Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca w Arcadis Polska

11.01.08, 00:43
    Czy ktos z Was zna ta firme?
    Co o niej sadzicie, tj. jak sie w niej pracuje, jak placa itp.

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • vlad4 Re: Praca w Arcadis Polska 12.01.08, 15:51
        Ja znam .. moi znajomi sobie chwalą.
        Kasowo nie mam pojecia. ale raczej z doświadczenia wiem ze wszyscy krzycza ze
        nie ma inzynierów a płacic nikt nie chce.
        Zreszta to nie nowosc..
        tak jest na całym świecie. Nie brakuje ludzi którzy odwracają macierze w pamięci
        a jeżdżą autobusem...

--
        vlad4.pl
        • gran_turismo Re: Praca w Arcadis Polska 13.01.08, 14:35
          Też znam. Podobno nie najgorzej. Co do zarobków, kolega dostawał 3k brutto za
          3/4 etatu jako asystent właściwie bez jakiegoś większego doświadczenia w
          zawodzie i przed zrobieniem inżyniera. Teraz nie mam pojęcia.

...a tak BTW: vlad4, czemu jesteś tak masakrycznie sfrustrowany odnośnie
          sytuacji zawodowej inżynierów? Zdaje sobie sprawę że nasze wynagrodzenia są
          dalekie od tych jakie powinny być biorąc pod uwagę trud włożony w ukończenie
          studiów oraz bardzo odpowiedzialny charakter pracy. Nie mniej jednak ostatnimi
          czasy sytuacja poprawiła się dość znacznie co chyba jest związane trochę z tym
          że jednak brakuje inżynierów. 3-4 lata temu na stanowisko asystenta projektanta
          ustawiał się sznurek chętnych gotowych pracować za 1k miesięcznie. Obecnie to
          biura starają się pozyskiwać asystentów a płace poszły i nadal idą w górę.

Do czego zmierzam? Wielu sfrustrowanych inżynierów wypisuje jakich to kokosów
          nie wyciągają ich koledzy finansiści, prawnicy czy wszelkiej maści managerowie.
          Owszem, ale porównajmy ilość osób rokrocznie kończących prawo czy finanse z
          ilością osób które faktycznie dość szybko się wybiły i mogą się pochwalić 'top
          salary'. Zwłaszcza w przypadku prawników bez solidnych 'pleców' sielanki nie ma
          i bardzo wielu w nich siedzi w małych kancelariach albo w urzędach za 1,5k.

Absolwent polibudy, jeśli tylko nie klapek na oczach i miał odrobinę
          samozaparcia żeby nie poprzestać nauki języków obcych na zaliczeniu lektoratu
          spokojnie może zostać managerem w swojej branży i nie wiele stoi na przeszkodzie
          żeby został nim w każdej innej. Firmy pokroju McK, PwC czy Accenture często
          przyjmują osoby z technicznym wykształceniem ze względu na ich zdolności
          analityczne.

A to że managerowie, finansiści, ustawieni prawnicy, czy 'consultingowcy'
          zarabiają znacznie więcej niż inżynierowie pełniący stricte inżynierskie funkcje
          nie jest tajemnicą i naiwnością jest myślenie przed wyborem studiów że w
          przyszłości będzie inaczej. Zawsze gdzie się pracuje 'przy kasie' najwięcej kasy
          się też wyciąga.
          Tylko fakt fakt że się jest inżynierem wcale nie determinuje tego że do końca
          życia będzie się 'dłubało w autocadzie' czy biegało w kasku po budowie.

Nie wiem czy udało mi się wyrazić dokładnie to co chciałem ale podsumowując
          uważam że obecnie skończenie polibudy daje znacznie większe szanse niż
          skończenie politologii, socjologii, marketingu itp. itd. łatwiejszy dostęp do
          zawodu niż w przypadku ukończenia prawa i możliwość pracy w wiekszości zawodów
          pozornie przypisanych do studiów ekonomicznych czy humanistycznych (bez
          skrajności oczywiście, inż. mechanik raczej nie zostanie analitykiem finansowym
          ale np. maklerem jak najbardziej) i co najważniejsze daje wyuczony bardzo
          konkretny zawód przy którym zawsze można pozostać godząc się na nieco mniejsze
          ale obecnie już całkiem godziwe pieniądze (branża IT, mechanika, budownictwo, w
          innych przyznam nie wiek jak sprawy wyglądają)

Pozdrawiam
      • seductress Re: Praca w Arcadis Polska 16.01.08, 10:17
        Ja mam ciut odmienne zdanie. Arcadis ma centrale w Holandii i
        prowadzilam rozmowy o prace z nimi. I wszystko bylo ok, chciali bym
        przyjechala jak naszybciej do pracy, ale jak przyszlo do ustalenia
        wynagrodzenia, to po wymienieniu interesujeacej mnie kwoty (na 100%
        nie byla wygorowana tylko dopasowana do panujacej tam sytuacji),
        nikt nie raczyl sie odezwac z odpowiedzia, nawet, ze nie sa juz
        zainteresowani.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka