Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Imigracja tematem tabu w Wielkiej Brytanii

IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.07, 07:03
    Attn: Polonia Ogolnoswiatowa, Ziomkostwa Polskie etc. Szanowny Panie /Pani
    Zalaczona jest kopia szkicu mojego artukulu do Prasy Polskiej i Polonijnej
    ktora moze Pana Zainteresowac: Jechalem 8 czerwca tego roku wlasnym samochodem
    z Logan (kolo Salt Lake City) w stanie Utah gdzie mieszkam (zamierzalem zlozyc
    do INS petycje emigracyjna po wizie pracowniczej H1B nawet z koniecznosci
    opuszczenia USA w celu legalizacji statusu a bylem na wizie B1 ) do Calgary w
    Kanadzie w prowincji Alberta. Dojechalem do przejscia granicznego w
    Coutts/Sweet Grass w stanie Montana, jednego z niewielu w ktorych strona
    Kanadyjska i Amerykanska dziela ten sam budynek. Najpierw urzednicy
    emigracyjny Kanady zabronili mi wjazdu na terytorium Kanady z powody braku
    waznej wizy (nie przejmowalem sie ani wiza Kanadyjska ani USA poniewaz Polska
    prasa podala (Nowy Dziennik okolo 25 Marca ) ze Polska jest krajem VWP (Visa
    Waiver Program czyli bezwizowym jak reszta Unii Europejskiej) od lutego
    bierzacego roku a wiec tez nie podlega wizowaniu przez Kanade. Moja wiza
    turystyczno-biznesowa tylko wygasla 9 miesiecy przed ta data (zatrzymania).
    Strona Kanadyjska oddala mnie stronie amerykanskiej gdzie kazano mi czeka 5
    godzin na przelozonego w zamknieciu. Po kilku godzinach urzednik emigracyjny
    aresztowal mnie na podstawie artykulu 236 (zachowalem milczenie) Imigration
    and Naturalization Act i zostalem przewieziony do aresztu w Shelby, a po
    trzech dniach do aresztu w Boulder kolo Heleny w stanie Montana. Nastepnie
    kombinacja samolotow i autobusow zostalem przewieziony do sadu imigracyjnego
    we Florencji w stanie Arizona. 25 czerwca poprosilem sedziego imigracyjnego o
    dobrowolny wyjazd z USA i 27 lipca przewieziono mnie na lotnisko towarowe w
    Santa Ana w stanie California gdzie samolotem KLMu wywieziono mnie do
    Amsterdamu. Nie rozumiem agresywnosci sluzb emigracyjnych USA przeciwko mojej
    osobie tzn aresztowania przez USA przy WYJEZDZIE (SIC !!!) ZE Stanow
    Zjednoczonych i wlasnym samochodem w czasie legalizacji ustaw umozliwiajacych
    nie legalnym emigrantom pozostanie w USA, czlonkostwa RP w Unii Europejskiej
    oraz braku innych narodowosci Unii Europejskiej w aresztach deportacyjnych
    USA, a takze posiadania domu i sposobu podrozowania - odcieto mnie od domu i
    wlasnosci w USA - jadac na jeden dzien do Kanady "w bamboszach" znalazlem sie
    po dwoch miesiach aresztu na Okeciu odciety od domu. Jestem z wyksztalcenia
    naukowcem (i swiatowej slawy) nie pracowalem nigdy w USA nie legalnie ani poza
    zawodem. Do USA wjechalem na wizie F-1 nastepnie pracowalem na wizie H1B i
    wielokorotnie podrozowalem na wizie B1/B2. Skonczylem w 1991 roku Politechnike
    Warszawska a nastepnie po wyslaniu okolu 25000 listow do wszystkich uczelni na
    swiecie i zdania amerykanskiej matury GRE i TOEFL udalo mi sie dostac na
    studia (PhD - doktorat) na Uniwersytet Rochester w Stanie NY. W USA znalazlem
    sie naprawde z nedzy i przez przypadek poniewaz przyjeto tez na Uniwerytet
    Lancaster w UK ale z powodu braku czlonkostwa RP w Unii Europejskiej rzadano
    ode mnie oplaty za czesne ktorej mozna uniknac w USA. Mimo ze podrozuje na
    Paszporcie RP mam rowniez obywatelstwo RFN i drugie miejsce zamieszkania w
    Niemczech. W areszcie sadu emigracyjnego we Florencji bylem jedynym z dwoch
    Polakow na okolu 200-500 latynosow dziennie aresztowanych za przekraczanie
    granicy Meksyku "na czarno" co oczywiscie powieksza moje niezrozumienie
    sytuacji. Dostarcze innych informacji jak kopie domumentow deportacyjnych lub
    zdjecia satelitarne objektow w ktorych mnie przetrzymywano jesli beda przydatne.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Gosc moze wkoncu IP: 62.29.170.* 10.12.07, 08:39
        A u nas w Polsce Poprawność Polityczna zaczyna święcić swoje sukcesy gdy za
        kilka lat Europa będzie się z tego lapsusu wycofywać my wdepniemy w niego z
        ciężarem słoniej nogi wdeptującej w już chłodne gówienko nosorożca ;(
        Uczmy się na czyichś błędach
        Podparyskich przedmieść
        Holenderskich "kolorowych" nożowników
        i strasznych nocą Tureckich dzielnic Berlina :(
        • Gość: gazeciarz Za pozno na działanie IP: *.gprs.plus.pl 10.12.07, 09:46
          Rząd brytyjski za późno się obudzil. Tego co sie dzieje w GB nie da
          sie juz opanować i będzie tylko gorzej. Kraj się dzieli. Mnóstwo
          gett gdzie "poprawnie politycznego" białego anglika nie uwidzisz.
          Ciekawe dlaczego nie mieli nic przeciw emigrantom, ale sie z nimi w
          ich dzielnicach nie integrują? Żałosne.
          Policja patyczkuje się z kolorowymi. W Polsce spałowaliby takich, a
          tam obchodzenie sie jak z jajkiem będąc swiadomym posądzenia o
          rasizm.
          Kolejna sprawa to te muzułmanskie święta i wywracanie zasad w
          niektórych zakładach pracy gdzie białym zakazano jedzenia podczas
          przerw jako uklon dla Ramadanu muzulmanskiego.
          Żądania policjantow w turbanach i powolywanie sie na rasizm gdy
          zabroniono im pelnic sluzbe w turbanach.
          Gdy od hinduski pracujacej przy jedzeniu zażądano zdjecia kolczyka z
          twarzy - rasizm.
          Mała Brytania to cyrk na kółkach. Mam nadzieje ze w Polsce do tego
          nigdy nie dojdzie, choc swojski to widok w GB gdzie grupa cyganek
          łazi po miescie i chce wróżyć :)
          Ps. Te ograniczenia to dobra rzecz bo moze poprawi sie statystyka
          rowniez Polaków bo na razie 50% z nich to powod do wstydu. Na
          szczescie takowi zwykle mieszkaja w gettach z innymi mniejszosciami.
      • Gość: Krakus z Krakowa Rozwiązanie: wprowadzić kapitalizm. IP: *.ists.pl 10.12.07, 10:07
        W kapitalizmie każdy dodatkowy człowiek jest skarbem. Dlatego
        właśnie kapitalistyczna Ameryka (USA) zbudowała swoją potęgę na
        imigrantach niewykwalifikownych. To oni chcąc wybić się do klasy
        średniej zudowali potężny kraj.

W socjalizmie jest odwrotnie, każdy dodatkowy człowiek to dodatkowa
        gęba do wyżywienia, dodatkowe zasiłki, itd. W socjalizmie
        rozwiązaniem problemów systemowych jest zabijanie ludzi, zamykanie
        granic i zamykanie wrogów systemu do więzienia.
        • Gość: wedrowiec byłeś kiedyś w UK? byłeś kiedyś w USA? czy tylko.. IP: *.wireless.dtu.dk 10.12.07, 10:34
          Byłeś kiedyś w UK? byłeś kiedyś w USA? czy tylko tworysz swoje wizje?
          • mulla_komar Re: byłeś kiedyś w UK? byłeś kiedyś w USA? czy ty 10.12.07, 11:55
            No ty na pewno byles w USA w XIX wieku!

On pisze tylko o tym co jest powszechnie wiadome (poczytach chociazby Miltona
            Friedmana)
            • elibre Re: byłeś kiedyś w UK? byłeś kiedyś w USA? czy ty 11.12.07, 20:49
              Ale czy w artykule nie jest napisane, że imigranci w UK z ekonomicznego punktu
              widzenia, to niemalże czysty zysk? Brytyjczycy dostrzegają inne problemy niż
              tylko ekonomiczne. Ale to tylko ich wina.
        • 0tdr0 Re: Rozwiązanie: wprowadzić kapitalizm. 10.12.07, 10:46
          > W kapitalizmie każdy dodatkowy człowiek jest skarbem.

Powiedzy to Meksykanom nielegalnie przekraczajacym granice albo zyjacym w
          slumsach Ameryki. Albo weteranom Wietnamu a wkrotce i Iraku.

> właśnie kapitalistyczna Ameryka (USA) zbudowała swoją potęgę na
          > imigrantach niewykwalifikownych.

Oraz na morderstwa grabiezach i ludobojstwach dokonywanych takze przez tych
          imigrantow niewykalifikowanych na miejscu oraz ich przedstawicieli w innych
          czesciach swiata (np. Ameryce Poludniowej)- zapomniales dodac.

> To oni chcąc wybić się do klasy, średniej zbudowali potężny kraj.

Nadzieja zawsze dobrze sie sprzedawala. A jesli nie udawalo im sie to bywali
          wiezieni, rozstrzeliwani albo katowani przez policje (strajki robotnikow na
          przyklad). Albo po prostu nie udziela im sie pomocy medycznej- sami umieraja.
          Nie ma czlowieka- nie ma problemu.

Patrzysz na swiat bardzo stereotypowo- wspolczuje.
          • mulla_komar Re: Rozwiązanie: wprowadzić kapitalizm. 10.12.07, 11:57
            W USA kapitalizm skonczyl sie gdzies tak po wyborze FD Roosevelta na prezydenta.

Twoja odpowiedz swiadczy, ze jestes ignorantem bo uwazasz ze Krakus pisze o
            wspolczesnych stanach.
            • 0tdr0 Re: Rozwiązanie: wprowadzić kapitalizm. 10.12.07, 12:15
              Tylko zastanow sie co doprowadzilo do tego, ze Stany nie sa suwerennym panstwem,
              a wladze dzialaja kierujac sie interesami koncernow- zarazem sponsorow polityki?

Doprowadzil do tego wlasnie liberalny kapitalizm i jego idee uznajace wyzszosc
              ekonomicznego zysku nad wszytkim innym.

Gdybys czytal mnie uwazniej, to wiedzialbys, ze przyklady, ktore podawalem
              odnosza sie czesto wlasnie do okresu przed II wojną swiatowa- przesladowania
              ludzi, ktorzy odmawiali pracy za glodowe stawki, mordowanie Indian, grabiez
              cudzej wlasnosci (co bylo sila napedowa rozwoju USA) rekami wojska i
              kryminalistow Europy, niewolenie Ameryki Poludniowej rekami oplacanych krwawych
              junt wojskowych (to akurat swiezsza historia). Przyklady mozna by mnozyc.
              • mulla_komar Re: Rozwiązanie: wprowadzić kapitalizm. 10.12.07, 12:42
                O
                JJJJJJJJJJJJJJJJJJEEEEEEEEEEEEEEEEEEEZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!!!

Daj spokoj. Zapewnilos mi dawke smiechu. Dzieki. EOT.
                • 0tdr0 Re: Rozwiązanie: wprowadzić kapitalizm. 10.12.07, 13:12
                  A mnie rozsmieszyla Twoja naiwnosc, wiara w reguly fair play w grze rynkowej i
                  wiara w brak wplywu wielkiego biznesu na polityke.

Troche w tym zwolennicy nieskrepowanego kapitalizmu przypominaja pierwszych
                  komunistow, ktorzy tez wierzyli w to, ze nature ludzka i jej egoizm da sie
                  okielznac wprowadzajac w zycie teorie, ktore sprawdzaja sie tylko na papierze. I
                  tak samo jak oni liberalom nie jest dosc- jesli system sie nie sprawdza, znaczy
                  ze nie jest dosc liberalny- taka odmiana nie konczacego sie procesu "budowy
                  komunizmu", ktorej to budowie zawsze cos przeszkadza.
                  • mulla_komar Re: Rozwiązanie: wprowadzić kapitalizm. 10.12.07, 14:08
                    > A mnie rozsmieszyla Twoja naiwnosc, wiara w reguly fair play w grze rynkowej i
                    > wiara w brak wplywu wielkiego biznesu na polityke.

A gdzies ty to wyczytal??? Rany boskie, nawiedzony jaki czy cu???
                    • Gość: Bouli Hacker Re: Rozwiązanie: wprowadzić kapitalizm. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.07, 15:03
                      Jak już się skończysz śmiać to napisz coś merytorycznie.
                      • mulla_komar Re: Rozwiązanie: wprowadzić kapitalizm. 10.12.07, 15:38
                        Najpierw musialbym poodkrecac to pomieszaie z poplataniem i odcedzic stek bzdur
                        napisanych przez przdmowce a nawprawde wole sie posmiac niz tracic czas na
                        kogos, kto i tak nie zrozumie. Jesli nie widzisz ze gosciu napisal stek bredni,
                        to ty tez nie zrozumiesz.
                    • 0tdr0 Re: Rozwiązanie: wprowadzić kapitalizm. 10.12.07, 15:05
                      No to moze zaprzeczysz, ze rozwoj w USA byl stymulowany w znacznym stopniu
                      chociazby przez grabieze, ludobojstwa lub wywlaszczanie?
                      • mulla_komar Re: Rozwiązanie: wprowadzić kapitalizm. 10.12.07, 15:43
                        Sorry, jak japisalem, EOT - co znaczy ze koncze rozmowe. Z kretynizmami
                        dyskutowac sie nie da. Posmialem sie a teraz odpuscsobie wasc.
          • inzynier2 Każdy pracownik jest potrzebny 10.12.07, 12:41
            0tdr0 napisał:
            > > W kapitalizmie każdy dodatkowy człowiek jest skarbem.
            >
            > Powiedz to Meksykanom nielegalnie przekraczajacym granice albo
            > zyjacym w slumsach Ameryki.

Przecież Meksykanie i inni latynosi ryzykują życie nielegalnie idąc do Stanów
            przez granicę, bo wiedzą, że są w Stanach potrzebni. Za swoją pracę w USA
            zarabiają kilkakrotnie więcej niż w swoich ojczyznach. Natomiast tzw. weterani
            żebrzący na rogach ulic są plagą. Ale są to zwykle lenie, alkoholicy i
            narkomani, którym nie chce się pracować. Dlatego napisałem "pracownik", a nie
            "człowiek".
            • 0tdr0 Re: Każdy pracownik jest potrzebny 10.12.07, 13:15
              > Przecież Meksykanie i inni latynosi ryzykują życie nielegalnie idąc do Stanów
              > przez granicę, bo wiedzą, że są w Stanach potrzebni. Za swoją pracę w USA
              > zarabiają kilkakrotnie więcej niż w swoich ojczyznach.

Tylko czy sa oni skarbem, czy tylko tania sila do wyeksploatowania i wyplucia
              nie zaslugujaca nawet na opieke medyczna?

>Natomiast tzw. weterani żebrzący na rogach ulic są plagą. Ale są to > zwykle
              lenie, alkoholicy i
              > narkomani, którym nie chce się pracować. Dlatego napisałem > >"pracownik", a
              nie "człowiek".

Dodalbym, ze czesto sa tez inwalidami niekonkurencyjnymi na rynku pracy. Kiedys
              tez byli potrzebni. Gdy przestali- zostalo im tylko chlanie, cpanie i zebranie.
        • mike-great Tak-a w Miami ostatni WASP niech zabierze flagę US 10.12.07, 13:05
          Tak-a w Miami ostatni WASP niech zabierze flagę US...

Gość portalu: Krakus z Krakowa napisał(a):

> W kapitalizmie każdy dodatkowy człowiek jest skarbem. Dlatego
          > właśnie kapitalistyczna Ameryka (USA) zbudowała swoją potęgę na
          > imigrantach niewykwalifikownych. To oni chcąc wybić się do klasy
          > średniej zudowali potężny kraj.
          >
          > W socjalizmie jest odwrotnie, każdy dodatkowy człowiek to dodatkowa
          > gęba do wyżywienia, dodatkowe zasiłki, itd. W socjalizmie
          > rozwiązaniem problemów systemowych jest zabijanie ludzi, zamykanie
          > granic i zamykanie wrogów systemu do więzienia.
      • Gość: pollack Re: Kanada odmwawia wjazdu dzien przed Schengen IP: *.przasnysz.mm.pl 10.12.07, 10:11
        Panie weź Pan!!!!! Albo ten post to prowokacja albo za bardzo się
        Pan oderwał od rzeczywitości!!!!! To że polska będzie w schengen nie
        ma nic do relacji: Polska - Ameryka północna. Polska nie bedzie
        objęta ruchem bezwizowym z USA i Kanadą jeszcze ładnych kilka-
        kilkanaście lat. A nawet gdyby była to i tak mogli cię "wykopać" bez
        podania argumentów. I jeszcze jedno: majac paszport niemiec jeździć
        po świecie na polskim........ brak słow...... Nawet do Izraela
        lepjej na niemiecki wjechać niż na polski.
        • mike-great Akurat do Izraela paszport PL zupełnie wystarcza. 10.12.07, 13:03
          Akurat do Izraela paszport PL zupełnie wystarcza.

Gość portalu: pollack napisał(a):

> Panie weź Pan!!!!! Albo ten post to prowokacja albo za bardzo się
          > Pan oderwał od rzeczywitości!!!!! To że polska będzie w schengen nie
          > ma nic do relacji: Polska - Ameryka północna. Polska nie bedzie
          > objęta ruchem bezwizowym z USA i Kanadą jeszcze ładnych kilka-
          > kilkanaście lat. A nawet gdyby była to i tak mogli cię "wykopać" bez
          > podania argumentów. I jeszcze jedno: majac paszport niemiec jeździć
          > po świecie na polskim........ brak słow...... Nawet do Izraela
          > lepjej na niemiecki wjechać niż na polski.
      • mulla_komar Jak sie Brytyjczycy wszedzi pchali to bylo OK. 10.12.07, 10:19
        Teraz byle kolonie pchaja sie do nich i jest wielki problem. Sami sobie winni.
        Czego nie lubie w Wlk.Brytanii to politpoprawnosc, ktora zmusza ludzi do zycia w
        zaklamaniu.

Jako emigrant wolalbym wiedziec kto ma ze mna problem (np. w pracy) a nie
        ogladac falszywe usmieszki i nie wiedziec kto mnie lubi a kto udaje. Niestety,
        Brytyjczycy sa zmuszeni do tlumienia takich opinii (no chyba ze pracujesz na
        kutrze rybackim czy w jakiejs fabryce) w zwiazku z czym imigranci sie alienuja,
        bo nie wiedza z kim sie zaprzyjazniac.

Tak wiec jesli ktos zabrania brytyjczykowi powiedziec 'czarny' czy 'paki' (na
        Pakistanczyka), jesli zabrania mu sie wyrazac opinie na temat imigrantow, to
        samemu tworzy sie problem. Jak mi kiedys ktos oficjalnie zabroni uzywac slow
        'murzyn' czy 'Cygan' tez zaczne glosowac na nacjonalstow i zradyklizuje swoje
        poglady :) - Reakcja obronna.
        • Gość: tutu Re: Jak sie Brytyjczycy wszedzi pchali to bylo OK IP: *.nhs.uk 10.12.07, 11:36
          A moze to, ze wolanie na kogos paki czy niger jest zle widziany wynika poprostu
          z kultury osobistej? Dlaczego obrazac innych z powodow tak blachych jak odmienny
          wyglad?
          Pzdr.
          • mulla_komar Re: Jak sie Brytyjczycy wszedzi pchali to bylo OK 10.12.07, 11:52
            Nigger to czrnuch a nie czarny. Czarny, czy murzyn, to negro, moja nauczycielka,
            starej daty uczyla mnie tego slowa i nie bylo ono pejoratywne. Obecnie juz tak.
            'Paki' Pakistanczycy sami i sobie mowia 'Paks'. Geneologia slowa 'Paki' nie
            jestobrazliwa. Tak ja u nas slowa Cygan'.

O slowie nigger nie chce mi sie dyskutowac. Zaznacze tylko ze niektorzy czarni
            sami tak siebie okreslaja i nikt nie uwaza sie ze w ich ustach to slowo obrazliwe.
            • Gość: tutu Re: Jak sie Brytyjczycy wszedzi pchali to bylo OK IP: *.nhs.uk 10.12.07, 13:06
              Jestem przekonany ze wiesz, iz obu tych slow mozna urzyc w
              obraziliwy sposob z intencja wywolania nieprzyjemnych skojarzen, bez
              wzgledu na to czy wyrazy te istnieja w slownikach i czy sami murzyni
              lub Pakistanczycy (trzymajac sie tylko tych 2 przekladow) ich
              urzywaja.
              Ale wracajac do poczatku tej dyskusji to mysle, ze czym innym jest
              zwariowana obsesja politycznej poprawnosci a co innego zwykly brak
              wyczucia w doborze slow.
              pozdr.
              • mike-great Najlepiej zawsze nazywać rzeczy po imieniu, ludzi 10.12.07, 13:10
                Najlepiej zawsze nazywać rzeczy po imieniu, ludzi też.

Gość portalu: tutu napisał(a):

> Jestem przekonany ze wiesz, iz obu tych slow mozna urzyc w
                > obraziliwy sposob z intencja wywolania nieprzyjemnych skojarzen, bez
                > wzgledu na to czy wyrazy te istnieja w slownikach i czy sami murzyni
                > lub Pakistanczycy (trzymajac sie tylko tych 2 przekladow) ich
                > urzywaja.
                > Ale wracajac do poczatku tej dyskusji to mysle, ze czym innym jest
                > zwariowana obsesja politycznej poprawnosci a co innego zwykly brak
                > wyczucia w doborze slow.
                > pozdr.
                • Gość: tutu Re: Najlepiej zawsze nazywać rzeczy po imieniu, l IP: *.nhs.uk 10.12.07, 13:44
                  Ale dlaczego obrazac ludzi? I co to znaczy nazywa rzeczy po imieniu?
                  Czy jezeli ktos ma stereoptyp np.Polak-pijak to powinien wszystkich
                  Polakow nazywac pijakami? Bo do tego sprowadzac sie bedzie urzywanie
                  wyrazow takich jak paki czy niger.
                  Pozdr
          • mike-great Niger w USA wraca do łask, a ja mogę być Slav(ic) 10.12.07, 13:08
            Niger w USA wraca do łask, a ja mogę być Slav(ic)

Gość portalu: tutu napisał(a):

> A moze to, ze wolanie na kogos paki czy niger jest zle widziany wynika poprostu
            > z kultury osobistej? Dlaczego obrazac innych z powodow tak blachych jak odmienn
            > y
            > wyglad?
            > Pzdr.
            • Gość: tutu Re: Niger w USA wraca do łask, a ja mogę być Slav IP: *.nhs.uk 10.12.07, 13:59
              Z tego co wiem to slowo Slav(Slowianin),nigdy obrazliwe nie bylo, a
              niger choc kiedys tez nie, nabralo znaczenia pejoratywnego. Jak
              zostanie zaakceptowane ponownie jako neutralne slowo to bedzie mozna
              spokojnie go urzywac ale narazie tak jeszcze nie jest.
        • mike-great Brytyjczycy wogóle dużo tłumią w sobie... 10.12.07, 13:07
          Brytyjczycy wogóle dużo tłumią w sobie...

mulla_komar napisał:

> Teraz byle kolonie pchaja sie do nich i jest wielki problem. Sami sobie winni.
          > Czego nie lubie w Wlk.Brytanii to politpoprawnosc, ktora zmusza ludzi do zycia
          > w
          > zaklamaniu.
          >
          > Jako emigrant wolalbym wiedziec kto ma ze mna problem (np. w pracy) a nie
          > ogladac falszywe usmieszki i nie wiedziec kto mnie lubi a kto udaje. Niestety,
          > Brytyjczycy sa zmuszeni do tlumienia takich opinii (no chyba ze pracujesz na
          > kutrze rybackim czy w jakiejs fabryce) w zwiazku z czym imigranci sie alienuja,
          > bo nie wiedza z kim sie zaprzyjazniac.
          >
          > Tak wiec jesli ktos zabrania brytyjczykowi powiedziec 'czarny' czy 'paki' (na
          > Pakistanczyka), jesli zabrania mu sie wyrazac opinie na temat imigrantow, to
          > samemu tworzy sie problem. Jak mi kiedys ktos oficjalnie zabroni uzywac slow
          > 'murzyn' czy 'Cygan' tez zaczne glosowac na nacjonalstow i zradyklizuje swoje
          > poglady :) - Reakcja obronna.
        • Gość: te emigrant Re: Jak sie Brytyjczycy wszedzi pchali to bylo OK IP: *.in-addr.btopenworld.com 10.12.07, 14:23
          ... tylko mowiac "paki" bardzo wolgarnie odzywasz sie do Pkistanczykow. Podejzewam ze o "murzynie" myslales jako czarnuch. Zpytam cie wprost czy byl bys szczesliwy gdyby mowiono do ciebie polock (polish+bollock), lub blady foreginer.
          • mulla_komar Re: Jak sie Brytyjczycy wszedzi pchali to bylo OK 10.12.07, 15:48
            Nie rozumiem o co ci chodzi? przeczytaj ze zrozumieniem i nie dokonuj
            nadinterpretacji.
            • 0tdr0 Re: Jak sie Brytyjczycy wszedzi pchali to bylo OK 10.12.07, 16:26
              U Ciebie dosc spore problemy ze zrozumieniem wystepuja. Bez urazy ;)

• mulla_komar Re: Jak sie Brytyjczycy wszedzi pchali to bylo OK 10.12.07, 17:56
                BUUUUAAAAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHA!!! Dzieki.
      • princealbert ograniczyc zatrudnienie imigrantow spoza UE 10.12.07, 12:20
        tylko tyle moga zrobic. Dyskryminowac obywateli Unii nie moga ale
        jest przeciez mnostwo imigrantow z Azji, Afryki itp.

Dziwi mnie, ze w tej dyskusji Anglicy wszystkich wrzucaja do tego
        samego worka podczas gdy pod wzgledem prawnym i kulturowym imigranci
        spoza UE i wewnatrz Unii do dwie zupelnie rozne grupy.
        • mike-great Ale dla Brytoli ludzie z kolonii to swoi... 10.12.07, 13:12
          Ale dla Brytoli ludzie z kolonii to swoi... No na pewno bardziej niż my. Albo nie???

princealbert napisała:

> tylko tyle moga zrobic. Dyskryminowac obywateli Unii nie moga ale
          > jest przeciez mnostwo imigrantow z Azji, Afryki itp.
          >
          > Dziwi mnie, ze w tej dyskusji Anglicy wszystkich wrzucaja do tego
          > samego worka podczas gdy pod wzgledem prawnym i kulturowym imigranci
          > spoza UE i wewnatrz Unii do dwie zupelnie rozne grupy.
        • Gość: tutu Re: ograniczyc zatrudnienie imigrantow spoza UE IP: *.nhs.uk 10.12.07, 13:54
          Dla Anglikow wszyscy jestesmy przyjezdni, wiec niby dlaczego mieli
          by wyrozniac jednych od drugich. Potencjalnie wszyscy imigranci
          zabieraja im miejsca pracy ;))
        • Gość: Marz Re: ograniczyc zatrudnienie imigrantow spoza UE IP: *.swipnet.se 10.12.07, 15:25
          Ograniczyc zatrudnienie imigrantow z Polski, ktorzy to tysiacami zalewaja Wyspy
          Brytyjskie.
          • princealbert nie da sie 10.12.07, 16:17
            Angole musza sie przyzwyczaic do polskich robotnikow, tak jak we
            Francji do Hiszpanow a w Luksemburgu do Portugalczykow. Jestesmy
            wszyscy obywatelami UE i dyskryminacja ze wzgledu na pochodzenie
            jest zakazana.
        • Gość: salomon Re: ograniczyc zatrudnienie imigrantow spoza UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.07, 16:47
          czyli jak niemiecki turek przeniesie sie do uk to jest ok?
          • princealbert jesli jest Niemcem -tak 10.12.07, 17:51
            A jesli obywatelem tureckim, to nie.
      • mike-great Polak zarobi-wróci, Arab czy Murzyn - nie. Problem 10.12.07, 13:02
        Polak zarobi-wróci, Arab czy Murzyn - nie. Problem.
        • Gość: tutu Re: Polak zarobi-wróci, Arab czy Murzyn - nie. Pr IP: *.nhs.uk 10.12.07, 14:01
          Ktory wroci to wroci.Chicago np.pelne pokolen Polakow to samo
          dzielnice Hammersmith i Chiswick w Londynie
      • Gość: w drodze Polska dla Polakow Ziemia dla Ziemniakow IP: *.hadenritchie.co.uk 10.12.07, 13:50
        Ta wypowiedz Browna o miejscach pracy dla brytyjczykow jest jak
        najbardziej na miejscu wkoncu jak zapytasz kogokolwiek w GB indusa,
        chinczyka czy pakistanczyka jakiej jest narodowosci to ci odpowie ze
        jast british chcialo sie miec kolonie i wywozilo z nich wszystko
        przez 200lat to teraz sie za to placi, a najzabawniejsze jest to ze
        to indusi, chinczycy i pakistanczycy wysylaja dzieci na studia
        anglikom albo sie nie chce albo sa oburzeni ze to kosztuje i mozna
        to juz zauwazyc w kadrach gdzie: kierownikiem biura, prawnikiem,
        lekarzem... jest nie anglik a ktos z ludnosci naplywowej wlasnie.
        i tu chyba najwieksza obawa trudno bedzie za pare lat byc
        niewolnikiem w swoim wlasnym kraju
      • Gość: kokain Ślicznie ale błędnie! IP: *.ipt.aol.com 10.12.07, 14:28
        Artykuł poprawny politycznie ale niestety, kompletnie błędny.

Mieszkam w Anglii 2 lata i mam zamiar zostać na stałe. Ponieważ nie zamierzam zarobić funciochów i wrócić na stare śmieci, interesuje mnie coś więcej niż nadgodziny i cider po pracy. Z uwagą przyglądam się temu co dzieje się w centralnej Anglii, gdzie zaraz po Londynie mieszka największa ilośc Polaków oraz innych obcokrajówców. W moim 400 000 miasteczku mieszka już ok 5000 Polaków. Pomijając tych, którzy przyjechali tu życiowym planem reszta zarabia, łobuzuje, klnie, pluje na chodniki i na swoich gospodarzy. Powszechna opinia jest prosta: Polaków dzieli się na tych, którzy chcą się naturalizować z własnej nieprzymuszonej woli (dobrych i miło witanych) i tych, których należałoby wykastrować albo odesłac do domu najbliższą armatą.
        Nocne zmiany w fabrykach i supermarketach obsadzone są Polakami, bo Anglicy nie chcą się poniżać do tego poziomu, sprzątaczami są Brazylijczycy i Chilijczycy, Taksówkami rządzą Pakistańczycy.

Fala emigracji o której mówił Powell nie dotyczyła jednak czasów obecnych ale chwili, kiedy do kraju zaczęli napływać Pakistańczycy, Hindusi, Birmańczycy itp. I miał całkowitą rację co do zmian nieuniknionych i nieodwracalnych. A rzeka krwi nie popłynęła tylko dzięki spokojnej i ugodowej naturze brytyjskiego społeczeństwa. Żeby nie stanąć na skraju społecznego chaosu, Anglicy szli na ustępstwa tak daleko, że dziś trudno stwierdzić do kogo ten kraj tak naprawdę należy.

Chrześcijańskie czy protestanckie symbole religijne są zabronione. Dzieciom i młodzieży nie wolno nosić do szkoły ozdób w postaci krzyżyków czy różańców (nawet takich malutkich) bo po chwili do szkoły wpływa skarga- od pakistańskich rodzin. I to nie w liczbie "Tata-Mama" ale całych klanów, które grożą sądem, al-dżazirą i klątwą powszechną. Natomiast pakistańskie dzieci robią wszystko na co mają ochotę. Wyzywają polskie dzieci od śmieci a nauczyciel boi się zareagować. Natomiast kiedy mały Anglik posiadający przyrodnią siostrę Pakistankę zażartował do kogoś, że "Jeśli chcesz mieć teraz Ramadan to pomaluj się na brązowo a moja siostra ci wszystko wytłumaczy" został zawieszony w prawach uczniowskich a matkę wezwano do szkoły. Spytała czy dyrektor uważa ją za rasistkę skoro posiada półpakistańską córkę i półwalijskiego syna? Zagrożono jej sądem.

Niemile widziane są świąteczne ozdoby na ulicach i prywatnych domach, na High Street zamiast "Merry Christmas" wisi neonek "Seasonal Greetings" -w sumie nie wiadomo co- "Pozdrowienia z okazji bez okazji"?

Pakistańczycy posiadają domy i taksówki. Bank HSBC (pakistański, choć angielski) udziela im niebotycznych pożyczek na zakup domów w wyniku czego Anglik całe życie spłaca jeden dom a Pakistańczyk ma ich 30 w jednym miasteczku a hipoteki spłacają Polacy wynajmujący te domy.
        O firmach taksówkarskich aż żal opowiadać. Na mocy prawa w Anglii taksówką może jeździć tylko taksówkarz zrzeszony i zatrudniony w firmie. Firmy są pakistańskie więc Anglików na taksówkach jeździ nie więcej niż 3%. W tym miesiącu prawo zostało zmienione i głosi, że taksówką może jeździć każdy kto złoży wniosek i zda odpowiedni egzamin. Wynik? Ogólnokrajowy strajk taksówkarzy, którzy odmawiają kursów od piątku wieczór do poniedziałku rano. "Nie będzie Anglik pluł nam w twarz i odbierał naszych gwarantowanych praw!" Praw, które nie istnieją ale Pakistańczycy czują się tak pewnie, że nawet nie stawiają się do sądów kiedy przekroczą prędkość. Nie uznają angielskiego prawa, zwyczajów, kultury. Stanowią odrębną kastę, cisnącą się w kolejkach, wrzeszczącą na ulicach i grożącą Allahem na każdym kroku.

Anglia to kraj kompromisów na który nie stać byłoby Polaków. To kraj, który z imperium staje się powoli małą wysepką w ciapki i łatki z której co jakiś czas dochodzi nieśmiałe popiskiwanie tych, którzy chcieliby ustawić choinkę przy oknie albo zlikwidować obcojęzyczne znaki drogowe, żeby zmusić przybyszy do nauki języka.

Anglicy cicho buntują się, że w supermarketach pojawia się polskie jedzenie. Bo pakistańskie curry, baltic, bhuna, dopiaza czy naan zawala półki wypierając narodowe potrawy?

Politycy chcą się buntować ale nie pozwala im na to poprawnośc polityczna którą sami założyli sobie niczym chomąto.

Szkoda, wielka szkoda...
        • Gość: tutu Re: Ślicznie ale błędnie! IP: *.nhs.uk 10.12.07, 14:55
          Calkiem dobre podsumowanie. Tak przy okazji to nie wiedzialem ze
          Hongkong Singapur Bank Corporation (HSBC) nalezy do Pakistanczykow?
          Ale masz racje ze swoja ugodowoscia anglicy narobili sobie troche
          bigosu we wlasnym kraju. Sadze jednak ze na dluzsza mete taka
          polityka jest jednak lepsza niz podejscie agresywne. I za to
          Anglikow lubie. Tolerancji tylko do pozazdroszczenia, szczegolnie z
          perpektywy tego co sie glosi w Polsce.
          • Gość: kokain Re: Ślicznie ale błędnie! IP: *.ipt.aol.com 10.12.07, 15:05
            HSBC należy do kogo należy ale 90% Pakinstańczyków ma swoje konta, kredyty i hipoteki właśnie w HSBC. Żaden inny bank nie ma takich warunków dla obcokrajowców jak oni.
            • Gość: tutu Re: Ślicznie ale błędnie! IP: *.nhs.uk 10.12.07, 16:23
              Nie mam danych z innych bankow ( z tego zreszta tez nie), no ale
              skoro twierdzisz ze daja najlepsze warunki dla Pakistanczykow to
              pewnie wiesz ;)
              Pozdr.
        • Gość: karol Re: Ślicznie ale błędnie! IP: *.cpe.quickclic.net 10.12.07, 15:59
          Oj tak to prawda.To ich zgubi.No coz nie zawsze jest sie potega i
          na wyzynach przychodzi tez czas upadku.Takie sa dzieje
          ludzkosci.Ale Brytyjczykow w ogole nie zaluje,sami jezdzli po
          swiecie,grabili i pladrowali i wykorzystywali tubylcow.Teraz oni
          wystawiaja im za to rachunek.Dobrze im tak!
          • Gość: tutu Re: Ślicznie ale błędnie! IP: *.nhs.uk 10.12.07, 16:03
            Do zguby to im jeszcze daleko i predzej pewnie wykoncza sie ci
            zaslepieni nienawiscia niz tolerancyjni Anglicy
      • Gość: czytajacygazety Re: Kanada odmwawia wjazdu dzien przed Schengen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.07, 14:38
        A poza tym w rodzinie wszyscy zdrowi?
        • Gość: franco Re: Kanada odmwawia wjazdu dzien przed Schengen IP: *.cpe.quickclic.net 10.12.07, 15:38
          hihihihi
      • krakus24a Polacy powinni przejąć Anglię 10.12.07, 16:14
        za karę zdrady i sprzedania nas w Jałcie.
        • Gość: tutu Re: Polacy powinni przejąć Anglię IP: *.nhs.uk 10.12.07, 16:26
          A Hindusi z Pakistanczykami oraz polowa Afryki za pare set lat
          okupacji i dojenia??? A Hiszpania i Portugalia powinny sie oddac w
          niewole Ameryce Pld. Tylko co zrobic z Australia bo tam wywozili do
          wiezienia ??
          Pozdr.
      • rijselman12.0 Imigracja tematem tabu w Wielkiej Brytanii 10.12.07, 17:21
        Slawa wszystkim,
        Dlaczego piszemy tylko o UK ?-Cala zachodnia Europa jest juz
        skonczona.-Wielokrotnie pisalem o analizach socjologicznych,ktore
        podkreslaja koniec arabizacji Francji za...50 lat.-Po raz wtory
        pytam;-"Kto ma INTERES w araboislamizacji zachodniej Europy,jaki
        jest CEL tworzenia panstw muzulmanskich w Europie(bosnia,albania)?".
      • rijselman12.0 Imigracja tematem tabu w Wielkiej Brytanii 10.12.07, 17:41
        Jejku,jaki jestem niepoprawny politycznie,krotko mowiac
        nazifaszysta.Prosze!-Nie denoncjujcie mnie francuskim wladzom!-Nie
        chce isc do kicia!-Obiecuje poprawe...-araba bede nazywal
        magrebhinem,homosia-osobnikiem innej tendencji seksualnej a grubasa
        nazwe "szczuplym inaczej".Doniosle oswiadczam,ze kocham islam(jedyna
        sluszna religie),kocham Zydow,nienawidze
        niebieskookich.Oswiadczam,ze Holocaust jest dzielem Polakow
        (najbardziej rasistowski ludek Europy).-Codzienne akty
        agresji,podpalenia samochodow,szkol,zlobkow sa dzielem skrajnie
        ultrakatolickich,nielegalnych skinow z Norwegii.Zeby zostac
        autentycznie poprawnym obywatelem...-wykastruje sie....
      • Gość: olsztyniak Imigracja tematem tabu w Wielkiej Brytanii IP: 91.104.86.* 10.12.07, 20:29
        3 mln angielskich starych ramoli siedzi w Hiszpanii,zyje w swoich
        gettach i nie nakreca hiszpanom ekonomii.Polacy nagle stali sie
        tematem nr1.Nikt jakos nie liczy portugalcow,makaroniarzy czy innych
        czlonkow UE.Tematem tabu sa natomiast czarnuchy i arabusy,ktorzy
        jedyne co wniesli to przestepczosc i terroryzm.Ale na nich nie
        mozna nic zlego powiedziec.Biedny ten londonistan za pare lat
        fajfokloki zaczna masowo uciekac do Polski
      • Gość: gosc USA Imigracja tematem tabu w Wielkiej Brytanii IP: *.socal.res.rr.com 10.12.07, 20:52
        bylem niedawno turystycznie w Londynie w Stratford(Wschod Londynu),
        faktycznie 90 % Pakistanczykow i czarnych, nie chcialbym tam
        mieszkac, tu w USA nie do pomyslenia jest zeby muzulmanie narzucali
        jakies formy zycia spolecznego, w dalszym ciagu wszyscy sobie zycza
        Merry Christmas, co niektorzy Happy Holidays, mieszkam w srodowisku
        bialych ludzi ktore jest fantastycznie cieple, serdeczne i
        przyjazne.
        W Angli, chce tylko przypomniec ze historycznie w calym 18 wieku,
        Anglicy sprowadzali najwiecej niewolnikow z Afryki do Zach Indii
        gdzie byly angielskie plantacje cukru, poza tym do 1776 roku Ameryka
        byla angielska kolonia skad czerpano glownie bawelne oraz budulec ,
        skolonizowanie Indii mialo swoj efekt w zalewie Anglii Hindusami,
        poza tym ekstermistyczna polityka Anglii w Indiach oraz celowa
        intryga i prowokacja w stosunku doPakistanu pozostawila Indie i
        Pakistan w konflikcie o Kaszmir do dzisiaj.Anglia jest jednym z
        najbardziej imperialistycznym krajem na swiecie. Mimo istnienia
        500letniej demokracji parlamentarnej,kraj ten nie wyksztalcil
        swiatwoej ligi politykow i myslicieli(Byron wyjatek).Anglia zawsze
        myslala egoistycznie o sobie poprzez wieki uwazajac sie zamocarstwo
        na wodzie, stracila przywodztwo swiatowe , zyjac w nostalgi nie
        potrafi oszczyscic tego co zabrudzila w swoim kraju, uwazam ze gdyby
        nie imigranci teraz Polacy ,Anglia stoczylaby sie do trzeciej ligi
        Europy po krajach Europy Srodkowej.
        • Gość: jezebel Re: Imigracja tematem tabu w Wielkiej Brytanii IP: *.dyn.optonline.net 11.12.07, 00:31
          Czy aby na pewno?
          www.citizenlink.org/Stoplight/A000005834.cfm
        • jezebel3 Re: Imigracja tematem tabu w Wielkiej Brytanii 11.12.07, 00:33
          Czy aby na pewno?
          vide:
          www.citizenlink.org/Stoplight/A000005834.cfm
          • stendahl Tossmas 11.12.07, 00:56
            Jezus za swojego życia też był persona non grata.. mimo nacisków
            modernistycznych diabolizmów wiemy swoje. Ergo: Wesołych Świąt BOŻEGO NARODZENIA!
      • Gość: gosc USa Imigracja tematem tabu w Wielkiej Brytanii IP: *.socal.res.rr.com 11.12.07, 03:28
        musze przyznac ze ten maly filmik jest dobry, dzieki, jakkolwiek moj
        glos nie jest glosem z Macy's, LLbean Jc Penny czy innego
        Abercrombietylko moim prywatnym. Poniewaz przezywam w kaliforni
        dwudzieste swieta pisze jak jest normalnie a nie jak jest
        oficjalnie, w towarzystwie mowi sie o murzynach anie AfroAmercans,do
        moich zydowskich przyjaciol tez mowie Merry Christmas i kazdy to
        rozumie gdyz chodzi o intencje, wpracy tez zycze Merry Christmas i
        nie dbam o o czy mowie do Zyda czy do kolegi Hindusa , nie spotkalem
        sie ani razu z jaks uwaga przepraszam ale ja nie katolik, mieszkam w
        mocnym srodowisku katolikow Amerykanow.
        Moj temat jest zwiazany z tym ze zadna grupa etniczna w USA nie ma
        supremacji i kazdy jest traktowany normalnie i traktuje normalnie
        innego czlowieka, wynika to ztego ze wszyscy sa imigrantami.
        dlatego trudno jest zrozumiec postawe bialej Angli ktora daje
        przywileje Pakistanczykom czy Hindusom

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka