Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy warto miec specjalistyczne wykształcenie?

IP: *.lubartow.sdi.tpnet.pl 26.12.01, 00:20
    W październiku ukończyłem wyższe studia z tytułem magistra informatyki (w
    Lublinie). Najciekawszym przedmiotem na studiach była kryptografia
    (szyfrowanie, podpis elektroniczny i masę innych zagadnień). Zajęcia te
    prowadzili najlepsi polscy specjaliści jak prof. Urbanowicz (PAN), czy prof.
    Pieprzyk (na co dzień gdzieś w Australii). Zrezygnowałem z szukania praktyk, a
    cały swój wolny czas na piątym roku (a nie miałem go wiele - 27h zajęc
    tygodniowo!) poświęciłem na pisanie pracy magisterskiej. Praca na zupełnie nowy
    temat (Rodzina kryptosystemów HFE), o którym jeszcze w Polsce nie pisano, a
    jedyne materiały i wskazówki otrzymałem bezpośrednio od jednego z autorów tych
    kryptosystemów (pomoc promotora polegała jedynie na wysłuchiwaniu kolejnych
    referatów - nie miał siły by przebrnąć przez te materiały). Poza tym różne
    zajęcia z ochrony danych w sieciach komputerowych (taki tytuł przedmiotu), czy
    masy innych, mniej ciekawych (bazy danych programowanie itp.). Poza tym
    posiadam sporą wiedzę o profilaktyce antywirusowej i masie tym podobnych spraw.
    Od ukończenia studiów poszukuję intensywnie pracy. Wysłałem ponad 200 aplikacji
    przez internet (portale i bezpośrednio do ciekawych firm), od miesiąca siedzę w
    Warszawie regularnie wertując gazety, chodząc po biurach pośrednictwa pracy
    itp. I jak do tej pory zostałem zaproszony na 6(!) rozmów kwalifikacyjnych,
    wszystkie bez rezultatu. Niemal zawsze przyczyną odmownej odpowiedzi jest brak
    doświadczenia (jeśli jest to duża firma), lub zbyt wysokie kwalifikacje (!!!) w
    pozostałych przypadkach.
    Zaczynam wątpić w sens studiowania i zdobywania jakieś specjalistycznej wiedzy
    (a trudno znaleźć coś bardziej na topie niż bezpieczeństwo czy podpis
    elektroniczny, przynajmniej jeśli chodzi o IT). Zamiast tego lepiej jest od
    razu szukać pracy (tylko jak to robić w takim Lublinie, gdzie jedyne oferty to
    ankiety albo praca po 10-12h za marne grosze), a najlepiej "nakręcać" z góry
    wszystkich znajomych, aby podłożyli nasze CV odpowiedniej osobie - inaczej po
    studiach czeka nas wielkie rozczarowanie. Zwłaszcza tych, co na kształcenie
    poświęcili tak wiele pracy.
    Obserwuj wątek
      • Gość: knockout Re: Czy warto miec specjalistyczne wykształcenie? IP: *.wschod.piekary-sl.net 26.12.01, 00:26
        witam!

gratuluje tak glebokiego siedzenia w temacie. Ze swojej strony moge powiedziec,
        ze moim zdaniem powinienes sprobowac pracy za granica. Sadze, ze w Polsce nikt
        nie bedzie az tak bardzo potrzebowal Twojej wiedzy o krytpografii, bo u nas
        chyba nie powstaje soft, ktory takiej wiedzy wymaga. Gdybym byl Toba, szukalbym
        pracy w Niemczech albo dalej (USA) - nie powinno byc problemow.

pozdrawiam i zycze powodzenia!
      • Gość: TYP Re: Czy warto miec specjalistyczne wykształcenie? IP: *.we.mediaone.net 26.12.01, 05:43
        Gość portalu: Raven napisał(a):

> W październiku ukończyłem wyższe studia z tytułem magistra informatyki (w
        > Lublinie). Najciekawszym przedmiotem na studiach była kryptografia
        > (szyfrowanie, podpis elektroniczny i masę innych zagadnień). Zajęcia te
        > prowadzili najlepsi polscy specjaliści jak prof. Urbanowicz (PAN), czy prof.
        > Pieprzyk (na co dzień gdzieś w Australii). Zrezygnowałem z szukania praktyk, a
        > cały swój wolny czas na piątym roku (a nie miałem go wiele - 27h zajęc
        > tygodniowo!) poświęciłem na pisanie pracy magisterskiej. Praca na zupełnie nowy
        >
        > temat (Rodzina kryptosystemów HFE), o którym jeszcze w Polsce nie pisano, a
        > jedyne materiały i wskazówki otrzymałem bezpośrednio od jednego z autorów tych
        > kryptosystemów (pomoc promotora polegała jedynie na wysłuchiwaniu kolejnych
        > referatów - nie miał siły by przebrnąć przez te materiały). Poza tym różne
        > zajęcia z ochrony danych w sieciach komputerowych (taki tytuł przedmiotu), czy
        > masy innych, mniej ciekawych (bazy danych programowanie itp.). Poza tym
        > posiadam sporą wiedzę o profilaktyce antywirusowej i masie tym podobnych spraw.
        > Od ukończenia studiów poszukuję intensywnie pracy. Wysłałem ponad 200 aplikacji
        >
        > przez internet (portale i bezpośrednio do ciekawych firm), od miesiąca siedzę w
        >
        > Warszawie regularnie wertując gazety, chodząc po biurach pośrednictwa pracy
        > itp. I jak do tej pory zostałem zaproszony na 6(!) rozmów kwalifikacyjnych,
        > wszystkie bez rezultatu. Niemal zawsze przyczyną odmownej odpowiedzi jest brak
        > doświadczenia (jeśli jest to duża firma), lub zbyt wysokie kwalifikacje (!!!) w
        >
        > pozostałych przypadkach.
        > Zaczynam wątpić w sens studiowania i zdobywania jakieś specjalistycznej wiedzy
        > (a trudno znaleźć coś bardziej na topie niż bezpieczeństwo czy podpis
        > elektroniczny, przynajmniej jeśli chodzi o IT). Zamiast tego lepiej jest od
        > razu szukać pracy (tylko jak to robić w takim Lublinie, gdzie jedyne oferty to
        > ankiety albo praca po 10-12h za marne grosze), a najlepiej "nakręcać" z góry
        > wszystkich znajomych, aby podłożyli nasze CV odpowiedniej osobie - inaczej po
        > studiach czeka nas wielkie rozczarowanie. Zwłaszcza tych, co na kształcenie
        > poświęcili tak wiele pracy.

To co opisales jest typowe dla tego przemyslu (IT). Wiecej sie liczy wiedza
        praktyczna i doswiadczenie pracy niz teoria z ksiazki. Najciezej zrobic ten
        pierwszy krok, zwykle firmy chca zatrudnic "zielonych" ludzi po szkole ale bez
        magistra (bo taniej) i wtedy ich przyuczuc na wlasnych systemach. Majac magistra
        z Polski (a wogole z Europy) i bez doswiadczenia to nie masz praktycznie szans w
        USA (mimi ze sie specjalizujesz etc).

Moze nie szukaj czegos na wysokim poziomie i tylko w twoim waskim zakresie
        zainteresowan ale zlap cos ogolnego w informatyce. Jezeli jednak masz kase, czas
        i cierpliwosc to warto szukac dluzej bo wtedy mozna znalesc cos za prawdziwe
        pieniadze i cos przydatnego dla kariery.

Rozmawiales moze ze swoimi profesorami ? Moze oni maja kontakty w firmach i cos
        by ci zarekomendowali.
      • Gość: --Michal IMHO: Warto. IP: *.tiaa-cref.org 26.12.01, 16:37
        Na pytanie tytulowe odpowiadz IMHO: jest twierdzaca. Na tym wlasnie polega
        praca. Jestes specem w swojej dziedzinie i w niej dzialasz, nie rozmieniajac
        sie na drobne. Wiec wyksztalcenie scisle ukierunkowane na to co chcesz w
        przyszlosci robic jest pomocne. Innym problemem jest czy przemysl w jakim
        chcesz pracowac dziala w kraju w ktorym bedziesz dzialal. Wyglada na to ze w PL
        w twojeje dziedzinie nie za wiele sie dzieje. Wydaje mi sie ze np. Banki i inne
        instytucje wymagajce szyfrowania danych (w szczegolnosci zadowe) powinny
        poszukiwa ludzi z twojej specjalnosci. Chociaz moze wszystko co oni teraz
        potrzebuja to osoba ktora potrafi ustawic SSL128 na serverze M$.

Sproboj przedstawic sie z troche innej strony, jako spec od bezpiecznstwa.
        Napewno znasz wiele algorytmow kodowania danych, wiesz gdzi sa one urzywane i
        jakie moga byc niebezpieczenstwa z tym zwiazane. Sprobuj moze dostac prace na
        umowe zelcenie z nimi.

Droga mozliwoscia jest wyjazd zagranice, sprawa nie jest najprostsza ale do
        zrealizowania. Masz tu tez dwie mozliwosci: wyjazd na uczelnie na studia
        doktoranckie gdzie beda mogli Cie zatrudnic albo zalapac sie w jakiejs firmie,
        jenak aktualnie sytuacja dla ludzi zaczynajacych dopiero kariere nie jest
        najlepsza, uwazam jednak ze twoim argumentem jest wlasnie specjalizacja. Na
        twoim miejscu poszukal bym firmy, ktora rozwija interesujace Cie technologie. I
        udezyl do nich, poszukal bym tez na listach dyskusyjnych zajmujacych sie twoja
        dziedzina tam poznasz ludzi, ktorzy moga Ci pomoc.
        Powodzenia i zycze powodzenia.
      • Gość: Ixtlilto Re: Czy warto miec specjalistyczne wykształcenie? IP: *.tvsat364.lodz.pl 26.12.01, 20:06
        kurcze...
        totalna zalamka po przeczytaniu tego postu... Mam plan: studiować
        informatykę... ale po tym co napisałeś zaczynam mieć wątpliwości, chyba jedynym
        wyjściem będzie rzeczywiście wyjazd z kraju, bo ja np. w obecnej chwili nie
        wyobrażam sobie zmieniania kierunku studiów...

pozdroofka, Ixtlilto
        • Gość: TYP Re: Czy warto miec specjalistyczne wykształcenie? IP: *.we.mediaone.net 26.12.01, 22:51
          Gość portalu: Ixtlilto napisał(a):

> kurcze...
          > totalna zalamka po przeczytaniu tego postu... Mam plan: studiować
          > informatykę... ale po tym co napisałeś zaczynam mieć wątpliwości, chyba jedynym
          >
          > wyjściem będzie rzeczywiście wyjazd z kraju, bo ja np. w obecnej chwili nie
          > wyobrażam sobie zmieniania kierunku studiów...
          >
          > pozdroofka, Ixtlilto

A mnie rozsmiesza ta wielka naiwnosc ludzka. Kazdy mysli ze wyjazd na zachod
          rozwiazuje problemy, 90% ludzi wogole nie ma pojecia o rynku IT na zachodznie,
          pozwoleniach na prace, kosztow utrzymania, obecnych potrzebach etc.

Popieram odwaznych jak najbardziej ale tez proponuje zorientowanie sie co jest
          grane. To ze jeden nie moze znalesc pracy w Polsce nie znaczy ze nie moze znalesc
          i drugi. Osobiscie mam wielu kolegow Polsce pracujacych w IT (ze studiami i bez)
          i sa bardzo zadowoleni. Znam tez kilka osob na zachodzie (Kanada+USA), ktore sa
          bezrobotne (IT).

• Gość: X Re: Czy warto miec specjalistyczne wykształcenie? IP: *.vancouver33.dialup.canada.psi.net 27.12.01, 06:21
        Przeczytalem sobie ten post i pare komentarzy z nim zwiazanych. Nasunelo mi sie przy okazji kilka
        uwag pod adresem mlodych specjalistow, ktorzy wlasnie skonczyli uczelnie.
        1. Otrzymanie tytulu magistra na uczelni nie czyni jeczcze z mlodego czlowieka specjalisty. Aby zostac
        specjalista trzeba popracowac w danej dziedzinie ladnych pare lat.
        2. Generalnie studia ucza regol rzadzacych w danej dziedzinie. W pracy czlowiek uczy sie wyjatkow
        od tych regol. Czasami bywa ich sporo. Im dluzej pracujesz, tym wiecej wyjatkow masz okazje poznac.
        3. Mlodzi. Odstawcie do kata pyche zwiazana z poziomem wiedzy wyniesionej ze studiow (jakie by one
        nie byly). Utrudnia wam to znalezienie pracy. Wyjdzcie z zalozenia, ze pierwsza praca nie jest niczym
        innym jak tylko kontynuowaniem nauki.
        Zycze wszystkim sukcesu w Nowym Roku
        • Gość: Kuba_Wr Re: Czy warto miec specjalistyczne wykształcenie? IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 27.12.01, 09:24
          Gość portalu: X napisał(a):

> Przeczytalem sobie ten post i pare komentarzy z nim zwiazanych. Nasunelo mi sie
          > przy okazji kilka
          > uwag pod adresem mlodych specjalistow, ktorzy wlasnie skonczyli uczelnie.
          > 1. Otrzymanie tytulu magistra na uczelni nie czyni jeczcze z mlodego czlowieka
          > specjalisty. Aby zostac
          > specjalista trzeba popracowac w danej dziedzinie ladnych pare lat.
          > 2. Generalnie studia ucza regol rzadzacych w danej dziedzinie. W pracy czlowi
          > ek uczy sie wyjatkow
          > od tych regol. Czasami bywa ich sporo. Im dluzej pracujesz, tym wiecej wyjatkow
          > masz okazje poznac.
          > 3. Mlodzi. Odstawcie do kata pyche zwiazana z poziomem wiedzy wyniesionej ze st
          > udiow (jakie by one
          > nie byly). Utrudnia wam to znalezienie pracy. Wyjdzcie z zalozenia, ze pierwsza
          > praca nie jest niczym
          > innym jak tylko kontynuowaniem nauki.
          > Zycze wszystkim sukcesu w Nowym Roku

Sam jestem obecnie w podobnej sytuacji. Ukończyłem informatykę i od pewnego czasu
          szukam roboty. Rozesłałem około 20 - 30 ofert (nie odpowiadam na wszystkie jak
          leci). Do jednej z nich, która przez dłuższy czas nie odpowiadała, postanowiłem
          zadzwonić. Wyszło na to, że gdybym miał ukończoną tylko szkołę podstawową, ale
          pracował już kilka lat w zawodzie, miałbym większe szanse niz świeżo upieczony
          absolwent. Czy mam rozumieć, że studia niczego nie uczą. Człowiek, z którym
          rozmawiałem stwierdził wprost, że doświadczebnie zdobyte przy projektach
          realizowanych w ramach studiów to ja sobie mogę...

P.S. Do autora wątku - myślałeś może o studiach doktoranckich?
      • Gość: Lechu Warto, ale trzeba wiedzieć jak je użyć IP: 10.132.129.* 27.12.01, 12:12
        Kryptografia to bardzo szeroka i głęboka dziedzina. Niestety nie widzę
        zastosowania dla Twojej wiedzy (z jednym wyjątkiem o czym niżej). Po prostu to,
        co wynaleziono w kryptografii jest już używane. Utrzymywanie tego poziomu, w
        zupełności dziś wystarczającego do funkcjonowania banków czy innego tego typu
        kodowania, jest zadaniem dla rzemieślników.

Pole do popisu widzę w zastosowaniu kryptografii do szybkiej transmisji danych,
        szczególnie tele- IT. Nie wiem dokładnie jaki poziom jest w Japonii, ale szczyt
        możliwości przesyłania danych gsm to ok. 43 kbps (w Erze kilka razy wolniej).
        Być może jest to tylko sprawa sprzętu i legislacji, a być może braku
        odpowiednich fachowców. Wielkie firmy (Nokia, Siemens, Sony, etc) połączyły
        siły w celu ustalenia wspólnego standardu oprogramowania aparatów komórkowych.
        Pierwsze jaskółki są już w Polsce (Nokia 9210), ale boom spodziewany jest na
        przełomie 2002/2003. Co z tego, skoro fundament (szybka teletransmisja) jest w
        powijakach. Oczywiście rozwiązania na pewno już są (UNTS, US Army), ale w
        momencie cywilnego, konsumpcyjnego zastosowania będą potrzebni odpowiedni
        ludzie.
      • Gość: Fifi Re: Czy warto miec specjalistyczne wykształcenie? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.01, 22:35
        Warto. Przechodzisz konfrontację. Nie tylko pracodawcom, do których sie
        zwracałeś brakuje wykształcenia ale przede wszystkim WYOBRAŻNI. Twoje
        niepokoje, że nie masz stazu są dużo mniejsze niz ich strach przed Twoją wiedzą.
        Szukaj daleko i wysoko i nie poddawaj sie. Jak nie w kraju szukaj w Europie
        (UNIA !!!!), jak nie w Europie... Inaczej bedziesz Ty żałował, że odpusciłeś.
        Próbowałeś w centralnych urzedach (np. NBP ?)Powodzenia.
      • Gość: Dilvish Re: Czy warto miec specjalistyczne wykształcenie? IP: 192.168.1.* 27.12.01, 23:19
        Naprawdę warto!
        Sam mam wąską specjalizację. Pracy szukałem dokładnie 2 tygodnie - bez
        znajomości, bez łapówek i Bóg wie czego. Potrzeba, przed wszystkim, odrobiny
        szczęścia. Niestety tego nie zapewni Ci najlepsza uczelnia.
        Wysyłałem zgłoszenia do kilkunastu firm które mnie interesowały, otrzymałem
        odpowiedź od firmy która przypadkowo organizowała nabór na miejsce które mnie
        interesowało. Zgłosiło się 200 osób, ja całkowicie przypadkowo i nieświadomie.
        Na rozmowę wyrwałem się z wojska, gdzie odbywałem służbę jako bażant,
        kompletnie nie przygotowany do psychologiczno-fachowej dyskusji z kierownikiem
        i dyrektorem. I... pracuje już tam prawie od roku - dokładnie w swojej
        specjalizacji, robię to o czym marzyłem.
        Szczęścia życzę!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka