Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ile mam urlopu?

04.07.07, 17:51
    Witam!
    Pracę (na 3/4 etatu) zaczęłam jeszcze jako studentka, ok. 20 lutego 2007.
    Miałam 3 mce próbne (w umowie mam napisane, że za ten okres należy mi się 0
    dni urlopu). Od 15 maja mam umowę na 2 lata, też na 3/4 etatu. Obecnie jestem
    po obronie pracy mgr i coś mi się obiło o uszy, że to się niby liczy do stażu
    pracy. Czy ktoś mi pomoże obliczyć, ile mam dni urlopu na dzień - powiedzmy -
    dzisiejszy?
    I o co chodzi z tzw. wczasami pod gruszą? czy mogę się o coś takiego ubiegać?
    Na jakich zasadach?
    Pozdrawiam i proszę bardziej kompetentne niż ja osoby o wypowiedź. Wielkie
    dzięki z góry!
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: Ile mam urlopu? 04.07.07, 18:20
        pieguska83 napisała:

> Witam!
        > Pracę (na 3/4 etatu) zaczęłam jeszcze jako studentka, ok. 20 lutego 2007.
        > Miałam 3 mce próbne (w umowie mam napisane, że za ten okres należy mi się 0
        > dni urlopu). Od 15 maja mam umowę na 2 lata, też na 3/4 etatu. Obecnie jestem
        > po obronie pracy mgr i coś mi się obiło o uszy, że to się niby liczy do stażu
        > pracy. Czy ktoś mi pomoże obliczyć, ile mam dni urlopu na dzień - powiedzmy -
        > dzisiejszy?

Za studia przy liczeniu wymiaru urlopu dolicza się do stażu pracy 8 lat. Tak
        więc masz poniżej 10 lat stażu pracy. Twój wymiar urlopy wynosi więc 20 " 3/4,
        czyli 15 dni (8 godzinne).

Po każdym miesiącu pracy nabywasz prawo do 1/12 wymiaru urlopu. Tak więc dziś
        masz prawo do 5 dni urlopu (4 * 1/12 * 15). A 20 lipca zyskasz prawo do
        kolejnych 2 dni urlopu.

Pamiętaj, że to są dni 8 godzinne. Jeśli pracujesz mniej niż 8 godzin dziennie,
        to masz tych dni więcej.

> I o co chodzi z tzw. wczasami pod gruszą? czy mogę się o coś takiego ubiegać?
        > Na jakich zasadach?

Pewnie chodzi Ci o dofinansowanie pracowników z Zakładowego Funduszu Świadczeń
        Socjalnych. Każda firma ma inny regulamin takich dofinansowań, musisz więc samo
        go poczytać.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka