Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Młodszy księgowy w CapGemini

IP: *.crowley.pl 09.10.07, 13:58
    Jak to jest,jeżeli chciałabym aplikować na to stanowisko,a brak mi doświadczenia w tym temacie-rachunkowość w moim przypadku to cała szkoła średnia i trochę na studiach.Szczerze mówiąc specjalnie tej nigdy w tej dziedzinie orłem nie byłam.Czy jest sens aplikować i czy doświadczenie jest konieczne??? W ofercie CAP-a nic o tym nie piszą...
    Angielski w porządku,może jakoś przebrnę testy...
    Obserwuj wątek
      • Gość: Tomek Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.ists.pl 09.10.07, 14:06
        Nie przejmuj się doświadczenie nie jest aż tak ważne , oni póżniej szkolą.
        Ważniejsze są języki. Jakie znasz i na jakim poziomie? No i ważne jest też abyś
        dobrze wypadł na testech ( j. ang, wrbalny-logicznego myślenia i liczbowy -mało
        czasu). Jak chcesz to pytaj - też się starałem o pracę w tej firmie.
        • Gość: Bree Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.crowley.pl 09.10.07, 14:14
          Angielski na pzoiomie średniozaawansowanym-mam level 2 LCCI.
          Myślę,że tu nie powinno być problemu- za to widziałam już te testy na stronie PWC-ponoć podobne jak w capie i powiem,że szczęki mi opadły...(pomijam ten z ang-a).
          Czytałam Twój wątek i wiem,że ,,odpadłeś" na etapie rozmowy z HR-ką...Domyślasz się może dlaczego???
          A jak poszły Ci testy????
          Chyba dobrze,skorozakwalifikowałeś się do II etapu...
          Aplikowałes do Katowic może?????
          Pozdrawiam serdecznie
          • Gość: Tomek Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.ists.pl 09.10.07, 15:16
            Przyznaję nie zprezentowałem sie jakoś super, to była moja pierwsza poważna
            rozmowa. Natomiast uważam (nadal),że nadaję się do pracy tam i ta odmowa mnie
            wkurzyła bo mam CAE zdane na B i umiem drugi język na poziomie
            średniozaawansowanym. Ponadto testy poszły mi bardzo dobrze. Jak masz więcej
            pytań to podaj maila bo nie chcę sie tak tu rozpisywać ( boję się szpiegów).
      • Gość: Bree Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.crowley.pl 09.10.07, 15:57
        Tomku,właściwie więcej pytań nie mam i raczej jestam daleka od podawania maila na forum,choć można zdemaskować każdego po IP,no chyba że ma Neo....Zastanawiam się po Twoim przypadku,czy jest sens tam aplikować,skoro dobra znajomość języka i pomyślnie zaliczone testy okazały się niewystarczające....Po drugie ogromna rotacja jaka tam sie odbywa też nie zachęca....
        Pozdrawiam:)
        • Gość: Tomek Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.ists.pl 09.10.07, 16:15
          Wiesz co, mimo wszystko może jednak zaaplikuj tam. Myślę , że rekrutacja to
          jednak często przypadek (chodzi mi o to że czasem mogą zdecydować szczegóły).
          Może ty akurat sie im spodobasz. Pozdro
          • Gość: Bree Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.crowley.pl 09.10.07, 16:50
            Dzięki za doping,może spróbuję jak nie uda mi się dostać pracy tam,gdzie bym chciała-skoro w capie jest permanentny nabór nic straconego.Pozdrawiam i życzę szybkiego wystąpenia z szeregów bezrobotnych (chyba,że chcesz zmienic pracę).
            • hm.m Re: Młodszy księgowy w CapGemini 09.10.07, 19:46
              Nie ma co się zastanawiać, trzeba składać :) Tak jak kolega wyżej wspomniał, spore znaczenie ma niestety przypadek (czytaj z kim rozmawiasz w czasie rekrutacji).
              Sam miałem szczęścia przy rekrutacji w różnych firmach i ostatecznie wylądowałem w ... Capie :) Z perspektywy czasu ciesze się, ze pracuje w Capie, a nie w innych firmach do których aplikowałem, a się nie dostałem.

P.S. Co ten PIS z Wami zrobił? Jakich szpiegów Wy sie boicice? :) i co Wam ewentualnie zrobią?
              • Gość: Bree Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.crowley.pl 09.10.07, 23:24
                Witaj hm.m:)
                Quick question-jesteś zadowolony z pracy?
                Jak długo tam pracujesz?
                W jakim mieście?
                Pozdrawiam:)
                • hm.m Re: Młodszy księgowy w CapGemini 10.10.07, 18:46
                  1) tak :)
                  2) 3 lata
                  3) Kraków
                  • elieka a ja mam pytanie 10.10.07, 22:05
                    jak wyglądają takie testy - chodzi mi akurat o te z akresu
                    rachunkowości itp. można na jakiejś stronce podejrzec?
                    • Gość: Bree Re: a ja mam pytanie IP: *.crowley.pl 10.10.07, 22:39
                      Elieka,gdybyś dokładnie przestudiowała wszelkie wątki o Cap-ie na tym forum,znalazłabyś przykładowe testy.Nie są bynajmniej z rachunkowości-to analiza danych liczbowych (test numeryczny),analiza informacji słownej (test werbalny)i test sprawdzający znajomość języka.
                      Zobacz tu :
                      www.pwc.com/Extweb/career.nsf/docid/455FF30AA952573A802571E2004767D0
                  • Gość: Bree Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.crowley.pl 10.10.07, 22:35
                    hm.m- zachęciłeś mnie;)spróbuję swoich sił wkrótce...
                    To ewenement,żeby być zadowolonym z pracy-jak do tej pory nie miałam żadnego satysfakcjonującego zajęcia..
                    Czy zadowolenie ma podłoże finansowe,czy może pracujesz w fajnym zespole,albo po prostu lubisz to co robisz??? A może 3w1????
                    Proszę napisz co tak dokładnie robisz? Jesteś młodszym księgowym?
                    Dzięki wielkie i pozdrawiam.
                    • hm.m Re: Młodszy księgowy w CapGemini 10.10.07, 23:53
                      Jak dla mnie to 3w1.

Generalnie praca w Outsourcingu jest dosyć specyficzna i trzeba umieć się w tym znaleźć.
                      Cap daje dużo możliwości rozwoju, tylko trzeba UMIEĆ i CHIEĆ z nich skorzystać.

Co do płac to polecam wątek:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=68666174
                      Ja tam w tym temacie nie narzekam :)

A młodszym księgowym to powiedzmy, że byłem, teraz (w obecnej nowej strukturze) jestem trzy strzebelki wyżej (team leader)

• Gość: Bree Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.crowley.pl 10.10.07, 22:41
                    hm.m-another quick question:
                    czy zaczynając w Cap-ie miałeś jakieś doświadczenie w księgowości,albo mgliste o tym pojęcie???
                    Dzięki za odpowiedź.
                    • hm.m Re: Młodszy księgowy w CapGemini 10.10.07, 23:56
                      Zaczynałem prace w Capie zaraz po studiach -> doświadczenie w ksiegowosci równe zero.

A teraz 'quick question' ode mnie;) Będziesz aplikować do Krakowa czy Katowic?
                      • Gość: Bree Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.crowley.pl 11.10.07, 00:13
                        Do Katowic (mieszkam blisko),do Kraka mi zdecydowanie nie po drodze i za daleko:)
                        Dzięki za wszystko:)-szkoda,że pracujesz aż w Krakowie.
                        Czy w razie czego mogę jeszcze mieć ewentualne zapytania?????
                        Pozdrawiam
                        • hm.m Re: Młodszy księgowy w CapGemini 11.10.07, 00:18
                          jasn€
                        • Gość: Bree Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.crowley.pl 11.10.07, 00:19
                          Jeszcze jedno-powiesz mi jak mniej więcej wygląda i na czym polega praca młodszego księgowego????? Pracuje na jakimś specyficznym programie????
                          • Gość: Bree Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.crowley.pl 11.10.07, 00:23
                            Hm.m- chyba się nie wyśpisz:))))
                            A te testy faktycznie podobne do tych z PWC?
                            • Gość: Bree Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.crowley.pl 11.10.07, 00:52
                              Widzę,że już się obejmujesz z Morfeuszem:)Dobrej nocki!
                              Co do tego linka to żałuję że nie ma tu emotikon,bo użyłabym tej,której z hukiem opadają szczęki i ma maksymalny wytrzeszcz...
                              Takie kwoty zwaliły mnie z nóg...
                              Czy młodszy księgowy też może trafić do teamu USA i co za tym idzie pracować w godzinach z tamtejszej strefy czasowej???
                              Dziekuję za wszelkie odpowiedzi.
                              • Gość: Bree Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.crowley.pl 11.10.07, 01:04
                                Ośmieliłam się napisać na gazetowy-zajrzyj tam proszę.
                                Idę spać-juz bez przesady:)
                              • Gość: mlodszy Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: 57.66.197.* 11.10.07, 15:40
                                pozwole sobie odpowiedziec:)
                                tak mozna trafic do projektu z usa, wtedy pracuje sie w systemie dwuzmianowym,
                                druga zmiana z reguly do 22. jako ze za prace w tych godzinach dostaje sie
                                dodatek takze po dodaniu tego do pensji podstawowej placa jak na 1 prace bez
                                doswiadczenia nie jest az taka zla. ale wiadomo, cos za cos.
                                wiedzy rachunkowej na to stanowisko nie potrzeba, dochodzisz tutaj do perfekcji
                                w uzywaniu funkcji kopiuj wklej. to wszystko.
                                • Gość: Bartek Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.07, 17:05
                                  Witam, wlasnie bylem na rozmowie w Shellu - 2 tyg i cisza. Teraz aplikuje do
                                  Capgemeni , mam nadzieje ze pujdzie dobrze. Praca w Bussiness Parku w
                                  Zabierzowie, tak?
                                  Mlodszy Ksiegowy - jakie zarobki? i co dokladnie tam sie robi? Wklepuje dane do
                                  systemu, dzwoni, odpisuje na majle? Prosze o odpowiedz.
                                  • hm.m Re: Młodszy księgowy w CapGemini 11.10.07, 17:22
                                    Capa juz nie ma w Zabierzowie. Jest na Lubiczu i rondzie Polsadu.
                                    • Gość: Bartek Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.07, 17:42
                                      A jakies wskazowki dotyczace rekrutacji w Capie? Na co zwracac uwage? Godziny
                                      pracy, zarobki? Bardzo mi zalezy na tym.
                                      • Gość: Tomek Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.ists.pl 11.10.07, 18:08
                                        Najpierw zapraszają cię na testy, na które masz mało czasu (minutnik przerwie
                                        twą pracę hihi).
                                      • hm.m Re: Młodszy księgowy w CapGemini 11.10.07, 18:28
                                        1) Testy - przygotuj się metalnie na test sprawnościowy dla swojego umysłu :) Zerknij na przykłady, które są podane na stronie PWC.
                                        2) Rozmowa z HR - ciezko mi tu coś doradzić. Nie przesadź z kwota, ktora chcialbys zarabiac, poczytaj tez co nieco o Capgemini.
                                        3) Rozmowa z 'docelowym' przelozonym - badz sobą, bo będzie oceniana głownie Twoja osobowosc; przygotuj sie z CV, bo pewnie będziesz przez nie 'przeczolgany'; no i niewątpliwie zostanie sprawdzona Twoja znajomosc języka obcego.
                                        • mijo81 Re: Młodszy księgowy w CapGemini 12.10.07, 21:41
                                          "Nie przesadź z kwota, ktora chcial bys zarabiac, poczytaj tez co
                                          nieco o Capgemini"

Czyli góra 2200....no chyba żeś tuż po maturze to góra 1800
                                          • Gość: Bartek Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.07, 22:46
                                            Ja mowie zawsze 1000 netto takze raczej nie przesadze. ;-)
                                            • Gość: Tomek Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.ists.pl 12.10.07, 23:02
                                              No chyba żartujesz...powiedz 2000 - 2100 brutto będzie oki, tak mi radziła
                                              znajoma która tam pracuje. Pozdro
                                              • Gość: Bartek Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.07, 09:08
                                                I tak wlasnie zrobie..tez wydawało mi sie za malo, ale nie chcialem tez
                                                powiedziec za duzo zeby sie nie przekreslic. Roznie to w Polsce bywa.
                                                Dzieki
                                            • mijo81 Re: Młodszy księgowy w CapGemini 12.10.07, 23:07
                                              Ale masz niskie wymagania :) skoro masz takie małe ambicje to też
                                              cię mogą nie przyjąć
                                        • Gość: Tomek Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.ists.pl 12.10.07, 23:03
                                          Z kim rozmawiłeś na rozmowie z HR-U??
                                          • Gość: Bartek Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.07, 22:21
                                            W Capie jeszcze nie mialem rozmowy.
                                            • Gość: Tomek Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.ists.pl 13.10.07, 23:02
                                              To pytanie z kim rozmawiles z Hr-u bylo do hm.m
                                              • mijo81 Re: Młodszy księgowy w CapGemini 14.10.07, 00:06
                                                hm.m pisał że pracuje tam od trzech lat, a biorąc pod uwagę rotację
                                                w tych firmach to pewnie pani z HR-ów już tam nie pracuje :)
                                                • hm.m Re: Młodszy księgowy w CapGemini 14.10.07, 09:55
                                                  Mijo, zdziwię Cię, ale HRy to w Capie jeden z najstabilniejszych zespołów :)
                                                  W tym momencie kto inny z HRów przeprowadza rozmowy, więc nie będę ujawniał tożsamości swojej rekruterki :)
                                                  • mijo81 Re: Młodszy księgowy w CapGemini 14.10.07, 15:09
                                                    No to mnie zdziwiłeś :)
                                                    A co do Tomka, Bartka itp. to czemu oni rozpaczają?? Przecież jest
                                                    jeszcze IBM, Shell, Morris, Elektrolux, Motorola, Hitachi,
                                                    Accounting Arline Centre i pewnie jeszcze inne :)
                                                    • Gość: Bartek Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 16:11
                                                      Motorola, Hitachi - tylko tam jeszcze nie aplikowalem.
                                                      Accounting Arline Centre - dla mnie odpada, bo nie widzialem tam jeszcze ani
                                                      jednej oferty nie wymagajacej ukonczonych studiow, a tych nie posiadam :/
                                                    • mijo81 Re: Młodszy księgowy w CapGemini 14.10.07, 18:37
                                                      W Accounting Arline Centre poszukują ludzi już po ukończeniu III
                                                      roku studiów, np: www.pracuj.pl/oferty/1085630.html
                                                    • Gość: Bartka Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 16:16
                                                      Aha, zdziwila mnie odpowiedz pani w IMB na rozmowie kwalifikacyjnej. Zapytalem o
                                                      zarobki to dostalem odpowiedz ze firma nie podaje takich informacji. To skoro
                                                      tak, to kiedy - jak sie prace zacznie?

Po drugie - polska to dziwny kraj. Nie widzialem jeszcze oferty pracy, w ktorej
                                                      napisano by o zarobkach. A chyba po to chodzimy do pracy. Nie wiem jak inni.
                                                      Przynajmniej na zachodzie wszystko jest jasne i klarowne. Bezsens.
                                                    • mijo81 Re: Młodszy księgowy w CapGemini 14.10.07, 18:59
                                                      Tak, Polska to naprawdę dziwny kraj, nie podają zarobków bo jesteśmy
                                                      zaściankiem Europy.

W IBMie jako student możesz dostać od 1800 do 2500
      • Gość: Gosc Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 01.11.07, 23:24
        Jestem sfrustrowanym pracownikiem capa po studiach. Chcialbym stad
        szybko odejsc, zreszta jak wiele osob na lubiczu. To mit, ze trzeba
        znac sie na ksiegowosci i znac jezyki! Tu sa ludzie po wszystkich
        mozliwych kierunkach, ktore produkuja osoby niemogace znalezc pracy
        w swojej dziedzinie. Tu jest OGROMNY przeplyw ludzi i kazdy o
        zdrowych zmyslach i troche ambitniejszy po paru mies zmywa sie stad.
        Słaba pensja tzn dobra chyba tylko dla studenta. Praca to
        bezsensowne stukanie w klawiature a dobrze maja tylko liderzy i
        menadzerowie, a i awans to nie taka pewna i jasna sprawa. Kazdy po
        paru mies. mysli o zmianie lub polowa teamu po kolei odchodzi z tej
        firmy. Dla ambitnych nie polecam! Dla studentow, ktorzy nie chca sie
        przemeczac tak, bo to lepsze niz praca w barze, a i pakiet socjalny
        jest.
        • Gość: Bree Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.crowley.pl 02.11.07, 00:54
          Pracujesz w Katowicach?????
          Jak długo????
        • Gość: mimi Re: Młodszy księgowy w CapGemini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 18:07
          Mysle jak Ty.Odeszlam i nie zaluje. Zgadzam sie ze to dobra praca
          dla studentow. Ale nie dla absolwentow.
          • hm.m Re: Młodszy księgowy w CapGemini 03.11.07, 11:30
            Gdzie odeszłaś jeśli można?
        • reaver247 dokladnie tak jest.. 04.11.07, 10:33
          wszyscy mysla posiedze pare miesiecy moze cos sie zmieni -
          oczywiscie nic sie nie zmiania. Nastepnie 'posiedze rok', w koncu
          rok to juz cos jak bede gdzie splikowal to lepiej wyglada. Po roku i
          2 podwyzkach (czyli pensji nizszej niz praktykant audytora czy nawet
          pracownik shella, accenture) jakos czlowiekowi nie chce sie nigdzie
          isc bo tu sie zna juz swoja prace i nie bardzo ma sie ochote od nowa
          wdrazac gdzies.. BLAD!
          Z tej firmy trzeba w... nie zgadzac sie na zadne prosby managerow,
          leaderow by zostac do zatrudnienia zastepstwa - za co? firma ma cie
          w d... przelewajac te smieci co miesiac konto to na jakiej podstawie
          robic im jakas przsluge?
          Przed moim odejsciem przeczytalem jeszcze maila ze zatrudnili
          analitykow do baania poziomu zatrudnienia i dostosowania do
          sredniej - firma jest tak cyniczna jak to tylko mozliwe. Wiadomo ze
          pensja jest za niska o jakie 500zl brutto wiec po co ten cyrk z
          analitykami. Podwyzek nie bylo od 2001 roku (wtedy to byly
          przyzwoite pieniadze) i jesli beda to liczylbym na rozpotrywanie
          tego w kategoriach jednorazowego zakupu obiadu(z tych tanszych).
          • hm.m Re: dokladnie tak jest.. 04.11.07, 10:45
            > Podwyzek nie bylo od 2001 roku (wtedy to byly
            > przyzwoite pieniadze) i jesli beda to liczylbym na rozpotrywanie
            > tego w kategoriach jednorazowego zakupu obiadu(z tych tanszych).

Widzę, że krótko pracowałeś w Capie... bo za moich czasów w styczniu 2005 była podwyżka 'wyrównawcza' (pomijam coroczne podwyżki inflacyjne od 0 do kilkuset złotych)

Poza tym, nie martwiłbym się tak o wysokość tegorocznej podwyżki. Poniżej 200-300 w ogóle by się nie opłacało jej wprowadzać...
          • mijo81 Re: dokladnie tak jest.. 04.11.07, 20:15
            He he, ja też tak miałem, też tak myślałem, że jak popracuję rok to
            z tych 2200 podniosą mi do ok. 3500....w sumie dopytywałem się
            managementu i twierdzili że to możliwe, tylko muszę się starać. No i
            starałem się, a oni mówili mi jaki ja to super jestem, jak mnie
            potrzebują itd. W końcu przyszedł dzień podwyżek i co?
            Niespodzianka!!!! 300 zł podwyżki!!! ( a miałem bardzo dobrą ocenę,
            lepszą niż większość). Powiedziałem dość!!! Polazłem do PM i tam na
            dzień dobry 1400 zł więcej!!!!!!
            Ludziska!!! Popracujcie w takim IBMie czy Capie góra rok, zdobądźcie
            doświadczenie i wynocha stamtąd, bo tam tylko zadowoleni są
            menedżerowie i teamliderzy
      • dalonzo4 Re: Młodszy księgowy w CapGemini 09.09.13, 12:38
        Ja uważam, że jeżeli nie masz doświadczenia to może idź na jakieś praktyki czy też staż. Tam doświadczenie nabierzesz. Ja kończyłem kurs tutaj na Samodzielnego Księgowego i powiem Ci szczerze jestem bardzo zadowolony. Ale z tego co słyszałem [w dzisiejszych czasach na każdym stanowisku wymagane jest doświadczenie - przeważnie] to i tak jak zwykle wymagają doświadczenie, żebyś już miała jakąś styczność z branża związaną z wykonywanym zawodem. Przeważnie w większości wypadkach minimalne doświadczenie to dwa lata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka