Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Uprawnienia wykonawcze i projektowe jednicześnie

28.06.07, 23:00
    Witam.

Obecnie pracuję w firmie budowlanej, gdzie jednocześnie prowadzę dziennik
    praktyk odniośnie uprawnień wykonawczych.

Czy równocześnie, współpracując z biurem projektowym (na umowie o dzieło),
    mogę mieć zaliczoną praktykę do uprawnień projektowych?
    I jeśli tak, to w jakim wymiarze (przy założeniu, że projektowaniem zajmuję
    się po pracy w firmie wykonawczej)?

Dzieki za pomoc.

Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • goska_32 Re: Uprawnienia wykonawcze i projektowe jednicześ 29.06.07, 22:37
        Na uprawnienia wykonawcze potrzebujesz 1 roku przy projektowaniu i 2 lat w
        wykonastwie, natomiast na uprawnienia do projektowania 2 lata przy
        projektowaniu a 1 rok w wykonastwie. Wszystko można robić jednocześnie ale
        należy pamiętać, że max. wymiar pracy to 1,5 etatu. Umowę o dzieło można wtedy
        traktować jako 0,5 etatu.
        • piotr2569 do goska_32 29.06.07, 22:54
          goska_32 napisała:
          Na uprawnienia wykonawcze potrzebujesz 1 roku przy projektowaniu i 2 lat w
          wykonastwie...........

Kompletna bzdura - na uprawnienia wykonawcze zgodnie z ustawą PB potrzebne są 2
          (słownie: dwa) lata udokumentowanej praktyki na budowie. Nie trzeba pracować w
          biurze projektowym.
          Umowy o dzieło nie możesz traktować jako pracy na pół etatu!!!
          Co do robienia jednych i drugich uprawnień jednocześnie - musisz mieć dwa
          dzienniki praktyk. Pamiętaj, że umowa o dzieło nie może być dłuższa niż połowa
          wymaganego stażu. Maksymalnie możesz wliczać sobie 4 godziny dziennie praktyki w
          biurze projektów.

Pozdrawiam serdecznie

• bmm5 Bzdury 01.07.07, 09:52
          Bzdury piszesz. Mając skończone studia (mgr inż.) wystarczy dwa lata
          udokumentowanej praktyki na budowie i możesz zdawać na uprawnienia wykonawcze
          bez ograniczeń.
          • piotr2569 Re: Bzdury 02.07.07, 16:00
            Hmmm to do mnie???
            • marcin_25 Re: Bzdury 12.08.07, 17:17
              zgadzam sie z piotrem!!! z tym ze ja mam jeden dziennik, pracuje w wykonastwie i
              nie mam czasu na projektowanie, a znam ludzi ktorzy sciemniaja na dwa etaty...no
              coz...moze im sie uda...
              • kubu111 Re: Bzdury 31.08.07, 16:40
                Też zgadzam sie z piotrem. Dwa lata na budowie na wykonawcze, a na
                projektowe 2 lata w biurze + rok na budowie.
                Jednakże nie wiem czy ma racje z pracą na umowe na zlecenie gdyż z
                tego co mi wiadomo to niedawno coś się zmieniło.Dawniej można było
                przepracować na umowe zlecenie nie więcej jak połowę wymaganego
                czasu praktyki a drugą połowę trzeba było na umowę o pracę.Teraz
                słyszałem, że całą wymaganą praktykę można odbyć na umowę zlecenie.
                Co do pracy na "dwa etaty" wydaje mi się że można pracować na
                budowie na cały etat a na pół etatu zaliczać umowę zlecenie(lub na
                odwrót). Ja tak robię chociaż nie wpisuję tego do dziennika bo nie
                jestem tego do końca pewny. Poza tym posiadam jeden dziennik praktyk
                który kazano podzielić mi na dwie części i wpisywać do nich praktykę.
                Może wypowie się jeszcze ktoś kto jest na bieżąco z Prawem
                Budowlanym jak to naprawdę jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka