Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kierownik sklepu na kasie , czy to upokarzajace,

IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 04.08.07, 12:33
    witam, chcialbym poznac wasza opinie,
    czy wg, was czlowiek po studiach mgr, pracujacy jako kierownik sklepu np: takiego jak biedronka, musi czesto siasc na kase w tym sklepie, czy wg was to jest upokarzajace ?
    czy nie podjelibyscie sie nigdy takiej pracy?
    Obserwuj wątek
      • Gość: garraretka Re: kierownik sklepu na kasie , czy to upokarzaja IP: *.range81-159.btcentralplus.com 04.08.07, 12:43
        Upokarzające? Chyba żartujesz. Co jest upokarzającego w tym, że kierownik musi
        czasem zakasać rękawy i pracować jak szeregowy pracownik? To jest wpisane w jego
        stanowisko. Pracownik szeregowy pracuje osiem godzin, idzie do domu i zapomina o
        wszystkim - kierownik często ma nienormowany czas pracy i nic w tym dziwnego, że
        robi czasem to, co zwykły pracownik.
        • Gość: ja22 Re: kierownik sklepu na kasie , czy to upokarzaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 13:02
          Popieram przedmówcę. Jak zależy kierownikowi na dobrej i sprawnej obsłudze
          klienta to siada na kasę i daje czadu! Co w tym dziwnego? Ja jestem
          kierownikiem działu w H&M i czasami wolę kasować klientów aby moi pracownicy
          robili w międzyczasie inne rzeczy i uczyli się jak pracować z produktem itp
        • Gość: J Re: kierownik sklepu na kasie , czy to upokarzaja IP: *.telprojekt.pl 04.08.07, 13:12
          A co to znaczy "nienormowany czas pracy"? Słowo-klucz którego używają
          pracodawcy. Wg. nich oznacza to pracę "do oporu". A w rzeczywistości pracę np.
          8-11 i, powiedzmy, 14-20. ZAWSZE jest to 8 godzin.
          • garraretka Nienormowany czas pracy. 04.08.07, 18:03
            Kodeks pracy:
            Art. 151(4). § 1. Pracownicy zarządzający w imieniu pracodawcy zakładem pracy i
            kierownicy wyodrębnionych komórek organizacyjnych wykonują, w razie
            konieczności, pracę poza normalnymi godzinami pracy bez prawa do wynagrodzenia
            oraz dodatku z tytułu pracy w godzinach nadliczbowych, z zastrzeżeniem § 2.
            § 2. Kierownikom wyodrębnionych komórek organizacyjnych za pracę w godzinach
            nadliczbowych przypadających w niedzielę i święto przysługuje prawo do
            wynagrodzenia oraz dodatku z tytułu pracy w godzinach nadliczbowych w wysokości
            określonej w art. 1511 § 1, jeżeli w zamian za pracę w takim dniu nie otrzymali
            innego dnia wolnego od pracy.
            www.prawo.lex.pl/bap/student/Dz.U.1998.21.94.html
            • Gość: J Re: Nienormowany czas pracy. IP: *.telprojekt.pl 04.08.07, 20:17
              Zgadzam się z tym. Chodziło mi o zwrot "nienormowany czas pracy".
      • baerenfang praca nie hańbi, to raz, a dwa: daje tym samym 04.08.07, 13:38
        dobry przykład reszcie personelu.
        • Gość: realista Re: wszystko przed wami unia ksztalci IP: *.pools.arcor-ip.net 05.08.07, 10:07
          Nie na kasie a na miotle bedziesz latac jak w germani u schleckera,
          kauflandzie,lidlu kiku itp. Wozy z towarem ciagac jak mol tez w programie.
      • iberka EMPIK 05.08.07, 10:52
        moja eks kierowniczka uwarzała to za upokarzające od razu mówiła,że ona
        przychodzi żeby popracować przy komp a nie stac na kasie.....przyznała się
        tez,że nie wie jak taka kase obsługiwać. Porażka jak dla mnie, bo kasa to nie
        stalowa rurka , na której sie tańczy nago więc w czym problem?
        Ale sa tacy kierownicy: zawsze w restauracji american coś tam a jednej z
        krakowiskch galerii pani kierownik przechadza się jak kogut po podwórku. Kiedyś
        podeszła do nas i nie obsłuzyła" przepraszam ale ja jestem kierownikiem, zaraz
        zawołam obsługę" mój niemąż , który nie mieszka w PL był zaskoczony jej
        postawą. No ale cóż u ans kierownik to już prawie dyrektor :-)

Iza
      • kxiadz Re: kierownik sklepu na kasie , czy to upokarzaja 05.08.07, 10:57
        oczywiscie ze upokarzajce,w/w stanowisko spokojnie mysle mogla by objac osoba
        tylko z srenim wyksztalcenie a nie mgr( po co tyle nauki?),takie osoby tylko
        sztucznie dziwgaja poprzeczke a i tak sie nie wybija wyzej.
        • amelka231 Re: kierownik sklepu na kasie , czy to upokarzaja 05.08.07, 14:12
          Moja mama jest zastępcą kierownika i do jej obowiązków nie należy obsługiwanie klientów, ale mimo to pomaga dziewczynom na stoisku mięsnym kroić wędliny czy podawać produkty gdy jest duży ruch albo po prostu z nudów i nie uwarza tego za upokarzające.
          • Gość: Marek Re: kierownik sklepu na kasie , czy to upokarzaja IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 05.08.07, 14:48
            moze zle sprecyzowalem pytanie, upokarzajace dla ludzi po wyzszym wyksztalceniu magisterskim.
            wyobrazmy sobie sysutacje dwoch kolegow studiowalo razem np: ekonomie, pierwszy poszedl pracowac do banku , wiadomo chodzi w gajerku itd, drugi jest kierownikiem np:w sklepie biedronka. Zakldamy ze zarabiaja podobnie.
            Pewnego dnia jeden kolega ten z banku przychodzi do tego sklpu biedronka ubrany w gajerek itd, i widzi jak drugi kolega siedzi na kasie., czy nie uwazacie ze jest to troche upokarzajace? :)
            • Gość: :) Re: kierownik sklepu na kasie , czy to upokarzaja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.07, 16:33
              Masz bardzo małe horyzonty,mały człowieku.Ty po prostu skończyłeś studia a nie
              masz wykształcenia.Wstyd mi za ciebie jak to czytam.
        • Gość: SCANIA Re: kierownik sklepu na kasie , czy to upokarzaja IP: *.171.49.149.crowley.pl 05.08.07, 23:46
          jakie upokarzające? kierownik magazynu siedzi caly dzien w biurze troche
          przejdzie po magazynie zajrzy w papiery ale są także dni gdy zaklada drelich
          doslownie i zasówa na wózku widlowym ...
          Kierowniczka kas marketu z elektronika w wawie : w okresie swiąt ful ludzi co
          robi? siada na kasach i pomaga dziwczynom! to norma no chyba ze jestes
          dyrektorem marketu ale nawet dyrektor pamietam u mnie sprzedawał aparaty..stał
          w gajerku i bajerował ludzi..dlaczego? bo zalezalo mu w danym, dniu aby market
          wyrobil duzą marżę i takie zachowanie nie jest upokazajace! ale cenne!
      • magdalaena1977 Re: kierownik sklepu na kasie , czy to upokarzaja 05.08.07, 17:30
        1. IMHO kierownik czy kierowniczka spożywczego sklepu samoobsługowego to ktoś
        niewiele wyżej stojący od podległych mu ekspedientek. Wykształcenie nie musi być
        wiele wyższe, no może matura by się przydała. Obowiązki w znacznej części się
        pokrywają - tj. trochę pracy fizycznej czy na kasie równolegle z innymi
        pracownikami, trochę nadzorowania tychże pracowników, trochę papierowej roboty w
        stylu odbieranie dostaw. Żadnego kreatywnego wysiłku umysłowego np. planowania
        asortymentu, rozkładu towarów, negocjacji z dostawcami - to wszystko dokonuje
        się na poziomie sieci.

2. IMHO dla magistra ekonomii taka praca nie jest powodem do dumy. Bo nie tylko
        nie wymaga szczególnego wysiłku umysłowego, ale także nie ma w tym szczególnej
        możliwości rozwoju. W dodatku w sklepie kierownik ponosi odpowiedzialność
        materialną i przez cały czas musi pilnować pracowników, żeby nie kradli.
        W tym sensie jego kolega, który został jakimś młodszym referentem w banku za
        podobne pieniądze, ma ciekawszą pracę, szansę na stopniowe powierzanie coraz
        bardziej złożonych obowiązków, stopniowy awans. Pracuje z ludźmi wykształconymi,
        może się od nich czegoś nauczyć.

Zaznaczam, że wyznacznikiem różnicy pozycji społecznej były tutaj nie wysiłek
        fizyczny, ale brak wysiłku umysłowego. Znacznie lepiej postrzegałabym np.
        właściciela sklepiku z rowerami - bo to i samodzielne decyzje biznesowe i
        fachowa wiedza.
        • Gość: Marek Re: kierownik sklepu na kasie , czy to upokarzaja IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 05.08.07, 20:09
          racja,ale umkneło ci ze ow kierownik kieruje zespołem 20-25 ludzi i sam ustala czy chce pracowac rano czy po poludniu.
          • Gość: gość Re: kierownik sklepu na kasie , czy to upokarzaja IP: *.chello.pl 05.08.07, 22:44
            proponuję nie podejmować tej pracy ewentualnie się zwolnić jak nie chcesz
            siedzieć na kasie
          • magdalaena1977 Re: kierownik sklepu na kasie , czy to upokarzaja 06.08.07, 00:06
            Marek napisał:
            > i sam ustala czy chce pracować rano czy po południu.
            To znaczy pewnie w praktyce, że pracuje raz rano raz po południu i tylko ma
            wpływ na grafik.
            W sklepach Społem czy Marcpolu (których organizację znam lepiej) jest zawsze
            kierowniczka i jej zastępczyni obie odpowiedzialne materialnie i zawsze jedna
            musi być w sklepie.

> racja,ale umkneło ci ze ow kierownik kieruje zespołem 20-25 ludzi
            Ale jakimi ludźmi ?
            Nigdy nie wykonywałam takiej pracy, ale miewam kontakty zawodowe z takimi
            osobami i wiem, że do pracy w sklepie przyjmuje się osoby bez wykształcenia,
            mało inteligentne, ewentualne z poważnymi problemami. Znaczna część z nich nie
            jest uczciwa i pracodawcy podejmują odpowiednie kroki zaradcze.
            Brak jest jakiegokolwiek etosu pracy czy perspektyw, na jakie kładzie nacisk np
            McDonalds.
            Oczywiście kierując takim sklepem nabierasz jakiegoś doświadczenia w zarządzaniu
            ludźmi, ale IMHO nie jest to prestizowa praca.

Zresztą założyłeś ten temat właśnie po to, żebyśmy anonimowo napisali jak
            widzimy pracę kierownika sklepu, który czasami siedzi na kasie. W oderwaniu od
            znajomości Ciebie jako człowieka, Twojego momentu kariery sytuacji zawodowej,
            innych perspektyw pracy ....
            • Gość: Gość Re: kierownik sklepu na kasie , czy to upokarzaja IP: *.chello.pl 07.08.07, 17:24
              Bez wykształcenia to znaczy mało inteligentne? Jakoś nie mam wykształcenia ale
              nie uważam,że jestem mało inteligentny,nie mam problemów i nie kradnę. Nad sobą
              mam kierownika pan magister kto mu to dał za ile nie wiem,ale skoro to sam tytuł
              robi człowieka inteligentnego-no cóż można i tak.
          • Gość: prezes Re: kierownik sklepu na kasie , czy to upokarzaja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.07, 09:34
            Marek, ja jestem prezesem firmy, która obecnie działa już w dwóch krajach UE.
            Wkrótce otwieram się w kolejnym. Też czasem siadam na kasie w którymś ze
            sklepów, też czasem złapię za mopa i przetrę podłogę. Chodzi o to żeby
            zmotywować resztę odpowiednio. Ludzie lepiej pracują, dużo ciężej, kiedy widzą
            że przełożeni sami też się pracy nie boją. Kierownicy potem lepiej utrzymują
            dyscyplinę. Zwykły pracownik ma tylko mgliste pojęcie o roli prezesa czy
            kierownika. Często też im się kojarzy z PRLowskimi kierownikami-bogami. Kiedy
            łamiemy mity zostaje tylko zapał do pracy. Bywa też że pracownikowi jest
            zwyczajnie głupio kiedy np. zobaczę że coś gdzieś jest rozlane i ja sprzątam. To
            czasem jest taka niema nagana i nic nie muszę mówić. I nie, korona mi z głowy
            nie spadnie jak rozmawiam w sklepie z którymś z kolegów na zakupach. Właściwie
            to zawsze do nich wychodzę, lub oni przychodzą do mnie. Daję im specjalne
            rabaty, doradzam, plotkuję o starych znajomych i... wciskam dwa razy więcej
            towaru niż by normalnie kupili. ;) Wszyscy o tym wiedzą śmieją się i specjalnie
            przychodzą. Zapewniam Cię że nikomu nawet w głowie nie postanie że to
            upokarzające. Raczej się kojarzy z tym że wkładam w moją firmą dużo serca a
            wiadomo, przykład idzie z góry nikt się u mnie nie leni.
      • absolwencina Re: kierownik sklepu na kasie , czy to upokarzaja 06.08.07, 08:39
        żadna uczciwa praca nie hańbi;
        • Gość: rebel Re: kierownik sklepu na kasie , czy to upokarzaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 18:14
          w tym kraju nieuczciwa też nie hańbi..;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka