Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy mój szef opłaca mi wszystko co powinien?

IP: *.wieszowa.pl 06.11.07, 19:20
    Pracowałam w pewnej firmie. Szefowa płaciła ubezpieczenie. Nazywało się to
    grupowe ubezpieczenie (wszystkich pracowników). Potem zmieniła je na
    "Indywidualnie kontynuowane grupowe ubezpieczenie pracownicze (typ P)".
    Opłacałam to sama, 120zł na kwartał. Ostatnią składkę zapłaciłam do końca
    czerwca. Kolejna miała być do końca września. Zwolniłam się z tej pracy.
    1lipca już nie pracowałam. Potem zostałam zatrudniona w innej firmie. Więc już
    we wrześniu nie opłaciłam tamtej składki. Czy miałam pójść do PZU i rozwiązać
    tę umowę? Dziś dostałam z PZU że jeśli nie opłacę składki to rozwiążą ze mną
    umowę. Nie znam się na tych wszystkich składkach. Obecny szef opłaca mi:
    składkę na ubezp. emerytalne 1 i 2 filar, składkę na ubezp.rentowe, chorobowe,
    zdrowotne. Czy to wystarczy? Opłaca mi wszystko tak jak być powinno, jeśli
    opłaca to co napisałam?
    Obserwuj wątek
      • Gość: aldoncia blondcia Re: Czy mój szef opłaca mi wszystko co powinien? IP: *.wieszowa.pl 06.11.07, 19:37
        Hmm. Ja nie wiem.
      • Gość: monika Re: Czy mój szef opłaca mi wszystko co powinien? IP: *.acn.waw.pl 06.11.07, 19:38
        ja nie za bardzo rozumiem co ma wspólnego PZU z ZUSem w twoim
        przypadku, czy fakt że opisałaś nam że twoja szefowa opłacała
        grupowe a potem indywidualne ubezpieczenie w PZU oznacza, ze nie
        opłacała za was ZUS-u?
        • Gość: xexe Re: Czy mój szef opłaca mi wszystko co powinien? IP: *.wieszowa.pl 06.11.07, 19:45
          Opłacała. Chodzi mi o to że muszę mieć takie ubezpieczenie które uprawnia mnie
          do bezpłatnej opieki zdrowotnej, czyli czy z tego co napisałam wynika czy szef
          mi to opłaca. Bo szkoda mi tych 120 zł skoro on też opłaca. To po co mam jeszcze
          ja. Rozumiesz już czy dalej niejasno pisze?
      • iberia.pl Re: Czy mój szef opłaca mi wszystko co powinien? 06.11.07, 20:43
        z tego co piszesz to to bylo DOBOWOLNE ubezpieczenie grupowe.

Po zakonczeniu pracy mozesz sobie sama te skladke oplacac dalej, ale
        nie musisz.Jesli tego nie zrobilas to PZU chce umowe rozwiazac.
        • Gość: pacyk Re: Czy mój szef opłaca mi wszystko co powinien? IP: *.wieszowa.pl 07.11.07, 12:00
          Hey. Każdy pracodawca jest zobowiązany opłacać podstawowe ubezpieczenie które
          uprawnia do bezpł.opieki medycznej, więc nie masz się czym martwić. Dodatkowo
          sam możesz sobie opłacać wyższe ubezpieczenie, tylko nie wiem czy gwarantowana
          suma ubezpieczenia się sumuje.
      • snajper55 Re: Czy mój szef opłaca mi wszystko co powinien? 07.11.07, 12:17
        Jest tak, iberia napisała. To jest dodatkowe, dobrowolne ubezpieczenie w PZU,
        dzięki któremu będą jakieś pieniądze gdy umrze Ci rodzic, teść, gdy urodzi Ci
        się dziecko lub gdy sama umrzesz. I tyle. Jeśli teściowie i rodzice przeszli już
        do lepszego świata a dzieci w najbliższym czasie nie planujesz, to nie ma sensu
        tego ubezpieczenia kontynuować. Zresztą wypłaty w porównaniu ze składką są
        niewielkie.

S.
        • Gość: xexe Re: Czy mój szef opłaca mi wszystko co powinien? IP: *.wieszowa.pl 07.11.07, 12:20
          Dzięki Snajper55, a czy możesz jeszcze napisać czy powinnam tę umowę rozwiązać,
          czy nie muszę, bo jeśli nie bede składek opłacać to sami umowę rozwiążą. Mogę
          mieć jakieś problemy jeśli sama nie rozwiążę umowy?
          • snajper55 Re: Czy mój szef opłaca mi wszystko co powinien? 07.11.07, 12:56
            Gość portalu: xexe napisał(a):

> Dzięki Snajper55, a czy możesz jeszcze napisać czy powinnam tę
            > umowę rozwiązać, czy nie muszę, bo jeśli nie bede składek opłacać
            > to sami umowę rozwiążą. Mogę mieć jakieś problemy jeśli sama nie
            > rozwiążę umowy?

Nie musisz rozwiązywać. Sama wygaśnie po pewnym czasie. Spodziewaj się natomiast
            wielu pism z PZU, gdyż jest to ubezpieczenie, na którym PZU robi kokosy. Spore
            składki od wielu osób i nieliczne wypłaty. Na tym ubezpieczeniu (najstarszym z
            ubezpieczeń grupowych) PZU zbudowało swą potęgę. To chyba jedyne ubezpieczenie
            tak opłacalne dla ubezpieczyciela i tak mało opłacalne dla pracownika.

S.
            • Gość: potwierdzam Re: Czy mój szef opłaca mi wszystko co powinien? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.07, 13:31
              potwierdzam slowa snajpera. pracuje w ubezpieczeniach zyciowych i
              jest tak jak napisal tylko w jednym sie pomylil - PZU nie robi na
              tym kokosów... słabo im idzie w życiówce
      • Gość: xexe Re: Czy mój szef opłaca mi wszystko co powinien? IP: *.wieszowa.pl 07.11.07, 13:41
        Dziękuję Wam bardzo.
      • happy_time Re: Czy mój szef opłaca mi wszystko co powinien? 07.11.07, 13:45
        Obowiązkowe ubezpieczenie jest w Zusie, a te w PZu nieobowiązkowe. Jednak z tego
        co sie orientuje to te ubezpieczenie nie jest chyba tylko na wypadek smierci,
        ale tez np w sytuacji gdy ulegniesz wypadkowi, zlamiesz noge itp to oplacaja
        koszty leczenia, rechabilitacjii, placa odszkodowanie itp. Chyba ze to jakies
        inne ubezpieczenie :)
        • Gość: xexe do happy_time☺ IP: *.wieszowa.pl 07.11.07, 13:48
          A w Zusie który opłaca mi szef też jest to ubezpieczenie na wypadek wypadku itp?
          To chyba jego obowiązek.
          • Gość: ula Re: do happy_time☺ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 19:21
            Nie zgodziłabym się tak zupełnie ze snajperem. Ubezpieczać zawsze
            się warto. To co piszesz, to było dobrowolne ubezpieczenie w PZU.
            Ubezpieczona jesteś Ty na wypadek śmierci własnej lub kogoś z
            członków rodziny (rodzicow, teściów, męża, dziecka), na wypadek
            urodzenia dziecka, na wypadek wypadku (złamanie nogi, ręki itp.),
            lub zachorowania na ciężkie, choroby, pobytu w szpitalu. Warto
            przyjrzeć się warunkom ubezpieczenia, tego co Ci proponuje
            ubezpieczyciel i ile masz za to płacić. Oprócz odszkodowań z racji
            śmierci członków rodziny, interesujące jest odszkodowanie z racji
            zachorowania na wytypowane przez ubezpieczyciela ciężkie choroby -
            kilkanaście ich jest (np. rak, udar, zawał, białaczka, operacje na
            sercu itp.). Leczenie kosztuje koszmarne pieniądze. Warto przejrzeć
            oferty różnych ubezpieczycieli.
            • snajper55 Re: do happy_time☺ 08.11.07, 02:22
              Gość portalu: ula napisał(a):

> na wypadek wypadku (złamanie nogi, ręki itp.), lub zachorowania na
              > ciężkie, choroby, pobytu w szpitalu.

To ubezpieczenie takich rzeczy nie obejmuje. Ani wypadków. Ani zachorowań. Ani
              pobytów w szpitalu. Ono prawie nic nie obejmuje.

S.
              • Gość: Janek Re: do happy_time☺ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.07, 08:21
                snajper co ty wypisujesz ?? jasne, ze obejmuje !! jak nie jestes
                czegos w 100% pewien to nie pisz po prostu nic. Ja jestem pewien, ze
                obejmuje, a wiem to bo sam pracuje w pzu w dziale ubezp. zyciowych.
                Inna sprawa, ze samemu nie oplaca sie za bardzo przystepowac do tego
                ubezpieczenia. lepiej w grupie
                • Gość: monika Re: do happy_time☺ IP: *.acn.waw.pl 08.11.07, 11:26
                  poniżej jest opisane co to ubezpieczenie obejmuje (z tego co
                  napisała autorka to jest to typ P), nie wiemy czy ubezpieczenie jest
                  rozszerzone na leczenie i opiekę medyczną, więc dalsza kłótnia jest
                  bezzasadna, najlepiej jak autorka posta przeczyta sobie warunki
                  ubezpieczenia:

www.pzu.pl/?nodeid=produkt_pzu_zycie_sa&group_id=52199&category_id=51&prod_id=145
                  7
                  • Gość: monika Re: do happy_time☺ IP: *.acn.waw.pl 08.11.07, 11:26
                    tinyurl.com/yv27e2
                • snajper55 Re: do happy_time☺ 08.11.07, 12:24
                  Gość portalu: Janek napisał(a):

> wiem to bo sam pracuje w pzu w dziale ubezp. zyciowych.

To pewnie warunki ubezpieczenia znasz:

Świadczenia

1) z tytułu zgonu ubezpieczonego
                  2) z tytułu nieszczęśliwego wypadku powodującego trwały uszczerbek na zdrowiu
                  ubezpieczonego
                  3) z tytułu zgonu współubezpieczonych
                  4) z tytułu urodzenia się dziecka ubezpieczonemu

Koniec, kropka.

> Inna sprawa, ze samemu nie oplaca sie za bardzo przystepowac do
                  > tego ubezpieczenia. lepiej w grupie

A co w jego opłacalności mienia grupowe przystąpienie ?

S.
                  • snajper55 Link do OWU. 08.11.07, 12:24
                    www.polsl.pl/adc/docs/PZU_typP.pdf

S.
                    • Gość: xexe Re: Czy mój szef opłaca mi wszystko co powinien? IP: *.wieszowa.pl 10.11.07, 18:29
                      W porządku. Tylko proszę spójrzcie na mój pierwszy wpis w tym poście i napiszcie
                      czy szef opłaca mi wszystko co powinien, czy coś jeszcze trzeba.
                      • mijo81 Re: Czy mój szef opłaca mi wszystko co powinien? 10.11.07, 23:30
                        Jesli chodzi o ZUS to chyba wymieniłaś wszystki opłaty, ale spytaj
                        go się czy odprowadza za ciebie podatek do US :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka