Gość: kazetka IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.10, 21:36 Tak się ostatnio zastanawiałam od czego zależy moda na imiona i pomyślałam, że może na forum ktoś podpowie mi coś sensownego.Od jakiegoś czasu można zaobserwować trend na powrót "starodawnych imion" takich jak : Stanisław, Antoni czy też Zofia bądź Helena. Dlaczego powracają akurat te imiona,a inne,(które kiedyś były równie popularne)nie? Mi na przykład bardzo podobają się imiona: Elżbieta i Krystyna,ale wśród małych dziewczynek niezwykle rzadko można spotkać Elę lub Krysię. Myślicie, że jest szansa, że kiedyś to się zmieni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: Moda na "starodawne" imiona 07.04.10, 08:52 powiem tak - temat był już wałkowany dziesiątki razy, do twórczych wniosków po raz siedemdziesiąty trudno będzie dojść proponuję wrzucić w wyszukiwarkę hasło "imiona tradycyjne", "imiona starodawne", "wraca moda" itp - dużo znajdziesz pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Moda na "starodawne" imiona 07.04.10, 09:20 Elżbieta i Krystyna to raczej imiona pokolenia naszych rodziców (a przynajmniej moich) zaś Stanisław czy Józef kojarzą mi się bardziej z pokoleniem dziadków i pradziadków (chociaż akurat mój tata to Staszek ), dlatego wydaje mi się że Ela i Krysia mogą być popularne dopiero za kilka, kilkanaście lat. Odpowiedz Link Zgłoś