Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca w BIG 4

• Gość: hanna Re: Praca w BIG 4 IP: *.85.broadband2.iol.cz 29.08.10, 15:55
        Witam,
        rozwazam powrot do PL i zaczynam interesowac sie ofertami pracy w
        kraju. Chcialabym sprobowac aplikacji do PwC (biura regionalnego)
        gdyz na ich stronie znalazlam oferte, ktora generalnie odpowiada
        mojemu doswiadczeniu. Mam 3 lata doswiadczenia pracy w
        finansach/transition procesow ale zastanawiam sie czy faktycznie
        warto rzucac to wszystko za granica i probowac w PL...domyslam sie,
        ze w biurze regionalnym w odroznieniu od stolicy konkurencja jest
        zapewne wieksza....Mam ukonczone dobre studia na renomowanej
        uczelni, jezyki obce nie stanowia problemu no i doswiadczenie w
        branzy ale jednak mam watpliwosci. Czy ktos moglby cos doradzic,
        ewentualnie wylac kubel zimnej wody ;) Co warto podkreslic w CV, na
        co zwracac najwieksza uwage?
        • mijo81 Re: Praca w BIG 4 29.08.10, 21:59
          Zależy od tego gdzie jesteś zagranicą i czy bardzo chcesz wracać. po
          3 latach w takich big4 w zależności od stanowiska zarabia się
          średnio 9-10 tys. Zarabiasz więcej?

Na stanowiska gdzie wymagane jest doświadczenie najbardziej zwracają
          uwagę na .....doświadczenie. Język też się liczy. Szanse masz raczej
          duże.
          • Gość: hanna Re: Praca w BIG 4 IP: *.85.broadband2.iol.cz 30.08.10, 21:25
            zarabiac-zarabiam, moge zarabiac mniej-za podana przez Ciebie kwote mozna zyc
            naprawde komfortowo w PL. Wlasciwie glownym powodem zmiany pracy jest wlasnie
            tesknota i chec ustabilizowania sobie zycia w kraju, mecza mnie te ciagle
            rozjazdy..ale poza tym obecna prace naprawde lubie, najbardziej za rozwoj i
            profesjonalne wspieranie mnie w tym, co robie. Niestety czesc znajomych straszy
            mnie, ze w PL juz nie bedzie tak rozowo ale chyba nie musze im do konca wierzyc,
            mam nadzieje, ze moge liczyc na profesjonalne traktowanie..i w to, ze w PL w
            pracy moze byc rownie dobrze :) coz, zbieram sie wiec do przygotowywania
            dokumentow i nauki;)
            • mijo81 Re: Praca w BIG 4 31.08.10, 23:08
              Z tym profejonalizmem to bym uważał, bo ostatnio to profesjonalnie
              jedynie zwalniali
              • Gość: gal Re: Praca w BIG 4 IP: 91.189.72.* 23.09.10, 23:07
                A tam zwalniali... Profesjonalnie to na już szukali doświadczonych A2,semi i wyżej.
                Już nie wspominając o jednym z Big4 z W-wy, z którego nagle w jednym momencie odeszło 6 czy 7 managerów audytu (po smutnej info, że nie dostali awansu na senior managerów) ;))

Ale zastanów się - jeśli masz merytoryczną pracę w dobrych warunkach za dobre pieniądze - to nie byłbym taki pewien, czy praca po 10-12h dziennie jest super-duper motywatorem do powrotu do kraju. Choćby nawet za 9tyś.
      • Gość: qwerty do mijo IP: *.chello.pl 02.09.10, 21:35
        mijo jak z Twojej perspektywy oceniasz prace w big4?? Tzn dlaczego jeszcze tam
        jesteś skoro jest tak źle? A może te opisy o tyraniu są lekko przerysowane?
        Dostałam się do jednej z big4 na stanowisko asystenckie w sumie to przypadkowo
        bo poszłam na testy tylko żeby zobaczyć jak wyglądają i tak jakoś się złożyło,
        że wszystkie etapy przeszłam. Długo się zastanawiałam po wpisach na tym forum
        czy w ogóle się w to pchać ale patrząc, co oferuje krakowski rynek to oferta
        była nieporównywalnie lepsza. No i teraz boje się co dalej. Po pierwsze chcę się
        czegoś nauczyć (w lokalnych korporacjach nie ma raczej na to szans bo tutaj
        studenci trafiają do firm typu capgemini, shell) , chcę zdawać egzaminy na
        biegłego (do tego w sumie mi big4 nie potrzebne). Ale z drugiej strony nie
        jestem przebojowa, nie lubię wyścigu szczurów, nie bawi mnie konkurencja między
        współpracownikami.
        Nie wiem już co myśleć o tych wpisach. Rozumiem, że jest coś takiego jak nawał
        pracy, że trzeba zostać ie raz po godzinach. Ale z drugiej strony są też jakieś
        prawa pracowników, kodeks pracy.
        • Gość: MickeyMousehaha Re: do mijo IP: *.multi-play.net.pl 03.09.10, 15:55
          kodeks pracy w Big 4 w audycie wygląda tak, że nikt Ci nie zaplaci za
          nadgodziny, a jest ich niemalo ...
          • Gość: marek Re: do mijo IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.09.10, 22:07
            podajcie pls wynagrodzenie consultanta 1 w podatkach w biurze warszawskim. mam rozmowe i nie wiem ile mozna wycisnac w dtt. dzieki!
          • Gość: ona Re: do mijo IP: *.chello.pl 11.09.10, 19:21
            Jak to nie zapłaci? Na rozmowie mówili że za nadgodziny płacą.
            • mijo81 Re: do mijo 18.09.10, 14:20
              Oczywiście że zapłacą ...... jak ci je pozwolą wpisać do 'ewidencji czasu pracy' :)
              • Gość: gal Re: do mijo IP: 91.189.72.* 23.09.10, 23:11
                jest zadaniowy tryb pracy i już. Nie zdążyłaś/eś w 8 czy 10 h ? to masz problem - pracujesze nieefekywnie ;)
                Tyle tylko, że model wzorcowy jest niemożliwy do doścignięcia. Tak na prawdę, to nie często można wpisać nadgodziny do timesheetów. I wtedy przeliczasz pensję na przepracowane godziny i wcale nie jest tak różowo....
                • mijo81 Re: do mijo 02.10.10, 20:53
                  Dokładnie :)
        • Gość: ytrewq Re: do mijo IP: *.zvid.net 03.09.10, 23:43
          > mijo jak z Twojej perspektywy oceniasz prace w big4?? Tzn dlaczego jeszcze tam
          > jesteś skoro jest tak źle?

nie jestem mijo, ale napiszę tyle, że może z lenistwa i braku czasu na
          zastanowienie się nad życiem. co ja mówię, braku czasu na cokolwiek.

le z drugiej strony są też jakieś
          > prawa pracowników, kodeks pracy.

Kodeks pracy, dobre sobie :-) Nadgodziny opłacone to masz, jak ci je ktoś
          klepnie. W moim dziale akurat z tym spoko (choć wolałbym mimo wszystko normalne
          godziny pracy), ale jak ktoś jest mało asertywny i da sobie wejść na głowę...

>A może te opisy o tyraniu są lekko przerysowane?

NIE są przerysowane, jeśli chodzi o godziny pracy. Tak, siedzenie w pracy do
          rana, brak życia prywatnego w sezonie (czyli przez większą część roku)
          -praca-sen-praca-sen, nieraz ściąganie z urlopu - to wszystko prawda w moim
          biurze. Jednym to pasuje, innym nie, a jak się nie podoba, to trzeba szukać
          czegoś innego i nie mówię tego z przekąsem. Po co się męczyć. Mi to póki co nie
          tyle odpowiada, co niewiele przeszkadza.

> nie jestem przebojowa, nie lubię wyścigu szczurów, nie bawi mnie konkurencja
          między
          > współpracownikami.

U mnie akurat wyścigu szczurów nie ma, choć pewnie kto chce w nim uczestniczyć,
          to się ściga tak czy inaczej.

Wypełniliście dzisiaj timesheety? ;-)
          • Gość: williamS.99 Re: do mijo IP: 139.149.1.* 08.09.10, 13:42
            a ja powtrzam BIG4 jest swietne jako pierwsza praca, idealnie jescze staz byle tylko sie nie zasiedziec bo pozniej jedyne co sie zmiania to pory roku i twarze nowo przyjetych. Po 5 latach w wieku 31 lat podjalem decyzje ze w tym roku odchodze na swoje i nie do pieprzonego audytu tylko w nieruchomosci bo to mnie interesuje.A ze trzeba prektycznie zaczac od nowa? Coz kto powiedzial ze bedzie latwo
          • mijo81 Re: do mijo 18.09.10, 14:27
            Wszystko prowda :)

Dodam tylko że na poza Wawą to nie jest tak łatwo zdobyć pracę za lepsze już takie same pieniądze. Więc jak się siedzi tam parę lat to nikt nie chce odejść i pracować za mniej. Z doświadczenia wiem, że po paru latach tak ok. 3/4 ludzi mniej lub bardziej aktywnie szuka nowej roboty, CV się wyślę, na jakąś rozmowę się pójdzie itp. Problem jest tylko taki, że nie chcą dać tyle ile byśmy chcieli
            • Gość: tommy Re: do mijo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.10, 22:20
              i to jest to, czesciowo psuja nas tymi pensjami. Po czasie zapominamy ze w przeliczeniu na godzine nie sa to wcale duze pieniadze, jednak ciagle ciezko isc pracowac za powiedzmy 1200brutto mniej to jak degradacja stanowisko nizej. Zapominamy ze wiaze sie czesto to z normalnymi godzinami pracy, lepszym balansem zycie/praca i takie tam..
              • mijo81 Re: do mijo 28.11.10, 01:04
                No wlaśnie, przed szukaniem pracy należy to sobie uzmysłowić
      • Gość: abru Re: Praca w BIG 4 IP: *.szczecin.mm.pl 07.09.10, 12:33
        Hej, mial ktos jakies info na tematach szkolenia w ernscie? mialobyc jakos w polowie wrzesnia, a tu juz 7września i zadnej wiadomosci...
        • Gość: NieMa Re: Praca w BIG 4 IP: *.xdsl.centertel.pl 07.09.10, 16:32
          Niestety sprawa się rypła i szkoleń nie będzie. Pracy dla wszystkich też nie!
        • Gość: hyft Re: Praca w BIG 4 IP: 94.75.117.* 07.09.10, 17:18
          W którym mieście?
        • Gość: bb Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 10.09.10, 14:34
          ja słyszałam, że szkolenie ma być 7 października a nie września ;) więc chyba jest jeszcze trochę czasu ;)
          • Gość: abru Re: Praca w BIG 4 IP: *.szczecin.mm.pl 10.09.10, 17:38
            ano, jest dokladnie tak jak mowisz ;] jeszcze miesiac wakacji ;]
            • Gość: aksa Re: Praca w BIG 4 IP: 94.75.117.* 11.09.10, 20:55
              w audycie, czy innym dziale?
              • Gość: abru Re: Praca w BIG 4 IP: *.szczecin.mm.pl 12.09.10, 09:55
                audyt
                • Gość: aksa Re: Praca w BIG 4 IP: 94.75.117.* 12.09.10, 21:37
                  a ile dni? 2, czy wiecej? rozumiem, ze w siedzibie w warszawie?
                  • Gość: bb Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 14.09.10, 10:04
                    tak, w siedzibie w Warszawie ze 2 dni organizacyjne, ale potem, o ile się nie mylę, ma być wyjazd 3-tygodniowy też na szkolenie ;D to co? może jakaś mała beforka, jak ktoś wie, że jedzie? ;D
                    • Gość: ona Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 14.09.10, 13:15
                      Mówisz o e&y? Skąd masz takie informacje? Jak wyglądają te szkolenia?
                    • Gość: ona Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 14.09.10, 13:18
                      A te szkolenia dotyczą wszystkich nowo przyjętych tzn praktykantów, asystentów. Trudno sobie wyobrazić wyjazd na 3 tyg jak ma się jeszcze studia.
                      • Gość: bb Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 20.09.10, 17:05
                        No skoro dla studentów też, to w takim razie pewnie masz rację, widocznie mi się przesłyszało. ;) Może sobie wyobraziłam, że ktoś coś takiego mówił, bo ja z kolei b. chętnie bym wyjechała. ;D
                        • mijo81 Re: Praca w BIG 4 02.10.10, 20:54
                          Praktykantów tak długo nie szkolą ... zazwyczaj 1 tydzień
        • Gość: krakowianka Re: Praca w BIG 4 - szkolenie E&Y IP: *.chello.pl 14.09.10, 16:13
          Powinieneś dostać rozpiskę. Szkolenia rzeczywiście trwają około 3 tyg w Warszawie.
          • Gość: aksa Re: Praca w BIG 4 - szkolenie E&Y IP: 94.75.117.* 14.09.10, 22:57
            czy jest to szkolenie z IFRS, czy cos innego?
            • mijo81 Re: Praca w BIG 4 - szkolenie E&Y 18.09.10, 14:29
              Spokojnie, na początek to pewnie tylko polska rachunkowość
              • Gość: MMMC Re: Praca w BIG 4 - szkolenie E&Y IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.10, 01:06
                A podczas patrzą na to,kto jaką uczelnie ukończył lub jaki tryb(dzienny/zaoczny) ?
                Tj. jeśli ktoś ukończył np Wyższą Szkołe Bankową zaoczne(licencjat)a potem zaocznie magisterke na UE(fianse i rach.).Ma w ogóle jakieś szanse na praktyki/.prace w Big 4 ?
                Jak bardzo przywiązują wage do tego co się ukończyło ?Mam tu na myśli Big 4 w Poznaniu.
                • Gość: MMMC Re: Praca w BIG 4 - szkolenie E&Y IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.10, 15:34
                  podczas rekrutacji*
                  • mijo81 Re: Praca w BIG 4 - szkolenie E&Y 23.10.10, 13:29
                    Jak na rozmowie z menedżerami błyśniesz wiedzą, inteligencją itp. to kto ci będzie patrzył na to co ukończyłeś!
        • mars_napada82 Praca w BIG 4 26.10.10, 11:48
          Witam,
          Z tego co widzę to temat pracy w big4 jest obszernie dyskutowany... Cudem jest przebrnięcie przez całość wątku ;)

Chciałem zapytać czy ktokolwiek ma doświadczenie albo wiedzę w temacie dobrnięcia do pracy lub też samej pracy w działach prawnych big4 (nie chodzi mi o prawo podatkowe, a o obsługę prawną podmiotów realizowaną przez kancelarie radców pr. czy adwokatów działające dla big4)?
          Jest bowiem kilka ogłoszeń na w sprawie pracy na stanowisku prawnika, a domyślam się, że rekrutacja do tych działów przebiega nieco odmiennie od rekrutacji do działu audytu.
          Może ktoś wie jak wygląda praca w "dziale prawnym"/kancelarii prawnej? Jak kształtują się zarobki w takim dziale?
          • Gość: zetka9 Re: Praca w BIG 4 IP: *.n4u.abpl.pl 29.10.10, 10:23
            dział Legal Advisory jest stosunkowo nowy, więc nie bardzo wiadomo co i jak. mysle że warto spróbować na twoim miejscu
      • Gość: maciek testy PwC IP: *.chello.pl 25.10.10, 23:46
        czesc.
        mam pytanie odnośnie testów w PwC. Czy ktoś się orientuje ile jest czasu i ile zadań na numerycznym?
        z góry dzieki za odp;)
        • mars_napada82 Re: testy PwC 26.10.10, 10:47
          Witam,
          Z tego co widzę to temat pracy w big4 jest obszernie dyskutowany... Cudem jest przebrnięcie przez całość wątku ;)

Chciałem zapytać czy ktokolwiek ma doświadczenie albo wiedzę w temacie dobrnięcia do pracy lub też samej pracy w działach prawnych big4 (nie chodzi mi o prawo podatkowe, a o obsługę prawną podmiotów realizowaną przez kancelarie radców pr. czy adwokatów działające dla big4)?
          Jest bowiem kilka ogłoszeń na w sprawie pracy na stanowisku prawnika, a domyślam się, że rekrutacja do tych działów przebiega nieco odmiennie od rekrutacji do działu audytu.
          Może ktoś wie jak wygląda praca w "dziale prawnym"/kancelarii prawnej? Jak kształtują się zarobki w takim dziale?
          • Gość: ellizka Re: testy PwC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.10, 22:17
            w legalu na podstawowe stanowiska rekrutacja jest standartowa testy, angielski, rozmowy wiele od audytu sie to nie rozni. Dla seniorow sa case'y, omawianie konkretnej problematyki prawnej. Co ciekawe na poczatku w legalu nie wymagaja specjalnej wiedzy o ustawach wychodzac z zalozenia ze sie wszystkiego w pracy nauczysz i .... w sumie maja racje :)
            zarobki wejscie 5000brutto, nie wiem jak wyzsze stanowiska bo radca prawny/prawnik z doswiadczeniem raczej na innych pulapach startuje
            • mars_napada82 Re: testy PwC 03.11.10, 10:21
              Ja już posiadam pewien zasób wiedzy i doświadczenia w pracy jako prawnik (3-letni staż pracy w "zawodzie"). Dodatkowo odbywam aplikację. No ale doświadczenie doświadczeniu nie równe... Zwłaszcza gdy zestawi się kancelarię obsługującą podmioty o zasięgu ogólnokrajowym, w której obecnie pracuję, z firmą-gigantem oferującą obsługę podmiotów o zasięgu globalnym.
              A jak wygląda praca w takim dziale? Jak kształtują się godziny pracy, przydział obowiązków?
              Czy "dział prawny" zlokalizowany jest tylko w centrali firmy czy funkcjonuje przy każdej z placówek rozlokowanych po Polsce?

P.S. Słuszne podejście w temacie tego, że wszystkiego nauczy się człowiek w trakcie pracy.
        • zz-top Re: testy PwC 30.10.10, 14:14
          20 albo 25' na 20 zadań - test analityczny.
          14' - na test werbalny, nie pamiętam ile zdań, 21 możliwe
          potem ang. ok 80'
        • Gość: testy Re: testy PwC IP: *.home.aster.pl 23.11.11, 00:24
          Zadań z czego pamiętam jest około 20 i masz 20 minut na ich rozwiązanie. Warto się wcześniej przygotować do tych testów. Podpowiem, że sama umiejętność ich rozwiązywania nie wystarczy, potrzeba także umiejętność szybkiego myślenia. Jeżeli przećwiczysz odpowiednią ilość takich testów to sukces gwarantowany. Na stronie www.testyrekrutacyjne.com.pl znajdziesz około 480 pytań testowych, więc dzięki temu będziesz mógł się pokazać pracodawcy od jak najlepszej strony.
      • Gość: zainteresowany Gdzie poza BIG4 i konsultingiem dobrze płacą? IP: *.devs.futuro.pl 03.11.10, 18:53
        Hej!
        Za jakiś czas będzie mnie czekało szukanie pierwszej pracy i nie ukrywam, że duże znaczenie ma dla mnie początkowa wysokość zarobków, bo chciałbym się usamodzielnić. Oczywiście, nawet posiadając "mocne" CV, nie mam gwarancji że w ogóle znajdę pracę, ale chciałbym sobie wyznaczyć jakieś cele i zorientować się jak wygląda rynek :)
        Wiadomo, dobrze płacą firmy z B4, ale szczerze mówiąc interesuje mnie w nich tylko część konsultingowa (audyt i podatki to dla mnie nuda). Są firmy konsultingowe z wyższej półki (McKinsey, BCG), ale tam z kolei miałbym małe szanse na dostanie się.

Przede wszystkim zastanawiam się jakie warunki absolwentom oferuje np. branża ubezpieczeniowa (Kraków, Poznań, W-wa). Oczywiście nie mam na myśli stanowisk sprzedażowych. Można liczyć na jakieś lepsze zarobki, powiedzmy powyżej 3k brutto, czy raczej poza B4, konsultingiem i IB to standardowe 1500-2200 brutto?
        • Gość: ooo Re: Gdzie poza BIG4 i konsultingiem dobrze płacą? IP: *.chello.pl 06.11.10, 19:03
          W big 4 to 3 tys dostaniesz na rękę a nawet więcej (4500-5000 brutto). W firmach typu shell bez doświadczenia zaproponowano mi 2200 na rękę.
        • Gość: gal Re: Gdzie poza BIG4 i konsultingiem dobrze płacą? IP: *.chello.pl 10.11.10, 21:52
          Jeśli interesują Cię stanowiska 'merytoryczne' :
          W-wa, centrala pewnego duzego ( w pierwszej 10 w PL) banku. Dzial mocno merytoryczny (wiedza z zakresu finansów, uchwal knf, znajomosc narzędzi typu vba,sql). Zarobki na poczatek : ok. 5 brutto. W perspektywie 2-3 lat : ok 6,5-7,5 brutto.
          Info z pierwszej ręki (ode mnie i kumpla z pracy 2 stopnie nade mną ;) ).

Nie-ma-za-co ;P
          • Gość: wariat Re: Gdzie poza BIG4 i konsultingiem dobrze płacą? IP: 46.112.82.* 13.01.11, 22:18
            Możesz napisać coś bliżej o tym stanowisku? Zakres obowiązków itp? ok 5 brutto dla osoby z jakim doświadczeniem? Proponują tyle dla świeżych absolwentów czy dla osób już z jakimś kilkuletnim doświadczeniem?
        • Gość: Skierka Re: Gdzie poza BIG4 i konsultingiem dobrze płacą? IP: 78.133.200.* 29.11.10, 09:50
          Jeżeli szukasz _pierwszej_ pracy, to [sorry] nie masz "mocnego CV". :-)

S.
      • Gość: gal2 Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 10.11.10, 22:17
        OK. Kiedyś potrzebowałem tej info, a teraz jestem w posiadaniu dosyć aktualnych stawek, więc się dzielę. Należy wziąć poprawkę, że zawsze (no, może poza new hire'ami) są jakieś tam kilku-nasto % widełki. Oto średnie (z 3 mies) zarobki netto:

DTT (audyt) :
        A1: ~ 3250 zł
        A2 : ~3750 zł
        Specjalista (czyli pewnie semi senior/senior) : ~ 4200-4800 zł
        Starszy Specjalista (czyli domniemam ze senior/supervisor) : ~ 5400-6000 zł
        Mlodszy menager: 7900 zł
        Manager: 9200 zł
        Starszy menager : 13 000 zł

Pamiętajcie o widełkach. Część danych jest z 2008, więc przed obcięciem stawek o te 10-15%, więc też trzeba wziąć na to poprawkę. Ale ogólny obraz macie.

Tax (też w dilojcie) :
        Konsultant 1: ~3100 zł
        Konsultant 2: ~3600 zł
        Konsultant 3: ~4500 zł
        Starszy konsulatnt : 7500 zł (nie wiem co to za stanowisko, ale tak mam tu napisane)
        Starszy konsultant 2: 9200 zł

I teraz saaamaa góóra (delojta) :
        Taxy, starzy manager 3 : 23 045 zł
        Business Consulting, dyrektor : 24 105 zł (to dane za 2008, więc pewnie mogło się trochę ruszyć).

Pamiętajcie, że dane na poszczególnych stanowiskach mogą się trochę różnić.
        No i po przeliczeniu na godziny przepracowane... to tak jak kiedyś pisałem - nie jest tak różowo ;))))

Jak kiedyś znajdę chwilę czasu i chęci - podam stawki z innych BIG4. Pracownicy aktualni - piszcie i ewentualnie mnie korygujcie ;)

You're welcome ;)))
        • Gość: gg Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 19.11.10, 23:22
          Z tego co wiem to w PWC płacą za nadgodziny wiec zarobki mogą być trochę wyższe. Zastanawia mnie tylko czy na wyższych stanowiskach płacą za wyjazdy służbowe . A1 i A2 nic nie dostają za takie wyjazdy. poza tym czy sa jakies premie ze wykonane projekty?
          • Gość: olo Re: Praca w BIG 4 IP: 89.78.208.* 25.11.10, 22:24
            Za nadgodziny to niby wszędzie płacą ale często tylko w teorii. Co do wyjazdów to są przecież diety i to wyższe niż ustawowe bo 100 zł minus podatek
            • mijo81 Re: Praca w BIG 4 28.11.10, 00:46
              To że tak jest w E&Y to nie znaczy że tak jest wszędzie
        • liviawarszawa Re: Praca w BIG 4 03.03.11, 17:49
          Czesc,

Mam prosbe czy orientujesz sie ile moze zarabiac mniej wiecej Executive Assistant / PA w Deloitte? Jak mozna sie dowiedziec? 5000- 5500 brutto? to jest ok? biegly angielski, wloski, doswiadczenie miedzynarodowe + 11 lat w Polsce na stanowiskach PA. Prosze o rade.
          dzieki..
          Podaje emaila; lidie@onet.eu
      • Gość: micha DO MIJO81 IP: *.152.153.220.dsl.dynamic.eranet.pl 25.11.10, 18:26
        hej,
        mijo mam do Ciebie pytanie - mianowicie co nalezy zrobic aby po stazu zaproponowali mi prace w jednej z firm big4? oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze po 1sze musza miec wolne etaty - ale jesli by je mieli to w jaki sposob pokazac przelozonym, ze zalezy mi na pracy i ze chcialabym moc dalej z nimi wspolpracowac? dawanie z siebie wszystkiego na praktykach w moim przypdku jest oczywiste bo zamierzam wlasnie to robic ale moze wiesz na jakiej podstawie pozniej z grona stazystow wybieraja osoby ktore widzieliby u siebie w stalej pracy? Bardzo dziekuje za odpowiedz :)
        • blablablablablaa Re: DO MIJO81 25.11.10, 21:26
          Trzeba mieć dobre oceny, zupełnie jak w szkole i świadectwo z paskiem. Tylko zachowanie nie może być wzorowe, bo tacy ludzie są nudni ;-)
        • mijo81 Re: DO MIJO81 28.11.10, 01:10
          Poza DT to generalnie przyjmują tylu praktykantów ilu chcą mieć za rok asystentów. Więc jak kogoś nie przyjmują to nie dlatego że miejsc brak tylko że po prostu go nie chcą.
          Cudów nie ma, jak chcesz żeby cię przyjęli to trzeba dawać z siebie wszystko ..... czytaj .... tyrać jak wół. Nikt tam nie wymyśla jakiś wykwintnych kryteriów przyjęć. Trzeba zapieprzać i tyle
          • Gość: zapomnialam nicka Re: DO MIJO81 IP: *.152.153.180.dsl.dynamic.eranet.pl 28.11.10, 16:58
            dobrze wiedziec... chcialabym jednak zeby moj staz zaowocowal jakas praca, czytajac rozne fora widzialam, ze ludzie pisali, ze wiele z nich po stazu zostalo bez propozycji dalszej pracy - myslalam, ze po prostu maja mala ilosc wolnych meijsc tu czytaj 1-2 a stazystow o wiele wiecej. Skoro to tylko zapieprz sie liczy to postaram sie dac z siebie wszystko :) MIJO - mam jeszcze jedno pytanie - jesli chodzi o uzycie excela - bo chcialabym gruntownie powtorzyc i jak najlepiej przygotowac sie przed rozpoczeciem stazu (zaczynam 1 grudnia) jakie funkcje z excela warto przypomniec? oraz czy jest cos co warto przeczytac - tutaj chodzi mi glownie o jakies ustawy - ktore sa wymagane poza ustawa o rachunkowosci?
            • mijo81 Re: DO MIJO81 28.11.10, 21:01
              Oczywiście że część osób nie dostaje oferty pracy ...... ale generalnie dlatego że ich nie chcą, a nie dlatego że nie ma miejsc (chociaż tak wielu praktykantom się tłumaczy żeby ich nie dobijać, albo sami sobie tak tłumaczą). Pewnie że w zależności od biura można wziąć troszeczkę więcej praktykantów ale to wynika z doświadczenia, że zawsze ktoś odpada bo się nie nadaje. Poza tym zobaczysz, że generalnie zawsze na A1 przyjmuje się poza byłymi praktykantami także osoby bez praktyk - a to wynika z tego że trzeba zastąpić tych praktykantów, którzy oferty nie dostali (czytaj: nie nadawali się).
              Z excella no to standard, jakiś vlookup, sortowanie, subtotal, tabele przestawne.
              Na praktyce nikt nie będzie wymagał od ciebie znajomości ustaw tylko prawidłowego wykonywania procedur audytowych, które w marginalnych przypdach będą mieć związek z jakąkolwiek ustawą. Wiadomo, że dobrze je znać bo można się popisać przed innymi, ale na tym etapie to raczej z nich nie skorzystasz w swojej robocie.
              Od 1 grudnia, na jak długo? To PWC?
              • Gość: gosc_m Re: DO MIJO81 IP: 89.79.222.* 28.11.10, 22:02
                Ja dla odmiany przytoczę casus katowickiego dtt - zaproponowali pracę wszystkim 6 praktykantom, z których 2ka we wrześniu (mieli zaczynać w październiku) zrezygnowała z oferty, bo w międzyczasie dostali lepsze ;) Wiec nie zawsze zależność jest w tę stronę.
                Żeby się dostać - a) zbierać cierpliwie dniami i nocami bawełnę na polu, b) czasem pożartować z właścicielem pola (czyt. seniorem), c) być kontaktowym, d) nie brać na poważnie gdy senior batem uderza ;) tylko napier..lać dalej ;).
                Excel - tak jak mijo mówi. Sumif, vlookup - to w sumie maksimum co jest potrzebne. No i w pewnym momencie zaczniesz napieprzać skrótami klawiaturowymi, to się na prawdę przydaje.

• Gość: zapomnialam nicka Re: DO MIJO81 IP: *.152.154.239.dsl.dynamic.eranet.pl 29.11.10, 12:41
                  Mijo - ja wlasnie w deloitte zaczynam, do PwC startowalam ale po rozmowie z managerem mi podziekowali ;)
                  Dziekuje za wszystkie odpowiedzi bo jednak to jest bardzo pomocne, szczegolnie ze jest to moja 1sza w zyciu praca i chcialabym wypasc jak najlepiej.

gosc_m - jako ze ja tez z deloitte tyle ze z innego rejonu PL ;) - praktykanci pracuja zazwyczaj do marca-kwietnia- slyszalam tez o przypadkach ze do maja - jesli zaproponowali wszystkim praktykantom prace - to czy oni w przypadku jak konczy im sie staz np. w marcu to prace zaczynaja od kwietnia? jak to wyglada? - pytam z czystej ciekawosci :) i dzieki za info co do excela - zarowno podziekowania kieruje do Ciebie jak i MIJO :)
              • blablablablablaa Re: DO MIJO81 28.11.10, 22:13
                There is always room for talent ;-)
        • Gość: Skierka Re: DO MIJO81 IP: 78.133.200.* 29.11.10, 09:55
          IMO: pracować rzetelnie i nie siedzieć z założonymi rękami [lub na necie], jeżeli akurat nie jesteś zabukowany na żadnym projekcie - szukać sobie zadań, być [pro]aktywnym.

S.
          • Gość: gość Re: DO MIJO81 IP: 89.79.248.* 30.11.10, 12:22
            widzę, że to forum cieszy się dużą aktywnością :) proszę mi powiedzieć ile może zarobić praktykant/stażysta w dziale audytu w DTT w biurze lokalnym?
          • Gość: gość Re: DO MIJO81 IP: 89.79.248.* 30.11.10, 12:29
            proszę powiedzieć ile może zarobić praktykant/stażysta w dziale audytu w DTT w biurze lokalnym?
            • Gość: zapomnialam nicka Re: DO MIJO81 IP: *.152.154.241.dsl.dynamic.eranet.pl 30.11.10, 15:59
              to zalezy od ilosci przepracowanych godzin - placa od godziny. :]
              • Gość: gość Re: DO MIJO81 IP: 89.79.248.* 30.11.10, 16:26
                czy to nadal jest 1 zł tak jak to bylo napisane wczesniej w tym wątku? jeśli płacą za przepracowane godziny to znaczy, że mogę przychodzic do pracy kiedy chce? czytaj. przed świetami sam zrobie sobie wolne? :)
                • Gość: gość Re: DO MIJO81 IP: 89.79.248.* 30.11.10, 16:27
                  tam miało byc 15 zł ;)
                  • Gość: abcdefg BIG4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.10, 12:39
                    Ja mam pytanie: czy są podawane dokładne wyniki z testów w KPMG? Bo otrzymałam tylko wynik procentowy z testu językowego i "raport indywidualny", a żadnych wyników z testu werbalnego, numerycznego...
                    • Gość: gość Re: BIG4 IP: 89.79.248.* 01.12.10, 15:58
                      a co ci napisali w tym"raporcie indywidualnym"?
                    • Gość: sada Re: BIG4 IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.10, 20:09
                      Dokladne wyniki nie sa podawane, masz tylko ten raport. Firma sie do Ciebie odezwie zapewne i powie co dalej. Co do zasady z opisu powinno wynikac, ze nadajesz sie do korpo - bedziesz poslusznie wykonywal rozkazy, proaktywny, ale tez bez przegiecia bo jak bedziesz za bardzo hop do przodu to tez Cie nie wezma. W opisach numerycznego / werbalnego powinny pojawiac sie okreslenia 'bardzo dobrze' / 'wybitnie' ale jak masz pare 'dobrze' to moze tez przejsc, zalezy jaki dzial.
                  • Gość: zapomnialam nicka Re: DO MIJO81 IP: *.220.121.52.dsl.dynamic.eranet.pl 02.12.10, 13:38
                    ja mam 18 zl brutto/ h
                    sluchajcie a jak wyglada kwestia dyspozycyjnosci? tzn czy pracuje sie w weekendy? czy jest to standardem czy moze tylko w weekendy pracuje sie w szczegolnych przypadkach- tu czytaj raz na jakis czas? Zapomnialam o to zapytac w dtt :)
                    • mijo81 Re: DO MIJO81 03.01.11, 01:28
                      Praktykanci to raczej nie pracują w weekendy .... no chyba że im inwentaryzacja się trafi
      • adulamamamikula Re: Praca w BIG 4 08.12.10, 22:40
        mijo, mam nadzieję, ze jeszcze tu zaglądasz, bo jawisz się jako spec :)

aplikuję do Deloitta, na stanowisko administrative assistant. czy możesz powiedzieć, czy na tym stanowisku tez ludzie się tak zajeżdzają czy raczej jest to typowo biurowa, wygodna robota od 8 do 16? dodam, że nie aplikuję do Wawy.

i czy ktos ma może aktualne info nt testów?

pozdrawiam!
        • mijo81 Re: Praca w BIG 4 11.12.10, 18:21
          Raczej typowa praca biurowa bez zażynania się i nadgodzin ..... jak się nudzą to do pewnego stopnia pomagają pracownikom "merytorycznym"
          • adulamamamikula Re: Praca w BIG 4 14.12.10, 17:39
            ślicznie dziękuję :) to pocieszające :)

a orientujesz się czy godziny pracy we wszystkich biurach są takie same, czy róznią się np w warszawie i Gdańsku.

Przyznam szczerze, że praca 9-18 to masakra :(
            • mijo81 Re: Praca w BIG 4 16.12.10, 21:48
              No biuro jak biuro ..... godziny otwarcia pewnie gdzieś tak od najwcześniej 8 a najpóźniej 9 do najwcześniej 17 a najpóźniej 18 :)
      • Gość: zapomnialam nicka Re: Praca w BIG 4 IP: *.220.123.5.dsl.dynamic.eranet.pl 16.12.10, 21:09
        mijo81- a na jakiej podstawie proponują później w big4 pracę praktykantom? tzn jak praktykant jest oceniany, w jaki sposób, co się bierze pod uwagę? i kto go ocenia?
        • mijo81 Re: Praca w BIG 4 16.12.10, 21:54
          Proponują pracę tym, którzy się sprawdzili. Jak ci nie zaproponowali tzn że się nie sprawdziłeś. Wielkiej filozofii w tym nie ma.
          Praktykantów oceniają bezpośredni przełożeni, z którymi jeździsz na projekty. A bierze się pod uwagę to czy dobrze zapierd......, chce się się pracować i czy jesteś kumaty. Sam się postaw w roli takiego "kierownika" projektu i sam się zapytaj: z kim chciałbyś jeździć na projekty.
          Tu naprawdę nie ma cudów.
          • Gość: Rhabdomyosarcoma Szklany sufit IP: 46.113.147.* 27.12.10, 03:02
            @mijo i reszta zorientowanych: Mam takie pytanie, od jakiego pułapu w big4 zaczyna się tzw. "szklany sufit". Na stronach tych firm podana jest ścieżka kariery, według której głównym czynnikiem awansu jest tzw. wysługa lat. Ciekawy jestem, czy występuje jednak coś takiego jak wspomniany przeze mnie "szklany sufit" powyżej którego awans nie przysługuje już "z urzędu". Czy jest to już stanowisko managera, partnera? A może zjawisko takie wogóle nie występuje? Pozdrawiam
            Rhabdo :)
            • mijo81 Re: Szklany sufit 30.12.10, 23:23
              Na stanowiskach asystencko-seniorskich awans przeważnie jest z urzędu, chociaż w ostatnim czasie ze względu na sytuację na rynku róznie to bywało. Na menedżera raczej z urzędu już nie ma a to wynika z prostego faktu: więcej "kandydatów" niż miejsc - menedżerów już nie potrzeba tylu ilu jest np. seniorów. A na partnerze to jeszcze gorzej, bo wystarczy jeden na kilku menedżerów. Generalnie im wyżej tym ciężej bo wolnych miejsc coraz mniej
              • Gość: aane testy IP: 83.238.201.* 01.01.11, 17:56
                We wtorek mam sesje testową PWC w stolicy. Możecie mi powiedzieć czego się spodziewać? Najbardziej mnie interesuje część w języku ang. - jak jest sprawdzana jego znajomość? I na czym polega test werbalny?
              • Gość: Księgowy Re: Szklany sufit IP: *.xdsl.centertel.pl 01.01.11, 23:49
                Kolego, co mi mogą zaproponować (i na co najlepiej aplikować) w takiej sytuacji - 1,5 roku doświadczenia w biurze rachunkowym (połowa na samodzielnym stanowisku, dorywczo też w audycie, w ramach tej samej firmy - ale łącznie tego było może 3 tygodnie audytów). Do tego zdane 2 egzaminy na biegłego na chwilę obecną (załóżmy, że w momencie wysyłania aplikacji będą 4) i zaliczona praktyka w księgowości dla potrzeb KIBRu. Testy zdałem kiedyś w Ernscie i PwC. Myślę, że A2 i 6000zł brutto w biurze regionalnym? Da radę? Może 7 000zł?
                Pozdrawiam
                • mijo81 Re: Szklany sufit 02.01.11, 19:48
                  Bez typowego doświadczenia w audycie na więcej niż A1 to raczej nie ma szans. Od kandydata na A2 i wyżej wymagają pracy w innej firmie audytorskiej, najlepiej z Big4.
                  Teraz A2 to w zależnosci od firmy to co najwyżej pod 6 tys.
                  • Gość: bankowiec Z banku do KPMG? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.01.11, 20:36
                    Mam 9 letni staż w banku, myślę o zmianie pracy i aplikowaniu do KPMG (biuro we Wrocławiu). Na jakie stanowisko i zarobki moge liczyć, zakładając że przejdę pomyślnie rekrutację? :-)
                    • mijo81 Re: Z banku do KPMG? 03.01.11, 01:25
                      Gość portalu: bankowiec napisał(a):

> Mam 9 letni staż w banku, myślę o zmianie pracy i aplikowaniu do KPMG (biuro we
                      > Wrocławiu). Na jakie stanowisko i zarobki moge liczyć, zakładając że przejdę p
                      > omyślnie rekrutację? :-)

We Wrocławiu to raczej na nic nie możesz liczyć bo tam jest chyba tylko audyt i podatki, a po pracy w banku to raczej tam cię nie przyjmią. Zresztą, w biurach lokalnych to oferty inne niż na praktykanta i pierwszorocznego asystenta zdarzają się bardzo bardzo rzadko.
                  • Gość: Księgowy Re: Szklany sufit IP: *.xdsl.centertel.pl 02.01.11, 22:30
                    A egzaminy na biegłego to co? Nic ich nie interesują w takiej sytuacji? Kasę na tym można jakąś ugrać?
                    • mijo81 Re: Szklany sufit 03.01.11, 01:43
                      Pewnie że ich interesują ale dopiero w którejś kolejności (teraz to nawet praktykanci się zdarzają którzy rozpoczęli zdawanie egzaminów KIBRowskich). W pierwszej kolejności interesują ich kandydaci z Wielkiej Czwórki, potem z innych firm audytorskich a na koniec pozostali - nawet jeśli ci mają zdane egzaminy (zresztą kandydaci z innych firm audotrskich też są już w trakcie zdawania egzaminów). Zazwyczaj znajdują osobę z pierwszej grupy, bo takie oferty w biurach lokalnych zdarzają się niezbyt często.
                      Ugrać to za bardzo nie można, bo mało miejsc a dużo chętnych. Poza tym z zasady "nowym" nie daje się więcej niż "starym" - w takich korporacyjkach wysokość pensji zależy od twoich wyników w pracy a nie od zdolności negocjacyjnych.
                      Na A1 to miałbyś duże szanse.
                      • Gość: Księgowy Re: Szklany sufit IP: *.xdsl.centertel.pl 03.01.11, 17:37
                        Dzięki kolego za porady.
                        Swoją drogą lepsza perspektywa to chyba siedzieć na dupie w jakiejś fajnej firmie i księgować (nawet jeśli kasa będzie troszku mniejsza), zamiast jeździć po Polsce z wywalonym jęzorem. Co myślisz?
                        • mijo81 Re: Szklany sufit 03.01.11, 19:08
                          To zależy co wolisz: czy kasę czy zdrowie i święty spokój. Kwestia wyboru.
                          • Gość: Swahveck Re: Szklany sufit IP: 95.108.86.* 13.01.11, 18:44
                            A jak wyglądają teraz zarobki w biurach lokalnych? Ile można zaproponować na stanowisko zaraz po praktykach w kpmg w biurze lokalnym? Zdaje się, że "kryzys" trochę namieszał na tynku...
                            • mijo81 Re: Szklany sufit 13.01.11, 20:30
                              Namieszał .... teraz to 4500
                              • Gość: ada pytanie do mijo81 IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.11, 22:16
                                Jako, że już jesteś od dawna specjalistą od big4, mam pytanie;)
                                Mianowicie, posiadam 9 letnie doświadczenie w administracji państwowej, dokładnie kontrola podatkowa, chcialam zapytać czy miałabym szanse na pracę w doradztwie podatkowym w big 4? Duże doświadczenie w postępowaniach itp. Tyle, że już mi 33 latka stuknęły i angielski taki raczej kulawy;) Jak wygląda rekrutacja dla osób z doświadczeniem, no i jakich stanowisk szukać - asystent 1 czy 2? Jakie kasy należałoby się spodziewać? Będę wdzięczna:)
                                • mijo81 Re: pytanie do mijo81 15.01.11, 15:27
                                  Bez angielskiego to ani rusz, bo to korporacja.
                                  W tym wieku i z takim doświadczeniem nikt by cię raczej nie wziął na odpowiednika A1 czy A2 tylko już na jakiegoś konsultanta, ale szczerze mówiąc to może być ciężko.
                                  Rekrutacja osób z doświadczeniem to rozmowa. Działy podatkowe nie są zbyt obszerne i raczej mało jest ofert pracy więc nie będzie za bardzo w czym wybierać. Nazwy stanowisk są różne więc trzeba się kierować tym jakie doświadczenie jest wymagane.
                                  • liviawarszawa Re: pytanie do mijo81 03.03.11, 18:22
                                    czesc,

Mam pytanie nie wiesz ile moze zarobic Executive Assistant /PA w Deloitte? mniej wiecej ?
                                    5000 - 5500 brutto? Pytam tak orientacyjnie...dzieki za info. mozesz odpisac na emaila: lidie@onet.eu
                                    Livia
                                    • Gość: flux Re: pytanie do mijo81 IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.11, 20:51
                                      upss...dalem poczatek koncertowi zyczen. naprawde nie chcialem ;]
                              • Gość: Swahveck Re: Szklany sufit IP: 95.108.86.* 15.01.11, 13:04
                                mijo, jesteś pewien, bo to by świadczyło że moje wynagrodzenie przy przechodzeniu z intern na entry wzrosło by trochę ponad dwukrotnie...
                                • mijo81 Re: Szklany sufit 15.01.11, 15:19
                                  no tak .... z 2200 na 4500. Kiedyś było z 2500 na 5000.
                                  • Gość: Kaz Re: Szklany sufit IP: 188.33.131.* 18.01.11, 02:54
                                    Mijo, mam pytanie - jaki poziom angielskiego trzeba zaprezentować do podatków? Taki np. Upper Intermediate (+ rzecz jasna słownictwo branżowe poparte certyfikatem) z grubsza wystarczy?
                                    • mijo81 Re: Szklany sufit 21.01.11, 22:55
                                      Trochę wyżej by się przydało .... angielski i tak sprawdzają na rozmowie i w ten sposób określają jego znajomość
                                      • Gość: marco Do Mijo IP: *.uni.lodz.pl 19.02.11, 19:20
                                        A ja mam pytanie odnośnie wieku praktykantów/A1 ponieważ studia finansowe (spec podatki) zacząłem 2-3 lata poźniej to czy to nie bedzie przeszkodą przy aplikowaniu? tzn bede miał 25-26 przy aplikowaniu a nie 23-24 jak wiekszość. Oczywiście w miedzyczasie kursy w stowarzyseniu księgowych, zdany egzamin pisemny na DP i 2 egzaminy na biegłego. Pierwszy kierunek studiów niezwiązany z prawem/ekonomią. Interesowałoby mnie audyt lub doradztwo podatkowe. Czy może zawczasu wybić sobie z głowy Big4?
                                        • mijo81 Re: Do Mijo 27.02.11, 17:18
                                          Taki wiek to nie będzie problem, nie wybijaj sobie z głowy
                                          • Gość: roch Re: Do Mijo IP: 164.143.240.* 25.07.11, 11:03
                                            Wieku to oni nawet nie sprawdzają (polityki ze stanów o niedyskryminacji). Mogą sobie co prawda policzyć kiedy się skończyło liceum, a kiedy studia, ale generalnie kluczowy jest raczej czas od skończenia studiów, a nie wiek. No chyba, że po twarzy widać że jest się znacznie po 30-stce. Wtedy od razu wpada pytanie dlaczego w takim wieku/z takim doświadczeniem chce się zaczynać od A1. I zgaduję, że odpowiedź bo płacicie więcej, a powyżej A1 mnie nie weźmiecie nie jest najlepsza :)
                                    • Gość: taxy Re: Szklany sufit IP: *.zvid.net 22.01.11, 17:09
                                      Pracuję w podatkach i powiem, jak to wygląda na co dzień. W mojej działce angielski to podstawa, 60% raportów pisze się w tym języku (najbardziej się przydaje dobry styl pisania tego typu dokumentów + słownictwo branżowe, reszta mniej ważna, bo tak naprawdę większe rzeczy można przesłać do proofreadingu, aczkolwiek wiadomo, że na zwykłą korespondencję czy pilne dokumenty nie ma czasu).

Kontakt z klientem - mniej więcej w 30% po angielsku (telefony, maile, wideokonferencje, spotkania). Łatwiej jest z obcokrajowcami niebędącym native'ami, jednak w moim przypadku coraz więcej jest kontaktu z US i UK (klienci + współpraca z biurami w innych krajach - albo wspólne projekty, albo podzlecenia).

Także z angielskim radzę przysiąść, bo to nie o to chodzi, żeby się dostać na dane stanowisko, tylko żeby potem mieć komfort pracy i nie stresować się w rozmowach telefonicznych.
                                      Trudno ocenić wymagany poziom, chodzi o to, żebyś Ty czuł(a) się pewnie w sytuacjach biznesowych.
                                      • Gość: Kaz Re: Szklany sufit IP: *.play-internet.pl 28.01.11, 00:41
                                        Dziękuję za szybkie odpowiedzi ;)

Prawdę mówiąc nie wiedziałem, że zwykły "szeregowy" konsultant ma tyle kontaktów z zagranicą - brzmi fajnie :) chyba, że jesteś seniorem albo managerem? I jeszcze jedno - w którym mieście pracujesz?

Pozdrawiam :)
                                      • Gość: Gość Re: Szklany sufit IP: *.miechow.com 29.01.11, 01:01
                                        Witam,

uprzejmie proszę o pomoc. Mam ponad 4 lata doświadczenia w doradztwie podatkowym, pracowałem do tej pory w średniej wielkości polskich firmach doradczych, ale obecnie rozważam przenosiny do BIG4. Na jakie stanowisko i zarobki mogę liczyć?

Pozdrawiam!
                                        • Gość: hjeh Re: Szklany sufit IP: *.play-internet.pl 05.02.11, 00:54
                                          przecież na poprzednich stronach masz wszystko ładnie wypisane. Wystarczy poszukać, leniuszku ;)
      • Gość: nb Re: Praca w BIG 4 IP: 212.87.244.* 18.01.11, 18:24
        ja tam mam lepsze sposoby na zarobek siedzac na dupce www.neobux.com/?r=masio6891
        • Gość: uwaga! Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 21.01.11, 03:24
          nie wchodzić wirus
          • Gość: . Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.11, 17:31
            Mam pytanie odnośnie zarobków na stanowisku Business Analyst w Deloitte Finance Transformation team, wymagania to minimum 2 lata w financial accounting lub management accounting.

Z góry dzieki za info
        • Gość: kluska powtarzanie testów kpmg IP: 194.250.98.* 05.04.11, 16:40
          mam pytanie: czy ktoś z was został zaproszony na powtókę testów kpmg po upływie np. roku czy dwóch w przypadku słabego wyniku z jezyka podczas pierwszej aplikacji? czy osoba raz zaproszona - nie zakwalifikowana po testach nie ma już możlwości aplikacji.
          Na stronie jest napisane, ze można, jednak mnie interesują konkretne przypadki.
      • Gość: duszek Re: Praca w BIG 4 IP: *.karoo.KCOM.COM 28.01.11, 21:20
        Witam, w tym roku kończę licencjat z księgowości na brytyjskiej uczelni. Po obronie licencjatu chciałbym aplikować się do E&Y w Polsce (W-wa) . W związku z tym mam pytanie: Czy posiadanie certyfikatu ACCA daje mi automatycznie uprawnienia biegłego rewidenta w Polsce (po zdaniu dodatkowego egzaminu z prawa gospodarczego?). Mając dyplom brytyjskiej uczelni na starcie mam 9 exemptions (zwolnień) z egzaminów ACCA więc zostają mi tylko 4. Ta droga wydaję się o wiele łatwiejsza niż zdawanie egzaminów Kibr-owskich. Czy ktoś z was posiada ACCA lub CIMA - Czy te certyfikaty rzeczywiście coś znaczą na rynku pracy czy jest to tylko dobry PR na CV ? Pozdrawiam !
        • Gość: Ernst&Young Re: Praca w BIG 4 IP: 62.29.169.* 03.02.11, 15:26
          Pracując w Polsce nie można uzyskać tytułu PC ACCA- Professional Certificate of ACCA. Aby uzyskać ten tytuł, trzeba badać sprawozdania finansowe zgodnie z Brytyjskimi Standardami - a takiej pracy w Polsce nie mamy.
          Osoba, która chce być managerem w dziale Audytu musi być Biegłym Rewidentem. Tylko kwalifikacja krajowa pozwala na zdobycie takiego tytułu.
          Więcej informacji na temat ofert pracy i procesie rekrutacji można znaleźć na naszych stronach www.ey.com.pl/kariera
          Zapraszamy!
          Zespół Ernst & Young
          • Gość: Tomek Re: Praca w BIG 4 IP: *.toya.net.pl 10.02.11, 20:32
            Mam pytanie z czego najlepiej korzystać ucząc się do testów?
            Książka może konkretny tytuł? Czy krążą może jakieś testy przykładowe na podobnym poziomie jak podczas rekrutacji??

Pozdrawiam
            • xnerdx kilka słów o rekrutacji i pracy w corpo 14.02.11, 03:51
              Witam, zapraszam na bloga corpocore.wordpress.com/ na którym znajdziecie niebawem trochę informacji, które mogą się przydać jeśli chodzi o aplikowanie i pracę w korporacji. Blog w powijakach, dlatego zapraszam do regularnych odwiedzin :)
              • Gość: gad Re: kilka słów o rekrutacji i pracy w corpo IP: *.play-internet.pl 19.02.11, 00:30
                orientujecie się, w których firmach spośród big4 chcą listę ocen na rekrutacji do podatków?
                • Gość: doradca podatkowy Re: kilka słów o rekrutacji i pracy w corpo IP: *.centertel.pl 19.02.11, 19:40
                  O ile mi wiadomo - przechodziłam procesy rekrutacyjne w 2006 r. to we wszystkich firmach chcieli listę ocen, przy czym KPMG zaznaczało, że chcą poświadczoną przez uczelnię listę. W EY i PWC pisałam wybrane przez siebie przedmioty.
                  Mam do Was pytanko- chciałabym wrócić do Big4 (tax), obecnie niecałe 2 lata pracuję w kancelarii. Przymierzam się do aplikowania na stanowisko doświadczonego asystenta, semi-seniora do KPMG. Niegdyś to była firma najsłabiej płacąca wśród Wielkiej 4. Widzę teraz, że mają parę rekrutacji, więc może coś się poprawiło. Myślę o 6 500 - 7 500 brutto czyli poziom ówczesnej A2 w EY. Zastanawiam się jednak czy choćby dolna granica jest dla nich akceptowalna.
                  • Gość: doradca podatkowy Re: kilka słów o rekrutacji i pracy w corpo IP: *.centertel.pl 19.02.11, 19:41
                    Zastanawiam się również nad pozycją seniora, ale odchodziłam jako A2, więc niekoniecznie KPMG zaproponuje mi seniora.
                    • Gość: matja Re: kilka słów o rekrutacji i pracy w corpo IP: *.ptim.net.pl 20.02.11, 16:31
                      Nie do końca rozumiem to z akceptowalną przez nich dolną granicą... Pójdziesz na rozmowę, powiesz jakie są Twoje oczekiwania i tyle. Jak będą akceptowalne, to super, jak nie, to trudno. Załóżmy, że wiedziałabyś, że na 100% max tego, co mogą zaproponować, to 5500 brutto. Zastanawiałabyś się wtedy nad taką pracą?
                      A co do seniora, itd - wiesz pewnie jaki jest zakres obowiązków osoby na takim stanowisku, bo pracowałaś w analogicznej firmie i widziałaś. Dałabyś sobie radę? Jeśli tak, to trzeba to "tylko" zaprezentować w swojej aplikacji i na rozmowie. Powodzenia!
                      • artur-1985 Re: kilka słów o rekrutacji i pracy w corpo 22.02.11, 23:03
                        Wiecie może czy trwa teraz rekrutacja do PwC?Był ktoś już w tym roku? Jak angielski?
                        • Gość: timilaw Re: kilka słów o rekrutacji i pracy w corpo IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.11, 18:00
                          mam pytanie zapewne do hipermózga w temacie big 4 mijo81: na praktykach w teminie paz-marz spedza sie w korporacji tyle samo czasu jak pracownicy na etacie? bo nie wiem czy dobrze mi zrobia takie praktyki w kontekscie przygotowan do aplikacji i pisania pracy magisterskiej na V roku prawa stacjonarnego ;/
                          • Gość: gość Re: kilka słów o rekrutacji i pracy w corpo IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.11, 19:05
                            tak samo.a aplikacja jest coraz mniej mile widziana, o ile chcesz pracować w podatkach.
                          • mijo81 Re: kilka słów o rekrutacji i pracy w corpo 26.02.11, 12:54
                            Gość portalu: timilaw napisał(a):

> mam pytanie zapewne do hipermózga w temacie big 4 mijo81: na praktykach w temin
                            > ie paz-marz spedza sie w korporacji tyle samo czasu jak pracownicy na etacie? b
                            > o nie wiem czy dobrze mi zrobia takie praktyki w kontekscie przygotowan do apli
                            > kacji i pisania pracy magisterskiej na V roku prawa stacjonarnego ;/

Generalnie tyle samo, ale mniej intensywnie, weekendy zazwyczaj wolne
          • Gość: aa Re: Praca w BIG 4 IP: *.szczecin.mm.pl 15.03.11, 08:19
            do Ernst&Young - prosze doszkolic sie w temacie ACCA. Nie ma czegos takiego jak "Professional ACCA"

jest PRACTISING CERTIFICATE ACCA
        • Gość: wzh testy rekrutacyjne i z czym sie je je IP: *.icpnet.pl 25.02.11, 03:36
          corpocore.wordpress.com/ nowa wrzutka o testach, polecam
      • Gość: maltan Re: Praca w BIG 4 IP: *.beskidmedia.pl 27.02.11, 10:47
        orientuje sie ktos jakie sa zarobki na poziomie A2 w KPMG? ponoc troche pozmienialo sie w ostatnich latach.

dzieki za odpowiedz
        • mijo81 Re: Praca w BIG 4 27.02.11, 17:15
          średnio koło 6 tys.
          • Gość: flux Re: Praca w BIG 4 IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.11, 19:34
            bite 5 godzin czytania wątku i tylko jedno pytanie pozostaje właściwie, ostatnio na zajeciach prowadzacy polecil big4 na kilka pierwszych lat po studiach, wiec..

opisywano szermierzy, aktywistów z kół naukowych, ludzi z wykształceniem hmm..kierunkowym, praktyką..

a jak wyglądałaby pozycja kogoś licencjat:nieprzesadnietrudne dzienne (załóżmy UW) mgr:dzienne (załóżmy SGH ) i średnia łaczna w okolicach 4,0, bez kółek zainteresowań i wzajemnych adoracji;czy przejdzie przynajmniej do testów/dalej?
            mówimy o BIG4 i praktykach.
            przykład dość modelowy - zakładamy, że jednostka jest dość inteligentna i chce zap..ciężko i efektywnie pracywać, testów sie nie boi, tylko kompletnie spieprzyła pierwszy etap studiów i praktyki zawodowej, a na drugi wybrała ogarnialne maksimum. ;]
            (sam mam jeszcze kilka features ale znam kilku podobnych i chce zostawić rade przydatną potomnym)
            ewentualnie jak taki pacjent powinien się bronić na interview przed sakramentalnym pytaniem to co pan robil jak pan nic nie robił ;)?(jakies doswiadczenia?)
            mają tacy czego szukać teraz, czy najpierw się zaktywizować zapisać do kółek robić praktyki i przeprowadzać niewidome staruszki przez jezdnie i dopiero wtedy uderzać?

[zeby nie było, że zadaje podstawowe pytania ale watek średniej i braku doświadczenia był słabo eksploatowany, ciekawe co na takie warunki powiedzą ci ze szklanych domów?]
            • Gość: flux Re: Praca w BIG 4 IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.11, 20:11
              aha..ok troche pisali na poczatku na temat moich problemów, a ja glupi ominalem najstarsze posty, ale edycji nie ma.. coż zapytam w takim razie o ograniczenie ilosci prób w przystepowaniu do rekrutacji:
              wiecie jak to jest liczone? praktyki/praca oddzielnie? w ktorej firmie są, w której nie ma? ma ktoś poza ich hr takie info ;)?
            • blablablablablaa Re: Praca w BIG 4 02.03.11, 22:17
              1. Pytanie o to czy przejdziesz do testów i dalej jest bez sensu - spróbuj to się dowiesz
              2. Wymyśl jakiś sprytny sposób na ominięcie problemu braków w CV i trzymaj się go od CV/CL/formularzy itp. do samego końca. Niektóre firmy (bardziej pwc niż EY) mogą spokojnie przyjąć na klatę Twoje nic nie robienie kiedy "przeżywałeś z przyjaciółmi najpiękniejsze chwile studenckiego życia", albo "oddawałeś się swojej pasji, czyli...", szczególnie jak uda Ci się bdb. napisać testy i masz głowę na karku.
              3. Średnia to tylko element całości
              4. W większości firm masz podstawowe ograniczenie ilośći rekrutacji - zawalenie testów. Co do reszty - za rok, dwa etc. trzeba zrobić jakiś zauważalny postęp, bo kolejny rok nic nie robienia wiele nie da :-)

Nie gdybaj tylko działaj.
              • szatek100 Re: Praca w BIG 4 28.04.11, 12:31
                Mam 26 lat i zastanawiam się nad drugim kierunkiem studiów- FiR bądź Rachunkowość i Controlling na UEK w Krakowie. Jak łatwo policzyć, w wypadku uzyskania magisterium w standardowym terminie będę miał lat 31. Do tego czasu chcę też zrobić CAE z Angielskiego (niedługo) i Gothe-B2/C1 z niemieckiego (trochę później:)). Czy osoba w tym przedziale wiekowym ma jeszcze szansę zaczynać karierę w Big 4, czy też raczej będzie uznana za zbyt starą?
            • Gość: zawiedziony Re: Praca w BIG 4 IP: 213.156.124.* 02.03.11, 23:25
              Sam mam podobne dylematy, chociaż trochę inna sytuacja.

Uczelnia dobra, wykształcenie kierunkowe, średnia bardzo wysoka, ale niestety praktycznie brak aktywności poza uczelnią, jedynie dwie semestralne wymiany w Polsce i zagranicą.
              Najgorzej, że ja w sumie chętnie bym coś robił, ale zdrowie nie bardzo mi na to pomaga. Prawdopodobnie problemy zdrowotne w ciągu kilku miesięcy ustąpią, ale nie bardzo będę miał później co wpisać do CV i ewentualnie powiedzieć w dalszym etapie rekrutacji (czym się zajmowałem przez cały ten czas - wyjdę na jakiegoś kujona).

Aktualnie myślę o kole naukowym - są ze 2-3, których tematyka mnie interesuje, aczkolwiek lepiej ograniczyć się chyba do jednego i faktycznie coś zrobić. AISEC itp. szczerze mówiąc trochę mnie "odrzuca", bo mam wrażenie, że jest to swego rodzaju sztuka dla sztuki...
              • Gość: Diego Re: Praca w BIG 4 IP: *.tdi.tktelekom.pl 04.03.11, 19:20
                Boisz się "wyjść na kujona" a w cv chcesz mieć koło naukowe. Ciekawe :D
                • mijo81 Re: Praca w BIG 4 05.03.11, 10:24
                  Znam pełno ludzi co w żadnych kółkach nie działali a pracują w Big4. Za dużą wagę przywiązujecie do takich głupot
                  • Gość: zawiedziony Re: Praca w BIG 4 IP: 213.156.124.* 05.03.11, 11:49
                    Naprawdę?:P
                    Wiesz, dla mnie BIG 4 jest tylko jedną z możliwości, aczkolwiek chyba najlepszą na pierwsze lata pracy.
                    Po prostu trochę "przeraża" mnie to, że jak przeglądam strony firm, czy ulotki rozdawane na uczelniach, to wszędzie pojawiają się te nieszczęsne koła czy organizacje studenckie... Tyle tylko, że znam sporo osób działających w AIESEC (stamtąd często wybierają ambasadorów) i niektóre raczej nie grzeszą inteligencją, wobec czego nie wiem w jaki sposób działalność "organizacyjna" miałaby zastąpić inteligencję i zdobytą w czasie studiów wiedzę merytoryczną (oczywiście same studia niewiele dadzą, jednak jest kilka uczelni/wydziałów, które dobrze przygotowują).

Są osoby, które taka działalności bawi, pasjonuje - OK, nie mam nic przeciwko. Mam tylko wrażenie, że w przypadku wielu osób jest to działanie "na siłę", byle tylko mieć co wpisać w CV...
                    • Gość: Diego Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 05.03.11, 20:50
                      Wyobraź sobie, że masz własną firmę i masz do wyboru: koleś, który ma takie a takie CV, ale jest inteligentny i robi na Tobie świetne wrażenie, oraz przeciętny koleś którego jedyną przewagą nad poprzednikiem jest CV bogatsze o jedną pozycję (AIESEC).

Na logikę - kogo byś wziął do pracy?
                      No właśnie.
                      • Gość: zawiedziony Re: Praca w BIG 4 IP: 213.156.124.* 05.03.11, 23:00
                        No tak, dobre spostrzeżenie ;-)
                      • Gość: gość Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.11, 09:41
                        Śmieszni jesteście...i żałośni
                        • Gość: zawiedziony Re: Praca w BIG 4 IP: 213.156.124.* 06.03.11, 11:52
                          Nie ma to jak rzeczowy komentarz.
                    • mijo81 Re: Praca w BIG 4 12.03.11, 23:48
                      Gość portalu: zawiedziony napisał(a):

> Naprawdę?:P
                      > Wiesz, dla mnie BIG 4 jest tylko jedną z możliwości, aczkolwiek chyba najlepszą
                      > na pierwsze lata pracy.
                      > Po prostu trochę "przeraża" mnie to, że jak przeglądam strony firm, czy ulotki
                      > rozdawane na uczelniach, to wszędzie pojawiają się te nieszczęsne koła czy orga
                      > nizacje studenckie... Tyle tylko, że znam sporo osób działających w AIESEC (sta
                      > mtąd często wybierają ambasadorów) i niektóre raczej nie grzeszą inteligencją,
                      > wobec czego nie wiem w jaki sposób działalność "organizacyjna" miałaby zastąpić
                      > inteligencję i zdobytą w czasie studiów wiedzę merytoryczną (oczywiście same s
                      > tudia niewiele dadzą, jednak jest kilka uczelni/wydziałów, które dobrze przygot
                      > owują).
                      >
                      > Są osoby, które taka działalności bawi, pasjonuje - OK, nie mam nic przeciwko.
                      > Mam tylko wrażenie, że w przypadku wielu osób jest to działanie "na siłę", byle
                      > tylko mieć co wpisać w CV...

Zapisz się do takiej organizacji i bądź jej bardzo biernym członkiem .... to nic nie kosztuje a w odpowiedniej rubryce formularza będziesz miał co wpisać
                  • Gość: zawiedziony Do mijo81 IP: 213.156.124.* 05.03.11, 23:03
                    A orientujesz się może czy dobre oceny z przedmiotów kierunkowych mają duże znaczenie? Chodzi mi o przedmioty, które są w jakiś sposób związane z tym, czym zajmują się różne działy B4 (rachunkowość finansowa, analiza finansowa, finanse przedsiębiorstw etc.).

W ogóle zastanawiam się jak to wszystko wygląda. Ja to widzę tak:
                    1) formularz rekrutacyjny - dobra uczelnia, dobre oceny + jakieś wyróżnienia w konkursach - duża szansa na zaproszenie na testy
                    2) testy - tutaj wiadomo, jeśli dobrze napiszę, to przechodzę dalej
                    3) etap chyba najważniejszy - rozmowy kwalifikacyjne czy assessment centre. Rozumiem, że w tym etapie liczy się głównie to, jaką osobą się jest (a niekoniecznie dotychczasowe osiągnięcia naukowe i inne aktywności).

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź:)
                    • Gość: Diego Re: Do mijo81 IP: *.play-internet.pl 06.03.11, 13:33
                      Nie jestem mijo, ale mogę odpowiedzieć ;) jednak znam sytuację tylko jeśli chodzi o działy podatkowe.

Deloitte - tylko oceny z ostatniego roku studiów
                      PWC - w formularzu sam wybierasz czym chcesz się pochwalić - jakie przedmioty i oceny z nich
                      KPMG - poświadczoną przez uczelnię listę WSZYSTKICH ocen bierzesz dopiero na rozmowę kwalifikacyjną.
                      E&Y - nie mam pojęcia

To tyle ;) co do audytu to nie orientuję się dokładnie, ale chyba skoro nie patrzą na kierunek przy analizowaniu aplikacji to oceny też ich chyba za bardzo nie ruszają.
                      • Gość: zawiedziony Re: Do mijo81 IP: 213.156.124.* 06.03.11, 13:43
                        Dzięki :)
                        • mijo81 Re: Do mijo81 12.03.11, 23:50
                          Oceny mają generalnie powiedzieć jak bardzo jesteś pracowity. Jeśli na studiach poprawiasz każdy egzamin to wiadomo, że do poświęceń nie jesteś zdolny
                          • Gość: doradca podatkowy Re: Do mijo81 IP: 31.60.146.* 13.03.11, 16:31
                            Nie zgodzę się z Tobą, mijo co do ocen w tej kwestii, że nie świadczą o zdolności do poświęceń. Są osoby które do poświęceń skłonne są jedynie w zamian za konkretną, realną w danej chwili gratyfikację - ja należałam zawsze do takich osób i mimo, że moja średnia nie przekraczała 4,00 to mogłam pochwalić się 5 z kilku przedmiotów, które mnie interesowały oraz uczestnictwem w związanym z tym kołach zainteresowań, konkursach, konferencjach itp I to, mimo pochwalenia się na rozmowie w jednej z firm Big4 powtarzaniem roku na studiach, pozwoliło mi otrzymać ofertę pracy dla tej firmy.
                            Btw, kilka dni temu pijąc piwo ze znajomymi z Big4 podczas mojej parapetówki, (z czego kilka osób doszło do najwyższych stanowisk menadżerskich, włączając to funkcję prezesa w międzynarodowej korporacji FMCG) i patrząc z perspektywy kilku lat na moją karierę w Big4 doszłam do wniosku, że funkcjonowaniem i tzw sukcesem w korporacji rządzą reguły niemalże identyczne jak opisane przez M. Kamińskiego w książce "Gry więzienne". Fragmenty można znaleźć tutaj:
                            www.gnosis.art.pl/e_gnosis/anthropos_i_sophia/kaminski_marek_gry_wiezienne1.htm
                            Oczywiście nikt nikogo nie gwałci w korporacjach, gdzie fetyszem jest poprawność polityczna, niemniej jednak nasuwają się liczne cechy wspólne między regułami w tych 2 z pozoru totalnie odmiennych organizacjach.
                            Czy macie - pytanie do alumni Big4 - taką refleksję, że gdyby przyszło Wam raz jeszcze rozpoczynać od pozycji praktykanta/stażysty/asystenta rozegralibyście tę grę zupełnie inaczej i wiecie, że przyniosłoby to inny, lepszy rezultat? Ta refleksja jest rownież aktualna, jak się okazuje w odniesieniu do licznych menadżerów....

• mijo81 Re: Do mijo81 13.03.11, 17:03
                              Coś żes źle zrozumiał .... nie mówię o średniej nie przekraczającej 4,00 (sam taką miałem) ale o średniej bliskiej 2,00
                              • Gość: nieesia Re: Do mijo81 IP: 178.73.48.* 13.04.11, 18:05
                                Hej, aplikuję na praktyki międzynarodowe w Deloitte i otrzymałam dość nietypowe wyniki z testów- 35% ze słownego, 90% z numerycznego (oba w percentylach) i 68% z angielskiego (jako procent poprawnych odpowiedzi, nie w percentylach). Czy myślicie, że ten słowny przekreślił moje szanse na otrzymanie zaproszenia na AC?
                                Byłabym wdzięczna za odpowiedź.
                                • mijo81 Re: Do mijo81 19.04.11, 21:40
                                  Cholera wie .....
                            • Gość: gość Re: Do mijo81 IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.11, 17:24
                              menadżer to nie jest jakieś wysokie stanowisko w BIG 4, nie przesadzajmy...
                              • fair_rules a jak z aplikacją ? 13.03.11, 23:28
                                Witam jak wygląda kwestia możliwości robienia aplikacji prawniczej w połączeniu z pracą w Deloitte czy Ernście? Czy idą na ręke i dają taką możliwość choćby poprzez odrobienie czy sytuacja gdy pracownik jest nieobecny min 1 dzień w pracy ( a czasami więcej) wyklucza z rekrutacji?

I jakim atutem jest aplikcja np radcowska w toku w Big 4 ?

Pozdrawiam
                                • Gość: gość Re: a jak z aplikacją ? IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.11, 07:13
                                  Nie jest to mile widziane, ponieważ ma się to nijak do tego co robisz w takiej firmie. Pewnie jednak Ci pozwolą. Ale jakim Ty chcesz być radcą prawnym/adwokatem pracując w takiej firmie?Rozumiem, że takim na papierze, bo skończeniu aplikacji nie będziesz miał praktycznie doświadczenia...
                                  • mijo81 Re: a jak z aplikacją ? 19.04.11, 21:41
                                    .... no chyba że będzie w dziale prawnym
                            • blablablablablaa Re: Do mijo81 14.03.11, 00:05
                              O jezu, uśmiałem się. Faktycznie - każda korpo ma swoje "grypsy" i to zwykle grypsujący dochodzą najdalej. Bo grypsujący trzymają się razem, co nie? Dobre, dobre i tak prawdziwe do bólu, że aż przykre.
                      • Gość: Jorg Re: Do mijo81 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.11, 16:31
                        w DTT i PwC też trzeba wszystkie podać, za wyjątkiem Grantów w DTT, tam jest tak jak napisał Diego
      • blablablablablaa KPMG Corporate Finance 02.03.11, 22:23
        Orientuje się ktoś jak w praktyce wygląda rekrutacja do corporate finance do KPMG? "sound knowledge" z rachunkowości i finansów w wymaganiach rekrutacyjnych jest w dosyć dużym kontraście z ogólną polityką "bierzemy wszystkich ogarniętych zainteresowanych" do większości działów we wszystkich firmach w big4. Czy w związku z tym interviewsy to strzelanie merytoryczne z dcfów, fcfów bez litości? ;-)
        • Gość: ManBearPig Re: KPMG Corporate Finance IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.11, 23:20
          Na poczatku testy Bigram, pozniej wewnetrzny sprawdzian (z wycen, umiejetnosci analizy itp.). Na test wewn. jest malo czasu i jest bardzo szczegolowo oceniany, trzeba zrobic go szybko i dokladnie - nie jest jednak trudno gdyz instrukcje sa dosc klarowne, choc wiadomo ze stres moze byc przeszkoda w uzyskaniu zadowalajacego rezultatu. Pozniej masz rozmowe z menedzerami, czesto dosc mocno pod katem merytorycznym. Na praktyki na tym proces sie konczy (choc moze nawet nie ma testow wewn.), na wyzsze stanowiska dochodza rozmowy z partnerami / dyrektorami tu albo podpasujesz albo nie, kryteria dowolne.

Ostatnio jednak slyszy sie ze w cf jest dosc kiepsko i ludzie stamtad sie ewakuuja, ale nie wiadomo na ile to prawda a na ile urban legend.

Zasada "bierzemy wszystkich ogarniętych zainteresowanych" dotyczy chyba jednak bardziej audytu, tam po prostu potrzeba wiecej osob w sezonie i jest duza rotacja ze wzgledu na charakter pracy.
          • blablablablablaa Re: KPMG Corporate Finance 05.03.11, 13:56
            Dzięki za info :-)
          • Gość: Kaem Re: KPMG Corporate Finance IP: 31.60.78.* 28.04.11, 18:58
            > Ostatnio jednak slyszy sie ze w cf jest dosc kiepsko i ludzie stamtad sie ewaku
            > uja, ale nie wiadomo na ile to prawda a na ile urban legend.

Mam wiadomości z drugiej ręki, ale od stycznia odeszło jakieś 20% pracownikow merytorycznych, a i to nie koniec.

Jest to najsłabiej płacący CF w całym big4. Pracy jest dużo, ale główny dowodzacy narzuca nierealne budżety żeby tylko premii nie płacić.
            Ponoć awanse i premie zależą w małym stopniu od wyników, tylko od widzimisie wspomnianego.
            Chodziła taka plotka? ze ludzie stamtąd mijają się na rozmowach u headhunterow :-)
            • Gość: Koleszko Re: KPMG Corporate Finance IP: *.catv.net.pl 12.10.11, 19:12
              Mógłby ktoś nieco rozjaśnić ten fakt? Też słyszałem z rynku, że w KPMG rzucają się na wszystko za psie pieniądze i psują rynek M&A. Jak bardziej precyzyjnie przekłada się to na zarobki? Jest ktoś w stanie skomentować tę kwestię? Będę wdzięczny.
              • cpma Re: KPMG Corporate Finance 13.10.11, 20:47
                No to jednak zle slyszales - ogolnie sytuacja na rynku jest nieciekawa, bo od czasow kryzysu wszystkie Spolki zazarcie walcza o klientow, co nierzadko konczy sie "aukcjami w dol", a utrzymanie dotychczasowych klientow oznacza pogodzenie sie ze spadkiem wynagrodzenia o kilkadziesiat procent.

Pewnie o kazdej z firm mozna powiedziec, ze posiada w swoim portfolio projekty, ktore robi "po kosztach", jednak przoduje w tym chyba dtt czy ey, ktore choc generalnie trzepie bardzo dobre fee, to potrafilo wziac grupe fiat za mniej niz polowe tego, co wlosi placili dtt. Czy i jak oni na tym zarabiaja? Nie mam pojecia, ale wiadomym jest fakt, ze ey cierpi na niedobor pracownikow i wiele projektow jest "obrabianych" asystentami, w zwiazku z tym moga sobie pozwolic na zejscie z wynagrodzenia...
      • Gość: sylwus po praktykach IP: *.94-129-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 03.03.11, 21:10
        Czy ktos wie kiedy ludzie po odbytych praktykach zostaja informowani o ewentualnej ofercie pracy?
        • mijo81 Re: po praktykach 05.03.11, 10:26
          nie później niż po 1-2 miesiącach
          • Gość: taki Re: po praktykach IP: *.icpnet.pl 29.03.11, 19:38
            czy osoby, które nie załapały się na ofertę pracy są jakoś informowane ?
            • mijo81 Re: po praktykach 19.04.11, 21:42
              Pewnie, że są
      • joanna4819 Re: Praca w BIG 4 14.03.11, 10:12
        dobryzawod.blogspot.com/ polecam dodać
        tę stronę do ulubionych. ta wyszukiwarka jest bardzo przydatna.
      • Gość: myslacy Jak ubrać się na testy IP: 213.156.124.* 15.03.11, 21:30
        Hej,
        Pytanie do osób mających już jakieś doświadczenie w tym zakresie - jak ludzie przychodzą zwykle ubrani na testy? Wbrew pozorom to nie głupota - z jednej strony nie bardzo chcę iść w garniturze, żeby wyjść na jakiegoś sztywniaka, a z drugiej zbyt luzacko też nie byłoby OK ;-)

Z góry dzięki za sugestie osób, które już to przeżyły :) (dodam, że chodzi o praktyki)
        • blablablablablaa Re: Jak ubrać się na testy 16.03.11, 07:58
          A jak przyszedłbyś ubrany na rozmowę kwalifikacyjną, albo pierwszego dnia do pracy? Widzisz, problem rozwiązany. Więc wyciągaj hawajskie szorty z szafy.
          • Gość: myslacy Re: Jak ubrać się na testy IP: 213.156.124.* 16.03.11, 08:38
            Na rozmowie kwalifikacyjnej byłbym jednym z kilku kandydatów i rozmawiałbym bezpośrednio z innymi ludźmi. W tym przypadku będę jedną z kilkudziesięciu (?) osób rozwiązujących test na komputerze.
            • blablablablablaa Re: Jak ubrać się na testy 20.03.11, 19:40
              No więc idź w hawajskich szortach. W końcu nigdy nie zdarzyło się, żeby w trakcie testu pogadać z prowadzącymi, pracownikami itp. Mi się zdarzyły w Big4 testy indywidualne, ale skoro idziesz na masówkę to raczej Cię nikt nie zapamięta. Co nie zmienia faktu, że lepiej wtopić się w tłum garniaków niż zostać negatywnie zapamiętanym. Tzn. moim zdaniem.
              • Gość: myslacy Re: Jak ubrać się na testy IP: 213.156.124.* 22.03.11, 16:01
                Pomiędzy hawajskimi szortami a garniturem jest jeszcze "trochę" innych możliwości...

Myślę, że eleganckie buty + ciemne, nie-jeansowe spodnie + marynarka + koszula przeznaczona do noszenia bez krawata nie sprawią, że zostanę negatywnie zapamiętany ;-)
          • Gość: bdg Re: Jak ubrać się na testy IP: *.karoo.KCOM.COM 18.03.11, 00:53
            Ponawiam pytanie: Jaki jest dress code na testach ? 25 marca mam testy do EY na praktyki. Czy można używać kalkulatora ? Czy macie jakieś wskazówki odnośnie cześci z angielskiego ? Pozdrawiam
            • Gość: kk Re: Jak ubrać się na testy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.03.11, 08:02
              Na moich testach w DTTL wszyscy (kilkanaśnie osób) byli w garniturach/garsonkach.
      • Gość: Z zarobki konsultanta (aktualne)? IP: *.181.204.236.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.03.11, 23:29
        Witajcie!
        Proszę zorientowane osoby o podanie aktualnych orientacyjnych przedziałów wynagrodzenia dla początkującego konsultanta w Big 4 (doradztwo podatkowe). Przeczytałam cały (!) ten wątek, ktoś podawał widełki, ale niektóre podobno nie były aktualne, stąd pytanie (może wypowie się ktoś kto dokładniej zna temat). Będę wdzięczna za pomoc.
        Pozdrawiam,
        Z.
        • Gość: san Re: zarobki konsultanta (aktualne)? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.11, 16:27
          było 3 czy 4 strony temu
          • Gość: mag Pytanie IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.03.11, 15:02
            Hej,

pierwszy raz tutaj, dlatego nie krzyczcie ;) - nie dam rady przejrzeć tych tysięcy stron, także bardzo proszę o odpowiedzi na moje pytania, mimo że mam świadomość, że jestem którąś z kolei...

jak to jest z programem 2-letnim w E&Y na studentów 3 roku? warto, czy zapieprz taki, że nie ma kiedy spać? dobrze płacą?

co do rekrutacji: rozumiem, że nie zapraszają wszystkich na testy po wypełnieniu kwestionariusza (konieczne jest dołączanie jakiś dodatkowych listów motywacyjnych czy rekomendacji, bo nie wiem czy warto się z tym bawić) ? jak ewentualnie przygotować się do testów numerycznych? są gdzieś dostępne przykładowe (poza tymi trzema na stronie)?

Bardzo proszę o odpowiedź, bo nie wiem czy nie za wysokie progi dla mnie...
            • Gość: papryka Pytanie IP: *.sgh.waw.pl 28.03.11, 17:30
              Jak długo czekaliście po wypełnieniu formularza na kontakt chodzi mi o E&Y ?
              dzwoniono do Was czy na maila? Jesli ktos się nie łapie do ich profilu poszukiwanego pracownika to w tym etapie dają znać czy totalna olewka?
              • Gość: JD Re: Pytanie IP: klient-81.219.250.55.virenet.pl.* / *.250.219.81.in-addr.arpa 29.03.11, 21:13
                Ja czekałem prawie miesiąc . Zadzwoń do nich !
                • Gość: luna Re: Pytanie IP: *.152.147.221.dsl.dynamic.eranet.pl 31.03.11, 22:22
                  hej, czy ktos wie po jakim czasie po rozwiązaniu testow z angielskiego w KPMG wysylaja zaproszenie na testy psychometryczne?
                  • Gość: gość porstalu Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 19:54
                    czy jest tu ktoś kto idzie na testy 7.04 do E&Y na praktyki? Czy mógłby ktoś napisac co było z tych co już byli, dzięki :)
                    • Gość: spec_bart Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 15:36
                      hej,

co do "gość porstalu" to ja ide 8kwienia także też daj znac co było 7-mego :] i powodzenia :]
                      ps. Testy w Katowicach?
                    • Gość: Unknown Re: Pytanie IP: *.dmbos.com.pl 12.04.11, 15:46
                      A czy ktoś już był na rozmowie z managerami z działu transakcyjnego z zespołu V&BM i dostał odpowiedź zwrotną ? :)

Dzięki
                  • Gość: A. Re: Pytanie IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.11, 21:46
                    Do mnie wysłali po 2 dniach. Orientuje się ktoś, czy są już może przeprowadzane rozmowy?
                    • Gość: a_g_a_t Re: Pytanie IP: 194.11.254.* 06.04.11, 11:43
                      Czy dzwonil ktos do KPMG lub E&Y w sprawie zaproszenia na testy? Czekam juz ponad miesiac i pisalam juz do nich maila w tej sprawie. Potwierdzili, ze moja aplikacja zostala zaakceptowana i ze wezmie udzial w procesie rekrutacji i nie wiem czy znowu sie dopytywac.
                      W ogole czy zaczeli juz testy na asystentow czy rekrutuja najpierw na praktyki?

Pozdrawiam
                      • Gość: arf Re: Pytanie testy IP: *.187.244.2.ip.abpl.pl 12.04.11, 21:27
                        zastanawiam się czy 38 % z angielskiego mimo numerycznego 75 percentyli i werbalnego 85 percentyli pozwoli mi przejść dalej..
                        • Gość: asdsad Re: Pytanie testy IP: 213.156.122.* 12.04.11, 21:54
                          wątpię :/
                          • Gość: wars Re: Pytanie testy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 23:31
                            Mój wynik to: 80 percentyl z werbalnego, 85 z numerycznego i 52% z angielskiego, aplikuję do audytu w Łodzi, czy ten wynik będzie wystarczający?
                            • Gość: wars Re: Pytanie testy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 23:32
                              Mój wynik to: 80 percentyl z werbalnego, 85 z numerycznego i 52% z angielskiego, aplikuję do audytu Deloitte w Łodzi, czy ten wynik będzie wystarczający?
                              • mijo81 Re: Pytanie testy 19.04.11, 21:43
                                To Ci już sam Deloitte powie ....
                              • Gość: gość Re: Pytanie testy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.11, 22:49
                                Pewnie tak. Ale to ciężka praca. Pon-pt projekty wyjazdowe, nadgodziny bez przerwy. To co mówią przy podpisywaniu umowy to nie jest do końca prawda ( 2-3 dni wyjazdowe, reszta praca w biurze). Praktykant przez 6 miesiecy w koncu dostaje ponad 700h do wyrobienia. Oczywiście to okazuje się już po podpisaniu ostatecznej umowy po szkoleniach. Nagle w systemie pojawiają się kolejne projekty. I nie ma mowy o manewrowaniu swoim czasem pracy. Nie można rezygnować z projektów. No i pratykanci nie jeżdzą razem, każdy ma osobne projekty z menedżerami.
                                Tak czy siak są ludzie którym się podoba. Lubią inne miasta, lubią wyjeżdżać i pracować. Nie zniechęcam broń boże. Tylko opisuję sytuacje taką jaka jest :)
                                • Gość: inny gość Re: Pytanie testy IP: 89.78.208.* 20.04.11, 19:37
                                  Rzeczywiście jest jak mówisz ale mnie się ta praca naprawdę podoba. Jasne że raz jest gorzej raz lepiej ale jak sobie pomyśle że mam codziennie za tym samy biurkiem siedzieć po 8h i robić dzień w dzień to samo to doceniam tę pracę.
                                  Dużo zależy od projektu, seniora, menedżera, budżetu na projekt. 3 mc wyjęte z życia ale już sezon pomału się kończy i widać światełko w tunelu.
                                  Nie zachęcam ani nie zniechęcam. Żeby zobaczyć czy to praca dla Was trzeba to poprostu przeżyć.
                                  • Gość: ws Re: Pytanie testy IP: *.p.lodz.pl 09.06.11, 09:08
                                    Mam pytanie dot. Assessment Center w Deloitte.
                                    Jakies 2 tygodnie dostalam wyniki AC (25.5pkt, 4x4.5, 1x4, 1x3.5). Aplikuje do biura w Lodzi.
                                    Czy to jest dobry wynik i czy pzowoli sie zakwalifikowac dalej?
                                    Dodam, ze uczeszczalam na akademie rachunkowosci. Po AC zadnego testu online nie otrzymalam tylko feedback i ze beda sie kontaktowac w razie czego.
                                    Co myslicie?
                      • Gość: agnieszka Re: Pytanie IP: 77.236.26.* 18.04.11, 21:38
                        Witam, był już ktoś na testach w KPMG na A1? do mnie się jeszcze nic nie odezwali i nie wiem, czy czekać, czy przyjąć że mnie olali, czy pisać...
                      • Gość: a Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.11, 20:42
                        Hej, czy ktoś kto pisal testy do E&Y 07.04 albo w bliskim tego terminie dostał jakąkolwiek odpowiedź od hru?
                        • Gość: gab Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 17:34
                          pisałam 5.04 i dostałam odpowiedź
                          • Gość: agnieszka Re: Pytanie IP: 77.236.26.* 21.04.11, 19:16
                            A odpisali Ci od razu, czy po jakimś czasie?
                            • Gość: gab Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 23:44
                              Jakoś 3 dni temu;)
      • menti81 Re: Praca w BIG 4 14.04.11, 21:12
        Wszystkim, którzy chcą zmienić pracę na lepszą, polecam ciekawą stronkę WWW.CORSON.PL to firma która pisze profesjonalne i skuteczne dokumenty: CV i LM. Wierzcie mi to się sprawdza, pracodawcy na prawdę dzwonią! Polecam!
        • Gość: arf Re: Praca w BIG 4 IP: *.187.244.2.ip.abpl.pl 17.04.11, 17:33
          trzeba być naprawdę "porażkowiczem" żeby korzystać z usług takiej firmy, ktoś kto nie umie napisać własnego cv powinien odstąpić od prób aplikowania gdziekolwiek.
          • Gość: madzia Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 21:05
            w 100% zgadzam się z przedmówcą.
      • Gość: Zin Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 22.04.11, 22:35
        A jak wygląda sprawa z wyjazdami w podatkach? Też się jeździ tyle co w audycie czy więcej jest pracy w biurze?
        • mijo81 Re: Praca w BIG 4 24.04.11, 21:19
          Niewiele się jeździ, a jak się pojedzie to na krótko
          • Gość: Zin Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 28.04.11, 01:52
            Dzięki Mijo! :) pozdrawiam ;)
      • szatek100 Re: Praca w BIG 4 28.04.11, 12:36
        Wklejam jeszcze raz. Tym razem we właściwym miejscu.

Mam 26 lat i zastanawiam się nad drugim kierunkiem studiów- FiR bądź Rachunkowość i Controlling na UEK w Krakowie. Jak łatwo policzyć, w wypadku uzyskania magisterium w standardowym terminie będę miał lat 31. Do tego czasu chcę też zrobić CAE z Angielskiego (niedługo) i Gothe-B2/C1 z niemieckiego (trochę później:)). Czy osoba w tym przedziale wiekowym ma jeszcze szansę zaczynać karierę w Big 4, czy też raczej będzie uznana za zbyt starą, posiadającą złe nawyki i coś tam jeszcze? Może zacząć w jakimś BPO a później przerzucić się do czegoś ambitniejszego? Na żadne "praktyki" chyba nie ma szans dla kogoś, kto nie podpada już pod "studenckie" zwolnienia ze składek.
        • Gość: matja Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 28.04.11, 23:04
          Przede wszystkim, to co byłoby dla Ciebie atrakcyjnego w zaczynaniu praktyk w wieku 31 lat, zdobyciu drugiego magisterium i ze sporym jak sądzę (już wtedy) doświadczeniem zawodowym... żeby zapieprzać za 15zł za godzinę? A jak się sprawdzisz, to dostać 5 tysięcy brutto?
          • szatek100 Re: Praca w BIG 4 29.04.11, 08:22

> Przede wszystkim, to co byłoby dla Ciebie atrakcyjnego w zaczynaniu praktyk w w
            > ieku 31 lat, zdobyciu drugiego magisterium i ze sporym jak sądzę (już wtedy) do
            > świadczeniem zawodowym... żeby zapieprzać za 15zł za godzinę? A jak się sprawdz
            > isz, to dostać 5 tysięcy brutto?

5 tysięcy brutto to zarobki, jakich nie osiąga, lekko licząc, 80% Polaków- pamiętajcie o tym. (Ewentualne) praktyki mógłbym zacząć wcześniej- na 3 czy 4 roku. Zastanawiam się tylko, czy taka ścieżka jest możliwa, czy też podania osób nieco starszych z automatu lądują w koszu. Zważywszy na fakt, że firmy BIG4 są uznawana przez większość studentów za najbardziej atrakcyjnego pracodawcę, na brak chętnych pewnie nie narzekają.

pzdr
            • Gość: matja Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 29.04.11, 12:17
              > 5 tysięcy brutto to zarobki, jakich nie osiąga, lekko licząc, 80% Polaków- pami
              > ętajcie o tym. (Ewentualne) praktyki mógłbym zacząć wcześniej- na 3 czy 4 roku.
              > Zastanawiam się tylko, czy taka ścieżka jest możliwa, czy też podania osób nie
              > co starszych z automatu lądują w koszu. Zważywszy na fakt, że firmy BIG4 są uzn
              > awana przez większość studentów za najbardziej atrakcyjnego pracodawcę, na brak
              > chętnych pewnie nie narzekają.

Pamiętam o tym doskonale, choć w dużych miastach, to pewnie ciut inaczej wygląda. Ale mniejsza o to- w biznesie zarabia się co najmniej tak samo dobrze, a pracy mniej :)
              Nie jest prawdą (wg mnie - pewnie sporo osób się z tym nie zgodzi), że karierę można zrobić jedynie mając epizod z wielkiej czwórki w życiorysie. Utrzymanie się w firmie z big4 przez dłużej niż rok świadczy o tym, że nie jesteś skończonym matołem, masz charakter i potrafisz zapier*alać. Nic poza tym. Nauczyć możesz się tyle samo w każdym innym miejscu (tyle, że wymaga to być może więcej własnej inicjatywy- w big4 Cię zmuszają - niektórym może to pasować).
              Jeśli drugie studia planowałeś ze względu na to, żeby być atrakcyjnym dla wielkiej czwórki/innych pracodawców, to odpuść sobie. Jeśli mogę Ci coś doradzić, to poszukaj sobie ciekawej pracy (nawet jeśli bez kokosów na początku), a po roku, jak okrzepniesz - idź na studia wieczorowe/zaoczne (pod warunkiem, że faktycznie bardzo się interesujesz tym, co tam chcesz studiować).
              Jak już koniecznie chcesz do big4, to spróbuj na studiach zacząć pracę w około zawodzie i startuj na AS po studiach. Albo wyjedź za granicę na rok-dwa i wracaj na seniora (praca za granicą - w zawodzie of coz - jest b. wysoko ceniona).

A wracając do pensji - za 5k brutto nie pracowałbym w big4. Popracujesz kilka lat, zdrowie pada, wolnego czasu zero, problemy w związku ze względu na długie nieobecności, jak byś miał dzieciaka, to byś go nie widywał, itd. I to za 4 tysiące netto? A awanse nie przychodzą co kwartał- choćbyś nie wiem, jak się starał. Gdyby było tam tak fajnie, to ludzie by tam zostawali na długie lata.
              • szatek100 Re: Praca w BIG 4 30.04.11, 18:05
                Łatwo powiedzieć "znajdź sobie ciekawą pracę". Polska to nie Zachód. Mieszkam w średniej wielkości mieście i cieszę się, że w ogóle mam robotę na etat i to przy biurku (fundusze UE)Zarobki są słabe a perspektywy branży - jeszcze słabsze. Dlatego muszę działać. Chcę, aby moje drugie studia były praktyczne i dawały realne perspektywy niezłej pracy (średnia krajowa, lub lepiej). Chciałbym jednocześnie, aby branża przynajmniej minimalnie mnie interesowała. Wyszło mi, że finanse to najlepszy wybór, gdyż interesuję się nieco gospodarką a jednocześnie nie mam zacięcia do inżynierii czy IT. Firmy BIG4- jak i inne korporacje, mają tą zaletę, że (teoretycznie) można tam się dostać bez doświadczenia zawodowego. Na współczesnym, ogromnie przesyconym rynku pracy to niebagatelna zaleta. Zdaje sobie sprawę, że zdania odnośnie pracy w BIG4 są podzielone- dla jednych jest to ziemia obiecana dająca ogromne perspektywy, a dla innych maszynka, gdzie ludzi mieli się na kotlety a potem wyrzuca.
                • Gość: matja Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 03.05.11, 16:22
                  Łatwiej znaleźć ciekawą pracę, niż skończyć drugi kierunek studiów. Jeśli zainwestowałbyś tyle pieniędzy i energii w rozkręcenie własnego biznesu, to też by Ci się pewnie udało. Mniej przewidywalne, ale nie znaczy, że trudniejsze.
                  Wracając do głównego wątku - bo gadałem z osobą z doświadczeniem z HR - raczej nie ma szans na praktyki w takim wieku.
                  • szatek100 Re: Praca w BIG 4 03.05.11, 23:45
                    Gość portalu: matja napisał(a):

> Łatwiej znaleźć ciekawą pracę, niż skończyć drugi kierunek studiów. Jeśli zainw
                    > estowałbyś tyle pieniędzy i energii w rozkręcenie własnego biznesu, to też by C
                    > i się pewnie udało. Mniej przewidywalne, ale nie znaczy, że trudniejsze.

Gdybym miał sensowny pomysł i pieniądze, to pewnie już dawno bym rozkręcał. NIestety pomysłu (a tym bardziej pomysłu) nie mam. Poza tym w Polsce 3/4 zakładanych firm pada w ciągu 3 lat od daty powstania a właściciele zostają nieraz z dużymi długami. Za biznes wezmę się, kiedy (jeśli) będę na to gotowy.

> Wracając do głównego wątku - bo gadałem z osobą z doświadczeniem z HR - raczej
                    > nie ma szans na praktyki w takim wieku.

Dzięki za tą informację. Przynajmniej wiem, na czym stoję. Nie napalałem się przesadnie na to BIG4, ale chciałem wybadać istniejące możliwości. Wychodzi więc na to, że jedyną opcją jest podłapanie doświadczenia gdzie indziej i ewentualne aplikowanie na samodzielne stanowisko. Zobaczymy

jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
                    • szatek100 Re: Praca w BIG 4 03.05.11, 23:48
                      EDIT:

a tym bardziejpieniędzy, oczywiście :)
                    • Gość: matja Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 06.05.11, 09:31
                      > Gdybym miał sensowny pomysł i pieniądze, to pewnie już dawno bym rozkręcał. NIe
                      > stety pomysłu (a tym bardziej pomysłu) nie mam. Poza tym w Polsce 3/4 zakładany
                      > ch firm pada w ciągu 3 lat od daty powstania a właściciele zostają nieraz z duż
                      > ymi długami. Za biznes wezmę się, kiedy (jeśli) będę na to gotowy.

Zrobisz jak chcesz. Ja tylko apeluję o większą wiarę w siebie. Ty być może nie będziesz pracował w big4, a ja np. nie będę pracował w cukierni (mimo, iż jest to moje marzenie). Jedno i drugie nas nie zabije. Brak perspektyw w Twojej miejscowości, to spier*alaj do innej. Rodzinę odwiedzisz na święta. Mając 31 lat i niewielkie doświadczenie zawodowe, za to 2 dyplomy będziesz miał większy problem na rynku pracy niż teraz, a na 100% dużo większy niż w wieku 31 lat z 5 letnim doświadczeniem zawodowym. Jak masz spoko angielski, to spróbuj wyjechać sobie na rok do Anglii. Jak masz spoko niemiecki, to wyjedź do Niemiec, albo Austrii. Itp, itd. W międzyczasie czytaj książki z dziedzin, które uważasz za swoje słabe strony.

A do big4 jeśli bardzo chcesz, to aplikuj. Ja się dostałem na praktyki do działu audytu finansowego (na które nie poszedłem) w trakcie studiów na politechnice, nie wiedząc nic o audytach i finansach.

Powodzenia!
        • Gość: BK Re: Praca w BIG 4 IP: *.180.32.35.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.05.11, 20:03
          Jeśli masz możliwość, idź na podyplomowe, a przez czas studiów pomyśl o jakiejś praktyce w mniejszej firmie. Może będziesz mógł iść później do Big 4 już jako osoba doświadczona.

Mnie zaprosili do wzięcia udziału w procesie rekrutacyjnym na praktyki do firm Big 4 mimo wieku 'post-studenckiego'. ;) Więc mam podstawę sądzić, że wiek nie ma wielkiego znaczenia. To co może mieć znaczenie to: dobre stopnie, dotychczasowe sukcesy zawodowe, nietypowe pasje, aktywność studencka typu koła naukowe.
          Pozdrawiam
          • Gość: mysliciel Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.11, 22:13
            Widząc, że aplikowałaś na II roku studiów, trochę się zdziwiłem (jako, że firmy BIG4 wymagają III-V roku). Rozumiem, że było to możliwe ze względu na wiek?:>
            • Gość: BK Re: Praca w BIG 4 IP: *.180.11.32.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.05.11, 23:45
              Może urzekła ich moja historia. ;) A może fakt, że studiowałam inny kierunek. Może pasje, a może znani pracodawcy z innej branży. Nigdy nie wiadomo, co się może spodobać.
              Powodzenia i nie zrażajcie się niepowodzeniami. :)
              • szatek100 Re: Praca w BIG 4 04.05.11, 20:01
                Nie zauwazyłem wcześniej tego wpisu. W jakim właściwie wieku byłaś, gdy Cię przyjmowali na te praktyki ?
      • Gość: BK Krótka refleksja z rekrutacji IP: *.204.117.46.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.05.11, 23:21
        Brałam udział w rekrutacji na praktyki w firmach Big4: tylko KPMG zachowało się z klasą. Przeszłam przez wszystkie etapy, odpadłam dopiero po rozmowie, powiedzieli mi dlaczego i dali wskazówki, co mogę robić by za jakiś czas spróbować się do nich dostać znowu. Być może spróbuję, gdy będę na kolejnym roku studiów.
        Wszystkie pozostałe firmy - buractwo! Gdy nie byli zainteresowani, po prostu urywali kontakt, nie dotrzymywali terminów i nie odpowiadali na maile. Już samo to zachowanie świadczy o ich "kulturze" i o tym, czego można by się spodziewać po współpracy z nimi.
        Nie wiem, jak Wasze doświadczenia z tymi firmami, ja dzielę się moim.
        • nieesia Re: Krótka refleksja z rekrutacji 03.05.11, 14:12
          Hej, też mam takie wrażenie...
          Niedawno zostałam zaproszona na rozmowę rekrutacyjną do KPMG.
          Czy mógłbyś się podzielić wrażeniami z takiej rozmowy? Z tego co pamiętam, to są dwie rozmowy- z panią z HR i z menedżerem. Jak wytłumaczyli swoją decyzję? I jakie dali wskazówki? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.
          Pozdrawiam!
          • Gość: BK Re: Krótka refleksja z rekrutacji IP: *.180.32.35.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.05.11, 19:55
            U mnie to było proste - jestem dopiero na II roku studiów, a zgłosiły się osoby z końcowych lat studiów, z większą wiedzą. Powiedzieli też, że zależy im by osoba była bardziej dyspozycyjna - wiadomo, że jeśli jest na IV-V roku, to ma mniej zajęć i już nie myśli tak bardzo o studiach. Wskazówką było wybranie przedmiotów związanych z działem, do jakiego aplikowałam (nieważne do jakiego :)).
            Pozdrawiam
            • nieesia Re: Krótka refleksja z rekrutacji 05.05.11, 10:08
              ok dzięki:)
      • Gość: Koliberek Re: Praca w BIG 4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.11, 05:48
        Na czym właściwie polega taka praca? Chodzi mi oczywiście o pracę w Big 4. Co się tam właściwie robi, poza tym, że trzepie się tam wspaniała kasiurę i marzy, żeby się tam dostać? Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, na czym polega prestiż tychże Gigantów? Po prostu ciekaw jestem na czym polega tego rodzaju praca i dlaczego to takie prestiżowe?
        • Gość: ona Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.11, 19:33
          prestiżowe może niekoniecznie ale lepiej płatne i ciekawe - przynajmniej dla mnie
        • Gość: matja Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 06.05.11, 09:22
          www.pwc.com/pl/pl
          www.deloitte.com/view/pl_PL/pl/index.htm
          www.kpmg.com/pl
          www.ey.com/PL/pl/home

To adresy stron internetowych tych firm. Myślę, że ich lektura powinna mniej więcej wytłumaczyć czym zajmują się ów firmy. A pracownicy tych firm realizują usługi, które opisane są na stronach. Łącznie w tych 4 sieciach firm pracuje jakieś pół miliona osób - oczywiste jest chyba, że nie zajmują się one wszystkie tym samym...

Największy biznes wśród tego, co robią, to audyt sprawozdań finansowych.

Na czym polega prestiż? Przychody ponad 20 miliardów dolarów rocznie robią np. całkiem niezłe wrażenie. Bogata historia. To, że doradzają największym firmom na świecie. Przede wszystkim jednak big4 wyróżnia się (i tu uwaga - niespodzianka) - wielkością. To jedne z największych organizacji na świecie. W branży audytorskiej nie ma większych firm. A dlaczego tak urosły? Bo są najsprawniejsze w rozwijaniu biznesu.

Sama praca natomiast jest stresująca, wymagająca czasowo (bo już nie koniecznie zawsze intelektualnie), zbiurokratyzowana. W zamian dostaje się za to w miarę przyzwoite pieniądze (choć nie są to jakieś kokosy w porównaniu ze stawkami rynkowymi w dużych instytucjach w Polsce, czy dalej na świecie). Nie sądzę zatem, aby poprawne było stwierdzenie, że "trzepie się tam wspaniałą kasiurę". Zatrważające jest natomiast, że faktycznie dużo osób "marzy, żeby się tam dostać". Z 3 pełnoetatowych prac jakie miałem- ta poza big4 była najfajniejsza.
          • Gość: ciekawska PriceWaterhouseCoopers Service Delivery Center IP: *.187.236.113.ip.abpl.pl 07.05.11, 22:47
            a co sądzicie o PriceWaterhouseCoopers Service Delivery Center Poland Sp. z o.o?
            • Gość: ona Re: PriceWaterhouseCoopers Service Delivery Cente IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 15:19
              nuda, takie jednostki robią najnudniejszą prace audytową ale jeśli ktoś woli prace w biurze to może jest to opcja dla niego
              • Gość: zibi Ernst&Young IP: 156.17.155.* 01.06.11, 13:18
                jak długo czekaliście na odpowiedź czy was przyjęli czy odrzucili po rozmowie z partnerem ?
                • Gość: oj Re: Ernst&Young IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.11, 19:09
                  tydzień do 2 tygodni - jak dłużej się nie odzywają to bardzo prawdopodobne że odpadłeś/aś
                  a jakie miasto?
          • bersiu Re: Praca w BIG 4 05.06.11, 23:54
            Cześć,
            chciałem się Was zapytać jak Wy byście ocenili moją sytuację otóż:
            jestem obecnie na erasmusie ale składałem podanie do E&Y i odezwal się do mnie - pierwszy raz zaprosili mnie na testy w maju ale z wiadomoch powodów nie mogłem się pojawić - napisałem maila że będę później w Polsce i cisza...
            aż tu nagle zadzwonili pod mój polski numer mimo ze podałem też zagraniczny w aplikacji i odebrała moja mama -wiem komiczna sytuacja :)
            powiedzieli jej że chcą się dowiedzieć kiedy wracam bo zapraszają mnie na te testy i żebym po prostu zadzwonił do nich jak już będę w kraju - tzn w czerwcu
            moje pytanie brzmi:
            jak ja się mam do tego wszystkiego odnieść? czy oni mają tak mało chętnych że czekają na jednego człowieka zeby z zagranicy wrócił? bo wątpię że to to iż mam tak ładne cv ;)
            inna sprawa że zastanawiam się jak patrzyliby na mnie nawet gdybym te testy przeszedł bo w lipcu znów mnei nie będzie w kraju...

dzieki za odpowedź
            michal
            • Gość: ManBearPig Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.11, 22:56
              Problemem nie jest brak chętnych (tych ciągle jest sporo), natomiast brak dobrych kandydatów. Z większości rekrutujących działów każdy jest zażenowany poziomem wiedzy zwłaszcza dużej części obecnych studentów/absolwentów SGH (bo tych tradycyjnie aplikuje najwięcej), ale i przedstawiciele innych uczelni też nie grzeszą poziomem. Może na testach jest za niski próg? Może studenci przez różne warsztaty, blogi i fora opanowali do perfekcji bullshit HR-owy? Dlaczego, bardzo często, nawet jak ktoś ma piątki w transkrypcie z finansów/rachunkowości na rozmowie nie jest w stanie zaprezentować zrozumienia podstawowych pojęć/zależności?

Często przez rok na Erasmusie w dobrej szkole w Belgii/Holandii/Niemczech więcej się człowiek napracuje niż przez polskie studia - może dlatego się do Ciebie odzywają bo mają taką nadzieję.

Moim zdaniem warto te testy zdać jak najszybciej - to jest najmniejszy problem całej rekrutacji.
              • Gość: ManBearPig Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.11, 23:03
                Tak w ogóle to, biorąc pod uwagę ostatni performans czy nie powinno się dokonać update'u na tytułu na Big3, bo KPMG dość mocno odstaje...
                • Gość: Kazuya Re: Praca w BIG 4 IP: *.icpnet.pl 08.06.11, 23:25
                  A co się dzieje takiego z KPMG? Mają jakieś problemy?
                  • Gość: wars Re: Praca w BIG 4 IP: *.p.lodz.pl 09.06.11, 09:10
                    Mam pytanie dot. Assessment Center w Deloitte.
                    Jakies 2 tygodnie dostalam wyniki AC (25.5pkt, 4x4.5, 1x4, 1x3.5). Aplikuje do biura w Lodzi.
                    Czy to jest dobry wynik i czy pzowoli sie zakwalifikowac dalej?
                    Dodam, ze uczeszczalam na akademie rachunkowosci. Po AC zadnego testu online nie otrzymalam tylko feedback i ze beda sie kontaktowac w razie czego.
                    Co myslicie?
                  • Gość: Wtf Re: Praca w BIG 4 IP: *.Red-81-36-245.dynamicIP.rima-tde.net 10.06.11, 22:38
                    Firma jako taka nie odstaje, ale najgorzej traktuja pracownikow, najmniej placa... takie polpietro miedzy Big3, a BDO, Rodl, Mazars czy Grant Thornton
                    • Gość: Kaz Re: Praca w BIG 4 IP: *.icpnet.pl 10.06.11, 22:45
                      A ile płacą? Słyszałem, że najsłabiej z big4 płaci Deloitte...
                      • mijo81 Re: Praca w BIG 4 11.06.11, 21:38
                        No właśnie Dt z zarobkami zbliża się do II ligi
                    • mijo81 Re: Praca w BIG 4 11.06.11, 21:37
                      Gość portalu: Wtf napisał(a):

> Firma jako taka nie odstaje, ale najgorzej traktuja pracownikow, najmniej placa
                      > ... takie polpietro miedzy Big3, a BDO, Rodl, Mazars czy Grant Thornton

Ha ha, najmniej płaci .... kto ci takich głupot naopowiadał?
            • Gość: ja ac w kpmg - czy dostal ktos juz odpowiedz? IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.11, 09:29
              hej,

tak jak w temacie, czy juz do kogos z was sie odezwali ?

pozdrawiam
              • fair_rules Uprawnienia audytora wew a praca w Big 4 09.06.11, 12:05
                Hej zastanawiam się nad podjęciem pracy w audycie w Big 4, mam w tym trochę doświadczenia
                W tej chwili jestem w trakcie apl. radcowskiej i uzyskiwania uprawnień na audytora wewn( mam staż, jestem w trakcie studiów podyplomowych...)
                Czy te okoliczności + bardzo dobry angielski dają mi szansę na bycie "zrekrutowanym" czy oni bardziej stawiają na swój własny wychów, ew. szkolenie od podstaw
                A jeżeli tak to jakie stanowisko, jakie zarobki mam szansę, interesuje mnie Warszawa.....
              • Gość: marek Re: ac w kpmg - czy dostal ktos juz odpowiedz? IP: 194.11.254.* 09.06.11, 15:42
                Hej, rozumiem ze jestes juz po rozmowach. Mialas rozmowe i z managerem i HRami? Jak wyglad AC w tym roku? W testach wprowadzili modyfikacje wiec mniemam ze i AC moze skladac sie z nowych zadan.

Miesiac temu mialem testy i dostalem informacje ze przechodze dalej i prosza o cierpliwosc. Tez tak dlugo czekaliscie na rozmowe?

Z gory dziekuje, pozdrawiam

Marek
                • Gość: ja Re: ac w kpmg - czy dostal ktos juz odpowiedz? IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.11, 17:23
                  najpierw byly testy jakos koncem kwietnia je robilem, potem za dwa tygodnie rozmowa z managerami, nastepnie ac (po okolo dwoch tygodniach), teraz czekam na odpowiedz.
                  • Gość: Marek Re: ac w kpmg - czy dostal ktos juz odpowiedz? IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.11, 18:02
                    Dzięki, a mozesz jeszcze napisac jak wygladalo u Ciebie AC?

Powodzenia zycze,
                    Marek
                    • Gość: On Re: ac w kpmg - czy dostal ktos juz odpowiedz? IP: 178.73.49.* 26.06.11, 17:12
                      Hej,

Możecie coś napisać na temat AC w KPMG?
                      Jakiego typu są zadania?
                      Jak bardzo wkraczają w wiedzę audytową/księgową?

Pozdrawiam,
                      On
            • Gość: gość Re: Praca w BIG 4 IP: *.waldex.3s.pl 10.06.11, 23:18
              to normalne, osoby z HR wykonują swoją pracę. nie ekscytuj się tak swoją osobą...
              • nieesia Re: Praca w BIG 4 11.06.11, 12:34
                Hej,
                to co w końcu z tym kpmg? Na innym forum, porównującym kpmg z ernstem wszyscy radzili, by wybrać kpmg. Czy teraz też poradzilibyście kpmg czy jednak teraz ten ernst jest lepszy? Ja się skłaniałam ku kpmg (ponoć dużo milsza atmosfera), ale rzeczywiście proponują mniej kasy niż ernst. Ciekawa jestem waszych zdań!
                • Gość: ad Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.11, 12:49
                  Mówisz o audycie czy doradztwie (finansowym/gospodarczym)?

A jeśli chodzi o kwestie finansowe - masz jakieś aktualne dane? (praktyki, ewentualnie analityk/młodszy konsultant)
                  • nieesia Re: Praca w BIG 4 11.06.11, 13:11
                    chodzi o praktyki.
                    Kpmg (audyt)- 2500 brutto - no błagam, tyle to dostaje kasjerska w supermarkecie!!
                    W EY dali mi wybór między audytem ogólnym i bankowym. Z tymże ten audyt bankowy trochę wykracza poza sam audyt i zajmuje się też doradztwem. Tak przynajmniej mi to przedstawił menedżer. W EY nie wiadomo dokładnie ile, bo płacą od godziny ale pani powiedziała ze to jest minimum 3000 brutto miesięcznie, przy czym obiecują dużo więcej kasy na stanowisko asystenta po odbyciu tych praktyk niż jakbyś szedł tam z ulicy na asystenta.
                    • Gość: ad Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.11, 13:36
                      W KPMG swego czasu (nie tak dawno) oferowano 2200 brutto na praktykach w dziale doradztwa gospodarczego (w Warszawie). Nie ujmując nic audytowi, zwykle ten dział jest trochę bardziej prestiżowy i lepiej płatny.W każdym razie zgadzam się, że jak na takie firmy, są to wynagrodzenia przynajmniej dziwne. Nawet jeśli mówimy "tylko" o praktykach.

Co do tego "dużo więcej" to też nie oczekiwałbym tutaj cudów. Podejrzewam, że z tych 3 tys. w E&Y przejdzie się (jako asystent) maksymalnie na 4-4,5. To oczywiście jest zauważalna różnica, ale nie aż tak ogromna.

Niemniej.. czasy, kiedy Big4 równało się u nas znacznie powyżej przeciętnych zarobkom chyba już powoli mijają.
                      • nieesia Re: Praca w BIG 4 11.06.11, 14:13
                        No chyba masz rację... Ale póki co to nie dostałam lepszej oferty, tzn takiej pracy, która by mi gwarantowała rozwój i mimo wszystko szansę na przyzwoite zarobki w przyszłości.
                        Co byś na moim miejsc zrobił? Pójść do tych krwiopijców z EY?;) Ty rozumiem pracujesz/ pracowałeś w KPMG? Jak tam jest?
                        • Gość: krwiopijca z EY Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.11, 14:21
                          Z takim nastawieniem do EY nie przychodź. Twoje podejście jest głupie i niepoważne.

Co do kasy to asystent z ulicy w EY dostaje 4500 brutto w biurach regionalnych i bodajże 5000 w Warszawie
                          • nieesia Re: Praca w BIG 4 11.06.11, 15:00
                            Ojej, no trochę żartuję z tym krwiopijstwem. Po prostu krążą słuchy, że w EY jest najciężej ze wszystkich big4. A ja jeszcze muszę w między czasie egzaminy pozaliczać i pracę magisterską napisać;/ Zastanawiam się, czy za tę mniejszą kasę w KPMG będę mogła liczyć na nieco większy luz. Bo jeśli nie, to decyzja jest prosta.
                            • mijo81 Re: Praca w BIG 4 11.06.11, 21:42
                              To nie słuchy, to prawda
                              • Gość: oj Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.11, 23:02
                                mijo głupoty gadasz a te słuchy rozpowszechniane są właśnie przez to forum

Tak dużo zależy od projektu, seniora, że nie da się tych warunków porównać. Co więcej różnice są pomiędzy stolicą a oddziałami regionalnymi na niekorzyść tych drugich

• mijo81 Re: Praca w BIG 4 12.06.11, 20:18
                                  Te "głupoty" gadają ludzie, którzy z E&Y pouciekali do innych firm Big4 a znam z 7 takich osób, a w drugą stronę takich ludzi nie znam .... no dobrze ...znam jedną .... o czymś to chyba świadczy.
                                  A jak senior w E&Y z urzędu nie ma nadgodzin to sobie siedzi i siedzi i zażyna innych
                                  • Gość: ff Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.11, 07:34
                                    Moze w audycie to sie zdarza, ale ja np. nie znam nikogo kto by dobrze wyszedl na transferze do kpmg do dzialow typu advisory.
                                    • mijo81 Re: Praca w BIG 4 23.06.11, 01:38
                                      No bo własnie gadka jest o audycie
                                  • Gość: . Re: Praca w BIG 4 IP: *.zvid.net 18.06.11, 10:24
                                    a ja znam. 5 osób z deloitta i 4 osoby z pwc i to tylko w moim dziale (jeden z podatkowych).
                                    z kpmg nikogo, ale też nikt tam nie odchodzi z ey. odchodzą od nas głównie do deloitta (3 osoby kojarzę), do pwc rzadziej, bo w deloitte większą kasę im oferowali. a tak serio, to w życiu mnie by tak nie ogłupiło, żeby z 1 big 4 przechodzić do drugiej, z deszczu pod rynnę :D jak już odchodzić, to porządnie ;)
                                    • mijo81 Re: Praca w BIG 4 07.08.11, 13:45
                                      W takich wypadkach to pewnie tylko o kasę chodzi ... skoro i tak będę robił to samo to przynajmniej za lepsza kasę.
                                • Gość: big Re: Praca w BIG 4 IP: *.iurid.amu.edu.pl 14.06.11, 15:54
                                  czyli w audycie więcej się zasuwa w biurach regionalnych? a w podatkach?
                                • Gość: mike Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.11, 19:08
                                  to w regionach lepiej czy gozej?
                                  • Gość: mike Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.11, 19:32
                                    chodzi mi glownie o atmosfere
                                    • mijo81 Re: Praca w BIG 4 23.06.11, 01:39
                                      w regionalnych generalnie praca jest cięższa ale atmosfera lepsza
                                      • Gość: Grid Re: Praca w BIG 4 IP: *.icpnet.pl 04.07.11, 14:56
                                        Na czym polega lepsza atmosfera w biurach regionalnych...?
                                        • westillneedheros Re: Praca w BIG 4 21.07.11, 16:20
                                          Witam,

szukam osób, które mogłyby mi powiedzieć co nieco więcej o biurze firmie Ernst and Young we Wrocławiu - jakie są warunki finansowe, ludzie, atmosfera, tempo pracy?

Jakie proponują warunki dla osób po studiach znających dobrze języki obce, do pracy w audycie? Jaka jest na początku pensja? Czy jest dużo nadgodzin i jak się pracuje?
                                        • westillneedheros Re: Praca w BIG 4 21.07.11, 16:21
                                          Witam,

szukam osób, które mogłyby mi powiedzieć co nieco więcej o biurze firmie Ernst and Young we Wrocławiu - jakie są warunki finansowe, ludzie, atmosfera, tempo pracy?

Jakie proponują warunki dla osób po studiach znających dobrze języki obce, do pracy w audycie? Jaka jest na początku pensja? Czy jest dużo nadgodzin i jak się pracuje?
                                        • mijo81 Re: Praca w BIG 4 07.08.11, 13:47
                                          Gość portalu: Grid napisał(a):

> Na czym polega lepsza atmosfera w biurach regionalnych...?

Jest mniej ludzi, wszyscy się znają, jest po prostu przyjaźniej
                        • Gość: ad Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.11, 15:34
                          Pracowałem w Accenture (było różnie, ale na pewno płacili dobrze, również za nadgodziny). W KPMG nie, bo nie zdecydowałem się ze względu na taką ofertę. Chociaż dalej nie wykluczam tego w przyszłości, bo słyszałem trochę dobrego na temat ludzi tam pracujących.

O E&Y nie wiem właściwie nic. Kiedyś opinie były raczej niepochlebne, ostatnio trochę zaczęło się zmieniać, więc może nie jest tak źle.

W twoim przypadku zwróciłbym uwagę przede wszystkim na elastyczności przyszłych przełożonych, a nie tylko wysokość zarobków. Jeśli jeszcze studiujesz to zakładam, że po pierwsze wysokość pensji nie musi być czynnikiem najważniejszym (choć istotnym), ważne natomiast będzie to, aby mieć trochę czasu na dokończenie studiów i wszelkich formalności z nimi związanych. Jest różnie, ale nie ma też co za bardzo wybrzydzać.
                          • nieesia Re: Praca w BIG 4 11.06.11, 17:02
                            dzięki:)
                            • mijo81 Re: Praca w BIG 4 23.06.11, 01:40
                              Tylko elastyczność przełożonych dopiero wychodzi w praniu
      • Gość: pytajnik BIG4 a inne firmy z sektora finansowego IP: *.echostar.pl 12.06.11, 01:38
        Hej,

Zastanawiam się jak prezentuje się big4 na tle innych firm finansowych.
        Interesuje mnie głównie rynek ubezpieczeń, ewentualnie bankowość.
        Wiadomo - firmy big4 są najbardziej znane i wiem mniej więcej jak wygląda sytuacja w nich (pod względem zarobków, ilości pracy etc.). Bezsprzecznie na starcie są bezkonkurencyjne (oczywiście pomijam tu McK, BCG i ATK, bo to jednak inna liga).

Moje pytanie dotyczy raczej dłuższej perspektywy - 3 czy 5 lat. Wiem, ze w big4 jest dosyć znacząca progresja zarobków. Pytanie w takim razie ile można zarabiać np. w PZU po 3 latach pracy na specjalistycznym stanowisku.

Gdyby ktoś się orientował, to z gry dzięki za odpowiedź:)
      • Gość: mikamika rozmowa z partnerem EY IP: *.dynamic.mm.pl 14.06.11, 18:10
        mam jutro rozmowe z partnerem (audyt..) i nie za bardzo wiem czego sie spodziewac! duzo pewnie zalezy od tego na kogo trafie.. ale czy ktos moze podzielic sie swoimi doswiadczeniami jak to wygladalo? rozmowa raczej taka hr-owa czy merytoryczna? :)
        • Gość: aaa Re: rozmowa z partnerem EY IP: 156.17.155.* 15.06.11, 10:29
          zależy jaki partner i miasto
          • Gość: mikamika Re: rozmowa z partnerem EY IP: *.dynamic.mm.pl 15.06.11, 15:41
            Gość portalu: aaa napisał(a):

> zależy jaki partner i miasto

doprawdy? :/
            wiem ze zalezy, ale prosilam by ktos opowiedzial o swoich doswiadczeniach, zwykle jednak sa jakies schematy na tych rozmowach i jakies ogolnie wnioski dot tych rozmow mozna wyciagnac. tak jak wczesniej ktos napisal jakie mial pytania na rozmowie z HR i menedzerem, to u mnie w duzej mierze te pytania sie potworzyly dlatego wskazowki osob, ktore odbyly takie rozmowy sa cenne.
            w kazdym razie, jestem juz po, byla to luzna rozmowa o roznych moich doswiadczeniach zyciowych, dlaczego ubiegam sie o ta prace, plus ogolne pytanie czym zajmuje sie audyt :]
            • Gość: ewusia Re: rozmowa z partnerem EY IP: 156.17.155.* 16.06.11, 13:21
              powiedział ci czy cie biorą ? czy za jakiś tam czas masz dostac telefon ?
              • Gość: mikamika Re: rozmowa z partnerem EY IP: *.dynamic.mm.pl 17.06.11, 00:37
                czekam na odpowiedz... wczesniej zadzwonili od razu nastepnego dnia, tym razem jeszcze nie, zobaczymy co z tego wyniknie i mam nadzieje ze max 3-5 dni bede czekac na odp...
                • Gość: vil Re: rozmowa z partnerem EY IP: *.acn.waw.pl 17.06.11, 19:28
                  ja po rozmowie z partnerem czekałam dokładnie 6 dni na telefon :) w ciągu 2 dni od otrzymanego telefonu została przygotowana umowa
                  • Gość: mikamika Re: rozmowa z partnerem EY IP: *.dynamic.mm.pl 19.06.11, 14:22
                    mysle ze do konca tego tygodnia powinni sie odezwac; jak nie, to sama tam zadzwonie :) dzieki za info tak w ogole :)
      • Gość: mani zarobki asystenta KPMG IP: *.dynamic.mm.pl 23.06.11, 00:47
        orientuje sie ktos ile w tym roku proponuje KPMG asystentom w audycie (na umowe o prace)?? bylabym bardzo wdzieczna za info :o)
        • mijo81 Re: zarobki asystenta KPMG 23.06.11, 01:44
          Było 4,5 i 5 (Wawa). Nie powinno się to jakoś zmienić .... no chyba że....
          • Gość: student Re: zarobki asystenta KPMG IP: *.netico.pl 23.06.11, 13:17
            a orientuje się ktoś ile proponują w podatkach?
          • Gość: mani Re: zarobki asystenta KPMG IP: *.dynamic.mm.pl 23.06.11, 14:06
            wiem ze tyle dawali do tej pory, ale moze cos sie zmienilo w tym roku? :) moze jest na forum ktos kto dostal konkretna propozycje w obecnym naborze? :D
            • Gość: aaa Re: zarobki asystenta KPMG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.11, 23:56
              w tym roku audyt (wwa) 5k brutto.
              • Gość: mani Re: zarobki asystenta KPMG IP: *.dynamic.mm.pl 24.06.11, 22:32
                dzieki za info :) choc nie zaproponowali mi tej pracy w koncu, ale dostalam za to propozycje od EY :)
                • Gość: aaa Re: zarobki asystenta KPMG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.11, 02:22
                  na jakim poziomie zarobki w tym ernscie?
              • mijo81 Re: zarobki asystenta KPMG 25.06.11, 18:12
                Gość portalu: aaa napisał(a):

> w tym roku audyt (wwa) 5k brutto.

Czyli nic się nie zmieniło ... to dobry dla "starszych" - w dół nie pójdzie
                • Gość: mani umowa Ernst IP: *.dynamic.mm.pl 29.06.11, 20:11
                  mam jeszcze jedno pytanie, nie wiem czy na forum juz padlo.. - czy po odeslaniu umowy do EY odzywaja sie, by potwierdzic, ze doszla? czy mam juz tylko czekac na info w sprawie szkolenia w pazdzierniku (praca w audycie)? a moze sama powinnam zadzwonic, by sie upewnic? jestem troche nieufna;)
                  • Gość: a Re: umowa Ernst IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.11, 20:21
                    do mnie z PwC się nie odezwali wiec napisałam maila i się upewniłam ;)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka