Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca przy rodzinie

21.12.07, 08:57
    Witam, nie wiem czy to odpowiednie forum, ale mam nadzieję, że ktoś
    pomoże, albo skieruje mnie na odpowiednie forum.
    Moja przyjaciółka (52 lata) rozpoczyna pracę przy rodzinie jako
    gospodyni domowa (opieka nad dziećmi, gotowanie, lżejsze
    sprzatanie...). Mieszka przy rodzinie, będzie mieć dwa weekendy na
    miesiąc wolne, wyjeżdżać na wczasy z rodziną w charakterze opiekunki
    nad dziećmi. Jaki urlop, ile i kiedy należy jej się (płatny?
    bezpłatny?).
    Z góry dziękuję za każdą pomoc w odpowiedzi na te pytania. pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • 0tdr0 Re: praca przy rodzinie 21.12.07, 09:10
        Wszystko powinno odbywac sie wedlug kodeksu pracy. Czyli 40 godizn tygodniowo,
        najwyzej 150 nadgodzin rocznie, 20/26 (zaleznie od stazu pracy) urlopu platnego
        na rok, pensja conajmniej minimalna itd. itp.
        W praktyce przy takiej pracy- niesamowicie rzadko spotykane bo mieszkajac z
        rodzina zycie prywatne przeplata sie z praca.
        • snajper55 Re: praca przy rodzinie 21.12.07, 12:28
          0tdr0 napisał:

> Wszystko powinno odbywac sie wedlug kodeksu pracy. Czyli 40 godizn
          > tygodniowo, najwyzej 150 nadgodzin rocznie, 20/26 (zaleznie od
          > stazu pracy) urlopu platnego na rok, pensja conajmniej minimalna
          > itd. itp.

Czyżby ??? Według mnie to nie jest zatrudnienie, tylko świadczenie usług przez
          gosposię. To gosposia powinna mieć założoną działalność gospodarczą. Czy jak
          bierze się korepetytora dla dziecka, to się go zatrudnia ? I powinien mieć
          płatny urlop ? ;))

S.
          • 0tdr0 Re: praca przy rodzinie 21.12.07, 12:39
            Niby mozna i zlecenie. Ale porownaj ta prace z kodeksowymi cechami stosunku pracy.
            • snajper55 Re: praca przy rodzinie 21.12.07, 19:08
              0tdr0 napisał:

> Niby mozna i zlecenie. Ale porownaj ta prace z kodeksowymi cechami stosunku pra
              > cy.
              Gosposia nie pracuje pod niczyim kierownictwem, nie musi wszystkiego robić sama.
              To nie jest pracownik, tylko osobą świadcząca usługę. Tak jak korepetytor.

S.
      • Gość: dorota Re: praca przy rodzinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 12:29
        To zależy jaką będzie miała umowę i czy będzie ją miała. Niestety ,ale to taki
        typ pracy,gdzie rzadko podpisuje się umowy. Mogą jej zaproponować umowę o pracę/
        zgodną z KP/, może to być umowa zlecenie, o dzieło wtedy obowiązuje ją to co
        zawarte jest w tej umowie./dlatego trzeba wtedy dbać o każdy szczegół, aby był
        na piśmie/.
      • snajper55 Re: praca przy rodzinie 21.12.07, 19:18
        Urlop jest tu najmniejszym zmartwieniem. :)

Według mnie jest ona formalnie przedsiębiorcą świadczący usługi. Powinna
        zarejestrować działalność gospodarczą aby móc odprowadzać składki na ZUS oraz
        ubezpieczenie zdrowotne oraz zaliczki na podatek dochodowy.

Można też uznać, że świadczy usługi w zamian za mieszkanie, wyżywienie oraz
        jakieś symboliczne wynagrodzenie. Wtedy nie płaci składek ani podatku, ale nie
        jest ubezpieczona. Jeśli nie obejmuje ją ubezpieczenie zdrowotne męża, powinna
        się ubezpieczyć w ZUS dobrowolnie.

Może też ją formalnie zatrudnić osoba, u której pracuje. Ale to jest trochę
        naciągane. Do tego wątpię, aby ktoś chciał się bawić w płatnika wszystkich
        składek i prowadzić z powodu gosposi całą księgowość, kadry i płace. ;) Chyba,
        że ma firmę.

W dwóch pierwszych wariantach sprawa urlopu zależy od umowy między gosposią a
        osobą, u której pracuje. W trzecim - jest regulowana przez Kodeks Pracy.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka