Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jakie hobby jest trendy

01.08.07, 20:55
    i warte wpisania do CV, a jakie jest nietrendy?
    Obserwuj wątek
      • mariola2006 Re: Jakie hobby jest trendy 02.08.07, 03:46
        a musi byc trendy?Musi byc przede wszystkim wiarygodne i Twoje.Jesli napiszesz
        ze Twoim hobby jest np:zeglarstwo a bylas na zaglach moze dwa razy w zyciu-to
        nikt tego nie kupi.A jesli np powiesz-zgodnie z prawda-ze pasjonuje Cie haft
        krzyzykowy i bedziesz mogla to podeprzec konkretami to dlaczego nie?
        • hesjja Re: Jakie hobby jest trendy 02.08.07, 08:36
          No i co pytają Was o hobby na rozmowie?
          • mariola2006 Re: Jakie hobby jest trendy 02.08.07, 10:07
            ja nie pytam bo uwazam to za bezcelowe.Ale sa tacy ,co niestety pytaja
            • kochanica-francuza Re: Jakie hobby jest trendy 02.08.07, 14:26
              W moim wypadku wygląda to tak. Miałam jedną wielką niespełnioną miłość (pewna
              dziedzina życia) i NIE CHCę o niej mówić, bo to cholernie prywatne, do tego nie
              hobby, a coś znacznie większego. Nie interesuję się niczym specjalnym, jestem
              dość powierzchowna, chodzę do kina, czytam kryminały Joanny Chmielewskiej,
              jestem feministką (to chyba źle widziane) indywidualną. Interesuję się modą, ale
              też tego po mnie nie widać. Lubię kajakować i wiosłować, ale rzadko to czynię.
              • dede40 Re: Jakie hobby jest trendy 02.08.07, 19:48
                Już to kiedyś Ci napisalam. Żal mi Ciebie; cechuje Ciebie jakiś dziwny brak
                wiary w samą siebie. Cytuję "jestem powierzchowna", "nie interesuję się niczym
                specjalnym". A do tego jak poczyta się Twój poprzedni wątek (ten o braku
                makijażu itp.) - to moim zdaniem kreujesz się na przysłowiową szarą mysz. Jeśli
                sama nie wierzysz w siebie i masz o sobie takie zdanie to żaden pracodawca też
                w Ciebie nie uwierzy. Dziewczyno - weź się do roboty i patrz na siebie bardziej
                pozytywnie!!!
                • kochanica-francuza Ź 02.08.07, 19:58
                  dede40 napisała:

> Już to kiedyś Ci napisalam. Żal mi Ciebie; cechuje Ciebie jakiś dziwny brak
                  > wiary w samą siebie. Cytuję "jestem powierzchowna", "nie interesuję się niczym
                  > specjalnym".

Nie interesuję się niczym na tyle, żeby to z własnej woli zgłębiać. A nadmierna
                  refleksyjność jest źle widziana.

A do tego jak poczyta się Twój poprzedni wątek (ten o braku
                  > makijażu itp.) - to moim zdaniem kreujesz się na przysłowiową szarą mysz.

Jezu. Naprawdę nie potrafisz uwierzyć, że ŹLE się czuję w makijażu?
                  • annajustyna Re: Ź 18.08.07, 12:02
                    Ja tez nie nosze makijazu i zdradze nieskromnie, ze wygladam bez niego lepiej
                    niz niejedna dziewczyna z...Wszytsko zalezy od typu urody.
                • kochanica-francuza Re: Jakie hobby jest trendy 02.08.07, 20:00
                  dede40 napisała:

> Już to kiedyś Ci napisalam.

A mogłabyś bardziej konstruktywnie? Co mianowicie mam wpisać do CV? Że lubię
                  siedzieć na kanapie i dyskutować o zjawiskach społecznych? Że lubię śnić, bo mam
                  ciekawe sny? A jakże, w jednym i drugim jestem wybitna, proszę bardzo, wierzę w
                  siebie. Obawiam się, że to się nie mieści w "trendych" hobby.
                  • dede40 Re: Jakie hobby jest trendy 02.08.07, 22:37
                    i znów dwa posty w ciągu 2 minut :-)
                    Będzie bardziej konstruktywnie: było już na tym forum nie raz, że CV to nie
                    jest standardowy formularz, który trzeba wypełnić!!. Piszesz to co chcesz
                    napisać, chwalisz się tym czym warto się chwalić. Gdzie jest napisane, że w CV
                    musisz wpisać hobby? a do tego te bardzo trendy????
                    • kochanica-francuza Re: Jakie hobby jest trendy 03.08.07, 16:10
                      dede40 napisała:

> i znów dwa posty w ciągu 2 minut :-)

To ty mi nawet czas sprawdzasz???

KOnstruktywnie - czyli czym konkretnie mam się chwalić z wymienionych?

• annajustyna Re: Jakie hobby jest trendy 18.08.07, 12:03
                        Wpisz "dobre kino" i "zagadnienia spoleczne".
                        • kochanica-francuza Re: Jakie hobby jest trendy 18.08.07, 14:55
                          annajustyna napisała:

> Wpisz "dobre kino" i "zagadnienia spoleczne".
                          Cholera, to drugie nawet się zgadza. Ale kino, żeby dobre? Ostatnio byłam na
                          "Shreku" . ;-) Przedtem na "Faunie", ale mi się nie podobało. ;-)
                • mariola2006 Re: Jakie hobby jest trendy 03.08.07, 03:00
                  dede40-to niesamowite jak roznie mozna odbierac te sama osobe:)
                  Mnie kochanica francuza wlasnie dzieki swojemu stylowi bardzo intryguje!uwazam
                  ze ten ukryty sarkazm i dystans do samej siebie nie jest pesymistyczny,ja w tym
                  widze duza doze poczucia humoru!
                  • dede40 Re: Jakie hobby jest trendy 03.08.07, 09:42
                    no cóż, jestem zwykłym dyrektorem marketingu (po SGH więc żaden ze mnie
                    psycholog lub inny znawca ludzkich dusz) i muszę przyznać, że mnie też
                    kochanica francuza intryguje ale z tych powodów, o których pisalam wcześniej.
                    Dziewczyna nie potrafi skupić myśli i się skoncentrować. Tak przynajmniej
                    odbieram fakt, że pisze po 2-3 posty w odstępie 1 minuty. Reaguje chyba zbyt
                    emocjonalnie. Sama gdzieś kiedyś wspomniła o jakiejś nerwicy. Wydaje mi się, że
                    z tych jej postów wieje pesymizmem i brakiem wiary w siebie. Sorry - nie widzę
                    tu żadnego humoru (ale nie każdy musi śmiać sie z tego samego) i na podstawie
                    tego co tu napisała, nie zatrudnilabym jej do siebie do działu (choć oczywiście
                    nie znam dziewczyny i może bardzo się mylę). Ale mariola, masz racje. To
                    niesamowite jak różnie można odbierać tę samą osobe :-)
                    • kochanica-francuza Re: Jakie hobby jest trendy 03.08.07, 16:11
                      dede40 napisała:

> no cóż, jestem zwykłym dyrektorem marketingu (po SGH więc żaden ze mnie
                      > psycholog lub inny znawca ludzkich dusz) i muszę przyznać, że mnie też
                      > kochanica francuza intryguje ale z tych powodów, o których pisalam wcześniej.
                      > Dziewczyna nie potrafi skupić myśli i się skoncentrować. Tak przynajmniej
                      > odbieram fakt, że pisze po 2-3 posty w odstępie 1 minuty. Reaguje chyba zbyt
                      > emocjonalnie. Sama gdzieś kiedyś wspomniła o jakiejś nerwicy. Wydaje mi się, że
                      >
                      > z tych jej postów wieje pesymizmem i brakiem wiary w siebie. Sorry - nie widzę
                      > tu żadnego humoru (ale nie każdy musi śmiać sie z tego samego) i na podstawie
                      > tego co tu napisała, nie zatrudnilabym jej do siebie do działu (choć oczywiście
                      >

Z powodu nerwicy (kompulsywnej),braku poczucia humoru czy pesymizmu?
            • lilithh Re: Jakie hobby jest trendy 17.08.07, 16:58
              > ja nie pytam bo uwazam to za bezcelowe.Ale sa tacy ,co niestety pytaja

Dlaczego niestety? Ja zawsze pytam, jeśli mam do sprawdzenia na jakim poziomie
              kandydat sie posługuje "niepolskim" językiem.
              Wydaje mi sie, że to najmniej stresujący temat do pogadania in English.

Chociaż niewykluczone że sie mylę, bo w 70% przypadków kandydaci nagle
              zapominają języka w gębie i z trudem sklecają jedno zdanie - pomimo ze w CV stoi
              jak byk: angielski - fluent :-).
              Fakt - nigdy nie pomyślałam że nagła niekomunikatywność może być spowodowana po
              prostu brakiem hobby - zawsze wrednie podejrzewałam że pierwotne znaczenie słowa
              "fluent" jest kandydatowi nieznane...
              • mariola2006 Re: Jakie hobby jest trendy 18.08.07, 10:58
                w przypadku checi sprawdzenia znajomosci jezyka-kazde pytanie jest
                dobre,nawet o hobby:)
                a nawet jesli kandydat hobby jako takiego nie ma to jesli jezyk umie
                to sie swietnie bedzie potrafil i z tego wybronic:)
            • iberia.pl Re: Jakie hobby jest trendy 20.08.07, 14:32
              mariola2006 napisała:

> ja nie pytam bo uwazam to za bezcelowe.Ale sa tacy ,co niestety
              pytaja

dlaczego od razu bezcelowe?Jesli ktos ma ciekawe hobby, oryginalne
              to czemu mam nie zapytac?
              • mariola2006 Re: Jakie hobby jest trendy 20.08.07, 16:49
                iberia.pl napisała:

>> dlaczego od razu bezcelowe?Jesli ktos ma ciekawe hobby,
                oryginalne
                > to czemu mam nie zapytac?
                Iberia-pytac mozesz o co chcesz.Sa jednak pytania ktore lepiej
                roznicuja kandydatow pod wzledem "przydatnosci" na stanowisko a inne
                mniej.Nie wiem jak mozna podjac decyzje o wyborze kandydata na
                podstawie jego/jej hobby.Mozna zaytac o to dla rozluznienia
                atmosfery ale przenigdy nie wyciagac na jego podstawie wnioskow.
                Rozejrzyj sie u siebie w pracy-ilu ludzi pracujacych tyle roznych
                zyciorysow,tyle roznych hobby.Znaczy to mniej wiecej tyle,ze mozecie
                sie tak bardzo roznic a jednoczesnie tak samo dobrze wykonywac swoja
                prace pomimo tych roznic.Pozdrawiam
          • iberia.pl Re: Jakie hobby jest trendy 20.08.07, 14:31
            hesjja napisała:

> No i co pytają Was o hobby na rozmowie?

jesli hobby jest oryginale, intrygujace to dlaczego mam nie zapytac?
      • joasia9915 Re: Jakie hobby jest trendy 03.08.07, 00:48
        kochanica-francuza napisała:

> i warte wpisania do CV, a jakie jest nietrendy?
        Uważam, a to poparte jest oceną specjalistów, że jeśli nie masz jakiegoś
        oryginalnego hobby (np sporty ekstremalne, nurkowanie, wspinaczka górska itp) i
        nie jest obowiązkowe jego podawanie(tzn nie jest to formularz, w którym
        zazwyczaj jest wymagane wpisanie Twoich zainteresowań)to podaruj sobie banalne
        wpisy typu czytanie, gotowanie, robótki ręczne, a tym bardziej dyskusje na
        kanapie:). Przygotuj sobie natomiast odpowiedź na to pytanie na rozmowe, bo
        możesz je usłyszeć, a wtedy po prostu powiedz szczerze, że robisz to co
        przeciętny Polak, na pewny nie umniejszy Cię to w oczach pracodawcy, jeśli
        będziesz osobą kompetentną na to stanowisko. pozdrawiam
        • kochanica-francuza A dlaczego dyskusja na kanapie 03.08.07, 16:14
          ma być bardziej banalna niż nurkowanie?

Dziwnie męski punkt widzenia tych "specjalistów"...

Nurkowanie , kanioning i inne to taka zabawa, a dyskusje na kanapach
          doprowadziły do Rewolucji Francuskiej...

Niemniej - dziękuję przedmówczyni za wyczerpującą i konkretną wypowiedź. Wiem,
          czego się trzymać.
        • kochanica-francuza Joasia, czy mogę cię przekleić na FF? 03.08.07, 16:16
          Twoja wypowiedź jest interesująca pod kątem społecznego postrzegania pewnych
          zajęć jako interesujące bądź nie.
          • lolyta Re: Joasia, czy mogę cię przekleić na FF? 05.08.07, 18:38
            ja mysle ze na pewno warta zalinkowania, a do tego nei trzeba pozwolenia, z tego
            co wiem.
            • kochanica-francuza Re: Joasia, czy mogę cię przekleić na FF? 05.08.07, 18:52
              lolyta napisała:

> ja mysle ze na pewno warta zalinkowania, a do tego nei trzeba pozwolenia, z teg
              > o
              > co wiem.

No nie wiem, wolę zapytać, żeby nie było, że cytuję bez wiedzy.
      • kochanica-francuza a, jeszcze lubię 03.08.07, 16:09
        grać w żabę. Czyli w grę "Zuma". Siedzę sobie sama w domciu przed kompem i gram.
        Żadnej radosnej integracji, żadnego wysiłku fizycznego. Absolutnie nietrendy.
        • joasia9915 Re: a, jeszcze lubię 03.08.07, 16:56
          oczywiście, że ze społecznego punktu widzenia (i z punktu widzenia
          potencjalnego pracodawcy). Z mojego punktu widzenia rozmowy na kanapie mogą być
          konstruktywne i poszerzyć orbitę moich zainteresowań, jeśli mam ciekawego
          rozmówcę. Ja też jestem idealistką i często buntuje się przeciwko narzucanym
          kanonom myślenia, są sztywne i nie pokazują skomplikowanej i jednocześnie
          intrygującej natury człowieka (niektórych oczywiście). Możemy być
          nonkonformistkami, ale jak być nonkonformistą i poszukiwać pracy, gdzie w CV
          muszę pisać szablonowe zwroty: jestem ambitna, rzetelna, stanowcza (chociaż to
          akurat się zgadza :)), ale mnie to zaczyna mierzic, gdy wszyscy poszukują osób
          zorientowanych na cel. Jestem zorientowana na cel, bo zrobienie czegoś sprawia
          mi przyjemność i odczuwam satysfakcję z dobrze wykonanej pracy, ale nie chce
          uczestniczyć w wyścigu szczurów. Muszę zaciskać zęby i pisać, jak to określiłaś
          to co jest "trendy". Ale i tak wiem, że na rozmowie będę sobą, nie lubię się
          wybielać za jakieś niedociągnięcia. Jestem osobą konkretną i chyba trochę
          myślącą nietrendy, bo nie po amerykańsku. Ale mam nadzieję, że wartościową i
          ktoś mnie zauważy. pozdrawiam . buziaki dla Ciebie:)
          • kochanica-francuza Re: a, jeszcze lubię 03.08.07, 17:04
            Zauważam cię!

Jesteś refleksyjną, interesującą jednostką!

Tylko raczej cię nie zatrudnię. :-)

Miło mi, pozdrawiam!
            • mmala6 Re: a, jeszcze lubię 09.08.07, 10:23
              trendy jest to co jest prawdziwe i co Cię pasjonuje. Mój mąż jest
              bardzo interesuje się komputerami (nie jest informatykiem), jakimiś
              tam oprogramowaniami, grami komputerowymi i innymi rzeczami na
              których się nie zna. Wpisuje to w cv, dzięki temu parę razy wdał się
              z potencjalnym pracodawcą w dyskusję nt najnowszej wersji czegoś
              tam. Podobnie z fotografowaniem, niby banalne ale jego to bardzo
              kręci i zna się na tych wszystkich aparatach. Też mu się zdarzyło,
              że się go ktoś na rozmowie pytał jaki aparat by mu polecił...Być
              może był to tylko pretekst aby sprawdzić czy mój mąż napisał to ot,
              tak sobie czy naprawdę go to interesuje. A być może druga strona
              interesuje się tym samym i już jest jakiś punkt wspólny, coś co może
              przeważyć szalę na Twoją stronę.
              p.s. od tego gościa od fotografii mój mąż dostał propozycję pracy;-)
          • hesjja Re: a, jeszcze lubię 18.08.07, 20:14
            ciężka sprawa a rozmowa kwalifikacyjna to takie
            stroszenie piórek przez obie strony. Chcę być sobą
            ale w końcu powiem jaka to ja jestem sumienna,
            kreatywna i ambitna a druga strona sili się na
            orginalność w czasie rozmowy, wymyśla jakich pytań to
            ja jeszcze nie słyszałam a i tak wybierze tą osobę,
            która najładniej sprzeda bajkę o swojej sumienności,
            kreatywności i ambicji.
            Mam być zorientowana na cel, identyfikować się z
            firmą zanim przekroczę jej próg i znać jej historię
            lepiej niż prezes chociaż idąc na rozmowę czasami
            ludzie nie wiedzą do jakiej firmy są wysyłani.
            Nie mogę przyznać się, że pracy nie stawiam na samej
            górze priorytetów zyciowych, bo pewnie nie będę
            dobrym pracownikiem.
      • iberia.pl Re: Jakie hobby jest trendy 20.08.07, 19:31
        szczerze mowiac nie przywiazuje wagi jakie hobby wymieniaja
        kandydaci, no chyba, ze to jest bardzo oryginalne lub intrygujace :-)
      • tonieemail Re: Jakie hobby jest trendy 22.09.07, 21:58
        trendy nie. ale jak masz jakieś hobby to wpisz. Co prawda wątpię aby miało
        bezpośredni wpływ na rekrutację ale pośrednio być może. Dwa razy mi się zdarzyło
        że przepytujący miał to samo hobby co ja, więc na koniec rozmowy rekrutacyjnej
        pogadaliśmy sobie luźno w tym temacie, a że reprezentuje dodatkowo nurt
        specjalistyczny w obrębie tego hobby więc wywiązała się dość ciekawa rozmowa :).
        p.s. za każdym razem dostałem pracę.
        p.s.2. dodam jeszcze że czasem hobby może zdradzić jakieś tam cechy osobowości
        pozdrawiam
        jan
      • kyrzan Re: Jakie hobby jest trendy 25.09.07, 00:15
        nie ma hobby trendy lub nie trendy
        albo je masz albo nie
        u mnie warto je wpisać i zawsze wpisuję
        zostałem zaproszony na rozmowę kwalifikacyjną i rozmawialiśmy tylko o moim hobby,
        nie liczyło się moje wykształcenie ani to gdzie aktualnie pracuje,
        tylko hobby o którym mógłbym godzinami rozmawiać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka