Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

VOBIS jak się w tej firmie pracuje?

IP: 213.25.67.* 02.08.07, 09:12
    Pytanie do pracownikow Vobis: jak sie pracuje w tej firmie? jakie zarobki,
    mozliwosci rozwoju?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Miki Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 195.28.182.* 02.08.07, 23:48
        no ja tez ciekaw jestem
        • Gość: Wkurzony VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 46.238.227.* 02.03.12, 19:44
          W Vobisie pracuje się naprawdę źle. Dariusz Donarski jest złym człowiekiem. Nie umie uszanować drugiej osoby. Każdy dla niego jest śmieciem. Ja coś o tym wiem. Pracuję już w tej firmie klika lat. Wpierw cię chwali żeby po chwili ZNISZCZYĆ.

DLA TEJ FIRMY JESTEŚMY ŚMIECIAMI
      • Gość: Marek Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 11:00
        to zalezy, atmosfera okej ale musisz zalozyc dzialalnosc a to
        najwiiekszy minus
        • Gość: neo_viator Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.gorzow.mm.pl 12.08.07, 15:49
          Ile można miesięcznie zarobić jako sprzedawca w vobisie ? Jest jakaś podstawa
          czy jest to uzależnione wyłącznie od wyników? Mam zaproszenie na spotkanie
          rekrutacyjne na wtorek i czy ktoś mi może powiedzieć czego mam się tam spodziewać ?

Pozdrawiam
          • Gość: andy g. Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 195.28.182.* 12.08.07, 22:02
            masz podstawe ok 1500 pln plus prowizje za sprzedaz, musisz zalozyc
            dzialalnosc gospodarcza, wiec wlicz sobie w to skladki zus plus
            podatek, a na rozmowe proponuje poduczyc sie tez co oznaczaja sktoty
            PZ,WZ,MM z zasad rachunkowosci i obrotu towarowego:)) chodzi o
            przyjecia i wydania towarow itp
            • Gość: Kimi Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 20.07.10, 08:24
              A co to niby jest to Twoje "pln"? Chyba chodzi o symbol naszej waluty (PLN), ale
              mylisz symbol waluty z jej skrótem, który jest wciąż taki sam: zł
          • Gość: Arto Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.07, 19:39
            Zapewne do Mobile. Możesz się spodziewać testu i propozycji 800 zł na umowę
            zlecenie. Są śmieszni i żałośni po prostu. Wymagania są tu odwrotnie
            proporcjonalne do zarobków. Samozatrudnienie to też żadne wyjście. Mieć firmę i
            co dalej? Dalej być uzależnionym od nich, grafików 10-18 , zapierdzielać w
            weekendy i świeta i ciągle słyszeć , że mał, mieć nad głową kierownika i
            zapierdzielać z mopem po zamnknięciu i ze szmateczką po gablotach i sprzęcie.
            Wielki mi luksus. Urlop? Megaproblem, bo Zusu nie interesuje, że jesteś na
            urlopie, składki urlopu nie mają. To samo z prowizją...Zusu też nie
            interesuje, że były mniejesze obroty,Vobis powie "nie starał się pan, nie
            wykazał pan motywacji więc to naturalne, że prowizja jest mniejsza.. i jesteś na
            lodzie.Żałosna forma wyzysku przez molocha i szukanie głupich.
            • Gość: Maniek Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ols.vectranet.pl 21.08.07, 19:04
              Gość portalu: Arto napisał(a):

........Megaproblem, bo Zusu nie interesuje, że jesteś na
              > urlopie, składki urlopu nie mają.....

Trochę odbiegnę od tematu ale bzury piszesz kolego i chyba w życiu
              nie miałeś własnej działalności.Idziesz do ZUS składasz jeden
              papierek i zawieszasz działalność.Wracasz z urlopu składasz 1
              papierek i tyle.Płacisz połowę ZUS.To tyle.
              • Gość: mika Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 195.28.182.* 21.08.07, 20:01
                Maniek: bzdury piszesz kolego, nie ma juz zawieszenia dzialanosci w
                zusie
              • Gość: Radca Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 16:24
                Prowadzący działalność nie ma żadnych możliwości prawnych by działalność
                zawiesic . Podstawę prawną tego faktu stanowi Ustawa o działalności
                gospodarczej art 2 pkt 1. Składki muszą być opłacane w sposób ciągły, albo masz
                działalność i płacisz, albo likwidujesz i nie płacisz. Nie ma form pośrednich.
                Odwołanie do sądu nic nie daje-kumpel właśnie przegrał sprawę! Musi zapłacić
                kilkanaście tysięcy i zwrócić w całości zasiłki chorobowe w kwocie 5895,46
                PLN,bo nie miał na nie pełnych wpłat właśnie przez "zawieszanie". W ciągu 4 lat
                chorował raz dłużej, co było związane z operacją i raz wziłął 3 tygodniowe L4
                , bo ile można zapieprzać bez urlopu. Nie pisz zatem bzdur i nie kompromituj się
                znawco przepisów ZUS.
                • Gość: JamCi Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.daminet.pl 13.06.08, 15:08
                  alez owszem istnieje mozliwosc zawieszneia dzilalnosci w na czas
                  nieokreslony do chyba 24miesiecy, chodzi tu o oplacanie skladek w
                  ZUSie, jest to i dziala bardzo szybko, ja korzystam z tego wiec wiem
                  ze na pewno to istnieje.
      • Gość: Marek Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.07, 14:42
        Są coraz bardziej żałośni. Więcej zaczyna wyciagać kasjerka w Biedronce niż
        ostrzelony w garnitur sprzedawca Vobisa.
        • Gość: Rekrutowany Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.07, 14:46
          Jakby to ujać? Kiedyś Vobis to był prestiż i kupa kasay, teraz pozostała już
          tylko kupa... za 800 złotych na umowę - zlecenie.
          • Gość: niedoszły pracowni Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.tpnet.pl 18.08.07, 19:45
            Dobre, dobre :-) Miałem od nich zaproszenie na spotkanie, ale nie poszedłem.
            Widzę, że słusznie, szkoda czasu i kasy na bilet.
        • Gość: ja Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.10, 15:39
          WItam

pracuję w vobisie i moje rozczarowanie sięgnęło zenitu - w tym miesiącu
          dostaliśmy 1100!!!!!!!!!!!!! szukam pracy
          • Gość: sssssssssssssss Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 14:07
            Jak jestes kiepskim sprzedawca to dostaniesz 1100zl...ja znam inne
            przypadki gdzie pracownicy wyciagaja po 3tys na reke...
      • Gość: morf traktuja cie jak smiecia IP: 195.28.182.* 18.08.07, 20:11
        czlowiek zapierdziela cale dnie,siedzi po godzinach zeby wszystko
        dobrze zrobic,w tym czasie zatrudniaja nowe osoby do
        handlowego,pensje 5-10 tys do reki,a ty siedzisz tak od kilku lat za
        niecale 2 tys do reki,a gdy idziesz po podwyzke to szef mowi: nikt
        cie nie zmusza abys tu pracowal ----> to powinno rozwiac wszelkie
        watpliwosci
        • Gość: happy host rozwiewa dostatecznie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 16:38
          rozwiewa dostatecznie.
        • Gość: Michael78 Re: traktuja cie jak smiecia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.12.07, 15:22
          to chyba nie tylko w vobis tylko w wiekszosci firm w naszej zasranej
          rzeczywistosci, pozdrawiam i glowa do gory, ja od razu rzucilem jak
          mi tak szef powiedzial
        • Gość: szatan Re: traktuja cie jak smiecia IP: *.icpnet.pl 07.10.11, 15:45
          to czemu nie zmieniasz? :>
      • Gość: max Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 20.08.07, 22:31
        Skoro byli vobisowcy skladaja podania w firmach dajacych 1300 n na normalnej umowie o prace i chwala sobie spokoj tej pracy mimo prac niedziel i 2 zmian to musi tam byc (w vobisie) naprawde kiepsko. Co do wiedzy jaka wyniesli z vobisu ...kiepsko liczylem ze nie bede musial doksztalcac kogos z podstaw sieciowosci po takiej firmie, wiecej potrafia czasem byli pracownicy McDon...
        • Gość: alan99 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 213.25.67.* 21.08.07, 13:10
          max: vobis nie zajmuje sie sieciami i nie pracuja tam specjalisci od
          sieci
          • Gość: Konkurencja Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 16:36
            Jak można sprzedawać komputery i mobilny internet bez pojęcia o sieci?
            Wypadałoby, by pracownicy podstawy działania sieci domowej znali na zasadzie jak
            to zrobić by ruszyło.Nikt nie wymaga rozległej znajomości topologii czy
            protokołów. Nie ma się co dziwić, że ludzie mający wiedzę omijają Vobisa,a tacy,
            którzy by chcieli pracować pewnie odpadają w przedbiegach, bo przecież łatwiej
            się rządzi ciemnotą, ktoś kto ma wiedzę nie pozwoli sobie w kaszę dmuchać. Ktoś
            bez doświadczenia natomiast będzie pracować, a jak już go zdobędzie i "postawi
            się"przy kolejnej bzdurnej decyzji , to usłyszy :nikt Ci nie każe tu
            pracować..Zwolni się sam lub mu podziękują... I tak działa machina wyzysku...
            neverending story...
            • Gość: Sam Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 16:31
              > Ktoś bez doświadczenia natomiast będzie pracować, a jak już go
              zdobędzie i "postawi się"przy kolejnej bzdurnej decyzji , to
              usłyszy :nikt Ci nie każe tu pracować..Zwolni się sam lub mu
              podziękują...

Zgadza się.. jakbym slyszal prezesa V
            • Gość: mmm Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ip.netia.com.pl 11.03.09, 20:28
              chyba konkurecja nie spi jacys imbecyle sie wypowiadaja na forum nie
              majac pojeci o czym pisza
        • Gość: mmm Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ip.netia.com.pl 11.03.09, 20:26
          kim ty jestes zeby tak ludzi oceniac moze sie zatrudnij a nie
          glupoty opowiadasz
      • Gość: EX pracownik Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 21:17
        Wszytskie opinie nagatywne sa niestety prawdziwe. Szkoda czasu na rozmowy z
        Vobisem. Żenada.
        • Gość: były z Vobisa Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 81.190.125.* 29.08.07, 18:47
          no cóż... działalność gospodarcza owszem, zus owszem ale skoro jest
          tak źle to dlaczego rotacja w tej firmie jest tak mała? około 5% w
          sieci sprzedaży.
          Otóż to :) Jesłi chcesz zarobić dużo i masz talent w sprzedaży to
          zrobisz na luzie ponad 2500 na rękę (po opłaceniu podatków i zusu)
          Nic za darmo - jak chcesz się obijać i nie lubisz na luzie i fajnie
          gdadać z ludźmi to się nie nadajesz a poza tym gdy w Vobisie
          pracowałem to żadna inna firma nie dała mi tyle szkoleń - w
          następnej firmie byli pod wrażeniem jak mnie wyszkolili :)
          a co do tzw. centrali to ludzi zarabiają tam nie aż tak dobrze jak
          się zwykło mówić - miałem tam dobra kolezankę - centrala Vobis nie
          jest w Warszawce gdzie zarabia się tak dużo jak tu wyczytałem.
          Pracowałem kilka lat w V i nie lubie jak ktoś obraża taką fajna i
          uczciwą firmę. Yo!
          • Gość: mercedes Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.tpnet.pl 31.08.07, 11:12
            Skoro tak cudownie i uczciwie w Vobisie, to dlaczego już nie pracujesz? Sam
            piszesz, że pracowałeś, więc jak zarabiałeś takie kokosy, to dlaczego odszedłeś
            od nich ? A tak dla ścisłości to centrala jest w Szczecinie. Nie ma takiej firmy
            wielkości Vobisa, w której rotacja pracowników na stanowiskach sprzedażowych
            wynosi 5 procent. Zresztą tutaj przy działalności gospodarczej każdego ze
            sprzedawców nie można mówic o tym, że są pracownikami firmy i mówić o rotacji
            pracowników w rozumieniu Kodeksu Pracy.Pewnie jesteś kimś od nich i piszesz po
            prostu coś by zrownoważyć negatywne wrażenie po przejrzeniu tego forum. Na
            szczęście są w sieci takie miejsca jak to, dzięki czemu nie traci się czasu i
            energii na bezsensowne starania o przyjęcie do jakiegoś dziadostwa. Miłego
            klikania :-)
            • Gość: Ello ella Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.09.07, 16:04
              ja mialam ta przyjemnosc pracowac w vobisie w centrali i szybko
              stamtad ucieklam:)) zero szkolen a pracownikow traktuja jak roboli,
              praca praktycznie na akord i nigdy nie wiesz co szefowi odbije:/
              • Gość: boro Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.amwaw.edu.pl 09.09.07, 15:26
                Zanim zaczałem tam pracowac musiałem przejść szereg szkoleń, gł ze
                sprzedaży i znajomości sprzętu IT. W ciągu roku też miałem szkolenia,
                chyba z dziesięć, albo coś koło tego. Poza tym tam nie jest tak strasznie jak
                mówią (zapraszam do fast foodów, tam jest naprawdę rzeźnia za grosze)
                • Gość: rekrutant Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 18:13
                  firma porazka, bylem na rekrutacji - wielka oprawa, pare etapow itd. a na koncu
                  dopiero mowia o formie zatrudnienia, zero info w ogloszeniu. jestem wqrzony -
                  caly dzien spedzilem na rekrutacji a i tak im odmowie. wiekszosc firm pisze, ze
                  wymaga zalozenia firmy lub innej formy zatrudnienia co obu stronom wychodzi na
                  zdrowie - ja nie trace czasu oni tez.
                  • Gość: Tomi Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 22:29
                    Poczytałem wasze opinie i tylko jedna była pozytywna.Oj tak fajnie
                    napisana że aż się chciałem zgłosić bo akurat w Białymstoku
                    poszukują pracownika ale teraz to już nie wiem sam ...
                    Pozdrawiam
                    • Gość: rekrutant Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 11:21
                      jezeli chodzi o mnie to wypowiadam sie tylko o rekrutacji i o niepoinformowaniu
                      do samego konca o formie zatrudnienia. co do reszty nie wypowidam sie bo nie
                      pracowalem i juz nie zamierzam :)
                      • Gość: Szukający Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.07, 17:23
                        To jest właśnie wielkie chamstwo. Gdyby napisali w ogłoszeniu o tym, że trzeba
                        założyć działalność - ok, po prostu takie ogłoszenie ignoruję. Ale nie, czytając
                        odnosi się zupełnie uzasadnione wrażenie, że to o etat chodzi, a nie o
                        współpracę, bo inaczej nazwać tej formy nie można. Jedyne co uzyskali w moim
                        przypadku, to wielka awersja do firmy. Nie dość, że pracować u nich nie
                        zamierzam , to na dodatek na pewno już nic w skepie Vobis nie kupię, reputacja i
                        uczciwość spadły w mej i moich znajomych ocenie(których oczywiście
                        poinformowałem o całej przygodzie rekrutacyjnej) do zera
                      • Gość: mmm Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ip.netia.com.pl 11.03.09, 20:37
                        ty grafologu bez szkoly
                    • Gość: kolo Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.07, 23:09
                      Hej, Ja mam kolegę który pracuje od kilku lat w Vobisie i jest całkiem
                      zadowolony. Naprawdę b. przyzwoicie zarabia jak na zwykłego sprzedawcę, często
                      jeździ na różne szkolenia. Ma od kliku lat własną działalność gospodarczą, ale
                      kupił sobie na firmę fajną furę - stać go! Ciężko pracuje, dużo musi sprzedawać,
                      czasem ciężko się z nim zgadać, bo w weekendy jest w pracy, ale rozumiem, że nic
                      za darmo.
                      Narzekał ostatnio na swojego kierownika - nowy, czy coś. Ogólnie podobno nieźle.
                      firma się rozwija, otwiera nowe sklepy, można szybko awansować (na co liczy
                      kolega). Z tego co mówił to Vobis wchodzi podobno na jesieni 2007 na Giełdę
                      Papierów Wartościowych, więc praca u nich to chyba żadna ściema.
                      • Gość: anka666 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 01.10.07, 20:03
                        hahahah ale sie usmialam:) ten twoj kolega to jakies bajki
                        opowiada:) znam full osob ktore pracuja w sklepach vobis (ja pracuje
                        w centrali wiec mam z nimi kontakt) i uwierz mi 99% z nich narzeka..
                        • Gość: Mac Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.uje.nat.hnet.pl 10.10.07, 09:26
                          Jakoś też pracuję w Vobis tylko jako sprzedawca, i trochę osób znam, raczej nikt
                          z nich nie narzeka na zarobki, a pani w centrali to ma chyba jakiś trefnych tych
                          znajomych, których powinna zmienić. Albo robi komuś dziwną przysługę
                          M.
                      • Gość: mam juz dosc Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.08, 14:31
                        Tak. Tak. Juz widze te zarobki. Z kazdym rokiem coraz gorsze warunki
                        wynagrodzen. Pracuje tam juz 3 lat i mam nadzieje ze ostatni. Nie
                        liczy sie twoja wiedza tylko to ile jestes dla nich w stanie
                        zarobic. Nie zrobisz planu to masz lipe. Jak sie pozalisz to
                        uslyszyz ze to wszystko twoja wina. Koniec zludzen trzeba uciekac z
                        tej firmy.
                      • Gość: mmm Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ip.netia.com.pl 11.03.09, 20:41
                        w koncu jakis normalny czlowiek tez pracuje od nie dawna kasa jak na
                        tak mala frekfecje niezla ci co sie wypowiadaja negatywnie to banda
                        leni i nieudacznikow i zakichana konkurencja lenie i tyle
                    • Gość: Szukający Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.07, 17:18
                      Odpuść sobie.Umowa zlecenie 800 na rękę, potem działalność, albo wypad. Byłem
                      na rozmowie. Wielka celebra, hotel, testy, rozmowy, prezentacje i na koniec
                      "bomba płacowa".
                      • alek06 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 09.10.07, 15:20
                        nie mam pojecia jak sie tam pracuje ale trzeba przyznac ze w Vobisie
                        zawsze mozna liczyc na fachową pomoc.
                      • Gość: mmm Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ip.netia.com.pl 11.03.09, 20:43
                        ty pacanie dali ci tyle bo sie na tobie poznali tumanie bez szkoly
                  • Gość: mmm Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ip.netia.com.pl 11.03.09, 20:36
                    byles beznadziejny widocznie baranie
              • Gość: mmm Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ip.netia.com.pl 11.03.09, 20:35
                ty baranie kim ty jestes nieudaczniku
            • Gość: mmm Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ip.netia.com.pl 11.03.09, 20:33
              ty powinienes sie w mozgownice puknac baranie kudlaty pierwszy leniu
              prl-u
            • Gość: wolny i szczęśliwy Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 213.134.190.* 14.05.09, 17:45
              5% rotację to może mieli ale kilka lat wstecz. W zeszłym roku tak już dali do
              pieca, że w Krakowie w ciągu jednej chwili odeszła załoga z dwóch sklepów. Firma
              jedzie na opinii lecz to już nie długo. Bajkopisarze i naciągacze. Uwaga!!! Za
              nie wyrobienie planów grozi nie tylko brak premii ale również kara finansowa. Ja
              tam dziękuję za taką firmę i takiego pracodawcę.
            • Gość: sssssssssssssss Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 14:17
              jak to mowia punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia...jak ktos
              jest dobry w swoim fachu to zarobi duzo i nie bedzie narzekal..Ci co
              wypowiadaja sie tak zle o Vobisie wydaje mi sie, ze poprostu sa
              kiepscy w dziedzinie informatyki i dlatego nie zarabiaja
              duzo...uwazam, ze aby zarobi niestety trzeba troche popracowac, a
              nie obijac sie i potem myslec, ze sie 5tys na reke dostanie!
          • Gość: ex vobisowiec Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.06.08, 15:36
            pracowalem w tym kolchozie.... nie dosc ze non stop pretensje ze za malo sie
            sprzedaje to jeszcze mialem szczura na pokladzie... goscia ktory non stop
            kablowal do managera....... poza tym chora atmosfera.... nigdy wiecej......
            odradzam prace w tej chorej firmie szczegolnie teraz kiedy stala sie korporacja
            i ma za nic swoich pracownikow (sprzedawcow)

• Gość: vamos Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.08, 14:46
              Jestem świeżo po rozmowie i musze powiedzeć, że nie zgadzam się z
              większością opinii zamieszczonych w tym temacie. Co do samej
              rozmowy, to bardzo fajna, luźna atmosfera. Nie prawdą jest to, że
              przyjmując się do Vobisa trzeba zakładać DG. Sprzedawca/Kierownik
              pracuje normalnie na umowę o pracę - podstawa + prowizja. Czyli
              generalnie najlepszy rodzaj umowy dla obu stron. Jeśli sie postarasz
              i wysilisz troche, zarobisz sporo. Jesli bedziesz siedzial tylko za
              biurkiem i pisla bzdurne posty na forum, to bedziesz dalej marudzil.

A co do postu mojego poprzednika - jesli chcesz pracowac w
              sprzedarzy, to musisz sie przyzwyczaic do tego, ze ktos z gory powie
              Ci, ze zawsze mozna bylo sprzedac wiecej. Trzeba sie z tym pogodzic
              i znalezc sposob na zwiekszenie sprzedarzy albo po prostu poszukac
              sobie innego zajecia.

pozdrawiam
              • Gość: goś ć== [...] IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.08, 20:34
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: jA Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.09, 11:00
            heheh spoko trochę w tym nieprawdy i z tą całą rotacją to też nie
            prawda cały czas odchodzą ludzie nie wiem kolego czy pamiętasz jak w
            roku 2008 w sierpniu Vobis robił wietrzenie pracowników, zwolniono
            bardzo dużo ludzi i Vobisu wcale nie interesowało że masz
            działalności że masz rodzinę na utrzymaniu w mojej fili zwolniono
            najlepszego sprzedawcę dlaczego??? kolego cięie kosztów bo chłopak
            był już na dużym Zusie a reszta jeszcze na małym więc się opłacało i
            nieważne było to że gość sprzedawał najwięcej kolego sprzedawał
            szeroko i bogato i h.. nie ma go taka sprawiedliwość więc co za
            głupoty pleciesz powiedz ???
        • Gość: mmm Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ip.netia.com.pl 11.03.09, 20:31
          zenada to ty chyba masz na drugie ciemniaku z kolkowa
      • Gość: K mi sie pracuje super IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.07, 10:45
        nie mam studiow i nie zamierzam ich robic, jestem sporo po 40-tce
        wiec mam tu cieplutkie gniazdko az do emerytury, papierkowa praca,
        praktycznie zero odpowiedzialnosci, karnety na fitness, co rok jakis
        wyjazd integracyjny za granice za darmo, do pracy mnie podwozi i
        zawozi autobus firmowy az pod sam dom i to tez za darmo, jestem w
        domu po godz 15tej, w vobis mam um o prace 2700 netto :-) nie wiem
        czemu narzekacie:-))
        • Gość: Tomi Re: mi sie pracuje super IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.07, 14:37
          Też bym tak chciał ale z wcześniejszych wypowiedzi widać że
          większość ma nie ciekawą sytuację w vobisie a niektórzy jak ty - o
          niebo lepiej. Jeżeli to prawda co piszesz ....
          • Gość: nikifor Re: mi sie pracuje super IP: *.aster.pl 10.10.07, 16:58
            Praca jest naprawde w porzadku.TYm bardziej jestem z niej zadowolony
            poniewaz bardzo ja lubie i lubie doradzac ludziom,jesli chodzi o
            zakup np.komputera albo laptopa.
            • Gość: Wół roboczy Nie podszywać się pod pracowników rekruterzy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.07, 11:13
              Nie podszywać się pod pracowników rekruterzy! Co? Ludzie zaczęli czytać forum i
              ciężko znaleźć grupkę baranków na rozmowy i wciskanie ciemnot? I bardzo dobrze!
              To się nazywa wolność słowa!
              • Gość: dd Re: Nie podszywać się pod pracowników rekruterzy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.07, 14:18
                to bylo, to wszystko juz bylo
                • Gość: bbbbuuuuuuuuuu.... cd ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.07, 19:01
                  Ludzie co Wy tu wypisujecie za bzdury! Pracuje w Vobisie na
                  stanowisku sprzedawcy i to co pisze kolo jest prawdą. Po pierwsze
                  nie płacą 800 na początek !! A nawet jeśli by tak było to ludzie
                  puknijcie się w łeb najpierw trzeba coś z siebie dać, zaprezentować
                  się w pracy a potem wysuwać żądania finansowe. To, że należy założyć
                  właśną działalność to prawda zarabiam i stać mnie na podatki -
                  wszystko legal! Prowadzenie KPiR kosztuje mnie 50 zł miesięcznie + 2
                  przelewy i wysłanie deklaracji VAT raz w m-cu do US, wystawienie 1
                  faktury sprzedażowej - całe prowadzenie firmy. Praca jest na zmiany -
                  nie codziennie po 12 h!!. To fakt, firma ma duże wymagania w
                  stosunku do swoich pracowników (mam dużą odpowiedzialność, procedury
                  itd.) ale wspiera ich licznymi profesjonalnymi szkoleniami i
                  świetnie płaci za dobrze wykonywaną pracę!!!. Firma rozwija się,
                  więc mam realne szanse awansu. Powyżej wypowiadają się tylko chyba
                  ex pracownicy, którzy byli za głupi na pracę w tej firmie i się po
                  prostu nie sprawdzili lub desperaci, którzy byli za głupi aby
                  pomyślnie przejść przez sito rekrutacji.
                  • Gość: fuck Re: cd ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.10.07, 09:24
                    no to ile wyciagniesz?? 2000-3000 PLN?? tyle to ja mam z palcem w
                    tylku na umowie o prace u konkurencji hahahaha
                  • Gość: Palka Re: cd ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.07, 23:47
                    Vobis jako pracodawca to porażka na maksa. Ostrzegam, nie słuchajcie bzdur o
                    zarobkach,motywacji itp... brednie. Rekrutujący ratują reputację firmy, bo
                    ludzie zaczęli zlewać rozmowy po wyczytaniu tego co na tym forum
                    • Gość: Kinga Re: cd ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.11.07, 10:14
                      Czy w dziale handlowym dalej jest dzialalnosc gospod? bo nie wiem
                      czy ponownie startowac??
                  • Gość: ha ha dobre dobre Re: cd ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.08, 14:40
                    Z tego co znam tych co odeszli to byli za dobrzy. Kazdy - kto cos
                    potrafi odejdzie wczesniej czy pozniej. Robisz plany po 120% to moze
                    masz wtedy jakas satysfakcje. A szkolenia to prawie takie pranie
                    mozgu jak w Amway.
                    • Gość: hahahahaha.... Re: cd ... IP: *.chello.pl 25.05.10, 04:49
      • Gość: tacha76 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 212.122.223.* 16.11.07, 15:11
        moim zdaniem obsluga w tej firmie jest bardzo fachowa co podwyzsza jej range
        jednak niewydaje mi sie aby zabrobki byly 800zl jak ktos tam wczesniej
        napisal.praca tam wymaga ogromnej wiedzy od pracownikow w wielu kwestiach
        zwiazanych z informatyka.moze ktos podac ile placowek oni maja i czy tylko w
        duzych miastach
        • Gość: x Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.gprs.plus.pl 17.11.07, 22:01
          zobacz sobie na ich stronie
      • 0tdr0 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 16.11.07, 15:17
        Sam fakt, ze bogata firma obchodzi prawo pracy i w celach oszczednosciowych
        zmusza do rejestrowania dzialalnosci gospodarczej osoby chcace pracowac jako
        sprzedawca- wiele mowi.
        Pracujacy w ten sposob pozbawieni sa wszelkich praw wynikajacych z prawa pracy
        (urlopy, chorobowe, okresy wypowiedzenia, przestrzeganie godzin pracy itd.
        itp.). PIP powinien sie takim praktykom przyjrzec.
        Ja takiej formy pseudozatrudnienia unikalbym jak ognia.
        • Gość: Maszrómhed Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 12:53
          To jest chyba dość powszechna praktyka - nie jest to cecha właściwa tylko Vobisowi, ale większości firm generalnie i niesłuszne jest chyba najeżdżanie tylko na niego. Zresztą - widzę, że opinie na temat pracy są dość rozbierzne i padają dosyć gniewne i mało wywazone argumenty.

Zresztą, jak chciałem kupić monitor - to w dużym sklepie naprzeciwko Vobis (w centrum handlowym wawa) nie wiedzieli co to benchmark... i nie miałem możliwości posprawdzania monitora (taki standard żeby zobaczyć czy nie ba pikselków lewych). Więc wiecie... kwiatuszki wszędzie się trafiają.
          • Gość: vobis man [...] IP: *.chello.pl 23.12.07, 01:05
            • knockout [...] 23.12.07, 10:00
            • 0tdr0 [...] 24.12.07, 08:59
              • 0tdr0 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 24.12.07, 09:33
                Wycielo mi kilak slow ze zdania. Odosnie tego, dlaczego nie bede kupowal w Vobis
                mialo byc:

Po pierwsze przez twoje zagranie, po drugie dopoki sa takie
                zagrania wobec pracownikow (i co za tym idzie psucie rynku pracy), po trzecie
                "dzieki" wysokim cenom i ostatnie- kiepskiemu wyborowi artykulow.

Widze, ze wywazona, choc podejrzliwa (bo opisane praktyki sa niezgodne z prawem
                pracy, co w razie kontroli potwierdzilby PIP) opinia bolesnie nadepnalem ci na
                odcisk. To sie jeszcze powtorzy. Natomiast nie wiem czy twoja wypowiedz
                traktowac jako antyreklame firmy (za co na miejscu twojego dyrektora bym cie z
                pracy wyrzucil) spowodowana glupota, czy tez jako prowokacje.
              • Gość: p26 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 82.160.117.* 30.12.07, 16:37
                "Zatrudniają" na działalność gospodarczą a nie na normalną umowę o pracę bo
                takiego kolesia łatwiej zwolnić, nie będzie też naciągał firmy łażąc bez przerwy
                na zwolnienie lekarskie i będzie miał większa motywację do pracy. Tak to wygląda
                a doprowadzili do tego obrońcy ludu pracującego miast i wsi nadmiernie
                rozbudowując kodeks pracy min. w miejscach poświęconych wypowiadaniu umowy o
                pracę oraz obowiązkom pracodawcy (gdy pracownik na urlopie, na L4, w ciąży itd.)
                • 0tdr0 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 30.12.07, 18:49
                  Szkoda, ze moderator skasowal posty "Vobis man'a", ktory to pokazal jakie
                  podejscie do ludzi i jaki poziom kultury soba ta osoba reprezentowala.

Co do Twojej wypowiedzi, to rozumiem, ze uwazasz ze pracownik nie ma prawa
                  zachorowac, posiadac rodziny bez obawy znalezienia sie z dnia na dzien na bruku
                  i bez srodkow do zycia (i mowie tu o zdroworozsadkowych zabezpieczeniach, a nie
                  o patologiach i naduzyciach), nie ma prawa do zwiekszania swojego stazu pracy,
                  prawa do urlopu oraz nie ma prawa do wszelkich praw pracowniczych (w tym pracy
                  8h na dobe, 5 dni w tygodniu). W imie oszczednosci niebiednej firmy?
                  • zaq28 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 30.12.07, 18:51
                    0tdr0 jeżeli VobisMan napisze to samo bez "dodatków" to zostawię
            • Gość: viv99 [...] IP: *.gprs.plus.pl 28.12.07, 21:24
      • Gość: Milva Re: do vobis man IP: *.eranet.pl 24.04.08, 21:09
        A czy ktoś z Was pracuje w siedzibie w Lubieszynie? Jak tam jest?
        • Gość: K2 Re: do vobis man IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.04.08, 09:40
          Ja pracuje:) a o jaki dział pytasz?
          • Gość: Milva Re: do vobis man IP: 212.244.156.* 29.04.08, 11:33
            O dział sprzedaży - poszukiwali tam ludzi do pracy..
      • Gość: Milva Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.eranet.pl 29.04.08, 19:39
        Nikt więcej nie pracuje w Lubieszynie? Nikt nie podzieli się wrażeniami?
        • Gość: RbQ Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 09:17
          Ktoś pracował może w Krakowie w którymś salonie???
          • Gość: Adam S. Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 12.05.08, 17:55
            Witam

Chciałem ostrzec wszystkie osoby ubiegające się o pracę w Vobisie! W ogłoszeniu
            o pracę oraz na początkowym etapie rekrutacji tj. na pierwszym spotkaniu
            informacyjnym nie poinformują Was o tym, że na początku zatrudniają na umowę
            zlecenie, następnie na tzw. umowę kontraktową, czyli musicie założyć własną
            działalność gospodarczą i w świetle przepisów prawa pracy nie jesteście
            pracownikami tej firmy. W ten sposób wszystkie prawa wynikające z Kodeksu Pracy
            nie są respektowane, tj. liczba przepracowanych godzin, urlop i inne!!!
            Jeżeli nie chcecie stracić swojego czasu i pieniędzy na dojazd stanowczo
            odradzam Wam tą firmę!
            • Gość: ubiegający się... Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 23:30
              witam, aktualnie jestem w takiej samej sytuacji jak opisałeś...najpierw wielka
              rozmowa kwalifikacyjna - super otoczka ...aktualnie dowiedziałem się o umowie
              zleceniu...chciałbym się z tobą skontaktować jeżeli to mozliwe...może byc mail
              albo gg, pozdro , moje gg: 3302786
              • Gość: Kuzi Jacek Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 14.05.08, 00:08
                Zresztą, jak chciałem kupić monitor ...

Sćiągnij gacie i wypnij zadek na sprzedawcę .
                Jak dostanies kopa w dupsko to będiesz miał monitor z łba !
                • Gość: Vobis-dno Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.echostar.pl 20.07.08, 14:41
                  Nie polecam pracy w tej falszywej i zaklamanej firmie, gdzie kompletnie nie
                  szanuja pracownika (sprzedawny) ktory tak naprawde robi najwiecej ze wszystkich.
                  Jestem ostatni miesiac w pracy. Podpisanie umowy agencyjnej to samobojstwo. Nie
                  macie zadnych praw. Kazdy madry czlowiek odchodzi z tej firmy. Wszystko jest
                  kolorowo dopoki robisz plan. Ale jak robisz plan to w nastepnym roku masz 20%
                  wyzszy i wtedy robi sie dno.
                  • Gość: Lol Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.08, 10:37
                    w jakim swiecie ty zyjesz, niby gdzie podwyzszaja plan o 20% pokaż
                    mi filie w której tak było??
                    Jak czytam te komentarze to mam wrazenie, ze pisze sama konkurencja
                    i ew. matoly które nie potrafily sie odnalesc w roli sprzedawcy. Jak
                    widac sprzedawanie bylo dla nich za trudne
                    • Gość: jelonek Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.aster.pl 28.07.08, 14:29
                      Jako, że konkurencji jest dużo to tylko potrafią krytykować jak vobis ich
                      oszukał, a 90% z tego to kłamstwa. W ten sposób nie przedstawicie prawdziwej
                      sytuacji jeśli chodzi o pracę w tym sklepie. Sam miałem przyjemność współpracy
                      z nimi i nie było żadnych problemów.
                      • Gość: BB Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 02.08.08, 11:15
                        do czasu... teraz na potęgę ścinają głowy... i człowiek jest w
                        stanie wszystko zrozumieć - złą sytuację firmy, coraz gorsze wyniki,
                        nie nadążanie za konkurencją, kolesiostwo ( zresztą tak jest w
                        większości firm ), ale forma w jakiej zaczęli zwalniać ludzi jest
                        conajmniej żenująca. Jak złodzieji, po prostu - od jutra już nie
                        pracujesz ( mogą sobie na to pozwolić ze względu na kontrakty, a nie
                        umowy o pracę ), od razu odcinają cię od wszystkiego, nawet słowa
                        dziękuję za włożony trud i zaangażowanie... po prostu - firma musi
                        ciąć koszty, więc trzeba zwalniać. A zwolnienia oczywiście od tych
                        najmniej kosztownych pracowników... szkoda gadać... nie polecam tam
                        pracy - no chyba, że ktoś lubi wystawiać tyłek i dziękować jak Cię
                        po nim kopią ( aby nie pisać, że robią coś innego... )
                        • Gość: grażyna Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 18:20
                          za kilka dni mam zacząć prace w tej firmie, i prawdę mówiąc nikt chyba jeszcze nie zdążył mnie poinformować na jakich warunkach mam tam pracować... firma znajduje sie w nie dużej miejscowości na śląsku i tu pojawia sie moje pytanie: czy w waszych przypadkach za każdym razem "zmuszano" was do zakładania działalności gospodarczej albo bye bye?? nie było innego rozwiązania, bo taka wizja prawdę mówiąc jest jak dla mnie lekko przerażająca...
                          proszę o szybko odpowiedz
                          pozdrawiam
                          • Gość: ania Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.gprs.plus.pl 04.08.08, 20:52
                            tak, tylko działalność
                            • Gość: BrandNew Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.08, 00:27
                              Dla wszelkiej pewności chcę sie zapytać czy założenie działalności gospodarczej
                              dotyczy też salonów partnerskich Vobis ? I czy każde stanowisko pracy w Vobis
                              wymaga jej założenia ?
                              Bardzo proszę o odpowiedź
                              • Gość: a Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.08, 22:35
                                tak dzialalność
                                • Gość: qqqqqqqqqqqqqq Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.08, 22:40
                                  Rekrutacja czyli testy, rozmowa, scenki,

Zasady:
                                  Starujecie od umowy zlecenia, ok 2-3 miesiące ok 1100 zł,
                                  następnie działalność gospodarcza, podstawa 1200 + 250 ZUS(na pierwsza
                                  działalność czyli 2 lata, po 2 latach 850 )
                                  + premia za wykonanie planu ok 400-600 zależne od progów,
                                  + premia od kierownika za sprzedaż itp.... ,
                                  + prowizje za IPLUS CYFRA+ ,

Średnio faktury wystawiam na ok 3000-3500 netto, pamiętać trzeba o kosztach
                                  działalności czyli PIT-5 (podatek dochodowy)ZUS i Vat naliczony. Zostaje ok 2800
                                  - 3200 na czysto.

Atmosfera:
                                  Początki straszne u mnie były. Praca w centrum - masakra, pracujesz 14 dni bez
                                  przerwy, weekendy sobota 12 godzin, niedziela 10, co 2 tygodnie "wolny weekend"
                                  :). Praca 2 zmianowa, pełna odpowiedzialność materialna, kradzieże, zagubienia
                                  sprzętu często sie zdążają.

Minusy:
                                  Po rozmowie zapominają o twoim wykształceniu, czy masz MGR, czy nie to bez
                                  znaczenia, masz sprzedawać.
                                  Praca na ok 2 lata, następnie UCIECZKA.
                                  Po przeprowadzeniu 10 000 rozmów o tym samym psycha saida, czasami nerwy
                                  poszczają jak tłomaczy się 10 000 raz czemu VISTA? dlaczego nie działa, co za
                                  gó.. mi sprzedaliście !!.
                                  Kontrakt tak napisany że nie masz szans na NIC, kary odpowiedzialność,
                                  obowiązki. Wniosek inblaco podpisany na zgodę na karę finansową.

Plusy:
                                  Możliwość sprawdzenia siebie- wyzwanie dla młodych ludzi(studentów)
                                  Sporo szkoleń ze sprzedaży żeby pieniądze robić. SPRZEDAŻ !! SPRZEDAŻ SPRZEDAŻ,
                                  dobra nauka biznesu. Kontakt z ludźmi
                                  Szkolenia produktowe, praca z nowymi technologiami.

Ja już jestem na etapie uciekania, pieniądze to nie wszytko.

• Gość: www Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.daminet.pl 07.08.08, 23:30
                                    Ta firma to porażka, maja gdzieś człowieka. Na każdym kroku traktują cię jak złodzieja. Pełna odpowiedzialność materialna, zarobki są coraz niższe, musisz założyc działalność gospodarczą. Oni mogą cie zwolnić w każdej chwili, tak jak to robią teraz.
                                    Zresztą firma powoli zaczyna padać i każdy kto ma olej w głowie z niej ucieka. Pozostają tylko ofermy co nie potrafią już sobie niczego znaleść i szefostwo które łoji wszystkich jak leci.
                                    Odradzam każdemu pracę w tej firemce.
                                    • Gość: Mikrus Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.08, 09:48
                                      A te zwolnienia sa w centrali czy w sklepach?
                                      • Gość: A Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.daminet.pl 08.08.08, 23:37
                                        Wszędzie
                                  • Gość: Aga Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 15:03
                                    Mąż rozpatruje pracę w Vobis i próbuje mnie podobnie przekonać - że
                                    ta działalność to nic strasznego itp. Ale na jakiej zasadzie to jest
                                    zgodne z prawem?? przecież nie można na samozatrudnieniu pracować w
                                    miejscu należącym do firmy bo PIP dawno by ich za to ścignął. O co w
                                    tym chodzi? Nie widzieliśmy jeszcze umowy do podpisania, ale aż się
                                    boję jakie tam "myki" przez prawników nawymyślane.
                                    • Gość: jupik Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 213.134.190.* 14.05.09, 17:47
                                      Hej. Daruj sobie bo później będziecie dokładać do biznesu. Znam to, byłem tam.
                                      • Gość: exWorker Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 46.115.41.* 03.11.12, 23:16
                                        Ludzie ta firma tonie, omijajcie ją z daleka jeśli chcecie uniknąć problemów i rozczarowań! Już prawie wszyscy starzy, doświadczeni pracownicy stamtąd odeszli bo widzieli jaki gnój się robi. Od kiedy HR przejął władzę nad firmą zaczęły pojawiać się różne chore scenariusze, których efektem było tylko utrudnianie pracy filarom tej firmy tj. sprzedawcom oraz średnio co 3-miesięczne uszczuplanie ich dochodów poprzez cykliczne zmiany (na gorsze) systemu płacowego. Tak też się stało dzisiaj. W sklepach V istnieją 2 stanowiska: sprzedawca i kierownik. Sprzedawcy dzielą się na 3 pseudo-stanowiska, które nie mają żadnego wpływu na zakres obowiązków tylko na ich zarobki: młodszy sprzedawca, sprzedawca, doradca. Zarobki są dodatkowo zależne od regionów i obrotów każdego sklepu, ale generalnie dzielą się na stałą podstawę (na stanowisku młodszego wynosi ok 1200pln na rękę, każde wyżej to ok 300pln więcej, ale nie ma co liczyć na zostanie doradcą bo sprzedaż kuleje a od tego zależy właśnie twoja pozycja) i premię. Ale aby otrzymać premię musisz wyrobić min. 75% swojego założonego planu sprzedaży na dany miesiąc co już jest ciężkim zadaniem i to nie wszystko. Aby dostać całą założoną premię musisz zrobić 100% swojego budżetu na co można w najlepszym wypadku w grudniu gdy jest największa sprzedaż. Przez resztę roku zarabiacie gorzej niż sprzedawcy w marketach spożywczych (z całym szacunkiem do ich pracy). Poza zarobkami panuje wszechobecny mobbing, o który jednak nie możesz nikogo oskarżyć bo pracujesz na umowie agencyjnej czyli prowadzisz działalność gospodarczą więc nie obowiązują przepisy Kodeksu Pracy. Klientom nie należy doradzić dobrze, tylko trzeba wepchnąć najstarszy syf aby pozbyć się półkowych zalegaczy. Do tego oczywiście po fikcyjnym badaniu potrzeb należy dodatkowo wcisnąć co się da i koniecznie ubezpieczyć sprzęt. Ja się na szczęście już pożegnałem z tym szambem i w zw. z tym przestrzegam wszystkich aby nie tracili życia na pokładanie nadziei związanych z pracą w vobis. Mimo, że mam tam dobrych znajomych to klientom odradzam zakupy w firmie, której przyszłość maluje się w czarnym kolorze.
      • Gość: malinna Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.gprs.plus.pl 20.08.08, 09:59
        podam Wam kilka informacji na temat Vobisu. Jest tam z każdym rokiem
        coraz słabiej, a ostatnimi czasy prawdziwy dołek. Vobis zainwestował
        a Mobile, okazało się to niewypałem i te sklepy będą zamykane.
        Digital jakoś się trzyma, chociaż większość ludzi rozgląda się za
        nową pracą. Podstawa w Vobisie to coś około 2300zł netto, z tego
        musisz opłacić zus i podatek dochodowy. Jak wyrabiasz plany to masz
        całkiem dobrze, ale teraz cięzko z tym.
        Sklep z najlepszym ruchem to Arkadia, jak chcesz więcej zarobić to
        najlepiej tam trafić. Ale nie ma nic za darmo, trzeba się
        napracować...
        Jak macie pytania to piszcie.
        • Gość: Tamten Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 83.168.106.* 20.08.08, 11:46
          Gość portalu: malinna napisał(a):

> Podstawa w Vobisie to coś około 2300zł netto, z tego
          > musisz opłacić zus i podatek dochodowy.

To chyba w takim razie brutto skoro opłacasz z tego jeszcze zus i podatek.
          • Gość: pracownik Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.09, 11:17
            nie - netto ! do tego doliczas sobie 22% VATu i dopiero taką kwotę
            dostajesz na konto
            • Gość: ska [...] IP: 212.122.223.* 06.09.10, 13:36
          • Gość: gość Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.static.maxnet.net.pl 11.04.11, 13:27
            podstawy są różne w zależności od stanowiska i tak np. stażysta ma 1400 podstawy + ZUS (365zł na małym ZUSie), młodszy sprzedawca 1700netto + ZUS a sprzedawca 2000netto + ZUS, ale tak na prawdę nie radzę pchać się do tej firmy, nie doceniają tu sprzedawców ze stażem, wystarczy mieć jeden gorszy miesiąc i grożą Ci wywaleniem lub po prostu zwalniają Cię, nastawienie jest głównie nie na sprzedaż a na usługi czyli raty, cyfra +, iplus, gwarancje i ubezpieczenia oraz serwis, możesz wyrabiać plan sprzedaży ale jak nie robisz usług to jesteś słabym pracownikiem i wylatujesz... niska sprzedaż w filii jest zawsze winą sprzedawców a nie tym że klienci uważają Vobis za drogą firmę lub przyzwyczajeni są do sklepów typu Media lub Saturn, gdzie mogą dostać ten sam sprzęt za polowę ceny, jeśli ktoś chce podjąć pracę w tej firmie niech lepiej dwa razy się zastanowi zanim wpadnie w to bagno
        • Gość: xx Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 25.08.08, 12:11
          Niedawno były rekrutacje do sieci Mobile - to po co rekrutują jak
          mają zamykać tę sieć? Widzę, że w tym Vobisie niezły burdel panuje.
          Firma przyjazna ludziom, rotacje na poziomie 5% to informacje
          wyssane z palca lub conajmniej grubo przedawnione... Czy warto
          wiedzieć coś jeszcze?
          • Gość: szukajacy pracy Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 193.26.131.* 30.08.08, 13:06
            Tez jestem ciekaw. Wlasnie mialem wysylac do nich podanie ale po przeczytaniu
            tych opinii zrzucilem na luz...
            • Gość: v_krak Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 31.08.08, 20:00
              nie wysyłaj sam bo dopóki oni nie zrobia rekrutacji to nie masz co startować
              • Gość: stefan Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.spray.net.pl 04.10.08, 02:39
                jeśli ktoś chce spróbować, to można nawet i bez rekrutacji posłać
                CV, ostatnio sporo ludzi odeszło i nie mają czym dziur załatać.
                generalnie - ciekawa przygoda. jeśli ktoś lubi sprzęt IT, wszystkie
                nowinki technologiczne są na wyciągnięcie ręki. od strony warunków
                pracy, nie polecam. od jakiegoś czasu coraz większe wymagania i
                kontrola, które nie przekładają się na pensje. praca również w
                weekendy i "wolne dni" kiedy otwarte są centra handlowe. po ponad
                trzech latach, w końcu oddycham.. powodzenia!
                • Gość: rampa Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 213.134.190.* 14.05.09, 17:51
                  Ja też w końcu oddycham. A tak długo się wahałem :) Jupiii
                  • Gość: jarel_anonimus Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 27.05.09, 00:41
                    Było super jak nie było kryzysu,

Trzeba uciekać ;p wynik, wynik, wynik, słupki słupki, kontrole, spowiedzi co, jak kiedy dlaczego, praca przez 14 dni, ostre pranie bani, pieniądze coraz gorsze, presja wyniku coraz większa nie adekwatna do sytuacji rynkowej. Słaby marketing. Ludzie odchodzą, pensję spadają, optymizm w zespołach ucieka.

Super szkołą biznesu, dlatego warto spróbować, przydaje się poza strukturami VOBIS . heeeee

Jestem przekonany że zacznę oddychać.
                    • Gość: wolny Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 213.134.190.* 07.06.09, 00:23
                      Powiem tak. Nie masz na co czekac jarel, szkoda zycia.
                  • Gość: pracownik Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.07.09, 10:49
                    To co można wyczytać na tym forum jest o tyle niebezpieczne,
                    że wymieszane są fakty z kłamstwami.
                    Tak - pierwszy miesiąc - to praca na umowę zlecenie za 800zł netto.
                    Nie - nie dowiecie się na wstępie ile zarobicie potem. Zapewniam -
                    DOBRZE.
                    Firma nie chce w swoich szeregach pracowników, dla których JEDYNYM
                    motywatorem są pieniądze. Jest bowiem ryzyko, że osoba taka zmusi
                    się do pracy na tym stanowisku, aby zarabiać tyle ile będzie miała
                    zarabiać.
                    Nie jest to jednak korzystne dla żadnej ze stron. Nie jest to
                    wówczas pracownik lojalny w trudniejszym okresie i nie będzie się
                    angażował w ścieżkę rozwoju, na którą Vobis przeznacza jedne z
                    największych w branży środków rocznie.
                    Tak - potem zakłada się działalność - ale pensja liczona jest jako
                    netto, czyli dodawany do niej jest podatek VAT oraz ZUS (niezależnie
                    od tego, czy duży, czy przez 2 pierwsze lata mały).
                    Nie - nie ma problemów z urlopami (26 dni wypoczynkowego od 1 dnia
                    pracy na kontrakcie).
                    Nie - podstawa nie wynosi tyle ile zarabia Pani w Biedronce. Wynosi
                    znakomicie więcej +premie od sprzedaży i usług.
                    Warto weryfikować źródła z jakich czerpiecie Państwo informacje. W
                    przeciwnym wypadku powstaje zakłamany obraz rzeczywistości, który
                    nijak ma się do stanu faktycznego. Co więcej - bywa krzywdzący i
                    niejednokrotnie - jak posty z wątku - obraża innych.
                    • Gość: Marcus Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 67.159.45.* 19.07.09, 12:30
                      Tak faktycznie siedzimy w pracy głównie nie dla pieniędzy, powiedz to pani która
                      dziennie przez 12 godzin zabija indyki na taśmie żeby wykarmić dwójkę dzieci.
                      Pieniądze to główny cel twojej pracy jeżeli masz rodzinę chyba że masz Xboxa 360
                      i sporą kolekcję gier a twój jedyny problem to że brakuje ci tylko drugiego
                      pada. Lojalność wypracowuje się szacunkiem a tego nie posiada w tej chwili
                      pracownik Vobis bo firma sobie na niego nie zapracowała. A co do pracy w Vobisie
                      to ostatnio lepiej smażyć hamburgery w Mcdonalds bo jak upadnie ci na ziemie to
                      nikt cię za to nie obciąży a jest już dużo przypadków gdzie pracownik Mc i
                      Vobisu zarabia tyle samo a nawet więcej. Twoje opisywanie sytuacji w Vobisie też
                      nie ukazuje prawdy. Ludzie przeczytajcie forum i wyciągnijcie średnią. W paru
                      salonach Vobis jest fajnie, w wiekszości jest średnio a niektóre sklepy to
                      piekło, podejżewam że w twoim salonie jest zajebiście gratuluje! No chyba że
                      pracujesz w centrali(pion kierujący pracownikami którzy pracują dla idei)wtedy
                      nie wiesz o czym tu ludzie piszą.
                    • mis_yogi_1 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 22.07.09, 00:17
                      Musiałem załozyć konto by móc dać odpowiedź na to co napisałeś.
                      Jestem pracownikeim Vobisu i wszystko co tu jest to żenada. Piszesz
                      o świetnych premiach - to prywatnie haryję w tej firmie jak mogę a i
                      tak mam z tego wielkie g.... . Po drugie piszesz że masz 26 dni
                      urlopu w Vobise. No to chyba pracujemy w 2 różnych firmach.... - bo
                      mnei należy sie tylko 14 dni mimo że mam już 4 lata stażu w Vobis i
                      dodatkowo 6 lat w innej firmie.
                  • Gość: edi Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.bialystok.vectranet.pl 18.07.09, 22:00
                    jak sie dostalem do tej firmy to sie cieszylem ale jak odchodzilem po 2 latach
                    to klaskalem uszami ze szczescia ze w koncu skoncza sie problemy ze skarbowym i
                    ksiegowa. na dodatek te marne zarobki o kant d...py obic.
                    NIE POLECAM!!!!!
                • Gość: pracownik Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.09, 12:01
                  ale się ubawiłem czytając te wypowiedzi :-), pracuję w Vobisie już 6
                  lat więc wiem to i owo.
                  1. Tak, przez okres próbny jest umowa-zlecenie za 800zł, bo po co
                  zakładać od razu działalność gosp. jak się okaże, że gość jest
                  kiepski i nie nadaje się do tej roboty.
                  2. Umowa o pracę ogranicza mnie w wysokości premii, a tak na
                  działalności w miesiącach o mniejszych oborotach (czerwiec-sierpień)
                  mam ok. 3tys. NETTO, a w okresie wrzesień-grudzień 4,5-5tys. NETTO
                  (czyli + podatek VAT). Przy umowie o pracę takiej możliwości nie mam.
                  3. 26 dni urlopu do wykorzystania w roku
                  4. Sklepy są w marketach, więc trzeba pracować w weekendy - to
                  przecież oczywiste. Praca jest po 6 godzin od poniedziałku do
                  piątku, co drugi weekend pracujący, co drugi weekend wolny.
                  5. Moja pensja jest uzależniona od tego czy mi się chce pracować czy
                  nie. Jak mi się nie chce to zarabiam mało, jak mi się chce to
                  zarabiam dużo - np. konkurencja REACTOR oferuje umowę o pracę i
                  zarobki 1tys. zł na rękę przez cały rok. Nikt nikogo na siłę nie
                  trzyma i jak ktoś robi słabe wyniki to nie dziwne, że narzeka na
                  zarobki. Taki to niech sobie idzie na posadę państwową - tam się nic
                  nie robi i zarabia (ale tam trzeba mieć plecy żeby się dostać ;))
                  6. O tak były straszne zwolnienia - na 500 osób zwolniono/odeszło
                  jakieś 10-20 osób ze sklepów. Redukcje są w każdej branży i póki
                  gospodarka będzie w takim stanie to będą - u konkurencji też się
                  zwalnia jak jest przerost zatrudnienia - to też jest oczywiste,
                  pomyślcie sobie - macie firmę i 10 pracowników, z kótrych tylko 5
                  pracuje bo reszta nie ma nic do roboty. Czy będziecie trzymać
                  pozostałą 5-tkę i płacić im za to że są? Sorki, life is brutal, albo
                  się część zwolni, albo firma upadnie i nikt z tych 10-ciu nie będzie
                  miał pracy.
                  7. Ta pracę trzeba lubić - inaczej nie ma co tu szukać. Jak kogoś
                  nie interesują komputery, aparaty cyfrowe itd. to nawet niech nie
                  zaczyna bo zawsze będzie narzekał, niech sobie idzie do biedronki na
                  kase.
                  8. Odpowiedzialność za towar jest i bardzo dobrze. Jak ktoś ma
                  burdel na sklepie i w magazynie to już jest jego problem i powinien
                  ponieść za to konsekwencje
                  9. Standarady obsługi klienta muszą być zachowane. Pomyślcie tylko,
                  czy dobrze czujecie się w sklepie, gdzie sprzedawca ma was w dupie?
                  Ja z takiego od razu wychodzę. Klientów obsługuję profesjonalnie -
                  za to mi płacą, jestem SPRZEDAWCĄ który kompleksowo obsługuje
                  klientów a nie podawaczem towaru
                  10. Kupujesz sobie sprzęt na swoją działalność i możesz odliczyć VAT
                  i podatek dochodowy (czyli kupujesz sprzęt o ok. 33% taniej niż
                  zwykły Kowalski), odliczasz sobie od podatku dochodowego paliwo,
                  odliczasz sobie części do samochodu - jak sobie podliczysz roczne
                  oszczędności to uśmiech sam ci się pojawi na twarzy

możnaby jeszcze dużo napisać, ale po co, zawsze znajdą się tacy,
                  którzy chcieliby mało pracować a dużo zarabiać, ale obudźcie się -
                  żeby zarabiać trzeba coś z siebie dać.
                  • mis_yogi_1 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 22.07.09, 00:21
                    Chciałbym aby przestali na tym forum, pisać kierownicy sklepów
                    Vobis, menadżerowie i inni dyrektorzy, którzy pięknie piszą jaka to
                    firma mlekiem i miodem płynącą jest.

Zainteresowanym radzę popytać wśród znajomych którzy tu pracują a
                    wszyscy przekonają sie jakie to :zapomogi" tu się zarabia.
                  • wypasiona_foczka Gdzie są PIPy??? 13.04.10, 21:12
                    4. Sklepy są w marketach, więc trzeba pracować w weekendy - to
                    > przecież oczywiste. Praca jest po 6 godzin od poniedziałku do
                    > piątku, co drugi weekend pracujący, co drugi weekend wolny.

Mnie w ogóle PORAŻA fakt, że Vobis w sposób jawny i oczywisty obchodzi prawo
                    pracy. Sprzedawcy na "samozatrudnieniu" wykonują jasno określoną pracę, w
                    miejscu i czasie określonym przez "pracodawcę", ba! nawet ciuszki mają ściśle
                    określone!
                    W takim wypadku zastosowanie ma Kodeks Pracy a nie jakieś pseudo-umowy! Vobis
                    powinien dostać karę jak stąd do Magadanu za obchodzenie przepisów prawa pracy i
                    niedozwolone stosowanie w ich miejsce przepisów KC.

Żadne PIPy tego nie widzą? To się dzieje we wszystkich salonach w Polsce, to
                    jest jawne naśmiewanie się z obowiązującego prawa.

Ja nie mam nic przeciwko wynagrodzeniom prowizyjnym, ba! w handlu to wg mnie
                    oczywista oczywistość aby pracownikowi chciało się palcem ruszyć ale cała ta
                    otoczka, ten sposób prowadzenia "biznesu" to jakieś straszne oszustwo.
                    Niby nikt nikogo do takiej pracy nie zmusza ale ludzie mają różne sytuacje
                    życiowe, czasami MUSZĄ się zgodzić na takie skur.wy.syń.skie warunki by móc
                    dzieciom mleko kupić i za czynsz zapłacić. Vobis na tym patencie opiera swój
                    pomysł na "biznes".
                    Dziadostwo jest to straszne. Dziadostwo po dwakroć.
          • Gość: nokiaman Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 213.134.190.* 14.05.09, 17:52
            Resztę przeczytasz w opiniach :)
        • Gość: Aga o co chodzi z tą umową, że to jest legalne??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 15:06
          na samozatrudnieniu nie można pracować w siedzibie pracodawcy, a to
          przecież ich salony są. No więc o co kaman? Czy ktoś pracował tam i
          wie?
          • Gość: re re kum kum Re: o co chodzi z tą umową, że to jest legalne??? IP: 213.134.190.* 14.05.09, 17:50
            Oj, boją się o to chłopaki boją :)
          • Gość: xxx Re: o co chodzi z tą umową, że to jest legalne??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.09, 10:51
            oficjalnie we wpisie do działalności masz wpisany adres np. domowy
            jako siedziba firmy a miejsce wykonywania - cały kraj, u
            kontrahenta, więc teoretycznie jest to poniekąd legalne choć nie do
            końca, bo firma dyktuje ci gdzie i w jakich godzinach masz pracować
          • mis_yogi_1 Re: o co chodzi z tą umową, że to jest legalne??? 22.07.09, 00:23
            Tak przerobili umowę żeby kontrole sie nie czepiały ani żadna
            skarbówka. Po to mają zatrudnionych prawnikó aby ci właściwie
            naginali prawo do własnych potrzeb. Czytaj: dl awłasnych potrzeb.
      • mik80 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 06.10.08, 13:34
        Nie wiem, nie pracowałem aczkolwiek w jednym z ich salonów widziałem kiedyś
        stażystę. Ubrany na zielono stał przez kilka godzin w jednym miejscu, w jednej
        pozycji. Wyglądało to tragicznie. Być może taka "praca" (trening?) wyrabia
        samodyscypline i opanowanie, ale... to chyba nie dla mnie! Ogólnie ni mam nic
        przeciwko firmie Vobis, po prostu ten jeden przypadek z Bielska Białej, z punktu
        w SDH "Sarni Stok" trochę mnie zbulwersował.
        • Gość: raf Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 89.108.213.* 07.10.08, 21:25
          witam!Wiele jest opinii dot. pracy w tej firmie. Chciałbym się Was zapytać jak
          to dokładnie wygląda jeśli chodzi o centralę (Lubieszyn).Wiem już o umowie
          zleceniu i własnej działalności, ale pytam o zarobki. Praca w sklepie
          internetowym firmy.Będę wdzięczny za wszelkie informacje.Pozdrawiam:)
          • Gość: Marek Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.dialog.net.pl 10.10.08, 19:34
            jak jestes jakas szycha to zarabiasz kokosy, a jak nie to zasilek dla bezropotnych.
          • Gość: as22 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.08, 13:43
            sklep internetowy - na pewno musisz wlasna dzialalnosc otworzyc i co
            miesiac wystawiasz fakture, nie pamietam ile oni tam mieli ale chyba
            okolo 2200 - 2700 bez VATu,bo lepiej go jedak unikac w takiej malej
            dzialalnosci, w sumie na jaka kwote wystawisz fakture to chyba
            zalezy od obrotow jakie zrobisz,od tego musisz zapalcic zus (jesli
            to twoja pierwsza dzialalnosc to cos kolo 300 zl,jesli nie to 800
            zl) no i podatek dochodowy 19%,oprocz tego musisz prowadzic
            ksiegowosc,jesli sie sam na tym ansz to spox,a jesli nie to jeszcze
            koszt ksiegowej
            • Gość: emma Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 15:10
              Mój kuzyn był kierownikiem w sklepie Vobis.Po ok.6 latach odszedł
              niedawno z pracy, bo:
              - ciągle podwyższali plany-były nie do zrealizowania, co wiązało się
              z ucinaniem premii
              - zmniejszali sukcesywnie obsadę przy braku zabezpieczeń
              p/kradzieżowych
              - zarobki relatywnie malały
              - praca non stop w niedziele i święta, jak miał 1 niedzielę na 6
              tygodni wolną, to było super, nie wiedział biedak, co ma ze sobą
              zrobić.
              Pewnie by się znalazło jeszcze parę argumentów, ale temat znam z
              drugiej ręki.
              Ogólnie stale wyglądał jak wrak człowieka, ale ostatnio się odkuł ...
              • Gość: Wtajemiczony Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 05.11.08, 18:12
                Absolutna prawda!!!chcecie być zdrowi psychicznie darujcie sobie współpracę z nimi.
                • Gość: ExPracownik Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.11.08, 20:21
                  Wymagania maja z kosmosu, a zarobki porównywalne ze sprzedawcą majtek na
                  bazarze. Gorąco nie polecam tej firmy.....
                  • Gość: ijo Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 11:16
                    hmm..mam teraz problem czy isc na rozmowe do nich:) bo mam zaproszenie:)
                    • Gość: ijo Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 11:16
                      czy darowac sobie po tym wszystkim co przeczytalem:)
                      • Gość: M Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.dialog.net.pl 13.11.08, 12:45
                        Darować sobie
                        • Gość: Shinan Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 212.59.248.* 23.11.08, 13:06
                          Ja też wysłałem do nich aplikacje, niestety dopiero potem znalazłem to forum ,
                          ale i dobrze będe naciskał telefonicznie może cos z nich wycisne juz wstępnie. A
                          jak nie to grzecznie podziękuję. Zarobki poniżej 2500 zł netto mnie nie
                          interesują. Z wykształcenia jestem informatykiem (i z pasji) a pracuje jako
                          Przedstawiciel handlowy w innej firmie. Zobaczymy jak bedzie napisze po wszystkim.
                          • Gość: someone Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.208.34.195.revers.nsm.pl 08.12.08, 19:56
                            Nie wyciągniesz tyle jakoś świerzak. Jak jesteś "informatykiem" to poszukaj
                            pracy jako informatyk
                      • mis_yogi_1 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 22.07.09, 00:27
                        Jak nie chcesz mieć wolnego, zarabiać groszę, mieć zarąbistą
                        odpowiedzialność, być ciągle kontrolowanym, pracować po 200h w
                        miesiącu i tyrać bez umowy o prace nie podlegając kodeksowi pracy -
                        to idx do pracy do Vobis.
      • Gość: taki jeden Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 16.01.09, 22:24
        Dramat
        Jeśli macie choć troszkę asertywności oraz własnej wyobraźni darujcie sobie
        pracę u nich .Dział HR ów firmy dawno temu przygotował pewien standard sprzedaży
        który mówi jak sprzedawca ma się zachowywać : Uśmiechy do wchodzących klientów
        jak jakaś pieprzona małpa w zoo .Co jakiś czas przychodzi tajemniczy klient z
        głową pełną pierdół i sprawdza czy handlowiec trzyma się technik które mają
        "zmaksymalizować
        sprzedaż.Prędzej czy później nieborak pracujący w znanej nam firmie
        usłyszy cytuję:
        -Nie powitałeś klienta o tej i o tej godzinie.
        -Ale w ten czas spisywałem kredyt byłem zajęty ta czynnością.
        -Mogłeś podnieść głowę i z uśmiechem na twarzy przywitać potencjalnego klienta.
        -Nie podniosłeś w związku z tym ucinamy ci premię .
        TEMAT 2
        Totalnie nie szanują twojego wolnego czasu , masz wolne
        wtem nagle wychodzi akcja promocyjna i możesz zapomnieć o wolnym ,
        ponadto mogą ustalić jakieś szkolenie (pranie mózgu -standard sprzedaży) lub
        produktowe no i znów zmiana no niech wspomnę że
        zazwyczaj pracownicy mają ok 4 dni wolnych w miesiącu . Nie jest
        dobrze postrzegane jeśli handlowiec zamienia się i ma więcej wolnego
        niż wymienione dni (zazwyczaj 2 weeknedy ) zapewne zapytacie
        dlaczego ???
        -Dlatego iż mając kilka dni wolnego gubisz masę informacji
        o promocjach produktach oraz nowych procedurach które to przychodzą na skrzynkę
        firmową .
        Czy to nie jest logiczna odpowiedź ;)
        TEMAT 3
        Pełna odpowiedzialność finansowa za towar oraz źle spisane umowy
        (przy których rzecz jasna masz się uśmiechać do wchodzących klientów)
        TEMAT 4
        Spadające wynagrodzenie w drastyczny sposób chyba że trafisz na bardzo mocną filię.

MORAŁ
        Jeśli masz zainteresowania ,chcesz spędzać czas z bliskimi
        studiujesz i chcesz mieć czas na naukę,zabawę,poznawanie nowych ludzi daruj sobie .

A kiedyś u nich naprawdę było ok jeśli chodzi o kaskę

cześć ;)

• Gość: frey Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 18:04
          to co tu czytam to rodem z filmu s-fi. "biedaki" weźcie się do roboty, zamiast
          przesiadywać w necie :/
          • Gość: taki jeden Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 19.01.09, 17:25
            Za dużo filmów a za mało realizmu w twoim życiu jeśli nie masz żadnych
            merytorycznych informacji na poruszany temat to nie zaśmiecaj tego forum
            poczytaj pudelka i tam wypisuj swoje wymiociny . Może ty tego nie łapiesz ale
            niektórzy chcą zasięgnąć informacji na temat przyszłego potencjalnego pracodawcy .
            • Gość: Aga Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 15:09
              Przeglądnęłam całe to forum i nie łapię - dlaczego nikt tej sieci
              nie ściga skoro zmusza do samozatrudnienia, a pracownicy pracują u
              nich w salonach. Przecież tyle się mówi o tym, że PIP ściga takich
              pracodawców, a tu tylu narzekających - nikt tego do sądu nie podał?
              To chyba jest nielegalne.
              • Gość: sovobi Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.mtm-info.pl 25.01.09, 10:56
                z tym samozatrudnieniem nie jest tak do końca jak tu piszecie. Kiedy
                przyjmowalem sie do vobisu w zeszlym roku rowniez trafilem na to
                forum i mialem powazne obiekcje by podjac decyzje o zatrudnieniu
                jednak zaryzykowalem. W sklepach firmowych "podobno" jest
                samozatrudnienie ale w partnersich tego niema! co do samej pracy -
                jezeli ktos sie interesuje szeroko rozumiana dziedzina "komputerowa"
                to praca moze byc naprawde hobby, a zarobki sa calkiem niezle. Tzn
                powiem tak; u mnie w miescie gdzie jest ciezko o jakakolwiek prace,
                moje zarobi sa w okolicach 2k. Minusy - bardzo duzo na glowie,
                wkurzajac-ględzący klienci (a myslalem ze jestem na to odporny) i
                czasami zjebka od szefa (ale zasluzona).
                • Gość: pietrek Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.09, 13:11
                  sovobi masz całkowitą rację. praca wcale nie najgorsza. tak samo jak miłośnik
                  gotowania nie spełni się jako fryzjer, tak samo tutaj trzeba mieć zacięcie
                  informatyczne. a klienci no cóż...w każdej branży są wkurzający
                  • Gość: zenio Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.09, 20:12
                    miła obsługa jest w salonie w Złotych tarasach ;)
                    • mateusz35_5 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 27.01.09, 00:26
                      Mogę dodać, że mój kuzyn zatrudnił się niedawno w Vobis jako
                      sprzedawca i jak narazie nie narzeka:) Podobno atmosfera w pracy
                      jest sympatyczna a zarobki całkiem niezłe:)
                      • Gość: Anka Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.globalconnect.pl 30.01.09, 13:38
                        Mój kolega pracował w Vobisie. Wracał z pracy zadowolony, nie narzekał na
                        zarobki poznał fajnych znajomych. Teraz wyjechał za granicę i chce tu wrócić. :)
                        • Gość: kermit Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 16:03
                          mój brat tam pracował. był zadowolony. miał czas na wszystko : siłka, treningi
                          judo, jakaś impreza.
                          • Gość: Kawior Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 18:39
                            hmm...tak się zastanawiam jakbyś miał wybór do jakiego sprzedawcy podejdziesz -
                            do tego co się uśmiecha do ciebie od wejścia czy taki którego całe ciało mówi
                            "idź stąd!"?! tajemniczy klient to praktyka znana w wieli firmach gdzie
                            pracownik ma kontakt z klientem. mojego znajomego żona pracowała przez dłuższy
                            czas pracowała w Vobisie, i specjalnie nie narzekała! pozdrawiam
        • Gość: bia-bin Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 27.01.09, 21:39
          Ostatnio bylam na imprezie i nawet znalazl sie na niej jeden koleś z
          vobisa sprzedawca chyba w którymś salonie, już nawet ni epamiętam,
          alke spoko koleś, normalny w porządku,sympatyczny facet
          (śmiechowy) ;) właśnie wspominal ze pracuje w vobisie i nie
          narzekal, a skoro spotkalam go na imprezie to chyba i czas na prace
          i na zabawe się znalazl, wiec bez przesady pewnie nie jest źle..
          A tak wogóle pozdrawiam kolege i do następnego!!!:)

ps.popracujcie w sieciach komórkowych tam dopiero są standardy do
          wypenienia hehe
          • 0tdr0 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 01.02.09, 19:48
            No rzeczywiscie super- o firmie dobrze swiadczy to, ze ktos sie dobzre bawi na
            imprezie bajerujac nowopoznana laske :)
            • Gość: dominik Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 22:21
              nie to znaczy,ze wbrew niektórym opinią pracownicy mają czas na zabawę. tak
              trudno było to zrozumieć ? :)
              • 0tdr0 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 01.02.09, 23:11
                Podobnie ma moj kumpel pracujacy w 2 oddalonych od siebie
                miejscowosciach(codziennie pracuje wraz z dojazdami 10-14h). Na impreze raz, dwa
                razy w tygodniu w weekend tez mu jakos czasu starcza (choc bywa ze do pracy
                chodzi nakacu).

Gorzej jesli mialby rodzine lub nie stac byloby go stolowac sie na miescie.

Nawet bezrobotny poznajac ciekawa dziewczyne bedzie opowiadal jak to u niego
                dobrze i jak swietnie sobie nie radzi.
                • Gość: pytaczek Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 83.238.175.* 03.03.09, 12:51
                  a wiecie jak mają tam doradcy biznesowi? wiem, ze szukają w
                  wielkopolsce.
          • Gość: gelos Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 83.238.167.* 08.03.09, 14:44
            hehe, a z jakiego miasta jesteś :P?

rzadko bywam na imprezach, ale czasami jednak ;)

swoja drogą śmieszne teksty :P

• eewel-inkaa Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 03.02.09, 11:08
          Zupełnie nie wiem dlaczego niektórzy ludzie wypisują takie głupoty...Znam dwie
          osoby które pracują w Vobisie i nigdy nie słyszałam by opowiadały o tej firmie w
          ten sposób. Po za tym co w tym złego ze pracownicy uśmiechają sie do swoich
          klientów ? Tak powinno być zawsze:)
          • Gość: kermit Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 22:04
            i tak jest zawsze. nie boję się stwierdzić, ze to jedyny sklep, gdzie wszędzie
            byli dla mnie mili. no i jak nieliczni są fachowi i konkretni, bez wydziwiania
            cos doradzają
            • Gość: M Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.02.09, 12:08
              Widać że centrala zatrudniła w końcu kogoś od poprawy wizerunku firmy:)). Bo kto
              normalny tak namiętnie chwaliłby tą firmę, poza szefostwem oczywiście:)
              • Gość: leoooon Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.09, 14:56
                Można dostać kompa za friko po jakims czasie, na ten przykład?
                • Gość: Ort Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.02.09, 08:57
                  Chyba na fakturze po inwentaryzacji, jak trzeba stany wyrównać.

Pełna odpowiedzialność finansowa, jak ci wjada kolesie i wyciagną kompy,
                  płacisz....generalnie płacisz za wszystko. Trzeba być gotowym do oddawania lwiej
                  części swojej wypłaty.
                  • Gość: someone Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 17.02.09, 20:21
                    Mogło się trochę poprawić po tym jak z końcem lata odeszło z tej firmy sporo
                    osób .Szczera rada HANDEL TO SHIT dobre na 2 lata
                    potem zaczyna się wariować , nie można być zbytnio asertywnym a nasi
                    rodacy potrafią być niezwykle bezczelni .Handel to praca wtenczas kiedy inni
                    mają wolne .Uczcie się fajnych zawodów bo obudzicie się z ręką w nocniku
                    Pozdrawiam
                    • bonin122 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 22.02.09, 23:55
                      Coś jest w tym co mówisz. Sam pracowałem w Vobisie. Nie narzekałem na pracodawcę
                      i kolegów, ale to jest praca sezonowa. Maks na rok, półtora.Jeżeli nie
                      awansujesz to można w taką wegetacje popaść. Ale to dotyczy każdego sklepu. Od
                      spożywczego po butik.
                      • Gość: Swen Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 22.02.09, 23:59
                        Tak to prawda. Ja pracowałem w Cropp Town rok i po koniec pracy każdego dnia
                        wchodziłem tak ze smutna miną. Co do pracy w sklepach to plusem są zniżki. W
                        Vobisie pewnie można je lepiej wykorzystać niż w sklepie z ciuchami :)
                        • Gość: siora Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 23.02.09, 22:59
                          Moj brat tam pracował prawie rok i mi się to opłacało jako jego siostrze, noi
                          chyba sporo się tam dowiedział, bo teraz jak ktoś kupuje sobie laptopa z rodziny
                          lub znajomych to dzwoni do niego:)
                          • Gość: Jaro Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.09, 09:42
                            Hmm to rzeczywiście, skoro się dowiedział to warto tam pracować. Przekonaliście
                            mnie:))))
      • lieft Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 07.06.09, 09:55
        a jak się może pracować w firmie, gdzie ceny kompów są wzięte z sufitu, a
        obsługa serwisowa jest na fatalnym poziomie?
        • Gość: serwer Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.echostar.pl 07.07.09, 22:22
          Dziś miałem rozmowę kwalifikacyjną, obiecali 1400zł podstawy netto plus
          prowizję, generalnie około 2000zł. Z tych wszystkich wypowiedzi chyba zrezygnuję
          gdyż już mam pracę mgr w McD. a chciałem zmienić na lepszą.
          Czy ktoś wie jak to wygląda w Poznaniu??

• Gość: fan Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.icpnet.pl 09.07.09, 09:06
            witam.. mam chyba taką samą rozmowę jak Ty (Poznań)
            proponowali Ci działalnośc gospodarczą? czy umowę o pracę? i ile dni (godzin) w
            tygodniu?
            • Gość: pracownik Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 212.95.49.* 19.07.09, 10:55
              Witam
              Pracuje w tej firmie już od 5 lat i ten okres dokładnie pokazuje mi jak firma
              się zmienia ( niestety na gorsze )

Kiedyś wynagrodzenie nie spadało poniżej 3000 netto Pamientajcie ze to nie jest
              suma która zarabiacie na rękę 3000 - ZUS (850 zł ) i - Podatek dochodowy.

Jak jest zły miesiąc to zarobisz 2200zł -850 - podatek więc masz jakieś 1300 zł
              na rękę

Pozamieniać trzeba ze jak idziesz na urlop to nie sprzedajesz automatycznie
              wypłata spada.

Co do odpowiedzialności za 1300 zł musicie umieć procedury 3 banków ( lukas GE
              żagiel ) dwie firmy lizingowe procedury serwisowe producentów, całe te przepisy
              handlowe co to jest kw mm i inne np niezgodność warunków umowy. Do tego jeszcze
              dochodzi PLUS GSM.

Wiec jeśli nie masz rodziny i chcesz zrobić tyle co w kiosku ruchu to zapraszam.
              Pamiętaj ze jeszcze nic nie powiedziałem o sprzęcie i o tym ze musisz znać się
              na wszystkim. Generalnie kiedyś dało się zarobić dużo. Aktualnie firma wylicza
              ci srednią ile osób weszło do salonu a ile kupiło jak jest za moały stosunek
              tych wielkości to nie masz premii w ostatnim okresie jeszcze karty wymyslili za
              nierobienie planów

Firma zatrudniała specjalistów i zawsze nam mówiła jesteście THe best teraz
              mówią ze jesteśmy mało efektywni a praca marketingu vobis jest śmieszna nawet
              rabatów nie możesz zbytnio dawać
          • mis_yogi_1 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 22.07.09, 00:38
            Temat podstawy to też ciekawy temat. Jak zaczynałem pracę podstawa
            miała być nienaruszalna. A życie pokazuje że to co nienaruszalne, to
            co miało być gwarantowane dla pracownikam, to pewne minimum - też
            centrala obiżyła. I teraz jest nowa nienaruszaln apodstawa. Już
            niedługo znów ją zmnijesza - i wtedy to juz na pewno będzie
            nienaruszlana podstawa..... Kabaret mogliby nakręcić.
            • Gość: xxx Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.09, 14:00
              dzieki za info koledzi.
              Juz teraz rozumiem dlaczego dzwonią z vobisu z nr zastrzezonego, by nie bylo
              mozna oddzwonic i poinformowac ze jednak dziekuje.
              • Gość: AntyFan Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.07.09, 23:43
                Generalnie jak chcecie pracować jak w obozie pracy, bez żadnych praw
                pracowniczych (działalność gospodarcza), za marne grosze to zapraszam. Zawsze
                przyda się jakiś idiota, aby Pan Prezes miał na nowy sprzęt, auto itp.
                • Gość: gość Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 83.143.165.* 07.08.09, 11:56
                  Niestety jako osoba, która jest związana z tą firmą od dłuższego
                  czasu, podpisuję się pod tą opinią...
                  Firma myśli tylko i wyłącznie o zysku ekonomicznym i mimo głoszenia
                  wszem i wobec "że najważniejsi są ludzie" tak naprawdę to ma ich
                  gdzieś. Znajdą następnych "wyrobników".
                  Wszystkie kolejne pomysły kadry zarządzającej przynoszą zmiany na
                  gorsze dla osób będących podstawą tej firmy - handlowców.
                  Ja w każdym razie stąd uciekam. Zarobki nie są współmierne do formy
                  zatrudnienia, zakresu obowiązków i odpowiedzialności materialnej za
                  towar.
                  • Gość: pracownikus Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.propsychology.cz 07.08.09, 21:46
                    Hej. Panowie nie kąsajcie ręki która was karmi. Ha! Ha!
                    • Gość: Gosc Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.08.09, 09:34
                      Chyba resztką gumy z bieżnika i olejem spuszczanym z samochodu. Inaczej nie
                      można nazwać tych ochłapów, które dostajemy. Zresztą ta firma zachowuje się tak
                      jakby niedługo miała upaść.
      • Gość: Gogolino Rozmowa telefoniczna IP: *.man.poznan.pl 13.09.09, 04:07
        A do mnie niedawno dzwoniła pani z zastrzeżonego telefonu i umówiła na wstępną
        rozmowę przez telefon do pracy w Poznaniu. Wiecie może czego chcą na takiej
        rozmowie że nie zapraszają osobiście?
        • Gość: PrzemCo Re: Rozmowa telefoniczna IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.09.09, 13:37
          Przeszedłem parę lat temu rekrutacje do tej firmy. Pewnie nie wszystko będzie
          teraz aktualne ale może trochę pomoże. Posiadałem już pracę i równolegle
          dostałem inną propozycję dlatego nie zdecydowałem się na Vobis ale do rzeczy. I
          etap to testy w jakimś hotelu poprzedzone prezentacją jakiejś "szyszki" jaka to
          firma nie jest wspaniała (ani słowa jednak o formach zatrudnienia i zarobkach).
          Potem pisemny test wyboru. Ogólnie łatwizna nawet dla kogoś kto ma blade pojęcie
          o sprzęcie. Kogoś posiada widzę ciut większą pytania po prosty śmieszą. Jeżeli
          zaliczysz test po kilku dniach dzwonią do ciebie i zapraszają na rozmowę. W moim
          przypadku odbyła się ona w jednym z salonów. Obecny był jakiś kierownik, chyba
          wyżej postawiony jego kolega i jakaś pani od rekrutacji, która tylko się
          przyglądała i obserwowała pilnie twoje reakcje. Ogólnie luźna rozmowa mająca na
          celu wybadanie twojej przydatności na posłusznego pracownika na koniec sklepowa
          scenka do odegrania (proszę mi coś sprzedać). Dalej ani słowa o formie
          zatrudnienia czy zarobkach. Jeżeli spodobasz się to paru dniach do ciebie
          zadzwonią i zaoferują umowę zlecenie w okresie próbnym (dla kogoś kto posiadał
          umowę na czas nieoznaczony i rozbawiły nieco formy rekrutacji nie była to zbyt
          kusząca propozycja dlatego grzecznie podziękowałem.
      • Gość: Gość Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.retsat1.com.pl 30.09.09, 11:03
        Wstęp:
        Tragedia. Nie dajcie sobie wmówić, że zarobicie jakieś pieniądze, jak się bedziecie starać. Nie zarobicie. Nie ma nawet po co iść do tej firmy na rozmowę, lepiej zarobicie sprzedając majtki na straganie lub w warzywaniaku. I do tego będziecie mieli jakieś życie prywatne i zdrowie psychiczne nie zacznie wam podupadać od ciągłego opierd...
        Ale może rzeczowo i po koleji, zapraszam do lektury.

Zasady zatrudnienia:
        Zatrudnienie na umowe agencyjną na działalności gospodarczej, czyli idziesz na urlop lub na chorobowe, nie dostajesz pensji. W razie sytuacji awaryjnej jak dłuższa choroba (lub złamanie, operacja) = wywalają Cię na zbity pysk, ciąża w przypadku Pań = wywalają Cię na zbity pysk. Do tego pełna odpowiedzialność materialna, musisz pilnować całego sklepu bo jak coś zginie (np. Lapek za 4 tyś.) płacisz za niego. Umowa tak skonstruowana że mogą Ci zrobić wszystko, włącznie z "karą umowną" w wysokości 5 tyś. zł. Możesz ją dostać za cokolwiek, co ktoś zinterpretuje za działanie na niekorzyść firmy. Czyli w praktyce za wszystko.

Wymagania:
        Oczywiście musisz znać i obsługiwać 8 systemów (3 ratalne,plusa,cyfrę,leasing,ubezpieczenia,podpis elektroniczny) z odpowiedzialnością, że jak gdzieś się pomylisz, płacisz. Kary są w każdym z w/w systemów, dla przykładu podam, że jak się pomylisz w kredycie, to Ty płacisz raty, za to co klient kupił.
        Do tego musisz spełniać wszystkie parametry czyli nawciskać ile się da, jak najwięcej rzeczy dodatkowych do wszystkiego typu navi,aparat,komp,lapek. I nie ważne że klient nie chce bo jak nie sprzedałeś, znaczy że jesteś ch...wy i trzeba Cię zj...ć bo nie wyrabiasz parametrów. Do tego dochodzą nierealne do realizacji plany sprzedaży, za które cały czas Cie opierd...., że za mało sprzedajesz.
        Pracuje się po 7 godzin Pn-Pt, plus weekend, sob 12 + niedz 10, co drugi weekend wolny, czyli jak w obozie pracy.

Wynagrodzenie:
        Przypomnijmy że pracujesz na działalności gospodarczej więc nie przysługują Ci żadne prawa. Pensja w wysokości 2200 zł netto z czego musimy zapłacić sobie ZUS w wysokości 850 zł. Zostaje nam 1350 zł od czego musimy odprowadzić podatek dochodowy 18%. Ile Ci zostaje nawet szkoda liczyć.
        Oczywiście dochodzi do tego premia, dzięki której możesz zarobić krocie według kierownictwa. Oczywiście mają rację, jak sprzedasz za 2 mln zł to pewnie z 2 tyś. premii by było. Oczywiście jak były by spełnione parametry nawciskania wszystkiego do każdej sprzedaży bo jak nie to po premii. A że w 99,9% sklepów sprzedawca jak sprzeda za 50 tyś. to jest rewelacja to nikt nie patrzy, rzucą "premię ochłap" 150zł i każą się cieszyć.
        W praktyce premia którą udaje się wypracować co jakiś czas jest w wysokości nawet 100-150zł. Tak pracują prawie wszystkie sklepy, najlepsze, które można na palcach jednej ręki policzyć (a sklepów jest ponad sto) mają trochę wyższe premie nawet 500zł-600zł. Tylko one robią obroty ponad 1 mln i każdy bierze co mu sprzedawca podrzuci.

Podsumowując:
        Ludzie uciekają z tej firmy, nie wiadomo czy firma zaraz nie padnie. Jest to praca dla studentów mieszkających z rodzicami, co pensja 1000zł-1200zł im odpowiada i są w stanie tyrać jak woły robocze i do tego być ciągle opierd... że za mało.
        Skąd to wszystko wiem ? Bo tam pracowałem w dużym mieście. Już nie pracuje bo warunki mi nie odpowiadały.
        Jest to obiektywny obraz sytuacji panującej w tej firmie.
        • Gość: vobisman Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.anonymouse.org 15.11.09, 21:46
          Jest dokładnie tak jak pisze przedmówca.

Kara umowna 5tys za działalność na szkodę firmy lub nie wywiązywanie się w pełni
          z powierzonych obowiązków - czyli w praktyce jak nie spasisz kierownikowi to
          masz pozamiatane, w salonie którym byłem wszyscy na słowo kierownik trzęśli
          galotami ze strachu. Nie ma czegoś takiego jak cały etat, z reguły tyrasz od 180
          do nawet 220h i więcej (sic!) szczególnie w ruchliwe miesiące jak np grudzień.
          (pracownicy z salonu gdzie miałem być przydzielony nie mają praktycznie dnia
          wolnego! w grudniu. Teoretycznie niby 6h od poniedziałku do piątku. W praktyce
          od 7-9h czasem nawet i 12h jak jest większy ruch + do tego po 12h w weekendy
          sobota+niedziela co drugi weekend. Zarobek podstawa 1350zł (już po odliczeniu
          ZUSU (czy to dużego czy małego) i od tego odciągamy podatek oraz księgową czyli
          wychodzi najniższa krajowa na rękę netto ( 900zł ?? ). Plany sprzedażowe od 70
          do ponad 100tys zł na osobę w zależności od placówki. W salonie gdzie byłem,
          przez pół roku tylko raz udało się plan wykonać. Cały czas niesamowity
          zapierdziel, jak nie przyjęcie towaru, to klienci jak nie klienci to zawsze coś
          innego się znajdzie, standard pracy w salonie na stojąco, także po pracowitym
          weekendzie (24h stania po 12h non stop) człowiek nie wie jak się nazywa i nie
          może się ruszyć. Odpowiedzialność za wszystko masakryczna, pokazujesz klientowi
          jakiś sprzęt laptop aparat telefon itd, klient go zrzuci, uszkodzi, ukradnie
          PŁACISZ, piszesz umowy kredytowe czy C+, iPLUSA jakaś pomyłka płacisz...
          Prowizje za iplusy śmieszne (od 5zł szt do max 50zł przy wykonanym planie na
          100% - raczej rzecz nie do osiągnięcia) cyfra też nie wygląda kolorowo.
          Kierownik jest od plaszczenia tyłka na wygodnym krzesełku na zapleczu, od
          obserwacji przez kamerkę swoich niewolników patrz sprzedawców i opier-dalania
          ich od tak dla zasady. Tu jesteś nikim, nie masz żadnych praw, tym bardziej praw
          jakie by normalnie wynikały z umowy o prace, na kontrakcie możesz wylecieć z
          dnia na dzień gdy kierownik stwierdzi, że nie wykonujesz należycie swoich
          obowiązków + do tego 5tys kary do opłacenia super!... Początkujący umowa
          zlecenie - 800zł miesięcznie na rekę. Musisz znać się na wszystkim, bo
          wystarczy, że powiesz komuś błędną specyfikację a klient będzie obeznany w
          paragrafach prawnych i złośliwy to przyjdzie drugi raz powołując się na
          niezgodność towaru z umową i odpowiedzialność sprzedawcy za sprzedany towar i
          masz pozamiatane, używanego towaru przyjąć i później sprzedać nie możesz także z
          dnia na dzień możesz stać się właścicielem sprzętu po niezadowolonym kliencie za
          który rzecz jasna musisz zapłacić.

NIE POLECAM TEJ FIRMY I RADZĘ TRZYMAĆ SIĘ Z DALEKA, oszczędzisz mnóstwo czasu,
          nerwów i pieniędzy. !!!
          • Gość: działacz Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.xdsl.centertel.pl 18.12.09, 11:11
            Jeżeli ktoś chce zatrudnić cię w oparciu o działalność gospodarczą to znak że
            chce ominąć przepisy wynikające z umowy o pracę, oraz nie płacić w terminie...
            Taka jest prawda - dla zleceniodawcy super warunki, ale dla "pracownika" wyzysk
            i same minusy... nie dajcie się zbajerować gadkami na temat "robienia kosztów,
            możliwości wypłacania większej prowizji itd" Jednoosobowa firemka nie ma prawie
            żadnych kosztów;) więc nie opłaca się. Pomijam też fakt iż żaden bank nie będzie
            chciał z wami rozmawiać na temat kredytu, gdybyście chcieli taki w przyszłości
            zaciągnąć, o obliczeniach emerytalnych nawet nie wspomnę;(( Takie zjawisko
            dotyczy coraz to większej liczby firm niestety;(... Jeżeli chcecie otwierać
            działalność to tylko i wyłącznie w ramach własnego biznesu!
            • Gość: out Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 19.01.10, 19:47
              Z tego co tu przeczytalem oznacza ze trzeba byc wariatem aby starac sie o prace w Vobisie
              • Gość: Edus Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 07.02.10, 22:53
                A już myślałem o aplikowaniu na kierownika regionalnego ale po tym
                co tu przeczytałem raczej tego nie zrobię
                • Gość: darshan12 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.gorzow.mm.pl 11.03.10, 12:56
                  A ja się właśnie cieszyłem, ze zadzwoniono do mnie w celu umówienia
                  się na rozmowę kwalifikacyjną w jednym z hoteli w Gorzowie.
                  Cieszyłem się do momentu jak nie podkusiło mnie aby poszukać trochę
                  info na temat warunków zatrudnienia w firmie Vobis. Szkoda, pójdę,
                  zobaczę i dam znać czy te wszystkie wypowiedzi tutaj mają swoje
                  potwierdzenie.
                  • swt7 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 17.03.10, 16:58
                    Napisz koniecznie czy coś się w tej materii zmieniło...

Zastanawiam się nad tym aby zostać partnerem Vobis'a, czy ktoś może powiedzieć
                    jak to wygląda i czy zarobki są na tym samym poziomie co sprzedawców w salonach?

U mnie w grę wchodzi w sumie tylko własna działalność więc proszę o porady czy
                    dalej tak doją pracowników/partnerów czy jak to teraz wygląda?
                    • Gość: krzysztof2001 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.04.10, 11:46
                      Zapraszam na mojego bloga, adres:pracavobis.blogspot.com/.
                      Tam się wszystkiego dowiecie. Byłem pracownikiem Vobisu blisko 2
                      lata. Opisuję wszystko dokładnie, co tam się działo.
      • Gość: marco Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.04.10, 13:04
        Pracuje się coraz gorzej To nie ten vobis ktory byl jeszcze jakis
        zcas temu. Zmeczenie fizyczne , psychiczne, wyscig szczurow
        nakrecany przez kierownikow i menadzerow, cala masa jakis chorych
        wytycznych marketingowych. Jesli jest zgrana ekipa to pracuje sie w
        miare ok ale nie brakuje oszolomow ktorym wydaje sie ze wszytsko
        mozna. Kasa do niedawna byla w porzadku, teraz jest coraz gorzej.
        Musisz oplacic dzialalnosc- zus+podatek. Coraz wiecej osob odchodzi
        bo sytuacja w firmie jest beznadziejna.
        • Gość: zarna Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.04.10, 20:12
          Ja pracowałam tam przez rok i odchodząc ( nie z własnejwoli tylko taka sytuacja)
          żałowałam i płakałam, teraz po ponad roku dziękuję Bogu ,że mam wreszcie
          spokojną głową. Nie powiem w największych salonach w mieście( w takim
          pracowałam) można zarobić w dobre miesiące ok.4 tyś w słabe( a takich jest
          więcej) ok. 2-3 tyś minus to o czym pisali wczesniej. Ale uwierzcie ta kasa nie
          jest warta tego co trzeba tam przeżyć.Ciągłe kontrole kierownika i menagera,
          jakieś chore ideologie typu" Vobis nasze życie" i takie tam nakręcanie.
          Oczywiście jeśli ma się super bajere, gadane i temperament to wyrobisz plan i
          przekonasz klientów do zakupu tego co tobie jest potrzebne do zrobienie planu a
          nie tego po co przyszli ludzie.Masakra... Ciągły wyścig o pozycję w danym
          salonie, rankingi co chwila, kto ile wyrobil , kto czego nie wyrobil. Ja już
          zeby wyrobic plan to sama sobie sprzet kupowalam i uslugi tylko wystawial je
          ktos inny a potem rewanż. No i mam IPLUSA, 2 CYFRY +, komputer, 2 Aparaty
          foto-paranoja, ten codzienny stres mnie wykańczał, teraz to widze i choć mam
          możliwosc powrotu nigdy tego nie zrobie! Wole mieć 1.5 tyś i glowe spokojna a
          nie jeszcze zadanie na nastepny dzien -prezentacja pt" jak poprawić sprzedaz"
          • Gość: byłykandydat Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.adsl.inetia.pl 13.04.10, 13:54
            Przeczytałem wszystkie Wasze posty dzień przed rozmową
            kwalifikacyjną. W znacznej większości zakres obowiązków,
            odpowiedzialności oraz wynagrodzenie zgadzają sie z opiniami. Miałem
            już nie iść na tą rozmowę ale zdecydowałem się, że sprawdzę to
            osobiście. Rekrutowałli na stanowisko doradca klienta. Zaproponowali
            miesiąc okresu próbnego na umowę zlecenie za 1200zł netto plus
            prowizja od sprzedaży. Kolejny etap to tak jak pisaliście kontrakt,
            czyli musisz założyć działalność gospodarczą i podobno wtedy masz
            1400zł netto plus prowizje od sprzedaży (nie powiedzieli jaką?).

Podsumowując to spotkanie, wygląda na to że firma ma problem z
            pracownikami, oferują mizerne warunki finansowe. Jak już ktoś
            wcześniej tu napisał to praca dla studenta, który lubi nowe
            technologie i nie musi się samodzielnie utrzymywać - w takiej firmie
            na pewno będzie miał dobrą szkołę i na przyszłość będzie wiedział
            czego unikać w pracy :) pozdrawiam
      • Gość: hooltay Powiedz co Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 82.177.25.* 13.04.10, 18:27
        Powiedz co myślisz o swoim szefie , on nie musi o tym wiedziec...

Daj upust fantazji lub pochwal go niech wszyscy wiedza jakiego masz super szefa...

opinieopracodawcy.ubf.pl/news.php
        • Gość: Krzysztof2001 Powiedz co Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.04.10, 10:00
          Wszystko, co piszecie o tej firmie, to prawda. Pracowałem tam 2
          lata. Zresztą opisałem to dzisiaj na moim blogu:
          pracavobis.blogspot.com. Serdecznie zapraszam. Będę tam co
          parę dni, jak mi czas pozwoli, opisywał różne ciekawe sytuacje z tej
          firmy, która schodzi na psy.
          • Gość: Krzysztof2001 Powiedz co Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.04.10, 10:03
            Wszystko, co piszecie o tej firmie, to prawda. Pracowałem tam 2
            lata. Zresztą opisałem to dzisiaj na moim blogu:
            "pracavobis.blogspot.com". Serdecznie zapraszam. Będę tam co
            parę dni, jak mi czas pozwoli, opisywał różne ciekawe sytuacje z tej
            firmy, która schodzi na psy.
            • Gość: Areczek8689 Powiedz co Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje IP: *.xdsl.centertel.pl 20.04.10, 19:47
              Witam

Po przeczytaniu waszych komentarzy rezygnuje z rozmowy w sklepie Vobis którą mi dziś zaproponowali...
              • Gość: zaproszony Powiedz co Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje IP: *.proxnet.pl 20.04.10, 22:27
                Areczek a gdzie tobie zaproponowali spotkanie?
      • Gość: rozsmieszony Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.04.10, 18:42
        Witam wszystkich .
        W dniu dzisiejszym bylem pierwszy dzien w firmie VOBIS celem
        pokazania mojej osoby w roli sprzedawcy. Spotkanie mialo się zaczac
        o g.10:00 . Ze wzgledu na fakt iz jestem osoba nad wyraz
        punktualna ,stawilem się o umowionej porze na miejsce .W salonie lad
        czystosc i porzadek :) za lada dwoch smutnych panow , czekajacych
        na klientow w miedzy czasie robiacych cokolwiek ,zeby tylko robic-to
        akurat nieistotne. Po chwili informacja ,że kierownik spozni sie
        kilka minut(5 minut) - o.k. zdarza sie... mijaja minuty 10 . 20
        40.70.95 minut wchodzi Pani dyrektor-kierownika w dalszym ciagu nie
        ma... po kolejnym kwadransie zjawia sie....laal z : zona i dwojka
        dzieci ...kreci się pomiedzy salonem a zapleczem jak pileczka w
        maszynie do losowania po czym sie dowiaduje ,ze mam odegrac scenke
        rodzajowa - jasne no problem w koncu po to tam przyszedlem...Nie
        ukrywam ,ze stojac tam ponad 1 , 5 h nikt ,ale to nikt nie
        zaproponował mi nawet powieszenia gdzies kurtki czy powieszenia
        gdziez torby z dokumentami no alee ... już nie bede wymagac w koncu
        pracownicy sa tak zapracowani....Powracajac do historii-kierownik w
        celu obiektywnej oceny mojej sprzedazy zaczyna szukac kogos obcego
        kto ma mnie sprawdzic ( jakas nowatorska technika ) i jeest Pan obcy-
        co sie okazuje kolega kierownika pyta mnie o aparat
        fotograficzny ...zaczynam wiec mu sprzedawac wraz z akcesoriami
        +pakietem ubezpieczeniowym o ktorym dowiedzialem się czekajac na
        Pana kierownika studjujac informacje w gablotach ze sprzetem) po
        moim -uwazam krotkim zaprezentowaniu oferty po 40 sekundach Pan
        kierownik , ktory nawet nie był przez chwile przy mojej prezentacji
        poinformował mnie ,ze moje metody sprzedazy są nazbyt cyt. PRL-
        owskie .Mam 31 lat na przełomie lat 89-90 chodziłem do podstawowki i
        z tego co pamietam nie mielismy takiego przedmiotu jak ekonomia . No
        ale coz. Chcialem zaznaczyc bo to jest wazne: W handlu pracuje ponad
        10 lat :bylem min. Sprzedawca ,kierownikiem salonu ,koordynatorem
        sprzedazy , a Pan kierownik , ktory nie ma więcej niz 26 lat ,a
        raptem kilkuletnie doswiadczenie , w obecnosci Pani dyrektor zaczyna
        mnie uswiadamiac o moim skromnej ,niedoswiadczonej technice
        sprzedazy...Boze slyszysz i nie grzmisz...Pani dyrektor nawet słowem
        się nie odezwała no ale nic . Konkluzja jest taka : albo kierownik
        nie lubi miec starszych pracownikow od siebie majacych bogate
        doswiadczenie albo miejsca pracy zostaly dawno zabukowane wsrod osob
        bez doswiadczenia nie mogacych zagrozic w jakikolwiek sposob
        wiedza ,doswiadczeniem Panu kierownikowi..
        Panie kierowniku w Sarnim Stoku z Bielska Białej jesli Pan to czyta
        to wie Pan kto pisze-niech Pan pamieta ,ze nie rozmawia Pan z
        abiturientami szkoły sredniej ,ktorzy szukaja pierwszej pracy i
        mozna im wmowic wszystko .Sposob Pana podejscia do rozmowy
        kwalifikacyjnej jest wysoce amatorski i ma sie nijak do
        praktyki ,nie szanuje Pan czasu innych i chyba tez swojego ,na
        miejscu dyrektora oddziału przyjrzalbym się bardziej Pana praktyce
        jako kierownika takiego sklepu i Pana podejsciu do potencjalnych
        przyszlych pracownikow. W moim odczuciu w przypadku Pana
        postawy ,zajechalo z gory na doł amatorszczyzna bo watpie ,zeby tak
        wygladala polityka rekrutacji w tak znanej firmie ...

Brak slow.....
        p.s. niech moja dzisiejsza wizyta bedzie przestroga dla wszystkich ,
        którzy beda się starali o prace
        w Salonie VOBIS w Bielsku Białej w C.h. Sarni Stok
        • Gość: ex ktoś z sieci Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 213.251.189.* 22.04.10, 19:44
          sarni stok??
          tak jest w całej sieci
          firma tonie, regionalni postawili sobie osóbki na kierowników żeby tylko nie
          było protestów, niekoniecznie zawracając sobie głowę kwalifikacjami Managera jak
          by nie było średniego szczebla,
          wielki nacisk na gwarancje i ubezpieczania jako niezwykle istotne czynniki
          sprzedaży pozwalające zarobić dodatkowe, czasem kilkaset złotych, przez zabawę w
          patrzenie na abstrakcyjne metaparametry zamydlające terminy istotne dla
          utrzymania każdej firmy jakimi po prostu są stosunek marży do kosztów utrzymania.
          Wymyślna baza danych z poglądowymi słupkami coraz to ciekawszych kolorów jak
          widać do niczego nie prowadzi.
          Nie chcę być zrozumiały jako rozżalony gnojek siedzący przed komputerem bo nawet
          do mnie nie zadzwonili, albo nawet jeśli to po przeczytaniu litanii na tym forum
          mam poważny dylemat czy chcę złapać "Pana Boga za piętę" i powiedzieć dziękuję.
          Jest inaczej. Jako jeden z mniej doświadczonych już ex współkontrachentów (bo
          inaczej nazwać tej "współpracy" się nie da ponieważ tak naprawdę działalność
          gospodarcza i kontakt z kierownikiem a nie z firmą matką, nie daje mi żadnego
          dowodu na to że kiedykolwiek miałem z czymś takim cokolwiek wspólnego) po ledwie
          2 latach pracy i zarobieniu dla firmy ledwie 1.4MLN zł nasze drogi się rozeszły.
          Cóż zarobki - jak rzeka, raz szeroka raz wąska:)
          Jedno jest pewne, przez miesiące się zastawiłem, obserwując kolejne pożegnania
          jak to będzie zemną, teraz wiem i potwierdzam to co słyszałem prawie od każdego
          wcześniej:

naturalnym skutkiem zakończenia takiej współpracy jest wyrośnięty banan na
          twarzy i niewyobrażalna ilość endorfin atakujący ludzki mózg.

Co dalej czas pokaże....
        • Gość: Gość zasmucony Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 22.05.10, 21:19
          Masz rację kolego. Wcześniej pracowała fachowa załoga z którą można było porozmawiać na wysokim poziomie o sprzęcie,o technologiach i nawet pożartować. Z tego co się dowiedziałem to chłopaki się wszyscy zwolnili z tej firmy i nie dziwię się im. Teraz zostały jakieś chłopaczki od pługa oderwane, nawet tam nie wchodzę.
          • Gość: max Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 62.69.219.* 10.06.10, 09:34
            Za chwilę nowy blog o Vobis-będą wszelkie informacje.
            • Gość: VOBIS BIELSKO VOBIS jak się w tej firmie pracuje? pozegnanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.10, 11:01
              Jeśli chcesz po paru miesiącach pisać taki list pożegnalny to zapraszamy...
              Firma miała kryzys ludzie się zwalniali lecz ostatnie czasy powraca do swej
              świetności... wszystko było by fajnie tylko nie jedna rzecz nowy kierownik na
              sarnim stoku...
              oto część listu pożegnalnego jednego z pracowników...
              Dzisiaj jest ostatni dzień mojej 10-miesięcznej przygody z Vobisem. Były dni
              gorsze i lepsze, ale i tak przygodę z Vobisem zawsze będę wspominał z uśmiechem
              na twarzy. Wiele się tutaj nauczyłem, wielu świetnych ludzi poznałem. Tych,
              których nie warto znać też, ale było ich zbyt mało aby się nimi przejmować.
              Na zakończenie chciałbym podziękować paru osobom z którymi miałem okazję
              pracować. (aby uniknąć nazwisk szczegółowe pozytywne :) podziękowania ominięte)
              Podziękowania również dla xxx (sarniego stoku w Bielsku) który skutecznie nas
              demotywował zabijając pasję oraz radość z handlu i pracy w Vobisie.Widzisz… jak
              nie stosowałeś swoich „doskonałych” metod motywacji i kar finansowych
              niezgodnych z jakąkolwiek umową, sprzedawaliśmy realizując wszystkie plany. Od
              momentu w którym zabrałeś głos i zacząłeś wysyłać do nas maile wołające o pomstę
              do nieba, wszystko zaczęło się sypać. Weź z tego lekcje.
              Dziękuję za ten kompletny brak organizacji, za to że odstraszałeś klientów swoim
              podejściem do nich, za to że nie potrafisz rozmawiać z ludźmi, za to że źródeł
              swoich porażek szukasz w innych, za to że szukałeś rozwiązania wewnętrznych
              problemów filii u osób spoza firmy, włączając w to ludzi ze sklepu
              zoologicznego. Ogromne podziękowania, za to że szukałeś na każdego haka, za to
              że robiłeś z naszej malutkiej filii domowe przedszkole, za to że na naszym
              zapleczu ciągle był ktoś obcy.
              Teraz zastanów się, jak ktokolwiek ma Cię traktować poważnie i z szacunkiem?
              Zapamiętaj, jeżeli chcesz być wzorem dla ludzi a zwłaszcza swoich podwładnych,
              musisz wyróżniać się zachowaniem, sposobem bycia, podejściem do życia i
              umiejętnością radzenia sobie w trudnych sytuacjach oraz umiejętnością
              rozwiązywania problemów. Niestety, twoje podejście rodem z PRL-u, nigdy nie
              będzie zasługiwało na naśladowanie. Naprawdę przykre jest to, iż myślałeś, że po
              nominacji na kierownika będziesz mógł pierdzieć w stołek. Żenujące było to jak
              żaliłeś się nam że musisz układać dokumenty dzienne, żenujące było to jak
              uciekałeś wcześniej z pracy mówiąc „Bo stara (żona - dop. red.) mnie zabije jak
              znowu wrócę po 21 do domu”.

Jak widać, wybór twojej osoby na stanowisko kierownika, był równie dobrym
              posunięciem co zaproszenie Kim Jong-ila na obchody światowego dnia praw
              człowieka. Jedyne co potrafisz to skutecznie rozpieprzyć nawet najlepszą ekipę i
              najlepszą atmosferę w pracy. Z tego jesteś doskonale znany! Wystarczy spojrzeć
              na to co się stało ze starą ekipą v-319, po twoim przejściu na Sarni Stok.
              Gratuluję.

Pewnie teraz zastanawiasz się dlaczego wygląda to tak, a nie inaczej? Dlaczego
              ten mail trafił na takie adresy, a nie inne? Teraz przypomnij sobie jak biegałeś
              do wszystkich żalić się na mnie. Analizując całą sytuację nawet biorąc pod uwagę
              tylko "słupki" to wychodzi na to, że problem był z tobą, a nie mną.

Kończąc podziękowania, życzę wszystkim realizacji celów na 200% każdego
              miesiąca, niemarudzących klientów i dużo seksu, bo sprzedawca który nie bzyka,
              to sprzedawca który nie sprzedaje

• beastwithin Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 16.06.10, 20:22
        Vobis to korporacja system jest prosty, trzystopniowa rekrutacja,
        następnie info że musisz miec działalność. Kiedy już pracujesz
        przygotuj się że nie obowiązuje cię kodeks pracy, czyli jeśli
        kierownik zarządzi że pracujesz 100 godzin to pracujesz 100 godzin,
        jeśli odwołają ci wolne, to odwołają ci wolne. Podstawą
        wynagrodzenia jest część stała i prowizja, część stała to 1500zł to
        jest zaliczka na zus i podatek, dopiero druga część jest realnym
        wynagrodzeniem. Obowiązuje cię system motywacyjny czyli progi
        sprzedażowe, oraz szereg pułapek dotyczących wypłaty. Nie zdziw się
        jeśli sprzedasz za 15000 a kolega sprzeda za 10000 i dostaniesz
        mniej kasy niż on, jeśli był cwany sprzedawał usługi (cyfra, iPlus)
        i produkty z bonusami. System wynagrodzenia zmienia się raz do roku,
        niestety nigdy na lepsze, kupić ze zniżką sprzęt możesz dopiero po
        pół roku i na fakturę, oczywiście nie możesz kupować ile chcesz,
        jest procedura na to, zresztą jak na wszystko, procedura utylizacji
        sprzętu, procedura zużycia mat. biurowych, procedura zamawiania,
        wysyłania, obiegu gotówki, stroju, zastosowania logo firmy i całej
        reszty, ogólnie na info (serwis dla pracowników) znajdziesz
        procedurę, podkładkę i papier na wszystko na co mógłbyś tylko wpaść
        w swojej naiwności - nawet procedura kontroli urzędów państwowych.
        Twoja wiedza jest cyklicznie sprawdzana przez rozmaite idiotyczne
        testy, ktore często są ukladane nie na podstawie rzetelnej wiedzy,
        ale... znajomości ulotki, ktora zmienia się cyklicznie, jednym ze
        składnikow wynagrodzenia jest premia kompetencyjna, czyli -
        zaliczanie testów :)
        Byłem bardzo zadowolony z tej pracy, do momentu otrzymania pensji za
        grudzień, który jest najlepszym miesiącem, po trzech dwunastkach i
        dwóch popołudniowych zmianach pod rząd zarzucono mi że się nie
        uśmiecham do klientów, więc odszedlem, bo po takich wyczerpujących
        godzinach ostatnia rzecz o której myślałem to szczerzenie zębów.
        Natomiast jedno jest pewne - ex pracownicy Vobis mają łatwiej przy
        rekrutacjach, są dobrze wyszkoleni w technikach sprzedazy
        (przynajmniej kiedyś byli) i zwykle są zaprawieni w bojach.
        • Gość: VOBIS BIELSKO Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? pożegnanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.10, 10:57
          Jeśli chcesz po paru miesiącach pisać taki list pożegnalny to zapraszamy...
          Firma miała kryzys ludzie się zwalniali lecz ostatnie czasy powraca do swej świetności... wszystko było by fajnie tylko nie jedna rzecz nowy kierownik na sarnim stoku...
          oto część listu pożegnalnego jednego z pracowników...
          Dzisiaj jest ostatni dzień mojej 10-miesięcznej przygody z Vobisem. Były dni gorsze i lepsze, ale i tak przygodę z Vobisem zawsze będę wspominał z uśmiechem na twarzy. Wiele się tutaj nauczyłem, wielu świetnych ludzi poznałem. Tych, których nie warto znać też, ale było ich zbyt mało aby się nimi przejmować.
          Na zakończenie chciałbym podziękować paru osobom z którymi miałem okazję pracować. (aby uniknąć nazwisk szczegółowe pozytywne :) podziękowania ominięte)
          Podziękowania również dla xxx (sarniego stoku w Bielsku) który skutecznie nas demotywował zabijając pasję oraz radość z handlu i pracy w Vobisie.Widzisz… jak nie stosowałeś swoich „doskonałych” metod motywacji i kar finansowych niezgodnych z jakąkolwiek umową, sprzedawaliśmy realizując wszystkie plany. Od momentu w którym zabrałeś głos i zacząłeś wysyłać do nas maile wołające o pomstę do nieba, wszystko zaczęło się sypać. Weź z tego lekcje.
          Dziękuję za ten kompletny brak organizacji, za to że odstraszałeś klientów swoim podejściem do nich, za to że nie potrafisz rozmawiać z ludźmi, za to że źródeł swoich porażek szukasz w innych, za to że szukałeś rozwiązania wewnętrznych problemów filii u osób spoza firmy, włączając w to ludzi ze sklepu zoologicznego. Ogromne podziękowania, za to że szukałeś na każdego haka, za to że robiłeś z naszej malutkiej filii domowe przedszkole, za to że na naszym zapleczu ciągle był ktoś obcy.
          Teraz zastanów się, jak ktokolwiek ma Cię traktować poważnie i z szacunkiem? Zapamiętaj, jeżeli chcesz być wzorem dla ludzi a zwłaszcza swoich podwładnych, musisz wyróżniać się zachowaniem, sposobem bycia, podejściem do życia i umiejętnością radzenia sobie w trudnych sytuacjach oraz umiejętnością rozwiązywania problemów. Niestety, twoje podejście rodem z PRL-u, nigdy nie będzie zasługiwało na naśladowanie. Naprawdę przykre jest to, iż myślałeś, że po nominacji na kierownika będziesz mógł pierdzieć w stołek. Żenujące było to jak żaliłeś się nam że musisz układać dokumenty dzienne, żenujące było to jak uciekałeś wcześniej z pracy mówiąc „Bo stara (żona - dop. red.) mnie zabije jak znowu wrócę po 21 do domu”.

Jak widać, wybór twojej osoby na stanowisko kierownika, był równie dobrym posunięciem co zaproszenie Kim Jong-ila na obchody światowego dnia praw człowieka. Jedyne co potrafisz to skutecznie rozpieprzyć nawet najlepszą ekipę i najlepszą atmosferę w pracy. Z tego jesteś doskonale znany! Wystarczy spojrzeć na to co się stało ze starą ekipą v-319, po twoim przejściu na Sarni Stok. Gratuluję.

Pewnie teraz zastanawiasz się dlaczego wygląda to tak, a nie inaczej? Dlaczego ten mail trafił na takie adresy, a nie inne? Teraz przypomnij sobie jak biegałeś do wszystkich żalić się na mnie. Analizując całą sytuację nawet biorąc pod uwagę tylko "słupki" to wychodzi na to, że problem był z tobą, a nie mną.

Kończąc podziękowania, życzę wszystkim realizacji celów na 200% każdego miesiąca, niemarudzących klientów i dużo seksu, bo sprzedawca który nie bzyka, to sprzedawca który nie sprzedaje
        • Gość: (ex)pracownik Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 188.137.86.* 23.09.10, 22:24
          Mam już dość, czas na nową pracę. To co teraz się dzieje przechodzi ludzkie mniemania, dyrektor jest niczym Hitler, w imię obniżenia (znacznego) zarobków systematycznie zwalnia zasłużonych pracowników, żeby nie narzekali i młodych nie demoralizowali...
          • Gość: Za chwilę Ex Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.prenet.pl 24.09.10, 22:17
            Dokładnie jak pisze przedmówca.Kiedyś praca w tej firmie była powodem do zadowolenia rzekłbym nawet wyróżnieniem.Teraz wstyd się przyznać.Wśród pracowników pojawiła się anonimowa ankieta o tym jak postrzegają Vobis.Nigdy nie ujrzała światła dziennego, a to dlatego, że sami pracownicy obnażyli obecną sytuację.Uciekać, trzymać sie z daleka to rada dla nowicjuszy.
            • Gość: (ex)pracownik Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 188.137.86.* 26.09.10, 23:19
              jedyna co Vobis ma do zaoferowania to wyzysk, ogromna odpowiedzialność. Wymaganie zupełnie nie adekwatne do zarobków. Wszystkim ubiegającym się o prace w V życzę powodzenia, wytrwałości w firmie strzelającej sobie w kolana ;)
            • Gość: BartekKKK Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.lebork.vectranet.pl 20.10.10, 09:17
              A czy ktos kto pracował W Vobisie może mi odp. na jakim procęcie Vobis przedaje (ile ma zarobku)
              • Gość: Łukol Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.man.bydgoszcz.pl 02.11.10, 11:02
                Ile za mało okolo 1600 zł netto jak zapłacisz zus vat i pit 4 bo jak nie wiesz to musisz działalność otworzyć. Ta firma idzie na dno. Jeden wielki syf, nie polecam pracy w Vobis.
                • Gość: PIP Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.prenet.pl 23.12.10, 08:52
                  Tu macie odpowiedź o formę współpracy z nimi:
                  biznes.interia.pl/news/dla-kogo-oplacalne-jest-samozatrudnienie,1562912,0,0,1#comments
                • Gość: (ex)pracownik Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 188.137.86.* 28.02.11, 22:34
                  potwierdzam, też poświęciłem tej firmie 3 lata, kiedyś było super potem żenada, od prawie roku zajmuję się czym innym i jest o niebo lepiej :)
              • Gość: eryk Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.szwederowo.net 31.08.11, 20:51
                a ja powiem jedno, w Vobisie jest bardzo słabo i to tak że lepiej się tam nie pchać,
                bo 1600 zł - podstawy na działalności to jest jakiś żart,
                • Gość: V Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.vlan469.dengo.lubman.net.pl 19.10.11, 09:44
                  Żart w złym tonie... ostatnio pracownicy traktowani są jak mięso armatnie...
                  • Gość: na wylocie Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.11, 10:41
                    wypłata 1400 netto - pełna odpowiedzialność finansowa za wszystko - jedno wielkie bagno
      • Gość: ex vobisman Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.11, 20:21
        pracowałem w firmie 7 lat, tzw "stara gwardia", kiedyś było normalnie, można było zarobić konkretne pieniądze.
        A dzisiaj nadal mam przyjaciół w firmie, od których mam informacje o tym co tam się dzieje i NIE POLECAM NIKOMU PRACY W TEJ FIRMIE.
        A Mr-owie ... o tych de...ch szczególnie ze śląska nie będę się wypowiadał ... szkoda moich nerwów ...
      • Gość: ska Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 212.122.223.* 20.01.11, 18:25
        W vobis bardzo, bardzo się popsuło. Stosują mobbing-np. Pan Dariusz Donarski - region m.in. kujawsko-pomorski. Zaczyna być psychoza! A wypłaty jak zwykle w duł... niedługo nic nie zostanie <hahaha>
        • Gość: anusiak78 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.static.espol.com.pl 31.05.11, 00:12
          Ja pracowalam w vobisie kilka lat i bardzo sobie ten czas chwalilam, nie ma co przesadzac.. Jak ktos jest dobry to da sie rade.. wiadomo ze juz na koniec nie bylo takich koksow jak kilka lat temu, ale wszedzie jak slysze w handlu zarabia sie gorzej niz kiedys tam wczesniej.. Takze wg mnie warto skusic sie na prace w V, chociazby po to aby nabrac doswiadczenia..
      • Gość: everyvobisman Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 01.02.11, 23:44
        test
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka