Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zakaz konkurencji

31.07.07, 19:24
    Witam,

Pracuję na infolinii poomocy technicznej operatora telekomunikacyjnego (dokładnie zajmuje się pomocą techniczną przez telefon klientom posiadającym łącze internetowe u tego operatora). Mam podpisaną umowę o zakazie konkurencji. Mam okazję teraz dorobić u operatora sieci kablowej na umowę zlecenie, praca będzie polegać na przepisywaniu umów u abonentów. Wizyta u klienta, spisanie jego danych i usług jakie posiada, żadnej sprzedaży ani oferowania usług tego operaota kablowego nie będzie.

Mam pytanie czy nie będzie to złamamnie zakuzu konkurencji, branża można powiedzieć ta sama.

Proszę o odpowiedź kogoś zorientowanego w temacie. Z góry dziękuję. Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: Zakaz konkurencji 31.07.07, 20:18
        kali_25 napisał:

> Mam podpisaną umowę o zakazie konkurencji. Mam okazję teraz dorobić u operato
        > ra sieci kablowej na umowę zlecenie, praca będzie polegać na przepisywaniu
        > umów u abonentów. Wizyta u klienta, spisanie jego danych i usług jakie posia
        > da, żadnej sprzedaży ani oferowania usług tego operaota kablowego nie będzie.
        >
        > Mam pytanie czy nie będzie to złamamnie zakuzu konkurencji

To zależy od tego, co masz zapisane w umowie o zakazie konkurencji, którą
        podpisałeś.

S.
        • kali_25 Re: Zakaz konkurencji 31.07.07, 21:16
          Napisane jest, że nie mogę podejmować zatrudnienia w firmie której przedmiot działalności jest zbliżony do pracodawcy. Jest również zapis o tym, że w przypadku wyrządzenia szkody pracodawcy jestem zobowiązany do pokrycia szkód zgodnie z kodeksem pracy. Tylko jaką szkodę mogę wyrządzić mojemu pracodawcy, moja działalność nie spowoduje przecież podkupywania klientów pracodawcy.
          • inoxx [...] 31.07.07, 22:04
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • kali_25 Re: Zakaz konkurencji 31.07.07, 22:11
              Umowę o zakazie konkurencji podpisałem przy pierwszej umowie o pracę, teraz mam trzecią umowę o pracę, pracuje na zupełnie innym stanowisku i mam inny zakres obowiązków. Może mnie nie obowiązuje juz ta umowa o zakazie konkurencji, powtarzam została podpisana przy piwrwszej umowie o pracę.
              • snajper55 Re: Zakaz konkurencji 31.07.07, 23:49
                kali_25 napisał:

> Umowę o zakazie konkurencji podpisałem przy pierwszej umowie o pracę,teraz mam
                > trzecią umowę o pracę, pracuje na zupełnie innym stanowisku i mam inny zakres
                > obowiązków. Może mnie nie obowiązuje juz ta umowa o zakazie konkurencji,
                > powtarzam została podpisana przy piwrwszej umowie o pracę.

Zakaz pracy w firmie o podobnym profilu a zakaz pracy na podobnym stanowisku to
                dwie różne rzeczy. Ty masz w umowie ten pierwszy zakaz, więc stanowisko w tej
                drugiej firmie nie ma znaczenia.

Jak długo umowa obowiązuje powinieneś mieć zapisane w umowie. Czy w okresie
                zatrudnienia (wtedy obowiązuje), czy w okresie pracy na danym stanowisku czy
                obowiązywania tamtej umowy o pracę (wtedy nie obowiązuje).

S.
                • Gość: Kazio Re: Zakaz konkurencji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 01:33
                  mogę opowiedzieć swoją historię. Praca w bankowości,zakaz pracy w konkurencji
                  później rozwiązanie umowy.Dostałem świadectwo pracy bez informacji o zwolnieniu
                  z zakazu i poszedłem z tym do prawnika.Okazało się że firma jeżeli nie zwolniła
                  mnie z zakazu to powinna mi płacić 1/4 wynagrodzenia przez okres ustalonego
                  zakazu. udałem się do firmy z tą info i momentalnie otrzymałem zwolnienie z zakazu.
                  Tak naprawdę to jest tak mało konkretny przepis,że to czy pracujesz dla
                  konkurencji czy nie zależy tylko od tego czy ktoś będzie chciał Tobie dokopać
                  czy nie.
                  • snajper55 Re: Zakaz konkurencji 02.08.07, 00:46
                    Gość portalu: Kazio napisał(a):

> mogę opowiedzieć swoją historię. Praca w bankowości,zakaz pracy w konkurencji
                    > później rozwiązanie umowy.Dostałem świadectwo pracy bez informacji o zwolnie
                    > niu z zakazu i poszedłem z tym do prawnika.Okazało się że firma jeżeli nie
                    > zwolniła mnie z zakazu to powinna mi płacić 1/4 wynagrodzenia przez okres
                    > ustalonego zakazu.

Nie radź się już więcej tego prawnika. ;)

S.
                • kali_25 Re: Zakaz konkurencji 01.08.07, 09:02
                  W umowie o zakazie konkurencji nie ma zadnej wzmianki o czasie jej trwania. Podpisana była razem z pierwszą umową o pracę. Ważny jest jeszcze ten zakaz?
                  • squirrel9 Re: Zakaz konkurencji 01.08.07, 13:09
                    Zakaz jest ważny jeśli go nie uchylono. Bardzo duzo osób w różnych firmach ma
                    taki zakaz. Porozmawiaj ze swoim przełozonym o takiej mozliwości pracy i o tym
                    czy twoja firma wyrazi na taką pracę zgodę. Nie każa praca jest "konkurencją".
                  • snajper55 Re: Zakaz konkurencji 02.08.07, 00:38
                    kali_25 napisał:

> W umowie o zakazie konkurencji nie ma zadnej wzmianki o czasie jej trwania.
                    > Pod pisana była razem z pierwszą umową o pracę. Ważny jest jeszcze ten zakaz?

W takim razie jest ważna dopóki trwa stosunek pracy (podpisywałeś ją jako
                    pracownik). Jest ważna.

S.
      • 0tdr0 Re: Zakaz konkurencji 01.08.07, 15:34
        Jesli zakaz nie laczy sie z wyplacaniem conajmniej 25% wynagrodzenia przez okres
        jego trwania- to jest niezgodny z prawem pracy.
        Nie jestem pewien (radze zagladnac do KP), ale Kodeks prezwiduje, ze taki zakaz
        moze trwac rok.
        • kali_25 Re: Zakaz konkurencji 01.08.07, 15:47
          Odszkodowanie jest płatne, tak przynajmniej wynika z KP w przypadku zakazu konkurencji po ustaniu stosunku pracy. Nie ma natomiast w KP (przynajmniej ja nie znalazłem) informacji na temat maksymalnego czasu trwania zakazu konkurencji.
          • Gość: Kazio Re: Zakaz konkurencji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 18:26
            Nie jestem żadnym specjalistą w tej dziedzinie, opisałem Wam swoją historię.Od
            prawnika uzyskałem wiedzę , ze jeżeli Firma zabrania mi pracować w innych
            instytucjach finansowych to powinna za to płacić.
            • Gość: xyz Re: Zakaz konkurencji IP: *.chello.pl 01.08.07, 18:38
              to albo nie zrozumiales prawnika, albo prawnik nie tego ;)
          • snajper55 Re: Zakaz konkurencji 02.08.07, 00:44
            kali_25 napisał:

> Odszkodowanie jest płatne, tak przynajmniej wynika z KP w przypadku zakazu
            > konkurencji po ustaniu stosunku pracy.

Masz rację.

> Nie ma natomiast w KP (przynajmniej ja nie znalazłem) informacji na temat
            > maksymalnego czasu trwania zakazu konkurencji.

Bo nie ma czegoś takiego. Są dwa rodzaje umów o zakazie konkurencji -
            obowiązujące W CZASIE stosunku pracy i obowiązujące PO USTANIU stosunku pracy.
            Możesz zawrzeć z firmą dożywotnią (a może i dłuższą) umowę o zakazie konkurencji
            PO USTANIU stosunku pracy. Oni Ci cały czas płacą, a Ciebie obowiązuje zakaz.
            Natomiast umowa zakazu konkurencji W CZASIE pracy z oczywistych powodów traci
            ważność najpóźniej w momencie rozwiązania stosunku pracy.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka