygodniach takiej pracy w domu zupełnie rzuciła
        dotychczasową, a teraz, bez wychodzenia z domu wyciąga 3 zł netto (ale
        umowa-zlecenie)
        • dlania Re: praca w korekcie 06.06.07, 14:55
          Wiesz, wcale nie łatwo dzis o doświadczonego korektora. Jakbys jeszcze
          poszerzyła swoje umiejetności o redagowanie tekstu (co w sumie jest duzo
          prostsze niz korekta;-)) i zrobiła tak, jak radzi Ola - powinno byc nieźle.
          Sama dorabiam w wydawnictwie i wiem, że za zlecenie płaci sie tam całkiem duże
          pieniądze, na pewno wieksze niz za etat (w przeliczeniu na "roboczogodzinę"
          ;-))
          • Gość: libi Re: praca w korekcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 10:57
            a jakie wykształcenie trzeba posiadać czy kursy, żeby pracować jako korektor?
      • Gość: mrówka Re: praca w korekcie IP: 83.238.100.* 18.06.07, 12:10
        Sama korekta jest nudna jak flaki z olejem, ja zaczynałam od korekty, ale na
        szczęście szybko awansowałam i teraz redaguję, chociaż jakąś korektę muszę od
        czasu do czasu zrobić. Może powinnaś zrobić jakiś dodatkowy kurs, np. redakcji
        merytorycznej, i rozsyłać CV po różnych wydawnictwach. Zależy jeszcze, jakie
        redakcje cię interesują, czy beletrystyka, prasa codzienna, a może jakieś
        wydawnictwa specjalistyczne. Jak się wyspecjalizujesz w jakieś branży,
        powiedzmy prawniczej, to będziesz miała o wiele łatwiejszą sytuację. Pozdrawiam
        i życzę powodzenia
        • Gość: libi Re: praca w korekcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 18:21
          a ile mozna w tym zarobić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka