Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca agenta

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 20:34
    Mam propozycje pracy jako agent w firmie AXA, kuszą wysokimi zarobkami ale nie
    jestem pewien czy to nie jest ściema i tylko typowa akwizycja? Jeżeli ktoś z
    Was był lub jest agentem nie koniecznie AXA to proszę podzielcie się
    informacjami czy warto w ogóle sobie tym głowę zawracać. W moim przypadku
    zarobki mają być uzaleznione od podpisanych umów na Fundusze Inwestycyjne i
    OFE i oczywiście własna działalnośc gospodarcza. Dzięki z góry za wszelkie
    informacje. Pozdrawiam!!!
    Obserwuj wątek
      • Gość: colocolo Re: Praca agenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 21:05
        A ile Ci proponuja??
      • snajper55 Re: Praca agenta 29.10.07, 21:07
        Gość portalu: bergmann napisał(a):

> Mam propozycje pracy jako agent w firmie AXA, kuszą wysokimi
        > zarobkami ale nie jestem pewien czy to nie jest ściema i tylko
        > typowa akwizycja?

A jak według Ciebie wyglądałaby praca agenta, która by nie była akwizycją ?
        Jeśli akwizycją nazywasz dzwonienie do drzwi i wciskanie kitu, to agent nie
        prowadzi akwizycji. Jeśli akwizycją nazwiesz indywidualną sprzedaż ubezpieczeń,
        to jest to akwizycja.

S.
        • Gość: bergmann Re: Praca agenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 21:12
          no tak to wiem ze nie chodzenie po domach ale przecież tych klientów musze jakoś
          pozyskać więc mam wątpliwości czy w ogóle coś zarobię...Nikt do mnie raczej sam
          nie przyjdzie po ubezpieczenie tylko sam musze znalezc klienta....
      • Gość: bergmann Re: Praca agenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 21:07
        4000zł na ręke ale pod warunkiem ze zrobie jakies minimum plan ale jakie to jest
        minimum i czy jezeli go nie zrobie to chyba nic nie dostane tak mi sie wydaje....
        • snajper55 Re: Praca agenta 30.10.07, 00:54

> 4000zł na ręke ale pod warunkiem ze zrobie jakies minimum plan ale > jakie to
          jest minimum i czy jezeli go nie zrobie to chyba nic nie
          > dostane tak mi sie wydaje..

Różne są systemy wynagradzania. Często jest to tylko prowizja lub jakieś grosze
          plus prowizja. Parę lat temu w życiowych płacili ok. 60% składki pierwszorocznej
          i ok. 100 zł za sztukę OFE. W ubezpieczeniach majątkowych 7 - 10% składki.

Skąd klienci ? Rodzina, znajomi, dalsi znajomi, znajomi z widzenia, obcy. No i
          przede wszystkim polecenia, czyli osoby, do których Twoi klienci Cię skierują.

S.
          • Gość: max Re: Praca agenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.07, 08:13
            nie polecam !! bylem agentem ing. kicha
          • Gość: bergmann Re: Praca agenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 10:20
            Jezeli mialbym do dyspozycji pełen wachlarz produktów tej firmy to roazumiem,
            moze i bym miał klientów bo mają dobre OC i AC ale w moim przypadku miałbym
            sprzedawać tylko ubezpieczenia w formie funduszy inwestycyjnych i ewentualnie
            fundusze emerytalne a z tym moim zdaniem bedzie kicha, kto normalny bedzie
            chcial wplacac 500zl miesicznie i nie wiedziec czy skorzysta kiedys z tych
            pieniedzy??? Chyba jednak zrezygnuje z tej pracy, szczegolnie ze na poczatku
            trzeba poniesc sporo kosztów i załozyc działalność.
            • snajper55 Re: Praca agenta 30.10.07, 15:56

> a z tym moim zdaniem bedzie kicha

:)) Znasz kawał o dwóch przedstawicielach firm obuwniczych, którzy pojechali
              badać rynek zbytu do Afryki ? Jeden pisze do firmy: Kicha, tu nikt nie używa
              butów. Drugi - Sukces, tu nikt jeszcze nie ma butów. :))

S.
      • kwoka211 Re: Praca agenta 30.10.07, 12:36
        Nie jest tak źle. Ja w ofercie mam AXA, Skandia i jeszcze kilka
        innych produktów w tym ubezpieczenia na życie i zdrowotne. Jest więc
        w czym wybierać.
        Wynagrodzenie co prawda tylko prowizyjne ale za to bez narzuconych
        limitów i nieależne od jakiegoś planu i na naprawdę przyzwoitym
        poziomie.
        Co do działalności to założyłam ją dopiero jak zaczęłam mieć wyniki
        w sprzedaży.
        Ważne żeby trafić do firmy która dba o agentów i raczej im pomaga
        niż przeszkadza.
        Życzę powodzenia i wielu klientów.

Marzena.
        • snajper55 Re: Praca agenta 30.10.07, 15:59
          kwoka211 napisała:

> Nie jest tak źle. Ja w ofercie mam AXA, Skandia i jeszcze kilka
          > innych produktów w tym ubezpieczenia na życie i zdrowotne. Jest
          > więc w czym wybierać.
          > Wynagrodzenie co prawda tylko prowizyjne ale za to bez narzuconych
          > limitów i nieależne od jakiegoś planu i na naprawdę przyzwoitym
          > poziomie.
          > Co do działalności to założyłam ją dopiero jak zaczęłam mieć wyniki
          > w sprzedaży.

Multiagencja ? Za to prowizje drastycznie niższe w porównaniu do TU. Coś za coś.
          Nie ma darmowych obiadów. :(

S.
          • kwoka211 Re: Praca agenta 30.10.07, 16:22
            Co do prowizji to obecnie dostję ok 50% wpłat klienta na składkę z
            pierwszego roku (a będzie więcej), do tego udział w aktywach w
            kolejnych latach - można wyżyć.
            • snajper55 Re: Praca agenta 30.10.07, 22:28
              kwoka211 napisała:

> Co do prowizji to obecnie dostję ok 50% wpłat klienta na składkę z
              > pierwszego roku (a będzie więcej), do tego udział w aktywach w
              > kolejnych latach - można wyżyć.

Można. Ale masz niższą prowizję w zamian za szerszą ofertę. Też mi się takie
              rozwiązanie wydaje efektywniejsze, jeśli tylko firma jest sensownie prowadzona.
              Ale ma też swoje wady. TU nie zniknie wraz z Twoim wypracowanym przez lata
              portfelem, multiagencjom to się zdarza.

S.
              • kwoka211 Re: Praca agenta 31.10.07, 16:05
                Agencja działa na rynku ponad 12lat, więc to co najgorsze ma już za
                sobą. Działa na terenie całego kraju i ma się dobrze. A co
                najważniejsze stale się rozwija.
      • k3nt tez zaczynam prace dla AXA 30.10.07, 15:26
        z tym, ze bede na umowie zlecenie, jesli masz zalozyc dzialalnosc,
        najlepiej skorzystaj z funduszy unijnych, to najlepsze rozwiazanie,
        nie jestem przekonany czy przez czystą akwizycje można dużo zarobić,
        w moim przypadku część klientów umawianych bedzie na spotkanie ze
        mna przez call centre, co do prowizji, to nie jest jak ktos tu juz
        napisal 100zl, a 200 od OFE, % od fio, 1200+% od ubezpieczenia z
        funduszem, tak przynajmniej jest u mnie, wiec wydaje sie ze warto
        zacząć taka pracę.

pozdrawiam
        • Gość: bergmann I bądź tu mądry..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 19:48
          Teraz to już mam naprawdę sporo wątpliwości-w archiwum forum znalazłem setki
          wypowiedzi na temat pracy agenta ubezpieczeniowego i w większości były to
          opinie negatywne a wręcz poniżające ten zawód. Wy mi z kolei piszecie że nie
          jest tak źle ale w moim przypadku to ma być jedyne źródło utrzymania 4-osobowej
          rodziny a mam drugą pracę na oku ale za to pewną że będę co miesiąc zarabiał
          1800zł na rękę i na umowę o pracę. W porównaniu do kokosów co obiecano mi w
          ubezpieczeniach to kiepski pieniądz ale zawsze pewny (podkreślam że gdybym
          został agentem AXY chodziło by o sprzedaż tylko OFE i ubezpieczeń na życie w
          formie inwestowania w fundusze, nie mogę sprzedawać ubezpieczeń komunikacyjnych
          ani innych więc marna oferta a i klientów musiałbym sam pozyskiwać) Proszę
          doradźcie coś bo muszę szybko podjąć decyzje- trzeba za coś żyć na bierzącą.
          • snajper55 Re: I bądź tu mądry..... 30.10.07, 22:35
            Jeśli się zastanawiasz, to wybierz etat. Zestresowany agent rozpoczynający pracę
            w ubezpieczeniach, myślący o utrzymaniu rodziny, wahający się czy dobrze wybrał
            ma małe szanse. Bo prawie wszystko zależy od Twojego nastawienia, pewności
            siebie, optymizmu.

Chcesz spróbować ubezpieczeń, to pracując załóż działalność gospodarczą (płacisz
            tylko składkę zdrowotną, którą i tak odliczasz od podatku) i się zatrudnij jako
            agent. Spodoba Ci się, będziesz dużo zarabiać, to rzucisz etat i pójdziesz w
            agenty. ;)

S.
          • Gość: gosc Re: I bądź tu mądry..... IP: *.flashnet.pl 30.10.07, 22:48
            Nie pracowalam w ubezpieczeniach, ale gdybym byla na Twoim miejscu.. to nie
            przyjelabym tej pracy.. z bardzo prostej przyczyny.. Odpowiadasz za "byc albo
            nie byc" nie tylko za siebie, ale rowniez za cala rodzine. Juz nie wnikam czy
            zona pracuje czy nie...
            1800zl to zawsze jakies pieniadze... pewne i umowa o prace, ubezp. zdrowotne,
            itd. Jak zalozysz firme, to czy zarobisz czy nie... skladki musisz placic..(nie
            wiem dokladnie jak to jest, bo firmy nie zakladalam.. ale chyba niewiele sie
            myle...) tak wiec nie dosc ze nie zarobisz to jeszcze bedziesz musial dokladac...
            Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie gdybys dogadal sie z taka firma lub inna
            i dorabial sobie, sprzedajac takie ubezpieczenia, np. po godzinach...

Serdecznie pozdrawiam,
            M.
            • Gość: padelek Re: I bądź tu mądry..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.07, 08:30
              nie zastanawiaj sie nawet tylko bierz ta stala pensje 1800. w axie
              NIE MASZ SZANS tyle zarobic !!
              • snajper55 Re: I bądź tu mądry..... 31.10.07, 11:47
                Gość portalu: padelek napisał(a):

> w axie NIE MASZ SZANS tyle zarobic !!

Nie żartuj. W AXA ma szanse zarabiać 5, 10 razy tyle. Problem nie w szansach,
                tylko w tym, czy on to potrafi.

S.
                • Gość: szklanka Re: I bądź tu mądry..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 13:06
                  snajper55 czy Ty przypadkiem nie pracujesz w AXie że tak namawiasz????:-) Ja bym
                  wolała mniejszą pensje ale stałą i pewną....
                  • snajper55 Re: I bądź tu mądry..... 31.10.07, 13:32
                    Gość portalu: szklanka napisał(a):

> snajper55 czy Ty przypadkiem nie pracujesz w AXie że tak
                    > namawiasz????:-)

Nie, ale wiem jak się na ubezpieczeniach zarabia.

> Ja bym wolała mniejszą pensje ale stałą i pewną....

Dlatego jedni są pracownikami, a inni - agentami. ;) A uogólniając, to są dwa
                    rodzaje prac: za stałą pensję oraz za prowizję. Prowizja może wielokrotnie tę
                    stałą pensję przekraczać, może też być od niej niższa. Jedni wolą mało ale bez
                    ryzyka, inni - możliwość kokosów z pewnym ryzykiem. Co kto lubi. Ale gdyby tych
                    drugich nie było, to by nie było nie tylko agentów, ale także przedsiębiorców.

S.
                    • Gość: Agentos Re: I bądź tu mądry..... IP: *.ols.vectranet.pl 01.11.07, 11:09
                      snajper ma dużo racji.Ubezpieczenia (tymbardziej życiowe) to
                      szczególnie na początku ciężki kawałek chleba.M.in dlatego ludzie na
                      forum tak krytykują bo po prostu po miesiącu czy dwóch dziękowali za
                      pracę będąc zniesmaczeni i zawiedzeni.Niestety w ubezpieczeniach
                      trzeba się odnaleźć,nie poddawać się po krótkim okresie a wynik musi
                      przyjść.Czyste statystyki.Co do zarobków również nie kłamie bo można
                      i kilkanaście tysiecy zarabiać ale...nie po miesiacu:)Natomiast
                      zaletą tego typu pracy jest to że jak masz portfel klientów po 2-3
                      latach to nieźle sobie żyjesz tylko obsługując "swoich"
                      klientów,więc juz nie masz stresu.
                      • Gość: bergmann Re: I bądź tu mądry..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 12:03
                        Dzięki Wam za wszelkie podpowiedzi i informacje na temat pracy agenta
                        ubezpieczeniowego. Trochę to wszystko przemyślałem i nie wybrałem ani pracy w
                        ubezpieczeniach ani tej drugiej za stałą pensje- w przyszłym tygodniu wyjeżdżam
                        za granicę i będę robił zupełnie co innego ale przynajmniej będe wiedział za co
                        pracuje.Cóż... takie jest życie- pełne niespodzianek i nieoczekiwanych wydarzeń.
                        Pozdrawiam wszystkich!!!
                        • Gość: PAweł Re: I bądź tu mądry..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.07, 12:08
                          haha i to jest najlepsza puenta ! wzial i wyjechal :)
      • Gość: wojciech poznań Re: Praca agenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.07, 17:25
        oddzwoń 607-091-636
        Powiem ci co jest grane, wiem bo pracowałem w wielu firmach
        • snajper55 Re: Praca agenta 22.11.07, 18:56
          Gość portalu: wojciech poznań napisał(a):

> oddzwoń 607-091-636
          > Powiem ci co jest grane, wiem bo pracowałem w wielu firmach

I pewnie dostaniesz "przy okazji" ofertę udziału w jakiejś piramidce.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka