Gość: x IP: 213.25.67.* 02.08.07, 09:12 Pytanie do pracownikow Vobis: jak sie pracuje w tej firmie? jakie zarobki, mozliwosci rozwoju? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Miki Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 195.28.182.* 02.08.07, 23:48 no ja tez ciekaw jestem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wkurzony VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 46.238.227.* 02.03.12, 19:44 W Vobisie pracuje się naprawdę źle. Dariusz Donarski jest złym człowiekiem. Nie umie uszanować drugiej osoby. Każdy dla niego jest śmieciem. Ja coś o tym wiem. Pracuję już w tej firmie klika lat. Wpierw cię chwali żeby po chwili ZNISZCZYĆ. DLA TEJ FIRMY JESTEŚMY ŚMIECIAMI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 11:00 to zalezy, atmosfera okej ale musisz zalozyc dzialalnosc a to najwiiekszy minus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo_viator Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.gorzow.mm.pl 12.08.07, 15:49 Ile można miesięcznie zarobić jako sprzedawca w vobisie ? Jest jakaś podstawa czy jest to uzależnione wyłącznie od wyników? Mam zaproszenie na spotkanie rekrutacyjne na wtorek i czy ktoś mi może powiedzieć czego mam się tam spodziewać ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy g. Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 195.28.182.* 12.08.07, 22:02 masz podstawe ok 1500 pln plus prowizje za sprzedaz, musisz zalozyc dzialalnosc gospodarcza, wiec wlicz sobie w to skladki zus plus podatek, a na rozmowe proponuje poduczyc sie tez co oznaczaja sktoty PZ,WZ,MM z zasad rachunkowosci i obrotu towarowego:)) chodzi o przyjecia i wydania towarow itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kimi Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 20.07.10, 08:24 A co to niby jest to Twoje "pln"? Chyba chodzi o symbol naszej waluty (PLN), ale mylisz symbol waluty z jej skrótem, który jest wciąż taki sam: zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arto Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.07, 19:39 Zapewne do Mobile. Możesz się spodziewać testu i propozycji 800 zł na umowę zlecenie. Są śmieszni i żałośni po prostu. Wymagania są tu odwrotnie proporcjonalne do zarobków. Samozatrudnienie to też żadne wyjście. Mieć firmę i co dalej? Dalej być uzależnionym od nich, grafików 10-18 , zapierdzielać w weekendy i świeta i ciągle słyszeć , że mał, mieć nad głową kierownika i zapierdzielać z mopem po zamnknięciu i ze szmateczką po gablotach i sprzęcie. Wielki mi luksus. Urlop? Megaproblem, bo Zusu nie interesuje, że jesteś na urlopie, składki urlopu nie mają. To samo z prowizją...Zusu też nie interesuje, że były mniejesze obroty,Vobis powie "nie starał się pan, nie wykazał pan motywacji więc to naturalne, że prowizja jest mniejsza.. i jesteś na lodzie.Żałosna forma wyzysku przez molocha i szukanie głupich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ols.vectranet.pl 21.08.07, 19:04 Gość portalu: Arto napisał(a): ........Megaproblem, bo Zusu nie interesuje, że jesteś na > urlopie, składki urlopu nie mają..... Trochę odbiegnę od tematu ale bzury piszesz kolego i chyba w życiu nie miałeś własnej działalności.Idziesz do ZUS składasz jeden papierek i zawieszasz działalność.Wracasz z urlopu składasz 1 papierek i tyle.Płacisz połowę ZUS.To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 195.28.182.* 21.08.07, 20:01 Maniek: bzdury piszesz kolego, nie ma juz zawieszenia dzialanosci w zusie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radca Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 16:24 Prowadzący działalność nie ma żadnych możliwości prawnych by działalność zawiesic . Podstawę prawną tego faktu stanowi Ustawa o działalności gospodarczej art 2 pkt 1. Składki muszą być opłacane w sposób ciągły, albo masz działalność i płacisz, albo likwidujesz i nie płacisz. Nie ma form pośrednich. Odwołanie do sądu nic nie daje-kumpel właśnie przegrał sprawę! Musi zapłacić kilkanaście tysięcy i zwrócić w całości zasiłki chorobowe w kwocie 5895,46 PLN,bo nie miał na nie pełnych wpłat właśnie przez "zawieszanie". W ciągu 4 lat chorował raz dłużej, co było związane z operacją i raz wziłął 3 tygodniowe L4 , bo ile można zapieprzać bez urlopu. Nie pisz zatem bzdur i nie kompromituj się znawco przepisów ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JamCi Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.daminet.pl 13.06.08, 15:08 alez owszem istnieje mozliwosc zawieszneia dzilalnosci w na czas nieokreslony do chyba 24miesiecy, chodzi tu o oplacanie skladek w ZUSie, jest to i dziala bardzo szybko, ja korzystam z tego wiec wiem ze na pewno to istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.07, 14:42 Są coraz bardziej żałośni. Więcej zaczyna wyciagać kasjerka w Biedronce niż ostrzelony w garnitur sprzedawca Vobisa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rekrutowany Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.07, 14:46 Jakby to ujać? Kiedyś Vobis to był prestiż i kupa kasay, teraz pozostała już tylko kupa... za 800 złotych na umowę - zlecenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedoszły pracowni Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.tpnet.pl 18.08.07, 19:45 Dobre, dobre :-) Miałem od nich zaproszenie na spotkanie, ale nie poszedłem. Widzę, że słusznie, szkoda czasu i kasy na bilet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.10, 15:39 WItam pracuję w vobisie i moje rozczarowanie sięgnęło zenitu - w tym miesiącu dostaliśmy 1100!!!!!!!!!!!!! szukam pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sssssssssssssss Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 14:07 Jak jestes kiepskim sprzedawca to dostaniesz 1100zl...ja znam inne przypadki gdzie pracownicy wyciagaja po 3tys na reke... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morf traktuja cie jak smiecia IP: 195.28.182.* 18.08.07, 20:11 czlowiek zapierdziela cale dnie,siedzi po godzinach zeby wszystko dobrze zrobic,w tym czasie zatrudniaja nowe osoby do handlowego,pensje 5-10 tys do reki,a ty siedzisz tak od kilku lat za niecale 2 tys do reki,a gdy idziesz po podwyzke to szef mowi: nikt cie nie zmusza abys tu pracowal ----> to powinno rozwiac wszelkie watpliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: happy host rozwiewa dostatecznie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 16:38 rozwiewa dostatecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michael78 Re: traktuja cie jak smiecia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.12.07, 15:22 to chyba nie tylko w vobis tylko w wiekszosci firm w naszej zasranej rzeczywistosci, pozdrawiam i glowa do gory, ja od razu rzucilem jak mi tak szef powiedzial Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szatan Re: traktuja cie jak smiecia IP: *.icpnet.pl 07.10.11, 15:45 to czemu nie zmieniasz? :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 20.08.07, 22:31 Skoro byli vobisowcy skladaja podania w firmach dajacych 1300 n na normalnej umowie o prace i chwala sobie spokoj tej pracy mimo prac niedziel i 2 zmian to musi tam byc (w vobisie) naprawde kiepsko. Co do wiedzy jaka wyniesli z vobisu ...kiepsko liczylem ze nie bede musial doksztalcac kogos z podstaw sieciowosci po takiej firmie, wiecej potrafia czasem byli pracownicy McDon... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alan99 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 213.25.67.* 21.08.07, 13:10 max: vobis nie zajmuje sie sieciami i nie pracuja tam specjalisci od sieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konkurencja Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 16:36 Jak można sprzedawać komputery i mobilny internet bez pojęcia o sieci? Wypadałoby, by pracownicy podstawy działania sieci domowej znali na zasadzie jak to zrobić by ruszyło.Nikt nie wymaga rozległej znajomości topologii czy protokołów. Nie ma się co dziwić, że ludzie mający wiedzę omijają Vobisa,a tacy, którzy by chcieli pracować pewnie odpadają w przedbiegach, bo przecież łatwiej się rządzi ciemnotą, ktoś kto ma wiedzę nie pozwoli sobie w kaszę dmuchać. Ktoś bez doświadczenia natomiast będzie pracować, a jak już go zdobędzie i "postawi się"przy kolejnej bzdurnej decyzji , to usłyszy :nikt Ci nie każe tu pracować..Zwolni się sam lub mu podziękują... I tak działa machina wyzysku... neverending story... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sam Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 16:31 > Ktoś bez doświadczenia natomiast będzie pracować, a jak już go zdobędzie i "postawi się"przy kolejnej bzdurnej decyzji , to usłyszy :nikt Ci nie każe tu pracować..Zwolni się sam lub mu podziękują... Zgadza się.. jakbym slyszal prezesa V Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ip.netia.com.pl 11.03.09, 20:28 chyba konkurecja nie spi jacys imbecyle sie wypowiadaja na forum nie majac pojeci o czym pisza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ip.netia.com.pl 11.03.09, 20:26 kim ty jestes zeby tak ludzi oceniac moze sie zatrudnij a nie glupoty opowiadasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EX pracownik Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 21:17 Wszytskie opinie nagatywne sa niestety prawdziwe. Szkoda czasu na rozmowy z Vobisem. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były z Vobisa Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 81.190.125.* 29.08.07, 18:47 no cóż... działalność gospodarcza owszem, zus owszem ale skoro jest tak źle to dlaczego rotacja w tej firmie jest tak mała? około 5% w sieci sprzedaży. Otóż to :) Jesłi chcesz zarobić dużo i masz talent w sprzedaży to zrobisz na luzie ponad 2500 na rękę (po opłaceniu podatków i zusu) Nic za darmo - jak chcesz się obijać i nie lubisz na luzie i fajnie gdadać z ludźmi to się nie nadajesz a poza tym gdy w Vobisie pracowałem to żadna inna firma nie dała mi tyle szkoleń - w następnej firmie byli pod wrażeniem jak mnie wyszkolili :) a co do tzw. centrali to ludzi zarabiają tam nie aż tak dobrze jak się zwykło mówić - miałem tam dobra kolezankę - centrala Vobis nie jest w Warszawce gdzie zarabia się tak dużo jak tu wyczytałem. Pracowałem kilka lat w V i nie lubie jak ktoś obraża taką fajna i uczciwą firmę. Yo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mercedes Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.tpnet.pl 31.08.07, 11:12 Skoro tak cudownie i uczciwie w Vobisie, to dlaczego już nie pracujesz? Sam piszesz, że pracowałeś, więc jak zarabiałeś takie kokosy, to dlaczego odszedłeś od nich ? A tak dla ścisłości to centrala jest w Szczecinie. Nie ma takiej firmy wielkości Vobisa, w której rotacja pracowników na stanowiskach sprzedażowych wynosi 5 procent. Zresztą tutaj przy działalności gospodarczej każdego ze sprzedawców nie można mówic o tym, że są pracownikami firmy i mówić o rotacji pracowników w rozumieniu Kodeksu Pracy.Pewnie jesteś kimś od nich i piszesz po prostu coś by zrownoważyć negatywne wrażenie po przejrzeniu tego forum. Na szczęście są w sieci takie miejsca jak to, dzięki czemu nie traci się czasu i energii na bezsensowne starania o przyjęcie do jakiegoś dziadostwa. Miłego klikania :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ello ella Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.09.07, 16:04 ja mialam ta przyjemnosc pracowac w vobisie w centrali i szybko stamtad ucieklam:)) zero szkolen a pracownikow traktuja jak roboli, praca praktycznie na akord i nigdy nie wiesz co szefowi odbije:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boro Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.amwaw.edu.pl 09.09.07, 15:26 Zanim zaczałem tam pracowac musiałem przejść szereg szkoleń, gł ze sprzedaży i znajomości sprzętu IT. W ciągu roku też miałem szkolenia, chyba z dziesięć, albo coś koło tego. Poza tym tam nie jest tak strasznie jak mówią (zapraszam do fast foodów, tam jest naprawdę rzeźnia za grosze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rekrutant Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 18:13 firma porazka, bylem na rekrutacji - wielka oprawa, pare etapow itd. a na koncu dopiero mowia o formie zatrudnienia, zero info w ogloszeniu. jestem wqrzony - caly dzien spedzilem na rekrutacji a i tak im odmowie. wiekszosc firm pisze, ze wymaga zalozenia firmy lub innej formy zatrudnienia co obu stronom wychodzi na zdrowie - ja nie trace czasu oni tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 22:29 Poczytałem wasze opinie i tylko jedna była pozytywna.Oj tak fajnie napisana że aż się chciałem zgłosić bo akurat w Białymstoku poszukują pracownika ale teraz to już nie wiem sam ... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rekrutant Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 11:21 jezeli chodzi o mnie to wypowiadam sie tylko o rekrutacji i o niepoinformowaniu do samego konca o formie zatrudnienia. co do reszty nie wypowidam sie bo nie pracowalem i juz nie zamierzam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szukający Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.07, 17:23 To jest właśnie wielkie chamstwo. Gdyby napisali w ogłoszeniu o tym, że trzeba założyć działalność - ok, po prostu takie ogłoszenie ignoruję. Ale nie, czytając odnosi się zupełnie uzasadnione wrażenie, że to o etat chodzi, a nie o współpracę, bo inaczej nazwać tej formy nie można. Jedyne co uzyskali w moim przypadku, to wielka awersja do firmy. Nie dość, że pracować u nich nie zamierzam , to na dodatek na pewno już nic w skepie Vobis nie kupię, reputacja i uczciwość spadły w mej i moich znajomych ocenie(których oczywiście poinformowałem o całej przygodzie rekrutacyjnej) do zera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ip.netia.com.pl 11.03.09, 20:37 ty grafologu bez szkoly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.07, 23:09 Hej, Ja mam kolegę który pracuje od kilku lat w Vobisie i jest całkiem zadowolony. Naprawdę b. przyzwoicie zarabia jak na zwykłego sprzedawcę, często jeździ na różne szkolenia. Ma od kliku lat własną działalność gospodarczą, ale kupił sobie na firmę fajną furę - stać go! Ciężko pracuje, dużo musi sprzedawać, czasem ciężko się z nim zgadać, bo w weekendy jest w pracy, ale rozumiem, że nic za darmo. Narzekał ostatnio na swojego kierownika - nowy, czy coś. Ogólnie podobno nieźle. firma się rozwija, otwiera nowe sklepy, można szybko awansować (na co liczy kolega). Z tego co mówił to Vobis wchodzi podobno na jesieni 2007 na Giełdę Papierów Wartościowych, więc praca u nich to chyba żadna ściema. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka666 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 01.10.07, 20:03 hahahah ale sie usmialam:) ten twoj kolega to jakies bajki opowiada:) znam full osob ktore pracuja w sklepach vobis (ja pracuje w centrali wiec mam z nimi kontakt) i uwierz mi 99% z nich narzeka.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mac Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.uje.nat.hnet.pl 10.10.07, 09:26 Jakoś też pracuję w Vobis tylko jako sprzedawca, i trochę osób znam, raczej nikt z nich nie narzeka na zarobki, a pani w centrali to ma chyba jakiś trefnych tych znajomych, których powinna zmienić. Albo robi komuś dziwną przysługę M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam juz dosc Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.08, 14:31 Tak. Tak. Juz widze te zarobki. Z kazdym rokiem coraz gorsze warunki wynagrodzen. Pracuje tam juz 3 lat i mam nadzieje ze ostatni. Nie liczy sie twoja wiedza tylko to ile jestes dla nich w stanie zarobic. Nie zrobisz planu to masz lipe. Jak sie pozalisz to uslyszyz ze to wszystko twoja wina. Koniec zludzen trzeba uciekac z tej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ip.netia.com.pl 11.03.09, 20:41 w koncu jakis normalny czlowiek tez pracuje od nie dawna kasa jak na tak mala frekfecje niezla ci co sie wypowiadaja negatywnie to banda leni i nieudacznikow i zakichana konkurencja lenie i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szukający Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.07, 17:18 Odpuść sobie.Umowa zlecenie 800 na rękę, potem działalność, albo wypad. Byłem na rozmowie. Wielka celebra, hotel, testy, rozmowy, prezentacje i na koniec "bomba płacowa". Odpowiedz Link Zgłoś
alek06 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 09.10.07, 15:20 nie mam pojecia jak sie tam pracuje ale trzeba przyznac ze w Vobisie zawsze mozna liczyc na fachową pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ip.netia.com.pl 11.03.09, 20:43 ty pacanie dali ci tyle bo sie na tobie poznali tumanie bez szkoly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ip.netia.com.pl 11.03.09, 20:36 byles beznadziejny widocznie baranie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ip.netia.com.pl 11.03.09, 20:35 ty baranie kim ty jestes nieudaczniku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ip.netia.com.pl 11.03.09, 20:33 ty powinienes sie w mozgownice puknac baranie kudlaty pierwszy leniu prl-u Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny i szczęśliwy Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 213.134.190.* 14.05.09, 17:45 5% rotację to może mieli ale kilka lat wstecz. W zeszłym roku tak już dali do pieca, że w Krakowie w ciągu jednej chwili odeszła załoga z dwóch sklepów. Firma jedzie na opinii lecz to już nie długo. Bajkopisarze i naciągacze. Uwaga!!! Za nie wyrobienie planów grozi nie tylko brak premii ale również kara finansowa. Ja tam dziękuję za taką firmę i takiego pracodawcę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sssssssssssssss Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 14:17 jak to mowia punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia...jak ktos jest dobry w swoim fachu to zarobi duzo i nie bedzie narzekal..Ci co wypowiadaja sie tak zle o Vobisie wydaje mi sie, ze poprostu sa kiepscy w dziedzinie informatyki i dlatego nie zarabiaja duzo...uwazam, ze aby zarobi niestety trzeba troche popracowac, a nie obijac sie i potem myslec, ze sie 5tys na reke dostanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex vobisowiec Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.06.08, 15:36 pracowalem w tym kolchozie.... nie dosc ze non stop pretensje ze za malo sie sprzedaje to jeszcze mialem szczura na pokladzie... goscia ktory non stop kablowal do managera....... poza tym chora atmosfera.... nigdy wiecej...... odradzam prace w tej chorej firmie szczegolnie teraz kiedy stala sie korporacja i ma za nic swoich pracownikow (sprzedawcow) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vamos Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.08, 14:46 Jestem świeżo po rozmowie i musze powiedzeć, że nie zgadzam się z większością opinii zamieszczonych w tym temacie. Co do samej rozmowy, to bardzo fajna, luźna atmosfera. Nie prawdą jest to, że przyjmując się do Vobisa trzeba zakładać DG. Sprzedawca/Kierownik pracuje normalnie na umowę o pracę - podstawa + prowizja. Czyli generalnie najlepszy rodzaj umowy dla obu stron. Jeśli sie postarasz i wysilisz troche, zarobisz sporo. Jesli bedziesz siedzial tylko za biurkiem i pisla bzdurne posty na forum, to bedziesz dalej marudzil. A co do postu mojego poprzednika - jesli chcesz pracowac w sprzedarzy, to musisz sie przyzwyczaic do tego, ze ktos z gory powie Ci, ze zawsze mozna bylo sprzedac wiecej. Trzeba sie z tym pogodzic i znalezc sposob na zwiekszenie sprzedarzy albo po prostu poszukac sobie innego zajecia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goś ć== [...] IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.08, 20:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jA Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.09, 11:00 heheh spoko trochę w tym nieprawdy i z tą całą rotacją to też nie prawda cały czas odchodzą ludzie nie wiem kolego czy pamiętasz jak w roku 2008 w sierpniu Vobis robił wietrzenie pracowników, zwolniono bardzo dużo ludzi i Vobisu wcale nie interesowało że masz działalności że masz rodzinę na utrzymaniu w mojej fili zwolniono najlepszego sprzedawcę dlaczego??? kolego cięie kosztów bo chłopak był już na dużym Zusie a reszta jeszcze na małym więc się opłacało i nieważne było to że gość sprzedawał najwięcej kolego sprzedawał szeroko i bogato i h.. nie ma go taka sprawiedliwość więc co za głupoty pleciesz powiedz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ip.netia.com.pl 11.03.09, 20:31 zenada to ty chyba masz na drugie ciemniaku z kolkowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K mi sie pracuje super IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.07, 10:45 nie mam studiow i nie zamierzam ich robic, jestem sporo po 40-tce wiec mam tu cieplutkie gniazdko az do emerytury, papierkowa praca, praktycznie zero odpowiedzialnosci, karnety na fitness, co rok jakis wyjazd integracyjny za granice za darmo, do pracy mnie podwozi i zawozi autobus firmowy az pod sam dom i to tez za darmo, jestem w domu po godz 15tej, w vobis mam um o prace 2700 netto :-) nie wiem czemu narzekacie:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: mi sie pracuje super IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.07, 14:37 Też bym tak chciał ale z wcześniejszych wypowiedzi widać że większość ma nie ciekawą sytuację w vobisie a niektórzy jak ty - o niebo lepiej. Jeżeli to prawda co piszesz .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikifor Re: mi sie pracuje super IP: *.aster.pl 10.10.07, 16:58 Praca jest naprawde w porzadku.TYm bardziej jestem z niej zadowolony poniewaz bardzo ja lubie i lubie doradzac ludziom,jesli chodzi o zakup np.komputera albo laptopa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wół roboczy Nie podszywać się pod pracowników rekruterzy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.07, 11:13 Nie podszywać się pod pracowników rekruterzy! Co? Ludzie zaczęli czytać forum i ciężko znaleźć grupkę baranków na rozmowy i wciskanie ciemnot? I bardzo dobrze! To się nazywa wolność słowa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Nie podszywać się pod pracowników rekruterzy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.07, 14:18 to bylo, to wszystko juz bylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbbbuuuuuuuuuu.... cd ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.07, 19:01 Ludzie co Wy tu wypisujecie za bzdury! Pracuje w Vobisie na stanowisku sprzedawcy i to co pisze kolo jest prawdą. Po pierwsze nie płacą 800 na początek !! A nawet jeśli by tak było to ludzie puknijcie się w łeb najpierw trzeba coś z siebie dać, zaprezentować się w pracy a potem wysuwać żądania finansowe. To, że należy założyć właśną działalność to prawda zarabiam i stać mnie na podatki - wszystko legal! Prowadzenie KPiR kosztuje mnie 50 zł miesięcznie + 2 przelewy i wysłanie deklaracji VAT raz w m-cu do US, wystawienie 1 faktury sprzedażowej - całe prowadzenie firmy. Praca jest na zmiany - nie codziennie po 12 h!!. To fakt, firma ma duże wymagania w stosunku do swoich pracowników (mam dużą odpowiedzialność, procedury itd.) ale wspiera ich licznymi profesjonalnymi szkoleniami i świetnie płaci za dobrze wykonywaną pracę!!!. Firma rozwija się, więc mam realne szanse awansu. Powyżej wypowiadają się tylko chyba ex pracownicy, którzy byli za głupi na pracę w tej firmie i się po prostu nie sprawdzili lub desperaci, którzy byli za głupi aby pomyślnie przejść przez sito rekrutacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuck Re: cd ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.10.07, 09:24 no to ile wyciagniesz?? 2000-3000 PLN?? tyle to ja mam z palcem w tylku na umowie o prace u konkurencji hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palka Re: cd ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.07, 23:47 Vobis jako pracodawca to porażka na maksa. Ostrzegam, nie słuchajcie bzdur o zarobkach,motywacji itp... brednie. Rekrutujący ratują reputację firmy, bo ludzie zaczęli zlewać rozmowy po wyczytaniu tego co na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Re: cd ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.11.07, 10:14 Czy w dziale handlowym dalej jest dzialalnosc gospod? bo nie wiem czy ponownie startowac?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ha ha dobre dobre Re: cd ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.08, 14:40 Z tego co znam tych co odeszli to byli za dobrzy. Kazdy - kto cos potrafi odejdzie wczesniej czy pozniej. Robisz plany po 120% to moze masz wtedy jakas satysfakcje. A szkolenia to prawie takie pranie mozgu jak w Amway. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tacha76 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 212.122.223.* 16.11.07, 15:11 moim zdaniem obsluga w tej firmie jest bardzo fachowa co podwyzsza jej range jednak niewydaje mi sie aby zabrobki byly 800zl jak ktos tam wczesniej napisal.praca tam wymaga ogromnej wiedzy od pracownikow w wielu kwestiach zwiazanych z informatyka.moze ktos podac ile placowek oni maja i czy tylko w duzych miastach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.gprs.plus.pl 17.11.07, 22:01 zobacz sobie na ich stronie Odpowiedz Link Zgłoś
0tdr0 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 16.11.07, 15:17 Sam fakt, ze bogata firma obchodzi prawo pracy i w celach oszczednosciowych zmusza do rejestrowania dzialalnosci gospodarczej osoby chcace pracowac jako sprzedawca- wiele mowi. Pracujacy w ten sposob pozbawieni sa wszelkich praw wynikajacych z prawa pracy (urlopy, chorobowe, okresy wypowiedzenia, przestrzeganie godzin pracy itd. itp.). PIP powinien sie takim praktykom przyjrzec. Ja takiej formy pseudozatrudnienia unikalbym jak ognia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszrómhed Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 12:53 To jest chyba dość powszechna praktyka - nie jest to cecha właściwa tylko Vobisowi, ale większości firm generalnie i niesłuszne jest chyba najeżdżanie tylko na niego. Zresztą - widzę, że opinie na temat pracy są dość rozbierzne i padają dosyć gniewne i mało wywazone argumenty. Zresztą, jak chciałem kupić monitor - to w dużym sklepie naprzeciwko Vobis (w centrum handlowym wawa) nie wiedzieli co to benchmark... i nie miałem możliwości posprawdzania monitora (taki standard żeby zobaczyć czy nie ba pikselków lewych). Więc wiecie... kwiatuszki wszędzie się trafiają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vobis man [...] IP: *.chello.pl 23.12.07, 01:05 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
knockout [...] 23.12.07, 10:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
0tdr0 [...] 24.12.07, 08:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
0tdr0 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 24.12.07, 09:33 Wycielo mi kilak slow ze zdania. Odosnie tego, dlaczego nie bede kupowal w Vobis mialo byc: Po pierwsze przez twoje zagranie, po drugie dopoki sa takie zagrania wobec pracownikow (i co za tym idzie psucie rynku pracy), po trzecie "dzieki" wysokim cenom i ostatnie- kiepskiemu wyborowi artykulow. Widze, ze wywazona, choc podejrzliwa (bo opisane praktyki sa niezgodne z prawem pracy, co w razie kontroli potwierdzilby PIP) opinia bolesnie nadepnalem ci na odcisk. To sie jeszcze powtorzy. Natomiast nie wiem czy twoja wypowiedz traktowac jako antyreklame firmy (za co na miejscu twojego dyrektora bym cie z pracy wyrzucil) spowodowana glupota, czy tez jako prowokacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p26 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 82.160.117.* 30.12.07, 16:37 "Zatrudniają" na działalność gospodarczą a nie na normalną umowę o pracę bo takiego kolesia łatwiej zwolnić, nie będzie też naciągał firmy łażąc bez przerwy na zwolnienie lekarskie i będzie miał większa motywację do pracy. Tak to wygląda a doprowadzili do tego obrońcy ludu pracującego miast i wsi nadmiernie rozbudowując kodeks pracy min. w miejscach poświęconych wypowiadaniu umowy o pracę oraz obowiązkom pracodawcy (gdy pracownik na urlopie, na L4, w ciąży itd.) Odpowiedz Link Zgłoś
0tdr0 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 30.12.07, 18:49 Szkoda, ze moderator skasowal posty "Vobis man'a", ktory to pokazal jakie podejscie do ludzi i jaki poziom kultury soba ta osoba reprezentowala. Co do Twojej wypowiedzi, to rozumiem, ze uwazasz ze pracownik nie ma prawa zachorowac, posiadac rodziny bez obawy znalezienia sie z dnia na dzien na bruku i bez srodkow do zycia (i mowie tu o zdroworozsadkowych zabezpieczeniach, a nie o patologiach i naduzyciach), nie ma prawa do zwiekszania swojego stazu pracy, prawa do urlopu oraz nie ma prawa do wszelkich praw pracowniczych (w tym pracy 8h na dobe, 5 dni w tygodniu). W imie oszczednosci niebiednej firmy? Odpowiedz Link Zgłoś
zaq28 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 30.12.07, 18:51 0tdr0 jeżeli VobisMan napisze to samo bez "dodatków" to zostawię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viv99 [...] IP: *.gprs.plus.pl 28.12.07, 21:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milva Re: do vobis man IP: *.eranet.pl 24.04.08, 21:09 A czy ktoś z Was pracuje w siedzibie w Lubieszynie? Jak tam jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K2 Re: do vobis man IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.04.08, 09:40 Ja pracuje:) a o jaki dział pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milva Re: do vobis man IP: 212.244.156.* 29.04.08, 11:33 O dział sprzedaży - poszukiwali tam ludzi do pracy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milva Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.eranet.pl 29.04.08, 19:39 Nikt więcej nie pracuje w Lubieszynie? Nikt nie podzieli się wrażeniami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RbQ Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 09:17 Ktoś pracował może w Krakowie w którymś salonie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam S. Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 12.05.08, 17:55 Witam Chciałem ostrzec wszystkie osoby ubiegające się o pracę w Vobisie! W ogłoszeniu o pracę oraz na początkowym etapie rekrutacji tj. na pierwszym spotkaniu informacyjnym nie poinformują Was o tym, że na początku zatrudniają na umowę zlecenie, następnie na tzw. umowę kontraktową, czyli musicie założyć własną działalność gospodarczą i w świetle przepisów prawa pracy nie jesteście pracownikami tej firmy. W ten sposób wszystkie prawa wynikające z Kodeksu Pracy nie są respektowane, tj. liczba przepracowanych godzin, urlop i inne!!! Jeżeli nie chcecie stracić swojego czasu i pieniędzy na dojazd stanowczo odradzam Wam tą firmę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubiegający się... Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 23:30 witam, aktualnie jestem w takiej samej sytuacji jak opisałeś...najpierw wielka rozmowa kwalifikacyjna - super otoczka ...aktualnie dowiedziałem się o umowie zleceniu...chciałbym się z tobą skontaktować jeżeli to mozliwe...może byc mail albo gg, pozdro , moje gg: 3302786 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuzi Jacek Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 14.05.08, 00:08 Zresztą, jak chciałem kupić monitor ... Sćiągnij gacie i wypnij zadek na sprzedawcę . Jak dostanies kopa w dupsko to będiesz miał monitor z łba ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vobis-dno Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.echostar.pl 20.07.08, 14:41 Nie polecam pracy w tej falszywej i zaklamanej firmie, gdzie kompletnie nie szanuja pracownika (sprzedawny) ktory tak naprawde robi najwiecej ze wszystkich. Jestem ostatni miesiac w pracy. Podpisanie umowy agencyjnej to samobojstwo. Nie macie zadnych praw. Kazdy madry czlowiek odchodzi z tej firmy. Wszystko jest kolorowo dopoki robisz plan. Ale jak robisz plan to w nastepnym roku masz 20% wyzszy i wtedy robi sie dno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lol Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.08, 10:37 w jakim swiecie ty zyjesz, niby gdzie podwyzszaja plan o 20% pokaż mi filie w której tak było?? Jak czytam te komentarze to mam wrazenie, ze pisze sama konkurencja i ew. matoly które nie potrafily sie odnalesc w roli sprzedawcy. Jak widac sprzedawanie bylo dla nich za trudne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jelonek Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.aster.pl 28.07.08, 14:29 Jako, że konkurencji jest dużo to tylko potrafią krytykować jak vobis ich oszukał, a 90% z tego to kłamstwa. W ten sposób nie przedstawicie prawdziwej sytuacji jeśli chodzi o pracę w tym sklepie. Sam miałem przyjemność współpracy z nimi i nie było żadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BB Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 02.08.08, 11:15 do czasu... teraz na potęgę ścinają głowy... i człowiek jest w stanie wszystko zrozumieć - złą sytuację firmy, coraz gorsze wyniki, nie nadążanie za konkurencją, kolesiostwo ( zresztą tak jest w większości firm ), ale forma w jakiej zaczęli zwalniać ludzi jest conajmniej żenująca. Jak złodzieji, po prostu - od jutra już nie pracujesz ( mogą sobie na to pozwolić ze względu na kontrakty, a nie umowy o pracę ), od razu odcinają cię od wszystkiego, nawet słowa dziękuję za włożony trud i zaangażowanie... po prostu - firma musi ciąć koszty, więc trzeba zwalniać. A zwolnienia oczywiście od tych najmniej kosztownych pracowników... szkoda gadać... nie polecam tam pracy - no chyba, że ktoś lubi wystawiać tyłek i dziękować jak Cię po nim kopią ( aby nie pisać, że robią coś innego... ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grażyna Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 18:20 za kilka dni mam zacząć prace w tej firmie, i prawdę mówiąc nikt chyba jeszcze nie zdążył mnie poinformować na jakich warunkach mam tam pracować... firma znajduje sie w nie dużej miejscowości na śląsku i tu pojawia sie moje pytanie: czy w waszych przypadkach za każdym razem "zmuszano" was do zakładania działalności gospodarczej albo bye bye?? nie było innego rozwiązania, bo taka wizja prawdę mówiąc jest jak dla mnie lekko przerażająca... proszę o szybko odpowiedz pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.gprs.plus.pl 04.08.08, 20:52 tak, tylko działalność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BrandNew Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.08, 00:27 Dla wszelkiej pewności chcę sie zapytać czy założenie działalności gospodarczej dotyczy też salonów partnerskich Vobis ? I czy każde stanowisko pracy w Vobis wymaga jej założenia ? Bardzo proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.08, 22:35 tak dzialalność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqqqqqqqqqqqqq Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.08, 22:40 Rekrutacja czyli testy, rozmowa, scenki, Zasady: Starujecie od umowy zlecenia, ok 2-3 miesiące ok 1100 zł, następnie działalność gospodarcza, podstawa 1200 + 250 ZUS(na pierwsza działalność czyli 2 lata, po 2 latach 850 ) + premia za wykonanie planu ok 400-600 zależne od progów, + premia od kierownika za sprzedaż itp.... , + prowizje za IPLUS CYFRA+ , Średnio faktury wystawiam na ok 3000-3500 netto, pamiętać trzeba o kosztach działalności czyli PIT-5 (podatek dochodowy)ZUS i Vat naliczony. Zostaje ok 2800 - 3200 na czysto. Atmosfera: Początki straszne u mnie były. Praca w centrum - masakra, pracujesz 14 dni bez przerwy, weekendy sobota 12 godzin, niedziela 10, co 2 tygodnie "wolny weekend" :). Praca 2 zmianowa, pełna odpowiedzialność materialna, kradzieże, zagubienia sprzętu często sie zdążają. Minusy: Po rozmowie zapominają o twoim wykształceniu, czy masz MGR, czy nie to bez znaczenia, masz sprzedawać. Praca na ok 2 lata, następnie UCIECZKA. Po przeprowadzeniu 10 000 rozmów o tym samym psycha saida, czasami nerwy poszczają jak tłomaczy się 10 000 raz czemu VISTA? dlaczego nie działa, co za gó.. mi sprzedaliście !!. Kontrakt tak napisany że nie masz szans na NIC, kary odpowiedzialność, obowiązki. Wniosek inblaco podpisany na zgodę na karę finansową. Plusy: Możliwość sprawdzenia siebie- wyzwanie dla młodych ludzi(studentów) Sporo szkoleń ze sprzedaży żeby pieniądze robić. SPRZEDAŻ !! SPRZEDAŻ SPRZEDAŻ, dobra nauka biznesu. Kontakt z ludźmi Szkolenia produktowe, praca z nowymi technologiami. Ja już jestem na etapie uciekania, pieniądze to nie wszytko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.daminet.pl 07.08.08, 23:30 Ta firma to porażka, maja gdzieś człowieka. Na każdym kroku traktują cię jak złodzieja. Pełna odpowiedzialność materialna, zarobki są coraz niższe, musisz założyc działalność gospodarczą. Oni mogą cie zwolnić w każdej chwili, tak jak to robią teraz. Zresztą firma powoli zaczyna padać i każdy kto ma olej w głowie z niej ucieka. Pozostają tylko ofermy co nie potrafią już sobie niczego znaleść i szefostwo które łoji wszystkich jak leci. Odradzam każdemu pracę w tej firemce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikrus Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.08, 09:48 A te zwolnienia sa w centrali czy w sklepach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.daminet.pl 08.08.08, 23:37 Wszędzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 15:03 Mąż rozpatruje pracę w Vobis i próbuje mnie podobnie przekonać - że ta działalność to nic strasznego itp. Ale na jakiej zasadzie to jest zgodne z prawem?? przecież nie można na samozatrudnieniu pracować w miejscu należącym do firmy bo PIP dawno by ich za to ścignął. O co w tym chodzi? Nie widzieliśmy jeszcze umowy do podpisania, ale aż się boję jakie tam "myki" przez prawników nawymyślane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jupik Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 213.134.190.* 14.05.09, 17:47 Hej. Daruj sobie bo później będziecie dokładać do biznesu. Znam to, byłem tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exWorker Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 46.115.41.* 03.11.12, 23:16 Ludzie ta firma tonie, omijajcie ją z daleka jeśli chcecie uniknąć problemów i rozczarowań! Już prawie wszyscy starzy, doświadczeni pracownicy stamtąd odeszli bo widzieli jaki gnój się robi. Od kiedy HR przejął władzę nad firmą zaczęły pojawiać się różne chore scenariusze, których efektem było tylko utrudnianie pracy filarom tej firmy tj. sprzedawcom oraz średnio co 3-miesięczne uszczuplanie ich dochodów poprzez cykliczne zmiany (na gorsze) systemu płacowego. Tak też się stało dzisiaj. W sklepach V istnieją 2 stanowiska: sprzedawca i kierownik. Sprzedawcy dzielą się na 3 pseudo-stanowiska, które nie mają żadnego wpływu na zakres obowiązków tylko na ich zarobki: młodszy sprzedawca, sprzedawca, doradca. Zarobki są dodatkowo zależne od regionów i obrotów każdego sklepu, ale generalnie dzielą się na stałą podstawę (na stanowisku młodszego wynosi ok 1200pln na rękę, każde wyżej to ok 300pln więcej, ale nie ma co liczyć na zostanie doradcą bo sprzedaż kuleje a od tego zależy właśnie twoja pozycja) i premię. Ale aby otrzymać premię musisz wyrobić min. 75% swojego założonego planu sprzedaży na dany miesiąc co już jest ciężkim zadaniem i to nie wszystko. Aby dostać całą założoną premię musisz zrobić 100% swojego budżetu na co można w najlepszym wypadku w grudniu gdy jest największa sprzedaż. Przez resztę roku zarabiacie gorzej niż sprzedawcy w marketach spożywczych (z całym szacunkiem do ich pracy). Poza zarobkami panuje wszechobecny mobbing, o który jednak nie możesz nikogo oskarżyć bo pracujesz na umowie agencyjnej czyli prowadzisz działalność gospodarczą więc nie obowiązują przepisy Kodeksu Pracy. Klientom nie należy doradzić dobrze, tylko trzeba wepchnąć najstarszy syf aby pozbyć się półkowych zalegaczy. Do tego oczywiście po fikcyjnym badaniu potrzeb należy dodatkowo wcisnąć co się da i koniecznie ubezpieczyć sprzęt. Ja się na szczęście już pożegnałem z tym szambem i w zw. z tym przestrzegam wszystkich aby nie tracili życia na pokładanie nadziei związanych z pracą w vobis. Mimo, że mam tam dobrych znajomych to klientom odradzam zakupy w firmie, której przyszłość maluje się w czarnym kolorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malinna Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.gprs.plus.pl 20.08.08, 09:59 podam Wam kilka informacji na temat Vobisu. Jest tam z każdym rokiem coraz słabiej, a ostatnimi czasy prawdziwy dołek. Vobis zainwestował a Mobile, okazało się to niewypałem i te sklepy będą zamykane. Digital jakoś się trzyma, chociaż większość ludzi rozgląda się za nową pracą. Podstawa w Vobisie to coś około 2300zł netto, z tego musisz opłacić zus i podatek dochodowy. Jak wyrabiasz plany to masz całkiem dobrze, ale teraz cięzko z tym. Sklep z najlepszym ruchem to Arkadia, jak chcesz więcej zarobić to najlepiej tam trafić. Ale nie ma nic za darmo, trzeba się napracować... Jak macie pytania to piszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tamten Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 83.168.106.* 20.08.08, 11:46 Gość portalu: malinna napisał(a): > Podstawa w Vobisie to coś około 2300zł netto, z tego > musisz opłacić zus i podatek dochodowy. To chyba w takim razie brutto skoro opłacasz z tego jeszcze zus i podatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.09, 11:17 nie - netto ! do tego doliczas sobie 22% VATu i dopiero taką kwotę dostajesz na konto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ska [...] IP: 212.122.223.* 06.09.10, 13:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.static.maxnet.net.pl 11.04.11, 13:27 podstawy są różne w zależności od stanowiska i tak np. stażysta ma 1400 podstawy + ZUS (365zł na małym ZUSie), młodszy sprzedawca 1700netto + ZUS a sprzedawca 2000netto + ZUS, ale tak na prawdę nie radzę pchać się do tej firmy, nie doceniają tu sprzedawców ze stażem, wystarczy mieć jeden gorszy miesiąc i grożą Ci wywaleniem lub po prostu zwalniają Cię, nastawienie jest głównie nie na sprzedaż a na usługi czyli raty, cyfra +, iplus, gwarancje i ubezpieczenia oraz serwis, możesz wyrabiać plan sprzedaży ale jak nie robisz usług to jesteś słabym pracownikiem i wylatujesz... niska sprzedaż w filii jest zawsze winą sprzedawców a nie tym że klienci uważają Vobis za drogą firmę lub przyzwyczajeni są do sklepów typu Media lub Saturn, gdzie mogą dostać ten sam sprzęt za polowę ceny, jeśli ktoś chce podjąć pracę w tej firmie niech lepiej dwa razy się zastanowi zanim wpadnie w to bagno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 25.08.08, 12:11 Niedawno były rekrutacje do sieci Mobile - to po co rekrutują jak mają zamykać tę sieć? Widzę, że w tym Vobisie niezły burdel panuje. Firma przyjazna ludziom, rotacje na poziomie 5% to informacje wyssane z palca lub conajmniej grubo przedawnione... Czy warto wiedzieć coś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szukajacy pracy Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 193.26.131.* 30.08.08, 13:06 Tez jestem ciekaw. Wlasnie mialem wysylac do nich podanie ale po przeczytaniu tych opinii zrzucilem na luz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v_krak Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 31.08.08, 20:00 nie wysyłaj sam bo dopóki oni nie zrobia rekrutacji to nie masz co startować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.spray.net.pl 04.10.08, 02:39 jeśli ktoś chce spróbować, to można nawet i bez rekrutacji posłać CV, ostatnio sporo ludzi odeszło i nie mają czym dziur załatać. generalnie - ciekawa przygoda. jeśli ktoś lubi sprzęt IT, wszystkie nowinki technologiczne są na wyciągnięcie ręki. od strony warunków pracy, nie polecam. od jakiegoś czasu coraz większe wymagania i kontrola, które nie przekładają się na pensje. praca również w weekendy i "wolne dni" kiedy otwarte są centra handlowe. po ponad trzech latach, w końcu oddycham.. powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rampa Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 213.134.190.* 14.05.09, 17:51 Ja też w końcu oddycham. A tak długo się wahałem :) Jupiii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarel_anonimus Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 27.05.09, 00:41 Było super jak nie było kryzysu, Trzeba uciekać ;p wynik, wynik, wynik, słupki słupki, kontrole, spowiedzi co, jak kiedy dlaczego, praca przez 14 dni, ostre pranie bani, pieniądze coraz gorsze, presja wyniku coraz większa nie adekwatna do sytuacji rynkowej. Słaby marketing. Ludzie odchodzą, pensję spadają, optymizm w zespołach ucieka. Super szkołą biznesu, dlatego warto spróbować, przydaje się poza strukturami VOBIS . heeeee Jestem przekonany że zacznę oddychać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 213.134.190.* 07.06.09, 00:23 Powiem tak. Nie masz na co czekac jarel, szkoda zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.07.09, 10:49 To co można wyczytać na tym forum jest o tyle niebezpieczne, że wymieszane są fakty z kłamstwami. Tak - pierwszy miesiąc - to praca na umowę zlecenie za 800zł netto. Nie - nie dowiecie się na wstępie ile zarobicie potem. Zapewniam - DOBRZE. Firma nie chce w swoich szeregach pracowników, dla których JEDYNYM motywatorem są pieniądze. Jest bowiem ryzyko, że osoba taka zmusi się do pracy na tym stanowisku, aby zarabiać tyle ile będzie miała zarabiać. Nie jest to jednak korzystne dla żadnej ze stron. Nie jest to wówczas pracownik lojalny w trudniejszym okresie i nie będzie się angażował w ścieżkę rozwoju, na którą Vobis przeznacza jedne z największych w branży środków rocznie. Tak - potem zakłada się działalność - ale pensja liczona jest jako netto, czyli dodawany do niej jest podatek VAT oraz ZUS (niezależnie od tego, czy duży, czy przez 2 pierwsze lata mały). Nie - nie ma problemów z urlopami (26 dni wypoczynkowego od 1 dnia pracy na kontrakcie). Nie - podstawa nie wynosi tyle ile zarabia Pani w Biedronce. Wynosi znakomicie więcej +premie od sprzedaży i usług. Warto weryfikować źródła z jakich czerpiecie Państwo informacje. W przeciwnym wypadku powstaje zakłamany obraz rzeczywistości, który nijak ma się do stanu faktycznego. Co więcej - bywa krzywdzący i niejednokrotnie - jak posty z wątku - obraża innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcus Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 67.159.45.* 19.07.09, 12:30 Tak faktycznie siedzimy w pracy głównie nie dla pieniędzy, powiedz to pani która dziennie przez 12 godzin zabija indyki na taśmie żeby wykarmić dwójkę dzieci. Pieniądze to główny cel twojej pracy jeżeli masz rodzinę chyba że masz Xboxa 360 i sporą kolekcję gier a twój jedyny problem to że brakuje ci tylko drugiego pada. Lojalność wypracowuje się szacunkiem a tego nie posiada w tej chwili pracownik Vobis bo firma sobie na niego nie zapracowała. A co do pracy w Vobisie to ostatnio lepiej smażyć hamburgery w Mcdonalds bo jak upadnie ci na ziemie to nikt cię za to nie obciąży a jest już dużo przypadków gdzie pracownik Mc i Vobisu zarabia tyle samo a nawet więcej. Twoje opisywanie sytuacji w Vobisie też nie ukazuje prawdy. Ludzie przeczytajcie forum i wyciągnijcie średnią. W paru salonach Vobis jest fajnie, w wiekszości jest średnio a niektóre sklepy to piekło, podejżewam że w twoim salonie jest zajebiście gratuluje! No chyba że pracujesz w centrali(pion kierujący pracownikami którzy pracują dla idei)wtedy nie wiesz o czym tu ludzie piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
mis_yogi_1 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 22.07.09, 00:17 Musiałem załozyć konto by móc dać odpowiedź na to co napisałeś. Jestem pracownikeim Vobisu i wszystko co tu jest to żenada. Piszesz o świetnych premiach - to prywatnie haryję w tej firmie jak mogę a i tak mam z tego wielkie g.... . Po drugie piszesz że masz 26 dni urlopu w Vobise. No to chyba pracujemy w 2 różnych firmach.... - bo mnei należy sie tylko 14 dni mimo że mam już 4 lata stażu w Vobis i dodatkowo 6 lat w innej firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.bialystok.vectranet.pl 18.07.09, 22:00 jak sie dostalem do tej firmy to sie cieszylem ale jak odchodzilem po 2 latach to klaskalem uszami ze szczescia ze w koncu skoncza sie problemy ze skarbowym i ksiegowa. na dodatek te marne zarobki o kant d...py obic. NIE POLECAM!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.09, 12:01 ale się ubawiłem czytając te wypowiedzi :-), pracuję w Vobisie już 6 lat więc wiem to i owo. 1. Tak, przez okres próbny jest umowa-zlecenie za 800zł, bo po co zakładać od razu działalność gosp. jak się okaże, że gość jest kiepski i nie nadaje się do tej roboty. 2. Umowa o pracę ogranicza mnie w wysokości premii, a tak na działalności w miesiącach o mniejszych oborotach (czerwiec-sierpień) mam ok. 3tys. NETTO, a w okresie wrzesień-grudzień 4,5-5tys. NETTO (czyli + podatek VAT). Przy umowie o pracę takiej możliwości nie mam. 3. 26 dni urlopu do wykorzystania w roku 4. Sklepy są w marketach, więc trzeba pracować w weekendy - to przecież oczywiste. Praca jest po 6 godzin od poniedziałku do piątku, co drugi weekend pracujący, co drugi weekend wolny. 5. Moja pensja jest uzależniona od tego czy mi się chce pracować czy nie. Jak mi się nie chce to zarabiam mało, jak mi się chce to zarabiam dużo - np. konkurencja REACTOR oferuje umowę o pracę i zarobki 1tys. zł na rękę przez cały rok. Nikt nikogo na siłę nie trzyma i jak ktoś robi słabe wyniki to nie dziwne, że narzeka na zarobki. Taki to niech sobie idzie na posadę państwową - tam się nic nie robi i zarabia (ale tam trzeba mieć plecy żeby się dostać ;)) 6. O tak były straszne zwolnienia - na 500 osób zwolniono/odeszło jakieś 10-20 osób ze sklepów. Redukcje są w każdej branży i póki gospodarka będzie w takim stanie to będą - u konkurencji też się zwalnia jak jest przerost zatrudnienia - to też jest oczywiste, pomyślcie sobie - macie firmę i 10 pracowników, z kótrych tylko 5 pracuje bo reszta nie ma nic do roboty. Czy będziecie trzymać pozostałą 5-tkę i płacić im za to że są? Sorki, life is brutal, albo się część zwolni, albo firma upadnie i nikt z tych 10-ciu nie będzie miał pracy. 7. Ta pracę trzeba lubić - inaczej nie ma co tu szukać. Jak kogoś nie interesują komputery, aparaty cyfrowe itd. to nawet niech nie zaczyna bo zawsze będzie narzekał, niech sobie idzie do biedronki na kase. 8. Odpowiedzialność za towar jest i bardzo dobrze. Jak ktoś ma burdel na sklepie i w magazynie to już jest jego problem i powinien ponieść za to konsekwencje 9. Standarady obsługi klienta muszą być zachowane. Pomyślcie tylko, czy dobrze czujecie się w sklepie, gdzie sprzedawca ma was w dupie? Ja z takiego od razu wychodzę. Klientów obsługuję profesjonalnie - za to mi płacą, jestem SPRZEDAWCĄ który kompleksowo obsługuje klientów a nie podawaczem towaru 10. Kupujesz sobie sprzęt na swoją działalność i możesz odliczyć VAT i podatek dochodowy (czyli kupujesz sprzęt o ok. 33% taniej niż zwykły Kowalski), odliczasz sobie od podatku dochodowego paliwo, odliczasz sobie części do samochodu - jak sobie podliczysz roczne oszczędności to uśmiech sam ci się pojawi na twarzy możnaby jeszcze dużo napisać, ale po co, zawsze znajdą się tacy, którzy chcieliby mało pracować a dużo zarabiać, ale obudźcie się - żeby zarabiać trzeba coś z siebie dać. Odpowiedz Link Zgłoś
mis_yogi_1 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 22.07.09, 00:21 Chciałbym aby przestali na tym forum, pisać kierownicy sklepów Vobis, menadżerowie i inni dyrektorzy, którzy pięknie piszą jaka to firma mlekiem i miodem płynącą jest. Zainteresowanym radzę popytać wśród znajomych którzy tu pracują a wszyscy przekonają sie jakie to :zapomogi" tu się zarabia. Odpowiedz Link Zgłoś
wypasiona_foczka Gdzie są PIPy??? 13.04.10, 21:12 4. Sklepy są w marketach, więc trzeba pracować w weekendy - to > przecież oczywiste. Praca jest po 6 godzin od poniedziałku do > piątku, co drugi weekend pracujący, co drugi weekend wolny. Mnie w ogóle PORAŻA fakt, że Vobis w sposób jawny i oczywisty obchodzi prawo pracy. Sprzedawcy na "samozatrudnieniu" wykonują jasno określoną pracę, w miejscu i czasie określonym przez "pracodawcę", ba! nawet ciuszki mają ściśle określone! W takim wypadku zastosowanie ma Kodeks Pracy a nie jakieś pseudo-umowy! Vobis powinien dostać karę jak stąd do Magadanu za obchodzenie przepisów prawa pracy i niedozwolone stosowanie w ich miejsce przepisów KC. Żadne PIPy tego nie widzą? To się dzieje we wszystkich salonach w Polsce, to jest jawne naśmiewanie się z obowiązującego prawa. Ja nie mam nic przeciwko wynagrodzeniom prowizyjnym, ba! w handlu to wg mnie oczywista oczywistość aby pracownikowi chciało się palcem ruszyć ale cała ta otoczka, ten sposób prowadzenia "biznesu" to jakieś straszne oszustwo. Niby nikt nikogo do takiej pracy nie zmusza ale ludzie mają różne sytuacje życiowe, czasami MUSZĄ się zgodzić na takie skur.wy.syń.skie warunki by móc dzieciom mleko kupić i za czynsz zapłacić. Vobis na tym patencie opiera swój pomysł na "biznes". Dziadostwo jest to straszne. Dziadostwo po dwakroć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nokiaman Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 213.134.190.* 14.05.09, 17:52 Resztę przeczytasz w opiniach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga o co chodzi z tą umową, że to jest legalne??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 15:06 na samozatrudnieniu nie można pracować w siedzibie pracodawcy, a to przecież ich salony są. No więc o co kaman? Czy ktoś pracował tam i wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re re kum kum Re: o co chodzi z tą umową, że to jest legalne??? IP: 213.134.190.* 14.05.09, 17:50 Oj, boją się o to chłopaki boją :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: o co chodzi z tą umową, że to jest legalne??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.09, 10:51 oficjalnie we wpisie do działalności masz wpisany adres np. domowy jako siedziba firmy a miejsce wykonywania - cały kraj, u kontrahenta, więc teoretycznie jest to poniekąd legalne choć nie do końca, bo firma dyktuje ci gdzie i w jakich godzinach masz pracować Odpowiedz Link Zgłoś
mis_yogi_1 Re: o co chodzi z tą umową, że to jest legalne??? 22.07.09, 00:23 Tak przerobili umowę żeby kontrole sie nie czepiały ani żadna skarbówka. Po to mają zatrudnionych prawnikó aby ci właściwie naginali prawo do własnych potrzeb. Czytaj: dl awłasnych potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
mik80 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 06.10.08, 13:34 Nie wiem, nie pracowałem aczkolwiek w jednym z ich salonów widziałem kiedyś stażystę. Ubrany na zielono stał przez kilka godzin w jednym miejscu, w jednej pozycji. Wyglądało to tragicznie. Być może taka "praca" (trening?) wyrabia samodyscypline i opanowanie, ale... to chyba nie dla mnie! Ogólnie ni mam nic przeciwko firmie Vobis, po prostu ten jeden przypadek z Bielska Białej, z punktu w SDH "Sarni Stok" trochę mnie zbulwersował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 89.108.213.* 07.10.08, 21:25 witam!Wiele jest opinii dot. pracy w tej firmie. Chciałbym się Was zapytać jak to dokładnie wygląda jeśli chodzi o centralę (Lubieszyn).Wiem już o umowie zleceniu i własnej działalności, ale pytam o zarobki. Praca w sklepie internetowym firmy.Będę wdzięczny za wszelkie informacje.Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.dialog.net.pl 10.10.08, 19:34 jak jestes jakas szycha to zarabiasz kokosy, a jak nie to zasilek dla bezropotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as22 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.08, 13:43 sklep internetowy - na pewno musisz wlasna dzialalnosc otworzyc i co miesiac wystawiasz fakture, nie pamietam ile oni tam mieli ale chyba okolo 2200 - 2700 bez VATu,bo lepiej go jedak unikac w takiej malej dzialalnosci, w sumie na jaka kwote wystawisz fakture to chyba zalezy od obrotow jakie zrobisz,od tego musisz zapalcic zus (jesli to twoja pierwsza dzialalnosc to cos kolo 300 zl,jesli nie to 800 zl) no i podatek dochodowy 19%,oprocz tego musisz prowadzic ksiegowosc,jesli sie sam na tym ansz to spox,a jesli nie to jeszcze koszt ksiegowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 15:10 Mój kuzyn był kierownikiem w sklepie Vobis.Po ok.6 latach odszedł niedawno z pracy, bo: - ciągle podwyższali plany-były nie do zrealizowania, co wiązało się z ucinaniem premii - zmniejszali sukcesywnie obsadę przy braku zabezpieczeń p/kradzieżowych - zarobki relatywnie malały - praca non stop w niedziele i święta, jak miał 1 niedzielę na 6 tygodni wolną, to było super, nie wiedział biedak, co ma ze sobą zrobić. Pewnie by się znalazło jeszcze parę argumentów, ale temat znam z drugiej ręki. Ogólnie stale wyglądał jak wrak człowieka, ale ostatnio się odkuł ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wtajemiczony Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 05.11.08, 18:12 Absolutna prawda!!!chcecie być zdrowi psychicznie darujcie sobie współpracę z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ExPracownik Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.11.08, 20:21 Wymagania maja z kosmosu, a zarobki porównywalne ze sprzedawcą majtek na bazarze. Gorąco nie polecam tej firmy..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ijo Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 11:16 hmm..mam teraz problem czy isc na rozmowe do nich:) bo mam zaproszenie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ijo Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 11:16 czy darowac sobie po tym wszystkim co przeczytalem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.dialog.net.pl 13.11.08, 12:45 Darować sobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shinan Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 212.59.248.* 23.11.08, 13:06 Ja też wysłałem do nich aplikacje, niestety dopiero potem znalazłem to forum , ale i dobrze będe naciskał telefonicznie może cos z nich wycisne juz wstępnie. A jak nie to grzecznie podziękuję. Zarobki poniżej 2500 zł netto mnie nie interesują. Z wykształcenia jestem informatykiem (i z pasji) a pracuje jako Przedstawiciel handlowy w innej firmie. Zobaczymy jak bedzie napisze po wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: someone Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.208.34.195.revers.nsm.pl 08.12.08, 19:56 Nie wyciągniesz tyle jakoś świerzak. Jak jesteś "informatykiem" to poszukaj pracy jako informatyk Odpowiedz Link Zgłoś
mis_yogi_1 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 22.07.09, 00:27 Jak nie chcesz mieć wolnego, zarabiać groszę, mieć zarąbistą odpowiedzialność, być ciągle kontrolowanym, pracować po 200h w miesiącu i tyrać bez umowy o prace nie podlegając kodeksowi pracy - to idx do pracy do Vobis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 16.01.09, 22:24 Dramat Jeśli macie choć troszkę asertywności oraz własnej wyobraźni darujcie sobie pracę u nich .Dział HR ów firmy dawno temu przygotował pewien standard sprzedaży który mówi jak sprzedawca ma się zachowywać : Uśmiechy do wchodzących klientów jak jakaś pieprzona małpa w zoo .Co jakiś czas przychodzi tajemniczy klient z głową pełną pierdół i sprawdza czy handlowiec trzyma się technik które mają "zmaksymalizować sprzedaż.Prędzej czy później nieborak pracujący w znanej nam firmie usłyszy cytuję: -Nie powitałeś klienta o tej i o tej godzinie. -Ale w ten czas spisywałem kredyt byłem zajęty ta czynnością. -Mogłeś podnieść głowę i z uśmiechem na twarzy przywitać potencjalnego klienta. -Nie podniosłeś w związku z tym ucinamy ci premię . TEMAT 2 Totalnie nie szanują twojego wolnego czasu , masz wolne wtem nagle wychodzi akcja promocyjna i możesz zapomnieć o wolnym , ponadto mogą ustalić jakieś szkolenie (pranie mózgu -standard sprzedaży) lub produktowe no i znów zmiana no niech wspomnę że zazwyczaj pracownicy mają ok 4 dni wolnych w miesiącu . Nie jest dobrze postrzegane jeśli handlowiec zamienia się i ma więcej wolnego niż wymienione dni (zazwyczaj 2 weeknedy ) zapewne zapytacie dlaczego ??? -Dlatego iż mając kilka dni wolnego gubisz masę informacji o promocjach produktach oraz nowych procedurach które to przychodzą na skrzynkę firmową . Czy to nie jest logiczna odpowiedź ;) TEMAT 3 Pełna odpowiedzialność finansowa za towar oraz źle spisane umowy (przy których rzecz jasna masz się uśmiechać do wchodzących klientów) TEMAT 4 Spadające wynagrodzenie w drastyczny sposób chyba że trafisz na bardzo mocną filię. MORAŁ Jeśli masz zainteresowania ,chcesz spędzać czas z bliskimi studiujesz i chcesz mieć czas na naukę,zabawę,poznawanie nowych ludzi daruj sobie . A kiedyś u nich naprawdę było ok jeśli chodzi o kaskę cześć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frey Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 18:04 to co tu czytam to rodem z filmu s-fi. "biedaki" weźcie się do roboty, zamiast przesiadywać w necie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 19.01.09, 17:25 Za dużo filmów a za mało realizmu w twoim życiu jeśli nie masz żadnych merytorycznych informacji na poruszany temat to nie zaśmiecaj tego forum poczytaj pudelka i tam wypisuj swoje wymiociny . Może ty tego nie łapiesz ale niektórzy chcą zasięgnąć informacji na temat przyszłego potencjalnego pracodawcy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 15:09 Przeglądnęłam całe to forum i nie łapię - dlaczego nikt tej sieci nie ściga skoro zmusza do samozatrudnienia, a pracownicy pracują u nich w salonach. Przecież tyle się mówi o tym, że PIP ściga takich pracodawców, a tu tylu narzekających - nikt tego do sądu nie podał? To chyba jest nielegalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sovobi Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.mtm-info.pl 25.01.09, 10:56 z tym samozatrudnieniem nie jest tak do końca jak tu piszecie. Kiedy przyjmowalem sie do vobisu w zeszlym roku rowniez trafilem na to forum i mialem powazne obiekcje by podjac decyzje o zatrudnieniu jednak zaryzykowalem. W sklepach firmowych "podobno" jest samozatrudnienie ale w partnersich tego niema! co do samej pracy - jezeli ktos sie interesuje szeroko rozumiana dziedzina "komputerowa" to praca moze byc naprawde hobby, a zarobki sa calkiem niezle. Tzn powiem tak; u mnie w miescie gdzie jest ciezko o jakakolwiek prace, moje zarobi sa w okolicach 2k. Minusy - bardzo duzo na glowie, wkurzajac-ględzący klienci (a myslalem ze jestem na to odporny) i czasami zjebka od szefa (ale zasluzona). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pietrek Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.09, 13:11 sovobi masz całkowitą rację. praca wcale nie najgorsza. tak samo jak miłośnik gotowania nie spełni się jako fryzjer, tak samo tutaj trzeba mieć zacięcie informatyczne. a klienci no cóż...w każdej branży są wkurzający Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenio Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.09, 20:12 miła obsługa jest w salonie w Złotych tarasach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz35_5 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 27.01.09, 00:26 Mogę dodać, że mój kuzyn zatrudnił się niedawno w Vobis jako sprzedawca i jak narazie nie narzeka:) Podobno atmosfera w pracy jest sympatyczna a zarobki całkiem niezłe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.globalconnect.pl 30.01.09, 13:38 Mój kolega pracował w Vobisie. Wracał z pracy zadowolony, nie narzekał na zarobki poznał fajnych znajomych. Teraz wyjechał za granicę i chce tu wrócić. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kermit Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 16:03 mój brat tam pracował. był zadowolony. miał czas na wszystko : siłka, treningi judo, jakaś impreza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawior Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 18:39 hmm...tak się zastanawiam jakbyś miał wybór do jakiego sprzedawcy podejdziesz - do tego co się uśmiecha do ciebie od wejścia czy taki którego całe ciało mówi "idź stąd!"?! tajemniczy klient to praktyka znana w wieli firmach gdzie pracownik ma kontakt z klientem. mojego znajomego żona pracowała przez dłuższy czas pracowała w Vobisie, i specjalnie nie narzekała! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bia-bin Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 27.01.09, 21:39 Ostatnio bylam na imprezie i nawet znalazl sie na niej jeden koleś z vobisa sprzedawca chyba w którymś salonie, już nawet ni epamiętam, alke spoko koleś, normalny w porządku,sympatyczny facet (śmiechowy) ;) właśnie wspominal ze pracuje w vobisie i nie narzekal, a skoro spotkalam go na imprezie to chyba i czas na prace i na zabawe się znalazl, wiec bez przesady pewnie nie jest źle.. A tak wogóle pozdrawiam kolege i do następnego!!!:) ps.popracujcie w sieciach komórkowych tam dopiero są standardy do wypenienia hehe Odpowiedz Link Zgłoś
0tdr0 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 01.02.09, 19:48 No rzeczywiscie super- o firmie dobrze swiadczy to, ze ktos sie dobzre bawi na imprezie bajerujac nowopoznana laske :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominik Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 22:21 nie to znaczy,ze wbrew niektórym opinią pracownicy mają czas na zabawę. tak trudno było to zrozumieć ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
0tdr0 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 01.02.09, 23:11 Podobnie ma moj kumpel pracujacy w 2 oddalonych od siebie miejscowosciach(codziennie pracuje wraz z dojazdami 10-14h). Na impreze raz, dwa razy w tygodniu w weekend tez mu jakos czasu starcza (choc bywa ze do pracy chodzi nakacu). Gorzej jesli mialby rodzine lub nie stac byloby go stolowac sie na miescie. Nawet bezrobotny poznajac ciekawa dziewczyne bedzie opowiadal jak to u niego dobrze i jak swietnie sobie nie radzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytaczek Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 83.238.175.* 03.03.09, 12:51 a wiecie jak mają tam doradcy biznesowi? wiem, ze szukają w wielkopolsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gelos Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 83.238.167.* 08.03.09, 14:44 hehe, a z jakiego miasta jesteś :P? rzadko bywam na imprezach, ale czasami jednak ;) swoja drogą śmieszne teksty :P Odpowiedz Link Zgłoś
eewel-inkaa Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 03.02.09, 11:08 Zupełnie nie wiem dlaczego niektórzy ludzie wypisują takie głupoty...Znam dwie osoby które pracują w Vobisie i nigdy nie słyszałam by opowiadały o tej firmie w ten sposób. Po za tym co w tym złego ze pracownicy uśmiechają sie do swoich klientów ? Tak powinno być zawsze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kermit Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 22:04 i tak jest zawsze. nie boję się stwierdzić, ze to jedyny sklep, gdzie wszędzie byli dla mnie mili. no i jak nieliczni są fachowi i konkretni, bez wydziwiania cos doradzają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.02.09, 12:08 Widać że centrala zatrudniła w końcu kogoś od poprawy wizerunku firmy:)). Bo kto normalny tak namiętnie chwaliłby tą firmę, poza szefostwem oczywiście:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leoooon Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.09, 14:56 Można dostać kompa za friko po jakims czasie, na ten przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ort Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.02.09, 08:57 Chyba na fakturze po inwentaryzacji, jak trzeba stany wyrównać. Pełna odpowiedzialność finansowa, jak ci wjada kolesie i wyciagną kompy, płacisz....generalnie płacisz za wszystko. Trzeba być gotowym do oddawania lwiej części swojej wypłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: someone Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 17.02.09, 20:21 Mogło się trochę poprawić po tym jak z końcem lata odeszło z tej firmy sporo osób .Szczera rada HANDEL TO SHIT dobre na 2 lata potem zaczyna się wariować , nie można być zbytnio asertywnym a nasi rodacy potrafią być niezwykle bezczelni .Handel to praca wtenczas kiedy inni mają wolne .Uczcie się fajnych zawodów bo obudzicie się z ręką w nocniku Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bonin122 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 22.02.09, 23:55 Coś jest w tym co mówisz. Sam pracowałem w Vobisie. Nie narzekałem na pracodawcę i kolegów, ale to jest praca sezonowa. Maks na rok, półtora.Jeżeli nie awansujesz to można w taką wegetacje popaść. Ale to dotyczy każdego sklepu. Od spożywczego po butik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swen Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 22.02.09, 23:59 Tak to prawda. Ja pracowałem w Cropp Town rok i po koniec pracy każdego dnia wchodziłem tak ze smutna miną. Co do pracy w sklepach to plusem są zniżki. W Vobisie pewnie można je lepiej wykorzystać niż w sklepie z ciuchami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siora Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 23.02.09, 22:59 Moj brat tam pracował prawie rok i mi się to opłacało jako jego siostrze, noi chyba sporo się tam dowiedział, bo teraz jak ktoś kupuje sobie laptopa z rodziny lub znajomych to dzwoni do niego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.09, 09:42 Hmm to rzeczywiście, skoro się dowiedział to warto tam pracować. Przekonaliście mnie:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
lieft Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 07.06.09, 09:55 a jak się może pracować w firmie, gdzie ceny kompów są wzięte z sufitu, a obsługa serwisowa jest na fatalnym poziomie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serwer Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.echostar.pl 07.07.09, 22:22 Dziś miałem rozmowę kwalifikacyjną, obiecali 1400zł podstawy netto plus prowizję, generalnie około 2000zł. Z tych wszystkich wypowiedzi chyba zrezygnuję gdyż już mam pracę mgr w McD. a chciałem zmienić na lepszą. Czy ktoś wie jak to wygląda w Poznaniu?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.icpnet.pl 09.07.09, 09:06 witam.. mam chyba taką samą rozmowę jak Ty (Poznań) proponowali Ci działalnośc gospodarczą? czy umowę o pracę? i ile dni (godzin) w tygodniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 212.95.49.* 19.07.09, 10:55 Witam Pracuje w tej firmie już od 5 lat i ten okres dokładnie pokazuje mi jak firma się zmienia ( niestety na gorsze ) Kiedyś wynagrodzenie nie spadało poniżej 3000 netto Pamientajcie ze to nie jest suma która zarabiacie na rękę 3000 - ZUS (850 zł ) i - Podatek dochodowy. Jak jest zły miesiąc to zarobisz 2200zł -850 - podatek więc masz jakieś 1300 zł na rękę Pozamieniać trzeba ze jak idziesz na urlop to nie sprzedajesz automatycznie wypłata spada. Co do odpowiedzialności za 1300 zł musicie umieć procedury 3 banków ( lukas GE żagiel ) dwie firmy lizingowe procedury serwisowe producentów, całe te przepisy handlowe co to jest kw mm i inne np niezgodność warunków umowy. Do tego jeszcze dochodzi PLUS GSM. Wiec jeśli nie masz rodziny i chcesz zrobić tyle co w kiosku ruchu to zapraszam. Pamiętaj ze jeszcze nic nie powiedziałem o sprzęcie i o tym ze musisz znać się na wszystkim. Generalnie kiedyś dało się zarobić dużo. Aktualnie firma wylicza ci srednią ile osób weszło do salonu a ile kupiło jak jest za moały stosunek tych wielkości to nie masz premii w ostatnim okresie jeszcze karty wymyslili za nierobienie planów Firma zatrudniała specjalistów i zawsze nam mówiła jesteście THe best teraz mówią ze jesteśmy mało efektywni a praca marketingu vobis jest śmieszna nawet rabatów nie możesz zbytnio dawać Odpowiedz Link Zgłoś
mis_yogi_1 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 22.07.09, 00:38 Temat podstawy to też ciekawy temat. Jak zaczynałem pracę podstawa miała być nienaruszalna. A życie pokazuje że to co nienaruszalne, to co miało być gwarantowane dla pracownikam, to pewne minimum - też centrala obiżyła. I teraz jest nowa nienaruszaln apodstawa. Już niedługo znów ją zmnijesza - i wtedy to juz na pewno będzie nienaruszlana podstawa..... Kabaret mogliby nakręcić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.09, 14:00 dzieki za info koledzi. Juz teraz rozumiem dlaczego dzwonią z vobisu z nr zastrzezonego, by nie bylo mozna oddzwonic i poinformowac ze jednak dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyFan Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.07.09, 23:43 Generalnie jak chcecie pracować jak w obozie pracy, bez żadnych praw pracowniczych (działalność gospodarcza), za marne grosze to zapraszam. Zawsze przyda się jakiś idiota, aby Pan Prezes miał na nowy sprzęt, auto itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 83.143.165.* 07.08.09, 11:56 Niestety jako osoba, która jest związana z tą firmą od dłuższego czasu, podpisuję się pod tą opinią... Firma myśli tylko i wyłącznie o zysku ekonomicznym i mimo głoszenia wszem i wobec "że najważniejsi są ludzie" tak naprawdę to ma ich gdzieś. Znajdą następnych "wyrobników". Wszystkie kolejne pomysły kadry zarządzającej przynoszą zmiany na gorsze dla osób będących podstawą tej firmy - handlowców. Ja w każdym razie stąd uciekam. Zarobki nie są współmierne do formy zatrudnienia, zakresu obowiązków i odpowiedzialności materialnej za towar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownikus Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.propsychology.cz 07.08.09, 21:46 Hej. Panowie nie kąsajcie ręki która was karmi. Ha! Ha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.08.09, 09:34 Chyba resztką gumy z bieżnika i olejem spuszczanym z samochodu. Inaczej nie można nazwać tych ochłapów, które dostajemy. Zresztą ta firma zachowuje się tak jakby niedługo miała upaść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gogolino Rozmowa telefoniczna IP: *.man.poznan.pl 13.09.09, 04:07 A do mnie niedawno dzwoniła pani z zastrzeżonego telefonu i umówiła na wstępną rozmowę przez telefon do pracy w Poznaniu. Wiecie może czego chcą na takiej rozmowie że nie zapraszają osobiście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PrzemCo Re: Rozmowa telefoniczna IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.09.09, 13:37 Przeszedłem parę lat temu rekrutacje do tej firmy. Pewnie nie wszystko będzie teraz aktualne ale może trochę pomoże. Posiadałem już pracę i równolegle dostałem inną propozycję dlatego nie zdecydowałem się na Vobis ale do rzeczy. I etap to testy w jakimś hotelu poprzedzone prezentacją jakiejś "szyszki" jaka to firma nie jest wspaniała (ani słowa jednak o formach zatrudnienia i zarobkach). Potem pisemny test wyboru. Ogólnie łatwizna nawet dla kogoś kto ma blade pojęcie o sprzęcie. Kogoś posiada widzę ciut większą pytania po prosty śmieszą. Jeżeli zaliczysz test po kilku dniach dzwonią do ciebie i zapraszają na rozmowę. W moim przypadku odbyła się ona w jednym z salonów. Obecny był jakiś kierownik, chyba wyżej postawiony jego kolega i jakaś pani od rekrutacji, która tylko się przyglądała i obserwowała pilnie twoje reakcje. Ogólnie luźna rozmowa mająca na celu wybadanie twojej przydatności na posłusznego pracownika na koniec sklepowa scenka do odegrania (proszę mi coś sprzedać). Dalej ani słowa o formie zatrudnienia czy zarobkach. Jeżeli spodobasz się to paru dniach do ciebie zadzwonią i zaoferują umowę zlecenie w okresie próbnym (dla kogoś kto posiadał umowę na czas nieoznaczony i rozbawiły nieco formy rekrutacji nie była to zbyt kusząca propozycja dlatego grzecznie podziękowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.retsat1.com.pl 30.09.09, 11:03 Wstęp: Tragedia. Nie dajcie sobie wmówić, że zarobicie jakieś pieniądze, jak się bedziecie starać. Nie zarobicie. Nie ma nawet po co iść do tej firmy na rozmowę, lepiej zarobicie sprzedając majtki na straganie lub w warzywaniaku. I do tego będziecie mieli jakieś życie prywatne i zdrowie psychiczne nie zacznie wam podupadać od ciągłego opierd... Ale może rzeczowo i po koleji, zapraszam do lektury. Zasady zatrudnienia: Zatrudnienie na umowe agencyjną na działalności gospodarczej, czyli idziesz na urlop lub na chorobowe, nie dostajesz pensji. W razie sytuacji awaryjnej jak dłuższa choroba (lub złamanie, operacja) = wywalają Cię na zbity pysk, ciąża w przypadku Pań = wywalają Cię na zbity pysk. Do tego pełna odpowiedzialność materialna, musisz pilnować całego sklepu bo jak coś zginie (np. Lapek za 4 tyś.) płacisz za niego. Umowa tak skonstruowana że mogą Ci zrobić wszystko, włącznie z "karą umowną" w wysokości 5 tyś. zł. Możesz ją dostać za cokolwiek, co ktoś zinterpretuje za działanie na niekorzyść firmy. Czyli w praktyce za wszystko. Wymagania: Oczywiście musisz znać i obsługiwać 8 systemów (3 ratalne,plusa,cyfrę,leasing,ubezpieczenia,podpis elektroniczny) z odpowiedzialnością, że jak gdzieś się pomylisz, płacisz. Kary są w każdym z w/w systemów, dla przykładu podam, że jak się pomylisz w kredycie, to Ty płacisz raty, za to co klient kupił. Do tego musisz spełniać wszystkie parametry czyli nawciskać ile się da, jak najwięcej rzeczy dodatkowych do wszystkiego typu navi,aparat,komp,lapek. I nie ważne że klient nie chce bo jak nie sprzedałeś, znaczy że jesteś ch...wy i trzeba Cię zj...ć bo nie wyrabiasz parametrów. Do tego dochodzą nierealne do realizacji plany sprzedaży, za które cały czas Cie opierd...., że za mało sprzedajesz. Pracuje się po 7 godzin Pn-Pt, plus weekend, sob 12 + niedz 10, co drugi weekend wolny, czyli jak w obozie pracy. Wynagrodzenie: Przypomnijmy że pracujesz na działalności gospodarczej więc nie przysługują Ci żadne prawa. Pensja w wysokości 2200 zł netto z czego musimy zapłacić sobie ZUS w wysokości 850 zł. Zostaje nam 1350 zł od czego musimy odprowadzić podatek dochodowy 18%. Ile Ci zostaje nawet szkoda liczyć. Oczywiście dochodzi do tego premia, dzięki której możesz zarobić krocie według kierownictwa. Oczywiście mają rację, jak sprzedasz za 2 mln zł to pewnie z 2 tyś. premii by było. Oczywiście jak były by spełnione parametry nawciskania wszystkiego do każdej sprzedaży bo jak nie to po premii. A że w 99,9% sklepów sprzedawca jak sprzeda za 50 tyś. to jest rewelacja to nikt nie patrzy, rzucą "premię ochłap" 150zł i każą się cieszyć. W praktyce premia którą udaje się wypracować co jakiś czas jest w wysokości nawet 100-150zł. Tak pracują prawie wszystkie sklepy, najlepsze, które można na palcach jednej ręki policzyć (a sklepów jest ponad sto) mają trochę wyższe premie nawet 500zł-600zł. Tylko one robią obroty ponad 1 mln i każdy bierze co mu sprzedawca podrzuci. Podsumowując: Ludzie uciekają z tej firmy, nie wiadomo czy firma zaraz nie padnie. Jest to praca dla studentów mieszkających z rodzicami, co pensja 1000zł-1200zł im odpowiada i są w stanie tyrać jak woły robocze i do tego być ciągle opierd... że za mało. Skąd to wszystko wiem ? Bo tam pracowałem w dużym mieście. Już nie pracuje bo warunki mi nie odpowiadały. Jest to obiektywny obraz sytuacji panującej w tej firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vobisman Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.anonymouse.org 15.11.09, 21:46 Jest dokładnie tak jak pisze przedmówca. Kara umowna 5tys za działalność na szkodę firmy lub nie wywiązywanie się w pełni z powierzonych obowiązków - czyli w praktyce jak nie spasisz kierownikowi to masz pozamiatane, w salonie którym byłem wszyscy na słowo kierownik trzęśli galotami ze strachu. Nie ma czegoś takiego jak cały etat, z reguły tyrasz od 180 do nawet 220h i więcej (sic!) szczególnie w ruchliwe miesiące jak np grudzień. (pracownicy z salonu gdzie miałem być przydzielony nie mają praktycznie dnia wolnego! w grudniu. Teoretycznie niby 6h od poniedziałku do piątku. W praktyce od 7-9h czasem nawet i 12h jak jest większy ruch + do tego po 12h w weekendy sobota+niedziela co drugi weekend. Zarobek podstawa 1350zł (już po odliczeniu ZUSU (czy to dużego czy małego) i od tego odciągamy podatek oraz księgową czyli wychodzi najniższa krajowa na rękę netto ( 900zł ?? ). Plany sprzedażowe od 70 do ponad 100tys zł na osobę w zależności od placówki. W salonie gdzie byłem, przez pół roku tylko raz udało się plan wykonać. Cały czas niesamowity zapierdziel, jak nie przyjęcie towaru, to klienci jak nie klienci to zawsze coś innego się znajdzie, standard pracy w salonie na stojąco, także po pracowitym weekendzie (24h stania po 12h non stop) człowiek nie wie jak się nazywa i nie może się ruszyć. Odpowiedzialność za wszystko masakryczna, pokazujesz klientowi jakiś sprzęt laptop aparat telefon itd, klient go zrzuci, uszkodzi, ukradnie PŁACISZ, piszesz umowy kredytowe czy C+, iPLUSA jakaś pomyłka płacisz... Prowizje za iplusy śmieszne (od 5zł szt do max 50zł przy wykonanym planie na 100% - raczej rzecz nie do osiągnięcia) cyfra też nie wygląda kolorowo. Kierownik jest od plaszczenia tyłka na wygodnym krzesełku na zapleczu, od obserwacji przez kamerkę swoich niewolników patrz sprzedawców i opier-dalania ich od tak dla zasady. Tu jesteś nikim, nie masz żadnych praw, tym bardziej praw jakie by normalnie wynikały z umowy o prace, na kontrakcie możesz wylecieć z dnia na dzień gdy kierownik stwierdzi, że nie wykonujesz należycie swoich obowiązków + do tego 5tys kary do opłacenia super!... Początkujący umowa zlecenie - 800zł miesięcznie na rekę. Musisz znać się na wszystkim, bo wystarczy, że powiesz komuś błędną specyfikację a klient będzie obeznany w paragrafach prawnych i złośliwy to przyjdzie drugi raz powołując się na niezgodność towaru z umową i odpowiedzialność sprzedawcy za sprzedany towar i masz pozamiatane, używanego towaru przyjąć i później sprzedać nie możesz także z dnia na dzień możesz stać się właścicielem sprzętu po niezadowolonym kliencie za który rzecz jasna musisz zapłacić. NIE POLECAM TEJ FIRMY I RADZĘ TRZYMAĆ SIĘ Z DALEKA, oszczędzisz mnóstwo czasu, nerwów i pieniędzy. !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: działacz Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.xdsl.centertel.pl 18.12.09, 11:11 Jeżeli ktoś chce zatrudnić cię w oparciu o działalność gospodarczą to znak że chce ominąć przepisy wynikające z umowy o pracę, oraz nie płacić w terminie... Taka jest prawda - dla zleceniodawcy super warunki, ale dla "pracownika" wyzysk i same minusy... nie dajcie się zbajerować gadkami na temat "robienia kosztów, możliwości wypłacania większej prowizji itd" Jednoosobowa firemka nie ma prawie żadnych kosztów;) więc nie opłaca się. Pomijam też fakt iż żaden bank nie będzie chciał z wami rozmawiać na temat kredytu, gdybyście chcieli taki w przyszłości zaciągnąć, o obliczeniach emerytalnych nawet nie wspomnę;(( Takie zjawisko dotyczy coraz to większej liczby firm niestety;(... Jeżeli chcecie otwierać działalność to tylko i wyłącznie w ramach własnego biznesu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: out Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.chello.pl 19.01.10, 19:47 Z tego co tu przeczytalem oznacza ze trzeba byc wariatem aby starac sie o prace w Vobisie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edus Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 07.02.10, 22:53 A już myślałem o aplikowaniu na kierownika regionalnego ale po tym co tu przeczytałem raczej tego nie zrobię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darshan12 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.gorzow.mm.pl 11.03.10, 12:56 A ja się właśnie cieszyłem, ze zadzwoniono do mnie w celu umówienia się na rozmowę kwalifikacyjną w jednym z hoteli w Gorzowie. Cieszyłem się do momentu jak nie podkusiło mnie aby poszukać trochę info na temat warunków zatrudnienia w firmie Vobis. Szkoda, pójdę, zobaczę i dam znać czy te wszystkie wypowiedzi tutaj mają swoje potwierdzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
swt7 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 17.03.10, 16:58 Napisz koniecznie czy coś się w tej materii zmieniło... Zastanawiam się nad tym aby zostać partnerem Vobis'a, czy ktoś może powiedzieć jak to wygląda i czy zarobki są na tym samym poziomie co sprzedawców w salonach? U mnie w grę wchodzi w sumie tylko własna działalność więc proszę o porady czy dalej tak doją pracowników/partnerów czy jak to teraz wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof2001 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.04.10, 11:46 Zapraszam na mojego bloga, adres:pracavobis.blogspot.com/. Tam się wszystkiego dowiecie. Byłem pracownikiem Vobisu blisko 2 lata. Opisuję wszystko dokładnie, co tam się działo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.04.10, 13:04 Pracuje się coraz gorzej To nie ten vobis ktory byl jeszcze jakis zcas temu. Zmeczenie fizyczne , psychiczne, wyscig szczurow nakrecany przez kierownikow i menadzerow, cala masa jakis chorych wytycznych marketingowych. Jesli jest zgrana ekipa to pracuje sie w miare ok ale nie brakuje oszolomow ktorym wydaje sie ze wszytsko mozna. Kasa do niedawna byla w porzadku, teraz jest coraz gorzej. Musisz oplacic dzialalnosc- zus+podatek. Coraz wiecej osob odchodzi bo sytuacja w firmie jest beznadziejna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zarna Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.04.10, 20:12 Ja pracowałam tam przez rok i odchodząc ( nie z własnejwoli tylko taka sytuacja) żałowałam i płakałam, teraz po ponad roku dziękuję Bogu ,że mam wreszcie spokojną głową. Nie powiem w największych salonach w mieście( w takim pracowałam) można zarobić w dobre miesiące ok.4 tyś w słabe( a takich jest więcej) ok. 2-3 tyś minus to o czym pisali wczesniej. Ale uwierzcie ta kasa nie jest warta tego co trzeba tam przeżyć.Ciągłe kontrole kierownika i menagera, jakieś chore ideologie typu" Vobis nasze życie" i takie tam nakręcanie. Oczywiście jeśli ma się super bajere, gadane i temperament to wyrobisz plan i przekonasz klientów do zakupu tego co tobie jest potrzebne do zrobienie planu a nie tego po co przyszli ludzie.Masakra... Ciągły wyścig o pozycję w danym salonie, rankingi co chwila, kto ile wyrobil , kto czego nie wyrobil. Ja już zeby wyrobic plan to sama sobie sprzet kupowalam i uslugi tylko wystawial je ktos inny a potem rewanż. No i mam IPLUSA, 2 CYFRY +, komputer, 2 Aparaty foto-paranoja, ten codzienny stres mnie wykańczał, teraz to widze i choć mam możliwosc powrotu nigdy tego nie zrobie! Wole mieć 1.5 tyś i glowe spokojna a nie jeszcze zadanie na nastepny dzien -prezentacja pt" jak poprawić sprzedaz" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byłykandydat Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.adsl.inetia.pl 13.04.10, 13:54 Przeczytałem wszystkie Wasze posty dzień przed rozmową kwalifikacyjną. W znacznej większości zakres obowiązków, odpowiedzialności oraz wynagrodzenie zgadzają sie z opiniami. Miałem już nie iść na tą rozmowę ale zdecydowałem się, że sprawdzę to osobiście. Rekrutowałli na stanowisko doradca klienta. Zaproponowali miesiąc okresu próbnego na umowę zlecenie za 1200zł netto plus prowizja od sprzedaży. Kolejny etap to tak jak pisaliście kontrakt, czyli musisz założyć działalność gospodarczą i podobno wtedy masz 1400zł netto plus prowizje od sprzedaży (nie powiedzieli jaką?). Podsumowując to spotkanie, wygląda na to że firma ma problem z pracownikami, oferują mizerne warunki finansowe. Jak już ktoś wcześniej tu napisał to praca dla studenta, który lubi nowe technologie i nie musi się samodzielnie utrzymywać - w takiej firmie na pewno będzie miał dobrą szkołę i na przyszłość będzie wiedział czego unikać w pracy :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hooltay Powiedz co Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 82.177.25.* 13.04.10, 18:27 Powiedz co myślisz o swoim szefie , on nie musi o tym wiedziec... Daj upust fantazji lub pochwal go niech wszyscy wiedza jakiego masz super szefa... opinieopracodawcy.ubf.pl/news.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof2001 Powiedz co Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.04.10, 10:00 Wszystko, co piszecie o tej firmie, to prawda. Pracowałem tam 2 lata. Zresztą opisałem to dzisiaj na moim blogu: pracavobis.blogspot.com. Serdecznie zapraszam. Będę tam co parę dni, jak mi czas pozwoli, opisywał różne ciekawe sytuacje z tej firmy, która schodzi na psy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof2001 Powiedz co Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.04.10, 10:03 Wszystko, co piszecie o tej firmie, to prawda. Pracowałem tam 2 lata. Zresztą opisałem to dzisiaj na moim blogu: "pracavobis.blogspot.com". Serdecznie zapraszam. Będę tam co parę dni, jak mi czas pozwoli, opisywał różne ciekawe sytuacje z tej firmy, która schodzi na psy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Areczek8689 Powiedz co Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje IP: *.xdsl.centertel.pl 20.04.10, 19:47 Witam Po przeczytaniu waszych komentarzy rezygnuje z rozmowy w sklepie Vobis którą mi dziś zaproponowali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaproszony Powiedz co Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje IP: *.proxnet.pl 20.04.10, 22:27 Areczek a gdzie tobie zaproponowali spotkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozsmieszony Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.04.10, 18:42 Witam wszystkich . W dniu dzisiejszym bylem pierwszy dzien w firmie VOBIS celem pokazania mojej osoby w roli sprzedawcy. Spotkanie mialo się zaczac o g.10:00 . Ze wzgledu na fakt iz jestem osoba nad wyraz punktualna ,stawilem się o umowionej porze na miejsce .W salonie lad czystosc i porzadek :) za lada dwoch smutnych panow , czekajacych na klientow w miedzy czasie robiacych cokolwiek ,zeby tylko robic-to akurat nieistotne. Po chwili informacja ,że kierownik spozni sie kilka minut(5 minut) - o.k. zdarza sie... mijaja minuty 10 . 20 40.70.95 minut wchodzi Pani dyrektor-kierownika w dalszym ciagu nie ma... po kolejnym kwadransie zjawia sie....laal z : zona i dwojka dzieci ...kreci się pomiedzy salonem a zapleczem jak pileczka w maszynie do losowania po czym sie dowiaduje ,ze mam odegrac scenke rodzajowa - jasne no problem w koncu po to tam przyszedlem...Nie ukrywam ,ze stojac tam ponad 1 , 5 h nikt ,ale to nikt nie zaproponował mi nawet powieszenia gdzies kurtki czy powieszenia gdziez torby z dokumentami no alee ... już nie bede wymagac w koncu pracownicy sa tak zapracowani....Powracajac do historii-kierownik w celu obiektywnej oceny mojej sprzedazy zaczyna szukac kogos obcego kto ma mnie sprawdzic ( jakas nowatorska technika ) i jeest Pan obcy- co sie okazuje kolega kierownika pyta mnie o aparat fotograficzny ...zaczynam wiec mu sprzedawac wraz z akcesoriami +pakietem ubezpieczeniowym o ktorym dowiedzialem się czekajac na Pana kierownika studjujac informacje w gablotach ze sprzetem) po moim -uwazam krotkim zaprezentowaniu oferty po 40 sekundach Pan kierownik , ktory nawet nie był przez chwile przy mojej prezentacji poinformował mnie ,ze moje metody sprzedazy są nazbyt cyt. PRL- owskie .Mam 31 lat na przełomie lat 89-90 chodziłem do podstawowki i z tego co pamietam nie mielismy takiego przedmiotu jak ekonomia . No ale coz. Chcialem zaznaczyc bo to jest wazne: W handlu pracuje ponad 10 lat :bylem min. Sprzedawca ,kierownikiem salonu ,koordynatorem sprzedazy , a Pan kierownik , ktory nie ma więcej niz 26 lat ,a raptem kilkuletnie doswiadczenie , w obecnosci Pani dyrektor zaczyna mnie uswiadamiac o moim skromnej ,niedoswiadczonej technice sprzedazy...Boze slyszysz i nie grzmisz...Pani dyrektor nawet słowem się nie odezwała no ale nic . Konkluzja jest taka : albo kierownik nie lubi miec starszych pracownikow od siebie majacych bogate doswiadczenie albo miejsca pracy zostaly dawno zabukowane wsrod osob bez doswiadczenia nie mogacych zagrozic w jakikolwiek sposob wiedza ,doswiadczeniem Panu kierownikowi.. Panie kierowniku w Sarnim Stoku z Bielska Białej jesli Pan to czyta to wie Pan kto pisze-niech Pan pamieta ,ze nie rozmawia Pan z abiturientami szkoły sredniej ,ktorzy szukaja pierwszej pracy i mozna im wmowic wszystko .Sposob Pana podejscia do rozmowy kwalifikacyjnej jest wysoce amatorski i ma sie nijak do praktyki ,nie szanuje Pan czasu innych i chyba tez swojego ,na miejscu dyrektora oddziału przyjrzalbym się bardziej Pana praktyce jako kierownika takiego sklepu i Pana podejsciu do potencjalnych przyszlych pracownikow. W moim odczuciu w przypadku Pana postawy ,zajechalo z gory na doł amatorszczyzna bo watpie ,zeby tak wygladala polityka rekrutacji w tak znanej firmie ... Brak slow..... p.s. niech moja dzisiejsza wizyta bedzie przestroga dla wszystkich , którzy beda się starali o prace w Salonie VOBIS w Bielsku Białej w C.h. Sarni Stok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex ktoś z sieci Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 213.251.189.* 22.04.10, 19:44 sarni stok?? tak jest w całej sieci firma tonie, regionalni postawili sobie osóbki na kierowników żeby tylko nie było protestów, niekoniecznie zawracając sobie głowę kwalifikacjami Managera jak by nie było średniego szczebla, wielki nacisk na gwarancje i ubezpieczania jako niezwykle istotne czynniki sprzedaży pozwalające zarobić dodatkowe, czasem kilkaset złotych, przez zabawę w patrzenie na abstrakcyjne metaparametry zamydlające terminy istotne dla utrzymania każdej firmy jakimi po prostu są stosunek marży do kosztów utrzymania. Wymyślna baza danych z poglądowymi słupkami coraz to ciekawszych kolorów jak widać do niczego nie prowadzi. Nie chcę być zrozumiały jako rozżalony gnojek siedzący przed komputerem bo nawet do mnie nie zadzwonili, albo nawet jeśli to po przeczytaniu litanii na tym forum mam poważny dylemat czy chcę złapać "Pana Boga za piętę" i powiedzieć dziękuję. Jest inaczej. Jako jeden z mniej doświadczonych już ex współkontrachentów (bo inaczej nazwać tej "współpracy" się nie da ponieważ tak naprawdę działalność gospodarcza i kontakt z kierownikiem a nie z firmą matką, nie daje mi żadnego dowodu na to że kiedykolwiek miałem z czymś takim cokolwiek wspólnego) po ledwie 2 latach pracy i zarobieniu dla firmy ledwie 1.4MLN zł nasze drogi się rozeszły. Cóż zarobki - jak rzeka, raz szeroka raz wąska:) Jedno jest pewne, przez miesiące się zastawiłem, obserwując kolejne pożegnania jak to będzie zemną, teraz wiem i potwierdzam to co słyszałem prawie od każdego wcześniej: naturalnym skutkiem zakończenia takiej współpracy jest wyrośnięty banan na twarzy i niewyobrażalna ilość endorfin atakujący ludzki mózg. Co dalej czas pokaże.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość zasmucony Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 22.05.10, 21:19 Masz rację kolego. Wcześniej pracowała fachowa załoga z którą można było porozmawiać na wysokim poziomie o sprzęcie,o technologiach i nawet pożartować. Z tego co się dowiedziałem to chłopaki się wszyscy zwolnili z tej firmy i nie dziwię się im. Teraz zostały jakieś chłopaczki od pługa oderwane, nawet tam nie wchodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 62.69.219.* 10.06.10, 09:34 Za chwilę nowy blog o Vobis-będą wszelkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VOBIS BIELSKO VOBIS jak się w tej firmie pracuje? pozegnanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.10, 11:01 Jeśli chcesz po paru miesiącach pisać taki list pożegnalny to zapraszamy... Firma miała kryzys ludzie się zwalniali lecz ostatnie czasy powraca do swej świetności... wszystko było by fajnie tylko nie jedna rzecz nowy kierownik na sarnim stoku... oto część listu pożegnalnego jednego z pracowników... Dzisiaj jest ostatni dzień mojej 10-miesięcznej przygody z Vobisem. Były dni gorsze i lepsze, ale i tak przygodę z Vobisem zawsze będę wspominał z uśmiechem na twarzy. Wiele się tutaj nauczyłem, wielu świetnych ludzi poznałem. Tych, których nie warto znać też, ale było ich zbyt mało aby się nimi przejmować. Na zakończenie chciałbym podziękować paru osobom z którymi miałem okazję pracować. (aby uniknąć nazwisk szczegółowe pozytywne :) podziękowania ominięte) Podziękowania również dla xxx (sarniego stoku w Bielsku) który skutecznie nas demotywował zabijając pasję oraz radość z handlu i pracy w Vobisie.Widzisz… jak nie stosowałeś swoich „doskonałych” metod motywacji i kar finansowych niezgodnych z jakąkolwiek umową, sprzedawaliśmy realizując wszystkie plany. Od momentu w którym zabrałeś głos i zacząłeś wysyłać do nas maile wołające o pomstę do nieba, wszystko zaczęło się sypać. Weź z tego lekcje. Dziękuję za ten kompletny brak organizacji, za to że odstraszałeś klientów swoim podejściem do nich, za to że nie potrafisz rozmawiać z ludźmi, za to że źródeł swoich porażek szukasz w innych, za to że szukałeś rozwiązania wewnętrznych problemów filii u osób spoza firmy, włączając w to ludzi ze sklepu zoologicznego. Ogromne podziękowania, za to że szukałeś na każdego haka, za to że robiłeś z naszej malutkiej filii domowe przedszkole, za to że na naszym zapleczu ciągle był ktoś obcy. Teraz zastanów się, jak ktokolwiek ma Cię traktować poważnie i z szacunkiem? Zapamiętaj, jeżeli chcesz być wzorem dla ludzi a zwłaszcza swoich podwładnych, musisz wyróżniać się zachowaniem, sposobem bycia, podejściem do życia i umiejętnością radzenia sobie w trudnych sytuacjach oraz umiejętnością rozwiązywania problemów. Niestety, twoje podejście rodem z PRL-u, nigdy nie będzie zasługiwało na naśladowanie. Naprawdę przykre jest to, iż myślałeś, że po nominacji na kierownika będziesz mógł pierdzieć w stołek. Żenujące było to jak żaliłeś się nam że musisz układać dokumenty dzienne, żenujące było to jak uciekałeś wcześniej z pracy mówiąc „Bo stara (żona - dop. red.) mnie zabije jak znowu wrócę po 21 do domu”. Jak widać, wybór twojej osoby na stanowisko kierownika, był równie dobrym posunięciem co zaproszenie Kim Jong-ila na obchody światowego dnia praw człowieka. Jedyne co potrafisz to skutecznie rozpieprzyć nawet najlepszą ekipę i najlepszą atmosferę w pracy. Z tego jesteś doskonale znany! Wystarczy spojrzeć na to co się stało ze starą ekipą v-319, po twoim przejściu na Sarni Stok. Gratuluję. Pewnie teraz zastanawiasz się dlaczego wygląda to tak, a nie inaczej? Dlaczego ten mail trafił na takie adresy, a nie inne? Teraz przypomnij sobie jak biegałeś do wszystkich żalić się na mnie. Analizując całą sytuację nawet biorąc pod uwagę tylko "słupki" to wychodzi na to, że problem był z tobą, a nie mną. Kończąc podziękowania, życzę wszystkim realizacji celów na 200% każdego miesiąca, niemarudzących klientów i dużo seksu, bo sprzedawca który nie bzyka, to sprzedawca który nie sprzedaje Odpowiedz Link Zgłoś
beastwithin Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? 16.06.10, 20:22 Vobis to korporacja system jest prosty, trzystopniowa rekrutacja, następnie info że musisz miec działalność. Kiedy już pracujesz przygotuj się że nie obowiązuje cię kodeks pracy, czyli jeśli kierownik zarządzi że pracujesz 100 godzin to pracujesz 100 godzin, jeśli odwołają ci wolne, to odwołają ci wolne. Podstawą wynagrodzenia jest część stała i prowizja, część stała to 1500zł to jest zaliczka na zus i podatek, dopiero druga część jest realnym wynagrodzeniem. Obowiązuje cię system motywacyjny czyli progi sprzedażowe, oraz szereg pułapek dotyczących wypłaty. Nie zdziw się jeśli sprzedasz za 15000 a kolega sprzeda za 10000 i dostaniesz mniej kasy niż on, jeśli był cwany sprzedawał usługi (cyfra, iPlus) i produkty z bonusami. System wynagrodzenia zmienia się raz do roku, niestety nigdy na lepsze, kupić ze zniżką sprzęt możesz dopiero po pół roku i na fakturę, oczywiście nie możesz kupować ile chcesz, jest procedura na to, zresztą jak na wszystko, procedura utylizacji sprzętu, procedura zużycia mat. biurowych, procedura zamawiania, wysyłania, obiegu gotówki, stroju, zastosowania logo firmy i całej reszty, ogólnie na info (serwis dla pracowników) znajdziesz procedurę, podkładkę i papier na wszystko na co mógłbyś tylko wpaść w swojej naiwności - nawet procedura kontroli urzędów państwowych. Twoja wiedza jest cyklicznie sprawdzana przez rozmaite idiotyczne testy, ktore często są ukladane nie na podstawie rzetelnej wiedzy, ale... znajomości ulotki, ktora zmienia się cyklicznie, jednym ze składnikow wynagrodzenia jest premia kompetencyjna, czyli - zaliczanie testów :) Byłem bardzo zadowolony z tej pracy, do momentu otrzymania pensji za grudzień, który jest najlepszym miesiącem, po trzech dwunastkach i dwóch popołudniowych zmianach pod rząd zarzucono mi że się nie uśmiecham do klientów, więc odszedlem, bo po takich wyczerpujących godzinach ostatnia rzecz o której myślałem to szczerzenie zębów. Natomiast jedno jest pewne - ex pracownicy Vobis mają łatwiej przy rekrutacjach, są dobrze wyszkoleni w technikach sprzedazy (przynajmniej kiedyś byli) i zwykle są zaprawieni w bojach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VOBIS BIELSKO Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? pożegnanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.10, 10:57 Jeśli chcesz po paru miesiącach pisać taki list pożegnalny to zapraszamy... Firma miała kryzys ludzie się zwalniali lecz ostatnie czasy powraca do swej świetności... wszystko było by fajnie tylko nie jedna rzecz nowy kierownik na sarnim stoku... oto część listu pożegnalnego jednego z pracowników... Dzisiaj jest ostatni dzień mojej 10-miesięcznej przygody z Vobisem. Były dni gorsze i lepsze, ale i tak przygodę z Vobisem zawsze będę wspominał z uśmiechem na twarzy. Wiele się tutaj nauczyłem, wielu świetnych ludzi poznałem. Tych, których nie warto znać też, ale było ich zbyt mało aby się nimi przejmować. Na zakończenie chciałbym podziękować paru osobom z którymi miałem okazję pracować. (aby uniknąć nazwisk szczegółowe pozytywne :) podziękowania ominięte) Podziękowania również dla xxx (sarniego stoku w Bielsku) który skutecznie nas demotywował zabijając pasję oraz radość z handlu i pracy w Vobisie.Widzisz… jak nie stosowałeś swoich „doskonałych” metod motywacji i kar finansowych niezgodnych z jakąkolwiek umową, sprzedawaliśmy realizując wszystkie plany. Od momentu w którym zabrałeś głos i zacząłeś wysyłać do nas maile wołające o pomstę do nieba, wszystko zaczęło się sypać. Weź z tego lekcje. Dziękuję za ten kompletny brak organizacji, za to że odstraszałeś klientów swoim podejściem do nich, za to że nie potrafisz rozmawiać z ludźmi, za to że źródeł swoich porażek szukasz w innych, za to że szukałeś rozwiązania wewnętrznych problemów filii u osób spoza firmy, włączając w to ludzi ze sklepu zoologicznego. Ogromne podziękowania, za to że szukałeś na każdego haka, za to że robiłeś z naszej malutkiej filii domowe przedszkole, za to że na naszym zapleczu ciągle był ktoś obcy. Teraz zastanów się, jak ktokolwiek ma Cię traktować poważnie i z szacunkiem? Zapamiętaj, jeżeli chcesz być wzorem dla ludzi a zwłaszcza swoich podwładnych, musisz wyróżniać się zachowaniem, sposobem bycia, podejściem do życia i umiejętnością radzenia sobie w trudnych sytuacjach oraz umiejętnością rozwiązywania problemów. Niestety, twoje podejście rodem z PRL-u, nigdy nie będzie zasługiwało na naśladowanie. Naprawdę przykre jest to, iż myślałeś, że po nominacji na kierownika będziesz mógł pierdzieć w stołek. Żenujące było to jak żaliłeś się nam że musisz układać dokumenty dzienne, żenujące było to jak uciekałeś wcześniej z pracy mówiąc „Bo stara (żona - dop. red.) mnie zabije jak znowu wrócę po 21 do domu”. Jak widać, wybór twojej osoby na stanowisko kierownika, był równie dobrym posunięciem co zaproszenie Kim Jong-ila na obchody światowego dnia praw człowieka. Jedyne co potrafisz to skutecznie rozpieprzyć nawet najlepszą ekipę i najlepszą atmosferę w pracy. Z tego jesteś doskonale znany! Wystarczy spojrzeć na to co się stało ze starą ekipą v-319, po twoim przejściu na Sarni Stok. Gratuluję. Pewnie teraz zastanawiasz się dlaczego wygląda to tak, a nie inaczej? Dlaczego ten mail trafił na takie adresy, a nie inne? Teraz przypomnij sobie jak biegałeś do wszystkich żalić się na mnie. Analizując całą sytuację nawet biorąc pod uwagę tylko "słupki" to wychodzi na to, że problem był z tobą, a nie mną. Kończąc podziękowania, życzę wszystkim realizacji celów na 200% każdego miesiąca, niemarudzących klientów i dużo seksu, bo sprzedawca który nie bzyka, to sprzedawca który nie sprzedaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (ex)pracownik Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 188.137.86.* 23.09.10, 22:24 Mam już dość, czas na nową pracę. To co teraz się dzieje przechodzi ludzkie mniemania, dyrektor jest niczym Hitler, w imię obniżenia (znacznego) zarobków systematycznie zwalnia zasłużonych pracowników, żeby nie narzekali i młodych nie demoralizowali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Za chwilę Ex Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.prenet.pl 24.09.10, 22:17 Dokładnie jak pisze przedmówca.Kiedyś praca w tej firmie była powodem do zadowolenia rzekłbym nawet wyróżnieniem.Teraz wstyd się przyznać.Wśród pracowników pojawiła się anonimowa ankieta o tym jak postrzegają Vobis.Nigdy nie ujrzała światła dziennego, a to dlatego, że sami pracownicy obnażyli obecną sytuację.Uciekać, trzymać sie z daleka to rada dla nowicjuszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (ex)pracownik Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 188.137.86.* 26.09.10, 23:19 jedyna co Vobis ma do zaoferowania to wyzysk, ogromna odpowiedzialność. Wymaganie zupełnie nie adekwatne do zarobków. Wszystkim ubiegającym się o prace w V życzę powodzenia, wytrwałości w firmie strzelającej sobie w kolana ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BartekKKK Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.lebork.vectranet.pl 20.10.10, 09:17 A czy ktos kto pracował W Vobisie może mi odp. na jakim procęcie Vobis przedaje (ile ma zarobku) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukol Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.man.bydgoszcz.pl 02.11.10, 11:02 Ile za mało okolo 1600 zł netto jak zapłacisz zus vat i pit 4 bo jak nie wiesz to musisz działalność otworzyć. Ta firma idzie na dno. Jeden wielki syf, nie polecam pracy w Vobis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIP Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.prenet.pl 23.12.10, 08:52 Tu macie odpowiedź o formę współpracy z nimi: biznes.interia.pl/news/dla-kogo-oplacalne-jest-samozatrudnienie,1562912,0,0,1#comments Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (ex)pracownik Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 188.137.86.* 28.02.11, 22:34 potwierdzam, też poświęciłem tej firmie 3 lata, kiedyś było super potem żenada, od prawie roku zajmuję się czym innym i jest o niebo lepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eryk Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.szwederowo.net 31.08.11, 20:51 a ja powiem jedno, w Vobisie jest bardzo słabo i to tak że lepiej się tam nie pchać, bo 1600 zł - podstawy na działalności to jest jakiś żart, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.vlan469.dengo.lubman.net.pl 19.10.11, 09:44 Żart w złym tonie... ostatnio pracownicy traktowani są jak mięso armatnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na wylocie Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.11, 10:41 wypłata 1400 netto - pełna odpowiedzialność finansowa za wszystko - jedno wielkie bagno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex vobisman Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.11, 20:21 pracowałem w firmie 7 lat, tzw "stara gwardia", kiedyś było normalnie, można było zarobić konkretne pieniądze. A dzisiaj nadal mam przyjaciół w firmie, od których mam informacje o tym co tam się dzieje i NIE POLECAM NIKOMU PRACY W TEJ FIRMIE. A Mr-owie ... o tych de...ch szczególnie ze śląska nie będę się wypowiadał ... szkoda moich nerwów ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ska Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 212.122.223.* 20.01.11, 18:25 W vobis bardzo, bardzo się popsuło. Stosują mobbing-np. Pan Dariusz Donarski - region m.in. kujawsko-pomorski. Zaczyna być psychoza! A wypłaty jak zwykle w duł... niedługo nic nie zostanie <hahaha> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anusiak78 Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: *.static.espol.com.pl 31.05.11, 00:12 Ja pracowalam w vobisie kilka lat i bardzo sobie ten czas chwalilam, nie ma co przesadzac.. Jak ktos jest dobry to da sie rade.. wiadomo ze juz na koniec nie bylo takich koksow jak kilka lat temu, ale wszedzie jak slysze w handlu zarabia sie gorzej niz kiedys tam wczesniej.. Takze wg mnie warto skusic sie na prace w V, chociazby po to aby nabrac doswiadczenia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: everyvobisman Re: VOBIS jak się w tej firmie pracuje? IP: 01.02.11, 23:44 test Odpowiedz Link Zgłoś