Gość: . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 22:45 czy to prawda, ze od nowego roku mają zniesc egzamin panstwowy na agenta celnego?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: przyszła agentka;) Re: do agentow celnych lub przyszlych agentow IP: *.chello.pl 30.10.07, 17:34 A skąd masz takie informacje?? Jakoś nie wydaje mi się, żeby to była prawda. Zlozyłam własnie wniosek o egzamin i poinformowano mnie, że najblizszy ma być w grudniu. Teraz jest cieżko zdać ten egzamin i to jest swoistym regulatoem obecności agentów celnych na rynku pracy, to ciekawe co by sie dzialo, gdyby egaminy zniesli. Zalała by nas fala agentów ( celnych oczywiscie;) ) Ale jak ktos cos slyszał na ten temat, to chętnie poczytam te newsy:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
egoya przyszła agentko 09.11.07, 18:42 a masz może jakieś przykładowe testy? albo jakiegoś linka? JAk na razie nie mam zamiaru zdawać, ale chciałabym zobaczyć ile pamiętam ze szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: do agentow celnych lub przyszlych agentow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 19:51 Gość portalu: przyszła agentka;) napisał(a): > A skąd masz takie informacje?? Od agenta celnego pracującego w agencji celnej juz 5 lat. Rzekomo egzamin na agenta obowiazuje z calej UE tylko w Polsce i dlatego maja go zniesc. Czekaja na nowy rok, wtedy podobno ma sie okazac, czy wejdzie to w zycie. Jesli tak-firmy same beda przeszkalac ludzi pod okiem "starych" agentow celnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszła agentka;) Re: do agentow celnych lub przyszlych agentow IP: *.chello.pl 11.11.07, 18:11 Hmmm... No to sie ciekawie zapowiada... NIe mam wlasnie zadnych przykladowych testow, ale na strnie internetowej ministerstwa finansow- izba celna, mozna sobie sciagnac pytania ( 1000 ;))Nauczyc sie i na egzamin:D A egzamin, nieoficjalnie dowiedzialam sie, (dzwoniac do Otwocka) bedzie w grudniu. Ale z tym brakiem egzaminu to faktycznie ciekawe, kolezanka wyjechala do Irlandii i tam zostala agentem, bez zbednych ceregieli jak u nas, wiec moze... Zobaczymy:) Pozdrawiam i powodzenia zycze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: do agentow celnych lub przyszlych agentow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 19:06 Dlatego pewnie tak kurs na agenta celnego potaniał, w gdansku kosztuje 650 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowa Re: do agentow celnych lub przyszlych agentow IP: *.chello.pl 11.11.07, 19:12 żeby znieść egzamin trzeba zmienić ustawę i nie chce mi się wierzyć,że nowy rząd nie ma innych ważniejszych problemów. Poza tym można bez egzaminu jako pracownik firmy robić odprawy celne,jeśli ma się o tym pojęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszła agentka;) Re: do agentow celnych lub przyszlych agentow IP: *.chello.pl 11.11.07, 22:03 a pewnie, że mozesz robic odprawy, jesli tylko inny uprawnionyt agent sie za Ciebie podpisze :) Jak pewnie Ci wiadomo jest to identyfikowane jego numerem wpisu do rejestru agentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninka Re: do agentow celnych lub przyszlych agentow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 10:31 jeśli pracujesz w firmie,która dokonuje odpraw celnych w swoim imieniu to jako pracownik firmy możesz zgłaszać towar do odpraw celnych bez egzaminu i nie musisz mieć uprawnień,natomiast jeśli pracujesz w agencji celnej to żeby zgłaszać towar do odpraw musisz mieć zdany egzamin i wpis na listę agentów. Nie wiem z jakiego jesteś miasta.Najpierw zorientuj się czy jest praca w tym zawodzie,bo u nas kiepsko z tym po wejściu do unii,a egzamin kosztuje nie mało.Praca jest np.w Gdyni-ciągle się powtarzają ogłoszenia.Z tym,że przeważnie chcą agenta z doświadczeniem,a sam egzamin to namiastka tego co trzeba wiedzieć.Starzy agenci niechętnie dzielą się swoją wiedzą i nowego traktują jak piąte koło u wozu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: do agentow celnych lub przyszlych agentow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 22:23 > żeby znieść egzamin trzeba zmienić ustawę A nie przyszło ci do głowy, ze ta ustawa jest juz zmieniona i czeka na wejscie w zycie? Od nowego roku? I nie jest to kwestia problemow rządu, tylko dostosowania przepisow do obowiązujących w UE, w ktorej jestesmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszła agentka;) Re: do agentow celnych lub przyszlych agentow IP: *.chello.pl 11.11.07, 22:28 A czy ktos widział projekt tej ustawy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: do agentow celnych lub przyszlych agentow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 09:44 Gość portalu: przyszła agentka;) napisał(a): > A czy ktos widział projekt tej ustawy?? No ktos kto przy niej pracowal-na pewno ja widzial. Ale nie wydaje mi sie, zeby zagladal tu ktos z administracji rzadowej :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boba a ile może zarobić agent bez znajomości ang?? IP: 62.29.248.* 12.11.07, 16:21 Zastanawiam się czy iść do pracy w agencji celnej...ale nie znam angielskiego:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: a ile może zarobić agent bez znajomości ang?? IP: *.chello.pl 12.11.07, 18:10 nie musisz znać angielskiego.Jednak praca w agencji jest bardzo odpowiedzialna.Dobrze,jeśli pracodawca ubezpieczy cię od OC,ale z niewielu to robi.Poza tym jesteś między młotem a kowadłem,tzn z jednej strony Urząd Celny i przepisy,a z drugiej klient na którego rzecz działasz,któremu nie zawsze te przepisy pasują i na tobie wszyscy się wyżywają. Płace też nie rewelacja,ale to zależy od regionu.Najlepsze zarobki z tego co wiem to w Bazie Kontenerowej w Gdyni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszła agentka;) Re: a ile może zarobić agent bez znajomości ang?? IP: *.chello.pl 12.11.07, 18:11 No i egzamin ogloszony! 16 grudnia 2007 składajcie wnioski, sa jeszcze miejsca:) Boba: Akurat angielskiego nie musisz miec opanowanego by byc agentem celnym, wystarczy jak znasz podstawy i umiesz odczytac zagraniczna fakture i inne dokumenty handlowe;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: a ile może zarobić agent bez znajomości ang?? IP: *.chello.pl 12.11.07, 18:12 do przyszłej agentki-z jakiego rejonu Polski jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszła agentka;) Re: a ile może zarobić agent bez znajomości ang?? IP: *.chello.pl 12.11.07, 18:14 z dalekiej pólnocy:) Szczecin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: a ile może zarobić agent bez znajomości ang?? IP: *.chello.pl 12.11.07, 18:18 to myślę,że masz szansę na dobrą pracę i zarobki-zdawaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: a ile może zarobić agent bez znajomości ang?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 18:13 > Boba: Akurat angielskiego nie musisz miec opanowanego by byc agentem > celnym, wystarczy jak znasz podstawy i umiesz odczytac zagraniczna > fakture i inne dokumenty handlowe;) Przeciez to dostajesz juz przetlumaczone i podięte pod dokument. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszła agentka;) Re: a ile może zarobić agent bez znajomości ang?? IP: *.chello.pl 12.11.07, 18:16 No to szczesliwa agencja, która takie piekne dokumenty dostaje:) Nie zapominajmy, klienci sa rózni,a jak wiadomo klient nasz pan i co zorbisz, chyba nie powiesz, prosze mi przetlumaczyc co tu jest napisane, troche kicha bylaby;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: a ile może zarobić agent bez znajomości ang?? IP: *.chello.pl 12.11.07, 18:22 to prawda.Przeważnie agent niestety sam się z tym boryka,ale jak się zna podstawy angielskiego to nie jest problem z przetłumaczeniem faktury.W internecie są bezpłatne słowniki,wiec z tego też można korzystać,ale trzeba pamiętać,że pod takim tłumaczeniem trzeba się podpisać,więc jeśli nie jest się pewnym lepiej tego nie robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszła agentka;) Re: a ile może zarobić agent bez znajomości ang?? IP: *.chello.pl 12.11.07, 18:29 Dokładnie, także spokojnie mozna sobie poradzic. Wszystko zależy od pracodawcy, czy zatrudni osobę bez znajomości języka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszła agentka;) a byl ktos może na egzaminie 27.10 ? IP: *.chello.pl 12.11.07, 18:31 Ciekawa jestem, jaka byla zdawalnosc na pażdziernikowym egzaminie. Podobno w czerwcu na 70 osób zdały tylko 2!! :( p.s. jesli ma ktos jakiegos linka do przykladowych testów i zadań byloby bardzo milo;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninka Re:do przyszłej agentki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.07, 12:42 odezwij się po egzaminie i napisz czy zdałaś i jak było-powodzenia życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszła agenta;) Re:do przyszłej agentki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 14:56 Nie dziękuje;) Na pewno się odezwę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszła agentka;) Re:do przyszłej agentki IP: *.chello.pl 13.12.07, 19:52 Witam, I jak przygotowanie do egzaminu?;) Czy ktoś kto już zdawał i zdał ma na to jakąs doba receptę? Przecież człowiek nigdy nie jest w stanie opanować całości materiału... Ehhh byle do 16 grudnia... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszła agentka;) Re:do przyszłej agentki IP: *.chello.pl 17.12.07, 16:17 No i po egzaminie... Niestety nie udało mi się zdać, pierwsza częsc do przodu i to z dobrym wynikiem, natomiast druga była naprawde stosunkowo łatwa... BYł do wypełnienia SAD w imporcie - towar z Gruzji, ale bez świadectwa pochodzenia i nalezało zastosować stawkę erga omnes, a ja no i część zdających zastosowała stawkę preferencyjna:/ Poza tym wszystko było ok:) no ale wiadomo, ze jak stawka źle to egzamin oblany. Drugim dokumentem było UDT- pierwszy raz na oczy widziałam, a bez problemu rozwiązałam, widać przy SADzie rutyna wygrała... No więc następny egzamin luty/ marzec, na szczescie dla mnie tylko druga część. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś