Gość: none IP: *.daminet.pl 14.10.07, 23:41 jak bedzie poprawnie w zdaniu nie pada es nicht regnet czy es regnet nicht ? prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
salatka-warzywna Re: nicht 14.10.07, 23:45 es regnet nicht - bo orzeczenie stoi zwykle w niem. na 2. miejscu w zdaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magenta Schwan Kompletter Quatsch! IP: *.adsl.alicedsl.de 15.10.07, 10:02 salatka-warzywna napisała: bo orzeczenie stoi zwykle w niem. na 2. miejscu w zdaniu... ====================================== Kompletter Quatsch! Das bezieht sich nur auf Mitteilungssätze. Aber im Deutschen gibt es neben Mittteilungssätzen auch noch einige andere Satzarten. Und auch Mitteilungssätze haben ein zweiteiliges Prädikat. P1 und P2. Stellplatz P2 steht am Ende des Satzes. Wobei noch zu erwähnen wäre, dass P2 nicht immer besetzt sein muss. Und wie ist es mit Entscheidungsfragen, mit Imperativsätzen und Konditionalsätzen ohne einleitenden Konjunktion? Und wie ist es bei Gliedsätzen? (Kein geteiltes Prädikat, sondern alles am Ende des Satzes! ) Und wie ist es bei Infinitivsätzen und Partizipsätzen? ------ Odpowiedz Link Zgłoś
salatka-warzywna Re: Kompletter Quatsch! 15.10.07, 11:10 z poziomu skomplikowania wynika, że trochę wody w wiśle upłynie zanim autor dojdzie do zdań wielokrotnie złożonych... poza tym, nie tłumacz początkującym po niemiecku, używając wyrazów a la Praedikat. wierz mi, mam pojęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magenta Schwan Kein Kompletter Quatsch! IP: *.adsl.alicedsl.de 15.10.07, 13:53 salatka-warzywna napisała: wierz mi, mam pojęcie. ====================== Na gut! Einverstanden! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia to drugie - jak już... tzn. jak cię zrozumiałam... IP: *.iesy.net 14.10.07, 23:46 Odpowiedz Link Zgłoś