Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ekwiwalent urlopowy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 14:13
    Dzien Dobry wszystkim, mam pytanie czy prawda jest, ze w firmach
    zatrudniajacych ponad 25 osob, kiedy ma sie urlop 14 dniowy, pracodawca
    wyplaca mi ok 700 zlotych. Niedugo przedemna pierwszy urlop w mojej karierze
    :) i jestem bardzo ciekaw.
    Obserwuj wątek
      • 0tdr0 Re: Ekwiwalent urlopowy 01.02.08, 14:29
        Pieniadze na "wczase pod grusza" pracodawca wyplaca z pieniedzy pochodzacych
        funduszu socjalnego, ktory jest obowiazkowo tworzony wlasnie w miejscach, gdzie
        zatrudniona jest wieksza ilosc osob.
        Pieniadze z funduszu mozna dysponowac na rozne sposoby (paczki na swieta,
        pozyczki, dofinansowania do wycieczek i imprez firmowych itd.)- decyduje
        pracodawca, czasami z przedstawicielami zalogi. Zarowno sposob wydawania tch
        pieniaedzy jak i wysokosc jest ustalana indywidualnie w kazdym zakladzie pracy.
        • Gość: teodor Re: Ekwiwalent urlopowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 22:37
          Ale to jest jego dobra wola czy dostane te pieniazki do reki? Ew. gdzie mozna o
          tym poczytac? Dziekuje za odpowiedz.
          • agulha Re: Ekwiwalent urlopowy 04.02.08, 22:48
            Ty chyba mylisz pojęcia. Ekwiwalent urlopowy to jest (moim zdaniem)
            wynagrodzenie wypłacane ZAMIAST urlopu, co jest dopuszczalne TYLKO w przypadku
            rozwiązania umowy o pracę. To, o czym Ci pisano powyżej, to dofinansowanie
            wczasów - zwane "gruszą": jest dobrą wolą pracodawcy zobowiązanego do
            prowadzenia funduszu socjalnego, na co wyda pieniądze. Może Wam zorganizować
            wycieczkę, może zafundować paczki świąteczne dzieciom, nie musi wypłacać żywej
            gotówki.
            • snajper55 Re: Ekwiwalent urlopowy 05.02.08, 00:23
              agulha napisała:

> jest dobrą wolą pracodawcy zobowiązanego do
              > prowadzenia funduszu socjalnego, na co wyda pieniądze.

Nie ma pracodawców zobowiązanych do prowadzenia funduszu socjalnego. Niektórzy
              pracodawcy MOGĄ tworzyć FS, ale żaden nie ma takiego obowiązku.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka