Gość: tolo IP: 195.205.101.* 05.08.03, 14:15 gdzie można znaleźć info w sieci (oprócz strony głownej), ile kosztuje kurs z obsługi SAP, gdzie to można znaleźć. Dzięki za all info. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ka-8 Re: Szukam informacji o SAP 05.08.03, 14:17 Poszukaj w prywatnych forach na Gazeta.pl - o ile dobrze pamiętam jest tam jakieś SAP-iące forum, więc tamtejsi użyszkodnicy będą się pewnie orientować. Ka-8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Informatorrrrrrrrr Re: Szukam informacji o SAP - voila, here you are IP: *.racke.de, / 192.168.6.* 05.08.03, 14:36 W Polsce/popolsku sa miliony takowych : SAP (GW): www2.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?f=10897 SAP(RP): republika.pl/sapr3/ No, innych akurat nie pamietam ..... Na swiecie/glowniepoangielsku sa miliardy takichze: www.sapfans.com/sapfans/forum/sapgen listserv.sapfaq.com/archives/sap-r3-l.html No, innych akurat nie pamietam ..... serd pzdr SAP-Phahovvietz przez przyjaciol zwany tez Saperem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Informatorrrrrrrrr Re: Szukam informacji o SAP - voila, here you are IP: *.racke.de, / 192.168.6.* 05.08.03, 14:42 No, przyznaje, no - ten ostatni, no, jakos, psiakosc, no, nie dziala. No nie chce, kurrf, wrrrghxyz, no nie. Hmmm. No to czesc ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Informatorrrrrrrrr Re: Szukam informacji o SAP IP: *.racke.de, / 192.168.6.* 05.08.03, 14:51 Gość portalu: tolo napisał(a): > gdzie można znaleźć info w sieci (oprócz strony głownej), > ile kosztuje kurs z obsługi SAP, ---> Nie wiem dokladnie, ale slyszalem, ---> ze bardzo podobnie do tych tu w Niemczech. ---> To by znaczylo: ca.10.000,-ZL./5 tzw.dni ---> ("tzw." bo netto 2 x 2,5 h) ---> wzaleznosci od dlugosci kursu (1,2,3,4,5) ---> no i od tematu > gdzie to można znaleźć. ---> Kursy (terminy,tematy) wlasnie na stronie ---> glownej (chyba "szkolenia"), ale ceny ---> to chyba raczej nie. Napewno przysylaja ---> gruby katalog, jak im napiszesz (i poprosisz). > Dzięki za all info. ---> Pas de quoi. ---> You`re wellcome. ---> Tschüss. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Informatorrrrrrrrr Re: Szukam informacji o SAP IP: *.racke.de, / 192.168.6.* 05.08.03, 14:57 Ale, Kolego, na kursy na Domaniewskiej to bym sie prywatnie autodydaktycznie nie pchal. I to nie tylko z powodu ceny. W SAP WEJDZIESZ TYLKO (PO)PRZEZ KONKRETNE PRAKTYCZNE PROJEKTY, MAJAC TAM OSOBISTA ODPOWIEDZIALNOSC ZA JAKAS DZIALKE. NAWET "WYKLADY" I "CWICZENIA" n.p. NA SGH, TO "PIC NA WODE (OGLADANIE PIEKNYCH FOLII, GADANIE O BROSZURKACH ITP.). PROBLEM TYM, ZE, ZEBY DOSTAC JAKIS PODPROJEKT, CZA MIEC WIEDZE; A ZEBY JA ZDOBYC, CZA MIEC PRAKTYCZNE DOSWIADCZENIE, A ZEBY ..... (zieeeew!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolo Re: Szukam informacji o SAP IP: 195.205.101.* 05.08.03, 15:00 Super wielkie dzięki, jak wiesz coś jeszcze to wal ja jestem nowicjuszem chcę się trochę zorientować w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Informatorrrrrrrrr Re: Szukam informacji o SAP IP: *.racke.de, / 192.168.6.* 05.08.03, 15:01 Pardon: Ty pisales "kurs z OBSLUGI SAP", a nie in-depth-wiedzy, tak ze musze maja ostatnia wypowiedz o blednym kole troche zrelatywizowac, ale tendencyjnie podobnie. Pa!(endselect.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarecki Re: Szukam informacji o SAP IP: 195.117.195.* 06.08.03, 08:47 A do czego konkretnie potrzebne jest Ci ukonczenie kursu z "obslugi SAP" ? Jezeli masz nadzieje, ze po takim kursie ktos zatrudni Cie na stanowisku konsultanata SAP (takich ogloszen jest najwiecej) to mozesz sie niemile rozczarowac. Cos takiego jak kurs z "obslugi", bedzie mialo ewentualnie tylko sens wtedy, jesli zamierzasz sie zatrudnic w firmie z wdrozonym juz u siebie systemem SAP i w takim przypadku pokazanie im "czegos tam na papierze" moze byc atutem. Dla ciekawosci dodam, ze ja sam przez kilka lat mialem okazje pracowac w pewnej firmie z wdrozonym SAP i jako uzytkownik poznalem jego prace w roznych modulach calkiem niezle. Niestety w tejze firmie po restrukturyzacji i zwolnieniech grupowych zabraklo dla mnie miejsca. I cos nie za bardzo widac teraz chetnych do zatrudnienia takiego kogos jak ja. No ale do odwaznych swiat nalezy - zycze powodzenia. PS.Przyszedl mi jeszcze jeden pomysl do glowy. Spisz sobie liste firm z wdrozonym SAP w Polsce (jest na www sap-a) i sprobuj zalatwic sobie w jednej z nich praktyke (chocby bezplatna). Przy odrobinie szczescia bedziesz mial szanse za darmo poznac cokolwiek z uzytkowania SAP-a w "pracujacej" firmie. To moze byc lepsze niz suche wyklady... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolo Re: Szukam informacji o SAP IP: 195.205.101.* 06.08.03, 09:17 SERDECZNE Dzięki za info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Informatorrrrrrrrr Re: Szukam informacji o SAP IP: *.racke.de, / 192.168.6.* 07.08.03, 12:42 help.sap.com Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: Szukam informacji o SAP 08.08.03, 08:06 Witam. Moim zdaniem kursy w wa-wie na Domaniewskiej (jak sie nic nie zmienilo to kosztuja 300 euro za dzien) moga byc tylko podstawa do tego czego mozna sie nauczyc pracujac przy wdrozeniu SAP'a w jakiejs firmie, tego co sie przy tym nauczysz nie da zaden kurs. I absolutnie po samych kursach nie mozna byc konsultantem, chyba ze ktos chce robic z siebie idiote, widzialam takich, litosc brala jak sie patrzylo na taki brak kompetencji. Podsumowujac - idealem jest trafic do zespolu wdrozeniowego i nauczyc sie w trakcie wdrozenia ile tylko sie da. Pozdrawiam MS Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Szukam informacji o SAP 08.08.03, 12:43 em_es napisała: > Podsumowujac - idealem jest trafic do zespolu wdrozeniowego i nauczyc sie w > trakcie wdrozenia ile tylko sie da. > Pozdrawiam > MS zgadza się. Praktyki nic nie zastąpi Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio SAP to "muzyka zastosowana" 08.08.03, 13:37 Jak gra na fortepianie ("muzyka zastosowana") : nie tylko patrzec nie tylko sluchac nie tylko lubiec nie tylko znac nie tylko "znac sie" nie tylko o tym gadac - cza POTRAFIC Przy czym kazdy prawdziwy+szczery spec nigdy nie powie "potrafie/umiem SAP", tylko "jakotako kapuje ten kawalek SAP i jakotako ogarniam calosc". Widzialem takiego Speca (nawet byl ze niem.Siemensa!), co robil tzw. 'project review' i twierdzil raz przy sluzbowym jedzeniu (i to na caly glos!), ze "zna sie" na calej SAP-logistyce (SD,MM,WM,QM,PM,PP,...) no "i oczywiscie na FI/CO, "bo to sie uzupelnia". No bo "robil" juz wiele projektow (komentarz: po kilka godzin/dni w odwiedziny na 'placu budowy'). Troche "zesztywnielismy na twarzy" (probujac nie pokazac smiechu), a jeden kolega zaksztusil sie troche pokarmem. No i po miesiacu zobaczylismy nasz wspanialy 'review' (analiza stanu, propozycje polepszen, analiza przyszlego rozwoju tematow itp.): Duzo papieru/folii (wiekszosc przestancowane teksty/mysli), zero pojecia o branzy, limes zero praktycznego pojecia o SAP, blade pojecie o "dynamice" (np. "dynamice grupowej", hehe) tak zlozonych projektow implementacyjnych, a przede wszystkich pelno bykow ortograficznych. No bo "milosnik muzyki ze strony pasywno-teoretycznej", a nie "(tylko)rzemieslnik SAP". Odpowiedz Link Zgłoś