Gość: el Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.12, 08:57 Ja mam pytanie dotyczące zarobków w 'prawie BIG4', czyli Grant Thornton, TPA Horwath itp. Ile tam zarabia Asystent ? I jeśli ktoś pracował, to jakie macie doświadczenia z pracy u nich ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Praca w BIG 4 IP: *.eu 09.07.12, 14:58 w GTFR jest to zazwyczaj ok. 2200-2500 brutto dla konsultanta, więc tak sobie, jednak można negocjować. Atmosfera luz totalny, o 16 prawie wszyscy wychodzą, tempo pracy niskie, ale wyjazdy i inne niedogodności takie jak w BIG4 pozostają. Firma sponsoruje szkolenia z angielskiego dla pracowników, ale za szkolenia merytoryczne musisz zapłacić sobie sam (przy takiej pensji jak powyżej jest to znacznie utrudnione). Praktyki w miażdżącej większości bezpłatne, w większości też są wymieniani po 3 m-c, żeby z nimi nie podpisywać płatnych kontraktów. Generalnie beznadzieja z punktu widzenia rozwoju, natomiast fajna opcja dla tych, którym nie zależy jakoś bardzo na kasie a nie chcą się przemęczać. Co do TPA to jest to podobna rzeźnia jak BIG4 tylko za ok. 1/3-1/4 mniejszą kasę, plusem jest na pewno mniej wyjazdów na "przeglądy podatkowe". Przy rekrutacji nie ma testów, sprawdzany jest angielski (poziom C1 wymagany) i wiedza merytoryczna. Aplikuje podobna ilość ludzi jak do BIG4. Atmosfera podobna jak w BIG4, poczytaj sobie opinie w necie, są zarówno pozytywne, jak i skrajnie negatywne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.12, 15:35 Dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź. Pensja 2200-2500 brutto jest miażdżąca, jeśli chodzi o utrzymanie w Wwie, ale może faktycznie uda się coś wynegocjować :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Re: Praca w BIG 4 IP: *.wtvk.pl 21.07.12, 00:00 Jeśli chodzi o praktyki to TPA płaci naprawdę dobrze, choć trochę mniej niż BIG4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qaz Re: Praca w BIG 4 IP: *.147.160.55.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.07.12, 14:20 Witam. Mam pytanie dotyczace rekrutacji na A1 do EY (kat-kra audyt), mianowicie czy dostał juź ktoś z Was oferte lub negatywna odpowiedź po rozmowie z partnerem? Dzieki i pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podatki Re: Praca w BIG 4 IP: *.eu 09.07.12, 15:13 Podzielę się moimi spostrzeżeniami nt. BIG4: PRAKTYKA Dobrze płatna. To jedyny plus. Na ogół sprowadza się do robienia tzw. "reasearchów", czyli przekopywania kilkuset (jak trzeba to kilku tysięcy) interpretacji i wyroków w poszukiwaniu odpowiedzi na jakieś pytanie; generalnie nuda jak diabli, po kilku godzinach Twoje oczy będą czerwone niczym po marihuanie. Zapieprz straszny, na wszystkie zadania masz określoną (za małą) ilość czasu, choć wprawdzie zdarzają się dni, że nie robi się prawie nic, to jednak są tak hardkorowe, że ledwo dotrzesz do domu i od razu padniesz na łóżko lub podłogę. Praca z rzędu tych, gdzie czekasz na koniec dnia... PRACA W sezonie siedzisz do oporu, "północ" nie jest wbrew pozorem wcale straszną ani rekordową godziną. Poza sezonem wychodzisz o 17-18, ale bierzesz tyle pracy do domu, że kończysz o 1 w nocy, niekiedy nawet o 3-4. Płaca i socjal - nice. Wprawdzie nie ma tylu wyjazdów co w audycie, co niewątpliwie jest plusem, ale i tak zapierdziel jest potworny, standardowy człowiek wytrzyma 2-3 lata. Są oczywiście osoby, które wytrzymają więcej, ale to bardzo silne fizycznie i psychicznie osoby, które na ogół mają dodatkową motywację (np. kredyt) i brak życia osobistego. Generalnie zapieprz ponad ludzkie siły to nie tylko domena audytu, w podatkach też to ma miejsce. Właśnie dlatego jest tak duża rotacja w tych firmach. Generalnie idąc do BIG4 należy się nastawić na to, że można odpaść szybko, więc po pierwsze NIE BIERZCIE KREDYTÓW pod pensję z BIG4, po drugie - miejcie alternatywę w zanadrzu jakby co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Praktykant Re: Praca w BIG 4 IP: *.zicom.pl 09.07.12, 15:55 Mam pytanie do Ciebie (albo do kogolwiek, kto wie coś na ten temat ;) ): Jaka jest szansa, że po 3-miesięcznych praktykach praktyki zostaną przedłużone? Nie chciałbym po 3 miesiącach obudzić się z ręką w nocniku... Czy jest jakaś zasada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Praca w BIG 4 IP: 195.150.71.* 13.07.12, 17:35 Hej, właśnie niedawno byłam na Centrum Oceny, gdzie nas otwarcie informowano, że oni szukają kogoś na dłużej i nie będą odrzucać po 3 msc, a raczej przedłużą na kolejne 3 msc - potem zatrudniają już na stałe. Spodziewam się, że pewnie odrzucą tych, którzy się nie sprawdzili, a generalnie chcą zrekrutowac przyszłych pracowników. Jednakże, to zależy pewnie od oddziału w którym jesteś, ich zapotrzebowania, konkretnego teamu, tego jak są z Ciebie zadowoleni itp. Btw. zostałam przyjęta na praktyki w podatkach, ale nie do tego zespołu do którego chciałam (CIT), a do VATu (czyli zespół Indirect). Wie ktoś, czym konkretnie się tam ludzie zajmują? Byłabym wdzięczna za odpowiedź!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podatki Re: Praca w BIG 4 IP: *.eu 17.07.12, 01:03 VATem :D A serio to w sumie praca jest podobna do innych zespołów tylko więcej jest przeglądów podatkowych. No i praca bardziej upierdliwa bo VAT to trudna materia. No i jest nieco inny rozkład ciężaru pracy - na początku miesiąca masz przez parę dni labę, pod koniec z biura mogłabyś praktycznie nie wychodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Praca w BIG 4 IP: 195.150.71.* 13.07.12, 17:38 A mi mówili, że pracują 8 h, bardzo rzadko dłużej. O której firmie z Wielkiej Czwórki mówisz? I oddziale Warszawskim czy regionalnym? Byłabym wdzięczna za jakieś info, bo się trochę przeraziłam :D Praca pracą, ale życie chce się mieć :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej k Re: Praca w BIG 4 IP: *.e-wro.net.pl 15.07.12, 22:04 Na początku skup się na pracy, a w przyszłości będziesz miała trochę życia. Praca 10-12h to wcale nie jest jakaś rzeźnia, po prostu trzeba być na to gotowym skoro chce się iść tą drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Praca w BIG 4 IP: 195.150.71.* 16.07.12, 23:01 No cóż, za jakiś czas się sama przekonam jak to jest i wtedy się odezwę :) Z jednej strony dużo się słyszy o tych tonach nadgodzin w korporacjach, z drugiej - myślę, że to zależy od wielu czynników (jak dział, miasto, która firma itp.) Mnie powiedzieli, że pracują po 8 - a jednak nie podejrzewałabym ich o kłamstwo. W końcu tyle mówią o podejściu do pracownika i uczciwości :) No cóż może jestem naiwna :D, ale mam nadzieję, że niedługo się przekonam na własnej skórze jak jest naprawdę :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podatki Re: Praca w BIG 4 IP: *.eu 17.07.12, 01:10 A więc tak: 1) Jeśli "życie chce się mieć", to zapomnij o BIG4, jak i o każdej międzynarodowej korporacji. W każdej masz zapierdziel aż miło, BIG4 nie jest nawet najgorsza (w pewnej międzynarodowej agencji reklamy na S znajomy wychodził z pracy prawie dzień w dzień następnego dnia rano, z kolei w kancelariach z tzw. "Magic Circle" siedzi się np. do 23 w biurze) ale nie jest też prawdą, że "pracuje się 8h" :D 8h widzę tylko w takim układzie, że wykopują pracowników o 17 do domu i później siedzą oni w domu do północy albo dłużej. Field tested. 2) Oddział regionalny. 3) Podejście do pracownika - no cóż :) rotacja składu w tych firmach mówi sama za siebie, gdyby pracowało się tam po 8h to ludzie by tam siedzieli do czterdziestki albo pięćdziesiątki, prawda? A zwiewają po 3-4 latach. Coś jest nie tak, prawda? 4) Najgorsza nie jest nawet ilość pracy, a jej INTENSYWNOŚĆ. Po wyjściu z biura jesteś wrakiem, masz ochotę tylko walnąć się na łóżko i zasnąć... a nie można, bo jeszcze "praca domowa" czeka! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zazenowany Re: Praca w BIG 4 IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.12, 13:53 Witam mial moze ktos nastepujaca sytuacje podczas procesu rekrutacyjnego: 1. etap cv - ok, zaproszenie na testy online 2. etap testy online - zaliczone, zaproszenie na testy do biura 3. etap testy w biurze - zaliczone, info ze skontaktuja sie w celu wyznaczenia terminy rozmow 4. cisza 5. po miesiacu moj kontakt info ze umawiaja rozmowy i prosza o cierpliwosc 6. cisza 7. mail, ze rekrutacja do mojego dzialu zostala zakonczona i dziekuja za wziecie udzialu w rekrutacji.. Trochę tego nie ogarniam, skoro przeszedłem testy i dostalem info ze bede mial rozmowy to powinienem je miec.. Firma ktora tak sobie pogrywa to E&Y, z tego wzgledu szczerze odradzam skoro tak sie zachowuja juz podczas rekrutacji. Mial ktos tak? Jakies info konkretniejsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Machete Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.12, 20:32 Do jakiego działu aplikowałeś zażenowany? I w jakim mieście? Może po prostu się rąbneli wysyłając mejla??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zazenowany Re: Praca w BIG 4 IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.12, 22:58 Jeśli chodzi o możliwość pomyłki z ich stronie z mailem jestem pewien, że można to wykluczyć. Dział Advisory, wwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Machete Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.12, 23:04 To może spróbuj zadzwonić do HR?? Zawsze to lepsza metoda aniżeli mail, na który człowiek może nie odpowiadać przez wiele dni (jak nie tgodni...)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zazenowany Re: Praca w BIG 4 IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.12, 15:43 Tutaj problem jest w tym, ze rekrutacja sie zakonczyla, a oni zdarzyli zrekrutowac tyle ile potrzebowali osob. Nawet jesli mieli jakas kolejnosc przeproawdzania rozmow wg "atrakcyjnosci" kandydata to i tak uwazam, ze to nie fair skoro dostalem info ze rozmowe bede mial. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zazenowana Re: Praca w BIG 4 IP: *.home.aster.pl 21.07.12, 13:27 Widać, w EY bardzo powszechne jest pomiatanie już na etapie rekrutacji. Moja rekrutacja trwała 3 miesiące, i o ile początkowo wszystko szło w miarę szybko, to od rozmowy z partnerem odpowiedź była dopiero po 2 miesiącach. W międzyczasie kilka telefonów, że oczywiście już za chwilę będzie rozstrzygnięcie... Taki urok korporacji, nikt nikogo tam nie zaprasza... Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 21.07.12, 13:46 Bo im się nie chciało przeprowadzać rozmowy, która i tak nie miałby sensu. Napisali ci, że rozmowę będziesz miał w momencie, wktórym nawet nie wiedzieli kiedy, z kim i po co ta rozmowa. Byłeś po prostu w rezerwie, jak się okazało że do pierwszego składu nie wpadniesz, to po co mieli cię jeszcze testować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lass Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.12, 20:40 Moim zdaniem i tak zachowali się uczciwiej niż KPMG, gdzie odsiew na rozmowach, z tego co zauważyłam, jest minimalny, a testy też przechodzi większość, bo są banalne. W efekcie na AC idzie dużo osób, wiadomo że ofertę pracy dostanie kilkanaście osób (a na AC od maja do lipca było około setki), ale panie z rekrutacji pracowicie dzwonią co jakiś czas i informują, że decyzja jeszcze nie jest podjęta. Większość ludzi nie jest świadoma, że istnieje coś takiego jak lista rezerwowa i mimo wszystko robi sobie nadzieje. Ja osobiście zdawałam sobie sprawę, że na tej liście rezerwowej zajmuję dosyć odległe miejsce, byłam nawet zdziwiona, że w ogóle przeszłam przez etap rozmów (menedżer na rozmowie ze mną więcej wysiłku wkładał w walkę z sennością niż w zadawanie mi jakichś pytań), tak więc jakichś większych złudzeń sobie nie robiłam. I jak dla mnie ten nadmiar kurtuazji jest grubą przesadą, lepsze wrażenie pozostawiliby po prostu informując, że dziękują, a nie odzywając się co jakiś czas, że decyzja nie jest podjęta. Zazenowany, popatrz na to z tej strony: przynajmniej nie zmarnowałeś tak jak ja całkiem dobrych 2 dni urlopu na interview i AC:) Aczkolwiek możliwość zobaczenia na własne oczy, co 8 lat pracy w audycie robi z człowiekiem, była bezcenna:) Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 21.07.12, 23:10 Kurtuazja ta nie jest przesadą, tylko dbaniem o swój interes. Jeżeli nie jesteś beznadziejny to cię zwodzą takimi tekstami na wypadek, gdyby pierwszy skład się wykruszył. Kandydaci, którzy otrzymali propozycję często zwlekają z podjęciem decyzji, wybierają propozycję konkurencji albo wogóle co innego. Więc po co mają mówić ci od razu "nie" skoro za miesiąc lub dwa będą ci mówić "tak". W tych firmach ciągną rekrutację i daję ci nadzieję dopóki nie będą pewni na prawie 100% co do obsady stanowisk .... dopiero wtedy dziękują lub przerwywają rekrutację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.12, 12:59 Czyli ja jestem na szarym końcu nawet tej rezerwy :D Odezwali się kilka dni temu,że mam wypełnić testy numeryczne itd. po pozytywnym teście z angielskiego. Nie wiem czy sobie tego nie podarować... (?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Praca w BIG 4 IP: *.nottingham.ac.uk 22.07.12, 18:09 Czy ktoś się orientuje czy EY nadal rzeczywiście prowadzi rekrutację do działu podatkowego (Wawa&Poznań) czy taka informacja na ich stronie to tylko pro forma? Mam już zaproszenie na testy do ich biura w tym tygodniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zxc Re: Praca w BIG 4 IP: *.icpnet.pl 23.07.12, 18:01 Do poznania ernst prowadzi rekrutacje na 100% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dl Re: Praktyki IP: *.acn.waw.pl 27.07.12, 16:54 Witam wszystkich. Wlasnie dostalem oferte praktyk w KPMG i mam pytanie do osob ktore juz praktykuja/pracuja w audycie. Na co radzicie zwrocic uwage przed praca, co mozna jeszcze poczytac zeby sie doksztalcic i byc lepiej przygotowanym, jak wyglada poczatek praktyk? Dzieki wielkie za wskazowki, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praktyki 27.07.12, 21:26 Kup sobie garnitur, koszulę i buty. Dla sportu możesz sobie poczytać rachunkowość i rewizję finansową, jak nie jesteś po tych kierunkach. Po szkoleniach od razu do roboty. Nie obijać się a zapieprzać to będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malaga Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 07.08.12, 14:32 Czy jest tu ktoś kto 31-go lub 2-go pisał testy w Rzeszowie do Deloitte (praktyki w podatkach)? Dostałam wyniki testów wczoraj i nie wiem jak będzie z przejściem dalej bo zwaliłam angielski (nie wiem jak to się stało bo mam zdany w marcu CAE a z testu w biurze 45% :|). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: khgrfld Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.12, 13:12 Hej, przeanalizowałam wątek, ale nie znalazłam odpowiedzi na pytanie: czego spodziewać się na AC (KPMG, Wwa)? Jakie są zadania indywidualne/ grupowe? W innych językach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Praca w BIG 4 IP: *.mirasoft.pl 13.08.12, 10:51 w jakim języku jest oprogramowanie na kompie w PWC Service Delivery Center dział niemiecki: polskim, niemieckim, czy angielskmi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Praca w BIG 4 IP: *.mirasoft.pl 13.08.12, 13:49 w jakim języku jest oprogramowanie na kompie, excel itd. w PWC Service Delivery Center dział niemiecki: polskim, niemieckim, czy angielskim? Odpowiedz Link Zgłoś
mewa57 Re: Praca w BIG 4 21.08.12, 13:07 Hej, czy jest tu ktoś kto był na testach 08/08 do HRC w PwC? Macie już jakieś informacje o terminie rozmowy z menedżerem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imadlo Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 27.08.12, 19:59 Rekrutacja trwa cały rok ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corpostyle Re: Praca w BIG 4 IP: 192.165.213.* 30.08.12, 16:26 A tak na prawdę to co jest najtrudniejszego czy najbardziej męczącego w audycie w BIG 4? Poziom zadań/obowiązków czy ich ilość ? Ktos łaskawy mógłby krotko opisać przykładowe zadanie na poziomie asystenta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asystent Re: Praca w BIG 4 IP: *.ghnet.pl 30.08.12, 22:28 Nie określiłabym tych zadań jako trudne lecz męczące ze względu na ich ilość. Wszystko zależy od projektu bo można przepracować 8h w spokojnym tempie ale zdarzają się i takie projekty gdzie śpisz 3h bo np jest za mało ludzi i robisz za troje. Generalnie robisz to co na danym poziomie bilansu lub P&L jest wymagane czyli jako A1 należności, zobowiązania, śt (jeżeli nie ma A2 to również może to być każdy inny obszar). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corpostyle Re: Praca w BIG 4 IP: 192.165.213.* 31.08.12, 10:49 Dzieki za klarowna odpowiedz :-) Rzeczywiście brzmi to trochę przerażająco, aczkolwiek wiadomo coś za coś - szybki rozwój w takich warunkach pracy jest niewątpliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asystent Re: Praca w BIG 4 IP: *.ghnet.pl 31.08.12, 15:09 Trzeba wziąć pod uwagę również to iż takie tempo pracy nie trwa cały rok, w sezonie jest ciężko czasem w wakacje są takie nudy że trudno wysiedzieć na tyłku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imadlo Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.12, 17:16 Przy "odrobinie szczescia" nie zauwazysz roznicy miedzy sezonem a "latem" i jako A1 zrobisz cale badanie, od cashu po przychody, rezerwy, podatek etc. Wszystkiego dobrego! Odpowiedz Link Zgłoś
sushuang Re: Praca w BIG 4 01.09.12, 22:17 A mnie zaprosili na testy w poniedziałek 03.09.2012 Jak już będzie po wszystkim to postaram się coś napisać. Dodam tylko, że startuje na praktyki do działu audytu ogólnego i mam za sobą półroczne doświadczenie w tej branży(praktyki) co oczywiście w testach i tak mi nie pomoże. Może jednak później będą na mnie łagodniej patrzeć, na co i tak nie liczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kret Re: Praca w BIG 4 IP: 178.73.36.* 01.09.12, 23:29 Witam. Wie ktoś jakich zadań można się spodziewać na Assessment Center w rekrutacji na praktyki w audycie w Deloitte? Może są tu jakieś osoby, które przeszły przez ten cyrk? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kret Re: Praca w BIG 4 IP: 178.73.36.* 01.09.12, 23:42 Za równo 2 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sushuang Re: Praca w BIG 4 01.09.12, 23:55 A jak Ci poszły testy jeżeli można zapytać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kret Re: Praca w BIG 4 IP: 178.73.36.* 02.09.12, 00:08 80 85 65. Testy na inteligencję, a trzeci z angielskiego. Nie idzie się do takich przygotować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Praca w BIG 4 IP: *.mirasoft.pl 04.09.12, 19:34 hej, wlasnie dolaczylam do pwc service delivery center i z tego co widze jestesmy supportem dla audytu, robimy cala brudna robote i wysylamy audytowi wszystko na tacy, wiec co Wy tam robicie w tym audycie oprocz wyjazdu do klienta, odebrania dokumentow i przekazania gotowego audytu zrobionego przez SDC chyba tylko zbieracie kase i narzekacie? oswieccie mnie prosze, bo jak nie to sie przenosze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Praca w BIG 4 IP: *.ghnet.pl 04.09.12, 20:14 Servis delivery center robi nudną robotę a nie brudną. Gratuluję nastawienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Praca w BIG 4 IP: *.mirasoft.pl 05.09.12, 20:55 pracujesz tam moze? powiedz cos wiecej na ten temat, jesli tak :) Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 06.09.12, 20:51 Robi taką, którę nie musi wykonywać audytor i za którą można zapłacić mniej niż audytorowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imadlo Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 04.09.12, 22:51 Przypatrz się dokładniej. Przecież nie może być tak, że centrala tylko pije kawę z klientem i narzeka, a wy wykonujecie całą pracę w trudzie i znoju... nie może? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Praca w BIG 4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.12, 15:03 ja właśnie zostałam zaproszona na rozmowę kwalifikacyjną do SDC (jestem juz po telefonicznej) i moze się ktoś podzielić jak ta rozmowa wygląda? Też się pisze testy jak w innych działach czy wyglda to inaczej? I jak z wynagrodzeniem mniej więcej to wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imadlo Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 04.09.12, 22:53 Te liczby nie mają żadnego znaczenia, czy 98 czy 75. Będziesz coś kumać i się dogadywać z zespołem to zostaniesz wzięty, najwyżej odpadniesz przy pierwszej możliwej okazji. Będziesz niekumaty i zamknięty w sobie, albo kłótliwy - szukaj innej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.12, 23:06 Jako że nikt nie kwapi się podzielić doświadczeniami z AC, ja to zrobię. Nie ma znaczenia, czy jest to AC do audytu, czy do innego działu - każde wygląda podobnie. Jeśli chodzi o Deliotte i AC do audytu, wygląda to tak: Sprawdzają, jak umiesz sobie radzić w grupie: każdy dostaje jakieś zadanie/rolę do odegrania, jest czas, żeby się przygotować, potem grupowo dyskutujecie nad problemem i szukacie rozwiązania. Sprawdzają również jak radzisz sobie sam. W moim przypadku, dostaliśmy materiały, z których nic nie wynikało. Zadanie polegało na tym, żeby wyciągnąć od informatora jak najwięcej informacji i zaproponować rozwiązanie. Czyli należało zadawać konkretne, szczegółowe pytania i analizować. Jedno z tych zadań jest w języku angielskim (poziom B2, w moim odczuciu, wystarczyłby). Mnie AC poszło nadzwyczaj dobrze (chociaż z powodów "zewnętrznych" zdecydowałem się na pracę w innej firmie BIG4) i moja rada: nie zastanawiaj się, czy to co mówisz jest zgodne z prawdą - na AC nie ma dobrych lub złych rozwiązań. Musisz wykazać entuzjazm, przyjazne nastawienie, ale i profesjonalizm. W zadaniu grupowym spróbuj stać się liderem, a w indywidualnym nawiąż relację. Skumuluj wszystkie swoje umiejętności miękkie, nie stresuj się, a na pewno będzie dobrze. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kret Re: Praca w BIG 4 IP: 178.73.36.* 05.09.12, 22:36 Dzięki za te cenne informacje. Gdyby to był facebook, "polubiłbym" twojego posta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarna owca KPMG - podatki IP: *.31.75.3.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.09.12, 19:55 Witam Wszystkich, Od ponad roku pracuję w jednej z firm Big4 (dział: Tax) jako konsultant. Wcześniej przechodziłam rekrutację do KPMG i odpadłam na ostatniej rozmowie ze względu na niewystarczające doświadczenie (testy zdałam dobrze, rozmowa też była ok, ale wtedy byli lepsi ode mnie). Teraz mam więcej wiedzy i doświadczenia, a także pewne sukcesy i rozważam ponowne uderzenie do KPMG (myślę, że tę firmę cechuje nastawienie do pracownika, które by mi obecnie bardzo odpowiadało). Zauważyłam na stronie KPMG ofertę "Asystent w dziale doradztwa podatkowego". Czy moglibyście mi pomóc i oświecić odpowiadając na moje pytania? 1. Czy asystent w KPMG w Taxie to odpowiednik konsultanta czy jakiś stopień niżej? 2. Czy w KPMG też występuje podobne nazewnictwo stanowisk jak w innych firmach Big 4 (tzn. najpierw jest się A1, potem A2...)? 3. Na ile mniej/więcej może obecnie liczyć w KPMG osoba ze stażem rok-półtora roku w podatkach? Będę wdzięczna za wyprowadzenie mnie z ciemności niewiedzy w tym temacie. :) Z góry dziękuję i pozdrawiam, C.O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rfv Re: Praca w BIG 4 IP: *.internetia.net.pl 07.09.12, 22:07 Czy ktoś z przyszłych stażystów do audytu w E&Y dostał już maila z informacjami odnośnie szkolenia w październiku? Albo wie kiedy mniej więcej można się tej wiadomości spodziewać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Praca w BIG 4 IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.09.12, 17:21 Ile trzeba czekać na wyniki testów online w pwc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorian Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.12, 21:43 ja czekałem 3-4 dni, ale kolega z roku który zdawał rok po mnie czekał długo, chyba prawie dwa tygodnie (mowa o audycie). Więc raczej nie ma reguły. No i nie dostaliśmy wyników, tylko zaproszenie na kolejne testy w firmie. A do jakiego działu wysyłałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Praca w BIG 4 IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.09.12, 07:28 doradztwa podatkowego. Przyznam, że testy były zaskakujaco trudne, głównie ze względu na limit czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natim87 Re: Praca w BIG 4 IP: *.eu.bt.net 10.09.12, 17:48 a czy ktoś już z Was dostał zaproszenie na kolejny etap rekrutacji czyli rozmowę? ja pisałam testy 30 sierpnia (aplikowałam na praktyki do działu aktuarialnego), powiedziano nam, że do 2 tygodni będziemy czekać na wyniki z testu językowego i ewentualnie zostaniemy zaproszeni na rozmowę. w tym roku nie ma AC, z tego, co mówiła pani z HRu, która nas nadzorowała w czasie testów. już następnego dnia tj. 31 sierpnia dostałam informację, że test z angielskiego zdałam pozytywnie i mam czekać na informację o dalszym etapie rekrutacji. lada moment minie dwa tygodnie od ostatniej wiadomości. przyznam, że chciałabym móc wybrać w razie co lepszą ofertę, bo dostałam się już na praktyki do KPMG, które zaczynają się 8 października. nie wiem, czy mam jeszcze czekać na jakiekolwiek info z PwC? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Praca w BIG 4 IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.09.12, 19:21 Lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu. Zwłaszcza, że trudno zdecydować co jest tym gołębiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natim87 Re: Praca w BIG 4 IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.12, 20:07 oczywiście jeśli w ciągu najbliższych 2 tygodni się nic nie wyklaruje, to zostanę ostatecznie przy KPMG. ale wiadomo, że ciekawość jest, co do samej oferty, jaką mogliby mi zaproponować w PwC (zakładając, że przesłabym dalej) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WS Re: Praca w BIG 4 IP: *.0.fullrate.dk 11.09.12, 20:29 mam pytanie do osób mających doświadczenie w pracy w Big4. Co się dzieje po skończonych praktykach w tych firmach? to znaczy, czy większość osób rozpoczyna pracę na stanowisku asystenta czy raczej szuka pracy gdzie indziej? Czy to firma daje ofertę pracy czy wszystko zależy od otwartych pozycji? Domyślam się, że nie wszystkim takie oferty zostają złożone ale czy są w tej kwestii jakieś duże niespodzianki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Praca w BIG 4 IP: 84.40.217.* 12.09.12, 20:25 w tych firmach masz wewnetrzny system ocen, z ktorego po praktykach wyniknie, czy przyjma Cie na asystenta. Jesli sie nie uda, to swiat sie nie konczy, praktyki w jednej z firm wielkiej 4 sa mile widziane w pozostalych firmach wielkiej 4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WS Re: Praca w BIG 4 IP: 194.239.195.* 12.09.12, 20:44 na czym polega wewnętrzny system ocen? Jakie czynniki są uwzględniane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike26 Re: Praca w BIG 4 IP: *.ghnet.pl 12.09.12, 21:32 Hej, jestem na praktykach w dziale Tax w Deloitte. Zastanawiam się jak postrzegane są firmy na zewnątrz, przez tzw. przeciętnego klienta? Która cieszy się największym prestiżem (wiadomo, zależy od konkretnego składu na projekcie), ale uśredniając poziom merytoryczny osób pracujący w poszczególnych Big4? 1.Pwc, 2. Deloitte, 3. E&Y. 4. Kpmg ? Jak jest jeśli chodzi o warunki finansowe w doradztwie podatkowym ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imadlo Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 13.09.12, 22:59 Jak spytasz, to ci powiedzą - to nie jest żadna tajemnica. Musisz być otwarty, zadawać pytania, usłyszawszy kilkukrotnie odpowiedź coś z niej zrozumieć, uczyć się na błędach, wyciągać wnioski, nie bać się rozmawiać z klientem, do tego dokładność, precyzja, prezencja i odporność psychiczna. W zależności od tego czego z wymienionych powyżej rzeczy będzie ci brakować i w jakim stopniu decyzja co do dalszej przyszłości może być kwestią otwartą (zależną od podaży miejsc, będziesz w rezerwie). Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 14.09.12, 22:28 ....czyli po prostu trzeba być dobrym w tym co się robi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imadlo Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 18.09.12, 00:20 Albo trzeba chcieć stać się dobrym w tym, co się będzie robić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sensei kiszka Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 20:52 Jest już ktoś po rekruacji do GSS EY we Wrocławiu? Co było na testach w siedzibie? Jak z zarobkami na stanowiska księgowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Praca w BIG 4 IP: *.0.fullrate.dk 07.04.13, 14:41 Co sądzicie o praktykach w kpmg advisory? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praktykant Re: Praca w BIG 4 IP: 178.73.36.* 24.09.12, 13:08 Dostał już ktoś ofertę praktyk od Deloitte? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WS Re: Praca w BIG 4 IP: 194.239.195.* 24.09.12, 19:30 a kiedy uczestniczyłeś w rekrutacji i w jakim mieście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka Re: Praca w BIG 4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.12, 15:07 ja właśnie zostałam zaproszona na rozmowę kwalifikacyjną do SDC (jestem juz po telefonicznej) w PwC i moze się ktoś podzielić jak ta rozmowa wygląda? Też się pisze testy jak w innych działach czy wyglda to inaczej? I jak z wynagrodzeniem mniej więcej to wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domi Re: Praca w BIG 4 IP: *.piekary.net 08.10.12, 09:27 Hej ! A jak wygladała rozmowa telefoniczna w sprawie praktyki w Service Delivery Center w PwC w Katowicach? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pixxi Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.12, 01:58 Dopisuję się do pytania powyżej i przy okazji może ktoś mógłby się wypowiedzieć czy w dalszych etapach wygląda to tak samo jak w przypadku rekrutacji do innych działów? (testy pewnie są, chodzi mi o obecność zadań grupowych, prezentacja itp.) Wygląda na to Domi, że w najbliższym czasie czeka nas podobna droga do przebycia ;) Powodzenia! Również z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domi Re: Praca w BIG 4 IP: *.microchip.net.pl 09.10.12, 10:51 Jestem po rozmowie telefonicznej - pytania dotyczące doświadczenia zawodowego ( jeżeli się je posiada ), tematy prac licencjackiej i magisterskiej, dlaczego wybrano akurat takie tematy a nie inne, pytania dlaczego zdecydowało się na aplikację na taką praktykę, czy zamierza się w przyszłości rozwijać karierę w kierunku audytu, skąd takie zainteresowania. Pytano mnie także o przedmioty w szkole związane z rachunkowością, czy miałam już do czynienia ze sprawozdaniami. Pytania merytoryczne z czego składa się SF, po co tworzy się SF. Było też kilka pytań o język angielski, krótka rozmowa po angielsku ( w tym dziale wymagana jest tylko dobra znajomość angielskiego). Później przedstawiono na czym polega specyfika tej praktyki, jak wygląda praca w PwC. I zaproszono mnie na kolejny etap tzn spotkanie w siedzibie firmy z menedżerem i liderem. Czy ktoś może się podzielić informacjami jak takie spotkanie wygląda w SDC? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyk Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.12, 00:27 Z tego co można było wyczytać na czacie z pwc przedwczoraj, jeśli dobrze zrozumiałem jest to spotkanie łączone z testem, co do samej rozmowy, niestety nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domi Re: Praca w BIG 4 IP: *.piekary.net 15.10.12, 11:48 Hej wiesz już może coś więcej jak wygląda rozmowa w siedzibie PwC? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doro Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.12, 08:28 hej Domi, Jesteś już po rozmowie w SDC z managerem? jak to wyglądało? CZy były też testy, czy możęsz podać przykładowe pytania? Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeyo Re: Praca w BIG 4 IP: 213.172.178.* 16.10.12, 15:37 Testów nie ma, rozmowa z managerem to praktycznie powtorka z rozmowy tel. Merytorycznie jest tylko budowa SF i poziom znajomosci excela (zadnych zadan nie ma, tylko ustnie sie odpowiada:-) reszta to pytania o motywacje do pracy, poprzednie doswiadczenia itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domi Re: Praca w BIG 4 IP: *.piekary.net 16.10.12, 15:51 Dokładnie, ja się uczyłam a praktycznie były takie same pytania jak przez telefon :) Jak odczucia po tej rozmowie? Bo ja nie wiem co o tym myśleć, nie wiem czy mam szansę na tą praktykę czy nie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xavi Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.12, 11:43 Czy rozmowa jest w calosci po angielsku czy tak jak podczas rozmowy telefonicznej, czesc po polsku czesc po angielsku? I czy moglibyscie mi powiedziec ile trwala ta rozmowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeyo Re: Praca w BIG 4 IP: 213.172.178.* 18.10.12, 20:33 moze 10% rozmowy jest po ang. Rozmowa podobnie jak ta przez tel trwa ok 30 min. Mysle, ze jesli ktos jest po kierunku ekonomicznym i/lub ma jakies doswiadczenie zawodowe zwiazane z rachunkwoscią nie bedzie mial problemu. Ja dostalem sie i od 5.11. zaczynam a pierwsze odczucia byly ze nie poszlo mi rewelacyjnie, tym bardziej ze jestem po kierunku humanistycznym i z rachunkowościa nie mialem za duzo stycznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Praca w BIG 4 IP: *.microchip.net.pl 18.10.12, 21:31 Hej yeyo, a dzwonili do Ciebie czy dowiedziałeś się zaraz po rozmowie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeyo Re: Praca w BIG 4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.12, 12:52 dzwonili na drugi dzien:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: add Re: Praca w BIG 4 IP: 103.7.56.* 23.10.12, 17:14 Czy mógłby się ktoś podzielić odnośnie proponowanego wynagrodzenia w dziale SDC? Generalnie krąży kilka sprzecznych informacji, jedni piszą, że wszystkie praktyki w pwc wynoszą 15zł/h, inni podają stawkę 13zł/h, a podawane są też jeszcze inne stawki, mógłby ktoś uchylić rąbka tajemnicy jak to faktycznie wygląda na tym stanowisku? Czy po odbytych praktykach, widełki stawek do normalnej pracy są dużo niższe niż np dla normalnych pracowników audytu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 30.11.12, 20:04 Yeyo a miałeś dużą wiedzę z zakresu rachunkowości, czy raczej w ogóle na to nie patrzyli? Czym zdobyłeś ich serca?:D Jak tam na praktykach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toto Re: Praca w BIG 4 IP: *.toya.net.pl 19.10.12, 21:08 Możesz rozwinąć "Zbudować SF" ? Będę wdzięczny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bratg Re: Praca w BIG 4 IP: *.eimperium.pl 05.10.12, 12:13 Nie wiem jak wygląda rekrutacja w innym firmach BIG4, ale podejrzewam podobnie. W PWC nie liczą się zupełnie z osobami aplikującymi do pracy. Wysłałem swoje zgłoszenie na staż w dziale audytu w Katowicach, przeszedłem testy online, potem pisałem testy w firmie. Po tygodniu dostałem maila, że pomyślnie przeszedłem test z j. angielskiego i mam czekać na maila w sprawie kolejnego etapu. Od tego czasu minął ponad miesiąc. Staż w audycie zaczyna się w listopadzie, więc zostały niecałe 4 tygodnie. Ogłoszenie rekrutacyjne na to stanowisko zniknęło już ze strony PWC. Kompletna cisza ze strony firmy, zupełnie olali swoich potencjalnych stażystów. Testy oprócz mnie pisały jeszcze 4 osoby, w dodatku każda aplikowała do innego działu, więc nie były zbytnio tłumów chętnych. Aplikowałem do innej firmy, o podobnym profilu działalności, ale spoza BIG4. Z tamtej firmy odpisali mi przynajmniej, że po zapoznaniu się z moim CV nie mogą mi niestety zaproponować żadnego stanowiska. A w PWC po prostu totalna olewka, zero kontaktu, zero informacji. Tak jakby problemem było wysłać choćby automatycznego maila z szablonową treścią typu "przykro nam, ale nie możemy zaoferować ci zatrudnienia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imadlo Re: Praca w BIG 4 IP: *.centertel.pl 08.10.12, 22:22 Zadzwoń do nich i się spytaj. Trochę proaktywności nie zaszkodzi! Przyda się podczas stażu również :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weatherwax Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.12, 00:23 Cześć, z tego co piszesz to strasznie dziwna sytuacja, ja pisałam angielski 5 października, zapowiedzieli nam że dostaniemy odpowiedź jaka by nie była, czy są zainteresowani, czy nie... co więcej mieliśmy czekać na wyniki od 2 do 3 tygodni a wyniki były już tydzień później, mail dokładnie taki jak u ciebie, że przeszłam pomyślnie i mam czekać na maila z dalszymi informacjami... Maila z zaproszeniem na Centrum Oceny dostałam 4 dni później, ma się odbyć w Warszawie 23 października (ja zgłaszałam się do Audytu -> Kraków) może napisz do osoby która informowała się o wynikach angielskiego, ile masz czekać na informację? jako pierwszy kontakt myślę że mail będzie dobrym pomysłem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FIAT DUNA CL 1.6 Obama said in a phone interview Tuesday IP: 218.241.153.* 09.10.12, 14:48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grozer Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 13.11.12, 08:37 Witam, poniewaz dane w wątku pochodzą głównie sprzed kilku lat, to ponowię pytanie: na jakie zarobki może dziś liczyć A1, A2 czy senior w BIG4? najbardziej interesuje mnie Deloitte. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adm Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.12, 20:39 Jak ostatnio zasięgiwałem informacji, to w Accenture było: A0 - 5500 A1 - 6500 Mowa o dziale doradztwa biznesowego. W KPMG ze 2-3 lata temu było ok. 2200 na praktykach. Jak potem nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xavi Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.12, 20:57 to sa zarobki z centrali czy biur regionalnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adm Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.12, 21:21 Centrala w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Re: Praca w BIG 4 IP: 91.232.175.* 13.11.12, 19:37 Witam Mam pytanie dotyczące praktyk w dziale doradztwa podatkowego w biurze regionalnym. Mianowicie jak wyglądają takie praktyki, jaka jest średnia liczba przepracowanych godzin w ciągu dnia, czy jest dużo wyjazdów, a także kwestia weekendów - wolne czy też nie. Będę bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź, gdyż większość postów w tym temacie dotyczy audytu i dość ciężko wydobyć z niego informacje dotyczące pracy w big4 w podatkach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koizumi_r Re: Praca w BIG 4 IP: *.globalconnect.pl 16.11.12, 16:45 Chciałam się dowiedzieć o jedną rzecz (no może kilka). Otóż Deloitte zaczął rekrutację do swoich oddziałów regionalnych (m.in. w moim województwie). Rekrutacja jest na pozycje związane z podatkami. I moje pytanie jak wygląda proces rekrutacji na takie stanowiska? Nigdy wcześniej nie aplikowałam do żadnej z firm BIG4 i mam pewne wątpliwości. Chodzi mi o to, że zgodnie z ogłoszeniami to są stanowiska dla osób z doświadczeniem (przy czym wpis na listę DP jest my stanowisku Tax cosutant mile widziany, a po wyżej obowiązkowy) a jak zadzwoniłam do działu HR Deloitte po Pani mi dość niepewnym głosem odpowiedziała, że rekrutacja trwa długo (to po pierwsze) i składa się z testu, AC oraz rozmowy (jak ktoś do niej dotrwa). I teraz mam zagwozdkę - czy to możliwe żeby osoby z doświadczniem (bo zakładam, że je mają skoro DTT wskazuje na wpis na listę DP - a bez doświadczenia tego nie ma) miały przechodzić taki sam proces rekrutacyjny jak kandydaci na asystentów/ stażyści/ praktykanci? Nie mam nic do tych ostatnich - chodzi mi po prostu o info jak wygląda sposób rekrutacji na stanowiska gdzie jest już wymagane doświadczenie. Bo moim osobistym zdaniem jeśli ktoś ma wpis na listę DP to ew. rekrutacja powinna spradzać jego wiedzę. Poza tym zdanie egzaminu na DP już samo w sobie jest informacją, że kandydat radzi sobie ze stresem (wiem bo zdawałam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Praca w BIG 4 IP: *.waldex.3s.pl 18.11.12, 17:43 egzamin na DP nie ma nic wspólnego ze stresem w tej pracy, wierz mi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Praca w BIG 4 IP: *.waldex.3s.pl 18.11.12, 17:44 Poza tym im prędzej zrozumiesz, że tu nie chodzi o wiedzę, ale o inne "umiejętności" tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koizumi_r Re: Praca w BIG 4 IP: *.scansafe.net 19.11.12, 11:51 No ale pracujac w tym zawodzie trzeba byc odpornym na stres. Niezaleznie czy jest to Big4 czy inna firma... Ale i tak pytanie cz ktos wie jak wyglada rekrutacja dla osob z doswiadczeniem - czy rzeczywiscie tak jak dla asystenta/ stazysty/ praktykanta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matja Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 19.11.12, 21:57 moze tak wyglądać, nie musi; w czym problem? chcesz pracować jak w obozie pracy - aplikuj, testuj się, przechodź AC i inne takie; nie chcesz - nie aplikuj. a jak Twoje cv "powali na kolana" rekruterów, to może zaproszą Cię tylko na jedną rozmowę; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 19.11.12, 17:43 A możesz jakoś rozwinąć? o jakie umiejętności zatem chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Praca w BIG 4 IP: *.185.foxnet.com.pl 21.11.12, 14:55 SDC Katowice - praktykant 10 brutto za godzine. praktyki trwają 5 miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 29.11.12, 13:09 Ania a Ty próbowałaś się dostać? Przyjęli Cię? Mozesz coś powiedzieć na temat rekrutacji? Jak to wszystko wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASD Re: Praca w BIG 4 IP: *.free.aero2.net.pl 28.11.12, 20:28 Cześć, Chciałem zapytać jak wygląda rozmowa w Deloitte? Jest cała po angielsku? czy po prostu podczas rozmowy jest przejście na język angielski? Niestety nie mam angielskiego na bardzo wysokim poziomie i trochę się obawiam rozmowy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeremiasz Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.12, 21:20 Tak w trakcie mowia, ze teraz po angielsku np. prosze przedstawic to co pan przygotowal w zadaniu. Nie przejmuj sie, wystarczy troche dukac by dac rade. Angielski i tak w pracy ci sie nie przyda bardzo dlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anabelle Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.12, 23:11 Hej, właśnie dziś wypełniłam testy do KPMG i zastanawiam się jakie trzeba mieć wyniki (czy wystarczy powyżej średniej) zeby przejść dalej? Czy oni to jakoś wnikliwiej analizują. Będe wdzięczna bo się denerwuje :P Będę wdzięczna za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Praca w BIG 4 IP: 144.36.120.* 11.12.12, 08:10 Chyba 2x powyżej średniej wystarczy. Ja miałam z werbalnego znacznie powyżej średniej i z numerycznego powyżej średniej i zaprosili mnie na rozmowę. Mówisz o audycie czy o jakimś innym dziale? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anabelle Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.12, 15:50 no to ja mam dokładnie takie same wyniki ;) aczkolwiek z numerycznego powyżej sredniej to nie wiem jakim cudem. Startuje do doradztwa transakcyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anabelle Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.12, 21:03 Jeszcze dla foemalności spytam: Jak dlugo czekałeś na odp ze strony KPMG? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Praca w BIG 4 IP: 144.36.120.* 13.12.12, 08:24 CzekalAM;-) Mi pisali ze analiza wyników trwa do dwóch tygodni, ale odezwali się po trzech dniach, ze przeszlam dalej i mam czekac na termin interview. Ale ja aplikowalam do audytu, tam moze jest inaczej, ale wydaje mi sie ze to zazwyczaj pare dni trwa, zanim sie odezwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anula Praktyki w konsultingu - która firma najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.12, 00:12 Hej, chcę aplikować na praktyki do BIG4, interesują mnie działy doradztwa biznesowego (ew. transakcyjnego)/konsultingu (każda firma inaczej to nazywa). Kryteria którymi się kieruję: 1) prestiż firmy/opinia o jakości usług (wiadomo, może to wyglądać inaczej niż w audycie czy podatkach) 2) atmosfera w firmie Jak uszeregowalibyście firmy biorąc pod uwagę te kryteria? Będę wdzięczna za wasze spostrzeżenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anula Podbijam IP: *.icpnet.pl 22.12.12, 00:58 Zastanawiam się też jak wygląda kwestia audyt/podatki vs konsulting (doradztwo biznesowe). Mam na myśli późniejsze zarobki w tych firmach, godziny pracy etc. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matja Re: Podbijam IP: *.ptim.net.pl 23.12.12, 20:35 moim zdaniem doradztwo bardziej prestiżowe niż audyt; zarobki podobne z lekkim skrzywieniem na korzyść doradztwa; audyt - bardziej sezonowy, doradztwo - mocno zależy od projektów. ale uwaga- audytorzy (przynajmniej ja tak miałem) też pracują na projektach doradczych w "wolnym czasie", więc to wszystko mocno palcem po wodzie pisane. polecałbym Ci doradztwo, jak dasz radę. podatki - nie wiem nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heartz Re: Podbijam IP: 192.250.56.* 24.12.12, 12:15 Ja dostalem fajna odpowiedz od KPMG, ze rozmowa przebiegla pomyslnie i wszystko super, gratulacje, ale nie maja teraz stanowiska dla mnie :]]]. Widzialem juz takie posty na tym forum, nie wiem czy to cokolwiek znaczy, czy tylko wirtuozeria w sposobie odmawiania. Wesolych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anula Re: Podbijam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.12, 14:21 Dzięki za odpowiedź, myślę że praktyki w doradztwie będą sporym atutem przy szukaniu później pracy w BIG4 czy w innej branży (np. FMCG), dlatego postaram się tam dostać :-) Wesołych świąt! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelmina.slater Re: Praca w BIG 4 27.12.12, 00:28 Mam pytanie do osób pracujących w BIG4. Czy na dostanie się na praktyki ma szansę osoba po trzydziestce? Ja już jedne studia mam za sobą, kilka lat pracy w zawodzie niezwiązanym z działami BIG4, teraz jestem na III roku prawa i w przyszłości chciałabym się zająć doradztwem podatkowym. Wiem, że zgodnie z przepisami na praktyki i staże studenckie mogą iść osoby do 30 lat. Jak zatem wygląda to w BIG4? Czy jak pojawi się u nich ktoś po 30 to mogą go przyjąć, czy też jest od razu spalony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WA Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.12, 23:47 Witam Mniej więcej 2 lata temu otrzymałem ofertę praktyk w Deloitte, którą odrzuciłem gdyż zdecydowałem się na robienie magisterki zagranicą. W przyszłym roku chciałbym aplikować ponownie na praktyki do Deloitte. Czy ktoś wie jaki może być ich stosunek do faktu odrzucenia praktyk wczesniej? Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 29.12.12, 01:12 Gość portalu: WA napisał(a): > Witam > > Mniej więcej 2 lata temu otrzymałem ofertę praktyk w Deloitte, którą odrzuciłem > gdyż zdecydowałem się na robienie magisterki zagranicą. W przyszłym roku chcia > łbym aplikować ponownie na praktyki do Deloitte. Czy ktoś wie jaki może być ich > stosunek do faktu odrzucenia praktyk wczesniej? Żaden, śmiało próbuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.13, 21:57 Wie ktoś, czy trudniej się dostać na praktyki do audytu do biura w warszawie czy do jednego z biur regionalnych? Chodzi mi w szczególności o Deloitte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej1989 Re: Praca w BIG 4 IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.03.13, 22:32 Zaczynam niebawem praktyki w dziale TLS, jaką książkę polecacie, żeby się dokształcić? Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 29.12.12, 01:10 wilhelmina.slater napisała: > Mam pytanie do osób pracujących w BIG4. Czy na dostanie się na praktyki ma szan > sę osoba po trzydziestce? Ja już jedne studia mam za sobą, kilka lat pracy w za > wodzie niezwiązanym z działami BIG4, teraz jestem na III roku prawa i w przyszł > ości chciałabym się zająć doradztwem podatkowym. > Wiem, że zgodnie z przepisami na praktyki i staże studenckie mogą iść osoby do > 30 lat. > > Jak zatem wygląda to w BIG4? Czy jak pojawi się u nich ktoś po 30 to mogą go pr > zyjąć, czy też jest od razu spalony? Praktyki i staże w BIG4 to jest inna kategoria co praktyki i staże studenckie "zgodnie z przepisami" i tam te zasady nie obowiązują, tzn. mają swoje zasady. Nie ma górnego limitu ale szanse są marne ... znam jeden taki przypadek gościa tuż po trzydziestce ... nawet do końca praktyk nie dotrwał. Generalnie na praktyki biurą na ostatnich latach studiów lub tuż po studiach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Praca w BIG 4 IP: *.204.44.74.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.01.13, 17:21 Witam, Czy orientuje się ktoś jakie stawki godzinowe proponowane są praktykantom w Deloitte w dziale audytu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Praca w BIG 4 IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.01.13, 18:22 18zł/h brutto. przynajmniej rok temu taka była stawka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Praca w BIG 4 IP: *.204.44.74.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.01.13, 19:06 A jak wyglada sama praktyka? Dalej praktykant pracuje na telefon i przychodzi tylko na same projekty? bo tak wyczytalem w poprzednich wypowiedziach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Praca w BIG 4 IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.01.13, 14:36 niestety nie wiem. pracuję u konkurencji, również w big4. znam tylko stawki godzinowe praktykantów w pozostałych firmach big4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Praca w BIG 4 IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.13, 21:10 A to jak na tle pozostałych firm wypada deliotte? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Praca w BIG 4 IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.01.13, 23:50 EY 20zł Deloitte 18zł PwC 15zł KPMG 13zł stawki brutto dla praktykantów, obowiązywały na 100% w zeszłym roku. być może teraz się zmienił (chociaż wątpię) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Praca w BIG 4 IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.13, 10:39 Super dzięki za info :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Praca w BIG 4 IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.13, 16:30 A jeszcze jedno. Orientujesz sie moze w ktorej firmie jest najwiekszy % osob zatrudnionych po praktykach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Praca w BIG 4 IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.01.13, 17:43 niestety nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Praca w BIG 4 IP: *.free.aero2.net.pl 10.01.13, 16:40 A te stawki godzinowe, które podawałeś to były stawki z warszawy? czy biur regionalnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Praca w BIG 4 IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.01.13, 20:34 Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Praca w BIG 4 IP: *.symphar.com 27.03.13, 14:23 Deloitte 20 brutto/h w warszawie, biura regionalne 18 brutto/h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.13, 22:06 Wie ktoś, czy trudniej się dostać na praktyki do audytu do biura w warszawie czy do jednego z biur regionalnych? Chodzi mi w szczególności o Deloitte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oxxx Praktyki w Deloitte IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.13, 11:40 Nie wiem jak to zrobiłam, ale udało mi się przeczytać mniej więcej cały wątek :) Nie do końca jednak znalazłam odpowiedzi na pytania, które mnie nurtują. Na początku stycznia dostałam propozycję odbycia praktyk w Deloitte w audycie. Mają się zacząć na początku października i potrwać do końca kwietnia przyszłego (2014) roku. Wiem, że polegają one jedynie na dorywczej pomocy innym pracownikom - jeśli cie nie potrzebują, nie pracujesz. Ta forma akurat bardzo mi odpowiada, ale pytania dotyczy - jak mimo luźnej formy pogodzić praktykę ze studiami? W październiku zacznę magisterkę - dojdzie obowiązkowy lektorat, więcej przedmiotów niż obecnie. Czy można np. powiedzieć w pewnym momencie, że nie jest się w stanie brać udziału w danym projekcie z powodu zajęć/sesji? W HR-ach będą oczywiście wychwalać firmę pod niebiosy i potwierdzać, ale nie jestem przekonana. Mijo kilka lat temu w postach napisał że faktycznie w DTT pracuje się w projektach przez około połowę okresu praktyk. Czy to dalej aktualne? Ktoś inny napisał że nie ma możliwości przebookowania terminów projektów i roboty jest od groma i więcej. Jak wygląda sytuacja studiującego praktykanta w Deloitte? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Praktyki w Deloitte IP: *.tvk.torun.pl 06.02.13, 00:41 Generalnie to wszystko zależy od menedżera albo konsultantów, z którymi bezpośrednio pracujesz, ale na ogół jest tak, że każda nieobecność oznacza straszny kwas w pracy, a jeżeli nie kwas, to kręcenie nosem. Najważniejsze jest jednak, by Twoje działania były im znane, kiedy wychodzisz, kiedy nie będziesz dostępna. A roboty jest od groma, niestety, taka jest charakterystyka pracy w Big4. Z tego co się orientuję, tylko niektóre działy podatkowe mogą sobie pozwolić na siedzenie 10 godzin w pracy, cała reszta siedzi po 12 godzin na dobę. Smutne jest natomiast to, że na praktykach będą kazali brać Ci obowiązkową przerwę na lunch, nawet jeżeli nie będziesz jej potrzebowała, to nie będziesz mogła jej sobie policzyć. Generalnie w Deloitte choć atmosfera jest nie aż taka dramatyczna, to w ostatnim czasie pojawiło się kilka bardzo głupich wytycznych od menedżerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oxxx Re: Praktyki w Deloitte IP: *.olsztyn.vectranet.pl 08.02.13, 21:13 Dzięki, tego się właśnie spodziewałam. Z drugiej strony chyba warto spróbować, przekonać się jak to wszystko wygląda w praktyce i nabrać doświadczenia. W końcu oferty praktyk są kierowane głównie do studentów, więc chyba da się to wszystko jakoś pogodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
willixltd Re: Praktyki w Deloitte 24.03.13, 02:02 Mam identyczne pytanie. Czy można pogodzić praktyki w dziale audytu Deloitte z pierwszym rokiem magisterskich studiów dziennych? Jeżeli nie, to czy tych przepracowanych godzin będzie wystarczająco dużo, żeby sfinansować dwa semestry studiów zaocznych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oxxx Re: Praktyki w Deloitte IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.13, 16:47 Nie wiem jak na innych uczelniach, ale dowiedziałam się od kogoś z sgh, kto miał te praktyki na pierwszym roku magisterki, że na dziennych może być cieżko pogodzić to z lektoratem. Tej osobie się jednak udało. Co do zaocznych to moim zdaniem się nie opłaca, podobno wszystko zalezy, jedni praktykaci są zabookowani cały czas, inni przez 7 miesięcy biorą udział w powiedzmy 3 projektach. Wszystko zalezy czy jestes dobry(a), czy potrzebujesz wiecej czasu na zalapanie wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bgg Re: Praktyki w Deloitte IP: *.radom.vectranet.pl 07.04.13, 12:52 Mam pytanie. Też dostałem ofertę od Deloitte po Akademii Rachunkowości, odesłałem list i żadnej informacji od nich(mieli kontaktować się maj/czerwiec, ale jakiś mail mogliby przysłać). U Ciebie było z tym podobnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oxxx Re: Praktyki w Deloitte IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.13, 17:00 Ja zaniosłam list do biura i do tego jeszcze napisalam maila do tej babki z HR, żeby dała znać czy dostała. Po tygodniu mi odpisala ze tak. Może napisz maila z pytaniem, pewnie im się nie chce odpisywać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boolek Re: Praktyki w Deloitte IP: *.0.fullrate.dk 07.04.13, 20:09 czy ktoś już dostał zaproszenie na testy z Deloitte? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bgg Re: Praktyki w Deloitte IP: *.radom.vectranet.pl 07.04.13, 22:29 Też właśnie napisałem maila o tym, że wysłałem list. Nie było odpowiedzi, bo się o nią nie upomniałem zapewne:) Cóż, poczekam już do maja, czerwca i ewentualnie wtedy napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boo Re: Praca w BIG 4 IP: *.0.fullrate.dk 29.01.13, 18:28 Czy można jeszcze raz aplikować na praktyki w big4 pomimo odrzucenia ich oferty praktyk przed 2 laty. Chodzi o Deloitte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C.O. Re: Praca w BIG 4 IP: *.30.32.230.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.01.13, 13:54 Cześć, Myślę, że to zależy od działu i od zespołu - jeśli zobaczą, że jesteś niegłupia i masz jakieś pojęcie o pracy, to możliwe, że nie zwrócą uwagi na wiek. Ja się dostałam na praktyki mając 28 lat i pracuję już trochę. ;-) Spróbuj zaaplikować, co Ci szkodzi? Pozdrawiam, C.O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clover Dress code - praktyki IP: *.icpnet.pl 02.01.13, 20:29 Hej:) Zastanawiam się jak wygląda dress code w poszczególnych firmach BIG4. Mam na myśli praktyki w działach doradztwa biznesowego. Wiadomo, wyższe stanowiska to częste spotkania z klientami i tam garnitur jest nieodzowny, ale zakładam, że w przypadku praktykantów spotkania z klientami/u klienta raczej się nie zdarzają (to nie audyt). Z tego co zaobserwowałem, E&Y ma najbardziej restrykcyjny dress code. Z kolei na jakimś filmiku PwC widziałem całą paletę strojów - od ludzi w jeansach i sweterkach po osoby w garniturach i bardzo ciekawi mnie jak to wygląda na co dzień:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irek Re: Dress code - praktyki IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.13, 19:21 ja chodziłem w dresie, najważniejsze zebyś czuł się wygodnie. Unikaj garnituru i innych usztywniających strojów. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilw007 Re: Praca w BIG 4 04.01.13, 18:38 Jakiego wynagrodzenia można oczekiwać po pół rocznym stażu i awansie na A1. Chodzi o firmę BDO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WA Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.13, 01:23 Mam pytanie dot. assessment center w deloitte. Wyniki na jakim poziomie pozwalają zakwalifikować się dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Praca w BIG 4 IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.13, 11:45 Mam pytanie odnośnie rekrutacji w PWC. W zeszłym roku aplikowałem do audytu i po assessment center dostałem się jedynie na listę rezerwową. Jeżeli aplikowałbym w tym roku na praktykę do doradztwa biznesowego to zaliczyliby mi zdane testy? Oprócz tego macie może jakieś rady odnośnie samego assessment center? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilw007 Re: Praca w BIG 4 05.01.13, 19:26 3500brutto na stanowisko A1 po pół rocznym stażu w BDO? co myślicie? nie za dużo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matja Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 05.01.13, 19:57 istotnie mniej niż w big4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamilw007 Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.13, 10:44 Na pewno? bo nie chcę przesadzić. Wkońcu to tylko BDO, a nie BIG4. A zarobki podobno u dołu drabinki są zdecydowanie niższe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xavi Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.13, 10:58 Z tego co wiem to odpowiednik tego stanowiska w regionalnym biurze Big4 to ok 4500 zl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.13, 09:53 Czy orientujecie się ile zarabia Junior Specialist/Senior Specialist/Team Leader w PWC SDC w Katowicach? Z tego co widzę to ten dział dość odstaje od reszty pod wzgędem pensji. Dowiedziałem się jedynie że Stażysta dostaje 10plnbru/godzinę. Ale co z wynagrodzeniem na pozostałych stanowiskach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oxxx Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.13, 11:42 Nie wiem jak to zrobiłam, ale udało mi się przeczytać mniej więcej cały wątek :) Nie do końca jednak znalazłam odpowiedzi na pytania, które mnie nurtują. Na początku stycznia dostałam propozycję odbycia praktyk w Deloitte w audycie. Mają się zacząć na początku października i potrwać do końca kwietnia przyszłego (2014) roku. Wiem, że polegają one jedynie na dorywczej pomocy innym pracownikom - jeśli cie nie potrzebują, nie pracujesz. Ta forma akurat bardzo mi odpowiada, ale pytania dotyczy - jak mimo luźnej formy pogodzić praktykę ze studiami? W październiku zacznę magisterkę - dojdzie obowiązkowy lektorat, więcej przedmiotów niż obecnie. Czy można np. powiedzieć w pewnym momencie, że nie jest się w stanie brać udziału w danym projekcie z powodu zajęć/sesji? W HR-ach będą oczywiście wychwalać firmę pod niebiosy i potwierdzać, ale nie jestem przekonana. Mijo kilka lat temu w postach napisał że faktycznie w DTT pracuje się w projektach przez około połowę okresu praktyk. Czy to dalej aktualne? Ktoś inny napisał że nie ma możliwości przebookowania terminów projektów i roboty jest od groma i więcej. Jak wygląda sytuacja studiującego praktykanta w Deloitte? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: Praca w BIG 4 IP: 194.239.195.* 10.01.13, 12:26 czy aplikowałeś na pozycję AUDYT FUTURE OPPORTUNITIES? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oxxx Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.13, 12:31 Nie, dostałam ofertę po Akademii Rachunkowości po cyklu szkoleniom część uczestników dostała propozycję praktyk. Mamy dać odpowiedź przed zwykłą rekrutacją, która odbędzie się w marcu/kwietniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oxxx Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.13, 12:33 Nie ma edycji postów więc dopiszę, bo poprzedni post był fatalny gramatycznie: Po cyklu szkoleń w Akademii Rachunkowości część uczestników dostała propozycję praktyk. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: Praca w BIG 4 IP: 194.239.195.* 10.01.13, 12:38 ok, jesteś zainteresowana Warszawą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oxxx Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.13, 12:45 Tak. A co do tego gdzie trudniej się dostać - myślę że do biur regionalnych, bo przyjmują dużo mniej osób. Praktykanci w Big4 w Wawie to pewnie kilkadziesiąt osób w Deloitte, w regionalnych - kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LO Re: Praca w BIG 4 IP: 194.239.195.* 10.01.13, 12:43 mogę zapytać o Twój wynik testu rekrutacyjnego na akademie rachunkowości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oxxx Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.13, 12:49 pewnie, mam nadzieję że mimo tego uda mi się zachować anonimowość :D 90 z logicznego, 90 z numerycznego, z angielskiego 56 (byłam zdziwiona, bo mój angielski jest na poziomie CAE/CPE). Pierwszy raz robiłam tego typu test z angola, nie spodziewałam się szczegółowych pytań ze słówek. Bo i też nie ma jak się do tych testów przygotować. Tak czy inaczej, po testach odbyły się szkolenia, po czym należało wysłać cv by wziąć udział w finale - w nim był do rozwiązany kejs dotyczący tematów poruszanych na wykładach, mini rozmowa kwalifikacyjna i test z wiedzy o rachunkowości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LO Re: Praca w BIG 4 IP: 194.239.195.* 10.01.13, 12:57 dzięki. Ja chodziłam na akdemię rachunkowości do Łodzi rok temu i ograniczala się ona tylko do cyklu szkoleń. Teraz chciałabym aplikować na praktyki i zastanawiam się czy mój wynik będzie wystarczający (też chcę aplikowac do Warszawy), numeryczny - 85 percentyl, werbalny - 80 percentyl i angielski 52%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oxxx Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.13, 13:08 Myślę że ten wynik jest całkiem ok, gdy pytałam innych na Akademii to w sumie miałam jeden z lepszych wyników. Ale kolezanka miała 80,60,60 i już się nie dostała na przykład. CIężko powiedzieć, ale skoro rok temu pisałaś testy to możesz je poprawić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Praca w BIG 4 IP: *.free.aero2.net.pl 10.01.13, 17:11 Czy ktoś wie jak wygląda praktyka w audycie w deloitte w biurze regionalnym? tak samo dzwonią do Ciebie tylko kiedy jesteś potrzebny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.13, 17:47 Powtarzam pytanie Czy orientujecie się ile zarabia Junior Specialist/Senior Specialist/Team Leader w PWC SDC w Katowicach? Z tego co widzę to ten dział ma swoją specyfikę stanowisk i pensji i bardziej przypomina tą w centrach outsourcingu. Dowiedziałem się jedynie że Stażysta dostaje 10plnbru/godzinę. Ale co z wynagrodzeniem na pozostałych stanowiskach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Praca w BIG 4 IP: *.ghnet.pl 09.03.13, 19:59 Tak naprawdę to zalezy jak komu przypadnie. Może być tydzień za tygodniem, a mogą być luki. Średnio z chodzeniem na zajęcia, ale na egzamin jak się jest w mieście a nie na delegacji to nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moody Re: Praca w BIG 4 IP: *.centertel.pl 13.01.13, 21:10 Witam ja mam pytanie czy po praktykach w pwc w dziale wsparcia audytu jeżeli zaproponują umowe to na jakie stanowisko ? Audytora ? Czy raczej w dziale wsparcia nie ma dużych szans na.rozwój i dobre zarobki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.13, 19:24 Trzeba było ich spytać na interview. Junior Specialist który de facto robi to samo co Praktykant (za jaką kasę nie wiem ale pewnie pomiędzy 500-1000pln więcej = max 2200net) albo Senior Specialist jeśli się przyłożysz. Następne szczebelki to Knowledge Manager/Team Leader/Supervisor. Nazewnictwo stanowisk jak w Capie i podobnych Centrach Usług Wspólnych (SDC, SSC itp itd). Wsparcie Audytu w formie osobno wydzielonego Departamentu/Działu w firmie nie może być tym samym co Dział Audytu. Mam nadzieję że się mylę ale przypuszczam że widełki płacowe są również mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale Re: Praca w BIG 4 IP: *.0.fullrate.dk 29.01.13, 18:26 Hej Co się dzieje w przypadku odrzucenia praktyk w firmie big4 czy można na nie aplikować jeszcze raz czy raczej mają do tego negatywny stosunek, chodzi mi konkretnie o Deloitte. Z góry dzięki za rozmowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Jakie są obecne płace w BIG 4? (A1) IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.13, 22:32 Ktoś się orientuje :)? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Praca w BIG 4 IP: *.free.aero2.net.pl 10.02.13, 17:26 Jaka jest stawka dla praktykanta w audycie w biurze regionalnym w deloitte? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awer Re: Praca w BIG 4 IP: *.0.fullrate.dk 13.02.13, 19:51 w jakim mieście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmxxx Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.13, 00:19 ja mam pytanie. jakis czas temu dostałem telefon z accenture z działu hr z zagranicznego biura, z zaproszeniem na telefoniczną rozmowę. mieli mnie już w swojej bazie danych bo kilka miesięcy temu aplikowałem do nich na zupełnie inne stanowisko. no więc odbyłem rozmowę najpierw z tą panią z hr, a następnego dnia z managerem z którym miałbym pracować (trwało to ze dwie godziny, dzwonili cztery razy, cała rozmowa była po angielsku i przez chwilę nawet po włosku). w każdym razie ten manager powiedział, że jeśli się zdecydują to czekają mnie jeszcze dwa szczeble rekrutacji bla bla bla i że zadzwonią ASAP. no i od dwóch tygodni cisza. co prawda to nie ma ogłoszenia o tej pracy w internecie i nigdy nie było. ale ile czasu mogę się łudzić że jeszcze zadzwonią? dodam że następna rozmowa miałaby być z managerem z polski na zasdzie assesment a kolejna z kimś tam z europejskiego hr. czekać jeszcze??? wysłałam maila do baby z hr i ta napisała że da mi znać... tydzień temu!!! :///// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomekk Re: Praca w BIG 4 IP: *.toya.net.pl 22.02.13, 14:15 Cześć, Mam pytanie; jaki jest czas odpowiedzi z HR na wysłane CV? Otrzymałem mail z Deloitte o nowych ofertach praktyk w styczniu, wysłałem CV lecz do dnia dzisiejszego nikt się nie odezwał, zaznaczę że aplikowałem do łódzkiego oddziału. Czy mam jeszcze czekać czy można sobie odpuścić? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.13, 21:08 do mnie też się nie odezwali...ale chyba odpuścić, bo ogłoszenie zniknęło ze strony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Praca w BIG 4 IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.02.13, 11:57 Czy PWC oddaje pieniądze za dolot na AC, czy tylko za dojazd IC i hotel? Wolałbym przylecieć do Warszawy samolotem rano i wrócić wieczorem - wtedy tracę tylko jeden dzień zamiast dwóch (to dla mnie ważne, prowadzę działalność gospodarczą) i jak bym nie kombinował to wychodzi mi, że 2 x IC + hotel kosztuje mniej więcej tyle samo co lot, nawet w wyższych taryfach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: Praca w BIG 4 IP: *.64.protonet.pl 05.03.13, 20:59 Heja:) Czy orientujecie się moze ile zarabia Process Specialist w PWC SDC na początku? Czy są tam jakies pakiety socjalne? Szkolenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva Accenture CDTS IP: *.centertel.pl 17.03.13, 16:50 czy ktos moze powiedziec to podchodzi pod consulting czy outsourcing? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Accenture CDTS IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 17:42 To podobno jest takie połączenie jednego i drugiego z przewagą konsultingu, podobno zajmują się np. tranzycjami projektów outsourcingowych albo jakimiś podobnymi rzeczami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva Re: Accenture CDTS IP: *.centertel.pl 19.03.13, 19:43 ale czy to jest praca z klientem czy procesowanie przed komputerem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Accenture CDTS IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.13, 17:56 Z klientem przez większość czasu. I z tego co wiem, jest dużo podróży służbowych. Na 200% żadne klepanie faktur ani inna pseudoksięgowość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asad Co sądzicie... IP: *.toya.net.pl 20.03.13, 22:53 Witam, stoję przed wyborem studiów magisterskich i chcę was prosić o radę: Skończyłem lic. na UŁ i zastanawiam się nad wyborem zaocznej magisterki. Pracuję w Bankowości ale w przyszłości chcę zmienić na firmę z BIG4. Moje pytanie brzmi: jaką uczelnię wybrać? Prywatną czy państwową? Chodzi mi po głowie Politechnika Łódzka wydział zarządzania oraz ostatnio czytałem o społecznej akademii nauk która współpracuje z Clark University, gdzie można uzyskać dyplom zagranicznej uczelni, a zajęcia odbywają się w języku angielskim. Może ktoś z was ma znajomych którzy ukończyli taką uczelnię? A może odpuścić sobie Łódź i udać się do Wawy na MGR. Będę wdzięczny za pomoc ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Co sądzicie... IP: *.dynamic.chello.pl 21.03.13, 20:16 Bez znaczenia jaka uczelnia... Dla BIG4 ważniejsze są inne rzeczy. Paradoksalnie nawet możesz nie mieć zielonego pojęcia o rachunkowości :) Słyszałem kiedyś opinię, że rachunkowości można się nauczyć w 2-3 lata. W BIG4 będą chcieli Cie tego nauczyć w ciągu 2 tygodniowego szkolenia po czym sezon (3-4miesiące) praktyki u nich i masz umieć to co inni po tych 2-3latach. Reasumując musisz być "kumaty" i szybko się uczyć bo w sezonie niema czasu aby Ci ktoś drugi raz tłumaczył bo nie załapałeś :) I druga umiejętność, nie wiem nawet czy nie ważniejsza niż pierwsza ;) Znajomość angielskiego!!! Swobodna komunikacja, korespondencja, pisanie raportów:) Języka nie nauczą nikogo w 3-4 miesiące dlatego napisałem, że chyba nawet ważniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej1989 Re: Co sądzicie... IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.03.13, 22:33 Zaczynam niebawem praktyki w dziale TLS, jaką książkę polecacie, żeby się dokształcić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: Co sądzicie... IP: 194.239.195.* 28.03.13, 13:10 w jakiej firmie zaczynasz staż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adekpl Re: Praca w BIG 4 IP: *.limes.com.pl 01.04.13, 13:14 28 marca mialem testy do EY, 29 odpisali mi ze przeszedlem i po swietach zadzonia by sie umowic na rozmowe. Moze komus ta informacja sie przyda, jezeli aktualnie czeka na odpowiedz z EY ;) Dzial: financial risk management. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zejaco Re: Praca w BIG 4 IP: *.stg.pl 02.04.13, 12:25 @adekpl ile czekałeś na odpowiedź po testach online do Ernsta? Pytam, ponieważ 22.03 wykonałem owe testy i od tego czasu zero odpowiedzi z wynikiem. (aplikowałem do doradztwa biznesowego) Odpowiedz Link Zgłoś
adekpl89 Re: Praca w BIG 4 02.04.13, 12:50 Gość portalu: adekpl napisał(a): > 1 dzień. sorki za blad, bylo to okolo 5 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zejaco Re: Praca w BIG 4 IP: *.stg.pl 02.04.13, 12:59 Dostałeś informację mailem z wynikiem? Czy był to telefon z zaproszeniem na dalsze testy? Bo tak szczerze to nie wiem, czy wysyłają wszystkim wyniki(nawet w przypadku ewentualnego niezaliczenia). Odpowiedz Link Zgłoś
adekpl89 Re: Praca w BIG 4 02.04.13, 13:06 Wszystkim wysylaja mailem odpowiedz czy zdali czy nie ( nie ma dokladnych wynikow ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zejaco Re: Praca w BIG 4 IP: *.stg.pl 02.04.13, 13:09 Dzięki bardzo za odpowiedź i poświęcony czas :) powodzenia na rozmowie! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Praca w BIG 4 IP: *.centertel.pl 03.04.13, 19:14 mialam 'okazje' nie ma nic gorszego, potem chyba tylko w banku mozna dostac prace. Chociaz zalezy co Cie interesuje.. Dla mnie nudy: w kolko tematy regulatory, dokumentacja musi byc cacy, robienie roznych kontroli itd Odpowiedz Link Zgłoś
adekpl89 Re: Praca w BIG 4 02.04.13, 13:10 Ktoś wie jak wygladają godziny pracy w advisory ? Ponoć bardziej ludzkie niż audyt ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Praca w BIG 4 IP: *.0.fullrate.dk 02.04.13, 19:08 Czy może ktoś coś powiedzieć o praktykach w kpmg advisory? jakieś opinie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna81 zarobki Consulting IP: *.centertel.pl 03.04.13, 19:10 nie chce przestrzelic ani powiedziec za malo, pomozcie prosze ile zarabia Consultant a ile Senior Consultant w Accenture i Deloitte? Odpowiedz Link Zgłoś